hirdetés
DSC_0746_cimkep.jpg

Bemutatjuk Magyarország legmenőbb irodáját

A Prezi Nagymező utcai épülete régen telefonközpont volt, ma minden képzeletet felülmúló startup-iroda. Bementünk a közepébe!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. március 13.


hirdetés

cikk: Berei Dániel, fotók: Mészáros Virág

Nem kérdés, Magyarország egyik legmenőbb irodájában jártunk. Bár teljesen átadni lehetetlen, reménykedek benne, hogy képeink és soraim eljuttatnak hozzád valamennyit a legmenőbb magyar startup, azaz a Prezi főhadiszállásának milliőjéből.

Rögtön a bejáratnál érezni, valami nincs rendben a dizájnerekkel: az irodákban megszokott színmennyiség sokszorosa, egyáltalán nem indokolt formák és játszótér fíling járja át minden szegletét. Pál Zsombor a februári Forbesban úgy írt az irodáról, hogy az "(...) furcsa keveréke egy szigorúan alap IKEA-bútorokból építkező startupnak, (...) és egy olyan ügyfélszolgálati központnak, ahonnan két napja hiányoznak a menedzserek, és ezt már mindenki észrevette, de még nem mertek teljesen elkanászodni, mert nem lehet tudni, hogy a főnökök visszajönnek-e."

Utóbbi annyira jó hasonlat, hogy 2 héttel ottjártam után, mikor a havilapot forgattam, a hasamat fogtam a nevetéstől. De erről sok szó fog még esni, plusz Virág képei is elég árulkodóak.

hirdetés

Szóval a bejárat: hangszerek a falon, táblagépes becsekkolás, színes üdvözlőpárnák és lépcső valami nagyon izgalmas felé. Abban a pillanatban, ahogy belépsz, eszedbe jutnak a legendák a Google San Francisco-i irodájáról, meg arról, hogy léteznek munkahelyek, ahova tényleg örömmel járnak dolgozni az emberek. És ahogy beljebb mész, egyre inkább tudod, hogy tényleg így van.

DSC_0717

DSC_0718

Az első emeleten egy szolid reggeliző-snack bár vár ránk: friss kávé, müzli, joghurtok, szenyák. Hallgató Edit, aki az irodák dizájnjáért felel, elmondja nekünk, hogy van egy Prezi-policy, miszerint itt mindig friss rágcsálnivalót talál az ember - még éjszaka is. Merthogy a Prezinél nincs megmondva, mikor dolgozol vagy mikor kell dolgoznod, ha van épp egy fontos projekt, amit éjszaka kell befejezned, külön személyzet figyel, hogy éjjel kettőkor is friss joghurtot hívhass segítségül a munkádhoz.

Sőt, mivel a cég az elmúlt négy évben a négyszeresére duzzadt és közben egy-egy irodától igen messze került a reggeliző, kiépítettek még jó pár food stationt, azaz kajaszigetet.

Aztán itt van az Ötletek háza, ahol minden hét keddjén a cég dolgozói összegyűlnek és tágítják egymás fejét. Különlegessége, hogy egy ugyanilyen van San Franciscoban is, a két irodában kölcsönösen falra vetítik egymást, így az ottani Prezi dolgozók így szembe ülhetnek a budapestiekkel.

DSC_0729

DSC_0737

A legnevezetesebb szinten járunk, ahol a Prezi megszületett. Annak idején itt indult el 80 fővel a jelenlegi legnagyobb magyar startup. Azelőtt kicsivel pedig ez volt a Terézvárosi Telefonközpont. Edit el is mondja, hogy van egy olyan szint, ahol roppant kicsi a belmagasság: a telefonközpont működésekor itt lógtak azok a súlyok, amik lehúzták a kapcsolásokhoz szükséges zsinórokat.

Ezen a szinten indult el minden, 80 fő simán elfért itt. Az egyetlen üres rész a terem egyik végében Ferenc József erkélye, ahonnan annak idején integetett a telefonközpont dolgozóinak. Rengeteg növény veszi körül a dolgozókat, a nagyteremben felhúztak két (Star Trek és Star Wars) tornyot, aminek a tetjén műfűvel borított heverős rész, az aljában meeting szobák vannak.

DSC_0740

DSC_0752

DSC_0771

DSC_0776

DSC_0746

DSC_0750

"
Szerintem itt sokan aludtak már.

Edit mosolyogva meséli, hogy itt pihenni és dolgozni felváltva lehet, a körülmények adottak. Amúgy minden szinten valamilyen tematika alapján vannak elnevezve a meetingszobák, nem egyes meg százhármas, hanem Spock (a Star Trek toronyban) vagy Róka (a Kisherceg szinten).

Több ilyen gumikerekű rollerrel találkoztunk a nagyteremben, az egyikre bosszúsan néz Edit: kilyukadt a kereke. Mióta a cég több szinten működik (pár éven belül az egész épület az övék lesz tervük szerint), nem olyan könnyű eljutni A-ból B-be, a dolgozók rendelkezésére pedig nemcsak rollerek, hosszabb távra céges biciklik is állnak.

DSC_0772

"
Szóltam már, hogy szervizeltetni kellene az irodai rollert.

Vannak egy-, két- és többszemélyes meetingszobák is, teljesen egyedi kialakítással. Mindegyik a kreativitást serkenti - állítólag, ha a környezeted állandóan változik, az agyad is sokkal "mozgékonyabb" lesz, nem sémákban gondolkodsz, a képzeleted szárnyalni kezd. Ennek megfelelően különböző színűekre festik a meetingszobákat, különböző idézeteket írnak a falra, melyek az ott dolgozók számára motiváló személyektől származnak.

DSC_0802

DSC_0803

DSC_0813

DSC_0840

DSC_0855

DSC_0836

"
Itt volt egy lyuk. A dizájnerek csináltak belőle medencét.

Az épület egyébként teljes egészében műemlék, így a Prezi nem bérelhet minden szintet és minden helyiséget. Ez meg is látszik, a bohém játszótérhangulatot egyszer csak komoly, 20. század eleji elegancia váltja, ahogy átmegyünk a nagyteremből a Kisherceg szintre. Ez a szint onnan kapta a nevét, hogy az alaprajza egyértelműen egy kígyó által lenyelt elefánt.

Egy másik folyosón látható a Prezi timeline-ja, időpontokra bontva festették fel a cég történetének legfontosabb eseményeit. Plusz itt van egy kerék, amin csupa motiváló dolgot pörgethetsz ki, mi Virággal például azt, hogy "We prefer beauty".

A folyosók is megérnek egy misét: olyan formákat találtak ki a dizájnerek, amik felfestés után csak egy pontból nézve adnak ki értelmes alakzatot. Belesétálva mi sem értettük sem a narancssárga csíkokat, sem a piros négyzetet, mikor a folyosó végére értünk, megvilágosodtunk.

DSC_0778

DSC_0780

DSC_0782

DSC_0791

DSC_0857

DSC_0859

DSC_0860

A folyosók után itt van a többi szint is. Jöjjenek a képek ömlesztve, mert sok újat nem tudunk melléjük elmondani: mindegyik szintet láthatóan valamilyen tematika alapján találták ki a dizájnerek. Az egyiken a színes deszkákkal elválasztott asztalok úgy néznek ki, mint az ausztrál tengerparton a pofás kis bodegakávézók, a másikon óriási, amőbaszerű asztalokon ülnek egymás mellett a Prezi dolgozók.

Egyikőjük elmondta nekünk, hogy elképesztően motiválóan hat rá a környezet, örömmel jön be dolgozni. Korábban Milánóban dolgozott, ahol szintén odafigyeltek a dolgozókra, de ez azt is túlszárnyalja. Azt mondja, egyértelmű, hogy kifizetődik a cég számára, hogy emberközpontú az iroda.

"
Érdekes, hogy néha a legkisebb pénzügyi ráfordítással érjük el a legynagyobb hozzáadott értéket. Óriási ájvét eredményezett például a céges longboard ötlete, sokan beszélgettek arról, hogy mennyire szuper lesz vele gurulni az irodában.
Olvasónk, Marosi Bálint jelezte, hogy egyetlen dolog hiányzik igazán a cikkünkből, az pedig a tervező-kivitelező cég neve és elérhetősége. Hála az égnek ezt is megírta. Tehát a tervező cég MINUSPLUS volt, a honlapjukat további munkáikért ide kattintva tudjátok elérni.

Van egyébként a cégnél kutyus is, vele ezúttal nem, csak egy korábbi látogatásom alkalmával találkoztam, így nem tudtam megkérdezni tőle, melyik a kedvenc helye az irodában. Meg tudtam azonban kérdezni ugyanezt Czapovics Józseftől, a cég fejlesztési vezetőjétől. Neki nincs kedvenc helye, egyszer itt, egyszer ott dolgozik - minél több helyen, annál kreatívabb ötletei vannak.

DSC_0810

DSC_0807

DSC_0825

A Prezi folyamatosan nőtte ki saját magát. Az első időkben egyetlen szinten működtek, a részletesen bemutatott nagyteremben. Mostmár csak két szint van, amit nem ők használnak, de ez hamarosan már nem így lesz. Kicsit sarkítva a dolgot a dizájnereknek több dolguk van, mint a fejlesztőknek, most is felújításra vár egy szint, ottjártunkkor is fúrtak-faragtak.

Ami pedig abszolút megmaradt Magyarország egyik legmenőbb irodaházából: így néz ki, amikor a nyitottság, a fiatalosság, a kreativitás és a munka szeretete (tehát minden, ami a céget jellemzi) fizikailag leképeződik.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
balaton-sound-2019.jpg

Látványos képeken a fergeteges pénteki bulik a Balaton Soundon

Péntek hagyományosan az egyik legdurvább nap a Soundon.
Rockstar Photographers - szmo.hu
2019. július 06.


hirdetés

Szerdán kezdődött Zamárdiban a 2019-es Balaton Sound.

Már az első napon elképesztő volt a hangulat, erről mutattunk is nektek egy összeállítást.

A fesztiválon Pumped Gabó is megjelent, aki ismét táncolt egy jót.

Európa egyik legmenőbb vízparti bulisorozata július 3-7. közé sűrítette a balatoni nyár legjobb pillanatait, számos új szolgáltatással.

Idén két új VIP és egy VIP-plázst is felállítottak.

hirdetés

Az idei fellépők között a szerepel a Balaton Sound közönségének nagy kedvence, a The Chainsmokers, a szupersztár DJ, Tiësto, a kolumbiai reggaeton énekes és rapper, J Balvin, napjaink egyik legfelkapottabb rap előadója, G-Eazy, valamint a brit énekes, dalszövegíró, Jess Glyne is.

Ahogyan azt már megszokhatta a közönség, underground DJ-ket is hívtak a fesztiválra.

A Balaton Soundról a Rockstar Photographers készített látványos fotókat:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
strand2019_0820_majorkata-3519.jpg

Idén is fergeteges bulit teremtettek a Strand Fesztivál sztárjai és vendégei Zamárdiban

Színes képkavalkád a 7. Strand Fesztivál forgatagából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 23.


hirdetés

Augusztus 20-24. között hetedik alkalommal stradolhatunk és fesztiválozhatunk egyszerre a zamárdi Szabadstrand idilljében, ahol a Bastille, Jason Derulo, Anne-Marie, Dimitri Vegas and Like Mike, Jonas Blue, Steve Aoki, a Modestep, Sigma, Ofenbach és számtalan magyar kedvenc szolgáltatta, vagy szolgáltatja ma is a hangulatot és az aláfestőzenét.

Íme az első három nap önfeledtsége képekbe öntve a Rockstar Photographers jóvoltából.

Lapozz a további képekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
holdfogyatkozas-7.jpg

Részleges holdfogyatkozás volt kedd éjjel – különleges fotók készültek róla

Ekkora mértékű holdfogyatkozás legközelebb 2025-ben lesz látható Magyarországról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 17.


hirdetés

Részleges holdfogyatkozás volt kedden késő este, a jelenséget Magyarországról is meg lehetett figyelni. A különleges égi esemény fél 12-ig tartott, a Hold mellett már egy kisebb távcsővel is könnyen megfigyelhető volt a Jupiter és a Szaturnusz is.

Az ég sokfelé derült volt, így szerencsére az ország jó részéről látni lehetett a jelenséget.

"A Hold a földárnyék közepe alatt haladt el, és nem a teljes része merült bele a földárnyékba – ezért láthattunk csak részleges fogyatkozást. Égi kísérőnk úgy lépett be a földárnyékba, hogy delelés idején a szabad szemmel látható felső része volt árnyékban" – írja az Időkép.

A portál olvasói több csodás fotót is beküldtek, íme ezekből néhány:

További képeket az Időkép oldalán nézegethetsz.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
aug-20-tuzijatek-mervai-mark-cimkep-1000x633.jpg

Lenyűgöző képek készültek az augusztus 20-i budapesti tűzijátékról

Gyönyörű, színes és rendkívül látványos show volt.
Fotók: Mervai Márk - szmo.hu
2019. augusztus 21.


hirdetés

Csodálatos fényekbe borult a Duna felett az ég a fővárosban az államalapítás ünnepén. Az esti tűzijáték rendkívül látványosra sikerült idén is, rengetegen csodálták meg a helyszínen.

A fényshow-t élőben közvetítettük Facebook-oldalunkon:

Fotósunk fantasztikus képeken örökítette meg a tűzijáték legszebb pillanatait.

Még több szenzációs fotóért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!