hirdetés
DSC_0746_cimkep
Bemutatjuk Magyarország legmenőbb irodáját
A Prezi Nagymező utcai épülete régen telefonközpont volt, ma minden képzeletet felülmúló startup-iroda. Bementünk a közepébe!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. március 13.


hirdetés

cikk: Berei Dániel, fotók: Mészáros Virág

Nem kérdés, Magyarország egyik legmenőbb irodájában jártunk. Bár teljesen átadni lehetetlen, reménykedek benne, hogy képeink és soraim eljuttatnak hozzád valamennyit a legmenőbb magyar startup, azaz a Prezi főhadiszállásának milliőjéből.

Rögtön a bejáratnál érezni, valami nincs rendben a dizájnerekkel: az irodákban megszokott színmennyiség sokszorosa, egyáltalán nem indokolt formák és játszótér fíling járja át minden szegletét. Pál Zsombor a februári Forbesban úgy írt az irodáról, hogy az "(...) furcsa keveréke egy szigorúan alap IKEA-bútorokból építkező startupnak, (...) és egy olyan ügyfélszolgálati központnak, ahonnan két napja hiányoznak a menedzserek, és ezt már mindenki észrevette, de még nem mertek teljesen elkanászodni, mert nem lehet tudni, hogy a főnökök visszajönnek-e."

Utóbbi annyira jó hasonlat, hogy 2 héttel ottjártam után, mikor a havilapot forgattam, a hasamat fogtam a nevetéstől. De erről sok szó fog még esni, plusz Virág képei is elég árulkodóak.

Szóval a bejárat: hangszerek a falon, táblagépes becsekkolás, színes üdvözlőpárnák és lépcső valami nagyon izgalmas felé. Abban a pillanatban, ahogy belépsz, eszedbe jutnak a legendák a Google San Francisco-i irodájáról, meg arról, hogy léteznek munkahelyek, ahova tényleg örömmel járnak dolgozni az emberek. És ahogy beljebb mész, egyre inkább tudod, hogy tényleg így van.

DSC_0717

DSC_0718

Az első emeleten egy szolid reggeliző-snack bár vár ránk: friss kávé, müzli, joghurtok, szenyák. Hallgató Edit, aki az irodák dizájnjáért felel, elmondja nekünk, hogy van egy Prezi-policy, miszerint itt mindig friss rágcsálnivalót talál az ember - még éjszaka is. Merthogy a Prezinél nincs megmondva, mikor dolgozol vagy mikor kell dolgoznod, ha van épp egy fontos projekt, amit éjszaka kell befejezned, külön személyzet figyel, hogy éjjel kettőkor is friss joghurtot hívhass segítségül a munkádhoz.

Sőt, mivel a cég az elmúlt négy évben a négyszeresére duzzadt és közben egy-egy irodától igen messze került a reggeliző, kiépítettek még jó pár food stationt, azaz kajaszigetet.

Aztán itt van az Ötletek háza, ahol minden hét keddjén a cég dolgozói összegyűlnek és tágítják egymás fejét. Különlegessége, hogy egy ugyanilyen van San Franciscoban is, a két irodában kölcsönösen falra vetítik egymást, így az ottani Prezi dolgozók így szembe ülhetnek a budapestiekkel.

DSC_0729

DSC_0737

A legnevezetesebb szinten járunk, ahol a Prezi megszületett. Annak idején itt indult el 80 fővel a jelenlegi legnagyobb magyar startup. Azelőtt kicsivel pedig ez volt a Terézvárosi Telefonközpont. Edit el is mondja, hogy van egy olyan szint, ahol roppant kicsi a belmagasság: a telefonközpont működésekor itt lógtak azok a súlyok, amik lehúzták a kapcsolásokhoz szükséges zsinórokat.

Ezen a szinten indult el minden, 80 fő simán elfért itt. Az egyetlen üres rész a terem egyik végében Ferenc József erkélye, ahonnan annak idején integetett a telefonközpont dolgozóinak. Rengeteg növény veszi körül a dolgozókat, a nagyteremben felhúztak két (Star Trek és Star Wars) tornyot, aminek a tetjén műfűvel borított heverős rész, az aljában meeting szobák vannak.

DSC_0740

DSC_0752

DSC_0771

DSC_0776

DSC_0746

DSC_0750

"
Szerintem itt sokan aludtak már.

Edit mosolyogva meséli, hogy itt pihenni és dolgozni felváltva lehet, a körülmények adottak. Amúgy minden szinten valamilyen tematika alapján vannak elnevezve a meetingszobák, nem egyes meg százhármas, hanem Spock (a Star Trek toronyban) vagy Róka (a Kisherceg szinten).

Több ilyen gumikerekű rollerrel találkoztunk a nagyteremben, az egyikre bosszúsan néz Edit: kilyukadt a kereke. Mióta a cég több szinten működik (pár éven belül az egész épület az övék lesz tervük szerint), nem olyan könnyű eljutni A-ból B-be, a dolgozók rendelkezésére pedig nemcsak rollerek, hosszabb távra céges biciklik is állnak.

DSC_0772

"
Szóltam már, hogy szervizeltetni kellene az irodai rollert.

Vannak egy-, két- és többszemélyes meetingszobák is, teljesen egyedi kialakítással. Mindegyik a kreativitást serkenti - állítólag, ha a környezeted állandóan változik, az agyad is sokkal "mozgékonyabb" lesz, nem sémákban gondolkodsz, a képzeleted szárnyalni kezd. Ennek megfelelően különböző színűekre festik a meetingszobákat, különböző idézeteket írnak a falra, melyek az ott dolgozók számára motiváló személyektől származnak.

DSC_0802

DSC_0803

DSC_0813

DSC_0840

DSC_0855

DSC_0836

"
Itt volt egy lyuk. A dizájnerek csináltak belőle medencét.

Az épület egyébként teljes egészében műemlék, így a Prezi nem bérelhet minden szintet és minden helyiséget. Ez meg is látszik, a bohém játszótérhangulatot egyszer csak komoly, 20. század eleji elegancia váltja, ahogy átmegyünk a nagyteremből a Kisherceg szintre. Ez a szint onnan kapta a nevét, hogy az alaprajza egyértelműen egy kígyó által lenyelt elefánt.

Egy másik folyosón látható a Prezi timeline-ja, időpontokra bontva festették fel a cég történetének legfontosabb eseményeit. Plusz itt van egy kerék, amin csupa motiváló dolgot pörgethetsz ki, mi Virággal például azt, hogy "We prefer beauty".

A folyosók is megérnek egy misét: olyan formákat találtak ki a dizájnerek, amik felfestés után csak egy pontból nézve adnak ki értelmes alakzatot. Belesétálva mi sem értettük sem a narancssárga csíkokat, sem a piros négyzetet, mikor a folyosó végére értünk, megvilágosodtunk.

DSC_0778

DSC_0780

DSC_0782

DSC_0791

DSC_0857

DSC_0859

DSC_0860

A folyosók után itt van a többi szint is. Jöjjenek a képek ömlesztve, mert sok újat nem tudunk melléjük elmondani: mindegyik szintet láthatóan valamilyen tematika alapján találták ki a dizájnerek. Az egyiken a színes deszkákkal elválasztott asztalok úgy néznek ki, mint az ausztrál tengerparton a pofás kis bodegakávézók, a másikon óriási, amőbaszerű asztalokon ülnek egymás mellett a Prezi dolgozók.

Egyikőjük elmondta nekünk, hogy elképesztően motiválóan hat rá a környezet, örömmel jön be dolgozni. Korábban Milánóban dolgozott, ahol szintén odafigyeltek a dolgozókra, de ez azt is túlszárnyalja. Azt mondja, egyértelmű, hogy kifizetődik a cég számára, hogy emberközpontú az iroda.

"
Érdekes, hogy néha a legkisebb pénzügyi ráfordítással érjük el a legynagyobb hozzáadott értéket. Óriási ájvét eredményezett például a céges longboard ötlete, sokan beszélgettek arról, hogy mennyire szuper lesz vele gurulni az irodában.
Olvasónk, Marosi Bálint jelezte, hogy egyetlen dolog hiányzik igazán a cikkünkből, az pedig a tervező-kivitelező cég neve és elérhetősége. Hála az égnek ezt is megírta. Tehát a tervező cég MINUSPLUS volt, a honlapjukat további munkáikért ide kattintva tudjátok elérni.

Van egyébként a cégnél kutyus is, vele ezúttal nem, csak egy korábbi látogatásom alkalmával találkoztam, így nem tudtam megkérdezni tőle, melyik a kedvenc helye az irodában. Meg tudtam azonban kérdezni ugyanezt Czapovics Józseftől, a cég fejlesztési vezetőjétől. Neki nincs kedvenc helye, egyszer itt, egyszer ott dolgozik - minél több helyen, annál kreatívabb ötletei vannak.

DSC_0810

DSC_0807

DSC_0825

A Prezi folyamatosan nőtte ki saját magát. Az első időkben egyetlen szinten működtek, a részletesen bemutatott nagyteremben. Mostmár csak két szint van, amit nem ők használnak, de ez hamarosan már nem így lesz. Kicsit sarkítva a dolgot a dizájnereknek több dolguk van, mint a fejlesztőknek, most is felújításra vár egy szint, ottjártunkkor is fúrtak-faragtak.

Ami pedig abszolút megmaradt Magyarország egyik legmenőbb irodaházából: így néz ki, amikor a nyitottság, a fiatalosság, a kreativitás és a munka szeretete (tehát minden, ami a céget jellemzi) fizikailag leképeződik.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Fotók a temetésről: rengetegen vettek végső búcsút Koós Jánostól
A Farkasréti temető művészparcellájában helyezték végső nyugalomra.
Fotók: Mervai Márk - szmo.hu
2019. március 20.Szerdán helyezték végső nyugalomra Koós Jánost a Farkasréti temető művészparcellájában. A szertartásra érkezők a ravatalnál róhatták le kegyeletüket, a család kérésére egy szál virággal.

A táncdalénekes-parodista-színész március 2-án hunyt el 81 évesen, rövid betegség után.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Nézd meg Nyíregyházát a magasból - így még sosem láttad
Magyarország hetedik legnagyobb városában impozáns épületek, szép parkok, és különleges részletek is felbukkannak.
Fotók: Nyírdrón - szmo.hu
2019. április 17.Nyíregyháza kedvelt úti célja a turistáknak, hiszen a város az Észak-Alföld második legjelentősebb településének számít. Egyik leghíresebb látványossága a több mint ötszáz, köztük számos különleges fajt bemutató Állatparkja európai szinten is elismert.

Belvárosában sok érdekességet érdemes megnézni, köztük a Városházát, Megyeházát, a templomokat, a mozaikkal díszített épületeket, vagy a Városi Galériát. Most ezek közül nézhetsz meg egy válogatást, különös helyről - egy drón segítségével a magasból.

Bessenyei tér

Evangélikus templom

Görög-katolikus templom

Hősök tere park

Jósa András Múzeum

Kossuth tér

Lutherház

Megyeháza

Móricz Zsigmond Színház

Nyírvíz-palota

Református-templom

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Vivicittá: rekordot döntött a nevezők száma – fotógaléria
30.000 nevezővel rajtolt el a Vivicitta futás Budapesten. Mutatjuk a képeket!
Fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2019. április 14.Az idei Telekom Vivicittá Városvédő Futásra több mint 1100 hazai településről és a világ 89 országából érkeztek a résztvevők - írta meg a Sport365.hu.

Az amatőr futók tízezrei között neves művészek -mások mellett Lévay Viktória színésznő, Epres Attila színész- és olimpiai bajnokok -Kovács Kokó István, dr. Kiss Gergely és Storcz Botond- is futócipőt húztak a hét végén.

Létszámcsúccsal zárult az idei előnevezési időszak, soha ennyien nem neveztek még, mint 2019-ben: 30155 fő jelezte szándékát, hogy futva ünnepli a várost a tavasz futóünnepén

- írta a lap.

Szabó Melinda, a Magyar Telekom lakossági szolgáltatások vezérigazgató-helyettese azt mondta, idén a verseny fő üzenete, hogy legyünk tettre készek. Mindegy, ki hol tart, hány éves, mit csinál, csak a saját kifogásait kell legyőzni, és tennie kell a dolgát.

A további képekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
900.000 legóból épült 7 méter hosszú Batmobil – megnéztük a Kocka Kiállítást
Rengeteg fotót is mutatunk arról, miért érdemes ellátogatnod.
Képek: Mervai Márk - szmo.hu
2019. február 28.Mindent megunt a gyerek, de a kockákkal órákon át játszott - mesélte nekünk a kiállítás kitalálója Rafal Szimanski, akinek innen jött az ötlet, hogy ne csak a nappaliban, de kiállítások keretein belül is tornyosuljanak a legók. A Magyar Természettudományi Múzeum kapuján 15 kamion gördült be, csordultig megrakva LEGO® kockákkal és egy 2000 négyzetméteres kiállítás kellékeivel. A február 28-án nyíló kiállítást elsőként a Losonci Téri Általános Iskola tanulói vehették birtokba és június 16-ig te is megnézheted.

A kiállítás egyik legnagyobb építménye a 900.000 kockából készült 7 méteres Batmobil, melyet Batman TM 1:1 méretarányban megépített alakja kísér. A denevérember történetének helyszíne, Gotham City hatalmas városa is látható, ahol a hős barlangja, a Wayne Tower felhőkarcoló, nyomógombokkal működtethető vonatok és interaktív makettek is vannak.

A rendkívül látványos bemutató nemcsak a modellek méretével, hanem témáival is lenyűgözi a látogatókat. A kiállításon a sport, a kultúra, a film és a mesevilág ismert alakjaival is találkozhatsz, mindezt 1:1-es méretarányban.

A leglátványosabb darabok közé tartozik:

- egy 11 méter hosszú, egymillió kockából felépített Boeing 747-es repülő, melyet az Amerikai Egyesült Államok elnökének nemzetközi utazásaira fejlesztettek ki

- a Guiness rekord esélyes Ferris Wheel – A világ legnagyobb LEGO®kockákból épített óriáskereke.

- A szuperhősök: Spiderman TM, Iron Man TM, a 2,5 méteres Hulk TM életnagyságú rekonstrukciói.

A kiállításon több, mint 100 bemutatott modell között megtalálható Peter Sagan, szlovák profi kerékpáros és a Dakar-rali quad kategóriájának győztese, Rafal Sonik életnagyságú modellje is, a Sportcsillagok utcájában.

Természetesen elmaradhatatlan látványosság a Csillagok Háborúja (Star Wars®) zóna a sorozat leghíresebb hajóival, alakjaival, jeleneteivel, fegyvereivel és csatáival. És érdemes megcsodálni a S.H.I.E.L.D. titkosszolgálat fiktív légibázisát, a Helicarrier repülőgép anyahajó több mint 5 méteres modelljét.

A kiállításon Budapest ismert nevezetességei is láthatók. A Parlament, a Hősök Tere, a Millenniumi emlékmű és jellegzetes szobrai külön a budapesti helyszín tiszteletére készültek el. A jelenlegi helyszín, a Magyar Természettudományi Múzeum apropóján egy Triceratops koponya készült el, 1:3 méretarányban.

FUN PARK

A kiállítás nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is rendkívüli szórakozási lehetőséget kínál. A Fun Park 400 négyzetméteres játszóházában Duplo® és LEGO® elemekkel játszva engedhetjük szabadon a fantáziánkat.

Jegyárak és nyitvatartás

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG

délelőtti jegy (10.00 – 15.00) 1950 Ft/fő

délutáni jegy (15.00 – 18.30) 2400 Ft/fő

2+2 jegy (min. 4 fő, ebből max. 2 felnőtt) (15.00 – 18.30) 1950 Ft/fő

esti jegy (18.30 – 20.00) 1700 Ft/fő

csoportos jegy min. 10 főtől (iskolák, óvodák és egyéb oktatási intézmények számára, 10.00 – 15.00) 1400 Ft/fő

SZOMBATON, VASÁRNAP ÉS ÜNNEPNAPOKON

hétvégi jegy (10.00 – 18.30) 2400 Ft/fő

2+2 jegy (min. 4 fő, ebből max. 2 felnőtt) (10.00 – 18.30) 1950 Ft/fő

esti jegy (18.30 – 20.00) 1800 Ft/fő

INGYENES gyerekeknek 95 cm alatt


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x