hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
DSC_0746_cimkep
Bemutatjuk Magyarország legmenőbb irodáját
A Prezi Nagymező utcai épülete régen telefonközpont volt, ma minden képzeletet felülmúló startup-iroda. Bementünk a közepébe!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. március 13.


hirdetés

cikk: Berei Dániel, fotók: Mészáros Virág

Nem kérdés, Magyarország egyik legmenőbb irodájában jártunk. Bár teljesen átadni lehetetlen, reménykedek benne, hogy képeink és soraim eljuttatnak hozzád valamennyit a legmenőbb magyar startup, azaz a Prezi főhadiszállásának milliőjéből.

Rögtön a bejáratnál érezni, valami nincs rendben a dizájnerekkel: az irodákban megszokott színmennyiség sokszorosa, egyáltalán nem indokolt formák és játszótér fíling járja át minden szegletét. Pál Zsombor a februári Forbesban úgy írt az irodáról, hogy az "(...) furcsa keveréke egy szigorúan alap IKEA-bútorokból építkező startupnak, (...) és egy olyan ügyfélszolgálati központnak, ahonnan két napja hiányoznak a menedzserek, és ezt már mindenki észrevette, de még nem mertek teljesen elkanászodni, mert nem lehet tudni, hogy a főnökök visszajönnek-e."

Utóbbi annyira jó hasonlat, hogy 2 héttel ottjártam után, mikor a havilapot forgattam, a hasamat fogtam a nevetéstől. De erről sok szó fog még esni, plusz Virág képei is elég árulkodóak.

Szóval a bejárat: hangszerek a falon, táblagépes becsekkolás, színes üdvözlőpárnák és lépcső valami nagyon izgalmas felé. Abban a pillanatban, ahogy belépsz, eszedbe jutnak a legendák a Google San Francisco-i irodájáról, meg arról, hogy léteznek munkahelyek, ahova tényleg örömmel járnak dolgozni az emberek. És ahogy beljebb mész, egyre inkább tudod, hogy tényleg így van.

DSC_0717

DSC_0718

Az első emeleten egy szolid reggeliző-snack bár vár ránk: friss kávé, müzli, joghurtok, szenyák. Hallgató Edit, aki az irodák dizájnjáért felel, elmondja nekünk, hogy van egy Prezi-policy, miszerint itt mindig friss rágcsálnivalót talál az ember - még éjszaka is. Merthogy a Prezinél nincs megmondva, mikor dolgozol vagy mikor kell dolgoznod, ha van épp egy fontos projekt, amit éjszaka kell befejezned, külön személyzet figyel, hogy éjjel kettőkor is friss joghurtot hívhass segítségül a munkádhoz.

Sőt, mivel a cég az elmúlt négy évben a négyszeresére duzzadt és közben egy-egy irodától igen messze került a reggeliző, kiépítettek még jó pár food stationt, azaz kajaszigetet.

Aztán itt van az Ötletek háza, ahol minden hét keddjén a cég dolgozói összegyűlnek és tágítják egymás fejét. Különlegessége, hogy egy ugyanilyen van San Franciscoban is, a két irodában kölcsönösen falra vetítik egymást, így az ottani Prezi dolgozók így szembe ülhetnek a budapestiekkel.

DSC_0729

DSC_0737

A legnevezetesebb szinten járunk, ahol a Prezi megszületett. Annak idején itt indult el 80 fővel a jelenlegi legnagyobb magyar startup. Azelőtt kicsivel pedig ez volt a Terézvárosi Telefonközpont. Edit el is mondja, hogy van egy olyan szint, ahol roppant kicsi a belmagasság: a telefonközpont működésekor itt lógtak azok a súlyok, amik lehúzták a kapcsolásokhoz szükséges zsinórokat.

Ezen a szinten indult el minden, 80 fő simán elfért itt. Az egyetlen üres rész a terem egyik végében Ferenc József erkélye, ahonnan annak idején integetett a telefonközpont dolgozóinak. Rengeteg növény veszi körül a dolgozókat, a nagyteremben felhúztak két (Star Trek és Star Wars) tornyot, aminek a tetjén műfűvel borított heverős rész, az aljában meeting szobák vannak.

DSC_0740

DSC_0752

DSC_0771

DSC_0776

DSC_0746

DSC_0750

"
Szerintem itt sokan aludtak már.

Edit mosolyogva meséli, hogy itt pihenni és dolgozni felváltva lehet, a körülmények adottak. Amúgy minden szinten valamilyen tematika alapján vannak elnevezve a meetingszobák, nem egyes meg százhármas, hanem Spock (a Star Trek toronyban) vagy Róka (a Kisherceg szinten).

Több ilyen gumikerekű rollerrel találkoztunk a nagyteremben, az egyikre bosszúsan néz Edit: kilyukadt a kereke. Mióta a cég több szinten működik (pár éven belül az egész épület az övék lesz tervük szerint), nem olyan könnyű eljutni A-ból B-be, a dolgozók rendelkezésére pedig nemcsak rollerek, hosszabb távra céges biciklik is állnak.

DSC_0772

"
Szóltam már, hogy szervizeltetni kellene az irodai rollert.

Vannak egy-, két- és többszemélyes meetingszobák is, teljesen egyedi kialakítással. Mindegyik a kreativitást serkenti - állítólag, ha a környezeted állandóan változik, az agyad is sokkal "mozgékonyabb" lesz, nem sémákban gondolkodsz, a képzeleted szárnyalni kezd. Ennek megfelelően különböző színűekre festik a meetingszobákat, különböző idézeteket írnak a falra, melyek az ott dolgozók számára motiváló személyektől származnak.

DSC_0802

DSC_0803

DSC_0813

DSC_0840

DSC_0855

DSC_0836

"
Itt volt egy lyuk. A dizájnerek csináltak belőle medencét.

Az épület egyébként teljes egészében műemlék, így a Prezi nem bérelhet minden szintet és minden helyiséget. Ez meg is látszik, a bohém játszótérhangulatot egyszer csak komoly, 20. század eleji elegancia váltja, ahogy átmegyünk a nagyteremből a Kisherceg szintre. Ez a szint onnan kapta a nevét, hogy az alaprajza egyértelműen egy kígyó által lenyelt elefánt.

Egy másik folyosón látható a Prezi timeline-ja, időpontokra bontva festették fel a cég történetének legfontosabb eseményeit. Plusz itt van egy kerék, amin csupa motiváló dolgot pörgethetsz ki, mi Virággal például azt, hogy "We prefer beauty".

A folyosók is megérnek egy misét: olyan formákat találtak ki a dizájnerek, amik felfestés után csak egy pontból nézve adnak ki értelmes alakzatot. Belesétálva mi sem értettük sem a narancssárga csíkokat, sem a piros négyzetet, mikor a folyosó végére értünk, megvilágosodtunk.

DSC_0778

DSC_0780

DSC_0782

DSC_0791

DSC_0857

DSC_0859

DSC_0860

A folyosók után itt van a többi szint is. Jöjjenek a képek ömlesztve, mert sok újat nem tudunk melléjük elmondani: mindegyik szintet láthatóan valamilyen tematika alapján találták ki a dizájnerek. Az egyiken a színes deszkákkal elválasztott asztalok úgy néznek ki, mint az ausztrál tengerparton a pofás kis bodegakávézók, a másikon óriási, amőbaszerű asztalokon ülnek egymás mellett a Prezi dolgozók.

Egyikőjük elmondta nekünk, hogy elképesztően motiválóan hat rá a környezet, örömmel jön be dolgozni. Korábban Milánóban dolgozott, ahol szintén odafigyeltek a dolgozókra, de ez azt is túlszárnyalja. Azt mondja, egyértelmű, hogy kifizetődik a cég számára, hogy emberközpontú az iroda.

"
Érdekes, hogy néha a legkisebb pénzügyi ráfordítással érjük el a legynagyobb hozzáadott értéket. Óriási ájvét eredményezett például a céges longboard ötlete, sokan beszélgettek arról, hogy mennyire szuper lesz vele gurulni az irodában.
Olvasónk, Marosi Bálint jelezte, hogy egyetlen dolog hiányzik igazán a cikkünkből, az pedig a tervező-kivitelező cég neve és elérhetősége. Hála az égnek ezt is megírta. Tehát a tervező cég MINUSPLUS volt, a honlapjukat további munkáikért ide kattintva tudjátok elérni.

Van egyébként a cégnél kutyus is, vele ezúttal nem, csak egy korábbi látogatásom alkalmával találkoztam, így nem tudtam megkérdezni tőle, melyik a kedvenc helye az irodában. Meg tudtam azonban kérdezni ugyanezt Czapovics Józseftől, a cég fejlesztési vezetőjétől. Neki nincs kedvenc helye, egyszer itt, egyszer ott dolgozik - minél több helyen, annál kreatívabb ötletei vannak.

DSC_0810

DSC_0807

DSC_0825

A Prezi folyamatosan nőtte ki saját magát. Az első időkben egyetlen szinten működtek, a részletesen bemutatott nagyteremben. Mostmár csak két szint van, amit nem ők használnak, de ez hamarosan már nem így lesz. Kicsit sarkítva a dolgot a dizájnereknek több dolguk van, mint a fejlesztőknek, most is felújításra vár egy szint, ottjártunkkor is fúrtak-faragtak.

Ami pedig abszolút megmaradt Magyarország egyik legmenőbb irodaházából: így néz ki, amikor a nyitottság, a fiatalosság, a kreativitás és a munka szeretete (tehát minden, ami a céget jellemzi) fizikailag leképeződik.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


KÖVESS MINKET:

A titokzatos Esernyős Ember a Duna vizén sétált
Bekapcsolta a God Mode-ot.
Fotók: Kálló Péter - szmo.hu
2018. december 04.


hirdetés

Megjelent már óriáskeréken, hídon, és ugrótornyon is a titokzatos Esernyős Ember. Most egy újabb képsorozat készült róla.

"Bekapcsoltuk a God Mode-ot, és most az Esernyős Ember nem magas helyre mászott fel, hanem "csak" megmutatta, hogy a vízen is tud járni. Ezt a különleges kaszkadőr technikát nagyon kevesen ismerik a világon" - írta a képekhez a fotós, Kálló Péter. "Valójában arról van szó, hogy meg kellett várjuk, amíg a Duna vízállása olyan magas lesz, hogy pont eltakarja a Lánchíd pesti pillonjánál lévő sziklákat, és így úgy tűnik, mintha a vízen állna" - árulta el a "titkot".


KÖVESS MINKET:
Csodás ünnepi fényekbe öltözött Budapest: felkapcsolták a díszkivilágítást
Körbejártunk a városban.
Fotók: Mervai Márk - szmo.hu
2018. december 03.


hirdetés

Az ünnepi időszak egyik leglátványosabb jele az utcákon a színes fények bekapcsolása. Budapestnek nincs oka szégyenkezni ebből a szempontból: a belvárosban szinte az összes forgalmasabb út és csomópont ki van világítva.

Fotósunk körbejárt, mi a helyzet most a Vörösmarty téren, a Parlamentnél, a Lánchídnál, az Andrássy úton és a Bazilikánál.


KÖVESS MINKET:

Ennél gyönyörűbb szilveszteri fotót ma nem tudunk mutatni
Veszprémben készítette Fényes Lóránd.
Forrás: Fényes Lóránd - szmo.hu
2019. január 01.


hirdetés

Csodaszép felvételt készített Veszprémben a szilveszteri tűzijátékról Fényes Lóránd. Ennél gyönyörűbb magyarországi képet ma biztosan nem tudunk mutatni nektek.

A fotós asztrofotóival és drónfelvételeivel lett híres, 2013-ban az egyik csillagászati fotója a nap képe lett a NASA-nál; a fotózott objektum a híres Nagy Carina-köd, az égbolt egyik legfényesebb, már szabad szemmel is látható ködössége volt.

A mostani kép a veszprémi Várhegy felől készült.

A fotó nem csak Fényes Lóránd honlapján, hanem a Facebook-oldalán is látható:


KÖVESS MINKET:

Ritkán látható ilyen szépen, ahogy a Kőrös és a Tisza keveredik
Madártávlatból nézheted meg ezt a nem mindennapi természeti látványosságot.
Fotók: Ötvös Sándor - szmo.hu
2019. január 14.


hirdetés

A megáradt Körös és a Tisza látványos keveredését örökítette meg a fotós madártávlatból. Jól látszik, amint a megáradt, hordaléktól barnás színű Körös lassú áramlás útján elkeveredik a jóval nagyobb víztömegű Tiszával. Ritka, hogy a két folyó színe ennyire markánsan eltérjen és a keveredés ilyen jól kivehető legyen.

(A felvételek 2018. december 27-én készültek Csongrádnál.)


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x