hirdetés
Taiji_43.jpg

"Ez egy belső harcművészet, mindenkinek a testében van egy ritmus"– a tajcsi egy oktató szemével

Mi köze a tajcsinak a kung-fuhoz és a taoizmushoz, hogy lehet európai szemlélettel megérteni a meridiánokat? Többek között erről beszélgettünk Csányi Zitával.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. augusztus 29.


hirdetés

Biztosan mindenki látott már legalább filmekben kínai embereket, akik reggelente parkokban furcsa mozdulatsorokat hajtanak végre egyedül vagy csoportosan. A tajcsi egy kínai, úgynevezett belső erős harcművészet, amely elsősorban nem az izomerőt, hanem a Qi (csí) felismerését, a vele való bánást fejleszti.

Mióta foglalkozol tajcsival?

13 éve kezdtem. Gyerekkoromban elég sokáig karatéztam. Azután az abba maradt, és amikor a lányom nagyobb lett, akkor kezdtem tajcsizni. Ez azért fontos, mert megmaradt bennem az a szemlélet, amit a karatéból hoztam. Ha az ember kapcsolatba kerül egy harcművészettel, az mély nyomot hagy benne, és igyekszik visszakerülni abba a fajta gyakorlásba, szemléletbe.

És most már nem csak tanulod, hanem tanítod is.

Igen, lassan 5-6 éve.

hirdetés

Annak, aki nem tud semmit a tajcsiról, mint például én, ránézésére valamiféle egzotikus reggeli tornának tűnik. Nem nagyon tudjuk hova tenni.

A legfontosabb, amit el kell mondani, hogy a tajcsi harcművészet.

Ez meglepő, az embernek a harcművészetről elsősorban küzdősportok jutnak eszébe. A tajcsinak is van ilyen része?

Még a kezdő tajcsizók sem értik sokáig, mi a különbség a csikung – ami egy ősi kínai meditációs energiatorna – és a tajcsi között. Tajcsi edzésen egyébként mindig végzünk valamilyen csikung gyakorlatot is. Ugyanazokkal az energiákkal dolgozik, ugyanazokat a hagyományos kínai orvoslás szerinti pontokat, meridiánokat használja. A hagyományos kínai orvostudomány azt mondja, hogy akkor vagy egészséges, ha ezek a meridiánok jól átjárhatóak – 12 fő meridián van, és egy csomó kisebb, – és a meridián rendszerben áramló energia nem ütközik akadályba. Egy csikung gyakorlat során a meridiánok mentén lévő izmokat lazítjuk el vagy feszítjük meg. Így stimuláljuk a meridián pályákat, és biztosítjuk, hogy azok jól átjárhatóak legyenek. Tajcsiban is ezt a tudást használjuk.

Akkor lesz igazán jó a tajcsi gyakorlat, ha a meridiánok átjárhatóak, akkor tud úgy és oda áramlani a csí, az energia, hogy igazán hatékony legyen egy ütés vagy egy rúgás.

Tehát nem tudom azt mondani, hogy a tajcsinak nincs küzdelmi része, csak elképesztően hosszú idő, amire valódi önvédelemre használhatod. Másféleképpen alakul ki az önvédelmed. Egyrészt van az, amire fizikailag képes leszel. Mert ugyanúgy erősödsz tajcsi-gyakorlás közben, ugyanúgy önbizalmat kapsz, mint más harcművészetekben. De nagyon hosszan, akár évekig pontosítasz egy-egy mozdulatot. Aztán, ahogy változol kívül, belül, újra pontosítasz. Nem az izomerőt használjuk hozzá, hanem azt a fajta belső erőt, ami mindenkiben benne van. Nagyon nehéz megérteni, mi ez a belső erő. Azt szoktam mondani a tanítványaimnak, hogy például amikor történik valami a gyerekeddel, és hirtelen nagyon össze tudod magadat kapni.

Ezt mi, tajcsiban képzetlenek adrenalinlöketnek szoktuk hívni.

Igen, de ezt meg lehet tanulni irányítani. Azt is szokták mondani a tajcsira, hogy mozgás közbeni meditáció, mert olyan szintű koncentrációt és rálátást épít ki a gyakorlása. Az edzés mindig egy lecsendesedéssel kezdődik, amikor ráhangolódsz, hogy te most tajcsit akarsz tanulni. Figyelni kezdesz a testedre.

A tajcsi – akárcsak sok más harcművészet – legalább annyira szemléletmód, kultúra, mint mozgás?

Szokásformáló. A lelket, a szellemet és a testet is fejleszti. Nagyon komoly szellemi munkát igényel először az, hogy megjegyezd, milyen elemekből áll egy mozgássor, aztán szellemi munkát igényel, hogy folyamatosan figyelj, és megtanulod azt, is, hogy ez a folyamatos figyelem ne legyen fárasztó. És ahogy megfigyeled, ahogy például kinyújtod a kezedet, azt is meg fogod tapasztalni, hogy egyre szélesedik a figyelmed. Egy idő után észreveszed, mi történik a lábadban akkor, amikor kinyújtod a kezedet. Észreveszed azt is, ha például nem figyelsz oda arra, amit csinálsz.

A kezdők is nagyon hamar megtapasztalják, hogy észre lehet venni, ha valahol feleslegesen feszítenek. Rácsodálkoznak, hogy ülnek a széken, hogy kapaszkodnak a járműveken. Felhúzzák a vállukat, vagy leengedik? Esetleg kinyomják a feneküket és ettől megfeszül a derekuk? Próbáld majd ki, ha például állsz, és megfeszíted a térdedet, hogy fut ez végig az egész testeden. Megfeszül a nyakad is, és az a feszültség ott marad. Rájönnek arra, hogy lehet, hogy azért fáj a fejem, mert feljebb húzom a vállamat.

A sok gyakorlástól pedig megnövekszik a türelmed magad és mások felé. Tudni kell, hogy a tajcsi egy taoista harcművészet. Fontos a taoimzus egyik alapvetése, a wei wu wei, tehát a cselekvés nélküli cselekvés.

Nem ellene megyek, nem feltétlenül akarom az igazamat átvinni, hanem megfigyelem, hogy tudok rácsatlakozni. Nem futok fejjel a falnak.

Mindenkinek a testében van egy ritmus. Akkor lesz tökéletes a tajcsigyakorlatod, ha erre a ritmusra tudod felfűzni a gyakorlatokat. Akkor fog igazán kiteljesedni egy-egy mozdulat.

És itt jön a képbe a kung-fu.

Kung-fu?

A kung-fu két dolgot jelent. Az egyik a harcművészet, amiből az avatatlan néző a verekedést látja. Egyébként a tajcsi is a kung-fu család tagja. A másik viszont az a fajta tanulás, amit nagyon hosszú ideig, nagyon alaposan gyakorolsz. A kung-fut úgy lehetne szó szerint lefordítani, hogy emberi érdem. Például Kínában a kung-fu teaház nem azért kung-fu, mert odabent verekednek, hanem mert elképesztő ügyességgel, hosszú csőrű kancsókból öntik a teát, aminek az elsajátítása nagyon hosszú időt igényel. De vegyük az írást, te is tudod nagyon jól, milyen hosszú időbe, menyi tanulásba és gyakorlásba került, amíg képes lettél minden egyes mondatot úgy megfogalmazni, hogy az üljön. Ez is kung-fu.

Kung-fu, ha valaki valamilyen tevékenységben arra törekszik, hogy tökéletességet érjen el.

Jól érzem, hogy ebből a sportból hiányzik a versenyzés-komponens?

Rendeznek tajcsiversenyeket, bár én nem nagyon pártolom.

De ha nincsenek egymás elleni mérkőzések, akkor miben lehet mérni az eredményességet?

Különben vannak, például a "lökő kezek" versenyeken. A lökő kezek gyakorlása is egy igen fontos része a tajcsi tanulmányoknak, de az abban való elmélyedéshez az alapokkal már jócskán tisztában kell lenni. Mi maradjunk most a formagyakorlatoknál. Azért tanítok főleg idősebb korosztályt, mert ők nem akarnak már versenyezni.

A tradicionális tajcsiban – én azt tanítom–, ott nem a verseny a lényeg, hanem az a meditatív befelé figyelés, amit egy versenyen nem lehet megmutatni.

A modern wushu tajcsiban vannak versenyek, ahol a gyakorlat szépségét díjazzák. Hasonlóan szép ruhákban vannak, mint a jégtáncosok. Gyönyörű mozdulatok vannak, egyre inkább elmennek az akrobatikus mozdulatok felé. De ha egy gyakorlott tajcsis ránéz egy versenyzőre, lehet látni, hogy az illető meditatívan végzi a gyakorlatát, vagy csak végez egy tornamutatványt. Persze van ennek egy olyan oldala is, hogy egy sportegyesület eredményessége akkor látszik, ha versenyeznek, és vannak tajcsi egyesületek, amelyek versenyeztetik a sportolóikat, mert akkor kapnak állami támogatást. Ők ezt az utat választották. Én nem. Mindamellett, hogy a saját mesterünk, Shifu Duan Zhi Chao is részt vett sok versenyen, mert Kínában is az a rendszer, hogy versenyezni kell. De aki Magyarországon tajcsizni kezd, azért jobb, ha tisztában van azzal, hogy ez nem egy versenyorientált tevékenység, bár, ha akarja, megmérettetheti magát egy-egy versenyen.

Itt is vannak övszínek?

Nincsenek. Régebben voltak próbálkozások, hogy jelöljék a szinteket állatnevekkel, de ez nem igazán működött. Vizsgák vannak, egészen hetedik szintig. Magyarországon nem nagyon találni ilyen szintű tajcsizókat. A harmadik szint után lehet tanári vizsgát tenni. De ez nem arról szól, hogy odamész, és akkor egyszerűen leteszel egy vizsgát. Hosszú folyamat. Dolgozatokat kell írni, videókat készíteni arról, hogy milyen az alkalmazása egy-egy mozdulatnak, bemutatni a formákat. Persze az sem árt, ha van egy kis tanítási tapasztalatod.

Te most hányas szintnél tartasz?

A negyedik szintbe kezdtem bele, ez is több fordulós vizsgasorozat, tanárként pedig az elsőnél.

Nyilván nem mondok újdonságot, hogy az európai kultúrkörben azért van egy elég erős szembenállás az olyan ideákkal szemben, mint csí és meridiánok. Tudománytalan, nem bizonyítható. Te mit gondolsz erről?

Mindenki tudja, hogy van, amikor van energiád, van, amikor nincs. Valamikor csak arra vagy képes, hogy leülj a fenekedre és nézzél ki a fejedből, máskor pedig – magyarul is így mondjuk – tele vagy energiával. Ha gyakorolsz, akkor képessé válsz ezt a fajta energiát bizonyos határokon belül irányítani. Elhajtani a szürke ködöt.

Ha európai szemmel próbáljuk megérteni, ez azt jelenti, hogy ha például valahol megfeszül a test, arra rengeteg energia elmegy.

Nem arra megy az energiád, amire te szeretnéd. Ha megtanulod ellazítani a tested, nagyon sok energiát megspórolsz, amit másra használhatsz.

Van egy viszonylag új „vállalkozásod”, a TaoMamik. Ha jól tudom, ez is a tajcsiból jött.

Illés Györgyi beszédtanár, kommunikációs tréner, korábban a Katona József Színház színésze megkeresett, hogy szeretne tajcsizni. Megismerkedtünk, és rájöttünk, hogy az, ahogy tajcsit tanítok, nagyon hasonlít arra, ahogy ő tanít beszédet. Például abban, hogy figyelünk a testünkre, az érzéseinkre. Hogy figyelünk arra, hogy uraljuk a gondolatainkat. Fontos az aprólékos kidolgozás.

Ebből lett tehát a TaoMamik, ami pontosan micsoda?

Most azért gondolkozom, mert ha valaki előtt kimondom azt, hogy „önismereti program”, akkor visítva elszalad. De ha arra figyelünk, hogy itt egy fajta lecsendesedésről, koncentráció-gyakorlásról van szó, akkor könnyebben meghallgatnak.Abban segítünk az embereknek, hogy nyitottabbak legyenek önmagukkal és másokkal szemben. Rálássanak a saját tetteikre.

Ilyen jellegű programokat szervezünk. Illetve van egy műsorunk a Rádió Bézsben, ahová olyan embereket hívunk meg általában, akik hasonlóan gondolkoznak.

Ha valakinek most kedve támadt a tajcsihoz, merre induljon?

Mi a Sancai Taiji Iskola vagyunk. Dienes Ibolyával ketten vagyunk itt edzők. A II., III.,VI. és hamarosan a XI. kerületben is tartunk edzéseket. Bővebb információért nyugodtan keressék fel a honlapunkat vagy a Facebook oldalunkat.

A Sancai mit jelent?

A san az három, a cai a természet erői. Föld, ember és ég hármasa.

fotók: Máté Dorka


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
budapest-turistak-pixabay.jpg

„Az öt szállodánkból négy zárva, az ötödikben egy darab vendég van”

Pont kezdett volna magához térni a turizmus, amikor a szeptemberi határzár újabb gyomrost vitt be neki. Az iparágban most senki nem mer előre tervezni, csak annyit látnak: nagyon nagy a baj.
Láng Dávid; illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 23.


hirdetés

A koronavírus a gazdaság összes területe közül a turizmust és a vendéglátást érintette leghátrányosabban. A nemzetközi utazások márciusban gyakorlatilag teljesen leálltak, és bár a nyár jelentett némi reménysugarat, a határok újbóli lezárása szeptember elején ismét szertefoszlatta a reményt, hogy egyhamar helyreállhat a korábbi forgalom.

A szakma képviselőit arról kérdeztük, mekkora leépítésre volt eddig szükség náluk, mivel telnek a napjaik most, és a kilátásaikat nézve tudnak-e bármiben bizakodni.

„Egyáltalán nincs perspektívánk a következő hónapokra”

„Március közepétől teljesen behúztuk a kéziféket, gyakorlatilag csak törlünk és lemondunk. Már áprilisban és májusban 98 százalékos visszaesés volt a tavalyi év hasonló időszakához képest. A július és az augusztus kicsivel jobb lett, de ez is maximum az előző évi számok ötödét tette ki. A szeptembert pedig még nem látjuk, de a határzár miatt valószínűleg ismét a nullához közelít majd” – mondja Farkas Miklós, a Lupus-Travel Utazási Iroda vezetője, akik elsősorban üzleti utaztatással, illetve a tengerentúlra és más, egzotikusabb helyszínekre egyénileg utazó turistákkal foglalkoztak.

A cég éves forgalma normális esetben 6-700 millió forint körül lenne, eddig öt alkalmazottal működtek, októbertől azonban legalább két, de lehet, hogy három embertől meg kell válniuk.

hirdetés

Járulékkedvezményt ugyan kaptak, de mivel a bevételeik gyakorlatilag nullára csökkentek, még a kedvezményes összeg is komoly kiadást jelentett számukra. Bár a tartalékaikból évekig tudnák akár teljes létszámmal is üzemeltetni az irodát, szerinte kérdés, hogy érdemleges munka és bevétel nélkül meddig érdemes.

„Egyáltalán nincs perspektívánk, márciusban még bíztunk benne, hogy 2-3 hónap alatt lecseng ez az egész, mint egy influenzajárvány. Amikor júniusban jött az újfajta bértámogatás, úgy voltunk vele, hogy akkor ezt még próbáljuk ki és nézzük meg, mi lesz újabb pár hónap múlva. Most viszont minden jel arra utal, hogy az ősz sem lesz jobb. A korlátozások biztosan nem fognak enyhülni” – magyarázza Farkas.

Mivel a bértámogatás a munkaerő fizetésének csak egy részét fedezte, a fennmaradó munkabért a nem létező bevételből fedezték. Így egy esetleges újabb 2-3 hónapos bértámogatás esetén erősen el kellene gondolkodniuk, van-e értelme élni vele.

„Egyszerűen nem látjuk, mi lesz az időpont, amikortól újra lehet utazni. 2021, 2022, vagy még később? Mindenki csak találgatni tud, senki nem bizakodó.”

Az iroda megmaradó munkatársai mostanában leginkább könyveléssel és adminisztrációval foglalkoznak. Az utasok által befizetett összegek nagy részét már visszaadták, de néhány repülőjegy függőben van még, főleg a légitársaságok csúszása miatt.

Gondolkodnak azon is, milyen irányba bővíthetnék profiljukat az idegenforgalmon túl, hiszen arra belátható időn belül aligha alapozhatnak.

Forrás: Pixabay

„Nem a cégeket kell megmenteni, hanem a dolgozókat”

„Március közepéig minden jól működött, úgy nézett ki, hogy az idei is csúcsév lesz a turizmusban, a szállodáknak és az utazási irodáknak egyaránt. Utána egyik pillanatról a másikra esett nullára a forgalom” – idézi fel Flesch Tamás, a Continental Group ügyvezetője és az MSZÉSZ (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége) elnöke.

Ő is hozzáteszi, hogy a nyár ugyan jelentett némi gyógyírt, de összességében így is annyira mínuszban vannak, hogy még a költségeiket sem tudják kitermelni.

A szállodalánc több cég keretein belül összesen nagyjából 300 embernek adott munkát, ebből többszöri leépítés után jelenleg nagyjából 70-en maradtak, tehát négyből majdnem három alkalmazottól meg kellett válniuk.

Tartalékaik szerencsére még vannak, erre alapozva tudtak ennyi embert megtartani, hiszen jövő májusig nem számítanak a bevételek számottevő emelkedésére. Azelőtt szinte semmi esélyt nem látnak rá, hogy változzon a jelenlegi helyzet.

A járulékelengedés és a kurzarbeit program jelentett némi segítséget, az MSZÉSZ jelenleg ennek meghosszabbításáért lobbizik a kormányzatnál. Flesch szerint ez az egyetlen eszköz, ami segíthetne a maradék emberek megtartásában, hogy majd legyen kikkel újraindulni.

„Így is nagyon nehéz lesz, de legalább valamennyi embert jó lenne megtartani” – fogalmaz, hozzátéve: a turizmus 12-13 százalékkal járul hozzá a magyar GDP-hez, egy ilyen súlyú ágazatot kiemelten kellene kezelni.

Szerinte elsősorban nem is az a kérdés, hány szálloda megy tönkre a mostani válságban, hiszen üzemeltető biztosan akad majd másik. Sokkal inkább az, mi lesz a munkaerővel: ha a jó szakemberek tömegesen hagyják el a pályát, vagy távoznak külföldre kilátások híján, akkor hiába indul újra az iparág, nem lesz, aki dolgozzon benne. Ebbe, tehát a cégek helyett az emberek megmentésébe kellene minél több állami pénzt fektetni.

„Sok fiatal munkavállaló annyira megdöbbent attól, hogy ebben a szektorban megtörténhetett egy ekkora mértékű leállás, hogy egyszerűen nem szeretnék még egyszer kitenni magukat hasonlónak” – mondja a szakember.

Beszédes adat, hogy a Continental Group öt szállodájából jelenleg egy van nyitva, és ebben az egyben a cikk írásának pillanatában egyetlen vendég tartózkodott.

Flesch ennek ellenére bizakodó: arra számít, hogy jövő év második felében már egész jól működik majd a turizmus, még ha a 2019-es szintet nem is fogja elérni. Persze ennek alapfeltétele, hogy legyen vakcina, hiszen csak ez hozhatja vissza az utazni vágyók bizalmát.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
korhaz-apolo-egeszsegugy-sziv-pixabay.jpg

„Mélyen meg vagyunk döbbenve” – támogatás helyett most „agressziót, méltatlan kritikákat és számonkérést” kapnak az egészségügyi dolgozók

„A járvány második hulláma idején nem kérjük, hogy etessetek, nem kérjük, hogy szépítsetek, csak annyit kérünk, hogy szeressetek” – írják a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Facebook-posztjában.
A címkép illusztráció: Gerd Altmann/Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Megrendítő és egyben nagyon megható posztot tettek közzé a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Facebook-oldalán.

"Nem kertelünk, mélyen meg vagyunk döbbenve. Míg a járvány első hulláma alatt felfoghatatlan támogatást kaptunk a magyar társadalomtól, most a második hullám elején agresszióval és méltatlan kritikákkal, számonkérésekkel találkozunk"

- kezdik a posztot, amelyben leírják, hogy szombaton rendőrségi feljelentést is kellett tenniük egy bent fekvő gyermek édesapjának agresszív fellépése miatt.

"Egy bent fekvő gyermek édesapja nem volt hajlandó megállni a járvány megfékezése céljából felállított szűrési ponton. Az ott dolgozó kollégák, hiába mondták, hogy látogatási tilalom van érvényben, az elkövető félrelökte a biztonsági őrt, majd berohant az épületbe és meg sem állt a Gyermekszív Központ második emeletéig. A biztonsági őr itt utol érte és felszólította, hogy tegyen eleget az Intézet COVID-19 protokolljában előírt szűrési kötelezettségének és vegye fel - az ingyenesen biztosított - szájmaszkot. Az illető erre sem volt hajlandó, sőt, megütötte a szolgálatot teljesítő kollégát."

hirdetés

A posztban azt is hozzáteszik: az elmúlt napokban nem ez volt az egyetlen fájó történés, ugyanis a járványügyi helyzet miatt bevezetett eljárásrendekért is több kritika érte őket.

"Higgyétek el, minden intézkedésünk a nálunk gyógyulók és gyógyítók érdekét védik. Az emberi életnél nincs fontosabb, a járvány második hulláma minket sem kerül el, a szív-és érrendszeri megbetegedéssel küzdők pedig a legveszélyeztetettebbek. Mi szívvel dolgozunk!" - fogalmaznak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
korhaz-betegagy-pixabay.jpg

„Sajnos az, hogy senki nem marad ellátatlanul, egyáltalán nem igaz” – a kórházi helyzetről írt egy intenzíves orvos

„Míg van 16 ezer lélegeztetőgépünk és 10 ezer üres kórházi ágyunk, speciálisan képzett szakápolóból kevesebb mint 2000 van – de senki nem figyel rájuk, pedig ők viszik a hátukon az össztársadalmi felelősséget” – írja dr. Máté-Horváth Nóra.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány második hulláma, folyamatosan emelkedik az igazolt fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. Az orvosok most is mindent megtesznek a betegek gyógyításárért, ám az érezhető feszültségben most a páciensek a tavaszi szeretet és támogatás helyett sokkal inkább kritizálják az egészségügyi dolgozókat, sőt előfordul, hogy agresszívak velük szemben. Megrendítő és egyben nagyon megható posztot tettek közzé a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Facebook-oldalán.

Hogy mit tapasztalnak az orvosok, hogyan élik meg a jelenlegi egyre keményedő helyzetet, arról egy szakember is a közösségi oldalán írt. Dr. Máté-Horváth Nóra, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos hosszú posztban magyarázza el, miért nehezebb most a helyzetük.

"Aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosként, valamint a magyar társadalom tagjaként arra kérlek mindannyiótokat, egy világjárvány idején ne a széthúzást, az egymás szidását, a politikai sárdobálást, számháborúzást helyezzük előtérbe, hanem az összefogást, együtt gondolkodást és a megoldáskeresést.".

"Mi nem állig felfegyverkezve várjuk a járványt. Leginkább félve várjuk" - írja az orvos. Aggódnak a napi számok láttán. Most a COVID-osztályok mellett a többi osztály is működik, folynak műtétek, kezelések, nincs korlátozás. Eközben pedig "nap nap után szólunk rá betegeinkre, hogy vegyék fel a maszkot, hozzátartozóikra, hogy sajnos nem tudjuk beengedni őket látogatni az intézményeinkbe".

hirdetés

"Mindennaposak a konfliktusok páciens és orvos, orvos és orvos, orvos és fenntartó, fenntartó és döntéshozók között - érezhetően nagy a feszültség."

Az orvosok aggódva figyelik a politikusokat is, akik egymással veszekednek: "egymásra licitál, számháborúzik, bezzegel, olykor minket használ fel (és semmi kétség: ezt a levelet is felhasználja majd) saját népszerűségének növelésére ahelyett, hogy most, ebben a kritikus időszakban kivételesen összefognának. A koronavírus nem tesz különbséget ugyanis kormánypárt és ellenzék között, támad bárkit, miközben a politikai elit leginkább egymás ellen van állig felfegyverkezve".

"Hogy mi van a kórházakban?" - teszi fel a kérdést. "Aggodalom és várakozás". Bár felszerelés és lélegeztetőgép is van, emellett "van helyileg nagy óvatossággal kitalált, az elmúlt hat hónapban rutinosra gyakorolt COVID ellátási protokoll, vannak bátor, igényes kollégák, akik követik a nemzetközi szakirodalmat, és van egy növekvő pszichés készültség".

"Van azonban egy olyan fokú tisztánlátás is, amit minden egyes döntéshozói megnyilvánulásból hiányolunk: mi reálisan látjuk, mire képes a rendszer."

"Sajnos az, hogy senki nem marad ellátatlanul, valamint az, hogy “a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre”, egyáltalán nem igaz. Tudjuk ugyanis, hogy annak, hogy hány intenzív osztályos beteget tud ellátni a magyar egészségügy, nem a szabad ágyak száma, és már biztos, hogy nem a lélegeztetőgépek száma fog gátat szabni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-maszk-pixabay.jpg

Ki számít „COVID-gyanúsnak”? Mit tehetsz, ha te az vagy? – háziorvos mondja el

Dr. Eörsi Dániel tisztázza, mi a különbség a COVID-eset, a valószínűsített COVID-eset és a COVID-gyanús között, és azt is leírja, mit kellene még tennie a kormánynak a járvány megfékezésének érdekében.
Illusztráció: coyot/Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 27.


hirdetés

Dr. Eörsi Dániel háziorvos tett közzé egy bejegyzést Facebook-oldalán arról, ki számít koronavírus-gyanús személynek, és ilyenkor mi a teendő. A hasznos információkat a szakember engedélyével, változtatás nélkül közöljük:

"COVID-gyanús vagyok? És ha igen, mi a teendő?

A járvány szempontjából négyféle ember van:

1 "COVID-beteg"

2 "valószínűsített COVID-eset"

hirdetés

3 "COVID-gyanús"

4 és a többiek.

"COVID-beteg" az, akinek pozitív a tesztje, függetlenül attól, hogy milyen tünete van, sőt, hogy van-e egyáltalán tünete.

Többségük otthon unatkozik, mások rosszabbul vannak, és van néhány tucat honfitársunk, akiért nagyon kell szorítani ma is. A lényeg az ő teljes elkülönítésük, a COVID-negatív családtagjaikkal sem érintkezhetnek legalább 10 napig, a részleteket mondja a járványügyi hatóság, meg a háziorvos.

A "valószínűsített COVID-eset" az, aki igazolt COVID-beteggel VÉDŐESZKÖZ NÉLKÜL érintkezett, tehát például a COVID-betegek közvelten hozzátartozói.

Őket hatósági karanténba helyezi a tisztiorvosi szolgálat elvileg, csak nem mindig van erre kapacitás, úgyhogy jó, ha önkéntesen megoldjuk a saját karanténunkat. (Ha nincs hatósági végzés, akkor nem jár táppénz sem, szóval egyéni és munkáltatói kreativitásra is szükség lehet.)

A lényeg most jön: hogy ki számít "COVID-gyanús"-nak. Először is,

mindenki, akinél hirtelen légúti tünet kezdődött. Légúti tünet háromféle van: láz, köhögés és nehézlégzés.

Nem légúti tünet a torokfájás, meg a többi se (feszül az arcüregem, folyik az orrom stb). COVID-gyanús továbbá, akinek elveszett a szaglása és/vagy az ízlelése, és az is, akit bármilyen okból a háziorvos/kezelőorvos annak gondol.

A COVID-gyanús emberek szintén elkülönítendőek, de az ő hozzátartozóik nem! Persze észszerű, hogy a hozzátartozók is nagyon vigyázzanak a társas érintkezéseik során, de őket nem kötelező kivenni a mindennapokból.

A COVID-gyanúsak esetében PCR teszt végezHETő. A feltételes mód annak szól, hogy aki tünetes (tehát beteg), az úgyis otthon lesz bezárva egy hétig, a tünetek elmúlta után három nappal (lásd később) úgyis mehet dolgára, tehát tkp mindegy, hogy van-e pozitív/negatív tesztje. Ezért tesztet igazából azoknál érdemes végezni, akik nem annyira betegek, csak éppen köhögnek egy kicsit például, ők ugyanis negativitás esetén jóval előbb szabadulnak. Ilyen esetben egyetlen teszt is elég lehet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!