hirdetés
korea.png

„Bebörtönöztek, megkínoztak, eladtak rabszolgaként” – egy észak-koreai nő mesélt szökéséről

A nő, aki ma már boldogan él Nagy-Britanniában kétszer kísérelte meg a szökést Észak-Koreából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

Jihyun Park, észak-koreai menekült már többször mesélt azzal kapcsolatos szörnyű élményeiről, hogyan sikerült megszöknie Észak-Koreából, most a Metro hasábjaira írt személyes hangvételű cikket minderről.

A jelenleg Nagy-Britanniában élő nő állítása szerint most találta meg a mennyországot, előtte harminc évig a pokolban élt, azt követően tíz évig kereste a szabadságot.

Észak-Koreát úgy kell elképzelni, mint egy helyet, ahová semmilyen információ nem szivárog be a "kinti" világról, csak és kizárólag azt tudhatják meg a polgárok, amit az állam a tudtukra ad - ez pedig legtöbbször nem tükrözi a valóságot. Teljesen hétköznapi, hogy a szomszédok besúgóvá válnak, beszélgetés közben is összeszűkült szemekkel figyelik az ember gesztusait és mimikáját, hátha valami elárulja őt.

Az emberek gyakran eltűnnek, hogy aztán soha többé ne halljon felőlük a család - ilyenkor vagy megölik őket, vagy a titkos munkatáborok egyikébe kerülnek. "Ilyen volt az életem"

- meséli a nő.

hirdetés

Park Cshongdzsinban, az ország egyik kikötővárosában nőtt fel. Először a 90-es években hagyta el az országot az éhínség idején, amikor több ezren haltak éhen az országban. Itt környékezte meg egy férfi, aki jól fizető munkát ajánlott neki Kínában, az országból meg biztonságos távozást az ő és bátyja számára. Végül ebből az lett, hogy bátyjával szétválasztották őket, akit egy évvel később visszahurcoltak az országba. Park azóta sem tudja, hogy él-e még, vagy megölték.

Azokra, akik Kínába szöknek, jellemzően ugyanez vár, mint a testvérére. Észak-Korea és Kína még 1993-ban írt alá egy egyezményt arról, hogy a kínaiak letartóztathatják a szökevényeket, akiket aztán át kell adniuk Koreának.

Park szerint ez a gyakorlat a mai napig működik, a szökevények nagy része hiába jut át a határon, a kínaiak visszatoloncolják őket az országba.

A nőnek sikerült átjutnia Kínába anélkül, hogy rögtön elfogták volna, azonban az ő sorsa sem alakult egyszerűen. Kiderült, hogy a férfi rabszolgának adta őt el, évekig dolgozott rendkívül mostoha körülmények között. Elmondása szerint fogalma sem volt az észak-koreai munkatáborokról egészen addig, amíg ott nem találta magát az egyikben 2004-ben. Ekkor ugyanis őt is elfogták és visszatoloncolták. Hat hónapon keresztül volt börtönben, ahol folyamatosan kínozták, és egy átnevelő-programban is részt vett.

Park részletesen mesél a bezártság körülményeiről is: másfél négyzetméteres helyen voltak összezsúfolva többen, 40-50 emberre egy vécé jutott, amely el sem volt rendesen takarva, tehát több tucat ember nézte egymást vécézés közben. Az őrök állandóan fegyelmezték őket, nagyon gyakran erőszakkal is: Park visszaemlékszik egy olyan esetre, amikor a női börtönőrök rugdostak meg idős embereket. Neveiket nem használták, csupán egy számot kaptak az őröktől, ezen szólították őket. Mivel aludni sem volt helyük, Park pedig egyszer szóvá tette, hogy csak egy kicsivel több hely kéne ahhoz, hogy le tudjon heveredni a földre. Válaszul vasbetétes cipővel rugdosta meg az egyik őr, aminek következtében alig tudott járni egy hónapig. Egyszer arra kötelezték, hogy saját kezével takarítsa ki a vécét mindenféle eszköz nélkül.

Nőnek lenni rendkívül nehéz volt ezekben a táborokban, a menstruációkor ugyanis semmilyen egészségügyi eszközt nem biztosítottak a számukra.

A nők így törölközőket vágtak szét és azt használták, ám mivel tilos volt mosniuk, ezért újra és újra kellett használniuk őket mosás nélkül. Egyszer elkapták Parkot, ahogy mégis kimossa a rongyokat, ekkor azzal büntették, hogy a véres ruhadarabbal fején kellett rengetegszer elismételnie, hogy bocsánat.

A szenvedések közepette Park elhatározta, hogy nem fog ételt venni magához, így csökkentve a fájdalmakat. 13 napig bírta, ezt követően átküldték egy munkatáborba, ahol napi 18 órában kellett házakat építeniük és lebontaniuk. Napi háromszor kaptak fél órás szünetet az étkezésre, amely során kőkemény rizst kellett enniük - azt, amit Kínában jellemzően csak a disznók etetésére használnak. Park munkatársai sorra haltak bele a mostoha körülményekbe, amelyek őt sem kímélték. Lába sebes lett, és elfertőződött. Ekkor helyezték át egy másik munkatáborba, ahol már rohadni kezdett a lába.

Végül nagybátyja segítségével jutott ki a táborból szörnyű állapotban, aki viszont ezt követően magára hagyta. Parknak nem volt hova mennie, és az utcán élt, lába ekkor már olyan állapotban volt, hogy nappal legyek köpték be, éjjel pedig alkalmi szállásain gyakran a patkányharapások miatt fertőződött tovább a seb. Végül kórházba került, ahol az egyik lábát le kellett vágni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
people-3308013_1920-1000x667.jpg

Koronavírus: megfertőződtek a vendégek, három kocsmát is bezárattak az újranyitást követő napokban Angliában

Boris Johnson félelmei beigazolódhatnak.
Fotó: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Nem sokáig örülhetett az újranyitásnak az a három angliai kocsma, amelyet koronavírus gyanújával bezárattak - írja a Metro.

Múlt szombaton a britek legnagyobb örömére megvolt Angliában a nagy kocsmanyitás, majdnem négy hónap után ismét kinyitottak a pubok, a felvételek alapján pedig jól látszott, hogy zsúfolásig teltek a kocsmák. Boris Johnson miniszterelnök aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a lakosság nagy része azonnal megindult szociális életet élni, hiszen a tömött teraszokon nem lehet betartani a járványügyi előírásoknak megfelelő 1 méteres távolságot, ez pedig elősegítheti a járvány újabb gyors terjedését.

Alig kellett eltelnie pár napnak, három vendéglátóipari egység is jelezte közösségi oldalán, hogy a hozzájuk egyértelműen köthető koronavírusos esetek miatt ismét bezárják a kapuikat.

Az érintett kocsmák kisvárosokban vannak: a Burnham-on-Sea-ben található a The Lighthouse Kitchen and Carvery, a Fox & Hounds Batley-ben, a The Village Home pedig Alverstoke-ban. Mindhárom hely 1-1 koronavírusos betegről tud, a szükséges óvintézkedéseket pedig megtették annak érdekében, hogy elejét vegyék az újabb tömeges fertőzéseknek.

A The Lighthouse Kitchen egész személyzetét letesztelik, és értesítenek mindenkit, aki kapcsolatba került a beteggel. A Fox&Hounds teljes fertőtlenítésen esik majd át, és határozatlan ideig zárva marad. Ennél optimistábbak a The Village House üzemeltetői, akik már ezen a héten szombaton újranyitnak, néhány munkatársuk pedig karanténban van.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
trump.jpg

Leleplező könyvet írt Melania Trumpról egykori tanácsadója

Stephanie Winston Wolkoff is sokat segített abban, hogy az elnökfeleség igazi First Lady lehessen a Fehér Házban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Nemrégiben jelentették be, hogy könyvet írt az amerikai elnök unokahúga. A tekintélyes Simon & Schuster kiadó által gondozott memoár megjelenését, amelynek címe is sokatmondó – „Túl sok és sosem elég – Hogyan alkotta meg családom a világ legveszedelmesebb emberét (Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man) – New York állam legfelsőbb bírósága akadályozta meg ideiglenesen Donald Trump öccse keresete nyomán.

Robert Trump ugyanis azzal az indokkal követelte a kiadás megakadályozását, hogy „a könyv megsérti az elnök apja, Fred Trump végakaratával kapcsolatos titoktartási megállapodást.”

Most pedig a First Lady-ről, Melania Trumpról írt leleplező könyvet egykori tanácsadója. Stephanie Winston Wolkoff könyve, a Melania and Me címmel hamarosan megjelenik

- írta a The Guardian.

hirdetés

A szerző tizenöt éve áll kapcsolatban az elnökfeleséggel, és azt ígéri, hogy a szeptember elején megjelenő műve a Fehér Ház keleti szárnyában történtekről szól majd. Itt van Melania irodája is. Wolkoff beszámol arról is, hogyan végződött kapcsolata az elnökkel és a feleségével.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
belgrad.jpg

Koronavírus: hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában

'Csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb' – közölte a szerb elnök.
MTI - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt. "Csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb" - jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján.

A szerb elnök először csak Belgrádról beszélve nevezte kritikusnak a járványhelyzetet, ami miatt betiltják az öt fősnél nagyobb rendezvényeket a szerb fővárosban. Ezt követően jelentette be, hogy péntek estétől hétfő reggelig kijárási tilalmat vezetnének be. Újságírói kérdésre válaszolva egyértelműsítette, hogy ez utóbbi intézkedést szíve szerint az egész országra kiterjesztené.

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy

a belgrádi kórházak majdnem megteltek, ezért tábori kórházakat és ideiglenes járványkórházakat alakítanak ki több helyszínen. Mint mondta, nemcsak a fővárosban drámai a helyzet, az ország több pontján is járványgócok alakultak ki, mindenhol majdnem beteltek már a kórházak kapacitásai.

A szerb elnök hozzátette, ezek a várható intézkedések, végleges döntést azonban a válságstáb hozhat, a kormány azt később megerősíti.

hirdetés

Szerbiában az utóbbi 24 órában 299 új fertőzöttet regisztráltak, és 13-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. A halottak száma még soha nem volt ilyen magas, a fertőzöttek száma pedig már több mint egy hete napi háromszáz körül mozog.

Szerbiában március 15-én hirdettek szükségállapotot, amelynek következtében hétvégi kijárási tilalmat vezettek be, bezárták a vendéglátóhelyeket, az iskolákat, az óvodákat, leállították a tömegközlekedést, betiltották a tömeges rendezvényeket. A majdnem két hónapig tartó szükségállapot lezárását követően viszont napokon belül eltöröltek minden korlátozást, és május végén már visszaállt az élet a koronavírus-járvány előtti kerékvágásba, június 21-én pedig megtartották a parlamenti választásokat is.

Az azonosított fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése miatt az Európai Unió országainak többsége nem engedi be a szerbiai állampolgárokat, vagy kéthetes karanténra kötelezi őket. Legutóbb Görögország jelentette be: annak ellenére, hogy korábban megnyitotta határait a szerb turisták előtt, hétfőtől mégsem engedi be a nyugat-balkáni országból érkezőket.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
balaton-nyar-strand-rostasy.jpg

Pénteken újra kánikula lesz, aztán 10 fokot zuhan a hőmérséklet hétvégén egy hidegfront miatt

Pénteken és szombaton még igazi strandidő lesz, de vasárnapra megérkezik a lehűlés.
Fotó: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Egyre jobban melegszik az idő, pénteken már 30-35 fok lesz az egész országban, szombaton viszont jön egy hidegfront, ami véget vet a kánikulának - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Szerdán ismét egyre melegebb légtömegek érkeznek, a csúcshőmérséklet 23 és 29 fok között alakul, majd csütörtökön már eléri a 26-32 fokot. Mindkét napon délen, délnyugaton lesz zavartalanabb a napsütés, máshol gomolyfelhők zavarhatják azt, de számottevő csapadék nem várható.

A legmelegebb pénteken lesz, országszerte kánikula várható, 30-35 fokos csúcshőmérséklettel.

Felhő alig lesz az égen, szikrázóan napos időre van kilátás. A hőségben csak a megélénkülő délies szél hozhat némi felfrissülést.

Az Időkép arra is figyelmeztet, hogy

hirdetés

a következő napokban nagyon erős, többfelé extrém erős lesz az UV-sugárzás 10 és 16 óra között. Ha tehetitek, kerüljétek a közvetlen napfényt, ne tartózkodjatok sokáig a tűző napon, mert akár 15 perc alatt is leéghettek.

Ha viszont ezt nem tehetitek meg, kenjétek be magatokat fényvédő krémmel, viseljetek vállat eltakaró felsőt, szalmakalapot és napszemüveget.

Szombat napközben egy északnyugat felől érkező hidegfront szakíthatja meg a kánikulát. Viharossá fokozódó északnyugati szél, záporok, zivatarok kísérhetik átvonulását.

A front előtt még 24-36 fokig melegszik az idő, nyugaton lesz hűvösebb, délkeleten a legmelegebb.

Vasárnap napközben elvonul a csapadék, kisüt a nap. Erős északias szél,

20-27 fok várható, tehát a legmelegebb területeken egyik napról a másikra 9-10 fokot csökken a hőmérséklet.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!