hirdetés
korea.png

„Bebörtönöztek, megkínoztak, eladtak rabszolgaként” – egy észak-koreai nő mesélt szökéséről

A nő, aki ma már boldogan él Nagy-Britanniában kétszer kísérelte meg a szökést Észak-Koreából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

Jihyun Park, észak-koreai menekült már többször mesélt azzal kapcsolatos szörnyű élményeiről, hogyan sikerült megszöknie Észak-Koreából, most a Metro hasábjaira írt személyes hangvételű cikket minderről.

A jelenleg Nagy-Britanniában élő nő állítása szerint most találta meg a mennyországot, előtte harminc évig a pokolban élt, azt követően tíz évig kereste a szabadságot.

Észak-Koreát úgy kell elképzelni, mint egy helyet, ahová semmilyen információ nem szivárog be a "kinti" világról, csak és kizárólag azt tudhatják meg a polgárok, amit az állam a tudtukra ad - ez pedig legtöbbször nem tükrözi a valóságot. Teljesen hétköznapi, hogy a szomszédok besúgóvá válnak, beszélgetés közben is összeszűkült szemekkel figyelik az ember gesztusait és mimikáját, hátha valami elárulja őt.

Az emberek gyakran eltűnnek, hogy aztán soha többé ne halljon felőlük a család - ilyenkor vagy megölik őket, vagy a titkos munkatáborok egyikébe kerülnek. "Ilyen volt az életem"

- meséli a nő.

hirdetés

Park Cshongdzsinban, az ország egyik kikötővárosában nőtt fel. Először a 90-es években hagyta el az országot az éhínség idején, amikor több ezren haltak éhen az országban. Itt környékezte meg egy férfi, aki jól fizető munkát ajánlott neki Kínában, az országból meg biztonságos távozást az ő és bátyja számára. Végül ebből az lett, hogy bátyjával szétválasztották őket, akit egy évvel később visszahurcoltak az országba. Park azóta sem tudja, hogy él-e még, vagy megölték.

Azokra, akik Kínába szöknek, jellemzően ugyanez vár, mint a testvérére. Észak-Korea és Kína még 1993-ban írt alá egy egyezményt arról, hogy a kínaiak letartóztathatják a szökevényeket, akiket aztán át kell adniuk Koreának.

Park szerint ez a gyakorlat a mai napig működik, a szökevények nagy része hiába jut át a határon, a kínaiak visszatoloncolják őket az országba.

A nőnek sikerült átjutnia Kínába anélkül, hogy rögtön elfogták volna, azonban az ő sorsa sem alakult egyszerűen. Kiderült, hogy a férfi rabszolgának adta őt el, évekig dolgozott rendkívül mostoha körülmények között. Elmondása szerint fogalma sem volt az észak-koreai munkatáborokról egészen addig, amíg ott nem találta magát az egyikben 2004-ben. Ekkor ugyanis őt is elfogták és visszatoloncolták. Hat hónapon keresztül volt börtönben, ahol folyamatosan kínozták, és egy átnevelő-programban is részt vett.

Park részletesen mesél a bezártság körülményeiről is: másfél négyzetméteres helyen voltak összezsúfolva többen, 40-50 emberre egy vécé jutott, amely el sem volt rendesen takarva, tehát több tucat ember nézte egymást vécézés közben. Az őrök állandóan fegyelmezték őket, nagyon gyakran erőszakkal is: Park visszaemlékszik egy olyan esetre, amikor a női börtönőrök rugdostak meg idős embereket. Neveiket nem használták, csupán egy számot kaptak az őröktől, ezen szólították őket. Mivel aludni sem volt helyük, Park pedig egyszer szóvá tette, hogy csak egy kicsivel több hely kéne ahhoz, hogy le tudjon heveredni a földre. Válaszul vasbetétes cipővel rugdosta meg az egyik őr, aminek következtében alig tudott járni egy hónapig. Egyszer arra kötelezték, hogy saját kezével takarítsa ki a vécét mindenféle eszköz nélkül.

Nőnek lenni rendkívül nehéz volt ezekben a táborokban, a menstruációkor ugyanis semmilyen egészségügyi eszközt nem biztosítottak a számukra.

A nők így törölközőket vágtak szét és azt használták, ám mivel tilos volt mosniuk, ezért újra és újra kellett használniuk őket mosás nélkül. Egyszer elkapták Parkot, ahogy mégis kimossa a rongyokat, ekkor azzal büntették, hogy a véres ruhadarabbal fején kellett rengetegszer elismételnie, hogy bocsánat.

A szenvedések közepette Park elhatározta, hogy nem fog ételt venni magához, így csökkentve a fájdalmakat. 13 napig bírta, ezt követően átküldték egy munkatáborba, ahol napi 18 órában kellett házakat építeniük és lebontaniuk. Napi háromszor kaptak fél órás szünetet az étkezésre, amely során kőkemény rizst kellett enniük - azt, amit Kínában jellemzően csak a disznók etetésére használnak. Park munkatársai sorra haltak bele a mostoha körülményekbe, amelyek őt sem kímélték. Lába sebes lett, és elfertőződött. Ekkor helyezték át egy másik munkatáborba, ahol már rohadni kezdett a lába.

Végül nagybátyja segítségével jutott ki a táborból szörnyű állapotban, aki viszont ezt követően magára hagyta. Parknak nem volt hova mennie, és az utcán élt, lába ekkor már olyan állapotban volt, hogy nappal legyek köpték be, éjjel pedig alkalmi szállásain gyakran a patkányharapások miatt fertőződött tovább a seb. Végül kórházba került, ahol az egyik lábát le kellett vágni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
maszkviseles.jpg

A WHO elismerte: a levegőben is terjed a koronavírus, sokkal messzebbre is eljuthat, mint korábban gondolták

A szakember szerint az új bizonyítékok miatt fontos volna, hogy szabadtéren is maszkot hordjunk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Nemcsak cseppfertőzéssel, hanem levegőben is terjed a koronavírus, a szakemberek korábbi feltevésére már bizonyítékot is talált az Egészségügyi Világszervezet - számol be az RTL Klub Híradója.

Rusvai Miklós víruskutató a Híradónak azt mondta: ez azt jelenti, hogy nemcsak másfél méterig juthat el a vírus, a vírushordozótól távolabb is megfertőződhetünk. A szakember szerint ezért érdemes nagyobb távolságot tartani, és továbbra is hordani a maszkot, akár kültéren is.

„Amikor ezek a vírusok beszáradnak, nem rögtön mennek tönkre, nem inaktiválódnak azonnal, hanem egy ideig még fertőzőképesek maradnak és ilyenkor a szél elsodorhatja őket” - teszi hozzá a szakember. Arról is beszél, hogy

„a maszkviselés továbbra is lényeges. Nemcsak azért, hogy mi ne fertőződjünk, hanem a lényeg az, hogy mi ne fertőzzünk másokat.”

Vagyis a szél távolabbra is viheti a vírust, és ha több méterre belélegezzük, ugyanúgy megfertőződhetünk. A víruskutató szerint ezt eddig is sejtették, de csak most tudták egyértelműen bizonyítani. Ezért a szakember szerint főleg sportoláskor, biciklizéskor fontos, hogy egymástól még nagyobb távolságot tartsunk.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
sikloernyo_vertesszolos.jpg

Videón: a fába kapaszkodik, majd a helikopter szelétől mélybe zuhan a siklóernyős Vértesszőlősnél

A durva képek láttán a sportoló barátja azt mondta, újra átélte a balesetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Videó készült a katasztrófával végződő vértesszőlősi siklóernyősmentésről - számol be az RTL Klub Híradója.

Az 58 másodperces felvételen látszik, hogy a siklóernyős hosszan hánykolódott a fába kapaszkodva az óriási szélben, amit a katonai helikopter rotorja keltett. Az őt tartó ág végül megadta magát, és a sportoló 20 méter magasból a földre zuhant. Azóta is életveszélyes állapotban van.

Illés Viktor, a sportoló egyik barátja vasárnap végig ott volt a mentésnél. A videót látva a közösségi oldalon ezt írta:

„Nagyon durva, újra átéltem az egészet.”

Jambrik Rudolf egykori tűzoltó ezredes szerint ilyenkor a kárhelyparancsnok irányítja a mentést, de nem csak az ő szava számít. „A földön, tűzoltó autóval érkező kárhely-parancsnok olyan utasítást a kutató-mentő szolgálat helikopter-vezető pilótának nem adhat, ami az ő szakmai ismereteivel ellentétes. A repülőgép fedélzetén is a pilóta az, aki bármit meghatározhat” - mondja a szakember.

hirdetés

A Honvédelmi Minisztérium a Híradó kérdésére azt közölte, hogy a pilóta és a gép személyzete is a kárhelyszín-parancsnok utasításait követte a mentéskor, azaz a katasztrófavédelemét.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tanar-iskola-pixabay.jpg

„Alaptalan hecckampány” – megmagyarázta a Klebelsberg Központ a veszprémi tanárok 1000 forintos jutalmát

Közleményük szerint a tankerület nem személyi jellegű kifizetésre adta a tanáronként 1000 forintot az iskoláknak, hanem például közös programra vagy ajándéktárgyra, az összeg felhasználásáról az intézményvezető dönthetett.
Illusztráció: InstagramFOTOGRAFIN/Pixabay - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Mint azt megírtuk, a Magyar Narancs arról számolt be kedden, hogy a Klebelsberg Központ veszprémi tankerületi központja fejenként ezer (1000) forint jutalomban részesítette a tanárokat, tanítókat a pedagógusnap alkalmából.

A Klebelsberg Központ szerdán szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írta, visszautasítja az "alaptalan hecckampányt". Mint írták, a Magyar Narancs portálján tévedéseken, csúsztatásokon alapuló álhír jelent meg.

"Szerintük a Veszprémi Tankerületi Központ fejenként ezer forint jutalomban részesítette a tanárokat pedagógusnap alkalmából. A valóság ezzel szemben az, hogy

a Veszprémi Tankerületi Központ 1000 Ft/fő keretet biztosított intézményei számára nem személyi jellegű kifizetésként, hanem tantestületi összejövetel, közös program vagy bármilyen egyéb, az intézményvezető által eldöntött célra fordítható összegként. Mivel az összeg felhasználásáról az intézményvezetők önállóan dönthettek, így tekintettel arra, hogy a járványhelyzet miatt számos helyen nem tartottak összejövetelt, ajándéktárgy vásárlásra is költhették ezt az összeget.

hirdetés

A Veszprémi Tankerületi Központban idén egyébként csak a 2019-ben alapított Lámpás-díjat adták át a hagyományoknak megfelelően, a tankerület intézményeiben a koronavírus helyzet miatt más megemlékezést, összejövetelt az alkalom kapcsán nem tartottak. A díj egy a Tankerületi Központ által kiállított díszoklevelet, pénzjutalmat és egy, a díj nevével és dátummal feliratozott Herendi ajándéktárgyat tartalmaz" - olvasható a közleményben.

A Klebelsberg Központ szerint sem Kásler Miklós miniszternek, sem a központnak nem volt tudomása a tankerületi központ, valamint az intézményvezető intézkedéséről. Azt írták, ebben a döntésben a Klebelsberg Központnak sem hatásköre, sem illetékessége nincs.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-magyar-osztrak-hatar-mti-filep-istvan.jpg

Koronavírus: fokozottan ellenőrzik a magyar-osztrák határon az Ausztriába érkezőket

Kiemelt figyelmet fordítanak a Balkánról érkezőkre és a buszokra.
MTI, fotó: MTI/Filep István - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és a Magyarországról érkezők mellett kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra is - jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Az osztrák kormányfő azt is tudatta, hogy az új típusú koronavírus megszaporodott esetei miatt utazási figyelmeztetést adnak ki Romániára, Bulgáriára és Moldovára, és annak, aki ezekből az országokból érkezik, 14 napra karanténba kell vonulnia. A szabályt megszegőket akár 1450 euróra is büntethetik - tette hozzá. Kurz egyben felszólította a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne utazzanak ezekbe az országokba.

Arról is beszámolt:

170 olyan esetről van tudomásuk, amikor külföldről, főként valamelyik nyugat-balkáni országból visszatérők hozták be a fertőzést Ausztriába.

A határellenőrzések szigorítása kapcsán ismertette: a magyar-osztrák, illetve a szlovén-osztrák határon elsősorban a beutazókat ellenőrzik, különös tekintettel a nyugat-balkáni országokból visszatérőkre. A feladatra 1800 rendőrt vetnek be - tette hozzá.

hirdetés

Kurz emlékeztetett, hogy a közelmúltban az új fertőzések számának napi növekedése több alkalommal is meghaladta a százat. Hangsúlyozta: a veszély még nem múlt el; helyi szinten gócpontok alakultak ki, és ezekre ott helyben kell reagálni - szögezte le, utalva a Felső-Ausztriában ismét bevezetett szigorításokra. Felső-Ausztriában csütörtöktől a nyilvános zárt helyeken, így az üzletekben ismét kötelező lesz a maszk viselése.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!