hirdetés
korea.png

„Bebörtönöztek, megkínoztak, eladtak rabszolgaként” – egy észak-koreai nő mesélt szökéséről

A nő, aki ma már boldogan él Nagy-Britanniában kétszer kísérelte meg a szökést Észak-Koreából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

Jihyun Park, észak-koreai menekült már többször mesélt azzal kapcsolatos szörnyű élményeiről, hogyan sikerült megszöknie Észak-Koreából, most a Metro hasábjaira írt személyes hangvételű cikket minderről.

A jelenleg Nagy-Britanniában élő nő állítása szerint most találta meg a mennyországot, előtte harminc évig a pokolban élt, azt követően tíz évig kereste a szabadságot.

Észak-Koreát úgy kell elképzelni, mint egy helyet, ahová semmilyen információ nem szivárog be a "kinti" világról, csak és kizárólag azt tudhatják meg a polgárok, amit az állam a tudtukra ad - ez pedig legtöbbször nem tükrözi a valóságot. Teljesen hétköznapi, hogy a szomszédok besúgóvá válnak, beszélgetés közben is összeszűkült szemekkel figyelik az ember gesztusait és mimikáját, hátha valami elárulja őt.

Az emberek gyakran eltűnnek, hogy aztán soha többé ne halljon felőlük a család - ilyenkor vagy megölik őket, vagy a titkos munkatáborok egyikébe kerülnek. "Ilyen volt az életem"

- meséli a nő.

hirdetés

Park Cshongdzsinban, az ország egyik kikötővárosában nőtt fel. Először a 90-es években hagyta el az országot az éhínség idején, amikor több ezren haltak éhen az országban. Itt környékezte meg egy férfi, aki jól fizető munkát ajánlott neki Kínában, az országból meg biztonságos távozást az ő és bátyja számára. Végül ebből az lett, hogy bátyjával szétválasztották őket, akit egy évvel később visszahurcoltak az országba. Park azóta sem tudja, hogy él-e még, vagy megölték.

Azokra, akik Kínába szöknek, jellemzően ugyanez vár, mint a testvérére. Észak-Korea és Kína még 1993-ban írt alá egy egyezményt arról, hogy a kínaiak letartóztathatják a szökevényeket, akiket aztán át kell adniuk Koreának.

Park szerint ez a gyakorlat a mai napig működik, a szökevények nagy része hiába jut át a határon, a kínaiak visszatoloncolják őket az országba.

A nőnek sikerült átjutnia Kínába anélkül, hogy rögtön elfogták volna, azonban az ő sorsa sem alakult egyszerűen. Kiderült, hogy a férfi rabszolgának adta őt el, évekig dolgozott rendkívül mostoha körülmények között. Elmondása szerint fogalma sem volt az észak-koreai munkatáborokról egészen addig, amíg ott nem találta magát az egyikben 2004-ben. Ekkor ugyanis őt is elfogták és visszatoloncolták. Hat hónapon keresztül volt börtönben, ahol folyamatosan kínozták, és egy átnevelő-programban is részt vett.

Park részletesen mesél a bezártság körülményeiről is: másfél négyzetméteres helyen voltak összezsúfolva többen, 40-50 emberre egy vécé jutott, amely el sem volt rendesen takarva, tehát több tucat ember nézte egymást vécézés közben. Az őrök állandóan fegyelmezték őket, nagyon gyakran erőszakkal is: Park visszaemlékszik egy olyan esetre, amikor a női börtönőrök rugdostak meg idős embereket. Neveiket nem használták, csupán egy számot kaptak az őröktől, ezen szólították őket. Mivel aludni sem volt helyük, Park pedig egyszer szóvá tette, hogy csak egy kicsivel több hely kéne ahhoz, hogy le tudjon heveredni a földre. Válaszul vasbetétes cipővel rugdosta meg az egyik őr, aminek következtében alig tudott járni egy hónapig. Egyszer arra kötelezték, hogy saját kezével takarítsa ki a vécét mindenféle eszköz nélkül.

Nőnek lenni rendkívül nehéz volt ezekben a táborokban, a menstruációkor ugyanis semmilyen egészségügyi eszközt nem biztosítottak a számukra.

A nők így törölközőket vágtak szét és azt használták, ám mivel tilos volt mosniuk, ezért újra és újra kellett használniuk őket mosás nélkül. Egyszer elkapták Parkot, ahogy mégis kimossa a rongyokat, ekkor azzal büntették, hogy a véres ruhadarabbal fején kellett rengetegszer elismételnie, hogy bocsánat.

A szenvedések közepette Park elhatározta, hogy nem fog ételt venni magához, így csökkentve a fájdalmakat. 13 napig bírta, ezt követően átküldték egy munkatáborba, ahol napi 18 órában kellett házakat építeniük és lebontaniuk. Napi háromszor kaptak fél órás szünetet az étkezésre, amely során kőkemény rizst kellett enniük - azt, amit Kínában jellemzően csak a disznók etetésére használnak. Park munkatársai sorra haltak bele a mostoha körülményekbe, amelyek őt sem kímélték. Lába sebes lett, és elfertőződött. Ekkor helyezték át egy másik munkatáborba, ahol már rohadni kezdett a lába.

Végül nagybátyja segítségével jutott ki a táborból szörnyű állapotban, aki viszont ezt követően magára hagyta. Parknak nem volt hova mennie, és az utcán élt, lába ekkor már olyan állapotban volt, hogy nappal legyek köpték be, éjjel pedig alkalmi szállásain gyakran a patkányharapások miatt fertőződött tovább a seb. Végül kórházba került, ahol az egyik lábát le kellett vágni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
people-3308013_1920-1000x667.jpg

Koronavírus: megfertőződtek a vendégek, három kocsmát is bezárattak az újranyitást követő napokban Angliában

Boris Johnson félelmei beigazolódhatnak.
Fotó: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Nem sokáig örülhetett az újranyitásnak az a három angliai kocsma, amelyet koronavírus gyanújával bezárattak - írja a Metro.

Múlt szombaton a britek legnagyobb örömére megvolt Angliában a nagy kocsmanyitás, majdnem négy hónap után ismét kinyitottak a pubok, a felvételek alapján pedig jól látszott, hogy zsúfolásig teltek a kocsmák. Boris Johnson miniszterelnök aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a lakosság nagy része azonnal megindult szociális életet élni, hiszen a tömött teraszokon nem lehet betartani a járványügyi előírásoknak megfelelő 1 méteres távolságot, ez pedig elősegítheti a járvány újabb gyors terjedését.

Alig kellett eltelnie pár napnak, három vendéglátóipari egység is jelezte közösségi oldalán, hogy a hozzájuk egyértelműen köthető koronavírusos esetek miatt ismét bezárják a kapuikat.

A három érintett kocsmák kisvárosokban vannak: a Burnham-on-Sea-ben található a The Lighthouse Kitchen and Carvery, a Fox & Hounds Batley-ben, a The Village Home pedig Alverstoke-ban. Mindhárom hely 1-1 koronavírusos betegről tud, a szükséges óvintézkedéseket pedig megtették annak érdekében, hogy elejét vegyék az újabb tömeges fertőzéseknek.

A The Lighthouse Kitchen egész személyzetét letesztelik, és értesítenek mindenkit, aki kapcsolatba került a beteggel. A Fox&Hounds teljes fertőtlenítésen esik majd át, és határozatlan ideig zárva marad. Ennél optimistábbak a The Village House üzemeltetői, akik már ezen a héten szombaton újranyitnak, néhány munkatársuk pedig karanténban van.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
helikopter.jpg

„Csoda, hogy még köztünk van” - barátja szerint nagyon kevés esély van rá, hogy felépül a mélybe zuhant siklóernyős

A megmentésére küldött honvédségi mentőhelikopter rotorszele miatt zuhant 20 métert a sportoló.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

"Csoda, hogy még köztünk van" - írta a barátja annak a siklóernyősnek az állapotáról, aki a segítségére siető katonai mentőhelikopter miatt kerülhetett életveszélybe.

Mint arról mi is beszámoltunk, Vértesszőlősön került bajba egy siklóernyős. Az ernyője becsukódott, ő pedig a fák közé zuhant. Ezt az esést sértetlenül megúszta, ám az ágak fogságából nem tudott kiszabadulni. Egy honvédségi mentőhelikoptert küldtek segíteni, de az erős rotorszele miatt a férfi lezuhant. Az eséstől súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Varga Norbert, a Magyar Szabad Repülők Szövetségének szakembere szerint különféle eszközökkel indul útnak, hogy segíteni tudjon, ha egy sporttársuk az ágak közé esik. Azt mondja, ezekkel biztonságosan lehet menteni a bajba jutottakat. Elmondása szerint még soha nem fordult elő, hogy valaki leessen, vagy a fa vele együtt kidőljön.

A szakember elmondta, hogy hiába közölték, hogy érkezik a segítség, a hatóságok értesítették a katonai kutató-mentő helikoptert, amely akkora szelet kavart, hogy eltört az ág és a siklóernyős a földre zuhant.

hirdetés

"Irtózatos recsegés robaj és én csak azt láttam, hogy a Zsoltnak az a mentőernyője ami addig fent volt a fa tetején az körülbelül tőle 40-50 méterre bent az erdőben fekszik a fák között. Illetve ezzel egy időben a tűzoltók és a mentők irtózatos tempóban elkezdtek szaladni a fa felé"

- mesélte.

Illés Viktor a közösségi oldalán írta társukról, hogy csoda, hogy még életben van. Olyan agyi-, tüdő-, egyéb szervi és csonttraumákat szenvedett el, hogy jelenleg nagyon kicsi az esély a felépülésére.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

A mentés miatt a tatabányai rendőrkapitányság rendelt el nyomozást súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Az ügy azonban átkerült a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészséghez. Tájékoztatásuk szerint gyanúsítotti kihallgatás még nem történt.

A mentési akció során egy mentős is könnyebben megsérült. A Híradó értesülése szerint a szél miatt letört egyik faág találta el a fején, de a kezét is megütötte.

A honvédelmi minisztérium hétfői közleménye szerint, a mentési protokoll és a mentésirányító által meghatározottak szerint jártak el.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
birosag-1.jpg

Aki ilyet tesz, annak nincsen bocsánat - így reagált a kormány Kaleta Gábor ítéletére, szigorítanának a szabályozáson

A volt diplomatát felfüggesztett szabadságvesztésre és félmillió forintos pénzbüntetésre ítélték a pedofilbotránya miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Aki ilyet tesz, annak nincsen bocsánat - ezt írta a kormány az RTL Híradónak Kaleta Gábor ítéletével kapcsolatban.

Mint azt mi is megírtuk, nem kell börtönbe mennie Kaleta Gábornak. Az ügyészség elfogadta az ítéletet, így a volt diplomatát felfüggesztett szabadságvesztésre és félmillió forintos pénzbüntetésre büntetik a pedofilbotránya miatt.

A volt perui nagykövet büntetése miatt a kormány most szigorítana a törvényeken. Ezt kezdeményezi az MSZP is. A DK pedig a legfőbb ügyésztől vár választ arra, hogy miért csak felfüggesztett börtönt kértek a volt nagykövetre, akinél 19 ezer pedofil felvételt találtak.

Sándor Zsuzsa bíró is úgy gondolja, hogy ennek a bűncselekménynek nagyon enyhe a büntetési kerete, amit a törvény szabályoz. Szerinte

hirdetés

a bíróság nem ítélhette letöltendő börtönre Kaleta Gábort azok után, hogy az ügyészség csak felfüggesztett börtönt kért. De szerinte a törvény sem elég szigorú.

A Fidesz-KDNP szóvivője szerint ők általában támogatják a szigorú büntetőpolitikát, de erről a témáról még nem beszéltek.

A kormány most azt írta, hogy a gyermekek védelmét szolgáló törvények szigorítása most előkészítés alatt áll. A gyermekpornográfia minden formáját elítélik, és aki ilyet tesz annak nincs bocsánat.

Az ügyészség az RTL Híradó kérdésre azt írta, hogy indítványuk megfelel a hasonló ügyek bírói gyakorlatának. Kaleta úgy kaphatott felfüggesztett börtönt, mert beismerő vallomást tett. Enyhítő körülményként vették figyelembe azt is, hogy nem volt még büntetve, és önként vállalta az orvosi kezelést.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
trump.jpg

Leleplező könyvet írt Melania Trumpról egykori tanácsadója

Stephanie Winston Wolkoff is sokat segített abban, hogy az elnökfeleség igazi First Lady lehessen a Fehér Házban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Nemrégiben jelentették be, hogy könyvet írt az amerikai elnök unokahúga. A tekintélyes Simon & Schuster kiadó által gondozott memoár megjelenését, amelynek címe is sokatmondó – „Túl sok és sosem elég – Hogyan alkotta meg családom a világ legveszedelmesebb emberét (Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man) – New York állam legfelsőbb bírósága akadályozta meg ideiglenesen Donald Trump öccse keresete nyomán.

Robert Trump ugyanis azzal az indokkal követelte a kiadás megakadályozását, hogy „a könyv megsérti az elnök apja, Fred Trump végakaratával kapcsolatos titoktartási megállapodást.”

Most pedig a First Lady-ről, Melania Trumpról írt leleplező könyvet egykori tanácsadója. Stephanie Winston Wolkoff könyve, a Melania and Me címmel hamarosan megjelenik

- írta a The Guardian.

hirdetés

A szerző tizenöt éve áll kapcsolatban az elnökfeleséggel, és azt ígéri, hogy a szeptember elején megjelenő műve a Fehér Ház keleti szárnyában történtekről szól majd. Itt van Melania irodája is. Wolkoff beszámol arról is, hogyan végződött kapcsolata az elnökkel és a feleségével.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!