hirdetés
korea.png

„Bebörtönöztek, megkínoztak, eladtak rabszolgaként” – egy észak-koreai nő mesélt szökéséről

A nő, aki ma már boldogan él Nagy-Britanniában kétszer kísérelte meg a szökést Észak-Koreából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

Jihyun Park, észak-koreai menekült már többször mesélt azzal kapcsolatos szörnyű élményeiről, hogyan sikerült megszöknie Észak-Koreából, most a Metro hasábjaira írt személyes hangvételű cikket minderről.

A jelenleg Nagy-Britanniában élő nő állítása szerint most találta meg a mennyországot, előtte harminc évig a pokolban élt, azt követően tíz évig kereste a szabadságot.

Észak-Koreát úgy kell elképzelni, mint egy helyet, ahová semmilyen információ nem szivárog be a "kinti" világról, csak és kizárólag azt tudhatják meg a polgárok, amit az állam a tudtukra ad - ez pedig legtöbbször nem tükrözi a valóságot. Teljesen hétköznapi, hogy a szomszédok besúgóvá válnak, beszélgetés közben is összeszűkült szemekkel figyelik az ember gesztusait és mimikáját, hátha valami elárulja őt.

Az emberek gyakran eltűnnek, hogy aztán soha többé ne halljon felőlük a család - ilyenkor vagy megölik őket, vagy a titkos munkatáborok egyikébe kerülnek. "Ilyen volt az életem"

- meséli a nő.

hirdetés

Park Cshongdzsinban, az ország egyik kikötővárosában nőtt fel. Először a 90-es években hagyta el az országot az éhínség idején, amikor több ezren haltak éhen az országban. Itt környékezte meg egy férfi, aki jól fizető munkát ajánlott neki Kínában, az országból meg biztonságos távozást az ő és bátyja számára. Végül ebből az lett, hogy bátyjával szétválasztották őket, akit egy évvel később visszahurcoltak az országba. Park azóta sem tudja, hogy él-e még, vagy megölték.

Azokra, akik Kínába szöknek, jellemzően ugyanez vár, mint a testvérére. Észak-Korea és Kína még 1993-ban írt alá egy egyezményt arról, hogy a kínaiak letartóztathatják a szökevényeket, akiket aztán át kell adniuk Koreának.

Park szerint ez a gyakorlat a mai napig működik, a szökevények nagy része hiába jut át a határon, a kínaiak visszatoloncolják őket az országba.

A nőnek sikerült átjutnia Kínába anélkül, hogy rögtön elfogták volna, azonban az ő sorsa sem alakult egyszerűen. Kiderült, hogy a férfi rabszolgának adta őt el, évekig dolgozott rendkívül mostoha körülmények között. Elmondása szerint fogalma sem volt az észak-koreai munkatáborokról egészen addig, amíg ott nem találta magát az egyikben 2004-ben. Ekkor ugyanis őt is elfogták és visszatoloncolták. Hat hónapon keresztül volt börtönben, ahol folyamatosan kínozták, és egy átnevelő-programban is részt vett.

Park részletesen mesél a bezártság körülményeiről is: másfél négyzetméteres helyen voltak összezsúfolva többen, 40-50 emberre egy vécé jutott, amely el sem volt rendesen takarva, tehát több tucat ember nézte egymást vécézés közben. Az őrök állandóan fegyelmezték őket, nagyon gyakran erőszakkal is: Park visszaemlékszik egy olyan esetre, amikor a női börtönőrök rugdostak meg idős embereket. Neveiket nem használták, csupán egy számot kaptak az őröktől, ezen szólították őket. Mivel aludni sem volt helyük, Park pedig egyszer szóvá tette, hogy csak egy kicsivel több hely kéne ahhoz, hogy le tudjon heveredni a földre. Válaszul vasbetétes cipővel rugdosta meg az egyik őr, aminek következtében alig tudott járni egy hónapig. Egyszer arra kötelezték, hogy saját kezével takarítsa ki a vécét mindenféle eszköz nélkül.

Nőnek lenni rendkívül nehéz volt ezekben a táborokban, a menstruációkor ugyanis semmilyen egészségügyi eszközt nem biztosítottak a számukra.

A nők így törölközőket vágtak szét és azt használták, ám mivel tilos volt mosniuk, ezért újra és újra kellett használniuk őket mosás nélkül. Egyszer elkapták Parkot, ahogy mégis kimossa a rongyokat, ekkor azzal büntették, hogy a véres ruhadarabbal fején kellett rengetegszer elismételnie, hogy bocsánat.

A szenvedések közepette Park elhatározta, hogy nem fog ételt venni magához, így csökkentve a fájdalmakat. 13 napig bírta, ezt követően átküldték egy munkatáborba, ahol napi 18 órában kellett házakat építeniük és lebontaniuk. Napi háromszor kaptak fél órás szünetet az étkezésre, amely során kőkemény rizst kellett enniük - azt, amit Kínában jellemzően csak a disznók etetésére használnak. Park munkatársai sorra haltak bele a mostoha körülményekbe, amelyek őt sem kímélték. Lába sebes lett, és elfertőződött. Ekkor helyezték át egy másik munkatáborba, ahol már rohadni kezdett a lába.

Végül nagybátyja segítségével jutott ki a táborból szörnyű állapotban, aki viszont ezt követően magára hagyta. Parknak nem volt hova mennie, és az utcán élt, lába ekkor már olyan állapotban volt, hogy nappal legyek köpték be, éjjel pedig alkalmi szállásain gyakran a patkányharapások miatt fertőződött tovább a seb. Végül kórházba került, ahol az egyik lábát le kellett vágni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kivonulhat-a-tesco-magyarorszagrol-is.jpg

Kivonulhat a Tesco Magyarországról is, jöhet a Kaufland helyette egy lengyel lap szerint

A lengyel piacot már júniusban feladták. Most vizsgálják a többi kelet-európai országot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

A londoni tőzsde elemzői úgy gondolják, hogy a Tesco végül ki fog vonulni Kelet-Közép-Európából - idézte a lengyel a gazeta.pl a Lebensmittel Zeitung német lap hírét.

Ha az ezzel kapcsolatban jó ideje terjedő pletykáknak hinni lehet, a brit kiskereskedő régiós vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, ehhez tartozik a Lidl és a Kaufland is - írja a napi.hu.

A Lebensmittel Zeitung híréből kiderül, hogy Tesco kijelölt új vezérigazgatója, Ken Murphy tekinti át a brit vállalat megmaradt kelet-közép-európai - cseh, magyar és szlovák - leányvállalatainak tevékenységét, és értékeli további működésük lehetőségét.

"Noha ezeket a terveket a cég sajtóirodája cáfolta, vannak olyan körülmények, amelyek valószínűvé teszik a londoni elemzők előrejelzéseit. Az egyik, hogy Lewis az utóbbi években többször is tagadta, hogy visszavonulnak Lengyelországból, ám a lengyel Tesco katasztrofális pénzügyi eredményei végül rákényszerítették, hogy elismerje: nincs tovább, és eladják leányvállalatot a dán Salling Groupnak" - írja a napi.hu.

Arról már júniusban beszámoltunk, hogy a Tesco kivonul Lengyelországból. Dave Lewis, a Tesco akkori vezérigazgatója az ügylet bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában közölte: a vállalat jelentős előrelépést ért el közép-európai üzlethálózatában, de Lengyelországban folyamatos piaci kihívásokkal kellett szembenéznie.

hirdetés

Lewis szerint a lengyel üzletág csütörtökön bejelentett eladása lehetővé teszi, hogy a Tesco a magyarországi, csehországi és szlovákiai üzleti tevékenységére összpontosítsa figyelmét. A vezérigazgató kiemelte, hogy a cégnek ezekben az országokban erősebb a piaci pozíciója, és jók a növekedési kilátásai.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-maruzsa.jpg

Visszaállhat a digitális oktatás szeptembertől, ha járványügyileg szükséges

Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet - közölte a köznevelésért felelős államtitkár.
MTI - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Maruzsa Zoltán azt mondta hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy ősszel remélhetőleg elkerülhető a rendszerszintű átállás a digitális munkarendre, és csak ott kell erről döntést hozni, ahol járványügyileg szükséges.

A tanév csak másfél hónap múlva kezdődik, addig az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján vizsgálják, milyen új technológiai megoldásokat lehet használni, ha újra otthoni oktatás lesz - tudatta.

Hozzátette: a tanév legelejét arra is használják majd, hogy felkészüljenek a rendkívüli eseményekre.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az érettségire felkészülés sikeres volt. A jegyek átlaga idén 3,61 volt, ami nem tér el az elmúlt öt év átlageredményétől. Az elégtelen osztályzatok aránya azonban alacsonyabb, 0,89 százalék - mondta Maruzsa Zoltán.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Kötelező lesz növényekkel befuttatni a házak homlokzatait Bécsben

A bécsi városi tanács júniusi ülésén rendeletet hoztak az új épületek homlokzatának kötelező zöldítéséről, mellyel hozzájárulnak a mikroklíma hűtéséhez.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Bécs már évek óta a világ legélhetőbb városaként van számon tartva, ami nem véletlen. Ahogy azt már korábban megírtuk, számos oka van annak, hogy az osztrák főváros ilyen nagy sikernek örvend. Az egyik legfontosabb erénye, hogy főváros létére is tele van rengeteg parkkal és zöldterülettel, ami mostantól a földről átkúszik a házak falaira is, ugyanis a bécsi városi tanács júniusi ülésén rendeletet hozott az új épületek homlokzatának kötelező zöldítéséről.

A rendeletben pontosan előírják, hogy a zöld homlokzatoknak hogyan kell kinéznie.

Az újonnan épített ház homlokzatának legalább egyötödét növényekkel kell beültetni. Ez minden 7 és fél méternél magasabb új építésű lakó-, és ipari épületre vonatkozik, a város egész területén.

A klasszikus családi házak, lakóparkok, nyaralók és kiskertek azonban egyelőre kikerültek a szabályozás alól.

hirdetés

Az új épületek homlokzatának zöldítése mostantól kötelező lesz, a régi épületek esetében pedig erre az átalakítására akár 5200 euró igényelhető.

Ez a rendelet nemcsak még zöldebbé teszi Ausztria fővárosát, hanem a nyári forróságot is enyhíti.

Mivel a zöld homlokzat növényei gyorsabban növekednek mint a fák, így hatásosabban és rövidebb idő alatt hozzájárulnak a mikroklíma hűtéséhez.

Az új szabályozással megvalósuló első építkezés már el is kezdődött. A szabályozás eredményei várhatóan 10 éven belül már látványosak lesznek a városkép szempontjából is.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
meghalt-elvis-presley-unokaja.jpg

Meghalt 27 évesen Benjamin Keough, Elvis Presley unokája

Halálát lövés okozta - többet egyelőre nem tudni az ügyről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Meghalt 27 évesen Benjamin Keough, Elvis Presley unokája - értesült a The Hollywood Reporter.

Benjamin Keough Lisa Marie Presley és Danny Keough amerikai zenész fia volt.

Presley szóvivője a lapnak elmondta: "Teljesen összetört, de megpróbál erős maradni lánya, Riley és 11 éves ikrei miatt. Imádta a fiát. Ő volt élete szerelme".

A TMZ bulvárportál szerint Keough vasárnap hunyt el a kaliforniai Calabasasban, fegyverlövés okozta sérülésben, melyet önmaga okozott.

Keough testvére Riley Keough színésznő. Zenész apja 1994-ben vált el Lisa Marie Presley-től, Elvis lányától.

hirdetés

Benjamin 11 éves ikertestvérei Lisa Marie Presley exférjétől, Michael Lockwoodtól születtek.

2012-ben Keough és testvérei is szerepeltek abban a videóban, melyben Lisa Marie egy archív felvétel segítségével "duettet" énekelt Elvisszel, az énekes 1954-es I Love You Because című dalát adták elő.

Tavaly Lisa Marie a Twitteren közölt egy képet, melyen gyerekeivel látható, azt írta a kép alá, hogy "anyaoroszlán kölykeivel".

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!