hirdetés
nixon.png

Bárkit átverő kamuvideón jelenti be Nixon: nem sikerült a holdraszállás

A mesterséges intelligencia segítségével szintet léphet a videóhamisítás, ezt most rendkívül látványosan szemlélteti egy új deepfake videó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 05.


hirdetés

1969. július 20-án az Apollo 11 űrhajósai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin leszálltak a Holdra. Ezt szinte mindenki tudja, azt azonban jóval kevesebben, hogy Washingtonban annak idején felkészültek a legrosszabbra is.

William Safire elnöki beszédíró megírt egy nyilatkozatot Richard Nixonnak erre az esetre, ha a misszó kudarcot vall.

A szöveget természetesen Nixon sohasem olvasta fel, az amerikai nemzeti archívumba került, majd 1999-ben, a Holdra szállás 30. évfordulóján nyilvánosságra hozták.

Most azonban mégis felbukkant egy videó, amin Nixon "elmondja" a katasztrófabeszédét.

VIDEÓ: Nixon bejelenti, kudarcot vallott a Hold-misszió

hirdetés

„Jóestét amerikai polgártársaim – mondja Nixon – A sors úgy rendelkezett, hogy azok az emberek, akik felmentek a Holdra, hogy békében felfedezzék, immár a Holdon nyugszanak békében.”

Mielőtt a konteósok felkiáltanának, hogy „lám, megmondtuk”, szögezzük le gyorsan: mindez kamu. Vagy tudományosabb nevén deepfake. A videó a Massachusetts Institute of Technology (MIT) virtuális valóságot kutató központjában készült Francesca Panetta kreatív igazgató és Halsey Burgund zenész-hangmérnök vezetésével és ősbemutatója novemberben volt a DocLab amsterdami nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon – írja a Gizmodo.

Az In The Event of a Moon Disaster Project (Hold-katasztrófa esetén projekt) célja, hogy felhívja a figyelmet a deepfake technológiában rejlő veszélyekre.

„Meghívjuk önöket egy alternatív történelembe, és arra kérjük mindannyiukat, hogy gondolkozzanak el: miként képesek az új technológiák eltorzítani és összezavarni a valóságot körülöttünk.” - írják.

A deepfake kifejezés a deep learning (mély tanulás) és a fake (hamis) szavakból áll össze. Működésének alapja egy mesterséges neurális hálózat, amelybe rengeteg eredeti felvételt táplálnak a hamisítani kívánt videó főszereplőjéről. A gépi tanulásos algoritmus elemzi a több száz órányi felvételt, majd a ténylegesen felvett jelenetet átdolgozva képkockánként megalkotja a virtuális videót. Ha elegendő eredeti fotó és videó áll rendelkezésre, amelyeken sokféle szögből és sokféle megvilágításban látható az alany, akkor a végeredmény szinte valóságosnak hat.

Hasonló videókkal tele van a net. A Samsung nemrég olyan algoritmust fejlesztett ki, amely mindössze egyetlen képkocka alapján egészen élethű kamuvideót generál. A Stanford Egyetemen pedig olyan szoftvert írtak, aminek segítségével már a mimika és a szájmozgás is valós időben utánozható. Tehát bármit "elmondathatunk" bárkivel, lehetünk például akár Vlagyimir Putyin, vagy Barack Obama is.

VIDEÓ: deepfake valós időben

A technológia a filmekben is egészen új lehetőségeket nyithat. Máris készültek olyan kísérletek, amikor az egyik színészt kicserélték egy másikra, például Sylvester Stallonéból lett Termninátor.

VIDEÓ: Arnold Schwarzenegger helyét Stallone veszi át

Ezek a kísérletek még távolról sem tökéletesek, a kilátások mégis eléggé nyomasztóak, hiszen a technikai fejlődés olyan gyors, hogy nincs messze az az idő, amikor már képtelenek leszünk megkülönböztetni az eredetit a hamisítványtól.

Innentől pedig bármikor felhasználhatják a mesterséges intelligenciát hamis hírek generálására, dezinformációra, propagandára. És persze a valóságos felvételek valódiságát is megkérdőjelezhetik.

Vajon megoldás lehet-e erre egy olyan mesterséges intelligencia kifejlesztése, amely megmondja nekünk, mi a valódi és melyik a hamis? Vagy készüljünk fel egy olyan világra, ahol semmiben sem lehetünk biztosak, még a saját múltunkban sem?hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
realdoll-szexrobot.jpg

Jön a szexrobot, aminek változik a hangulata, és a szeretkezés előtt meg akarja ismerni a társát

A nem is olyan távoli jövő szexbabája mesterséges intelligenciával és saját személyiséggel rendelkezik, tud értelmes beszélgetést folytatni, és nemcsak a partnere kedvenc szexpózát, hanem a családtagjait is megjegyzi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Hamarosan piacra dobják a RealDoll nevű cég legújabb, mesterséges intelligenciával rendelkező szexrobotjait, amelyek értelmes beszélgetést tudnak folytatni és új dolgokat is képesek tanulni.

A RealDoll nevű cég 1996 óta gyárt szexbabákat, februárban pedig már be is mutatták a Real Doll X-et, amelyek igencsak élethűre sikerült, és sok kommentelő tetszését elnyerte.

A Daily Mail újságírója személyesen is ellátogatott a céghez, hogy még több információt derítsen ki az új, mesterséges intelligenciával működő szexrobotról.

Kiderült, hogy egy RealDoll baba három hónapos munka eredménye. A platinum szilikonból készült bőr pont olyan, mint az emberi bőr, és olyan részletesen kidolgozták, hogy a ráncok is vannak rajta, alatta pedig "erek" és "csontok" is kirajzolódnak. A babák arca is rendkívül életű, a testük pedig olyan, mint a plasztikáztatott pornósztároké.

hirdetés

RealDoll X - The Ultimate Robotic RealDoll Experience

Visit https://www.realdoll.com/realdoll-x/ today to purchase. RealdollX is an AI driven robotic doll system powered by the technology developed over the past...

A RealDoll új szexrobotja azért is különleges, mert nem csak egy jól megformázott baba, hanem egy olyan mesterséges társ, amelynek saját személyisége van, tud mozogni, mosolyogni, beszélni, sőt értelmes eszmecserét is tud folytatni a "gazdájával". A hangulata és a viselkedése is változik az adott szituációtól függően.

Például ha napokig nem foglalkoznak vele, szomorú lesz, ha megdicsérik, örül és boldog, de lehet még vicces, szégyenlős, kedves, segítőkész, sőt akár féltékeny is tud lenni bizonyos helyzetben. Tud vicceket mesélni, a kedvenc hobbijairól, filmekről, zenéről, könyvekről beszélni, felismeri a "gazdája" családtagjait, barátait, és persze megjegyzi, miket szeret a társa.

A megismerkedésükkor a robot igyekszik minél több mindent megtudni az emberről, például kérdezgeti a kedvenceiről, a munkájáról, a véleményéről egy-egy témában, mintha csak randizna vele. Ezekre pedig emlékszik is, csakúgy mint azokra a dolgokra, amiket a partnerétől megtanul. Természetesen azt is, hogy a társának melyik a kedvenc szexpóza, miket szeret csinálni, és egy nap hányszor szeret szeretkezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
remdesivir.jpg

Kiderült, mennyibe fog kerülni a koronavírus gyógyszere

A remdesivirről van szó, és nem lesz olcsó.
Fotó: U.S. Army – Jason W. Edwards - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

390 dollár lesz majd egy fiola a Gilead Sciences remdesivir nevű koronavírus kezelését szolgáló gyógyszerből, de mivel öt napig kell kezelni vele a pácienseket, ezért egy kezelés 2340 dollárba kerül majd – írja a Washington Post.

A közel 120 ezer forintos fiolaár ráadásul jelenleg akcióban ennyi, mert kormányoknak adják el. Amikor már a biztosítóknak fogják árulni, akkor 520 dollárba fog kerülni, vagyis 30 százalékkal drágábban adják majd.

A gyártó a magas költséget nyilvánvalóan arra való tekintettel számolta ki, hogy ez az egészségügynek még mindig olcsóbb, hiszen sokkal többe kerül hetekig kezelni egy beteget, esetleg ha lélegeztetésre vagy más komolyabb beavatkozásra van szükség, akkor különösen.

A remdesivir egyébként nem új gyógyszer, már 10 éve kifejlesztette az amerikai Gilead Sciences vállalat az ebola lehetséges ellenszereként, csak most kiderült, hogy a koronavírus tüneteit is enyhíti és gyorsabban épültek fel a betegek a betegségből, ha ezt adták nekik.

Nem egyértelmű azonban a gyógyszer fogadtatása: a The New England Journal of Medicine című folyóirat egy tanulmánya szerint a remdesivir bár 70 százalékban hatékony, viszont komoly mellékhatásai lehetnek a vesére nézve.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Rózsaszín lett a jég az Alpokban, vészjósló dologra világít rá

Ráadásul még az sem teljesen világos, hogyan került oda az elváltozást okozó alga.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Érdekes jelenségre figyeltek fel az olasz Alpokban: a Presena-gleccser felületén rózsaszín árnyalatban pompázik a jég. Az ezt vizsgáló tudósok azt már megállapították, hogy egy alga miatt alakult ki az elszíneződés, azonban az még rejtély, hogyan került oda - írja a Science Alert.

A Biagio Di Mauro, az olasz nemzeti kutatótanács egyik tagja elmondta, hogy

a jelenséget az Ancylonema nordenskioeldii nevű alga okozza, amelyet már Grönlandon is megfigyeltek.

Az alga jelenléte önmagában véve nem jelent veszélyt, ugyanis kisebb mértékben megjelenése a sarkkörökön normálisnak számít. Grönlandon azonban az utóbbi években jelentősen megnőtt a számuk, amelynek oka a globális felmelegedésben keresendő. A jég ugyanis alapesetben a napfény több mint 80 százalékát képes visszaverni, ám ha az alga akadályozza ebben a képességében, kevesebb fényt ver vissza és többet nyel el, ez pedig olvadáshoz vezet.

Az olvadt, vizes környezet megfelelő táptalaja az algáknak, amelyek egyre nagyobb területet hódítanak el, nagyban hozzájárulva a gleccserek olvadásához.

hirdetés

Azt egyelőre nem tudják biztosan, hogyan kerülhetett az európai kontinens közepére a rózsaszínű alga, Di Mauro - aki korábban Svájcban, a Morteratsch-gleccseren is hasonló jelenséget figyelt meg - elmondta, hogy jelenleg azt vizsgálják, a felmelegedés mellett milyen emberi tényezők járulhatnak még hozzá az algák megjelenéséhez. Elsősorban a túrázók és a síelők hatását akarják górcső alá venni.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
urballon-urturizmus.jpg

Űrballonnal szállítanának turistákat a sztratoszférába, akár már jövőre

A hőlégballonhoz hasonlító járműben 8 utas csodálhatja meg az űrből a Földet. Persze nem lesz olcsó a jegy a különleges űrutazásra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Az űrturizmus egyik legújabb dobása lehet az úgynevezett űrballon, amely a Föld sztratoszférájába repítené az embereket.

Egy új űrturizmussal foglalkozó cég, a Space Perspective találmánya

a hőlégballonhoz hasonlító jármű, amely természetesen zárt, a hermetizált kapszulában 8 utas és egy pilóta fér el. A nagyjából focipálya nagyságú Spaceship Neptune 30,5 kilométer magasra repülne fel az űrbe, majd a hatórás utazás végén az óceánba csobbanva térne vissza a Földre.

A cég szerint az utasok számára az egész olyan lesz, mintha repülőn utaznának, nem jár semmiféle kényelmetlenséggel.

hirdetés

Ráadásul olyan extrákat is élvezhetnek a kapszulában, mint a kellemes, "rövidujjú pólós" klíma, egy frissítő italokat kínáló bárpult, internethozzáférés, sőt még vécé is lesz.

Azt még nem fixálták le, hogy mennyibe fog kerülni egy ilyen űrutazás, de a cég vezetői 125 ezer dolláros (39,5 millió forint) jegyben gondolkodnak. Ugyanakkor azt szeretnék, ha minél több ember számára elérhetővé válna ez a lehetőség, mert szerintük most minden eddiginél fontosabb, hogy a Földet bolygóként, az emberiség és a globális bioszféra otthonaként lássuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!