hirdetés
fecskeles-cimkep-1000x471.jpg

Bárki megleshetné a madarak mindennapjait a Szegedre tervezett fecskelátogató-központban

Tóth Bence Péter építészmérnök a Sancer-tó partjára, a Szegedi Vadaspark területére képzelt el egy olyan látogatóközpontot, amely a fecskék otthona is lehetne.
Dobó Maitz Petra cikke, látványtervek: Tóth Bence Péter - szmo.hu
2019. június 06.


hirdetés

Tóth Bence Péter építészmérnök egy nap feltett egy nagyon fontos kérdést: "Pusztulnak a fecskék, mit lehetne tenni ellene?" A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai, Orbán Zoltán és dr. Halmos Gergő ekkor azt a választ adták: a megoldás nagyon egyszerű, a fecskéknek fészkekre van szükségük, fészkelőhelyekre és arra, hogy a rovarokat odavonzzuk nekik.

Ebből a párbeszédből aztán lett egy fantasztikus terv, amely

Szegedre, remélhetőleg a Szegedi Vadasparkkal karöltve a Sancer-tó partjára, a Vadaspark területére képzel el egy olyan látogatóközpontot, amely a fecskék otthona is lehetne.

Tóth Bence Péter építészmérnökkel beszélgetek, a terv megálmodójával.

Hol tart az ötlet?

hirdetés

Ötletnél. Pontosabban megtervezett, konkretizált (méretekkel és anyagokkal) kigondolt tervnél. A mesterdiplomám tulajdonképpen. Olyan „mestermunkát” szerettem volna létrehozni, ami realizálható, megvalósítható – többszörös értékkel bír. A tervek megvannak és a céljuk egy remény. Remény arra, hogy egyszer megvalósuljon. Itt, a Vadaspark területén – vagy bárhol máshol, ugyanis elképzelhető a Balaton partjára a szúnyogok ellen – akárcsak a Ludasi-tó partjára a Vajdaságban.

Az ötlet, a terv felhívás keringőre az emberek, segíteni akarók felé: tessék beszállni és megcsinálni! Kalákában, vályogból és égetett téglából – fából és nádból.

Táborokat is lehetne rá szervezni (gyerek-, építésztábor, közmunka stb.). Láttam már ilyet, mondhatni csináltam is.

Mikor valósulhat meg a tényleges látogatóközpont?

Amikor már csak egy fecskepár maradt Magyarországon. Mert az ember ilyen és akkor kezd el poroltót keresni, ha már a ház háromnegyede leégett. Egyébként pedig nyitott a kérdés: ha kezdeményezés áll mögé. Ha a Vadaspark, vagy más, az ötlettel szimpatizáló intézmény/ember szeretné ezt. A Vadaspark igen kedvesen és örömmel fogadta az ötletet, terveket – azonban jelen pillanatban más mezsgyén mozognak.

Milyen falakba ütközöl jelenleg?

Nos, a globálisba. Kinek van érdekében egy ilyen épületet megépíteni? Kinek éri meg és minek? A Vadaspark az állatoktól szerzett trágyával (kiterítik az épület környékén) oda tudja vonzani azt a rovarmennyiséget, ami a fecskekolóniát serkenthetné, illetve személyi állománya el tudná látni az oktatói és fenntartási feladatokat. A tervek ehhez lettek igazítva. Ha kiderülne, hogy Fonyódra szeretnének egy ilyet a nádas közé – akkor azt mondom, hogy rendben – mikorra kell? (A terv rugalmas, a lényeg, hogy működhessen a dolog). Így tehát, ha fantáziát lát benne valaki, nincs más hátra, mint előre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szeged_-2.jpg

Szegedet így még soha nem láttuk - teljesen kihalt a belváros, a rakpart, üresek a parkok, terek

A koronavírus-járvány miatt az itt élők is otthon maradtak, csak néha-néha halad el egy autó, vagy troli a kihalt városban.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

"Sír a szívem, hogy ezt a sorozatot készíthettem el ma délután szeretett Szegedemen" - írta a fotós csütörtökön. A Napfény városa megdöbbentően kihalt, a megszokott nyüzsgés, a korzózó fiatalok, a napozó öregek, a szaladgáló gyerekek most mind az otthonaikban várják, hogy elmúljon a járvány.

A koronavírus-helyzet miatt a szakemberek mindenkit arra kértek, hogy ne menjenek az utcákra, csak ha halaszthatatlan dolguk van.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-6.jpg

Meseszép, ahogy virágzik a mák és pipacs Szeged határában

Nem csoda, hogy sokan megállnak, sétálnak a festői környezetben. Sőt, még néhány ló is feltűnik a virágok között.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. május 24.


hirdetés

Erre a látványra sóhajt fel az ember: festői. Mert valóban, ezeken a törékeny virágokon átszüremlő napfény egészen különlegessé varázsolja a határt. Sokakat csábít andalgásra, fotózásra, a virágok közé heveredésre.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szeged_nyito-Copy.jpg

Virágba borult Szeged: rózsaszín, aranyló sárga, cirmos, élénk piros színekben pompázik a város

#virtuális utazás - Nézz szét a Napfény városában, ahol a tavasz tobzódó színpompába öltöztette a Tisza-parti települést.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. április 21.


hirdetés

Szeged megint bebizonyította, hogy számtalan arca van. A tavasz ezernyi színben tündöklő virágai mindent beborítanak. A parkokat, az utcákat, a járdák mentét, még a villamos síneket is. Valóban pazar látványt nyújt - és most virtuálisan te is élvezheted ezt a csodát.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szeged-ahogy-meg-nem-lattad-ezelott-2020.jpg

Szeged, ahogyan még soha nem láthattuk ezelőtt

Ezeken a fotókon egészen más a hangulata, mint ahogyan azt megszokhattuk.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. március 25.


hirdetés

Soron kívül utaztam nemrég Szegedre. A város örök szerelmem marad. Itt váltam felnőtté, itt találtam meg az utamat (többféle értelemben is), itt kötöttem életre szóló barátságokat.

Mielőtt önként vállalt elzárkózásba vonultam, utoljára tettem egy nagy sétát a városban, és próbáltam olyan részleteket felfedezni, amelyektől egészen más hangulatúvá válik Szeged, mint amilyennek megismertem.

Tudom, hogy egyhamar nem térek vissza - most jó sokáig otthon maradok. Ezzel a sorozattal búcsúztam el imádott szerelmemtől.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!