hirdetés
fecskeles-cimkep-1000x471.jpg

Bárki megleshetné a madarak mindennapjait a Szegedre tervezett fecskelátogató-központban

Tóth Bence Péter építészmérnök a Sancer-tó partjára, a Szegedi Vadaspark területére képzelt el egy olyan látogatóközpontot, amely a fecskék otthona is lehetne.
Dobó Maitz Petra cikke, látványtervek: Tóth Bence Péter - szmo.hu
2019. június 06.


hirdetés

Tóth Bence Péter építészmérnök egy nap feltett egy nagyon fontos kérdést: "Pusztulnak a fecskék, mit lehetne tenni ellene?" A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai, Orbán Zoltán és dr. Halmos Gergő ekkor azt a választ adták: a megoldás nagyon egyszerű, a fecskéknek fészkekre van szükségük, fészkelőhelyekre és arra, hogy a rovarokat odavonzzuk nekik.

Ebből a párbeszédből aztán lett egy fantasztikus terv, amely

Szegedre, remélhetőleg a Szegedi Vadasparkkal karöltve a Sancer-tó partjára, a Vadaspark területére képzel el egy olyan látogatóközpontot, amely a fecskék otthona is lehetne.

hirdetés

Tóth Bence Péter építészmérnökkel beszélgetek, a terv megálmodójával.

Hol tart az ötlet?

Ötletnél. Pontosabban megtervezett, konkretizált (méretekkel és anyagokkal) kigondolt tervnél. A mesterdiplomám tulajdonképpen. Olyan „mestermunkát” szerettem volna létrehozni, ami realizálható, megvalósítható – többszörös értékkel bír. A tervek megvannak és a céljuk egy remény. Remény arra, hogy egyszer megvalósuljon. Itt, a Vadaspark területén – vagy bárhol máshol, ugyanis elképzelhető a Balaton partjára a szúnyogok ellen – akárcsak a Ludasi-tó partjára a Vajdaságban.

Az ötlet, a terv felhívás keringőre az emberek, segíteni akarók felé: tessék beszállni és megcsinálni! Kalákában, vályogból és égetett téglából – fából és nádból.

Táborokat is lehetne rá szervezni (gyerek-, építésztábor, közmunka stb.). Láttam már ilyet, mondhatni csináltam is.

Mikor valósulhat meg a tényleges látogatóközpont?

Amikor már csak egy fecskepár maradt Magyarországon. Mert az ember ilyen és akkor kezd el poroltót keresni, ha már a ház háromnegyede leégett. Egyébként pedig nyitott a kérdés: ha kezdeményezés áll mögé. Ha a Vadaspark, vagy más, az ötlettel szimpatizáló intézmény/ember szeretné ezt. A Vadaspark igen kedvesen és örömmel fogadta az ötletet, terveket – azonban jelen pillanatban más mezsgyén mozognak.

Milyen falakba ütközöl jelenleg?

Nos, a globálisba. Kinek van érdekében egy ilyen épületet megépíteni? Kinek éri meg és minek? A Vadaspark az állatoktól szerzett trágyával (kiterítik az épület környékén) oda tudja vonzani azt a rovarmennyiséget, ami a fecskekolóniát serkenthetné, illetve személyi állománya el tudná látni az oktatói és fenntartási feladatokat. A tervek ehhez lettek igazítva. Ha kiderülne, hogy Fonyódra szeretnének egy ilyet a nádas közé – akkor azt mondom, hogy rendben – mikorra kell? (A terv rugalmas, a lényeg, hogy működhessen a dolog). Így tehát, ha fantáziát lát benne valaki, nincs más hátra, mint előre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
borito108.jpg

Még idén kiemelik a legendás Szőke Tisza gőzhajót a folyóból

A szakemberek mindent elkövetnek, hogy megmentsék.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. október 25.


hirdetés

Megkezdte a legnagyobb magyar gőzhajó, a Szőke Tisza megmentését a Hajózásért Alapítvány.

A találgatásokkal ellentétben a mentésben résztvevők közös célja, hogy a hajót a lehetőségekhez képest egyben emeljék ki, és ne legyen szükség a hajótest szétvágására.

A magyar hajózás egykori éke a kétezres évek elején került a Szeged melletti tápéi öbölbe, ahol 2012-ben elsüllyedt. A gőzös mentőakcióját október elején kezdte meg a KÉSZ Csoport, a roncsot felhozták a vízfelszínre, és a parthoz vontatták.

hirdetés

A kiemelést még tél előtt elvégzik, azután kezdik meg a kárfelmérést.

Október elején kezdte meg a KÉSZ Csoportba tartozó MA-HARD Vízépítő Kft. az egykori luxusgőzös, a Szőke Tisza mentőakcióját. A hajó kiemelésére több szakértő is tett már javaslatot az elmúlt években, de senki sem tudta garantálni, hogy a gőzöst épségben kiemeli. Idén október 5-én a rendkívül alacsony vízállás lehetővé tette, hogy a MA-HARD Vízépítő szakemberei hozzákezdjenek a hajó kimentéséhez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-3.jpg

Hőlégballonoktól volt színes Szeged fölött az ég

Különleges élményben volt része azoknak, akik a hétvégén ellátogattak a Napfény városába.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. szeptember 18.


hirdetés

A hétvégén tartották meg Szegeden az 1. Női Európa Kupát, a 3. Közép-Európa Kupa hőlégballon versenyt, a 39. Magyar Nemzeti Bajnokságot és a 4. Szeged Ballon Kupa fiesztát, valamint a negyedik Szegedi Repülőnapokat, amely a régió legnagyobb repülős eseménye is volt.

Csodás látvány volt a sok színes hőlégballon, ahogy a földön készülődtek, majd a magasba szálltak a város felett.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-4.jpg

Micsoda színpompa Szegeden! – Kitett az ősz magáért

Talán most a legszínesebb a város, ahogy a zöld levelek naponta változó sárgákba, bordókba váltanak.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. november 01.


hirdetés

Mesés és izgalmas látvány, ahogy az ősz átszínezi a várost. Egyik nap még minden zöldellik, majd napról napra egyre több szín jelenik meg a fákon, a növénnyel befutott falakon. Mindehhez az őszi nap narancsos árnyalata is hozzátesz és a végeredmény már szinte festői. Imádjuk.

hirdetés

KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyito-1.jpg

Látványos fényfestéssel nyílt meg a szegedi Őszi Kulturális Fesztivál

Színpompás látványossággá vált a Szegedi Tudományegyetem épülete a megnyitó alkalmával.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. október 05.


hirdetés

Hat hét alatt hetvenöt helyszínen mintegy háromszáz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon Szegeden.

A november 10-ig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozzanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt. A jól megszokott műfaji sokszínűség idén sem marad el: az összművészeti fesztivál programjai között könnyű- és komolyzenei hangversenyeket, ismeretterjesztő előadásokat, színházi előadásokat és nyílt napot, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, kiállításokat, irodalmi és közéleti beszélgetéseket is találni.

hirdetés

KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!