hirdetés
15117673210_befc102546_b.jpg

Barátságosabbak lesznek a csimpánzok, ha együtt nézik a tévét

Hasonló közösségi élményt élnek át, mint az emberek – mutatta ki egy kutatócsoport.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 29.


hirdetés

A Duke University és a Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology felfedezték, hogy két hozzánk közel álló majomfajta, a csimpánz és a bonobo ugyanúgy erősítik társadalmi kötelékeiket, amikor együtt nézik a képernyőt, mint az emberek. A tanulmányhoz, amelyet a Proceedings of the Royal Society B. közölt, fogságban, a lipcsei állatkert Wolfgang Kohler főemlős-kutató központban élő állatokkal kísérleteztek.

„Az emberi lények – írták a szerzők, Wouter Wolf és Michael Tomasello – közös társadalmi tevékenységeken keresztül erősítik meg kapcsolataikat, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy összehangolják gondolataikat és lelkiállapotukat külső ingerek nyomán, mint amilyen a tánc, a játék, vagy akár a közös filmnézés.”

Eddig azonban a tudósok nem sejtették, hogy ez nemcsak az emberekre jellemző. Wolf és Tomasello 19 csimpánzt és hét bonobót vetett alá egy kísérletnek, amely során párosával ültették le őket egy képernyő előtt, amelyen filmek peregtek. Ezek a filmek szintén majmokat mutattak, amint játszottak, ettek vagy aludtak. A tv előtt ülők nem csupán érdeklődést mutattak a látvány iránt – még akkor is, ha kezdetben némelyiket „motiválni” kellett némi gyümölcslével – hanem láthatóan közelebb kerültek egymáshoz, mint a kontrollcsoport tagjai. Innentől kezdve több időt töltöttek együtt, közelebb maradtak egymáshoz és gyakrabban megérintették egymást, mint a többiek.

Ugyanezt a jelenséget figyelték meg akkor, amikor a kísérletet csimpánzokkal és emberekkel ismételték meg: a majmok inkább azokhoz az emberekhez vonzódtak, akikkel megosztották a tv-nézés örömét.

„Eredményeink az mutatják, hogy a nagy majmok is, mint én, erősebben kötődnek egymáshoz, ha megosztják életük érzelmileg nagy hatású pillanatait. Ez a jelenség azt sugallja, hogy az ilyen típusú társas kötődések mélyebben gyökereznek az evolúcióban, mint azt gondoltuk volna. És emlékeztet bennünket, embereket is e megosztás fontosságára: ha nem lennének közös cselekedeteink, sokat veszítenénk társadalmi képességeinkből” – mondják a szerzők.

hirdetés

Frans de Waal primatológus, aki nem vett részt a kísérletben, a a Guardian nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a viselkedések szinkronizálása nagyon ősi, velünk született empátia-mechanizmus. Az azonban szerinte nem biztos, hogy a nagy majmok meg is értik a közös élményt, és nem valószínű, hogy ezt könnyű lesz kimutatni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kasler-miklos2.jpg

Kásler Miklós szerint az emberek fegyelmezetlensége miatt robbant be így a második hullám

A kormány eközben minden esetben megfelelő intézkedéseket hozott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Nagyrészt az emberek fegyelmezetlenségén múlt, hogy a tavaszi első hullámnál sokkal súlyosabb lett az őszi második - mondta el Kásler Miklós facebookos interjújában. Szerinte a nyári utazási kedv miatt a lakosság hurcolta be külföldről a vírust, az azért tudott ilyen mértékben elterjedni.

„[A kormány] mindig a fertőzés adott állapotának megfelelő, rugalmas intézkedéseket hozott, amiknek egyetlen egy kritikus pontja volt, hogy azokat be kellett tartani”

- mondta el a saját felelősségükről.

Hozzátette: „elegendő szakember lesz Magyarországon ahhoz, hogy átjussunk a koronavírus-járvány mostani kritikus időszakán. Persze ennek a feltétele az, hogy a szigorító intézkedéseket betartsuk, és mértéken felül ne terheljük túl az egészségügyi rendszert.”

Az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott, szerinte „lelki megnyugvást” fog hozni a tanárok és a szociális dolgozók tömeges tesztelése. A rövid interjú végén kitért Soros György kritikájára is, aki nem tartja helyesnek, hogy a kormány elkötelezte magát az orosz vakcina mellett. Mint fogalmazott, nincs tudomása róla, hogy a milliárdos üzletembernek orvosi diplomája lenne, kritikáját ennek megfelelően kezeli.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
merkely-béla5.jpg

Merkely Béla szerint március-áprilisra leszünk túl a koronavírus-járványon

Számításai szerint eddig Magyarországon körülbelül másfél millió ember eshetett át a betegségen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora többek között saját koronavírus-tapasztalatairól is beszélt. Mint mondta, ő is átesett a betegségen, nagyjából a harmadik napon nagy fájdalmai és láza lett, valamint a gyengeség is jelentkezett nála.

Mint mondta, folyamatosan figyelni kell a tünetekre, és ha az állapotunk rosszabbodik, kórházba kell menni, hogy megkapjuk a szükséges terápiákat. Problémának látja, hogy miután a betegek későn jelentkeznek, kicsit későn kapják meg a szükséges gyógyszert.

A mostani ugrás, ami látható, nem a PCR-mérésekből adódik, hanem a többletaktivitásból - mondta el a rektor a koronavírussal küzdők számáról. Hozzátette,

számításai szerint több mint 1,5 millió magyar esett már át a koronavírus-fertőzésen, ami nagyjából 15 százalékot jelent. Ahhoz, hogy a nyájimmunitás meglegyen 60 százalékra van szükség.

„Nap, mint nap újabb tízezrek kapják meg a megbetegedést. Azt gondolom, hogy nagyjából március-április környékére túl tudunk lenni ezen a járványon”

hirdetés

- tette hozzá Merkely Béla.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
korhaz-4.jpg

Újabb rémisztő adatok: 6268 fertőzött, 152 halott egy nap alatt

Ismét rekord a fertőzöttek és a halottak számában Magyarországon. 7536 koronavírusos beteg fekszik kórházban, közülük 644-en vannak lélegeztetőgépen.
fotó:pixabay - szmo.hu
2020. november 28.


hirdetés

6268 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 204 708 főre nőtt beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 4 516 főre emelkedett. A gyógyultak száma 54 021 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 146 171 fő. Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 24%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti.

Kórházban 7536 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 644-en vannak lélegeztetőgépen. A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is.

A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást.

A kormány november 23-tól bevezette az idősek vásárlási sávját, miszerint hétköznapokon 9 és 11 óra között csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe. Hétvégén pedig 8 és 10 között érvényes ugyanez.

hirdetés

Emellett azonban fontos tudni, hogy az idősek a csak nekik fenntartott vásárlási idősávon kívüli más időpontban is vásárolhatnak.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pinter-sandor_online.jpg

Pintér Sándor: „Magyarországon megszűnt a felderítetlen korrupció”

A belügyminiszter szerint a rendőrség munkájának köszönhetően már nincsenek olyan kivizsgálatlan korrupciós ügyek, amelyek sértik az emberek érdekeit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Magyarországon megszűnt a felderítetlen korrupció - ezt állította csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank online konferenciáján Pintér Sándor.

Ugyanitt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azt mondta,

„a korrupció olyan, mint egy betegség, amit jobb, ha megelőzünk.”

Pintér Sándor ezután beszélt arról, hogy mára lényegében nincs olyan felderítetlen korrupciós ügy, ami az állampolgárok érdekeit sértené.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője azonban úgy látja, rengeteg korrupciós ügy maradt még kivizsgálatlan. Az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy

hirdetés

„az orbáni rendszer lényege, tulajdonképpen kötőanyaga az állami szintű korrupció”.

Hozzátette, ennél is szomorúbb, hogy a miniszterelnök egész környezete ki van tömve állami megrendelésekkel.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!