Barabási Albert-László: „Állandóan próbálkozni kell”
Az Erdélyből indult fizikus ma már világhírű hálózatkutató, nemrég pedig a siker egyetemes törvényeiről jelent meg könyve. Videó.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2018. november 16.„Ebben a szobában írtam meg az első három cikkemet” – vezeti körbe Barabási Albert-László az On The Spot stábját gyermekkori otthonában. Ahogy mondja, neki ez a kép az otthonról, habár már évtizedek óta Bostonban él. A világhírű tudós Erdélyben nőtt fel, Bukaresten kezdte meg egyetemi tanulmányait, majd Budapestre költözve az ELTE-n fejezte be azokat. Tudományos elismerését azonban már Bostonban szerezte, ahol ma is tanít: a Harvardon és a Northeastern Egyetemen. A sikeres tudós nemrégiben jelentette meg Képlet c. legújabb könyvét is, ahol pont a siker hozzávalóit boncolgatja és eredményeit elnézve tőle szívesen is tanulunk a sikerről, hiszen a hazai sztereotípiákat legyűrve ért el mindent, vált magyarként világhírűvé, pozitív példát mutatva eredményeivel.

Nézd meg a videót:

Ahogy anyukája – és egyben egykori osztályfőnöke – visszaemlékezik, már gyerekként is nagyon kitartó volt és határozott. Erre vall az is, ahogy a projektjeiről nyilatkozik: „Én nem gondolom azt, hogy nekem a kezemben van egy varázsgömb, amelynek a segítségével érezni fogom, hogy ebből most egy fantasztikus ötlet lesz vagy el fog süllyedni a jövőben.

Sokkal több sikertelen projektem van, mint sikeres, és projektek, amiket nagyon izgalmasnak találok néha, azok elhalnak a laborban, de amit megtanultam, hogy állandóan próbálkozni kell.”

És bár a digitális technika jó barátja és ahogy a videóban is láthatjuk, számára is fontos segítség abban, hogy könnyebben boldoguljon az életben – az internet segítségével a hat lépésnyi távolság elméletét is megerősítették -, fogadalmat tett arra, hogy tudatosan korlátozza magát a közösségi média használatában, hogy a holtidőt ne annak nyomkodásával, hanem gondolkodással töltse.

A cikk megjelenését a Telekom támogatta.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x