hirdetés
DSC_7430_1-1000x672.jpg

Bamba Marha 2.0: csúcsburgerekkel támad a Burgerpápa újabb helye

Megnyílt Jancsa Jani alias 'burgerpápa' második üzlete, ahol durvább burgereket prédikál, mint valaha. Teszteltük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. január 07.


hirdetés

Mondhatni évente járok a Bamba Marhába. Egyrészt azért, mert ekkor nyitotta első üzletét Jancsa Jani alias Burgerpápa, másrészt pedig, mert azóta nem voltam itthon. Most, hogy már burgerhiánytól tikkelt a szemem, gondoltam felkeresem a Bambát az Oktogonon, de ő előbb inkább nyitott gyorsan egy másikat is a Bazilikánál (sőt már lassan a harmadik is nyílik a Deákon).dsc_7470resize

Tehát egy újabb atom lokációt sikerült találni ott az Október 6. utcában, ahol nem lesz probléma a beesőkkel. Az enteriőr-dizájn dettó ugyanaz, mint a másik helyen: igazi "egyél le pls" faasztalok, narancssárga falak, egy mocskosul nagy bambuló marha logó, látványkonyha és az elmaradhatatlan sárga fényforrások, amik ellehetetlenítik a fotózást. Ezért "velem nem b.sztok ki" alapon felpakoltam az összes létező vakumat is.dsc_7421

Az étlap némileg eltérő az oktogonitól, a basic burgerek után több új versenyző figyelget rajta. Ezeken kívül a nagy hangsúly a szószokra van irányítva, mert mártogatni a cuccost kötelező. Két gyereknek mentünk neki: Po' Boynak és Sloppy Joe-nak. Két olyan burger, ami az Oktogonon nem volt. Szárnysegédnek a két epik burgonyát hívatjuk, amiért már odavoltam egy éve is: a csónakot és a házi kukoricalisztest. Valamivel össze is kell barmolni magadat és az asztalt, tehát az összes létező szószra is rámentünk.dsc_7455resize

A Po' boy egy nagyon rafkós kis dög, ugyanis a jellegzetesen bambás, kívül morzsásra pirult, már-már ropogós, belül szép rózsaszín húspogácsán két rántott rák figyel, megküldve cajun majonézzel. A Bamba bucija rendre asszimilálódik az ujjainkkal, így amikor felkészülünk, hogy most kiharapjuk a szart is azokból a rákokból, az ujjainkat préseljük a zsemlébe és akaszthatjuk azokat az állkapcsokat. Ez kérem, a jó burgerzsemle első számú ismérve. A Sloppy Joe egy letisztultabb verziója a kortárs burgereknek. Coleslaw-alap és egy kis csavar a névadó raguval, plusz hagymakarika és gouda sajt. Azért letisztult, mert a hagymakakker már ott lapul egy ideje sok burgerben és a coleslaw is örök érvényű velejárója a burger-rendszerváltás óta, de ami jó, az jó, és ezzel a raguval galaxisokkal távolabb kerül a klisétől. Eközben a bokánkon folyik már a nagybetűs SZAFT, de hál' istennek minden asztalon nagy bunkó konyhai papírtörlők feszítenek, így a világon semmi probléma nem merül fel.dsc_7425resizedsc_7465resize

A burgonyák fogyasztgatását sem lehet kevésbé művelni, mint ha nem lenne holnap. A kukoricalisztes-házi már tavaly is kiverte nálam a biztosítékot, annyira össze van rakva, mert ugye össze van rakva. Melós. Hibátlanul ropogós kívül, belül meg szinte olvad a nachos-esszenciaflessel megáldott burgonyahús. Miközben mártogatod az öt szószba, és azok egymást überelik, könnyen még a burger előtt kivégzed. Szósz témában a chipotle-s ketchup döngölt földbe, de chipotle témában olyan elfogult vagyok, hogy ha bekennétek egy fogmosópoharat vele, azt is megenném. Ezen kívül a kókusz-chili majonéz és a ranch is adta az érzést, a többit pedig már nem volt erőm felfogni, mert jöttek az impulzusok rendesen a vacsora minden szegmenséből. Desszertnek kihagyhatatlan a Bamba zseton, ami elsőre legalább olyan abszurd, mint egy muskátlis szendvics, de higgyétek el, működik: baconbe tekert Oreo kisütve, juharsziruppal.

hirdetés
dsc_7428resize

A Bamba brand nem a franchise törtetést választotta, hanem inkább új csillagokat alkot. Harmadik üzletük a Deákon nyit a napokban, ahol szintén új burger-variánsok készülnek majd, így mindenkinek lehet kedvenc Bambája.


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
DSC_3117.jpg

A legszexibb budapesti pizzéria! – a Digónál jártunk, a Kazinczy utcában

Végre éttermi körülmények között is ehetünk igazi nápolyi pizzát a belvárosban. Teszteltük a helyet.
Fotó: Csákvári Péter, szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. január 18.


hirdetés

Decemberben új egységgel bővült a Digó pizzéria flottája, de mi szokásunktól eltérően nem siettünk annyira hozzájuk. Hiszen ettünk már jópár Digó pizzát az elmúlt években. Először az Akvárium előtt bűvöltek el, majd a fesztiválokon faltuk őket két koncert között, és a Rómain is megnéztük a teraszukat. Így valahogy azt éreztük, hogy mi már mindent láttunk tűlük.

Mit mutathatnak még nekünk? Miért kellene a Kazinczy utcát is útba ejtenünk?

Aztán az egyik héten valahogy csak megjött a kedvünk a jó nápolyi pizzához, és reméltük, hogy hoz valami olyan újdonságot az hely, ami miatt érdemes lesz tollat ragadni. És láss csodát, most itt vagyunk.

Nem tudom, pontosan mire számítottam, de egy ilyen étterembelsőre biztos nem. A srácok részéről megmaradt a laza, közvetlen fogadtatás, de a berendezés és a kések, villák, poharak együttes hangulata teljesen más szintre emeli a Digótól megszokott élményt.

Rendesen elegáns és szexi a hely. De nem úgy elegáns, hogy csak ingben tudsz beülni, hanem inkább trendi, fiatalos és letisztult hangulatot áraszt.

hirdetés

Nyugis elektronika cseng a fülbe, és a pizzák mellett a borok és koktélok is repkednek ki az asztalokhoz. Még semmit nem ettem, de már nagyon bírtam az egészet.

És ha már újdonságot akartunk, hagytuk rábeszélni magunkat az előételre. Azaz az előételekre. És ez volt a hét, ha nem a hónap legjobb döntése.

Burrata a kemencéből - 1490 forint

A burrata egy friss sajt, aminek a külső része szilárdabb mozzarella, a belseje pedig egy tejszínesebb, lágyabb sajt. Ezt ők a fokhagymás paradicsomszósszal együtt a kemencébe tolják pár percre. Mielőtt forró és lágy formájában elénk kerül, még egy kis pecorinot és bazsalikomot kap a tetejére, és egy fűszeres-diós-fenyőmagos focacciát mártogathatunk bele.

Óriási adag, és szó szerint orgazmus az ízlelőbimbóknak.

Én ennél többet azon az estén nem is kívántam már, az előételnél megjött a csoda. És ez még csak nem is az én előételem volt...

Antipasti D.O.P tál - 1790 forint

Idézem: "A kemencés burrata mellé összeválogattunk nektek egy előétel tálat eredetvédett alapanyagokból.

Alig lehet megszámolni, mennyi ínyencség van rajta, de pármai sonkát, olasz szalámit, pecorino sajtot, mozzarellát, parmezánt és focacciát biztosan tartalmaz a tál."

Hát ez így eleve a legjobb borkorcsolya evör, de nyilván volt rajta még többféle savanyított csoda, meg egy kis oliva, meg egy kis kapribogyó... meg nem is tudom pontosan, hogy mi még, hiszen szabályosan sokkot kaptam.

Ez csak az előétel? Ez csak az előétel!

Én nem tudom, hogy meddig tarthatóak ezek az árak, hogy nekik is megérje, de ha rám hallgattok, azon nyomban foglaltok náluk asztalt, amíg tutira ez a felállás.

És még csak ezután jöttek a pizzák.

Ha valakinek nem lenne meg, gyorsan azért tisztázzuk, hogy mitől olyan extra a Digó pizzája, és miért lesz teljesen új élmény neked, ha eddig még nem ismerted a nápolyi stilót.

“A nápolyi pizzának a tésztája az, ami igazán különleges. A hosszú – legalább egy napos – kelesztésnek köszönhetően rendkívül ízletes, puha, középen vékony, de a széle – hirtelen sütés által – akár 2 cm magasra felpuffadt, kívül roppanós, levegősen könnyű tészta keletkezik, amelyen jól láthatóak a fatűz lángjának köszönhető jellemző sötét pöttyök. Az eredeti nápolyi pizza elkészítéséhez elengedhetetlen a hagyományoknak megfelelő felépítésű fatüzeléses kemence, amelynek köszönhetően 480 fokon kevesebb, mint 90 másodperc alatt készül el a pizza.”

A paradicsomuk San Marzano, a Vezúvról, a bivalymozzarellájuk pedig Campaniaból jön. És a többi alapanyag sem megúszós. Elképesztő sonkák és szalámik várják, hogy feltét legyen belőlük.

Marinara - 1990 Ft

Marinara pizzát csak akkor mer rendelni az ember, ha tudja, hogy a tészta és a szósz elég a boldogsághoz, ha ez a két alapanyag, némi főszerrel, olivával és fokhagymával képes megcsinálni a bulit.

Döbbenet, de ez annyit adott, mint máshol a sonkával, gombával, kukoricával és kiló sajttal megborított SE!

Friarielli és nápolyi szalámi - 2890 Ft

Ezt a pizzát úgy ajánlották nekünk. Mert a friarielli olyan extrás feltét, amit nem gyakran látsz a városban, de még Olaszországban sem mindenhol. A brokkolik családjába tartozó, mégis inkább spenótra emlékeztető, savanyított zöldség nem csak kinézetével dobja fel a pizzát. Igazán izgalmas kombináció ez így.

Nem tudtunk belekötni, de annál inkább köszönjük a tippet.

A Digó igazán meglepett. Ez a legstílusosabb pizzéria most Pesten, ahol a minőségi nápolyi mellett jó bort, koktélt és előételt is érdemes fogyasztani.

Nem tudom nem ajánlani őket, pedig szívem szerint inkább megtartanám magamnak a tippet, hogy mindig legyen szabad asztalom, ha arra járok!


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
81301844_2503813153200052_210568189094920192_n-1.jpg

Milyen pezsgővel koccints szilveszterkor? Segítünk!

Ha te sem tudod, milyen pezsgőt válassz, ismerkedj meg ezzel a fenséges nedűvel, és fogadj el pár hasznos tippet a vásárlás előtt.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. december 30.


hirdetés

Szilveszterkor még azokban a háztartásokban is előkerülnek a pezsgők, ahol amúgy nem túl gyakran kerül alkohol az asztalra, és minél ritkábban iszik az ember, annál kevésbé jártas a szeszek világában.

A pezsgő egy olyan borszármazék, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe.

Az első pezsgőt 1670 – 1715 között Reims közelében, a champagne-i borvidékhez tartozó Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, dom. Pierre Pérignon készítette.

Parafa dugóval zárt le egy borosüveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá.

Egy ideig próbálták titokban tartani a készítési folyamatot, azonban a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt.

hirdetés

Pezsgő szavunkat gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagne-át pezsgőnek.

És most jöjjenek a támpontok ahhoz, hogy jól választhassunk.

Komolyabb szakértelem nélkül a legegyszerűbb megoldás az, ha a nagyobb múltú pincészetektől választ az ember.

Ha valami igazán jót keresünk, az eljárás szerint Méthode Traditionnelle, azaz palackban érlelt pezsgők között kutakodjunk.

Ezen kívül az érlelés hossza is fontos. Minél tovább tart, annál izgalmasabb aromákat érezhetünk ki a pezsgőből, és annál krémesebb lesz a habzása.

Az, hogy mennyire édes pezsgőt választunk, az ízlésünkön múlik, de érdemes kísérletezni a szárazabbakkal.

A pezsgők világában a brut, azaz a száraz a legnépszerűbb.

Kicsit talán furcsának tűnhet, de az extra dry-nak magasabb a cukortartalma, mint a brut-nek, és még a száraz pezsgő is tartalmaz némi cukrot.

Cukortartalom szerinti besorolás:

Nyerspezsgő (brut nature, zéro dosage): a cukortartalom kevesebb mint 3 g/l

Extra brut: 0-6 g/l

Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l

Extra dry: 12-20 g/l

Dry (sec): 17-35 g/l

Félédes (demi sec, medium dry: 33-50 g/l

Édes (doux): több mint 50 g/l

Akár a hipermarketek polcain is találhatunk különösen jó tételeket.

A Hungaria rozéja például meglepő eredményekkel zárta szereplését a Franciaországban megrendezett világversenyen.

A pincészet egyik ’legifjabb’ tétele, az üde, mélyrózsaszín színű Hungaria Rosé Extra Dry nem csupán aranyérmet szerzett, hanem óriási szenzációként a világ TOP10 legjobb pezsgője közt végzett a francia Effervescents du Monde 2019 világversenyen. Ez a különleges pezsgősiker azért is lenyűgöző, mert ez az első alkalom, hogy Magyarország ilyen elismerésben részesült a dijoni megmérettetésen. A Hungaria Rosé Extra Dry mellett pedig csak francia és spanyol versenytársak kerültek a TOP10-es elitkörbe.

Miért pezsgővel koccintunk szilveszterkor?

A hagyományok szerint szilveszterkor szokás volt durrogtatni és hangoskodni, elűzve ezzel az óév minden búját és bánatát. Éjfél elteltével csakis gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, mert akkor az újévben nem kell hiányt szenvednünk semmiben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés

Megkóstoltuk a Burger King műhúsos szendvicsét – mit tud a Rebel Whopper?

Vega? Vegán? Finom? Összetéveszthető a hússal? Elmondjuk!
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

A Burger King egy olyat lépett, amire nem igazán számított senki: pár napja Európa-szerte piacra dobták a húsmentes Whopperüket, a Rebelt, ami – kapaszkodj meg – nem vegáknak és nem is vegánoknak készült, hiszen nem számít annak. Bár a hústartalma 0%, együtt grillezik az igazi húsokkal, hogy ugyanolyan íze legyen, mint azoknak.

Amikor a kezembe vettem a burgert, egy irgalmatlan kérdőjel jelent meg a fejem felett egy pár másodpercig:

Miért?

A válasz pedig adott: Itt az elsődleges cél nem az volt, hogy a vegánok pénztárcájában turkáljanak (esélyük se lenne, egy kővegánnak esküdt ellensége egy ilyen volumenű húsmulti), hanem a fenntarthatóság és a környezetvédelem.

A szarvasmarhatenyésztés problémája mostanában nagyon pörög, hiszen gyakorlatilag ennek az állatnak a túltenyésztése szipolyozza ki leginkább a Földet. Az irgalmatlan marhafogyasztás elterjedésében pedig alaposan benne van a keze a Burger Kingnek is.

hirdetés

Kicsit olyan ez a szitu, mint amit a Philip Morris csinál az IQOS-sal, mintha bűntudatuk lenne, de azért nyilván gazdagodjunk meg a jótettekből is.

Ez a Whopper egy szép és nagy lépés egy jobb világ felé.

De milyen az íze?

Pont, mint a sima Whopperé. Kicsit a textúrája finomabban darált, így egy vakteszten azért nem megy át ha egymás mellé tesszük a kettőt, mert máshogy omlik egy kicsit a hús, mint a gabonás-szójás verzió.

Magát a húspogácsát egyébként nem is a Burger King gyártja, hanem a Vegan Butcher nevű holland cég, ami úgy csapódott bele a köztudatba mostanában, mint hentesbárd a szójafasírtba, és ez a Burger Kinges húzás talán arra is elég, hogy a Beyond Meat mellett ők is kolosszális szeletet vegyenek ki a műhúspiacról.

Ajánlom figyelmébe mindenkinek a Rebelt, aki bármikor rá tud gerjedni egy jó junkfood burgerre, de rossz érzéssel töltötte el a fogyasztása. Továbbá a nem kővegáknak, akik elnézik a nagyinak is, hogy együtt süti a brokkolit a rántott csirkével, de legfőképpen azoknak ajánlom, akik most kiborultak ezt a cikket olvasva, és azt mormogják:

"A világ megérett a pusztulásra!"

Valóban megérett, de pont hogy a Rebel az egyik kis fényes pont a koromsötét alagút végén.


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
11.jpg

Traktor: Egy étterem, ahol a köret a sztár

Teszteltük a budapesti belváros egyik legújabb helyét.
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. december 06.


hirdetés

Az elmúlt egy évben kismilliószor hallottam a Traktor Farmfoodról, és határozottan biztos vagyok benne, hogy nem csak azért jegyeztem meg a nevét, mert alapvetően tetszik ez a két szó. A Traktorral együtt a séf, Bicsár Attila neve is beleégett az agyamba sőt, még az étterem bejáratába helyezett, ikonikussá tett Porsche traktor képe is elraktározódott, anélkül hogy valaha is jártam volna az étteremben. Na ezt nevezem én marketingnek.

Mire idén ősszel elhatároztam magam, hogy megnézem magamnak ezt a Traktort, zárt ajtók fogadtak átalakítás miatt, amit igazán nem értettem, mert 1 éves éttermek esetében nem túl gyakori, hogy bezár csak úgy átalakítgani. Nem kellett azonban sokáig várni, újra megnyitotta a kapuit, ráadásul elhagyták a farmfood szót is a nevükből, és mindehhez csaptak egy olyan nyitóbulit, hogy a fal adta a másikat.

Szó se róla, nem tartom veszett ötletnek, hogy ha van az a pénz, akkor bevessenek egy ilyen erős újranyitópartit, hiszen alapvetően nem lenne egy nagy hír, egy újracsomagolt étterem, de ha egy jó száz ember végignézi benne egy többszázkilós tonhal kifilézését, majd megkóstolhatja, na az már hír.

Az étterem alapvetően egy érdekes menüvel operál, aminek az a lényege, hogy "körethez választunk köretet”. Emiatt értelemszerűen veszett kreatívak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bonyolultak lennének.

A pankó morzsában sült zellerkockák például nem tekinthetőek brutálisan kicsavart dolognak, mégis valami új, nem megszokott és baromi finom megoldás. Ami szintén zseniális volt, az a pirított fodroskeles csicsóka, amivel egy vödörrel meg tudtam volna enni, pedig még mindig csak zöldségekről beszéltünk.

hirdetés

A köreteken túl is van azonban élet, van kínai ötfűszerrel tálalt kacsamell, wasabis marha tatár, de a klasszikus rántott csirke, gulyásleves és a somlói galuska is ugyanúgy játszik az étlapon.

Az is lenyűgöző volt, ahogy a gigantikus tonhalat, amit a vendégek szeme láttára filéztek ki, pár perc múlv a tányérainkon tisztelhettük egy uborkás salsával, ami valami parádés ízekkel támadt az arcunkba.

Az átalakítás oka pedig az volt, hogy az étterem kinézetét is ehhez a szellemiséghez csiszolják.

A munkálatokat  pedig a nemrég nemzetközi Red Dot elismerést kapó Laki Eszter és a dániai tapasztalatokkal is rendelkező Csap Viktor vezette, akik a tervezés és kivitelezés során mindvégig arra törekedtek, hogy munkájukkal az étterem ars poeticáját tükrözzék.  A végeredmény pedig egy igazán hangulatos, dzsungel-kert stiló lett, hatalmas terekkel.

A Traktor a belváros új, izgalmas találkozóhelye címre pályázik. Hiszen egy fancy sushizó és egy legendás szórakozóhely környezetében igazán remek helyszín lehet egy őrült éjszaka megalapozásához.

Közben pedig a tapaszos hangulatot kedvelők éppúgy jól járhatnak, mint a vegák, akiknek a húson túl is mutatnak valami eredetit.

 

Cím:

Zrínyi utca 2.

Nyitva tartás:

12:00 - 23:00

www.traktorbudapest.hu

hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!