hirdetés
DSC_7430_1-1000x672.jpg

Bamba Marha 2.0: csúcsburgerekkel támad a Burgerpápa újabb helye

Megnyílt Jancsa Jani alias 'burgerpápa' második üzlete, ahol durvább burgereket prédikál, mint valaha. Teszteltük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. január 07.


hirdetés

Mondhatni évente járok a Bamba Marhába. Egyrészt azért, mert ekkor nyitotta első üzletét Jancsa Jani alias Burgerpápa, másrészt pedig, mert azóta nem voltam itthon. Most, hogy már burgerhiánytól tikkelt a szemem, gondoltam felkeresem a Bambát az Oktogonon, de ő előbb inkább nyitott gyorsan egy másikat is a Bazilikánál (sőt már lassan a harmadik is nyílik a Deákon).

dsc_7470resize

Tehát egy újabb atom lokációt sikerült találni ott az Október 6. utcában, ahol nem lesz probléma a beesőkkel. Az enteriőr-dizájn dettó ugyanaz, mint a másik helyen: igazi "egyél le pls" faasztalok, narancssárga falak, egy mocskosul nagy bambuló marha logó, látványkonyha és az elmaradhatatlan sárga fényforrások, amik ellehetetlenítik a fotózást. Ezért "velem nem b.sztok ki" alapon felpakoltam az összes létező vakumat is.

dsc_7421

Az étlap némileg eltérő az oktogonitól, a basic burgerek után több új versenyző figyelget rajta. Ezeken kívül a nagy hangsúly a szószokra van irányítva, mert mártogatni a cuccost kötelező. Két gyereknek mentünk neki: Po' Boynak és Sloppy Joe-nak. Két olyan burger, ami az Oktogonon nem volt. Szárnysegédnek a két epik burgonyát hívatjuk, amiért már odavoltam egy éve is: a csónakot és a házi kukoricalisztest. Valamivel össze is kell barmolni magadat és az asztalt, tehát az összes létező szószra is rámentünk.

dsc_7455resize

A Po' boy egy nagyon rafkós kis dög, ugyanis a jellegzetesen bambás, kívül morzsásra pirult, már-már ropogós, belül szép rózsaszín húspogácsán két rántott rák figyel, megküldve cajun majonézzel. A Bamba bucija rendre asszimilálódik az ujjainkkal, így amikor felkészülünk, hogy most kiharapjuk a szart is azokból a rákokból, az ujjainkat préseljük a zsemlébe és akaszthatjuk azokat az állkapcsokat. Ez kérem, a jó burgerzsemle első számú ismérve. A Sloppy Joe egy letisztultabb verziója a kortárs burgereknek. Coleslaw-alap és egy kis csavar a névadó raguval, plusz hagymakarika és gouda sajt. Azért letisztult, mert a hagymakakker már ott lapul egy ideje sok burgerben és a coleslaw is örök érvényű velejárója a burger-rendszerváltás óta, de ami jó, az jó, és ezzel a raguval galaxisokkal távolabb kerül a klisétől. Eközben a bokánkon folyik már a nagybetűs SZAFT, de hál' istennek minden asztalon nagy bunkó konyhai papírtörlők feszítenek, így a világon semmi probléma nem merül fel.

dsc_7425resizedsc_7465resize

A burgonyák fogyasztgatását sem lehet kevésbé művelni, mint ha nem lenne holnap. A kukoricalisztes-házi már tavaly is kiverte nálam a biztosítékot, annyira össze van rakva, mert ugye össze van rakva. Melós. Hibátlanul ropogós kívül, belül meg szinte olvad a nachos-esszenciaflessel megáldott burgonyahús. Miközben mártogatod az öt szószba, és azok egymást überelik, könnyen még a burger előtt kivégzed. Szósz témában a chipotle-s ketchup döngölt földbe, de chipotle témában olyan elfogult vagyok, hogy ha bekennétek egy fogmosópoharat vele, azt is megenném. Ezen kívül a kókusz-chili majonéz és a ranch is adta az érzést, a többit pedig már nem volt erőm felfogni, mert jöttek az impulzusok rendesen a vacsora minden szegmenséből. Desszertnek kihagyhatatlan a Bamba zseton, ami elsőre legalább olyan abszurd, mint egy muskátlis szendvics, de higgyétek el, működik: baconbe tekert Oreo kisütve, juharsziruppal.

dsc_7428resize

A Bamba brand nem a franchise törtetést választotta, hanem inkább új csillagokat alkot. Harmadik üzletük a Deákon nyit a napokban, ahol szintén új burger-variánsok készülnek majd, így mindenkinek lehet kedvenc Bambája.


KÖVESS MINKET:





hirdetés
DSC_6502.jpg

6 szuper hely a Badacsony körül, ahol mennyei finomságokat és gyönyörű panorámát is kapsz

Hol lehet igazán jókat enni és inni, közben a Balatonban és a tájban gyönyörködni? Utánajártunk.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. július 31.



A Balaton napjainkban egész évben virágzik. Több olyan kiadvány is van, amiben utánanézhettek, hogy mi jót lehet csinálni a tó körül,

de számunkra a legizgalmasabbak kérdés mindig az, hogy hol lehet igazán jókat enni és inni páratlan panoráma mellett.

Így nem csoda, hogy egyre többször kötünk ki az északi parton és barangolunk a tanúhegyek között. Badacsony és a Szent György-hegy pedig nem csak nekünk kedvencünk. Remek éttermek és borozók sorakoznak már itt.

Induljunk neki úgy, mintha csak a sétánkat vagy egy túrázós, esetleg biciklizós napot kezdenénk, és essünk neki a Badacsony lábának.

Ha Badacsony, akkor Laposa

Nem buzdítanálak titeket arra, hogy egy családhoz ragaszkodjatok, ha nem lenne eszméletlenül jól összerakva a "Laposa élmény". De Badacsonyban olyan erős a jelenlétük, és annyira csodálatos és különböző helyeket üzemeltetnek, hogy szerintem érdemes az összeset kipróbálni.

 

Hableány

A Hableány a Laposa birodalom újonnan felavatott tagja. A vasúttól és a tótól is csak pár perc sétára helyezkedik el, így az ember nyugodt szívvel kezdheti itt a Badacsonyi túráját.

Ultramodern helyről van szó, miközben a retró életérzés sem veszett el teljesen. Az éttermi szolgáltatás mellett a család szőlőfeldolgozása is itt zajlik. Szóval ha kérsz egy pohár bort, annak túl nagy utat biztosan nem kell bejárnia a poharadig.

Van itt egy mini helytörténeti kiállítás, és elvitelre is be lehet ugrani a különböző nedűkért, de én azt mondom, hogy az ebédedet is itt költsd el. Izgalmas és nagyon mai konyha. Az adagokkal jól lehet lakni és vannak benne ismerős hangulatok, de mégsem a magyarosfatál és rántotthalrudacska típusú üzem ez.

Friss Terasz

Ha elindulunk fel a hegyre, az első laza fröccsöt már dobhatjuk is be a Friss Terasznál. Ezen a helyen gyerekprogramok és koncertek is akadnak szép számmal, és a laza, kötetlen hangulat garantált. Lángos van meg hamburger, ha túlinná magát az ember, vagy ha nem a késselvillávalevős helyeket részesíti előnyben.

Itt már alakul a panoráma is, de van még feljebb...

Szőlőhegy Bisztró

Ez a hely a személyes kedvencem. A szőlő itt tényleg egy karnyújtásnyira van. Az egész teraszt átszövi és a panoráma legnagyobb részét is szolgáltatja.

Közben meg olyan igazi pincés, tradicionális a hangulat. Jó húsleves, velős csont, túrógombóc. Régi tárgyak, fa bútorok, kemence.

A klasszikus balatoni életérzés kicsit leporolva, és a mai ember számára újraértelmezve.

 Laposa Borbirtok

A nagyágyú van legmagasabban. A hegy déli oldalának közepe már elég tisztes távolságra fekszik a tótól. Innen fogod a legszebb képet készíteni, és itt nem tudsz majd percekig vagy akár órákig a kilátáson kívül semmi másra koncentrálni.

Itt inni kell egy pohár bort, és maximum sajtot kell majszolni mellé. Itt lassítani kell, és élvezni a természetet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
23131973_1949069918442627_8616325726808175997_n.jpg

Az őszi utazás varázsa - 5 úticél, ahova most érdemes ellátogatni

Az őszi nyaralás jóval költségkímélőbb megoldás, és az időjárás miatt kirándulni is sokkal élvezetesebb.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 15.



Van olyan szerencsétlen, aki pont csak nyáron nem jut el soha nyaralni?

Én egyértelműen ezt a tábort erősítem. Mindegy, hogy hova sodor az élet, nyáron sose állok készen. Vagy szabadidő nincs, vagy a pénz nem elég... de már a bánkódásra is sajnálom az időt, hiszen ősszel mindig jön a kárpótlás.

Ősszel utazni remek! Jóval költségkímélőbb megoldás, és a legtöbb helyen a gatya se rohad le rólunk, így komolyabb felfedezésekbe foghatunk, mintha kánikulában mennénk.

Persze nem minden hely alkalmas a szezon utáni lazításra. Azok a helyek, amik kifejezetten a strandolásra és a partyzásra építenek, szomorúan festhetnek egy novemberi napon, de vannak olyan úti célok, amik ilyenkor is tündökölnek.

Fogadjátok szeretettel a szubjektív, letesztelt 5-ös listánkat!

Dubaj

Kezdem a kakukktojással, a legnagyobb falattal. Hiszen Dubajban csak ősszel kezdődik a szezon.

Nyáron konkrétan olyan eszeveszett hőség van, hogy turistaként totálisan felesleges arra járni. Egy csomó hely zárva van ilyenkor, így a plázában hesszelésen kívül nem sok jót lehet csinálni a 43 fokban.

De tavasszal és ősszel beindul a buli!

Míg mások a ballonkabátot kotorják elő otthon, te bikinit ránthatsz és válogathatsz a luxus programokat ígérő partok közül.

Ha pedig nem a tengerparton fekvés vonz, akkor is találhatsz kedvedre valót.

Növényekkel és bazárokkal teli parkok, hegyek, völgyek és tavak várnak a felfedezésre. Dubajban az turizmust évről évre komolyabban veszik, így az európai turista is tárt karokkal van várva.

Bővebben Dubajról itt olvashatsz:

„Van az a klasszikus dubajos program – na ez most más volt” – dubaji luxus turistaszemmel

Izrael

Ha Izrael, akkor Tel-Aviv, igaz? Hát én most pont egy másik várost ajánlanék: Menj Eilatba ősszel, és egy igazán pihentető pár napban lehet részed.

A repülő a sivatag közepén fog letenni, így élből egy lenyűgöző túra után jutsz majd be a városba. Itt remek szállások, bevásárlóközpontok és éttermek várnak majd, de a nyári nyüzsi helyett élhetőbb hangulat vesz majd körbe. Itt is örömmel fogadják a turistákat, és a legtöbb helyen igazán kellemes beszélgetésekbe is keveredhet az ember.

A természeti adottságok pedig szintén lenyűgözőek. Jordánia hegyei úgy magasodnak a tenger mellett, hogy a világ egyik legszebb partját hozzák ezzel létre. Napokig el lehetne itt üldögélni a víz mellett, de ha a sivatagba merészkednél, akkor is komoly meglepetésekben lehet részed. A Red Canyon például igazi fotózkodós helyszín.

Jah, és Eilattal pénzügyileg is jobban jössz ki, mint ha Tel-Avivot választanád. Csak keress rá a szezonon kívüli szállások áraira!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:





hirdetés
DSC_9312-1.jpg

A libanoni étterem, ahol az ízek akkorát jönnek, mint a reggeli váci vonat

Ha kicsit egzotikusabb ízekre vágysz, a NOOR-t ki kell próbálnod! Mi is így tettünk.
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 04.



Most, hogy kicsit elcsitult az étteremnyitási láz (persze simán lehet, hogy csak a letűnt nyár miatt tűnik így), olyan éttermeket kezdtem felkutatni, amik nyitva vannak már egy ideje, valamiért kilógnak a sorból, ugyanakkor nincs velük tele a sajtó. Ez egy igen erős szűrő, mert - nem fogod kitalálni - ebbe a keresztmetszetbe esnek a szar éttermek tucatjai is.

Így még egy filtert kellett belőnöm a kereséshez, és ez nem volt más, mint a szóbeszéd. Így jutottam el a NOOR-ba, ami végre nem a belváros szülötte, ugyanakkor az Alagút utcában igazi kis kulthellyé nőtte ki magát ez a libanoni(!) étterem, ami nem hivalkodóan, viszont baromi minőségien lát vendégül.

Libanoni étteremből egy kezemen meg tudom számolni, mennyi van a városban, vagyis maradjunk annál, hogy hányat ismerek. A libanoni konyha, mint olyan, talán elsőre nem ugrik be mindenkinek, vagyis talán nem olyan egyértelmű, mint egy mexikói – taco vagy egy olasz – tészta esetében, de ha a Közel-Kelet felé húz az agyunk, akkor nagyjából körvonalazódhat, merre járunk gasztronómiailag.

 

Ahogy belép az ember, azonnal beüt a keleti fless, aztán gyorsan vissza is ránt valami az ismeretlenbe. Ez azért lehet, mert azonnal megcsap a vízipipa édes füstje, ezzel egy máris érdekes atmoszféra csavar magába, majd rájössz, hogy a sötét, de meleg enteriőr nem a mindennapjaidból köszön vissza, hanem inkább filmekből, és nem, egyértelműen nem egy török étteremre emlékeztet az, amit látsz.

Az ételek között lehetnek ismerős elemek, mivel a közel-keleti konyha azért szépen építkezik egymásból (darált dolgok, nyársas dolgok, bárány báránnyal, darált bárány, darált bárány nyárson, ugye).

Az étlap viszont annyira szépen lett megalkotva, hogy kinyitván az ember egyből egy bejrúti bisztróban érzi magát, aztán csak néz, mint a cédrus a zászlójukon, hogy na most akkor mit.

Nyilván úgy döntöttem, legyen a bárány meg legyen darált bárány is, ha már itt vagyunk. A darált bárány a kofta névre hallgat, és nem kell ragozni: egy irgalmatlanul jól eltalált fűszerezésű, darált (le nem írom többször ezt a szót) bárány (ezt se, de muszáj lesz) rudacskáról beszélünk, paradicsommártással és fűszeres burival. Az egész fogyasztás élménye a mártogatással egy mini szertartás, és

az ízek akkorát jönnek, mint a reggeli váci vonat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
MOT_egyutt_feher.jpg

Maga a málnás ízorgazmus - megkóstoltuk az Ország Tortáját

Soha nem volt még ennyire gyümölcsös Magyarország Tortája! Megkóstoltuk a Boldogasszony csipkéjét, és a cukormentes győztest, a Kicsi Gesztenyét is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 01.



A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével pedig idén nyolcadik alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megrendezték.

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a Magyarország Tortája címet. Magyarország Cukormentes Tortája pedig Gyuris László szegedi cukrászmester Kicsi Gesztenye tortája lett.

Mi ott voltunk tegnap a Parlamentben, egy teremnyi éhes újságíróval egyetemben, és alig vártuk, hogy belemerítsük a villánkat a sütikbe.

Tóth Norbert győzelme valahol sejthető volt. Hiszen a dunaföldvári cukrász negyedik alkalommal indult a megmérettetésen, és eddig minden alkalommal be is jutott a legjobbak közé.

Harmincegy tortát sikerült maga mögé utasítania egy idén is erős mezőnyben. Ráadásul magát a versenykiírást sem egyszerű megugrani.

Mindenkinek 22-25 centi átmérőjű tortát kell készíteni, aminek 16 szeletesnek kell lennie. A magassága 10 cm-nél nem lehet több, és jellemzően magyar, természetes összetevőkből álló alapanyagokat kell használni. (Nem használhatnak margarint, növényi tejszínt, mesterséges színezéket és aromát sem.)

Norbert a kész süteményről így nyilatkozott még májusban a DUOL.hu-nak:

"Idén a málnát választottam. Azért, mert szép a színe, zamatos és a vendégek is nagyon szívesen fogyasztják. A Boldogasszony csipkéjét úgy jellemezhetném: egyféle íz, többféle textúra. Minden rétegében visszaköszön a málna. Alul egy málnás, ropogós réteg található, utána egy málnapürével dúsított tésztaréteg következik, majd a cremeux (tejszínnel lazított krém), végül a teteje, amin egy bazsalikomos, citromos ganache (csokoládé és tejszín) található."

A névválasztással kapcsolatban pedig a következőket osztotta meg:

"A málna volt a kiindulópont. Megtudtam, hogy a Dunántúl egyes részein a málna népies neve a boldogasszony csipkéje. Rögtön megtetszett, mert egy torta esetében a névválasztás is nagyon fontos: hangzatosnak, fülbemászónak kell lennie."

A tortából a sajtótájékoztatóra szerencsére nem csak egy 16 szeletes példánnyal készültek, hanem egy asztal méretű adagot szeleteltek fel. A kóstolás után pedig bátran állíthatom, hogy az idei győztes valóban különleges.

Az elmúlt években sokszor tört előre a francia vonal. Kevés tészta, sokféle markáns krémréteg. Biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem hiányzott már egy kicsit magyarosabb vonal, ahol a tészta több szerephez jut. Remek csavar az is, hogy a lapok is erősen málnásak, hogy tényleg minden morzsában ott a gyümölcs. A bazsalikommal és citrommal kiegészülve igazán üdítő szelet ez, a megjelenése pedig valóban ünnepi, mégis természetes.

Egy szó, mint száz, nem hallottam panaszt rá senkitől. A gyümölcsös ízeket kedvelők szeretni fogják!

Természetesen a cukormentes verziót is megkóstoltuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x