hirdetés
 
 
Bálint gazda, Magyarország legnépszerűbb kertésze életműdíjat kapott
Az agrárszektor legjobbjait tüntették ki 'Az év agrárembere' ünnepi gáláján.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 03.


hirdetés

A szakmai zsűri Ledó Ferencnek, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökének ítélte a 2018-as Az év agrárembere díjat,

Bálint György kertészmérnök és Vancsura József, a gabonatermesztők szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke életműdíjat kapott.

Az agrárszektorban kitüntetettek munkáját Nagy István agrárminiszter, a díj fővédnöke méltatta az egri díjátadáson. Azt mondta, ez az elismerés felhívja az ország figyelmét a kitüntetettekre, méltó helyre emeli az agrárium rangját, miközben új lehetőségeket nyit meg előttük, hogy még többen megismerhessék őket, hiszen példaképekre, motiváló mintákra mindenkinek szüksége van.

A díj védnöke és a szakmai zsűri elnöke, Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója azt mondta: "Magyarország egyik kitörési pontja a mezőgazdaság, ezért kötelességünk gondoskodni a folyamatos, minőségi utánpótlásról és bevonzani a fiatal tehetségeket. Ez a díj kiváló eszköz arra, hogy megmutassuk az agrárpálya sokszínűségét és mindenkinek bepillantást engedjünk a kulisszák mögé".

Az év agrárembere díjat 2014-ben alapította Mátrai Zoltán címzetes egyetemi docens az üzlettársaival,

azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedőkre, akik társadalmi szerepvállalása jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek.

Az eddigi, összesen már 5 jelölés és zsűrizés alatt 48 kategóriában 144 döntőst választott a zsűri.


KÖVESS MINKET:
Akinél puskát kell írni dolgozat előtt – Pali bácsi módszereiért 40 éve rajonganak a diákok
2018. év szupertanára a diákok és a szülők szavazatai alapján a pilisvörösvári Krizsán Pál lett. QR-kódos kincsvadászat, fordított órák, tabletes szavazóprogram. Pali bácsi óráin csupa mosolygós, felszabadult gyerek ül.
Faragóné Kovács Patrícia írása - szmo.hu
2018. szeptember 18.


hirdetés

„A mai civilizációnak van egy abnormális vonása, mégpedig az, hogy egyfajta taposómalomban élünk: dolgozunk, hogy ehessünk, eszünk, hogy dolgozhassunk. De látjuk-e értelmét annak, amit csinálunk? És van-e benne örömünk? Az ember ugyanis akkor motivált, ha értelmet és célt lát a cselekvésében, és/vagy ha az örömet, élvezetet okoz neki. Ha igazán bele tud vonódni, feledkezni.” /Csíkszentmihályi Mihály/

A Dívány és a Lidl országos pályázatot hirdetett, hogy megtalálja a 2018. év szupertanárát.

aki a leginkább egyedi, érdekes, újszerű, ámde annál hatékonyabb módszerekkel éri el, hogy a diákok szeressék és egyúttal el is sajátítsák az adott tantárgyat. Hozzáértő szakemberekből álló zsűri pontozta a pályázó tanerőket, és az idén csak történelemtanárok kerültek a döntőbe.

A legkompetensebb szavazóközönség mégis a diákokból és szüleikből álló közösség volt, akik a legtöbb voksot a pilisvörösvári Krizsán Pálra.

adták, aki negyven éve tekinti szívügyének a gyerekek történelmi ismereteinek gyarapítását. Pali bácsi a Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában tanít történelmet, ahol magas színvonalú német és angol nyelvoktatás folyik.

Megkérdeztük Pali bácsit, mik azok a forradalmi módszerek, amiknek köszönhetően ennyien rajonganak az óráiért.

Mert mi tagadás, a diákok már-már rajongással beszélnek a formabontó, kincsvadász, puskaírást „favorizáló” pedagógusról.

- Micsoda?! Hogy egy tanár bácsi puskázásra buzdít?! Hogy is van ez? Megtenné, hogy velünk is megosztja ezt a titkot? Hátha néhány kollégája kedvet kap hozzá.

- Természetesen, mint minden tantárgyból, történelem órán is van dolgozatírás. Nálam ez egy kicsit másként zajlik. Azért, hogy a gyerekek számára érdekesebb legyen a felkészülés, az összefoglaló óra végén szorgalmi feladatot adok nekik. Az a feladat, hogy készítsenek a dolgozatra az adott témából egy „puskát”, amelyet a dolgozat megírását követően be is mutathatnak s „pozitívusokat” (pluszokat) kaphatnak érte. Biztos lehetek abban, aki elkészíti a „puskáját” az át is nézi legalább egyszer a tananyagot.

A 7–8. évfolyamon szoktam csinálni, mikorra már tudják a gyerekek, hogy milyen típusú kérdésekből, feladatokból áll egy témazáró dolgozat, hogy állítsanak össze maguknak egy feladatsort, s küldjék el nekem e-mailben egy előre megadott határidőig. Átnézem a tesztet, válaszomban jelzem az esetleges kifogásaimat, vagy jóváhagyom a gyerek munkáját. A jóváhagyást követő e-mail után aztán a tanuló a következő órán megírhatja a saját maga által összeállított témazárót.

- Úgy hallottuk, a gyerekek előszeretettel emlegetik a töriórás kincsvadászatot. Ez valami speciális ismeretszerzési módszer, amit kifejezetten Ön vezetett be?

- Magát a módszert nem én találtam ki, egy nyári továbbképzésen találkoztam vele először. Fantáziát láttam a dologban, ezért elsőként bevezettem, kipróbáltam az iskolámban. Mit mondjak, nagyon élvezik a gyerekek a „kincsvadászatot”. A vadászat előtt, a szünetben elhelyezek az iskola folyosóin, udvarán QR-kódokat. A kódok mögött egy – egy kérdés, feladat áll. A gyerekeknek meg kell találni az összes kódot, majd beolvasni, s megválaszolni a mögötte rejlő kérdést. A feladatok megoldásakor természetesen használhatják a saját mobiljukat, vagy az általam kiosztott iskolai tableteket. Úgy állítom össze a kérdéseket, hogy megválaszolásuk lefedje az elsajátítandó tananyagot. A tanulóknak két dolog miatt tetszik ez a játék. Elővehetik órán a mobiljukat, netezhetnek és nem kell a padjaikban ülniük.

- Fordított órák az én iskolámban is voltak anno, Pápán. De itt nyilván nem csupán egy április elsejei bolondozásról van szó. Önnél mit jelentenek, miként zajlanak le ezek a különleges órák?

- A nagyobbak körében nagy sikere van az úgynevezett „fordított óráknak”. Ilyenkor a gyerekeknek az adott óra előtt egy – két nappal e-mailben elküldök egy, esetleg két linket, mely mögött egy film, egy szemelvény, vagy egy prezi található. A küldött anyaghoz olykor kapcsolódhat még egy forrásszemelvény is. Az e-mail természetesen tartalmazza az anyag feldolgozását segítő feladatokat, szempontokat is. Órán aztán a tanulók elmondják, ki, hogyan dolgozott otthon. Egymás válaszát hallgatva - ha szükséges kijavítják egymást, ha szükséges saját megoldásaikat indokolják, - így tanulják, tanítják meg az anyagot. Azt tapasztalom, a gyerekek nagyon élvezik ezt a fajta „kistanár” szerepet.

- Ha jól tudom, alkalmanként még szavazókártyákat is használnak történelem órákon, az anyag még jobb megértéséhez. Ehhez speciális számítógépes programmal dolgozik. Kifejtené ezt kicsit bővebben?

- Ha csak arra vagyok kíváncsi, hogyan sikerült megérteni az óra anyagát, akkor használom a „Plickers” szavazóprogramot. Egy projektor segítségével kivetítek néhány, az anyaghoz kapcsolódó feleletválasztós kérdést, s a gyerekeknek egy előre kiosztott négyzet alakú szavazókártyával kell válaszolniuk. A válaszadáskor a tanulóknak a négyzet úgy kell felmutatniuk, hogy az „A”, „B”, „C”, vagy „D” oldala legyen felül a vélt helyes válasznak megfelelően. A felmutatást követően aztán a saját tabletemen található alkalmazás segítségével beolvasom, lefényképezem a gyerekek válaszait. A program alkalmas arra, hogy kérdésenként összesítse a helyes válaszok százalékát, melyet aztán ki is szoktam vetíteni.

Az egyértelműen kiderült, hogy Pali bácsi óráin csupa mosolygós, felszabadult kölyök ül, akik – nem mellesleg – még a töri anyagra is emlékeznek.

Nem jobb ez, mint körmöt rágva, kezet tördelve, gombóccá gyűrődött gyomorral izgulni, mikor lapoznak át a naplóban a neveden? Azt pedig, hogy miben rejlik a szupertanárság titka, a leghitelesebb forrásból kérdeztük meg.

Következzenek a gyerekszájak:

- Pali bácsi komoly, vannak követelményei, de mindent viccesen ad elő, és sosem érzem úgy magam az órákon, hogy valamitől félnem vagy izgulnom kéne. A puskaírás viszont nagyon izgi, és egy csomó dolgot már közben megjegyzek.

- Én azért tartom Pali bácsit ’szupertanárnak’, mert nem tart unalmas órákat, próbál törekedni arra, hogy mindenki megértse az anyagot, és mindent megtesz, hogy érdekessé tegye a témát, legyen az tabletek, projektor, különféle programok. És a legjobb, hogy mindenféle őrültségben is benne van az osztályával.

- Pali bácsi azért szupertanár, mert mindent meg lehet vele beszélni, és ez nagyon jólesik. Szeretem a humorát, és akkor is humoros tud maradni, mikor nincs túl jó kedve. Szeretem, hogy nem emeli fel a hangját, mert tudja, hogy minket nem a hang felemelése nevel. Ő a legjobb tanár.

Ki mást idézhetnék az interjú zárásaként, mint Vekerdy Tamást, aki 2017-ben megjelent, Belső szabadság – Elég jó szülő – Elég jó gyerek című könyvében fogalmazza meg a következőket:

„Nem lenne szabad fetisizálni az ’anyagot’, ahogy itthon tesszük. A magyar iskolák szorongó tanárokat gyártanak, ezek szorongó gyerekeket nevelnek, a szorongó gyerekekből szorongó felnőttek lesznek, a szorongás pedig azt is megakadályozza, hogy képességeink maximális fokán teljesítsünk.”


KÖVESS MINKET:Otthagyta a munkahelyét az álomtortákért - "Most érzem igazán, hogy a helyemen vagyok"
Ki ne szeretné a szép tortákat? Na de annyira, hogy miattuk az életét forgassa fel? Zsuzsa valami ilyesmit tett.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2018. december 10.


hirdetés

Kedves kis cukrászdában fogad minket Szabó Zsuzsa Soroksár főterének egyik sarkán. Még nincs két éve, hogy megnyílt az üzlet, de már egész jól berendezkedtek, kialakult egy fix vendégkör, sőt, a cukrászdának híre ment más kerületekbe is: előfordul, hogy valaki csak miattuk tervezi be a hétvégi programjába a soroksári kitérőt.

Zsuzsa eredeti végzettsége nem cukrász, egész más területen dolgozott: munkavédelmi eszközök forgalmazásával foglalkozott, egész más világ volt, mint amiben most mozog. Húga ezért is küldött ajánlást róla szerkesztőségünknek, úgy gondolta, Zsuzsa sztorija, karrierváltása jól illene az Újratervezés sorozatunkba.

Újratervezés

Ebben a sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik mertek valami újba kezdeni, karriert váltani, befektetni a jövőjükbe. Korábban már készült beszélgetés Andrással, aki riporterből lett pék és egy rétesező tulajdonosa, Dáviddal és Petrával, akik a marketinges és a konduktori szakmát hagyták ott azért, hogy saját fitnesztermet nyithassanak, és Gabival, aki egy sikeres ügynökséget vezetett, de ma már inkább a kovászos kenyér készítésének fortélyait osztja meg másokkal. Legutóbb pedig Zolit mutattuk be, aki a gyöngyök világának köszönheti feleségét és új szakmáját is.

Nem is a tortákkal kezdődött minden

„Még javában napi 8 órában dolgoztam a korábbi munkahelyemen, amikor baráti unszolásra beiratkoztam egy szakácsiskolába. Na nem azért, mert nem ment volna a főzés, épp ellenkezőleg, a család és a barátok nagyon is jónak találták a főztömet, és szerették volna ha profin elsajátítom a konyhaművészetet” – meséli Zsuzsa arról, hogyan kezdett más irányba kacsintgatni, először csak hobbiból. – „Az egyik gyakorlati helyemen láttam meg egy magazint, ami tortadekorálásról szólt, akkor még talán az első ilyen újság lehetett az országban. Belelapoztam és teljesen a hatása alá kerültem. Azonnal beszereztem és

"
órák hosszat nézegettem, elvarázsoltak a színek és formák.

Innen egyenes út vezetett a cukrásziskolába, hogy a tortakészítés rejtelmeit is megismerhesse. Közben egyre-másra készültek a torták otthon, gyakorlásként. „Minden a tortáról szólt, tortával keltem és tortával feküdtem. A családomnak feltűnt, hogy mennyire bele tudok feledkezni az alkotásba egy-egy torta elkészítésekor, meg is állapították, hogy itt most valami elkezdődött. És tényleg, a torták megváltoztatták az életemet.”

Nézd meg a Zsuzsáról készült kisfilmet, amiben beleshetünk a kulisszák mögé is:

A hely szelleme

Zsuzsa eredetileg a tortadekoros kellékeinek keresett egy üzlethelyiséget, mert otthon már egyre nehezebb volt kerülgetni őket. Talált is egyet Soroksáron, ráadásul egy olyat, ahol korábban cukrászda üzemelt. Addig emlegették neki, hogy nahát milyen nagyszerű lenne, ha újból cukrászda nyílna itt, hogy végül nagy lépésre szánta el magát: felmondott a munkahelyén, hogy elindítsa saját cukrászdáját.

„Hirtelen jött ötlet volt a váltás, de azért mégis átgondolt döntés volt. Amikor elindítottam a saját vállalkozásomat, akkor nagyon fontos volt, hogy

"
meglegyen az a pénzügyi háttér, biztonság és tapasztalat,

ami későbbi problémákon átsegíti az embert. Ilyenkor jó tudni, hogy kire számíthatunk."

Hogyan valósíthatod meg vállalkozási ötletedet? Megkérdeztük a szakértőt!

„A saját jövőnkbe fektetni igazán megéri, hiszen az erre fordított idő és energia kézzel foghatóan megtérül. Sokan a képzéseket, tanfolyamokat követően találják meg álmaik állását, vagy valósítják meg régóta tervezett vállalkozásukat. A karrierváltással kapcsolatos anyagi háttér megteremtése azonban akár hónapokat, sőt éveket is igénybe vehet. Ebben a helyzetben nyújthat segítséget egy személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül, akár az otthonunkból egyszerűen online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – javasolja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

*THM mértéke: 7,2% - 19,9%

*Érvényes a 2018. november 5-től visszavonásig, de legkésőbb 2018. december 16-ig meghirdetett akcióra, online kedvezménnyel.

„Ami biztos, hogy teljesen más a korábbi munkahelyemhez képest, hogy itt sokkal jobban érzem minden döntésem súlyát, egész más a felelősségem. És igen, üzletvezetőként én is beállok a pultba, ha úgy hozza a helyzet, vagy épp anyagokat szerzek be.”

A kedvenc elfoglaltsága azonban a tortadekorálás, ami nem más, mint illúziókeltés, ahogy ő mondja. „Ha tortával dolgozom, megnyugtatóan hat rám, átszellemülök. A végeredményt látni pedig különösen felemelő érzés. Még inkább az, amikor átadjuk a kész tortát a megrendelőnek, és látni az arcán a rácsodálkozást, az örömöt. Volt olyan is, aki áthúzott szinte a pulton, hogy megpuszilhasson, annyira boldog volt, hogy sikerült megvalósítani az elképzelését” – mondja Zsuzsa.

A soroksáriaknak igyekeznek kedvében járni

Zsuzsa fontosnak tartotta azt is, hogy a cukrászda kínálatába, programjaiba is becsempésszen valamit, ami kimondottan a soroksáriaknak szól. Így lett a süteménykínálat egyik állandó szereplője a preckedli, ami egy autentikus sváb sütemény, és a vevők örömmel fedezték fel a pultban, mint a nagymama egykori házisüteményét. De az is előfordult már, hogy egy környékbeli állatmenhelynek szerveztek jótékonysági gyűjtést, vagy kisiskolásoknak idegen nyelvi fogalkozást.

Ami a jövőt illeti, a tervek csak egyre nagyobbra nőnek. Ahogy Zsuzsa mondja, amit eredetileg eltervezett, azt már sikerült elérni, ezért most még nagyobban szeretne gondolkodni. "Mindenképpen egy ismert cukrászda szeretnénk lenni, olyan, amelyik a szakmában is elismert. Az a vágyam, hogy ha valaki például esküvőre készül, akkor mi is ott legyünk a listáján azok között a cukrászdák között, ahonnan kiválasztja a nagy napra szánt tortáját."

A tortadíszítés egy borzasztó kreatív munka, de akár órákon át is eltarthat. "Csak az élvezi igazán, akinek ez tényleg örömet jelent. De engem annyira leköt és felszabadít egyszerre, hogy

"
most érzem igazán, hogy megérkeztem, a helyemen vagyok.
KÖVESS MINKET:
Megjelent a lakást fűtő falfesték, és magyarok találták fel
A hazai fejlesztésű festék napelemmel kombinálva működik majd a leghatékonyabban. Egy év múlva már kapni is lehet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 02.


hirdetés

Hamarosan debütálhat az a magyar fejlesztésű technológia, amely örökre megváltoztathatja annak módját, ahogyan ma a lakásunkat fűtjük.

Hogy miről van szó? A Poli-Farbe nevű cég a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereivel együtt kifejlesztett egy olyan festéket, amiből 5-6 négyzetméternyi felület az ígéretek szerint felfűt egy 50-60 négyzetméteres lakást. Kiegészítő fűtésként pedig olyan helyiségekben lehet a leghasznosabb - például egy előszobában-, ahova nem fér be egy radiátor, de felkenhetjük a fürdőszobában akár a tükör mögé is, hogy az fürdés után ne párásodjon be.

Feltalálói szerint az új falfestéknek rengeteg előnye van:

jelentősen csökkenthető használatával otthonunk ökológiai lábnyoma, a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabb a kiépítése, illetve felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

A speciális falfesték elektromos energiát alakít hőenergiává, így elektromos fogyasztónak minősül. A teljes rendszer áramforrásból, szabályozóból és elektromos vezetőképességgel rendelkező, adalékokat tartalmazó festékből áll.

Festéskor három réteg kerül majd a falra. A fűtő festék kívülről nem látszik, a hőszigetelő réteg és a dekor réteg közé kerül. Szerencsére így a falfestékünk színének megválasztásában sem kell kompromisszumot kötnünk, hiszen a fűtő festéket a cég bármilyen beltéri vagy kültéri falfestékével és színével lefesthetjük.

VIDEÓ: Hogyan működik? - az RTL Híradó interjúja

Dr. Magyar Gábor, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője szerint egyre több ház, lakás rendelkezik saját „energiatermeléssel”, például napelemmel. Ilyenkor lehet igazán hatékony az elektromos fűtés, amellyel így spórolni is lehet, és a környezetet is kíméljük.

"Hamarosan nálunk is terjedni fognak az okos házak, okos lakások – amelyek sok érdekes szolgáltatást tudnak, de mind közül a leghasznosabb a fűtés-hűtés-világítás intelligens vezérlése lesz. A fűtő falfestés remekül illeszkedik ehhez.”

- mondta a tanszékvezető.

Nagy Armand, a Poli-Farbe technológiai és fejlesztési vezetője is az okos otthonok érkezését várja. Elmondta, hogy később szeretnék, ha az okos otthonokban okostelefonnal, vagy bármilyen vezeték nélküli eszközzel irányítható lenne a rendszer. Jelenleg fali termosztáttal lehet szabályozni a fűtést. Ha a termosztát 30 fokra van állítva, addig fűt a fal, amíg nincs a lakásban 30 fok.

Mennyire biztonságos?

Nagy Armand kérdésünkre elmondta: alacsony feszültséggel fognak dolgozni, hogyha megsérülne ez a festék, akkor se okozzon kárt. Sem elektromos, sem égési sérüléseket nem szenvedhetnek majd az emberek. A kérdésünkre, miszerint mi történik, ha nagy esőkor vagy havazás után beáznak a falak, azt válaszolta,

"egy esős nap, egy kisebb beázás nem okoz problémát."

Ha teljesen átázik a fal, az baj, de ilyenkor a vezérlő letiltja a rendszert. Majd amikor a fal kiszárad, csinál egy öndiagnosztikát, és ha úgy látja, hogy az állapot megfelelő, akkor újraindul a fűtés.

Kinek lesz megfizethető?

Kérdésünkre Nagy Armand azt is elmondta, az árakra jelenleg még nincs kalkuláció.

"Maga a festék nem lesz sokkal drágább, mint egy beltéri falfesték. Ami drágább lesz, az a beszerelés, és a hozzáadott érték miatt a vezérlés. Erre még nem tudunk árat, de az biztos, hogy egy gázkazánnál és a hozzá tartozó radiátoroknál nagyságrenddel olcsóbb lesz"

- mondta.

"Napenergiával éri meg igazán. Egy vagy két panel legalább 3 négyzetméternyi festékfelületet meg tud majd hajtani. Négyzetméterenként és óránként 500 Wattot fogyaszt a rendszer. Ezt azzal érdemes összevetni, hogy egy barkácsáruházban kapható olajradiátor fogyasztása óránként 2000 Watt" - mondta Nagy Armand.

A tervek szerint a lakás fűtésére is alkalmas falfestékek forgalmazását jövő ősszel kezdi meg a Poli-Farbe Vegyipari Kft.


KÖVESS MINKET:
Egy szegedi diák lett a legjobb matekos Közép-Európában
A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja, Weisz Máté egyéniben aranyérmet, csapatban bronzot szerzett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 07.


hirdetés

Két érmet is kapott a Közép-európai Matematikai Olimpián a 11. osztályos Weisz Máté, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja: aranyat egyéniben és bronzot csapatban.

A feladatok nem okoztak neki különösebb nehézségét - mondta. Négy feladatra öt órát kapott, csapatban ennek dupláját kellett teljesítenie.

Az eredményhez neki is folyamatosan edzeni kellett, még a nyarat is a matematikának szentelte.

Felkészítő tanára szerint már mindent tud, amit középiskolában el lehet sajátítani.

Máté később elméleti matematikával szeretne foglalkozni. Elképzelhetőnek tartja, hogy tanulmányait majd külföldön, Angliában folytassa tovább.

VIDEÓ: Beszámoló a sikeres szereplésről


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x