hirdetés

BALATON

Az egyik legszebb kilátóhely a Fonyódon álló Nagyboldogasszony templom

A szépen felújított épület és környéke megér egy sétát.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. október 16.


Link másolása

hirdetés

Úgy tartják, hogy az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették majd többször is felújították és tovább díszítették.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON

A Káli-medence egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű

A kilátóból elképesztő látvány tárul a szemünk elé, kedvcsinálónak megmutatjuk, mit láthatsz, ha te is útrakelsz és felfedezed ezt a valaha tenger borította, majd vulkánok által átalakított vidéket.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 13.


Link másolása

hirdetés

A nyári szezonon kívül is tartogat felfedeznivaló látványosságokat a Balaton és környéke. Ilyen természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók szelei is alakították, így alakultak ki a látványos kőtengerek is.

A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak.
Az egyik legszebb kilátás a Fekete-hegy tetején lévő kilátóból élvezhető, innen ellátni az egész Káli-medencére, de szép a látvány Tapolca és Tihany felé is. A medencében folyik a Burnót-patak, ami végül a távolból felvillanó Balatonba ömlik.

A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

A kőzetek mozgalmas múltról mesélnek. 10 millió éve még a Pannon-tenger hullámzott itt, majd vulkáni centrumok alakultak ki 6-3 millió éve, melyek kisebb kitöréseket is produkáltak. A leírások szerint a "kis" vulkánokból először gőzök és gázok jelentek meg, majd törmelékek és kőzetpor hullott a vízbe. Ebből jött létre a tufit, majd a tufa. Végül erre ömlött rá a láva, ami szabályos lefolyásokban szilárdult meg.

hirdetés

Az időjárás is megváltozott, a szél és a víz munkája nyomán lassanként lekoptak a felszínek, csak a bazalt állt ellent a viszontagságoknak. Legvégül már csak a vulkáni kúpok, a tanúhegyek őrizték meg a régi természeti katasztrófák emlékét. A látványos hegybelső Magyarországon egyedülálló, de Európában is ritkaságnak számít.

A Balaton medencéje pedig még később, csak 15-20 ezer éve alakult ki és töltődött fel édesvízzel.

A 337 méter magas Hegyestű is egy tanúhegy, Zánka és Monoszló között.

Az eredeti formáját a bazaltbányászat alakította át. A kúp formát elveszítette, viszont a kitermelés miatt láthatóvá vált a hegy belseje,

belső szerkezete, a vulkáni kürtőben oszlopokká szilárdult bazalt. A kitermelés 1930-ban kezdődött, majd a védelemnek köszönhetően 1970-ben befejezték a kitermelést, így a hegy fele végül megmenekült.

A régi bánya természetvédelem alá került, a területet rendezték és az egykori bazaltbánya épületében egy kiállítást is készítettek, amely a hely természeti értékeit, a valaha volt bányászatot, a földtörténeti érdekességeket mutatja be.

A mai növényzetére jellemző a karsztbokorerdő és a cserszömörce, valamint a cseres-kocsánytalan tölgyesek. A táj adottságai pedig kiválóak szőlőtermesztésre.

A vidéket már őseink is felfedezték és lakták. Ásatások során Árpád-kori cserepeket és egy falgyűrűt is találtak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON

Videó: megbillentette a Balaton vizét a viharos szél

Csütörtökön délben 76 centis volt a vízszintkülönbség Keszthely és Balatonfűzfő között.
Fotó: Időkép - szmo.hu
2021. október 21.


Link másolása

hirdetés

Közeledik a hidegfront – ezt jelzi az is, hogy viharos szél fúj a Dunántúlon. A legerősebb széllökések a 70-80 km/h-t is meghaladják, de néhol már a 90 km/h-t meghaladó lökések is voltak. A viharos szél a Balaton vizét is alaposan felkorbácsolja, sőt meg is billenti azt.

A vízügyi mérések szerint Keszthelynél reggel 7 óra 15 perckor még 62 centis volt a vízállás, ami kora délutánra 47 centire csökkent. Balatonaligánál ugyanezen időszak alatt 99-ről 116 centire változott a vízállás. Az emelkedés a balantonfűzfői mérőponton is egyértelműen megfigyelhető: háromnegyed 8 és 12 között, 4 óra leforgása alatt 20 centit emelkedett a vízszint, 11 óra 45 perckor 123 centis volt a vízállás – írja az Időkép.

Ez azt jelenti, hogy Keszthely és Balatonfűzfő vízállása között ugyanabban az időpontban 76 centi volt a különbség.

Ez jelentős, ám meg sem közelíti a tavaly februárban mért 97, illetve az eddigi legnagyobb, 101 centis kilengést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
BALATON

Egy nap alatt tizenegy embert kellett kimenteni a Balatonból

Mozgalmas napon vannak túl a balatoni vízimentők.

Link másolása

hirdetés

Október 9-én három esethez is riasztották a balatoni vízirendőröket, amelyek során 11 embert mentettek meg – írja a police.hu.

A bajba jutottak mind vitorlázók voltak. Köztük volt, aki műszaki hiba, volt, aki kifogyó üzemanyag, sőt olyan is volt, aki homokpadra futás miatt nem tudott volna a mentők segítsége nélkül kijutni a partra. A siófoki, balatonföldvári és balatonfüredi egységek három hajó tizenegy bajba jutott utasát segítették ki szorult helyzetükből.

A dömping miatt a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Megújul a Balaton Édenkertje, a Folly Arborétum

Jövőre kertmozi – chill terasz és szabadtéri színház is nyílik.

Link másolása

hirdetés

A badacsonyörsi Folly Arborétum egész évben várja a vendégeit. Ősszel változatos programokat kínálnak az ezerszínben pompázó kertet felkereső vendégeknek, akik hétvégente vezetett kertlátogatásokon ismerhetik meg az arborétumot. Az étteremben a november a libáké, az édes élményekről pedig a Folly saját cukrászműhelye gondoskodik. Borvacsorákhoz is lehet csatlakozni.

Azonban nemcsak a látogatóknak köszönhetően és a programok kapcsán élénkült meg ősszel is az élet az arborétumban: október közepén komoly fejlesztés kezdődött, aminek eredményeit már jövő tavasszal birtokba vehetik a látogatók.

A Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretében kertmozi – chill terasz és szabadtéri színház nyílik, valamint számos olyan fejlesztés valósul meg, amely a vendégek komfortérzetét növeli, így például felújítják az ösvényeket és az utak burkolatait, új ülőpadokat, bútorokat, függőágyakat helyeznek ki, és a kisgyermekes családokra gondolva új, tematikus és babakocsival bejárható sétautakat is kialakítanak a kertben.

Megújul a beléptetés és infokommunikációs jegyrendszert terveznek bevezetni, emellett elektromos kerékpártöltőt és autótöltőt építenek ki. A kertben jelenleg is növényismertető táblák, tablók segítik a látogatók ismeretszerzését, a tervek között azonban a teljes kerten belüli kommunikáció újragondolása is szerepel. Az arborétum különböző pontjain izgalmas képzőművészeti remekművek, land-art alkotások, szobrok erősítik majd az egyedi kertélményt.

Az arborétum és ami mögötte van

A Folly Arborétum magját, az „Öreg Arborétumot” Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 1905-ben. Nem akármilyen kertről álmodott: olyan ritkaságokat tervezett ide, amelyekről akkor senki nem hitte, hogy elviselik az itthoni tél és a nyári aszályok megpróbáltatásait. A fák messzi földről, vasúton, majd szekérrel, vesszőkosarakban érkeztek az Örsi-hegy oldalába, a fák öntözéséhez pedig a Balaton vize szolgált, amelyet lovaskocsin és lóháton vittek fel a dombra.

Folly Gyula jól ráérzett arra, hogy itt, a Balaton partján olyan extra klimatikus adottságok vannak, amelyeket a növények remekül tudnak hasznosítani. Így az álom megvalósult, s nemsokára Kalifornia és a mediterrán Dél ritkaságai virultak a kertben.

Az arborétum megszületése és fejlődése a családi összefogás és alkotás igazi sikertörténete: Folly Gyula álmát a család újabb generációi dédelgették tovább, dacolva a trianoni országcsonkítást követő gazdasági nehézségekkel, a kommunizmus címszavai mögé rejtett jogtalanságokkal, az államosítással, majd a rendszerváltás utáni privatizációval. 1991 után a család visszavásárolta, újra egyesítette a családi földeket.

hirdetés
Ma talán ez az egyetlen olyan arborétum a Kárpát-medencében, amelyet – 116 évvel az alapítás után is –, az alapító család művel és fejleszt tovább. Az ősök szeretete, hite és kemény munkája ma is ott rejtőzik a fák és szőlőtőkék között.

A kertet most gondozó és vezető negyedik generációnak köszönhetően az arborétum ma komplex élménycsomagot nyújt a látogatóknak. Szezonálisan változó kínálattal dolgozó, egész éves nyitvatartású éttermük, neves díjakkal elismert borászatuk, helyben sütött süteményeket kínáló kávézójuk, valamint saját termékeik és növényárudájuk mind hozzájárulnak a Folly élmény teljességéhez. A Follynlove törzskártyaprogramban résztvevők egy éven keresztül ingyenesen látogathatják az Arborétumot és számos kedvezményt vehetnek igénybe. A különböző szolgáltatásokkal kibővült kert ismert és elismert turisztikai attrakció, amely az európai magánkertek által képviselt élvonalhoz tartozik.

Az arborétum kincsei

Az induláskor alig fél hektárnyi területből mára öthektáros arborétum lett, ahol jelenleg négy világtáj fenyői terebélyesednek: több mint 400 fenyőfajta és 200 lombos fa-, illetve cserjeféle, valamint több ezer évelő virul a kertben.

A kertet felkeresők a belépőjegy mellé megkapják az arborétum ismertető leporellóját, amelyben egy térkép is van – érdemes a javasolt útvonal mentén bejárni a kertet, így garantált, hogy az arborétum ikonius fáinak mindegyikét megismeri a látogató: sétálhat a fiatal tengerparti mamutfenyőligetben, megcsodálhatja a „színváltós” kérgű platánkérgű diófenyőt, meghallgathatja, hogy fújja a szél a himalájai selyemfenyők hosszú tűleveleit, megnézheti azt a fiatal libanoni cédrust, amit a libanoni nagykövetasszony ültetett és elzarándokolhat a mamutfenyő tönkjéhez. Az Öregarborétumban kihagyhatatlan még az Év Fájának is jelölt 110 éves szír boróka, és érdemes külön figyelmet szentelni a kertet több helyen díszítő himalájai-, és atlaszcédrusoknak is, a látogatásra pedig talán az óriástobozú fenyő fiatalabb példánya teheti fel a koronát.

Fogadj örökbe egy Folly fát

Tavaly október óta ezeket a fákat és az arborétum összes növényét örökbe lehet fogadni. Az örökbefogadás mikéntjéről a Folly oldalán olvashatóak a tudnivalók!

Follyban járt az ősz – fotópályázat

November 30-ig még lehet pályázni az Arborétum által meghirdetett fotópályázatra, amelyen az arborétumban készített őszi tematikájú képet a pályázó Instagram-oldalára kell feltölteni, használva a #follybanjartazosz hashtaget.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: