News here
hirdetés

BALATON

A tél közeledtével sem pihen Balatonlelle: Adventi Fesztivál, jégpálya és Mikulás Regatta is lesz

Lesz téli finomságokat kínáló hütte, lesz korcsolya- és fakutyabérlés és számtalan különleges program is.

Link másolása

hirdetés

Idén – november 26-án – ötödik szezonját kezdi a műjégpálya Balatonlellén. Ahogy az eddigi években, idén is lesz téli finomságokat kínáló hütte, lesz korcsolya- és fakutyabérlés, korcsolyaélezés és számtalan különleges program is. A sort december 4-én egy igazi különlegesség, az Adventi Fesztivál nyitja.

Már megszokhattuk, hogy december első hétvégéjén Balatonlelle megtelik élettel. A szervezők ilyenkor több legyet ütnek egy csapásra, három rendezvényt tartanak meg egy időben, egy helyen.

Hetedik alkalommal rendezik meg a Balatonlellei Karácsonyi Vásárt, ahol több mint húsz különleges kézműves árussal találkozhatunk. „Európa számos karácsonyi vásárában jártunk, és igyekeztünk minden jó ötletet hazahozni és megvalósítani. Az elmúlt évek visszajelzései alapján ez sikerült is” – mondta el Tóth Balázs, a Hello Balatonlelle Egyesület elnöke, a vásár ötletgazdája és egyik főszervezője.

A vízen is felpezsdül az élet, rajtol a Téli Vitorlás Versenysorozat - mégpedig a Mikulás Regattával. Ez sorban a hatodik ilyen verseny. „Egyre népszerűbb a téli vitorlázás, egyre több hajós hozza át télre a hajóját Balatonlellére, hogy a versenyeinken indulhasson. Reméljük, idén is szép számú nevező áll majd rajthoz” - mondta Karsai Gábor, a verseny főszervezője.

Annak sem kell aggódni, aki éhesen érkezik, ugyanis a jublieumi V. GasztroPiknik is megtalálható lesz a parton felállított fűtött rendezvénysátorban. Jelen lesz a Balatonpart 10 meghatározó étterme, 9 borászat, egy cukrászda és egy pálinkafőzde. Megkóstolhatjuk többek között a Kalóz Strandbisztró, a Vitorlás Étterem, a Pavilon és a Hatlépcsős ételeit, de jelen lesz a kizárólag Balaton régiós termékeket áruló BL Delikát is. Ihatunk – a teljesség igénye nélkül – a Konyári, a Bujdosó, a Gyukli és a Hujber borokból, a Fenegyerek pálinkájából és a Garamvári pezsgőkből, de megkóstolhatjuk a MóniSüti különleges süteményeit is.

hirdetés

A részletes program december 4-én:

10:00 Rajtol a VI. Mikulás Regatta mezőnye

12:00 Nyit a karácsonyi vásár és a GasztroPiknik sátor, ahol a résztvevő éttermek és borászatok ételeit és borait lehet kóstolni

12:00 A zenei színpadon Ferenczy András – Ray Charles-tól Joe Cockerig

14:00 A zenei színpadon Jar of Soul: “Mai rádióslágerek másként”

16:00 A zenei színpadon Sapszon Orsolya - Cseke Gábor: “Találkozás”

18:00 Érkezik a Mikulás két kis segítőjével, és minden gyereknek ajándékot hoz

18:30 A zenei színpadon áRON feat. Szakonyi Milán

Mindezek mellett lesz kézműves foglalkozás, gyermekjátékok, sült gesztenye, forralt bor, és igazi karácsonyi hangulat. Ha ez nem lenne elég, bárki korcsolyázhat egyet a Balatonparton, kipróbálhatja a vízre épített látvány szaunát is.

A rendezvény ingyenes. A Lelle-Boglár Tekergő elektromos kisbusz a városközpont és a helyszín között fogja szállítani a vendégeket.

Balatonlellén lassan tizedik éve dolgoznak azért, hogy a Balaton egy egész évben élő és lüktető turisztikai desztináció legyen. Törekvésük sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyre több Balaton parti település ismeri fel a téli Balatonban rejlő lehetőségeket. A Hello Balatonlelle Egyesület soron következő rendezvényei: December 31. Szilveszteri Regatta Vitorlásverseny, majd február 5-én GasztroFarsang a balatonlellei rendezvénytéren.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON
Óriási drágulás várható a Balatonnál, elfelejthetjük az 1500 forintos menüket
Az alapanyagok ára folyamatosan emelkedik, legalább 25-30 százalékkal kell majd többet fizetni idén a büfékben.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. április 12.


Link másolása

hirdetés

Már a nyitásra készülnek a balatoni büfések, elkezdték a karbantartásokat, és az alapanyagok beszerzése is folyamatban van – írja a Sonline, hozzátéve: az árak aligha maradnak a tavalyi szinten erre a szezonra.

"Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni" – mondta a portálnak Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke. Szerinte ellátási problémákra is fel kell készülni.

A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni

– jegyezte meg Makkos Péter, külön kiemelve, hogy ha az árstop megszűnik, akkor az étolaj ára legalább duplájára emelkedik majd, és ezt be kell építeni például a lángos árába is.

Az alapanyagok mellett az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, ahogy a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak.

Bizakodásra legfeljebb az ad okot, hogy talán több diákmunkásra számíthatnak, mint a korábbi években, a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt ugyanis 15 százalékkal többet kereshetnek a fiatalok.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

hirdetés

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

hirdetés

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

hirdetés

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON
1000 forint alatt nem nagyon kapunk majd lángost a Balatonnál
Emelkednek az alapanyagárak, a büfések pedig nem titkolják, hogy emiatt ők is kénytelenek drágábban adni az áruikat.
Címkép: Wikipedia - szmo.hu
2022. április 20.


Link másolása

hirdetés
Ha az árstop nem marad, akkor az étolaj ára legalább duplájára emelkedik, és ezt be kell építeni például a lángos árába is

– nyilatkozta egy szakember a 24.hu-nak.

A Blikk információi szerint a legolcsóbb helyeken se lesz olcsóbb a lángos 1000 forintnál. Sőt, a parton mindenhol 1300 forintos árra kell inkább számítani. A Sonline-nak nyilatkozó balatoni vendéglátós is hasonló árakról számolt be.

Ő sosem gondolta volna, hogy a sajtos-tejfölös lángos ára átlépi az 1000 forintot, idén mégis kénytelenek lesznek 1200 forintért adni a közkedvelt finomságot.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: