hirdetés
baktay-ervin-india-kutato.jpg

Lefordította a Káma-Szútrát, de az erotikus kézikönyv magyar változata csak ezer példányban jelenhetett meg akkor

Baktay Ervin hozta el a magyaroknak a jógát és a szerelem művészetének keleti tankönyvét. A festőből lett India-kutató Gandhival levelezett, minden keleti tudást lefordított nekünk, és még indián törzset is alapított.
Tóth Noémi, fotók: Fortepan, Béla_Domonkos/Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. június 20.


hirdetés

Az egyik legizgalmasabb életutat bejárt tudósunk, az orientalista Baktay Ervin 1890-ben sírt fel Dunaharasztin, négy testvérét követve a sorban. Zsidó származású szülei akkor még nem tudták, hogy egy évvel később születni fog valaki a világban, ami miatt még keseregni fognak azon, hogy fiukat eredetileg Gottesmann Ervin Adolf Sándor Alfréd Jánosnak nevezték el.

India már gyermekként foglalkoztatta Ervint, miután édesapja adott neki egy hindu mesekönyvet, sőt, együtt készítettek jelmezeket az olvasmányok hiteles átéléséhez. Miután a legidősebb lánytestvér férjhez ment egy szikh főnemeshez, a fiút végérvényesen bekebelezte a mesés Kelet. Az említett házasságból született bájos leánygyermek – Baktay Ervin unokahúga – pedig felcseperedve az egyik leghíresebb indiai-magyar festővé vált Amrita Sher-Gil néven. Eleinte Ervin segítette a leányt tehetsége kibontakozásában, mivel maga is festőtanonc volt.

Az első világháborút Baktay Ervin rádiósként vészelte át, később viszont elutazott a vágyott ázsiai országba, Indiába, ahol uralkodók portréfestéséből, valamint cikkírásból tartotta fenn magát.

Három év csavargás után hazajött, és mindenről írt egy könyvet, amit csak látott és hallott. Így történt, hogy Magyarország megismerkedhetett a jógával – amit a férfi remekül művelt is, nem csak tanulmányozott –, az általa lefordított Káma-szútrával, sőt, Kőrösi Csoma Sándorral is.

Utóbbiról azt érdemes tudni, hogy Keleten kóborolt a magyarság őshazáját kutatva mindaddig, amíg első európaiként felfedezte Tibet érintetlen világát. Végül Kőrösi ugyan nem érte el eredeti célját, de a keleti nyelvtudományok tudósaként vált ismertté.

hirdetés

Fotó: Fortepan

Az izgalmakat hajszoló kalandor-tudós egyik legfontosabb munkája az 1920-as Káma-szútra-fordítás, amelyet igyekezett autentikusan elkészíteni: az indiai könyvek hagyományaihoz híven Baktay fatáblák közé tette a merített papírokat. Ez még nem a végleges és kereskedelmi forgalomba került verzió volt, hiszen akkor nem állt még a rendelkezésére a teljes szanszkrit szöveg, ezért angol, francia és német fordításokból dolgozott.

Eleinte az erotikus kézikönyv magyar változata csak ezer példányban, kizárólag egyedi megrendelésre postázva került fel a könyvespolcokra.

Mi is az a Káma-Szútra?

A szerelem művészete, azaz a három földi érték (erény, vagyon és szerelem) közül a harmadikról szóló gyakorlati tankönyv. Mallanaga Vátszjájana egyetlen műve 1250 verset tartalmaz és 36 fejezetből áll.

A közhiedelemmel ellentétben nem csupán arról szól, hogy lehet a testiséget magas fokon űzni, hanem elméleti és párkapcsolati kérdésekben is tanácsokat ad. Olyan fejezetcímekkel találkozhatunk a könyvben, mint például „Mit kell a férfinak tennie, hogy a leányt elnyerje, és mit kell tennie a lánynak, hogy uralkodjon a férfi felett”, egyszóval a Bravo magazin Szex, szerelem, gyengédség rovat korabeli megfelelőjeként is tekinthetünk rá.

Pár évvel később az indiológus Mahatma Gandhi írásait és beszédeit is magyarra fordította, akivel levelezett is egy időben. Nagyra becsülte és reálisan látta a szabadságharcos eszméit azokban az időkben, amikor még csak flúgos fazonként írtak róla a sajtóban, nem pedig egy százmilliók életét befolyásoló nemzeti mozgalom vezéréről.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
titanic_jeghegy_1_northfoto.jpg

108 év után előkerült egy fotó a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről

A különleges fényképet elárverezik, a kikiáltási ára 12 ezer font (4,6 millió forint) lesz.
Fotók: Northfoto/BNPS - szmo.hu
2020. június 15.


hirdetés

Egy véletlen folytán lefotózta az SS Etonian nevű hajó kapitánya azt a jéghegyet, ami valószínűleg két nappal később elsüllyesztette a Titanicot, írja a LADBible. Wood kapitány szerencsére feljegyezte a koordinátákat is, ebből valószínűsítik, hogy ez a jéghegy okozhatta 40 órával később 1522 ember halálát az Atlanti-óceánon.

Miután a kapitány visszaért New Yorkba, előhívta a fotót, amit elküldött a dédapjának egy levél kíséretében. Ebben arról ír, hogy ez az a jéghegy, ami elsüllyesztette a hatalmas óceánjárót.

A képre tévesen 1913-as dátumot írt, miközben a fotó 1912-ben készült. A Titanic április 14-én 23 óra 40 perckor ütközött jéghegynek, és pár órával később, április 15-én 2:20-perckor süllyedt el.

A hajó fedélzetén sem a tengerészek, sem a menekülő utasok nem készítettek fotót a végzetes jéghegyről. Korábban a legénység két tagja is készített vázlatot a hatalmas úszó jégdarabról, aminek nekiütköztek.

hirdetés

Ezek alapján elég valószínű, hogy az SS Etonian kapitányának fotója valóban azt a jéghegyet ábrázolja, aminek órákkal később nekiütközött a Titanic.

A fekete-fehér fotót és hozzá mellékelt levelet a közeljövőben árverésre bocsátják. A várakozások szerint

12 ezer fontért (4,6 millió forint) találhat új gazdára a világ leghíresebb jéghegyét ábrázoló 108 éves felvétel.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
okmok-vulkán.jpg

Kitört egy hatalmas vulkán Alaszkában, felgyorsult a római köztársaság bukása

A Julius Caesar halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ekkortájt két kitörés is volt, a klímamodellek szerint a nyár és az ősz akár átlagosan hét Celsius-fokkal is hűvösebb lehetett még Európában is.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. június 23.


hirdetés

Gyorsíthatta a római köztársaság és a Ptolemaioszok egyiptomi uralmának bukását az alaszkai Okmok vulkán kitörése i. e. 43-ban egy új nemzetközi kutatás szerint.

A Julius Caesar római államférfi i. e. 44-ben történt halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ezek a tényezők vezettek végül a római köztársaság és a ptolemaioszi Egyiptom bukásához.

A történészek régóta sejtették, hogy a természeti jelenségek vulkánkitörés számlájára írhatók, de nem tudták megállapítani, hol, mikor és milyen erővel törhetett ki a tűzhányó.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői északi-sarkköri magmintákban talált tefra, vagyis vulkánok által kilövellt szilárd törmelékanyag elemzésével jutottak el oda, hogy az alaszkai Okmok vulkán i. e. 43-as, kalderát kialakító erupciója összefügghet a Mediterráneum eddig megmagyarázhatatlanul szélsőséges időjárásával.

- Lenyűgöző dolog, amikor bizonyítékot találunk arra, hogy egy tűzhányó a világ másik felén kitör, ezzel hozzájárul a római köztársaság és a hellenisztikus egyiptomi állam bukásához és a római birodalom felemelkedéséhez - mondta el a ScienceDaily.com-nak Joe McDonnell, a renói Sivatagkutató Intézet (DRI) tudósa, a kutatás vezetője.

hirdetés

A felfedezés tavaly történt a DRI jégminta-laboratóriumában, ahol McConnell és a svájci Michael Sigl egy mintában szokatlanul jó állapotban fennmaradt tefrára bukkantak. Ezután új vizsgálatokat végeztek grönlandi és oroszországi fúrások mintáin, melyeket még az 1990-es években gyűjtöttek és amerikai, dán és német intézetekben őriztek. Korábbi mérések eredményeit is figyelembe véve világosan kirajzolódott két kitörés, az egyik i. e. 45-ből, amelyik erőteljes, de rövid volt, és egy másik, sokkal hatalmasabb és elhúzódóbb esemény i. e. 43-ból, amelynek következményei több mint két további éven át nyomot hagytak a jégmintákban.

A második kitörést tovább vizsgálták a jégben talált tefra geokémiai elemzésével és megállapították, hogy a minták megegyeznek az Okmok alaszkai vulkán kitörésének apró szilánkjaival. Ez volt az elmúlt 2500 év egyik legpusztítóbb erupciója.

Ezután brit, svájci, ír, német, dán, alaszkai és connecticuti történészek és természettudósok az egész világról összegyűjtötték a különböző tudományágak bizonyítékait: többek között fák évgyűrűinek az éghajlatról tanúskodó adatait és barlangok kőzetrétegeinek mintáit.

Számítógépes szimulációval vizsgálták a vulkáni tevékenység idő- és térbeli hatásait az adott időszakban, hogy jobban megértsék, hogy befolyásolta az esemény az éghajlatot és a történelmet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
balassi-sztergom.jpg

Iszákos erőszakoló vagy nagy reneszánsz költő? Balassi Bálint ad okot bőven mindkét jelzőre

A magyar nyelvű irodalom első klasszikusa, Balassi Bálint, a XVI. század hírhedt „rocksztárja” is volt egyben. Kortársai inkább a tivornyáiról ismerték, mintsem a romantikus költeményeiről.
Tóth Noémi írása - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Bár Balassi Bálint (1554-1594) irodalmi érdemei elvitathatatlanok – hiszen ő volt az első tehetséges magyarul verselő költő, aki ráadásul elsőként rendezte ciklusokba a munkásságát –, de ez legfeljebb csak kicsit menti fel a többi, életét legalább ennyire meghatározó tette alól.

Az egész Felvidéket uraló főúr, Balassi János báró fiaként gyakorlatilag bármit megtehetett, és meg is tett. Családjának szerencséje volt, hiszen a törökök pont nem az ő birtokaikat foglalták el azokban a vészterhes időkben. Balassi a tipikus elkényeztetett, gazdag gyerekek életét élte Zólyom városában. Hiába a kitűnő neveltetés, csak az szórakoztatta igazán, ha ittasan embereket fosztogathatott, zaklathatott vagy éppen erőszakolhatott.

1583-ban olyan irományt rittyentett a zólyomi bírónak, miután beperelték, mert nyilvánosan ki akart rabolni és meg akart rontani egy polgárasszonyt, hogy a fal adta a másikat. Néhány idézet önmagáért beszél belőle:

„Írták azt énmagam felől, hogy én néminemű asszonyállatot szabad utában nemcsak megfertőztettem, hanem még ugyan megfosztottam volna. Erre azt felelem, hogy hazudtak tisztességemben praktikáló ároló kurvájok és beste kurvafiajok. … Írták azt is, hogy feleségek, sem gyermekek tőlünk békével nem maradhatnak, de ez eborcák bár ne többet nevezzenek, hanem csak egyet, mely asszonyembert avagy leánt igyekeztem én itt megszégyeníteni. Ha feleségek jámbor, miért féltik, ha tudják, hogy aranyat rozsda nem fog. Ha pedig nem az, miért őrzik, holott tudják, hogy az Philelphus gyűreje nélkül meg nem oltalmazhatják.”

hirdetés

Az említett hölgyet végül a szolgája mentette meg a részeg nemestől úgy, hogy ráfogta a fegyverét.

A költő élete jelentős részében rajongott valakiért, de igazi szerelmet egyedül Losonczi Anna iránt érzett, akivel egri szolgálata alatt ismerkedett meg, az ottani kapitány lányaként.

Sokéves viszonyuk szépséghibája, hogy a műveiben Júliának keresztelt asszony, egy tehetős főúr felesége volt, ráadásul szerelmüket kettévágta közben a költő érdekházassága is. És ha ez még nem lenne elég kacifántos, Balassi két duhajkodás között nem mást vett nőül 1584-ben, mint Dobó István lányát, azaz a saját unokatestvérét, Krisztinát. A kurafi úgy gondolta, vele együtt a sárospataki vár is hozományként jár, de az ottaniak kikergették onnan.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oshullo-tojas-fosszilia.jpg

Közel 10 év után derült ki, pontosan mi az a hatalmas fosszília, amit az Antarktiszon találtak

Egy focilabda méretű kőnek tűnik, de a tudósok szerint egy őshüllő hatalmas, megkövesedett tojásáról van szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Egy óriási, rejtélyes őskövületet találtak chilei kutatók még 2011-ben az Antarktiszon, de csak mostanra sikerült kideríteni, hogy pontosan mi is ez - írja a Science Alert a Nature szaklapban publikált tanulmány alapján.

A focilabda méretű fosszília egy megkövesedett lágy héjú tojás, amit még nagyjából 68 millió évvel ezelőtt rakott le egy állat. A tudósok szerint egy már kihalt tengeri hüllő tojása lehet.

A szakemberek azért nem jöttek rá sokáig, hogy a jókora ősmaradvány igazából egy tojás, mert nagyon ritka, hogy ilyen jó állapotban fennmaradjon egy lágy héjú tojás, ráadásul a mérete is átlagon felüli.

Lucas Legendre, az erről szóló tanulmány vezető kutatója azt mondta,

hirdetés

még soha nem fedeztek fel ekkora méretű lágy héjú tojást, a tudósok nem is tudták, hogy ilyen nagyra is meg tudnak nőni ezek a tojások. Ennél nagyobbat csak a már szintén kihalt elefántmadár rakott, amelyet a világ valaha élt legnagyobb madaraként tartanak számon.

Giant Egg Discovered In Antarctica Belonged To Marine Reptile

giantegg #mosasaur #reptile A large #fossil discovered in Antarctica by Chilean researchers in 2011 has been found to be a giant, soft-shell #egg from 66 mi...

Azt azonban még nem sikerült kideríteniük, hogy pontosan milyen állat rakhatta le ezt az óriási tojást. Ezt az is nehezíti, hogy a belsejében nem találtak csontvázat, amely alapján szűkíthetnék a kört.

Lapozz az óriáshüllő képéért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!