hirdetés
tanar-cm.jpg

Azt is tudja a gyerek, mire jó a vécépapír, ne csak azt, hogy kell tisztán beszélni!

Iskolaérettségi vizsgálat pró és kontra: vendégszerzőnk három gyermeke már átesett rajta, így nem a hasára ütve sorolja az érveket.
R. Fonyó Barbara írása, Képek: Pixabay - szmo.hu
2017. március 27.


hirdetés

Fél év múlva újra bevesszük a közoktatás kapuját, szeptemberben ugyanis a negyedik gyerekünk is átlépi az iskola küszöbét. De addig még sok víz lefolyik a Dunán, egyebek között vár ránk egy felmérés.

Egy hosszadalmas, gyereknek és szülőnek egyaránt fárasztó iskolaérettségi vizsgálat. Van, aki szerint ez csak szükséges rossz, és nem viszi el a gyerekét, van, aki szerint igenis szükség van rá.

Bennünket három esetben érintett a dolog, sőt Négyes esetében két kört is kell(ett) futnunk. Négyes előtt Nagyfiú és Középső is részt vett ilyen vizsgálaton. Utóbbinál annyira biztos voltam a dolgomban, hogy még az eredmény megszületése előtt jeleztem a családban már bevált közoktatási intézménynél - nem hivatalos formában ugyan -, hogy ne számítsanak ránk. Mert bár Középső elmúlt hatéves, de biztosan nem fog suliba menni. És így is lett...homework-1815899_1280

Középső minden tekintetben különleges fiúcska volt. Sokára dőlt csak el, hogy jobb- vagy balkezes lesz-e (jobbkezes lett), bal lábbal focizik, és - bár ő lett legkorábban szobatiszta az összes gyerekünk közül -, még középső csoportos korában is heti rendszerességgel bepisilt. (Szerencsére nagyon türelmes óvónéniket kaptunk mellé, akik jól tűrték a megpróbáltatásokat.) Az extra nagycsoportban töltött éve volt az első, amikor nem fordult vele elő ilyesmi. Középső gyerek, és ezzel el is mondtam mindent a testvéreihez fűződő viszonyáról. Kevés önbizalma volt, mindig a nagyokhoz mérte magát, és nem becsülte meg azokat a tulajdonságait, amelyekben más, mint a többiek. Mert ő inkább hasonlítani szeretne, mint különbözni. Épp ezért járt pszichológushoz hónapokon át, ezt az ellentmondást még az iskolakezdés előtt fel kellett oldani benne... Jelentem: sikerült.

Nagyfiú esete más volt: az esze vágott, mint a borotva, voltak barátai az oviban. De valahogy nehéz volt bevonni közösségi cselekményekbe (közös versmondás, éneklés, szereplés), és a figyelme is el-elkalandozott. Ez utóbbit jól példázta a felmérésen az, hogy a sorminták készítésénél karikák és U betűk helyett arcocskákat rajzolgatott. Illetve mindenféle olyan figurát, ami az U betű formájáról eszébe jutott, és nem ám balról jobbra, hanem jobbról balra. Ráadásul, amikor ráunt az egészre, egyszerűen fogta magát, otthagyta az asztalt, és leült játszani a polcokon talált játékokkal. Ez a viselkedése a mai napig nem változott: nincs türelme bevárni a lassabban haladókat, és ez bizony konfliktusokhoz vezet a tanárokkal.

hirdetés
classroom-488375_640people-316506_640

Sok mindent el lehet mondani ezekkel a vizsgálatokkal kapcsolatosan: mennyire jók vagy rosszak, adekvátak vagy sem egy adott helyzetben, mennyire mutatják a gyerek tényleges tudását, életre való képességét.

Én úgy érzem, jól döntöttem, amikor kértem a gyerekeim iskolaérettségi vizsgálatát. Így hivatalos papírral a kezemben megkérdőjelezhetetlenül maradhattak még egy évet az oviban, hogy jól felkészülve vághassanak majd neki az iskolás éveiknek.

Közben azt is megtanultam, hogy bár nagyon lényeges a kezek megfelelő finommotorikus mozgása, a szövegértés, a helyes, tiszta, érthető beszéd,

de legalább ilyen fontos, hogy a gyerek képes legyen a leghétköznapibb dolgokat önállóan elvégezni. Olyasmikre gondolok, mint az öltözködés, vagy például a mosdóban végzett tevékenységek hiba nélküli kivitelezése (vécépapír-használat!).

Mindez sok kellemetlenségtől - csúfolódástól - kímélheti meg a gyerekünket.

Senki sem ismeri a gyereket jobban, mint a saját szülője. De néha kell a megerősítés, hogy igenis jól gondolom, amit gondolok. És nem hiszem, hogy a nevelési tanácsadókban rosszat akarnának a gyerekeknek - vagy lehet, hogy csak nekünk volt óriási szerencsénk...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
89486274_536855073627946_7355522984963997696_n.png

Márciustól Budapest legháziasabb étteremcsaládja is házhoz viszi rendelésedet

Mostantól a VakVarjú négy étterméből is házhoz rendelheted kedvenc ételeidet!
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

Bár most egy darabig hiányolnunk kell törzshelyeinket, a vasárnapi közös családi összeüléseket, a kedvesen mosolygó pincéreket, az otthonos hangulatot, de szerencsére a kedvenc fogásainkról most sem kell lemondanunk. Épp így a legfinomabb „varjúságokról” sem, ugyanis

Budapest legháziasabb étteremcsaládja, a VakVarjú mostantól házhoz szállítja fogásait.

Így neked nincsen semmi dolgod, csak kiválasztani, mi az, amit leginkább kívánsz, megrendelni és várni arra, hogy a falatok az öledbe „repüljenek”.

hirdetés

A VakVarjú Pest, Vakvarjú Újlipót, VakVarjú Buda és VakVarjú Csónakház éttermekből nem csak házhoz rendelheted az ételeket, de választhatod a személyes átvételt is. Utóbbi esetben azonnali rendelés esetén 40 perc múlva át is veheted az étterem ajtajában a friss finomságokat.

A teljes étlapot itt tudod megnézni, elöljáróban azonban eláruljuk, az összes népszerű VakVarjú-fogás szerepel rajta, a házias fogásoktól a reform ízekig. Hazaviheted többek közt a hely híres kenyérlángosát, VarjúMama és VarjúPapa kedvenc, négy főre szóló családi táljait, desszertnek pedig jöhet a palacsinta vagy egy ízletes császármorzsa.

Ráadásul akár három napra előre is leadhatod a rendelésedet és a kívánt időben, frissen, ropogósan kaphatod fel akár a teljes vasárnapi családi ebédet. Ha személyes átvételhez szeretnél rendelni, azt ide kattintva teheted meg, kiválasztva, hogy melyik étterembe veszed át a megrendelésed. Ha pedig házhoz szeretnél rendelni, választhatod az étterem saját varjait az adott étterem honlapján megjelölt kerületekben vagy keresd a hozzád legközelebb eső VakVarjút a Netpincér.hu-n.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tojas_ck.jpg

Megoldódni látszik egy nagy kérdés: hűtőben tartsuk-e a tojást?

Hűtőben kell-e tartani a tojást, vagy ez teljesen felesleges? A kérdésre Varga Ferenc élelmiszeripari mérnök válaszol.
Forrás: Papás Mamás Magazin, Címkép: monicore képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

A kérdés különösen akkor érdekes, amikor nagyobb mennyiségű élelmiszert kell tárolnunk egyszerre, és nincs elegendő hely a hűtőszekrényünkben.

Varga Ferenc élelmiszeripari mérnök tanácsait olvashatjuk a tojás tárolására, felhasználásra, mosására vonatkozóan.

Kezdjük azzal, hogy a tojás régebb óta létezik, mint hűtő. Így a kérdést gyorsan és logikusan megválaszolva: nem, nem kell hűtőben tartani.

De nézzük mélyebben. Miért gondolja valaki azt, hogy hűtőbe kell tenni a tojásokat.

hirdetés

Miért gondoljuk, hogy a tojást mindenképpen hűtőben kell tárolnunk?

A hűtő megjelenése és a tudomány fejlődése úgy hozta, hogy a legtöbb élelmiszert hűtőben tárolunk. Ennek oka: 7 Celsius fok alatt az élelmiszerek romlását okozó mikroszervezetek szaporodása lassítható, gátolható.

Mossuk vagy ne mossuk a tojást, mielőtt hűtőbe kerül?

A tojás a világ egyik legcsodálatosabb találmánya, egyrészt új élet kialakulását teszi lehetővé, másrészt teljes értékű tápanyagként szolgálhat más élőlények számára. A természet (evolúció) ezt a csodát nagyon jól bebiztosította, és egy tökéletes védőburkot (gondoljunk egy szkafanderre) képezve annak felületén.

Ez a védelmi vonal, amíg nem sérül a tojás, zárt rendszerként kezelendő. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a tojás felülete ne lenne tele baktériummal, gombákkal esetleg vírusokkal, ami természetes szemmel láthatatlan.

A bélsárral szennyezett tojást természetesen mosni szokták. Ez rendben is van, hiszen hivatalosan is így engedélyezett a tojás felhasználása - nem tiszta vízzel, hanem fertőtlenítős oldatban. Viszont így a védőfelületet is eltávolítjuk a tojás felszínéről. Ám, ha így teszünk, akkor a tojást a lehető legrövidebb idő alatt fel kell használnunk, így tárolni nem ajánlott!

Meddig felhasználható a tojás?

Rengeteg szakmai írás foglalkozik a tojás felhasználhatóságának idejéről,

nagy átlagban vehetjük azt, hogy valahol 30-60 nap között lehet az igazság, ez persze sok mindentől függ. Ez az idő a hibátlan, sérülésmentes tojásokra igaz.

A hivatalosan vásárolt (bélyegzett) tojásoknál ezt az időt egyéb adatok mellett feltüntetik.

Alexandra_Koch képe a Pixabay -en.

Mire kell ügyelni a tojás tárolásánál?

A tojás tárolását 20 Celsius fok alatt javasolják - vehetjük úgy, hogy szobahőmérsékleten tárolandó. A lényeg, hogy lehetőleg ez a hőmérséklet ne nagyon ingadozzon.

Hűtőben való tartás gondot nem okoz magánál a tojásnál, de gondoljunk bele, hogy azzal, hogy a betesszük egy zárt dobozba a tojásunkat, mit is teszünk. A tojást ugyan védjük, de mi van a háztartásban a hűtőben tartott élelmiszerekkel? Mint az előbb már érintettük,

a tojás felületén rengeteg élő mikroszervezet található, köztük olyan is, amitől tartanunk kell: E. Coli, Salmonella. Ha beteszünk egy ilyet a hűtőbe, akkor az keringeti a zárt térben lévő levegőt. Ez a levegő tartalmazhat ezekből a mikroszervezetekből, ami a többi élelmiszerre kerülhet.

Nem hiába követelik meg a tojások külön hűtőben tartását a hatóságok.

Engin_Akyurt képe a Pixabay -en.

Összefoglalva, ha valakinek nincs otthon kizárólag tojás hűtésére használt hűtője, annak elegendő 20 Celsius fok körül tárolni, így is elállhat 30-60 napig - hűtőben sem lenne ajánlatos tovább tartani. Megmosni nem ajánlott tárolás előtt, csak közvetlen a felhasználás előtt.

* Ha valaki csak sima vízzel mossa le (fertőtlenítős oldat javasolt), ügyeljen arra, hogy a feltörésnél ne szennyeződjön a tojáslé. Fontos, hogy kezeletlen tojás (fertőtlenítős mosás) levét ne fogyasszuk nyersen.

* A „záp” eleve romlott tojásokra persze ez nem igaz, azt felhasználni nem szabad, szerencsére erre a természet is figyelmeztet a bomlástermékek szagával.

* Feltörve, azaz tojáslé formájában, a tojás már nem védett, így azt tárolni csak hűtve lehet és lehetőleg 24 órán belül fel kell használni.

Ha programot keresel a családnak, vagy segítségre van szükséged a gyerekneveléssel illetve családjogi kérdésekkel kapcsolatban, jusson eszedbe a Papás Mamás Magazin!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
woman-4763222_960_720.jpg

Arcápolási tippek 25 felett

A bőr nem felejti a neki okozott károkat, de a gondos törődést sem. Éppen ezért fontos, hogy már fiatalon elkezdjük a bőrápolást.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Ahogy kamaszként figyeltünk a pattanásokra, felnőttként is érdemes kialakítani egy napi bőrápolási rutint, hiszen a belefektetett energiát és pénzt az arcunk később meghálálja.

Milyen termékeket használj?

Mindenkinek érdemes kitapasztalni, hogy milyen a bőre, mennyire száraz vagy éppen zsíros, de ami közös nevező, hogy az arctisztítás és a hidratálás minden egyes bőrtípusnál elengedhetetlen. A reggeli-esti arctisztítás segít megszabadítani a bőrödet a rá került szennyeződésektől. A smink alapos eltávolításáról sem érdemes megfeledkezni, hiszen ha sminkben alszol, lehet, hogy jól mutatsz a pizsamádban, de hosszútávon hatalmas károkat okozhatsz az arcbőrödnek, ha nem hagyod lélegezni. A reggeli, elmosódott szemfestékről és a párnán hagyott fekete foltokról nem is beszélve…

Az arcápolási rutin az évek alatt változhat is, hiszen míg fiatalon elég az alapokra figyelni, addig 25 év felett már egyre nagyobb hangsúlyt kap a preventív használat is, hogy bőrünk minél tovább maradjon fiatalos és üde.

Az évek múltával azonban más céljaink is lehetnek, mint a regenerálás, a bőrfeszesítés, a bőrfeltöltés, táplálás vagy akár a hámlasztás, hogy minél kényelmesebben érezzük magunkat és továbbra is büszkén, mosolyogva nézzünk tükörbe.

hirdetés

A másik nagy kérdés általában az, hogy mégis, milyen márkát, összetevőket tegyünk be a bevásárlókosárba, ugyanis nem mindig a legjobban reklámozott vagy legdrágább termékek jelentik a legjobb minőséget. Annak érdekében, hogy megtaláld a neked megfelelőt, nézz picit a csomagolás mögé és a feliratok helyett inkább az összetevőkre koncentrálj.

Igazi csodaanyag például az Aloe vera. Ez egy nagyon sokoldalú, rengeteg jótékony hatással rendelkező növény: az Aloe gél gyulladáscsökkentő, segíti a sebgyógyulást és összetevőinek köszönhetően az arcbőrrel is csodát tesz. Gélje serkenti a kollagéntermelést, ezáltal bőrfiatalító hatása van. Nem hiába népszerű hatóanyag. Azonban az Aloe vera érdemei is tovább fokozhatók, ha a megfelelő hatóanyagokkal kombinálják. A Dr. Organic-nál például az összes termék víz felhasználása helyett Aloe vera alaplével készül. A legkülönlegesebb azonban a Csigagél termékcsalád. A csigagélt élő szervezet hozza létre, a csigák ezt használják arra, hogy megvédjék, helyreállítsák és hidratálják saját bőrüket és házukat.

A csiganyák szépítő hatására a feljegyzések szerint már a XVI. században felfigyeltek Franciaországban, ahol a királyi sebész a terhességi csíkok szülés utáni kezelésére javallotta.

A XX. században két felfedezés vezetett oda, hogy ma már mindenki élvezheti a csigagél jótékony hatásait. Egyrészt 1961-ben egy madridi, klinikai onkológus, Dr. Abad Iglesias felfedezte, hogy a csigák röntgen- és gammasugarak hatására olyan anyagot választanak ki, mely segíti bőrük gyógyulását. Később sikeresen kezelte az anyaggal a csernobili atomkatasztrófa áldozatainak égési sérüléseit. Másrészt, 1981-ben egy chilei farmer figyelte meg, hogy csigafarmján a fia kézbőre egyre simábbá válik és meglepően gyorsan gyógyulnak a ketrecekkel való foglalatosság közben szerzett apróbb sérülései is. Később kísérletezni kezdett és végül 1990-ben kerültek piacra az első, csiganyákot tartalmazó kozmetikai készítmények.

Hogyan szépít a csigagél?

Dr. Organic Bioaktív Csigagél az egyetlen csigagél, mely a csiga házának és bőrének regenerálására képes Helix Aspersa Müller kivonatát bőrnyugtató hatású poliszachariddal és tápanyagokban gazdag Aloe vera lével kombinálja. A csigagél anyagai serkentik a kollagéntermelést, ennek köszönhetően újra rugalmassá teszik a bőrt, tápláló, regeneráló, hámlasztó, méregtelenítő, hidratáló valamint antioxidatív hatások összességét egyesítik. Mindezt saját illóolaj-keverékük és hidratáló nátrium-hialuronát teszi teljessé, és alkot egyedülállóan nyugtató és hidratáló gélt.

A különleges krém összetevőinek köszönhetően teljessé teheted az arcápolást, a csigagél alkalmazásával pedig egy teljes termékcsalád áll rendelkezésedre: az arckrém mellett készítenek arcpakolást, szemkörnyékápoló - és arcápoló szérumot, valamint kéz- és körömápolót is. A minél szélesebb körre kiterjedő bőrápolással biztosíthatod, hogy az öregedés jelei is csigatempóban jelenjenek meg rajtad.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
urhajos.jpg

Asztronauták adnak tanácsot, hogyan lehet kibírni a bezártságot

A kommunikáció, az öngondoskodás mellett még több fontos dologra is felhívják a figyelmet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 23.


hirdetés

A világ számos országában vezettek be kijárási tilalmat, vagy kérték meg az embereket, hogy maradjanak otthon a koronavírus-járvány miatt. Sokan vannak önkéntes, vagy elrendelt karanténban az otthonukban vagy intézményekben.

A "négy fal közötti" lét most új kihívást jelent az embereknek. Mindeközben pedig állandósult a járvány miatt stressz-helyzet is.

Szakemberek próbálnak segíteni azoknak, akiket megvisel a bezártság érzése. Most

a témát legjobban ismerő, heteket, hónapokat, éveket egy kis térben több társukkal összezárva élők, a NASA asztronautái osztották meg tapasztalataikat és adtak tanácsokat ahhoz, hogyan lehet ép ésszel végigcsinálni ezt az időszakot.

A kiképzésük során több olyan készséget is fejlesztenek, melyek a bezártság-érzést oldják.

hirdetés

Kommunikáció

Fontos, hogy jól, érthetően fogalmazz és jól hallgasd a másikat. Mondd el az érzéseidet, a cselekedeteid előtt beszélj ezekről, hagyjatok időt a sikerek és konfliktusok kibeszélésére. És ismerd el, ha valamiben tévedtél.

Vezetői-követői képességek

A csoport "vezetője" legyen pozitív, a tagok pedig aktívan kapcsolódjanak be a feladatokba, mindehhez nélkülözhetetlen a kölcsönös bizalom. Világosan kell a feladatot megfogalmazni, és a példamutatás is szükséges. Kérdezzetek, beszéljetek meg megoldási lehetőségeket.

Öngondoskodás

Figyeld a magad egészségét, a higiénés állapotod, az időbeosztásod. Gondoskodj a megfelelő alvásról és figyeld a hangulatodat is. Maradj aktív, hogy egészséges lehess. Ehhez fontos, hogy ismerd magad, a képességeid, a határaid. Tegyél azért, hogy csökkentsd a stressz-szintedet. Keresd a társas kapcsolatokat, legyen megfelelő időd a munkára, pihenésre, magadra.

A csapat gondozása

Figyeld a csoportod állapotát, legyél türelmes, bátorítsd, segítsd a többieket. Forszírozd a közös programokat, vállalj önként kevésbé népszerű feladatokat. Vállald el te is a kudarcot, de osztozz a sikerben is.

Közös együttélés

Tudni kell, hogy egy közös célért vagytok együtt, ehhez pedig kezelni kell az eltérő véleményeket, hasznosítani a tapasztalatokat, az egyének képességeit. Rugalmasság szükséges a nehézségekkel szemben. Ne versengjetek, az együttműködést keressétek, tiszteljétek a másik munkáját, de dicsérjétek is meg. Konfliktus esetén is higgadtan kezeljétek a helyzetet.

Forrás: 444.hu

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!