hirdetés
'Azt akarom, hogy rettegjenek, hogy úgy tegyenek, mintha égne a házuk' – a 16 éves svéd klímavédő aktivista diáklány Strasbourgban mondott beszédet
Greta Thunberg arra szólította fel az Európai Parlament képviselőit, tegyék a politikai döntéshozás központi elemévé a vonatkozó tudományos eredményeket.
MTI, Mérce - szmo.hu
2019. április 17.


hirdetés

Most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében - jelentette ki Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédő aktivista diáklány Strasbourgban, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága ülésén kedden.

"Azt akarom, hogy rettegjenek, azt akarom, hogy úgy tegyenek, mintha égne a házuk, ugyanis nincs idő várni, most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében"

- fogalmazott Thunberg.

"A civilizációnk törékeny, mint egy homokra épített vár, az alapok ugyanis nem biztosak. A hétfő este pusztított tűzvészben erősen megrongálódott Notre-Dame-ot bizonyára újjáépítik, azt remélve, hogy az alapok erősek. Ugyanez azonban nem biztos, hogy elmondható a bennünket körülvevő világról" - fogalmazott.

A világ sokszor a könnyebb utat választotta, a klímaváltozással kapcsolatos számok azonban nem hazudnak, ha 2030-ig nem születnek radikális döntések, a visszafordíthatatlan láncreakciók a most ismert civilizáció végéhez fognak vezetni - jelentette ki. Véleménye szerint ez csak abban az esetben kerülhető el, ha tartós és soha nem látott változások következnek be a társadalom minden területén. Európa vezetőinek ennek megfelelően kell cselekedniük, mivel jelenleg nem úgy tesznek, mint ahogy szükséghelyzetben az várható lenne - húzta alá.

Greta Thunberg arra szólította fel az Európai Parlament képviselőit, tegyék a politikai döntéshozás központi elemévé a vonatkozó tudományos eredményeket.

"Azt kérem önöktől, erősítsék meg azokat a politikákat, amelyek megóvhatják a környezetet és a civilizációt. Ne valljanak ebben kudarcot" - fogalmazott a svéd aktivista.

Lapozz a videóért, és az Európai Parlament reakciójáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
A Le Figaro is felfigyelt Szeged Notre Dame-nak szánt adományára
A Le Figaro a weboldalán számol be a magyar város által nyújtott segítségről.
MTI - szmo.hu
2019. április 16.Mint azt mi is megírtuk, a szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.

Az önkormányzat közleménye szerint

140 éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

A magyar segítségre felfigyelt az egyik legnevesebb francia lap, a Le Figaro is.

Lapozz az indoklásért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Előre megjósolhatta a Notre-Dame leégését Victor Hugo leghíresebb regényében
A világhírű francia író A párizsi Notre-Dame című könyvében részletesen leírta, hogyan emésztik fel a lángok a katedrálist.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.Az egész világot megrázta a párizsi Notre-Dame leégése. A világ egyik leghíresebb katedrálisában hétfőn, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony is. Sokáig nem lehetett tudni, hogy a gótikus katedrális megmenekül-e, vagy teljesen a lángok martalékává válik. Nem sokkal éjfél előtt azonban bejelentették, hogy a katedrális fő szerkezete és mindkét nagy torony megmenekült. A tüzet végül hajnali 3-ra sikerült megfékezniük a párizsi tűzoltóknak.

Ebben a cikkünkben megmutattuk, hogy néz ki a Notre Dame belülről a tűzvész után, itt pedig arról írtunk, hogyan reagáltak a párizsiak és a turisták a katasztrófára.

Bár a katedrális leégése mindenkit megdöbbentett Franciaország határain belül és kívül is, az egyik leghíresebb francia író már majd' egy évszázaddal korábban leírta azt, ami most sajnos a valóságban is megtörtént. Victor Hugo az 1831-ben megjelent A párizsi Notre-Dame (Notre-Dame de Paris) című regényében elképzelt egy tűzjelenetet, ami megdöbbentően hasonlít a hétfői tűzvészre - világít rá a konyves.blog.hu.

A franca író így ír a katedrálist felemésztő lángokról:

"Minden tekintet a templom tetejére fordult. Rendkívüli látvány tárult elébük. A legfölső galériából, a középső nagy ablakrózsa fölött hatalmas láng csapott fel, szikraörvényt hányva a két torony közé; a szilaj, zabolátlan, hatalmas láng foszlányait a füsttel együtt el-elkapta a szél. A láng tövében, a sötét mellvéd alatt, amelynek lóhereívei tűzvörösre gyúltak, két szörnypofájú vízköpő okádta szakadatlanul ezt az égő patakot, amelynek zuhataga ezüstösen vált ki az alsó homlokzat sötét hátteréből.

Ha kíváncsi vagy a regényrészlet folytatására, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Meghalt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész
Súlyos betegségben hunyt el a 82 éves színész.
MTI, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2019. április 16.Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest Főváros Díszpolgára - tudatta a művész családja az MTI-vel. Végső búcsúztatásáról később intézkednek.

Bács Ferenc az erdélyi Nagyszebenben (Sibiu) született 1936. június 19-én és Kolozsvárott nőtt fel. A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színészfőiskolán szerzett diplomát, majd a Tompa Miklós vezette Székely Színház társulatához szerződött. Bár a színház megbecsült tagja volt, egyre jobban nyomasztotta Nicolae Ceausescu kommunista diktatúrája. Végül úgy döntött, hogy családjával együtt áttelepül Magyarországra. A román hatóságok 1977-ben engedélyezték, hogy akkori feleségével, Tanai Bella színésznővel, nevelt fiával és lányával, Bács Katival, aki szintén színésznő áttelepülhessenek. A színművész hamarosan Magyarországon is népszerűvé vált.

Egy évadot töltött Miskolcon, egyet Győrben, azt követően hívta Várkonyi Zoltán a Vígszínházba. Nyolc évig volt a Szent István körúti társulat tagja, 1987-ben szerződött a József Attila Színház társulatához, majd szabadúszó lett. 1992 és 1998 között a Nemzeti Színházban játszott, 2000 és 2003 között Sopronban lépett fel, majd ismét szabadfoglalkozású művészként folytatta pályafutását. Évekig tanított beszédművészetet a Színművészeti Főiskolán.

Ha érdekel a színész pályafutása, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Közel 200 milliárd forintnyi adományt ajánlottak fel eddig a Notre-Dame-nak Franciaországban
Egyre nagyobb az összefogás a megrongálódott székesegyházért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.Már több mint 600 millió euró, azaz közel 192 milliárd forintnyi adomány gyűlt össze a hétfő este részben leégett Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez francia nagyvállalatok és gazdag családok pénzéből.

A L'Oréal örökösei, a Bettencourt-Meyer-család, valamint a kozmetikai óriáscég kedden jelentette be, hogy összesen 200 millió eurót adományoz. Az Arnault-család és az LVMH divatcég 200 millió eurót, a Total kőolajipari cég és a Pinault-család pedig 100 millió eurós adományt ígért.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Salma Hayek férje az elsők között ajánlott fel 32 milliárd forintnyi összeget. Külföldről is sorban érkeznek az adományok a székesegyház támogatására: több magyar város is jelentősebb összeget ajánlott fel, Szeged például 10 ezer eurót, erről még a francia Le Figaro is beszámolt. Budapest főpolgármestere is jelezte, hogy pénzadományt küldenek majd Párizsba, de más európai országok is biztosították anyagi támogatásukat.

Ferenc pápa, aki a tervek szerint kedden tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel, mozgósításra szólított fel mindenkit a Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x