hirdetés
'Azt akarom, hogy rettegjenek, hogy úgy tegyenek, mintha égne a házuk' – a 16 éves svéd klímavédő aktivista diáklány Strasbourgban mondott beszédet
Greta Thunberg arra szólította fel az Európai Parlament képviselőit, tegyék a politikai döntéshozás központi elemévé a vonatkozó tudományos eredményeket.
MTI, Mérce - szmo.hu
2019. április 17.


hirdetés

Most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében - jelentette ki Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédő aktivista diáklány Strasbourgban, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága ülésén kedden.

"Azt akarom, hogy rettegjenek, azt akarom, hogy úgy tegyenek, mintha égne a házuk, ugyanis nincs idő várni, most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében"

- fogalmazott Thunberg.

"A civilizációnk törékeny, mint egy homokra épített vár, az alapok ugyanis nem biztosak. A hétfő este pusztított tűzvészben erősen megrongálódott Notre-Dame-ot bizonyára újjáépítik, azt remélve, hogy az alapok erősek. Ugyanez azonban nem biztos, hogy elmondható a bennünket körülvevő világról" - fogalmazott.

A világ sokszor a könnyebb utat választotta, a klímaváltozással kapcsolatos számok azonban nem hazudnak, ha 2030-ig nem születnek radikális döntések, a visszafordíthatatlan láncreakciók a most ismert civilizáció végéhez fognak vezetni - jelentette ki. Véleménye szerint ez csak abban az esetben kerülhető el, ha tartós és soha nem látott változások következnek be a társadalom minden területén. Európa vezetőinek ennek megfelelően kell cselekedniük, mivel jelenleg nem úgy tesznek, mint ahogy szükséghelyzetben az várható lenne - húzta alá.

Greta Thunberg arra szólította fel az Európai Parlament képviselőit, tegyék a politikai döntéshozás központi elemévé a vonatkozó tudományos eredményeket.

"Azt kérem önöktől, erősítsék meg azokat a politikákat, amelyek megóvhatják a környezetet és a civilizációt. Ne valljanak ebben kudarcot" - fogalmazott a svéd aktivista.

Lapozz a videóért, és az Európai Parlament reakciójáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Közel 200 milliárd forintnyi adományt ajánlottak fel eddig a Notre-Dame-nak Franciaországban
Egyre nagyobb az összefogás a megrongálódott székesegyházért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.Már több mint 600 millió euró, azaz közel 192 milliárd forintnyi adomány gyűlt össze a hétfő este részben leégett Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez francia nagyvállalatok és gazdag családok pénzéből.

A L'Oréal örökösei, a Bettencourt-Meyer-család, valamint a kozmetikai óriáscég kedden jelentette be, hogy összesen 200 millió eurót adományoz. Az Arnault-család és az LVMH divatcég 200 millió eurót, a Total kőolajipari cég és a Pinault-család pedig 100 millió eurós adományt ígért.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Salma Hayek férje az elsők között ajánlott fel 32 milliárd forintnyi összeget. Külföldről is sorban érkeznek az adományok a székesegyház támogatására: több magyar város is jelentősebb összeget ajánlott fel, Szeged például 10 ezer eurót, erről még a francia Le Figaro is beszámolt. Budapest főpolgármestere is jelezte, hogy pénzadományt küldenek majd Párizsba, de más európai országok is biztosították anyagi támogatásukat.

Ferenc pápa, aki a tervek szerint kedden tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel, mozgósításra szólított fel mindenkit a Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Félórán múlt, hogy nem omlottak le a Notre-Dame tornyai
A tűzoltók az életüket kockáztatva húztak vízfalat a két torony elé az épületen belül.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. április 17.A Notre-Dame tornyai is komoly veszélyben voltak, csak a tűzoltók áldozatkész munkájának köszönhető, hogy nem omlottak le. Erről a Guardian ír, a francia belügyminiszter és a mentés eddigi adatai alapján.

A tűzoltók azt a megoldást választották, hogy a lángok közepette az épületen belül vízfalat húztak a székesegyház két tornya elé. Ezzel folyamatosan az életüket kockáztatták, de tudták: ha a tornyokig terjed a tűz, az egész épület menthetetlen.

Ha a tüzet nem sikerült volna itt megfékezni, és átterjed a tornyok fa vázszerkezetére, akkor nagyon valószínű, hogy leszakadnak a templom hatalmas harangjai is. A legnagyobb közülük mintegy 13 tonna súlyú, tehát minden bizonnyal magával dönthette volna a tornyokat, és ha azok bedőlnek, akkor az egész székesegyház szerkezete megroggyan.

A tűzoltók körülbelül 500-an voltak, megpróbálták a forróságban, a lezuhanó törmelékek között dolgozva megállítani a tűz terjedését, ugyanis a tűz fészkéhez nem fértek hozzá.

Az volt az igazi csoda, hogy ilyen körülmények közt is csak egy tűzoltó sérült meg, a többiek folytathatták a munkát.

Arra, hogy mennyire nehéz volt a hatalmas gótikus templomban egyáltalán rájönni, hol keletkezett a tűz, jó példa, hogy 18.20-kor kapták az első riasztást, de csak 25 perccel később tudták megkezdeni az oltást, amikor már a tetőszerkezet is lángra kapott, hiszen egyszerűen nem találták a tűzfészket.

A folytatásért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Nem sokkal a tűz előtt még csoportokat vezetett a Notre-Dame-ban a magyar szakember
Szirbek István művészettörténész szerint a székesegyház minden francia ember számára 'családtag', a történteket úgy élik meg, mintha egy családtagot ért volna fájdalom.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. április 17.A gótika születése kapcsolódik a párizsi Notre-Dame-hoz, amelyben hétfő este tűzvész pusztított. Erről beszélt az M1 aktuális csatornának Szirbek István művészettörténész.

A szakember délután Párizsból, a helyszínről nyilatkozott. Azt mondta: a franciák "melankolikus fájdalommal" sétálnak a környéken. Úgy értékelt: a Notre-Dame minden francia ember számára "családtag", a történteket úgy élik meg, mintha egy családtagot ért volna fájdalom.

A székesegyházat több mint 13 millió ember keresi fel évente. Szirbek István elmondta, a Notre-Dame egyike volt az első gótikus épületeknek. A gótika és az "Ile de la Cité", a történelmi városrész születése is a Notre-Dame-hoz kapcsolható - tette hozzá.

A művészettörténész, aki harminc éve él Párizsban, elmondta, nem sokkal a tűz előtt még csoportokat vezetett a székesegyházban, majd a tűz pusztításakor látta, ahogy kiszakadt fadarabok, ólomdarabok repülnek a levegőben.

A folytatáshoz lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Épségben megúszta a tüzet a Notre-Dame rézkakasa
A törmelékek közül került elő, valószínűleg még a huszártorony összeomlása előtt leesett a helyéről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.Előkerült a romok közül a Notre-Dame huszártornyát díszítő rézkakas. Bár eddig azt hitték, hogy az ereklyetartó dísz elolvadt a hétfő esti tűzvészben, kiderült, hogy még a torony leomlása előtt leesett, így épségben megúszta a katasztrófát. Ezt Patrick Chauvet, a Notre-Dame plébánosa is megerősítette egy tévéműsorban.

A kakast egész jó állapotban találták meg a törmelékek között, ám a benne lévő ereklyék - Krisztus töviskoszorújának egy darabja, valamint Szent Dénes vértanú, Párizs első ppüspöke és Szent Genové, a főváros védőszentjének ereklyéje - sajnos nem kerültek elő. Ez már csak azért is nagy kár, mert ezek az értékes tárgyak Párizst védelmére szolgáltak.

A párizsi tűzoltók káplánja, Fournier atya viszont megmentette Krisztus töviskoszorúját, ami a katedrális épületében volt, ezzel hőssé vált.

A kakast egyébként júniusban szerelték volna le, hogy restaurálásra vigyék - írja a hvg.hu.

Jacques CHANUT on Twitter

Incroyable! Un de nos adhérents du @GMHistoriques a retrouvé dans les décombres le coq du haut de la flèche de #NotreDame Son intuition était la bonne! Merci à nos bâtisseurs passionnés du patrimoine pour leur engagement: Le savoir-faire français est là. #ReconstruireNotreDame


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x