hirdetés
photo-1428585227457-326f25f9cee2.jpeg

Azonnali változtatás kell: nincs már sok ideje a világnak, hogy megelőzze a katasztrófát

Rettenetes, mi vár ránk, ha minden marad a régiben.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2018. október 09.


hirdetés

Augusztus elején írtuk meg egy cikkben, hogy egy új tanulmány szerint a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válhat még akkor is, ha sikerül a szén-dioxid-kibocsátást a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legfrissebb jelentése szerint

20 év, és túlléphetjük a 1,5 °C-os határt.

Több ezer kutató munkájával készítették el a jelentést, amelyben azt vizsgálták meg, milyen következménye lesz, az 1,5 °C-os átlaghőmérséklet-növekedésnek és hogy mit kell tenni (üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése) azért, hogy ezt a felmelegedési limitet tartani tudjuk.

Megállapították, hogy még van rá esély, hogy ne csússzunk ki a 1,5 °C-os felmelegedési korlátból, de ehhez az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentésére van szükség. A jelentésből kiderül, már most csaknem 1 °C-os az átlaghőmérséklet emelkedése az ipari forradalom előtti időkhöz képest, és ha a kibocsátási trend nem változik, akkor 20 év múlva már a 1,5 °C-ot is túllépi.

Ez azért nagyon veszélyes, mert ez a küszöb ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az éghajlatváltozás okozta súlyos katasztrófák. Ha már 2°C-os lesz a növekedés, akkor a szélsőséges időjárási események miatt a halálozások száma drasztikusan növekedne, tömeges migrációt előidézve a leginkább sújtott területekről, a növény- és állatfajok kihalása pedig sokkal nagyobb mértéket öltene a korábban modellezettekhez képest - írja a WWF a jelentés alapján.

hirdetés

Vagyis túl azon, hogy mindennapossá válnának az árvizek, a szárazságok, a hőhullámok, százmilliók életminősége kerülne veszélybe, eltűnnének a gabonaféléket beporzó rovarok, a korallzátonyok 99%-a eltűnne, elsavasodnának az óceánok, és 10 centivel emelkedne a tengerszint 2100-ra. Ez utóbbi tízmillió ember életét tenné tönkre.

Ha minden változatlanul megy tovább, akkor 2100-ra nemhogy a 2 fokot nem fogjuk tudni tartani, de 3,1-3,7 Celsius-fokkal is nőhet a globális átlaghőmérséklet.

A szakértők szerint nem lehetetlen, hogy változtassunk, de ehhez azonnali cselekvésre van szükség: olyan átalakulás kell, ami a gazdaság és a társadalom szinte minden területét érinti.

Muszáj lenne a szén-dioxid-kibocsátást a felére leszorítani, erdőket telepíteni, átállni az elektromos járművekre illetve a szénelnyelő technológiákat aktívan használni. 2047-re világszinten el kellene érni a szénsemlegességet, vagyis azt, hogy nem bocsátunk ki több fosszilis tüzelőanyagot, mint amennyit a Föld ökoszisztémája el tud nyelni.

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása az, hogy nagyjából egy évtizede maradt a világnak arra, hogy megakadályozza azt, hogy a bolygó végérvényesen a szélsőséges felmelegedés útjára lépjen.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
babak-mihaly.jpg

„Nem rakom a számba” – szexista beszólással alázta a jegyzőjét a szarvasi fideszes polgármester

Babák Mihály meg is ismételte, amit mondott, annyira jó poénnak tartotta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 28.


hirdetés

Durva szexista szöveget vágott a jegyző fejéhez Szarvas fideszes polgármestere a múlt heti képviselőtestületi-ülésen - írja a 444.hu. Az Ellenvélemény Szarvas nevű Facebook-oldalon közölt videórészlet szerint Babák Mihálynak a hangerő és a mikrofonhasználat kapcsán jutott eszébe a következő gondolat:

"Maga engem nem hall?! Hát, ne haragudjon meg, de nem rakom a számba. Ez nőnek jobban áll, mint nekem, úgyhogy nem csinálom,"

Mivel úgy vélte, jó poént mondott, meg is ismételte más formában:

"azt maga csinálja, az nem az én asztalom."

És mivel továbbra sem hallották jól, ezért a következőt is ajánlotta:

hirdetés

„Erzsike, akkor lehet fülorvoshoz kell menni, nem tudom.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
miko-fanni.jpg

Önként karanténba vonult a magyar szépségkirálynő a koronavírus miatt

Mikó Fanni Olaszországból hazatérve döntött így.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 28.


hirdetés

Olaszországi nyaralásából hazatérve önként vonul karanténba Mikó Fanni, a Magyarok Világszépe verseny és a Miss Intercontinental győztese – írja a Ripost.

A modell múlt héten a velencei karneválon is eltöltött egy napot, ezért döntött az önkéntes bezártság mellett.

„Pénteken indultunk el Olaszországba autóval. Szombaton már egész nap kint voltunk a karneválon, mondanom sem kell, hogy hatalmas volt a tömeg. Ráadásul közel harminc különböző álarcot felpróbáltam, amíg megtaláltam azt, ami a legjobban tetszett. Este, pont ahogy elhagytuk Velencét, kaptam egy hívást arról, hogy Olaszországban baj van”

- mesélte a szépségkirálynő.

Mint mondta, hazatérte után egyből felkereste a László Kórházat, ahol megnyugtatták, hogy tünetmentesen nyugodtan mehet emberek közé. Ő azonban azonban úgy döntött, hogy önkéntes karanténba vonul, hiszen sok mindent olvasott a koronavírusról és tudja, hogy két hétig tünetmentesnek kell lennie ahhoz, hogy tudja biztosan nem fertőződött meg.

hirdetés

„Ez csak elővigyázatosság. Nem tudnám elviselni, hogy bárkit megfertőzzek”

- tette hozzá Mikó Fanni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
olasz-hajó.jpg

30-40 magyar utas van a koronavírus-gyanú miatt vesztegzár alá helyezett turistahajón Mexikóban

A kormány két családdal közvetlen kapcsolatban áll.
MTI - szmo.hu
2020. február 28.


hirdetés

Ezt mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva.

Szijjártó Péter közölte: a kormány két családdal közvetlen kapcsolatban áll.

Azt mondta, hogy a tengerjárón ketten az influenzára jellemző tüneteket mutatnak, az első jelentések szerint azonban ennek nincs köze az új koronavírushoz.

A Meraviglia nevű hajó csütörtökön köthetett ki a mexikói Cozumel-szigeten, fedélzetén mintegy 6000 emberrel. A hajótól korábban Jamaica és a Kajmán-szigetek is megtagadta a kikötési engedélyt a koronavírus-fertőzéstől tartva.

A fedélzetén lévőkön orvosok egészségügyi vizsgálatokat végeznek, hogy kizárhassák a Covid-19 okozta megbetegedést.

hirdetés

Szijjártó Péter ezenfelül öt országban tizenkét karanténban lévő magyar állampolgárról számolt be, közülük egy ember vírustesztje volt pozitív. Öten vannak Spanyolországban, hárman Japánban, ketten Kínában, egy-egy érintett pedig Olaszországban és Németországban tartózkodik.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
virus-korhaz.jpg

Koronavírus-gyanú miatt kórházi megfigyelés alatt tartanak egy családot Balassagyarmaton

Tisztifőorvos: nem elegendők önmagukban a tünetek és nem elegendők önmagukban a beteg utazási előzményei sem a gyanúhoz, csak a kettő együtt.
MTI, SZM, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. február 28.


hirdetés

Négy embert tartanak koronavírus-gyanú miatt kórházi megfigyelés alatt Balassagyarmaton - közölte az önkormányzat a hivatalos Facebook-oldalán.

Ezt írták:

A Komárom-Esztergom megyei Tisztifőorvos döntése értelmében

jelenleg egy család tagjait, 4 főt Komárom-Esztergom megyéből tartanak szakszerű megfigyelés alatt a kórházban. Közülük egyelőre egyikük sem mutat típusos tüneteket, de két fő esetében rosszullét és a nemrég történt olaszországi tartózkodásuk miatt a teljes családot megfigyelés alatt tartják.

Jelenleg a vizsgálati (vér, orr és szájnyálkahártya) eredményekre várnak az orvosok.

hirdetés

Ha pozitív leletet produkálnak, automatikusan átkerülnek a fővárosi Szent László Kórházra, pozitív leletet nem produkáló közvetlen hozzátartozók/kontaktszemélyek pedig karanténba kerülnek az illetékes megyei tisztifőorvos által elrendelt helyen (otthonukban, vagy valamelyik egészségügyi intézményben).

Önmagukban a betegség tünetei vagy a beteg utazási előzményei nem elegendők a koronavírus-fertőzöttség gyanújához, mindkettő szükséges ahhoz, hogy egy esetet gyanúsnak minősítsenek - mondta az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Müller Cecília megjegyezte: Magyarországon influenzajárvány van, valószínűleg sok ember jelentkezik háziorvosánál lázzal és száraz köhögéssel, vagyis a koronavírushoz hasonló tünetekkel.

Kiemelte:

nem elegendők önmagukban a tünetek és nem elegendők önmagukban a beteg utazási előzményei sem a gyanúhoz, a kettő csak együtt vélelmezi a gyanút.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!