hirdetés
tagas_szoba.jpg

Azonnal bevethető trükkök, amiktől nagyobbnak tűnik a lakásod

A nagy lakás nem csak a négyzetmétereken múlik, bőven van lehetősége a benne lakóknak is. A Jószaki blog szerzőjének trükkjei pont ebben segítenek.
Forrás: Jószaki blog - szmo.hu
2017. május 08.


hirdetés

A Jószaki blogon nem csak hasznos tanácsokat találtok építkezéssel, felújítással és javítással kapcsolatban, hanem a legprofibb szakemberek közül - akár mások ajánlása alapján - kiválaszthatjátok a legtutibbat.

Ki ne akarna nagyobb lakásban élni? Tágas tér, hosszú folyosó és még a bringát sem az erkélyre kell tolni. No de lakásunk méretein ritkán lehet úgy változtatni, hogy a szomszédunk ne perelne be azért, mert egy délután elloptuk a szobáját, amit a mi lakásunkhoz csatoltunk. Pedig mi még gondosan az ajtaját is lefalaztuk. Érthetetlen! Ezek után nem maradt más, minthogy olyan optikai trükköket vessünk be, amitől garantáltan nagyobbnak fogjuk érezni a teret.

1. Szabadulj meg a bútoroktól!

Ha nem is rakjuk ki az összeset, legalább próbáljuk meg csökkenteni a számukat, mert a legtöbb teret a nagy bútorok veszik el. Hosszú szekrénysorok, faltól falig, amik persze nem üresek. Kezdj el szortírozni és akár egész szekrényektől is megszabadulhatsz. Tedd fel valamelyik apróhirdetős oldalra és egy percig se bánd!

Ha pedig épp új bútorokat tervezel vásárolni, vegyél többfunkciósat, pl. ami egyben dohányzóasztalként és egyben felnyitható tárolóként is üzemel. Két (vagy több) bútor egy helyen. Az otthonod érted és nem a felesleges cuccaidért van.

butor

2. Használj kevesebb színt az otthonodban!

A sok szín túlzsúfoltságot tükröz. A kevesebb szín harmonikusabbá és tágasabbá varázsolja az otthonod. Hogy mit jelent ez? Alapszínként ragaszkodj a fehérhez és a szürkéhez, míg kiegészítőkön keresztül csempéssz egy-egy kedvenc színt a lakásodba.

Ennek árnyalatait is használhatod, de vigyázz, ha túl sok színt viszel a szobába, akkor az könnyen az ellenségeddé válhat. Ha az üzletek polcain nem találsz számodra megfelelő árnyalatú és fazonú bútort, kérdd asztalos szakember segítségét, aki a dizájnban is sokat hozzátehet!

szinkanape

3. Cseréld le a kanapédat szellősebbre!

Nappalink egyik legnagyobb helyfoglalója általában a kanapé. Add el és vegyél helyette szellősebbet, légiesebbet, mert a nagy, vaskos ülőgarnitúrák aránytalanul elfoglalják a szobát. Zsúfoltságot hoznak az életünkbe. Figyelj oda rá, hogy legyen lába, mert a macskának is van és ő sem panaszkodik rá.

Jó, nemcsak a macska miatt, hanem a térélmény miatt! Egyszerűen az, amelyiknek van lába, több levegőt hagy. És még takarítani is jobban lehet alatta!

Ne aggódj, egy a szoba méreteihez passzoló kanapé nem lesz kényelmetlenebb, csak otthonosabb. Ugyanolyan finom lesz benne nézni a pároddal a filmet, csak közben a kanapé nem túr ki titeket a lakásotokból.

4. Fesd fehérre a falakat!

Oké, tudom, ezt mindenki tudja, de mégsem fogadja meg. Szerencsére az emberiség túlélte a 90-es évek falszíneit, de simán lehet, hogy visszatér és lesből újra ránk támad. Állj ellen és tartsd magad a fehér, de minimum világos falakhoz és akkor nem lesz gond. Egy szoba kifestése már 30-50 ezerből kijön, ha festőt hívsz, de ha magad kened, akkor ennek harmada is simán elegendő. Persze ha nem vagy elég profi, háromszor annyi időbe telik és akkor meg az időd a pénz, de majd te eldöntöd!

Viszont figyelj oda, hogy a barkácsáruházakban ha nem is márkás, de minőségi festéket vegyél, ha nem akarod ötödjére is újrafesteni, mert a gyengébb minőségű nem fedi a kávéfoltot, amit még István hagyott ott a falon, azon a bizonyos bulin. Azt hitte nem vettem észre...

falsavrolo

5. Engedj be sokkal több fényt!

A fény és a fehér falak a barátaid. Szabadulj meg a nehéz sötétítőfüggönyöktől! Ezek nem illenek kis terekbe. A sima függönyt is nézd meg, hogy mennyi fényt fog meg. Ha túl sokat, akkor add el és helyette inkább használj például sávrolót, amit mindig úgy állítasz be, ahogyan éppen szükséged van rá.

Sávrolót lehet egyedi méretre is csináltatni, keress rá! Ha szerencséd van, akkor barkácsáruházakban és lakberendezési boltokban is találsz sokkal olcsóbban, fix méretekben.

6. Az ajtókat, ajtókereteket fesd fehérre!

De mindenképp világosra. Főleg a kicsi szobákból nagyon sokat elvesznek a karakteres ajtó-, és keretszínek. Fehérrel ezt a kontrasztot hatékonyan megszüntethetjük. Ha nem akarjuk fehérre, akkor válasszunk világosszürkét. A lényeg, hogy ne legyenek barnák! Egy kis szobát simán agyonnyom.

Ha pedig most is a mázos fehér van, csak elsárgult, akkor egy újrafestés is hatalmas fejlődést hoz. Egy festő kábé 10-15 ezerből megcsinál már egy ajtófestést. Keress rájuk! Egymagad olcsóbban is kihozhatod, de szánj rá időt és az alapozót semmi esetre se felejtsd el!

ajtotukor

7. Használj tükröket mindenhol!

Többszáz éves trükk. A tükröt nemcsak praktikai okokból használjuk, hanem térnövelésre is. Segít a fényt is eljuttatni olyan helyekre, ahova magától már nem jutna el, így a sötét folyosók is világosabbá tehetőek. Üvegesek foglalkoznak az egyedi méretű tükrök készítésével és simán kijön már négyzetméterenként 10 ezerből. Mindenképp megéri!

+1 Ne pakolj nyakig minden polcot!

Egy félig megpakolt polc sokkal szellősebb és tágasabb teret varázsol, mint egy minden négyzetcentiméteren megtömött. Próbáld tartani magad ahhoz, hogy a polc nem arra van, hogy mindent feltegyünk rá, ez nem kaszinó (ott se tedd, rossz stratégia!).

polc
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
terhes-no-fiu-cipo-needpix-1000x667.jpg

Minél stresszesebb a nő a terhessége során, annál kisebb az esélye, hogy fiút szül majd

Az sem mindegy, hogy fizikai vagy szellemi stresszel küzd a leendő anya, ugyanis ez is nagyban befolyásolhatja a születendő babájának nemét egy új kutatás szerint.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 16.Amerikai kutatók azt vizsgálták, milyen hatása lehet a születendő baba nemére az anya stressz szintje, és meglepő eredményre jutottak.

Kiderült, hogy minél stresszesebb a nő terhessége alatt, annál kisebb az esélye arra, hogy fiút fog szülni.

A stressz a mindennapi élet része, de az már egészségtelen, ha az ember állandóan aggódik valamin, gyötri magát, és úgy érzi, ez az érzés teljesen eluralkodik rajta. A kutatók szerint a legtöbb nő legalább egy stresszes időszakon átesik a szülést megelőző évben, a stressz pedig egyébként is sok esetben elkerülhetetlen a várandós nők életében. Ez az érzés viszont a bennük fejlődő magzatra is átterjed.

A nemrég közzétett kutatásban résztvevőknél megfigyelték, hogy

azok a nők, akiknek magasabb volt a vérnyomásuk, és más egyéb, látható jelei voltak a fizikai stressznek, több lányt, mint fiút szültek.

Egészen pontosan 4 fiúgyerekre 9 lánygyerek jutott. Azoknál az anyáknál, akik pszichológiai értelemben voltak stresszesek, 2 fiúgyerek jutott 3 lánygyerekre. Hozzátették azt is, hogy minden kutatásban résztvevő nőnek problémamentes volt a terhessége.

Catherine Monk, a kutatás vezetője ezt azzal magyarázza, hogy

a férfiak sokkal sérülékenyebbek a méhben, vagyis kevésbé tűrik jól a stresszt, mint a nők. Vagyis az, hogy az anya mennyire stresszes a terhessége előtt és alatt (főleg a korai szakaszban) - döntő tényező lehet a baba nemének kialakulásában.

Arra is kitértek, hogy már más kutatók is megfigyelték azt, hogy a sok embert érintő traumatikus események miatt kevesebb fiú született a következő időszakban. Ilyen eset volt például Amerikában Kennedy elnök meggyilkolása és a szeptember 11-i terrortámadás.

Azt is megállapították, hogy

azok a várandós nők, akik fizikai nyomás alatt voltak, nagyobb eséllyel adtak életet koraszülött gyereknek, mint a nem stresszes anyák. Viszont a szellemileg feszült nőknek több komplikációja akadt a terhesség és a szülés során, mint azoknak, akik fizikai stresszel küzdöttek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
mergezo-nagyszulok.jpg

Ha mérgező szüleid vannak, akkor nagyszülőként sem lesznek jobbak

Melyek a toxikus és romboló viselkedés jelei?
SzE - szmo.hu
2019. október 18.Ha láttad a Maffiózók című sorozatot, akkor biztosan emlékszel a főszereplő anyjára, Liviára, akinek mindenkire van egy bántó megjegyzése, aki ártatlan arccal kavarja a sz… a kavarni valót maga körül, aki előszeretettel csomagolja a pitiáner gúnyolódást csacsogásba, akinek soha nem jó semmi, és aki még a gyerekei segítségét is képes úgy feltüntetni, mintha azok az életére törnének.

Livia Soprano a sorozatban meghal, és a temetése után rendezett halotti toron a menyéből, Carmelából kitör:

„Mindannyian tudjuk, hogy az anyósom szörnyeteg volt. Egyfolytában gonoszkodott mindenkivel.”

És Carmela apja sem bírja türtőztetni magát: „Éveken át szenvedtünk ettől az asszonytól”.

Igen, Livia a mérgező szülő iskolapéldája, aki nagyszülőnek sem különb: az unokáival sem törődik túl sokat, még a fényképeiket sem gyűjtötte.

Mérgező szülők nem csak a sorozatokban vannak, hanem a közvetlen környezetünkben: a szomszédban, az ismeretségi körben és igen, akár a saját családunkban is.

A mérgező szülők gyakran gyerekük számára észrevétlenül rombolják az életét a viselkedésükkel, a szavaikkal, és sokan csak felnőtt korukban jönnek rá, hogy manipulálták, félrevezették vagy éppen súlyosan bántalmazták őket. A mérgező szülő többek között negatív és elégedetlen, érzelmileg zsarol, felemlegeti, mekkora vesződséget jelentettél a számára, nem áll ki érted, bánt a szavaival. Egy korábbi cikkünkben felsoroltunk 16 olyan jelet amelyből felismerheted, hogy téged is mérgező típusú szülők neveltek-e. Ez azért fontos, mert a felismerés a gyógyulás és a továbblépés első szintje.

A mérgező szülő (mint azt már említettem) nagyszülőként sem fog megváltozni: felülbírálja a döntéseidet, a gyerekeid előtt tesz rád dehonesztáló megjegyzéseket, rosszabb esetben őket is szavakkal bántalmazza, és hasonlóan viselkedik az unokáival, ahogyan annak idején a gyerekeivel tette.

A gyerekekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy azt fel tudják dolgozni, ha egyszer-egyszer dühösek a szülei vagy nagyszüleik, ha néha dohog a nagyapjuk, ha időnként kritikát vagy szidást kapnak a nagyanyjuktól, amennyiben alapvetően valódi szeretetben és megértésben élhetnek.

Sérüléseket azok a szülők és nagyszülők okoznak, akiknek túlnyomórészt a negatív megnyilvánulásaik vannak jelen a gyerek életében.

Susan Forward, a Mérgező szülők című könyv szerzője úgy tartja, hogy a toxikus szülők a gyerekeikben olyan gondolatokat, érzéseket generálnak, hogy azok nem bíznak másokban, úgy vélik, nem méltók a szeretetre, és nem fognak boldogulni az életben. A romboló szülői viselkedés leggyakrabban alkalmazott módszerek táplálják. a tagadás, a projekció, a titkolózás, a szabotázs, valamint a háromszögalkotás. Ezen kívül a mérgező szülőket olyan hiedelmek vezérlik, minthogy a gyereknek minden körülmények között tisztelnie kell a szüleit, és hogy csak úgy lehet csinálni a dolgokat, ahogyan azt a szülő gondolja.

Milyenek nagyszülőként a mérgező szüleid? Honnan tudhatod, hogy mérgező nagyszülei vannak-e a gyerekeknek?

1. Megkérdőjelezik a te alkalmasságodat apaként vagy anyaként.

„Hogy fogod azt a gyereket?” „Én ezt soha nem engedtem volna meg neki.” „9 óra, és még mindig nem alszik???” Vagy amikor a játékokkal teli dobozok és ládák előtt állva sopánkodnak, hogy szegény gyereknek nem vesztek elég játékot.

2. A hibákat keresik abban, amit csinálsz.

Nem tetszik nekik az, ahogyan a gyerekszobát berendezted, amilyen ruhákat veszel nekik, ahogyan a haját fésülöd stb.

3. A gyerekeid előtt szólnak rád, „tesznek helyre” a gyerekekkel kapcsolatos dolgokért.

4. A gyerekeid előtt tesznek rád negatív, téged lekicsinylő és megalázó megjegyzéseket.

5. Az ellenkezőjét teszik az unokákkal kapcsolatban, mint amit kérsz tőlük.

Ennek egyik jellemző példája, amikor a kérésed ellenére édességet adnak nekik, vagy direkt olyan helyre viszik őket, amit te megtiltottál. Olyan filmeket nézhetnek kérésed ellenére, ami nem az életkoruknak való.

6. Meghazudtolnak a gyerekeid előtt.

7. Bántják a gyereket.

Fizikálisan vagy verbálisan.

8. Olyan megjegyzéseket tesznek a gyerekre, ami azt sugallja, mintha elhanyagolnád a kicsit.

Például amikor meglátják a teljesen normális testalkatú unokájukat, forgatják a szemüket, hogy milyen sovány, megkérdezik, kap-e eleget enni. Összecsapják a kezüket, hogy „Úristen, hogy néz ki ez a szegény gyerek!”

9. A gyerek döntéseit is felülbírálják.

Beleszólnak abba, mit akarnak felvenni, milyen mesét kérnek elalvás előtt, vagy a kiválasztott ételt nem engedik megenni, azzal, hogy neki mást kell ennie.

10. Nem hagyják szabadon játszani a gyerekeket, megakadályozzák ebben őket.

Például azzal, ha a fiúk kezéből kiveszik a babát, a lányokéból az autót. Ha leszólják a kislányodat, amiért legózik és nem „hercegnősködik”, ha a „főzésbe” éppen belemerült fiú unokát letorkolják, mirét csinál „lányos” dolgot, ahelyett, hogy inkább

11. Rendszeresen veszekedést provokálnak veled a gyerekeid előtt.

12. Rendszeresen ordítoznak és veszekszenek az unokáik előtt.

13. Nem segítenek a gyerekek körüli teendőkben.

És ha előfordul, hogy átviszed a gyerekeidet egy hétvégére, hogy végre kipihend magad, már másnap reggel ott állnak az ajtóban a gyerekekkel, mondván, hogy „ehhez ők túl fáradtak”.

14. Folyton azt emlegetik, hogy bezzeg NEKIK mennyire nehéz volt, amikor te gyerek voltál.

Még akkor is, ha veled ellentétben rövidebb volt a munkaidejük, elnézőbbek és megengedőbbek voltak a munkáltatóik, és ők számíthattak más felnőttek rendszerese segítségére, elmehettek fiatal szülőként szórakozni.

15. Felhánytorgatják, hogy aki segítséget kér szülőként, az mégis minek vállalt gyereket.

16. Manipulálják az unokákat.

17. Megpróbálnak az unokáikban bűntudatot kelteni.

18. Maximalisták az unokákkal.

19. Érzelmileg elérhetetlenek az unokáik számára.

20. A velük való találkozás gyakran vált ki szorongást a gyerekekből.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
extremcsoki_ck.jpg

10 extrém ízű csoki, amit muszáj megkóstolnod

Ha elég bátor vagy és ki mersz lépni a komfortzónádból, kóstold meg például az algás, a sörös és/vagy a halas csokit!
Forrás: SMARTA blog, címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. október 19."Itt mindenről szó lesz, ami a lakást otthonná, a konyhát varázslatokkal teli izgalmas hellyé változtatja, miközben trükkökkel, bájjal és némi varázsporral megőrizzük nőiességünket. Ha kíváncsi vagy ez mit jelent, gyere és tarts velem!"

Ha Gombóc Artúrt megkérdeznénk, hogy melyik a kedvenc csokija, napestig tudná sorolni, de szerintem még neki se jutnának eszébe olyan extrém ízkombinációk, mint Jozef Zotter-nek, aki mindent (is) beletesz a csokiba, a ketchup-tól a halcsonton át az algáig. Tudom, tudom, ezek elég szörnyen hangzanak, ha csak úgy külön ennénk a csokihoz, nem pedig elrejtve a csokiba, pedig tényleg vannak olyan extrém kombinációk, amelyek kiállták az idők próbáját, a polcon maradhattak és nem a csoki-temetőben végezték.

Pár hete Ausztriában jártam a Zotter csokigyárban, ahol kb. 500 különböző csokit gyártanak, amelyből akár 300-at is megkóstolhatunk - persze csak, ha bírunk - a gyárlátogatás során. Miután végig ettem az egész gyártási folyamatot a pörkölt kakaóbabtól a kakaómasszán át a drazsékig, nem tudtam ellenállni a shop kínálatának és beszereztem 10 igazán extrémnek tűnő kézzel mártott csokit, hogy itthon, egy kis társasággal együtt végig kóstoljuk.

Persze nem volt könnyű dolgom, mert a Zotter kínálatában szinte csak meglepő kombinációk vannak, de szerintem sikerült "durva" dolgokat hazahoznom. Bevallom, volt olyan, amelyet félve kóstoltam meg.

1. Ananász-karamell-alga

A kóstolást egy könnyebb darabbal, az ananászos-karamellás-algás csokival kezdtük, hiszen ebben csak az alga az, amelyet nem szoktunk csokiban enni, de smoothie-ba rendszeresen teszem, és a sushiból sem hiányozhat. Első harapásra egy kiegyensúlyozott csoki hatását keltette, nem túl édes a karamelltől, mert az ananász enyhe savanyúsága kompenzálja.

A benne lévő vörösalga alapból az édes, de mivel a gyártás során meg is karamellizálják, ezért ez az édes, ami ropog a fogunk alatt. Talán a legvégén érződik egy enyhe tengeríz. A rétegek szépen elkülönülnek, az étcsoki bevonó pedig egy külső roppanósságot ad a csokinak.

2. Whisky-bacon

A whisky-bacon kombótól egy kicsit tartottam, mert egyrészt nem szeretem a whiskyt, másrészt a bacon és a csoki nekem a két véglet. Ezen előzmények után azonban kellemes meglepetés volt a lágy, krémes csoki, amelyet roppanós bevonattal ölel körbe.

A whisky alkoholos lehelete csupán enyhén jelenik meg az ízekben, a bacon, pedig amitől eléggé tartottam ízében nem dominál, inkább csak roppanósságot ad a csoki lágyságához, amelytől lesz egy kis kontrasztot az egész kompozícióban. Ráadásul a malacokat a Zotter a saját bio farmján neveli, tehát még ez az összetevő is fenntartható, organikus gazdálkodásból származik.

3. Citrom-gyömbér

A citrom-gyömbér klasszikus kombináció megfázásos időszakra, de nem csak a teánál, hanem a csokinál is tökéletes ez az ízkombináció. Első harapásnál már gyönyörűen látszik a 2 réteg: 70%-os csokikrém alul és a citromos-gyömbéres-mézes réteg felül, no meg az étcsoki bevonó is szépen kivehető.

Ízében azonnal a karácsonyt hozta nekem, mert az első asszociációm a citromos zselés-szaloncukor volt, amit imádok, de sajnos már nem sok helyen lehet kapni jó minőségűt belőle. A citrom felfrissít az érzékeket, a gyömbérnek az enyhe csípősségét pedig jól ellensúlyozza a csoki réteg.

4. Ribizli-chili

Először az édes, aztán a savanyú, majd a legvégén az enyhe csípős íz önti el a szánkat, amikor beleharapunk a ribizlis-chilis csokiba. Összességében savanykásan fanyar, de maximálisan élvezhető, kiegyensúlyozott ízvilág.

Aki nem rajong az édes ízekért annak tökéletes választás. És kellemesen roppanós az étcsoki bevonat rajta!

5. Sör

Egy újabb alkoholos csoki, nevesült a sörös csoki következett a sorban, amelyben a barna sör testesebb ízvilág jelenik meg, de jól kiegyensúlyozza a csoki édessége, illetve az ehhez a kreációhoz társított tejcsokis bevonó.

Ízében megjelenik a malátás, alkoholos íz, ami nem véletlen, hiszen IPA sör az alapja, amelyet Salzburgban gyártanak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
adult-2178366_960_720.jpg

Így árulja el a tested, hogy szerelmes vagy

Nincs étvágyad és izzadsz? Nem csak betegség lehet az oka, lehet, hogy csak szerelmes vagy.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 20.Van, amikor még mi sem vagyunk tisztában azzal, hogy szerelmesek vagyunk-e, vagy sem, ám a testünk nem ennyire bizonytalan. Az Insider néhány olyan, tudományosan is igazolt jelet gyűjtött össze, amikkel a testünk azt üzeni, hogy éppen szerelembe estünk.

Kevesebb fájdalmat érzel, érzelmileg és fizikailag is

A New York Times azt írja: a Stanfordi Egyetem kutatói rájöttek, hogy a szerelem valódi fájdalomcsillapító. A vizsgált embereknél a szeretett személyről készített kép megtekintése

körülbelül 40% -kal csökkentette a közepes fájdalmat, és 10–15% -kal enyhítette a súlyos fájdalmat.

Kicsit részegnek tűnsz

Nem csak az alkohol, hanem a szerelem is okozhat tipikus spicces tüneteket, amilyen például a fura viselkedés, vagy a sok nevetés. A CNN cikke szerint amikor szerelmes vagy, az oxitocin miatt gátlástalannak érzed magad, és jóval kevésbé félsz egy-egy olyan helyzetben, amiktől korábban tartottál. A Birminghami Egyetem kutatói megvizsgálták az oxitocin és az alkohol hatásait, így

kiderült, hogy bár az agy két különböző területén hatnak, tüneteik mégis hasonlóak.

Egy picit zavart a beszéded is

Ennek oka az epinefrin, vagyis az adrenalin. Ennek hatását a természet kizárólag vészhelyzetekre alkotta meg, így a modern kor állandó stresszhelyzetei hosszú távon a szervezet és az idegrendszer károsodásához vezethetnek.

Nem csoda, hogy zavartabban fogalmazol a hatása alatt.

Izzadsz, látszólag minden ok nélkül

Úgy érezzük, elveszítettük a fejünket, ám a szerelem valójában az agyban kezdődik. A kémia a felelős a szívdobogásért, az izzadt tenyérért és a szerelem többi árulkodó jeléért.

Az adrenalin a stresszválaszhoz nagyon hasonló állapotot aktivál, emelve a kortizolszintet és a vérnyomást. Az izzadás, a heves szívdobogás és a szájszárazság az állapot természetes velejárói.

Nem vagy éhes és kevesebbet alszol

A gyomorban lévő pillangók lehetetlenné teszik az étkezést, ám ennek azért tudományos magyarázata is van.

A szerelemi vonzódás kezdeti szakaszában megemelkedett agyi dopaminszintet találtak a kutatók a vizsgált személyeknél. Ez az agyi átvivőanyag ösztönöz arra, hogy vágyunk tárgyát megközelítsük, elérjük, felfedezzük, miközben teljes bódulatot élünk át. Jelenlétére utal többek között a csökkent alvásigény és étvágy is.

Kép: Pixabay


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!