hirdetés
112cimlap.jpg

Azelőtt kell cselekednünk, mielőtt már mindegy lesz – mondják a Fridays For Future magyar vezetői

Világméretű mozgalmat indított egy svéd középiskolás lány a Föld jövőjének megmentéséért, és itthon is egyre többen csatlakoznak. Ismerjétek meg őket!
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. április 04.


hirdetés

Februári kánikulák Európában, hónapokig tartó aszályok világszerte, egyre brutálisabb hurrikánok, földrengések és szökőárak. Csak az nem veszi észre a globális klímaváltozást, aki nem akarja. Most azonban megmozdulni látszik a világ. A tavaly egy svéd középiskolás lány, Greta Thunberg által elindított Fridays For Future mára nemzetközi mozgalommá vált, amelynek megszületett a magyar csoportja is. Alapítóikkal, Buru Petrával, Hartmann Johannával és Pribéli Leventével beszélgettünk.

-Hogyan jutottatok el arra felismerésre, hogy mekkora bajban van a Földünk?

Pribéli Levente: Valamennyien biológus hallgatók vagyunk. Én városban születtem, de aztán a családdal falura költöztünk. Már gyerekkoromban nagyon érdekeltek a körülöttem lévő élőlények, azt viszont jóval később értettem meg, hogy az én életem hogyan hat erre, és hogy ez a természeti rendszer rám hogyan hat. Tehát nálam egy hosszú folyamat volt, amíg eljutottam odáig, hogy természetvédelemmel foglalkozzam. Már régóta szerettünk volna valami olyasmit csinálni, amivel a lehető legtöbbet teszünk ezért, és mi is próbáljuk így élni az életünket. Ez a mozgalom hatalmas lehetőség arra, hogy minél több emberhez eljuttassuk az üzenetet, és hogy elérjünk olyan változásokat, amik elengedhetetlenek a jövőnk szempontjából.

Buru Petra: Hűvösvölgyben születtem, kiskoromban nagyon sokat kirándultunk, és már akkor nagyon megszerettem a természetet.

hirdetés

De nálam is hosszú folyamat volt annak felismerése, hogy a saját életemen is változtatni kell, hogy mérsékeljem a saját környezetkárosító hatásaimat.

Másképpen nem tudnék másokat inspirálni, meggyőzni. Azért is lettem én is biológus, hogy ezekről a problémákról többet tudjak meg, és ehhez kötődik szakmai kutatásom is.

Hartmann Johanna: Én falusi gyerek vagyok. Mindig nagyon erős volt a természethez való kötődésem, és gyerekkorom óta nagyon érzékeny voltam arra, hogy pusztítják az emberek, építkeznek, és sokféle érték, amit szeretek, megsemmisül. Harcolni akartam ez ellen, ezért is lettem biológus. Aztán rájöttem, hogy nem „valakik” pusztítják, hanem én is pusztítom, az én életmódom is hozzájárul, ha nem vagyok tudatos. Azt is egyre jobban megértettem, hogy a természetpusztítás milyen mértékű.

Nemcsak arról van szó önmagában, hogy elpusztul egy szép erdő, hanem az egész rendszert, a saját létünket is veszélyezteti a környezetpusztítás.

Eleinte az egyéni tetteken keresztül jött be a környezetvédelem, mint meghatározó dolog az életünkbe. Már egy ideje ismerjük egymást, és látva a nemzetközi helyzetet, megragadtuk a lehetőséget, hogy itthon is bekapcsolódjunk ebbe mozgalomba. A figyelemfelhívásba, hogy cselekednünk kell.

- Az első környezetvédő mozgalmak az 1968 körüli háború- és atomellenes tüntetésekből nőttek ki. Ezeknek egy része „betagozódott”, pártokká váltak, több-kevesebb sikerrel az eredeti célokhoz képest. Mostanában úgy tűnik, újra a civil kezdeményezések kerülnek előtérbe.

P.L: Ez a mozgalom egyre erősödik és példátlan összefogásnak vagyunk tanúi.

Egyre többen vannak, felnőttek és gyerekek, akik, bár nem környezetvédők, megértik, hogy a jövőjük forog veszélyben.

Sokaknak még mindig „riogatásnak” hangzik, de a klímaválság már itt van, a problémával most kell foglalkozni, és egyre többen érzik, hogy ez nagyon sürgető, mert mindenkire hat. Az eddigiekhez képest új helyzet, hogy az emberiség történetében korábban nem volt akkora fenyegetés, ami globális szinten az emberi civilizáció fennmaradását veszélyeztette volna. Ebben is különbözik a Fridays For Future a korábbi, konkrét dolgok ellen irányuló mozgalmaktól. Az is különleges, hogy fiatalok kezdeményezték, kezd kitörni a „zöld ügy” témakörből, sokkal általánosabbá és mindenki számára fontossá válik.

- A programotokban ugyanúgy szó van a globális energiacsökkentésről, mint az egyéni vállalásokról. Mit tehet az egyes ember a mindennapokban?

H.J.: Most tényleg az utolsó pillanatban vagyunk, minden perc számít, hogy változtassunk rendszerszinten, összefogással. Ennek egyik része a felülről jövő változtatás a döntéshozók, a gazdasági szereplők részéről, de nagyon kell hozzá a társadalmi szemléletváltás, a nyomásgyakorlás. Vezetői szinten kellemetlen döntéseket kell meghozni, és ha ezeket végrehajtani csak társadalmi támogatással lesz lehetséges. Ezért fontos, hogy egyéni szinten kicsi dolgokat is megtegyünk, és a saját szemléletünket, értékrendünket megváltoztassuk. Egyszerűsíteni kell az életmódunkat, el kell engednünk a fogyasztói gondolkodást. Ami nem feltétlenül szükséges, azt ne vegyük meg!

Vegyünk használtat, kérjünk kölcsön, válogassuk meg, hogy amit feltétlenül meg kell vennünk, honnan származik és hogyan állították elő. Válasszunk helyi élelmiszereket, támogassuk a helyi termelőket, fogyasszunk sokkal kevesebb húst! Takarékoskodjunk a vízzel, energiával, figyeljünk a vegyszermentességre a vizek érdekében.

Ha megnézzük, hogy például mennyi féle kozmetikumot használunk, miközben egy-két dolog elég lenne, és azok is egyszerűen előállíthatók otthon. És akkor még nem is említettem a népszerűbb dolgokat, hogy például ne használjunk nejlonzacskót.

P.L.: Mindenkinek fel kell ismernie, hogy az, ahogyan a mostani túlfogyasztásban élünk, nem fog működni, és sok mindenről le kell mondani. Ki kell tudni lépni a fogyasztói társadalomból. Meg kell tanulnunk, hogy ne befolyásoljanak bennünket a reklámok. Törekedjünk arra, hogy ne vásároljunk feleslegesen.

Manapság gyakran veszünk olyasmit, amiről azt gondoljuk, hogy szükséges, de nem az. Ne várjunk tárgyaktól boldogságot. Társadalmi torzulás az a tévhit is, hogy a vásárlás boldogít.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
noveny-mag.jpg

Elültette a rejtélyes kínai magokat egy férfi, és döbbenten tapasztalta, mi nőtt ki belőlük

Több ezren kapnak postai csomagban világszerte ilyen magokat, és miután az amerikai férfi két hónapja elvetette őket, most kiderült, hogy mi is az a növény.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Sok ezer ember kapott az utóbbi hetekben világszerte rejtélyes csomagokat Kínából. Senki sem rendelte meg őket, a feladójuk ismeretlen, az van rájuk írva, hogy fülbevalókat tartalmaznak, valójában vetőmagok vannak bennük - írta meg a 24.hu.

A legvalószínűbb a hamis pozitív értékelésekre hajtó webshop-tulajdonosok internetes csalási kísérlete, de a hatóságok azért azt ajánlják, hogy senki ne ültesse el a magokat.

Könnyen lehet ugyanis, hogy a természetes élővilágra, a mezőgazdaságra, vagy akár az emberre is veszélyes, invazív növényfajokhoz is tartozhatnak.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági hivatalának (USDA) figyelmeztetése szerint aki ilyesmit kap, értesítse a hivatalt, melynek munkatársai kimennek, és begyűjtik a magokat.

Az arkansasi Booneville-ben élő Doyle Crenshaw azonban két hónapja kapott magokat Kínából, és kíváncsiságból azonnal elültette őket - nem értesülve a veszélyekről.

hirdetés

Döbbenten tapasztalta, hogy egy villámgyorsan növekvő, sárga virágú, hosszúkás, zöld gyümölcsöt termő növény nőtt ki belőlük.

Azt sejtik, hogy egy tökféle lehet, az USDA munkatársai mindenesetre kiásták és elszállították megvizsgálni Crenshaw növényeit.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-fullajtar.jpg

„Erőszakos hatalomátvétel történik” a Színművészetin Fullajtár Andrea szerint

A színésznő azt mondta, hogy csak azért tanít még az egyetemen, hogy a diákok ne maradjanak egyik napról a másikra tanár nélkül.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Egy éven belül a káosz fogja szétszedni a Színház- és Filmművészeti Egyetemet – mondta Fullajtár Andrea a Pesti Hírlapnak adott interjúban. (A címképen Fullajtár Andrea Anna Politkovszkaja szerepében Stefano Massini Az átnevelhetetlen című monodrámájában.)

A Katona József Színház színésze elmondta, hogy az újságokból tudta meg az egyetem, hogy van új kuratórium. Vidnyánszky Attila érkezésére válaszul távozott Zsámbéki Gábor, aki 40 éve tanított az intézményben. Fullajtár szerint lesznek még további távozók, ő csak azért marad, hogy

„azok a diákok, akiket mi vettünk fel, ne maradjanak egyik napról a másikra tanár nélkül. Nekem személy szerint ez az egyetlen indokom, hogy én még bemegyek az egyetem épületébe”.

Fullajtár szerint Vidnyánszky nem egyeztetett senkivel az egyetemről, ez pedig „a vitakultúra teljes hiányát mutatja, vagyis a kuratórium elnökét egyáltalán nem érdekli, hogy tárgyalni kellene ilyen helyzetben. Erőpolitika van. Idáig a modellváltást emlegették, és hogy reformról van szó, de most már egészen világos: ez nem reform, ennek semmi köze nincs a jobbító szándékhoz.”

hirdetés

"Arcpirítónak és szégyenteljesnek” nevezte, hogy a kuratórium tagjai közé senki nem került be, akit az egyetem szenátusa javasolt.

Fullajtár szerint szó sincs semmiféle reformról, ha lenne, akkor felállítanának egy szakmai bizottságot, amely együtt dolgozna a szenátussal.

„De erőszakos hatalomátvétel történik, semmi más” – mondja.

Kijelentette, hogy azóta sem kaptak semmilyen jelzést a kuratóriumtól.

„Hogy tekintsem legitimnek azt a kuratóriumot, amely minden egyeztetés nélkül, valahol, zárt ajtók mögött megszületik, tagjai nem mutatkoznak be, nem ülnek le az egyetem polgárságával, csak véletlenül kiderül, hogy vannak?! - kérdi a színésznő. - Még egy kisbolt átalakításánál is tudják az ott dolgozók, hogy tulajdonoscsere történik, leülnek velük előtte egyeztetni.”

Azt mondta, csak akkor jöhet érdemi változás, ha "komolyan veszik a reform szót, ha leülnek az egyetemi polgársággal, ha garantálják az egyetemi autonómiát és a szenátus jogköreit".

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-szlavik.jpg

Szlávik: csak ősszel várhatók további szigorítások, sok függ az iskolakezdéstől

Ha több góc alakul ki, akkor kell elgondolkodni más eszközökön is – mondta az infektológus.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

"Iskolakezdésig már nem várhatók további szigorítások a koronavírus elleni intézkedésekben, csak akkor, ha jelentős gócok alakulnak ki" – mondta az ATV Startban Szlávik János.

A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint van jó, bevethető vakcina is azok között, amiket most a világban tesztelnek.

Arra a felvetésre, hogy május óta nem volt Magyarországon annyi koronavírusos megbetegedés, mint most, elmondta, hogy ez messze nem aggasztó. Ugyanis az aktív fertőzöttek és a halottak számát is figyelembe kell venni - Csehországban 2-300 között van a napi fertőzöttek száma, és az ország még mindig a zöld országok közé tartozik- emlékeztet az infektológus.

Szlávik szerint most elég ez az intézkedés-sorozat,

hirdetés

ha több góc alakul ki, akkor kell elgondolkodni más eszközökön is. Az iskolakezdés sok mindenre választ ad majd.

A járvány dinamikáját kell figyelembe venni, a járványügyi szakemberek majd eldöntik - mondja az infektológus.

Nem tudják, hogy melyik lesz a legjobb, de a most teszteltek közt van a leghatékonyabb vakcina. Szlávik János elmondta, hogy ő be fogja oltatni magát. Nem lesz kötelező, de az egészségügyben dolgozóknak meg kell tenniük.

Szlávik elmondta azt is, hogy nagyon sok kár érte a társadalmakat a koronavírus miatt, sok ember pszichés problémákkal küzd, nagyon nagy tanulság ez az emberiségnek.

Az infektológus főorvos szerint alapvetően a maszkot zárt térben kell használni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
india-repulo.png

Lecsúszott a futópályáról és kettétört egy repülőgép közel 200 utassal a fedélzetén Indiában

191-en utaztak a gépen, köztük 10 gyerek. A mentést nehezíti az esős évszak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Lezuhant az Air India Express gépe, amely Dubajból a dél-indiai Keralába repült. Helyi idő szerint este kilenckor történt a baleset, a Boeing 737-800-as gép a Calicut repülőtérre szállt volna le, de túlfutott a kifutópályán, egy völgybe zuhant, azután pedig kettétört – írja a BBC.

A Times of India szerint 191-en utaztak a gépen, köztük 10 gyerek. 18 ember, köztük az egyik pilóta halálát erősítették meg eddig. A mentést nehezíti a monszun miatti heves esőzés a térségben.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!