hirdetés
112cimlap.jpg

Azelőtt kell cselekednünk, mielőtt már mindegy lesz – mondják a Fridays For Future magyar vezetői

Világméretű mozgalmat indított egy svéd középiskolás lány a Föld jövőjének megmentéséért, és itthon is egyre többen csatlakoznak. Ismerjétek meg őket!
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. április 04.


hirdetés

Februári kánikulák Európában, hónapokig tartó aszályok világszerte, egyre brutálisabb hurrikánok, földrengések és szökőárak. Csak az nem veszi észre a globális klímaváltozást, aki nem akarja. Most azonban megmozdulni látszik a világ. A tavaly egy svéd középiskolás lány, Greta Thunberg által elindított Fridays For Future mára nemzetközi mozgalommá vált, amelynek megszületett a magyar csoportja is. Alapítóikkal, Buru Petrával, Hartmann Johannával és Pribéli Leventével beszélgettünk.

-Hogyan jutottatok el arra felismerésre, hogy mekkora bajban van a Földünk?

Pribéli Levente: Valamennyien biológus hallgatók vagyunk. Én városban születtem, de aztán a családdal falura költöztünk. Már gyerekkoromban nagyon érdekeltek a körülöttem lévő élőlények, azt viszont jóval később értettem meg, hogy az én életem hogyan hat erre, és hogy ez a természeti rendszer rám hogyan hat. Tehát nálam egy hosszú folyamat volt, amíg eljutottam odáig, hogy természetvédelemmel foglalkozzam. Már régóta szerettünk volna valami olyasmit csinálni, amivel a lehető legtöbbet teszünk ezért, és mi is próbáljuk így élni az életünket. Ez a mozgalom hatalmas lehetőség arra, hogy minél több emberhez eljuttassuk az üzenetet, és hogy elérjünk olyan változásokat, amik elengedhetetlenek a jövőnk szempontjából.

Buru Petra: Hűvösvölgyben születtem, kiskoromban nagyon sokat kirándultunk, és már akkor nagyon megszerettem a természetet.

hirdetés

De nálam is hosszú folyamat volt annak felismerése, hogy a saját életemen is változtatni kell, hogy mérsékeljem a saját környezetkárosító hatásaimat.

Másképpen nem tudnék másokat inspirálni, meggyőzni. Azért is lettem én is biológus, hogy ezekről a problémákról többet tudjak meg, és ehhez kötődik szakmai kutatásom is.

Hartmann Johanna: Én falusi gyerek vagyok. Mindig nagyon erős volt a természethez való kötődésem, és gyerekkorom óta nagyon érzékeny voltam arra, hogy pusztítják az emberek, építkeznek, és sokféle érték, amit szeretek, megsemmisül. Harcolni akartam ez ellen, ezért is lettem biológus. Aztán rájöttem, hogy nem „valakik” pusztítják, hanem én is pusztítom, az én életmódom is hozzájárul, ha nem vagyok tudatos. Azt is egyre jobban megértettem, hogy a természetpusztítás milyen mértékű.

Nemcsak arról van szó önmagában, hogy elpusztul egy szép erdő, hanem az egész rendszert, a saját létünket is veszélyezteti a környezetpusztítás.

Eleinte az egyéni tetteken keresztül jött be a környezetvédelem, mint meghatározó dolog az életünkbe. Már egy ideje ismerjük egymást, és látva a nemzetközi helyzetet, megragadtuk a lehetőséget, hogy itthon is bekapcsolódjunk ebbe mozgalomba. A figyelemfelhívásba, hogy cselekednünk kell.

- Az első környezetvédő mozgalmak az 1968 körüli háború- és atomellenes tüntetésekből nőttek ki. Ezeknek egy része „betagozódott”, pártokká váltak, több-kevesebb sikerrel az eredeti célokhoz képest. Mostanában úgy tűnik, újra a civil kezdeményezések kerülnek előtérbe.

P.L: Ez a mozgalom egyre erősödik és példátlan összefogásnak vagyunk tanúi.

Egyre többen vannak, felnőttek és gyerekek, akik, bár nem környezetvédők, megértik, hogy a jövőjük forog veszélyben.

Sokaknak még mindig „riogatásnak” hangzik, de a klímaválság már itt van, a problémával most kell foglalkozni, és egyre többen érzik, hogy ez nagyon sürgető, mert mindenkire hat. Az eddigiekhez képest új helyzet, hogy az emberiség történetében korábban nem volt akkora fenyegetés, ami globális szinten az emberi civilizáció fennmaradását veszélyeztette volna. Ebben is különbözik a Fridays For Future a korábbi, konkrét dolgok ellen irányuló mozgalmaktól. Az is különleges, hogy fiatalok kezdeményezték, kezd kitörni a „zöld ügy” témakörből, sokkal általánosabbá és mindenki számára fontossá válik.

- A programotokban ugyanúgy szó van a globális energiacsökkentésről, mint az egyéni vállalásokról. Mit tehet az egyes ember a mindennapokban?

H.J.: Most tényleg az utolsó pillanatban vagyunk, minden perc számít, hogy változtassunk rendszerszinten, összefogással. Ennek egyik része a felülről jövő változtatás a döntéshozók, a gazdasági szereplők részéről, de nagyon kell hozzá a társadalmi szemléletváltás, a nyomásgyakorlás. Vezetői szinten kellemetlen döntéseket kell meghozni, és ha ezeket végrehajtani csak társadalmi támogatással lesz lehetséges. Ezért fontos, hogy egyéni szinten kicsi dolgokat is megtegyünk, és a saját szemléletünket, értékrendünket megváltoztassuk. Egyszerűsíteni kell az életmódunkat, el kell engednünk a fogyasztói gondolkodást. Ami nem feltétlenül szükséges, azt ne vegyük meg!

Vegyünk használtat, kérjünk kölcsön, válogassuk meg, hogy amit feltétlenül meg kell vennünk, honnan származik és hogyan állították elő. Válasszunk helyi élelmiszereket, támogassuk a helyi termelőket, fogyasszunk sokkal kevesebb húst! Takarékoskodjunk a vízzel, energiával, figyeljünk a vegyszermentességre a vizek érdekében.

Ha megnézzük, hogy például mennyi féle kozmetikumot használunk, miközben egy-két dolog elég lenne, és azok is egyszerűen előállíthatók otthon. És akkor még nem is említettem a népszerűbb dolgokat, hogy például ne használjunk nejlonzacskót.

P.L.: Mindenkinek fel kell ismernie, hogy az, ahogyan a mostani túlfogyasztásban élünk, nem fog működni, és sok mindenről le kell mondani. Ki kell tudni lépni a fogyasztói társadalomból. Meg kell tanulnunk, hogy ne befolyásoljanak bennünket a reklámok. Törekedjünk arra, hogy ne vásároljunk feleslegesen.

Manapság gyakran veszünk olyasmit, amiről azt gondoljuk, hogy szükséges, de nem az. Ne várjunk tárgyaktól boldogságot. Társadalmi torzulás az a tévhit is, hogy a vásárlás boldogít.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-viktor-influenza-oltas.jpg

Rosszul oltották be Orbán Viktort influenza ellen Dr. Novák Hunor gyermekorvos szerint

Az orvos szerint több szakmai hibát is vétettek a miniszterelnök beoltásánál.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor beadatta magának a mindenkinek ingyenesen járó influenza elleni védőoltást. Erről egy videót is posztolt Facebook-oldalára kedd reggel.

Dr. Novák Hunor szerint azonban rosszul oltották be a miniszterelnököt. Facebook-posztjában azt írja,

a videóban több szakmai hibát is láthatunk, amelyek nagyon elterjedtek, még napjainkban is tévesen oktatják sok helyen a fiatal orvosoknak az oltás beadását. Ez nem az adott orvos kritikája, inkább az oktatási rendszeré, ezért beszéljünk róla általánosságban, hogy tanulni tudjunk belőle.

Az orvos azt írta, típushiba, hogy a bőrt összecsípik, amikor beszúrják az injekcióstűt, mert ezt a zsírszövetbe való oltásnál kell csinálni. A kormányfő pedig valószínűleg azt az oltást kapta, amit a deltaizomba kell beadni. Ilyen esetben a bőrt szét kell nyomni, húzni, lapítani, hogy biztosan az izomba kerüljön a hatóanyag.

"Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül, a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki (viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás)"

hirdetés

- írja az orvos.

Elmondása szerint az sem jó, hogy a tűszúrás után a fecskendőt visszaszívják, ami csak a fájdalmat fokozza.

"Vállizomba adott oltásnál ez helytelen, felesleges, gyakorlatilag nincs esélye, hogy pont egy érben legyen a tű vége, ezért a nemzetközi szakmai irányelvek nem javasolják a visszaszívást"

- magyarázza a szakember.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
koronavirus-teszt-orvos-pixabay.jpg

Kötelező karantént kapnak azok, akik nem vesznek részt az országos koronavírus-tesztelésen Szlovákiában

Egyébként önkéntes lesz a tesztelés.
MTI, címkép: illusztráció (fernandozhiminaicela/Pixabay) - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia - közölte Igor Matovic miniszterelnök Szlovákia biztonsági tanácsának keddi ülése után Pozsonyban.

"A kormánykoalíció egyértelműen az önkéntes tesztelést támogatja" - mondta Matovic újságíróknak.

A pozsonyi kormány vasárnap döntött arról, hogy az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá.

A nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a hét végén kezdődik el néhány, a koronavírus-járvány által leginkább veszélyeztetett járásban próbateszteléssel. A tesztelés többségét két hétvégén - október 30-a és november 1-je, valamint november 6-a és 8-a között - fogják lebonyolítani.

hirdetés

Az embereket - Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van - antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye mintegy 15-30 perc elteltével már kiértékelhető.

A szlovák biztonsági tanács ülésén Zuzana Caputová államfő is részt vett, aki korábban kifogásolta, hogy először a sajtóból értesült a tervekről. Igor Matovic kormányfő ugyanis az európai uniós vezetők múlt heti csúcstalálkozóján elképzeléseit megosztotta néhány kollégájával anélkül, hogy előzőleg minderről tájékoztatta volna országa elnökét. Matovic később elismerte, hogy hibázott, és elnézést kért az államfőtől

"Úgy vélem, hogy részletesen és átfogóan megválaszoltuk az elnök asszony minden kérdését" - jelentette ki a kormányfő.

A hivatalos közlések szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának.

Egy-egy tesztelőhelyen átlagban hét-nyolc emberre lesz szükség, akikhez még önkéntesek is társulnak. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják.

Jaroslav Nad védelmi miniszter azt mondta, hogy a hadsereg 8000 katonát mozgosított a tesztelés lebonyolítására. A szükséges fertőtlenítéseket szintén a katonák fogják biztosítani.

A kormány országos koronavírus-tesztelési terve egyébként nem talált egységes fogadtatásra Szlovákiában. Sokan, köztük például a magánorvosok szövetsége, vitatják ezt a döntést, a települések polgármesterei pedig a hatékony és praktikus kommunikációt hiányolják az állam részéről.

"Nem készítették elő megfelelően, helytelen és veszélyes az átfogó országos tesztelés" - tájékoztatta a TASR hírügynökséget a magánorvosok szövetsége. A szövetség szerint a terv számos kérdést vet fel, ezért javasolják a leállítását és azt, hogy tárgyaljanak róla.

Marek Krajcí, egészségügyi miniszter felhívással fordult az egészségügyi dolgozókhoz és a diákokhoz, hogy segítsenek az akció lebonyolításában.

A szlovákiai kórházakban jelenleg 638 beteget kezelnek, akik közül 51 szorul lélegeztetőgépre - közölte kedden Zuzana Eliáąová, az egészségügyi tárca szóvivője.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
donald_trump-2.jpg

Ha Trump veszít, a titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja a Fehér Házból

Persze csak akkor, ha önszántából nem hajlandó menni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Állítólag elkészültek a titkosszolgálati tervek arra az esetre, ha Donald Trump választási vereség esetén nem hajlandó elhagyni a Fehér Házat, írja a Metro.

Trump eddig még nem kötelezte el magát a békés átmenet mellett, ha számára kedvezőtlenül alakul a november 3-i elnökválasztás. Ellenben többször is utalt már arra, hogy fennáll a csalás lehetőségének veszélye.

Anthony Scaramucci szerint a titkosszolgálat éppen ezért készült fel annak a lehetőségére, ha a demokrata Biden győzelme esetén Trump a januári beiktatásig mégsem hagyja el az elnöki rezidenciát. A Fehér Ház volt kommunikációs igazgatója úgy tudja, hogy

a titkosszolgálat a tengerészgyalogsággal karöltve kész akár erőszakkal is eltávolítani a 18 hektáros területről a 2016-ban megválasztott elnököt, ha két hét múlva nem az ő győzelmével ér véget a szavazás.

hirdetés

Scaramucci szerint Trump "a nyugati civilizáció leggyűlöltebb személye", aki bármi áron megpróbálhatja megtartani hivatalát, mert nincs hova mennie. Vereség esetén ugyanis sem a tábornokai, sem a bíróságok nem fogják megvédeni.

Közben Steve Bannon, egykori elnöki tanácsadó arról beszélt egy ausztrál lapnak, hogy Biden győzelme esetén Trump 2024-ben nagy eséllyel ismét elindulhat az elnökválasztáson.

De most sincs még minden veszve: Bannon szerint

az állás valójában jóval szorosabb lehet Joe Biden és Donald Trump között, mint amiről az előrejelzések szólnak. A közvéleménykutatások kivétel nélkül a demokrata jelölt elsöprő novemberi győzelmét vetítik előre.

Donald Trump már többször nyilvánosan felhívta támogatói figyelmét, hogy ne bízzanak ezekben az kutatásokban. Az elnök ráadásul folyamatosan hangsúlyozza, hogy a levélszavazással a demokraták csalnak, annak ellenére, hogy az év elején ő is postai úton szavazásra jelentkezett.

Az országban minden korábbi rekordot megdöntve már több tízmillióan adták le előzetesen a szavazatukat. Az amerikai elnökválasztást hivatalosan november 3-án, kedden tartják.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dr.pocs-alfred.jpg

Nem volt rajta maszk a rendelésen, ezért rúgták ki a vírusszkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Dr. Pócs Alfréd korábban azt mondta, azzal az indokkal küldték el, hogy Covid-ellenes. A kórház azonban mást közölt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Mint arról beszámoltunk, elbocsátották a gyöngyösi Bugát Pál Kórházból Dr. Pócs Alfrédot, az orvoskamara Heves megyei elnökét, akitől koronavírus-tagadó állításai miatt szeptemberben a Magyar Orvosi Kamara elhatárolódott.

Az orvos azt mondta, a kórház igazgatója október 6-án hívta be és küldte el 25 év után azzal az indokkal, hogy Covid-ellenes.

A kórház most reagált a hírre egy közleménnyel, amit a 24.hu szúrt ki.

Ebben azt írják, azért menesztették Dr. Pócs Alfrédot, mert nem viselt maszkot a szakrendelésein.

hirdetés

"Az intézmény folyamatosan ellenőrzi, hogy a közvetlen betegellátásban dolgozók viselik- e a maszkot. Dr. Pócs Alfréd a szakrendelései során nem használt maszkot, veszélyeztetve így az ellátottak, valamint a vele egy rendelőben lévő szakdolgozó egészségét. Több helyen nyilvánosan vírustagadó konferenciát tartott, melynek tényét a Spiritual TV és a DEHÍR is közölte.

A Bugát Pál Kórház 2020. október 31-i hatállyal, a szerződésben foglalt 30 napos felmondási idővel, törvényesen mondta fel vele a vállalkozási szerződést. Az ortopédiai betegek ellátását ezen felül még három szakorvos végzi Gyöngyösön, a páciensek megelégedésére, tehát az ellátás biztonsága továbbra is megmarad" - olvasható a kórház oldalán megjelent közleményben.

Dr. Pócs Alfréd azt mondta, jelenleg egy hónapos felmondási idejét tölti, a salgótarjáni és az ózdi kórházban ugyanakkor továbbra is dolgozik. A 24.hu-nak egyébként tagadta, hogy vírustagadó volna, de úgy látja, hogy a koronavírus miatt hátrányt szenvednek az ellátásban a nem fertőzött betegek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!