hirdetés
16707295_10212601974630330_259474971372232638_o.jpg

„Az ünnepvárás intimitását teremti meg a lemez” – Szabó T. Anna versei Molnár Emese dallamaival

Vannak olyan pillanatok, amiért az év vége rohanó, hangos forgatagában is érdemes megállni, és hallgatni. Erre emlékeztet Szabó T. Anna és a JaMese Adventi kalendáriuma.
Göbölyös N. László - címkép-fotó: Valuska Gábor - szmo.hu
2019. december 03.


hirdetés

Olyan pillanatokról van szó, amikor eszünkbe jut, hogy vannak ünnepnapok, amelyek a szeretetről, a legtágabb értelemben vett hitről, az egymásra való odafigyelésről, a letisztult lélekről szólnak. A verseskönyv és az ebből született dalok szép ajándékok gyereknek felnőttnek egyaránt, egyben alkalom arra, hogy Szabó T. Anna és az énekes-dalszerző Molnár Emese felidézzék adventi és karácsonyi élményeiket.

- Nagyon szerencsés vagyok, mert mindkét szülőm gyönyörűen megteremtette a Karácsony hangulatát. Jékely Zoltán novelláiban vannak ilyen varázslatos karácsonyvárások – meséli kolozsvári gyerekkorának élményeit Anna - Advent idején édesapám minden este énekelt. Egyszer Finnországból kaptunk egy gyertyát, egy ádventi forgót, amelyen cserélhető árnyékfigurák voltak. Minden gyertyán volt egy szám, és amikor 24 estén meggyújtottuk őket, mindig addig égtek, amíg a szám el nem tűnt. Édesapám minden este bejött a szobánkba, és a gyertyafénynél énekeltünk együtt az öcsémmel.

A karácsonyvárás, a rákészülés számomra máig nagyon fontos érzelem. A várakozás nélkül nem igazi az öröm. A kiskori ádventekből megmaradt bennem ez a jól eső biztonságérzés, a tér „kuckósága”.

- A költőnőtől azt is megtudjuk, hogy az erdélyi karácsonynak van egy jellegzetessége: nem a kis Jézus a lényeg, hanem az angyalok.

- A zsoltárok, dalok is arról szólnak, hogy megnyílik az ég, az angyalok serege jön, a világosság, a fényesség, a békesség a Földön az embereknek… A könyvet illusztráló Rofusz Kinga nagyon jól ráérzett erre. Amikor Gyurival (Anna férje, Dragomán György író – a szerk.) először hallgattuk végig a lemezt, azt mondtam: most rehabilitáltam magamban az angyalt. A dalokban is sokszor szerepelnek, meg abban a mesében is, amit Emese külön kért a lemezhez, az ember és az angyal közti átmenetről, arról, hogy mikor lehetünk mi angyalok.

hirdetés

- Volt ennek a könyvnek egy előző változata. Még a Reader’s Digest megrendelésére készült 2011-ben, Szűcs Édua rajzaival. Rófusz Kinga illusztrációiban mintha a gyermekrajzok stílusa keveredne Marc Chagall mesevilágával.

- Az elsőben kicsi könyvek voltak, amelyeket rá lehetett akasztani a karácsonyfára. De mivel valószínűleg nagyon drága volt, keveset nyomtak belőle és elsikkadt, mintha nem is létezett volna. Aztán tavaly megkeresett a Pagony kiadó. Csupán néhány verssel egészítettem ki, mégis egészen más hangulatú könyv lett.

A piros számomra nagyon kedves szín, nagyon örülök, hogy Kinga ezt a melegséget ilyen szépen ábrázolta a tél hideg kékjének kombinációjával.

Az első egészen kicsiknek, 2-3 éveseknek szólt, ez pedig az egész családot megtöltheti érzelmekkel.

- Anna számára igen csak éles kontrasztot jelent a romániai diktatúra éveiben a karácsonyvárás azzal, amit napjainkban mindannyian átélünk, egyre korábban kezdődően.

- Gyerekkoromban a diktatúrában tiltották a karácsonyt, „télifa-ünnepnek” nevezték, még szabadnap sem volt, mindent megtettek, hogy ellehetetlenítsék.

Nehezebb volt készülődni, venni pedig végképp nem volt mit. Attól még írtunk levelet az angyalnak, ahogy az én gyerekeim is írtak hosszú éveken keresztül. Emlékszem, volt benne egy síkesztyű, egy könyv, semmi lehetetlen kívánság.

Akkor még el sem tudtam képzelni, hogy létezik egy „fogyasztói társadalom”. Nem mondom, hogy én soha nem esem bele ebbe a csapdába, de azt borzalmasnak tartom, hogy bemegyek egy áruházba és folyamatosan szólnak a karácsonyi dalok. Szerintem ezt senki sem szereti. Nagyon zavaró ez a hangszennyezés. A lemez a maga nem karácsonyi, hanem karácsonyváró dallamaival éppen az ünnepvárás intimitását teremti meg: a szentségét nem erőszakosan ismételgetve sulykolja, hanem finom fokozatossággal megteremti. Nem manipulálni, hanem segíteni akar, hiszen semmibe sem kerül együtt játszani, dúdolgatni és örülni.

- Amikor megvettük a kötetet - még nem ismertük a lemezt – készültünk arra, hogy unokánknak mesélünk belőle, azonnal feltűnt, hogy szinte zene nélkül is valamennyi vers „dalolható”.

- Az első vers, amit írtam, a Hóhullásban, altatódalnak indult, nagyobbik fiamnak. Még baba volt, amikor énekeltem neki, és amikor elaludt, megírtam a verset. A legtöbb valamilyen belső dallamra íródott, de azokat nem árulom el - vagy pedig miután megszületett a vers, el is felejtem. A lemezen az egyik legszebb dal a Fénykör lett, amelyet külön ehhez írtam, benne van szeretteink elvesztése. De gyönyörű az Ünnep is, amit Palya Beával énekelnek, ez a Chanticleer „mexikói barokkjára” emlékeztet. Ezt a fajta emelkedettséget, ezt az „áhítatos őrjöngést” kapták el. Emese kérte, hogy legyen egy olyan dal, amely megmutatja, hogy a karácsony nemcsak idill, hanem feszültség is.

- Anna szerint az Advent azért is ad módot az elcsendesedésre, mert nincsen „tétje”, hogy sikerüljön.

Karácsonykor viszont ott vannak a háziasszonyi teendők, és izgulunk, hogy minden rendben menjen, hogy semmi ne zavarja be a békességet, mert az ilyesmi előfordulhat egy nagy családban, ahol többen régen nem látták egymást.

- Igazából a karácsony másnapjának a reggele a legjobb, amikor már minden lezajlott, ülünk a finom illatok között, megéljük a hagyomány örömét, amihez újakat is hozzáteszünk. Nálunk már a rítus része lett egy filcből készült Háromkirályok, amit tán 15 évvel ezelőtt Tóth Krisztinától kaptunk.

A felnőtt elveszti a csodát, de mégis meg akarja tartani.

- Emesééknél gyerekkorában az advent nem volt hangsúlyos, de „decemberben már benne volt a levegőben a karácsony illata.”

- Anyukám mindig nagytakarítást végzett és diót is sokszor törtünk, hogy legyen a sütikhez. De igazán a karácsony előtti napokban indult el a tervezés és sütemény-készítés. Mivel a szüleim tanárok voltak, a két ünnep között nem dolgoztak. Így tényleg együtt töltöttünk két hetet is akár – meséli az énekesnő - Ezek társasjátékozással, színházba menéssel teltek. Életem első hat évében falun laktunk, egy szolgálati lakásban, ahol a szobában cserépkályha volt.

Fotó: Emmer László

Emlékszem arra a jó melegre, amelyet csak ezek a kályhák tudnak adni és valahogy azok a karácsonyok nagyon álomszerűen maradtak meg bennem.

Az egyik ilyen karácsonyon a szüleim titokban emeletes tortát sütöttek és szereztek rá egy zseléből készült kismalacot. Nem tudom, hogy jutott eszükbe, de nekem az gyerekként annyira tetszett, hogy soha nem felejtem el. Emlékszem, hogy sajnáltam felvágni.

Emese kortárs magyar költőktől, Jónás Tamástól, Tóth Krisztinától, Lackfi Jánostól tanult saját szövegeihez verstechnikát, így jutott el Szabó T. Annához, és ő ugyanazt tapasztalata, amit mi.

- Annánál hívott az a zeneiség, amely szerintem még a prózáját is átitatja. A mondatok bennem dallamokat szőttek és dallá formálódtak. A Pordal volt az első, amit elküldtem neki. Egy rissz-rossz próbafelvételt hallhatott először tőlünk, de pozitív volt a válasz. A közönség azóta is kéri és mindig emlékszik erre a dalra. Szépen, szelíden ébreszti az embereket.

A lemez dalaiban felfedezhetők klasszikus motívumok, keleti és balkáni hangsorok, de blues is. Vajon hogyan állnak össze ezek egy zeneszerző agyában?

- A zene jobb agyféltekés tevékenység vagyis abszolút érzelmek vezérlik. Sokszor nem tudom honnan jönnek a motívumok: van benne népdal, van benne Sting és Lizz Wright, de igazán egyik sem. Szerintem egy zenész fül rengeteg mindent átfolyat magán, de amikor alkotunk, nem mindig tudjuk megmondani, hogy honnan jött a motívum és ez jó, mert ha tudnánk, másolnánk. Sokszor kicsi dallamfoszlányt kezdek énekelgetni és csak azzal improvizálok. Az ismétlések aztán hosszabb zenei gondolatokat szülnek. A Bennem a világ témája is így született és az adventi lemez Mikulás dalának ismétlődő kísérete is.

- Emese két évvel ezelőtt álmodta lemezre a 24 dalt Anna verseiből, és most, hogy elkészült, mindegyiket nagyon közel érzi magához.

- Amikor a sorrendet összeállítottam, úgy gondolkodtam, ahogyan a természet rendje is működik. Egyre jobban haladunk a téli napforduló felé: a hosszú esték miatt az ember kevesebbet mozdul ki és jó bent lenni. De közben meg nehéz is, mert a bezártságban feszültségek támadhatnak.

Szerintem karácsonykor a családi dinamikák jobban kiütköznek. Alkalmazkodnunk kell egymáshoz, elvileg mindenkinek boldognak kellene lennie, de nem mindig sikerül. Szerintem a dalok ezeken is átsegítenek, van egy ívük és sokszor a kedves játékos dalok között megjelenik egy-egy borongós hangulat vagy gyászdal. Én ezeket is el akartam mesélni, mert léteznek és szerintem igazi boldogság kézen fogva jár a szomorúsággal.

Akinek a kezébe akad a lemez, annak azt javaslom, hogy hallgassa végig, legyen újra gyerek és aztán érezze meg a felnőtt karácsonyok erejét is. Ha pedig gyerekek hallgatják, ami nagy öröm számomra, akkor ők biztos nem gondolkodnak annyit, mint mi és nem elemeznek. Rögtön tudják, mi tetszik nekik. A kisfiam kedvence a Vásárfia.

A JaMese Zenés Adventi Kalendárium című lemezének élő bemutatója december 8-án, Advent második vasárnapján este 18 órakor lesz a MOM kulturális központban.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
puli.jpg

Megvan a legkínosabb ajándékpulcsi az idei karácsonyra

A nő nevetve mesélte el videójában a történetet, amiben azt is hozzátette, férje először el sem akarta hinni, hogy valójában mit vett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 29.


hirdetés

Karácsonyra pulóvert adni elég kézenfekvő - tudta ezt a texasi Dorothy Green férje is, aki egy menő kötött darabbal lepte meg az asszonyt.

Felpróbáláskor derült csak ki, hogy valami nagyon nem stimmel az ajándékkal.

Kifejezetten fura volt a hátkivágása, de azt még letudták azzal, hogy kell alá venni valamit. Az azonban sehogy sem hagyta nyugodni Dorothy-t, hogy a karkivágás szabása is nagyon nem passzol.

Lehetne még fokozni a kedélyeket, de eláruljuk: a férfi valami nagyon elnézett és kutyaruhával lepte meg feleségét az ünnepekre.

A nő nevetve mesélte el videójában a történetet, amiben azt is hozzátette, férje először el sem akarta hinni, hogy valóban kutyapulcsit vett:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
maxresdefault-3-1000x563.jpg

Kivágták Trumpot a Reszkessetek betörők 2-ből Kanadában

Az amerikai elnök kikerült a filmből.
Kép:20th Century Fox - szmo.hu
2019. december 26.


hirdetés

Nemcsak nálunk, de Kanadában sem múlhat el úgy az ünnep, hogy ne adja le valamelyik tévécsatorna a Reszkessetek betörők valamelyik részét, és ez idén sem volt másként. A kanadai CBC műsorára is tűzte a második részt, ám némi változást eszközölt a filmen:

egészen pontosan kivágták belőle azt a jelenetet, amikor feltűnik Donald Trump és útbaigazítja Kevint.

A hiányzó jelenet természetesen feltűnt a tévénézőknek, és Twitteren kezdtek konspirálni, politikai indíttatást érezve a háttérben. A ComicBook.com utolérte a csatorna illetékeseit, akik megcáfolták mindezt:

állításuk szerint azért vágták meg a filmet, hogy beleférjen az időkeretbe a reklámokkal együtt, és mivel az adott jelenet nem kulcsfontosságú, az is kikerült belőle.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
jenniferaniston_johnaniston.png

„Karácsony az egyik készítőmmel” - Jennifer Aniston akkor és most fotókat posztolt édesapjával

Már több, mint hárommillióan lájkolták a két képet.
Fotó: Instagram/Jennifer Aniston - szmo.hu
2019. december 27.


hirdetés

Egyre jobban belejön az instagramozásba Jennifer Aniston. A Jóbarátok Rachelje még október közepén regisztrált a közösségi platformra, azóta pedig szinte minden posztja újabb és újabb rekordot dönt meg.

Az 50 éves színésznő legutóbb édesapját köszöntötte fel karácsony alkalmából akkor és most fotókkal. A két fotóhoz csak annyit írt, hogy

"Karácsony az egyik készítőmmel. Akkor és most. Szeretlek, papa!"

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Christmas with one of my creators. Then and now #TBT Love you, papa ❤️

hirdetés

Jennifer Aniston (@jenniferaniston) által megosztott bejegyzés,

A Golden Globe-ra jelölt színésznő 86 éves édesapja ugyancsak színész. John Aniston szerepelt többek között a Szívek szállodájában, a Star Trek: Voyagerben és Az elnök emberei több részében is.

Aniston fotóit néhány óra alatt már 3 milliónál is többen kedvelték, és a hozzászólások száma is elérte a 14 ezret.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
csernobil.jpg

A csernobili erőmű tragédiája óta először állítottak karácsonyfát Pripjatyban

A fára díszek helyett családi fotók kerültek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 27.


hirdetés

Pripjatyban 1985 óta először állítottak karácsonyfát a csernobili atomerőműben bekövetkezett robbanás óta. A ma már szellemvárossá vált település egykori lakói közül gyűltek össze páran, hogy közösen fát állítsanak.

A díszek helyett azonban családi képeket akasztottak.

A fát Pripyat egyik központi házához, az "Energetik" kulturális palotához közel helyezték el.

1986. április 26-án az erőmű 4-es reaktorblokkjának robbanása miatt 47 ezer kényszerült elhagyni otthonát - írta meg a ZIK. A baleset miatt 5 millió hektár földet távolítottak el. Az atomerőmű körül 30 kilométeres védőövezet jött létre, számos kis települést, köztük Pripyat városát kiürítették, és összesen mintegy 200.000 embert evakuáltak a szennyezett területektől.

Pripyat város a Pripyat folyó partján található, 3 km-re a csernobili atomerőműtől. A csernobili katasztrófa előtt 47,5 ezer ember élt a városban, de a magas sugárzás miatt jelenleg nincs állandó lakosság.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!