hirdetés
liget-projekt.jpg

Az UNESCO szerint rémületes a Mol-felhőkarcoló, a Liget-projektet aggasztónak nevezték

Több dolgot is kifogásoltak a világörökségi helyszínek megőrzésére fordított erőfeszítésekkel kapcsolatban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 23.


hirdetés

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete jelentést adott ki, amit a HVG szemlézett. Az UNESCO a világörökségi helyszínek megőrzésére fordított erőfeszítésekről ír, és azt állapította meg, hogy bár történt előrelépés a korábbi ajánlások ügyében, de fontos lépéseket nem tett még meg a magyar fél. Többek között nincs megfelelően átfogó városfejlesztési terv sem.

A jelentésben az is szerepel, hogy mivel a Várról szóló Hauszmann-terv jelentős újjáépítéseket, új építkezéseket is tartalmaz, „veszélyt jelent” a világörökségi helyszínre.

Mint leszögezték:

a második világháborúban vagy a szocializmus időszakában megsérült, megsemmisült épületek helyreállítása egy idealizált történelmi állapot újbóli elérése érdekében a hitelesség elvesztéséhez vezet.

hirdetés

A jelentés készítői emellett „rémületesnek” tartják, hogy építési engedélyt kaphatott a Mol Campus (az olajtársaság 120 méter magasra tervezett székháza a tizenegyedik kerületben). Aggasztónak tartják a Városligetbe tervezett beruházások, így a Néprajzi Múzeum és a biodóm méretét is, emellett

arra kérik a magyar felet, hogy állítsa le a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos projekteket,

amíg átfogó, a budapesti fejlesztési tervvel összhangban lévő irányelvek nem születnek a megőrizni kívánt területek kezelésére.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tb-jarulek-valtozasok.jpg

Megszavazták: aki nem fizeti a tb-t 3 hónapig, fizetnie kell az egészségügyi ellátásért

Az Országgyűlés döntött arról is, hogy júliustól egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be.
MTI, Képünk illusztráció, forrás: Pixabay - szmo.hu
2019. december 11.


hirdetés

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási, vagyis tb ellátások összes rendelkezését.

A legfontosabb a változások között, hogy

egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, az három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

hirdetés

A parlament 112 igen, 20 nem szavazattal és 37 tartózkodás mellett fogadta el a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint az ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt.

A nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék 2020. július 1-jétől összeolvad a társadalombiztosítási járulékba, amelynek mértéke megegyezik ennek a négy járuléknak az összegével, tehát 18,5 százalék.

Egyes biztosítotti kategóriákban új kötelezettség lesz az egységes tb-járulék megfizetése úgy, hogy ezzel ellátási jogosultság is jár. Azaz az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók a tb-járulék fizetésével szereznek munkaerőpiaci jogosultságot július 1-je után.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára november végi expozéjában arról is beszélt,

a vállalkozóknak az új járulékot a minimálbér után kell megfizetni, míg jelenleg az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik az egyéni és társas vállalkozók.

Az új szabályozással

járulékmentességet kap minden munkát vállaló nyugdíjas, jövedelmüket ezentúl csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli.

Jelenleg csak a munkajogviszonyban állók kapnak járulékmentességet.

A törvény 7 710 forintban határozta meg júliustól az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét.

Újdonság, hogy ha az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett nem teljesíti fizetési kötelezettségét és az ebből keletkező hátralék összege meghaladja a háromhavit, a TAJ-szám (társadalombiztosítási azonosító jel) érvénytelen lesz, az egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe, amíg a tartozást nem egyenlítik ki.

A Népszava elemezte a kérdést, eszerint a javaslat elfogadása után a nehéz élethelyzetbe kerülők kihullanak majd az állami egészségügyi ellátásból,

a szigorítás szerintük akár 700 ezer embert is érinthet.

hirdetés

Azt is írja a lap, hogy akinél érvénytelen lesz a TAJ-szám, "az már csak készpénz fizetés ellenében juthatna közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz és gyógyszerhez. Azaz már nem járulékot fizetné meg utólag ezekért a szolgáltatásokért, hanem előre a piaci árat".

A Pénzügyminisztérium korábbi közlése szerint a szabály nem érinti a sürgősségi ellátást, a változás azokra vonatkozik, akik saját maguk fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A gyermekek után járó családi kedvezmény a jövőben a teljes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
gyor.jpeg

Kamera rögzíthette a 17 éves győri késelő támadását

Ügyvédje azt mondta, a fiúnak annyira beszűkült a tudata, hogy nem is tud visszaemlékezni arra, mit tett.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba - szmo.hu
2019. december 11.


hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, egy 17 éves diák egy hármas dolgozat ürügyén kést rántott, és az órán többször megszúrta tanárát, akinek az állapota jelenleg kielégítő.

A fiú azóta egyszemélyes cellában tartózkodik: kora miatt nem zárhatják össze felnőtt elkövetőkkel, fiatalkorúak börtönébe pedig egyelőre azért nem mehet, mert a további eljárás miatt a városban kell maradnia - írja a Blikk.

hirdetés

Mint kiderült, a nyomozók munkáját egy folyosói kamera is segítheti, ami a nyitott tanterem miatt lehetséges, hogy a teremben történteket is rögzítette.

A fiatal ügyvédje a Borsnak nyilatkozott:

"Védencem jelenleg nincs abban az állapotban, hogy üzenjen, az erős poszttraumás stressz miatt még jobban bezárkózott és magába fordult. Sőt, annyira beszűkült a tudata, hogy a cselekményre sem tud visszaemlékezni."

Hamarosan elmeorvosi szakértő állapíthatja meg, hogy a diák milyen tudatállapotban lehetett az elkövetés idejében, és ezután döntenek arról, hogy szükséges lehet-e elmegyógyintézetbe zárása.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
parlament-kulturalis-torveny-modositas-szavazas-mti-foto-1000x666.jpg

Elfogadták a kormánypártok a színházak működését is érintő kulturális törvényt

Párbeszédes, MSZP-s és DK-s képviselők a szavazás alatt tiltakozásul felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé. Mutatjuk a videót.
MTI, fotó: MTI/Bruzák Noémi - szmo.hu
2019. december 11.


hirdetés

A parlament 115 igen, 53 nem és 3 tartózkodó szavazattal jóvá hagyta a kormány kulturális törvénycsomagját.

A hétfőn benyújtott, kivételes eljárásban tárgyalt jogszabály - a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról - meghatározza az egyes kulturális ágazatokban a kultúrstratégiai intézmények körét, és rögzíti, hogy a működésükhöz szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja.

Létrejön a Nemzeti Kulturális Tanács, ami kulturális ágazatot irányítja majd.

hirdetés

A törvény kimondja, hogy a kulturális intézmény működtetéséért a fenntartó a felelős.

Az állam által fenntartott színházak működtetéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja, az önkormányzati fenntartásúak kiadásait az önkormányzat a saját költségvetéséből állja.

Az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő. A kormány pozitív döntése esetén - a határozat közzétételétől számított 30 napon belül - a miniszter és az önkormányzat megállapodást köt a színház közös működtetéséről.

A megállapodásnak garantálnia kell az érintett színház művészeti szabadságát. A dokumentumban a miniszter és az önkormányzat meghatározza - ideértve a vezetői kinevezés módját is - az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait, valamint rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét.

"Az előterjesztő célja a fenntartói felelősség elvének érvényre juttatása az előadó-művészeti szférában" - hangzott el az indítvány parlamenti vitájában.

Párbeszédes, MSZP-s és DK-s képviselők a szavazás alatt tiltakozásul felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé.

Erről Tordai Bence tett közzé videót Facebookon:

Security Check Required

null


KÖVESS MINKET:


hirdetés
greta_thunberg.jpg

Greta Thunberg az év embere a Time magazinnál

Akik követik a közélet ügyeit, azokat nem érheti meglepetésként, hogy a 16 éves svéd klímaaktivista kapta az újság rangos elismerését.
Fotó: Wikipédia - szmo.hu
2019. december 11.


hirdetés

A Time magazin 1927 óta osztja ki Az év embere díjat az adott évben az emberiség közösségéért legtöbbet tevő személyiségnek. Idén a döntéshozók választása a klímatüntetéseket szervező, a Föld sorsáért újra és újra szót emelő Greta Thunbergre esett.

A magazin azzal indokolta a döntését, hogy tinédzserkét idén jobban sikerült megértetnie a közvéleménnyel a klímaválság veszélyeit, mint a tudósoknak évtizedek alatt.

hirdetés

Greta Thunberg a bejelentés idejében éppen Madridban tartózkodik, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 25. ülésén. Itt az ülés előtti beszédében meglehetősen pesszimista hangvételt ütött meg: mint mondta, hiába csatlakoztak tömegek, a globális klímasztrájkmozgalom lényegében nem ért el semmit.

TIME

"For sounding the alarm about humanity's predatory relationship with... the only home we have, for bringing to a fragmented world a voice that transcends borders and backgrounds, for showing us all what it might look like when a new generation leads, Greta Thunberg is TIME's 2019 Person of the Year."


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!