hirdetés
nyito-1.jpg

Az ükunoka viszi tovább a családi örökséget - ritka növények a Folly Arborétumban

Különleges cédrusok, ciprusok, fenyőtobozt formázó kilátó, csodálatos panoráma, fenyőrügyszörp, saját borok, gyerekfoglalkozások is várnak a Balaton partján.
Szöveg és képek: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2018. június 25.


hirdetés

A Balaton partjától pár perces autóútra található Badacsonyörsön a ma már nemzetközi hírre szert tett Folly Arborétum. A gyönyörű környezetben lévő gyűjtemény akár egésznapos programot is nyújt az idelátogatóknak.

Az arborétum vezetője - az alapító Dr. Folly Gyula ükunokája - Folly Réka, aki budapesti fogorvosi állását hagyta hátra, hogy családjával együtt visszaköltözzön a szülőhelyére, és édesapjától átvegye a különleges gyűjtemény mindennapi feladatait. Hatalmas munka ez, amely napi jelenlétet kíván, alázatot, kitartást, és egy jó adag megszállottságot. Amióta Réka átvette az irányítás, azóta számos eredményt ért el, sok újdonság valósult meg, és elképzelésekben nincs hiány. Jelenleg is dolgoznak az újabb látványosságokon.

A Folly Arborétum létrejöttéről, a család történetéről korábbi írásunkban olvashatsz bővebben.

Mostani látogatásunkkor megnéztük, hogy mit kínálnak idén, milyen új dolgokkal találkozhatsz egész évben. Mert itt az élet nem áll meg, szívesen látnak az év minden napján, így télen is.

Réka elmesélte, hogy a százéves különleges cédrusok és ciprusok, valamint a varázslatos balatoni panoráma mellett mi mindenért érdemes ellátogatni hozzájuk.

A megújult arborétumban

öt világtáj fenyőivel (400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje), gyermekparadicsommal, árnyas pihenőkkel, kilátóval, fenséges panorámával és saját boraikkal, kézműves termékeikkel várják a látogatókat.

Hitvallásáról, elkötelezettségéről így vallott:

“Édesapám sok időt és erőt áldozott az arborétum fenntartására és fejlesztésére. Büszke vagyok arra, hogy kitartóan küzdve visszavásárolta az államosítás miatt elvesztett területeket, így Magyarországon egyedüliként családunknak sikerült megőriznie, gondoznia, gyarapítania az 1905–ben dédnagyapánk által alapított kertet. Ez a felelősségtudat volt bennem is a legmeghatározóbb, amikor igennel feleltem neki kérdésére, tudnék-e segíteni a folytatásban. Férjemmel és három gyermekemmel ekkor hazaköltöztünk Budapestről, ahol addig fogorvosként dolgoztam.

Dédnagyapánk ültette az első fákat, Nagyapánk dacolva a kommunizmussal tovább folytatta a munkát, aztán Édesapánk visszaszerezte az ellopott területeket, és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét. Az ő nagyságukhoz igyekszünk felnőni most mi, a negyedik generáció.

Szeretetük, hitük és kemény munkájuk ott van a fák között, s így mindez sokkal több számunkra, mint dendrológiai értelemben vett látványosság. Épp ebben rejlik különlegessége az ide látogatók számára is, akik azonnal érzik a különös atmoszférát.” – írta Folly Réka az arborétum ismertetőjéhez.

Arborétumi séta

A Folly Arborétumban a kerti sétán több érdekességre is felhívják a figyelmet. Az egyik ilyen a fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképező, lombozat fölé emelkedő kilátó, amely az új jelképük is. Felmászva a tetőről csodálatos látványban lehet részed: előbukkan a Badacsony, a Balaton kékje.

Az itt élő fák közül is van pár, ami különösen érdekes. Ilyen az atlaszcédrus, amelyből mára már több is található, és mind az eredeti, 1905-ben behozott fa származéka. A Folly Arborétum sokáig a cédrus telepítések kezdeményezője volt, az itt termett magból nőtt az itt található állomány is, de a Komárom-Esztergom megyei Agostyáni Arborétum állománya is innen származik.

A világ mind a 25 ciprus faja és három változata is otthonra lelt itt. Van mediterrán ciprus, arizónai ciprus is. Ritkábban látható fajok közül bemutatnak néhányat, így az amerikai MacNab, Gowen, Kuyamaka ciprus, az ázsiai Kashmir és Himalájai ciprus is, sőt egy fél évszázados könnyező ciprus is van a kertben.

Másik különlegességük a szintén eredeti telepítésű óriástobozú Kulter-fenyő, amely az elsők között érkezett Európába. Itt él az északi félteke legnehezebb tobozú fenyője is, termése elérheti a 45 cm-es hosszúságot és a 5 kg-os nedves súlyt.

Szintén kuriózum a platánkérgű diófenyő, amelynek törzse a kéregpikkelyek leválása után sárgából zöldre, majd a szürke árnyalataira változik, ezzel változó mintázatok alakulnak ki és egyedülálló látványosságot jelentenek.

Az örökzöld és lombhullató fák mellett számtalan virágzó évelőt és egynyári virágot is megcsodálhatsz. A színes virágfoltok megkomponálásához szakemberek is segítik a munkát. A kert mindennapos gondozását egy kisebb csapat végzi, hallatlan lelkesedéssel. Ezt pedig meg kell tenniük az év minden napján, hiszen télen, még hóesésben is várják a látogatókat.

A kertben való eligazodást művészien megalkotott táblák segítik. A képek és leírások mellett QR-kóddal még több információhoz juthatsz.

Az arborétum felfedezéséhez vezetést is lehet kérni, de ha jobban szereted egyedül bebarangolni a kertet, akkor egy térképet is kaphatsz belépéskor, melyen a legérdekesebb információk mellett egy útvonaltervet is találsz, így ennek segítségével könnyen eljuthatsz a legizgalmasabb látványosságokhoz.

Helló Nyár!

Az idei nyár újdonsága a Helló Nyár! programjuk. Ennek keretében minden szombaton és vasárnap szakmai borkóstolóval és a kóstoló mellé ingyenes vezetett sétával is várnak.

“Itt kell lenned, hogy elhidd – Találj rá ezen a nyáron új kedvenc helyeidre” – hirdetik a programról, és ígérik, hogy számos rejtett kincset és programlehetőséget kínálnak a belföldi utazóknak.

Bővebb információk ITT

Az arborétumi látnivalók mellett szörpkóstolót is tartanak. A Folly szörp kézműves, kistermelői termék – és nagyon finom. Réka elmondta, hogy csak friss alapanyagból dolgoznak, hőkezeléssel tartósítanak, és sem színezéket, sem tartósítószert nem használnak. A kerti séta után biztos jól esik majd például a Folly Fenyőrügy, a Levendula, vagy a Mentás-citromfű szörp. Ha többet is megkóstolnál, válts egy kóstolójegyet.

Egy érdekes szörp: a Folly Fenyőrügy szörp

Mintha friss fenyőhajtást ropogtatnál, illatos-édes kellemesen gyantás ízű frissítő készíthető belőle. Az arborétumban citrom ill. narancskarikával kínálják.

A fenyőrügy jótékony hatásai régóta közismertek. Kiváló nyákoldó hatású, így nagyon sokan, szirupként, természetes köptetőnek is használják, illetve magas a C-, B2-, K-vitamin, valamint az ásványi anyag tartalma miatt fogyasztják.

A Folly Borászatban szintén saját boraikat kínálják, többek között a Folly Buborékát, Olaszrizlinget, Budai zöldet, Kéknyelűt. A kert felfedezése után egy kóstolójeggyel ezeket is ki lehet próbálni.

A gyerekekre is gondoltak, így több helyen találni játszószereket, pihenőket, sőt egy interaktív, erdei iskola jellegű foglalkoztató programot is kidolgoztak „Égig érő tanterem”címmel, mely nemcsak élményszerű tudást nyújt, de szervesen illeszkedik az általános iskolai természetismeret tananyagba.

Egy pályázatnak köszönhetően 2019. december 31-ig ingyenesen fogadják az előre bejelentkezett iskolai csoportokat. Részükre külön programot is szerveznek, például vezetett sétát, kézműves foglalkozásokat, növény ültetést.

Bővebb információk ITT


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
balaton_rostasy-5-1.jpg

Ilyet is ritkán látni a Balatonnál augusztus utolsó hétvégéjén

Megteltek a strandok, mintha főszezon lenne... A szokatlan melegben tömegek élvezték a vizet, a napozást, a büfét, a csúszdát - mindent, amit csak a magyar tenger tud nyújtani egy kánikulai napon.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. augusztus 31.A képek alapján azt hihetnénk, hogy tombol a nyár a főszezonban a Balatonnál. Pedig már hivatalosan végéhez közeledik a nyári szezon. Az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb van, így nem csoda, hogy a 30 fok feletti hőmérsékletben újra megteltek a strandok.

Aki teheti, még kiélvezi az utolsó kánikulai hétvégét, pancsol, napozik, sörözik, fagyizik... Az időjósok szerint még két napig - keddig - lesz ilyen az idő, utána beköszönt már tényleg az ősz.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
nyito-8.jpg

Mintha Toszkánában járnánk, olyan a Badacsony a nyár végi napsütésben

Szőlővel borított hegyoldalak, kis présházak, eldugott templomok, szaglászó kiskutya – idilli hangulat a Balaton mentén.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. szeptember 29.A Balaton vidéke ősszel is tartogat szívmelengető, romantikus pillanatokat. Az aranyszínű napsütésben zöldellő szőlőtőkék, a már sárguló növényzet, a fák alatt megbújó kis présházak, vagy a sarkon felbukkanó templom olyan, mintha nem is nálunk, hanem valahol az olasz Toszkánában járnánk.

A Badacsonyba egy lazító sétáért, egy jó borért és a teljes kikapcsolódásért is érdemes ellátogatni.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito.jpg

Kötelező felmászni a Kőhegyre Zamárdiban, mert innen a legszebb a kilátás a Balatonra

Útközben pedig nézd meg a Szamárkövet, amelyhez különös legendák fűződnek.
Fotók és szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. szeptember 07.Sok hely van, ahol csodálatos a kilátás a Balatonra, de az egyik legszebb látványt mégis csak Zamárdiból élvezheted. Itt érzed, hogy igaz a mondás, hogy a déli partban az a jó, hogy gyönyörködhetsz az északi partban.

A legszebb kilátás

Ehhez pedig a legjobb hely Zamárdi, ott is a Kőhegyi kilátó.

A település központjából fel lehet sétálni a csúcsra, és a panoráma megéri azt a kis emelkedőt,

mert Balatonfűzfő, Tihany, és a Badacsony, sőt a mögöttük húzódó somogyi dombok is páratlan élményt adnak. Jó időben, megfelelő napsütés esetén szinte az egész tó belátható innen.

Ha autóval érkeznél, akkor a dombon egy parkolóban célszerű leállni, és onnan némi kaptató visz az építményhez. A kilátó mellett egy kis büfé, ivókút és mosdó is van.

Ott jártunkkor épp megékezett egy hatalmas felhő, és vele egy kiadós zivatar az északi részre, és végigkövethettük a vihar útját, majd a mögötte felbukkanó nap csillogását a vízen... Pazar volt. A vidék látványa is megnyugtató, a szőlőtőkék hosszú sorai, a kis pincék, nyaralók nagyon békés hangulatot árasztanak.

A Kőhegy a nevét vélhetőleg az itt található kövekről kapta. A felfelé vezető úton található másik híres kő, a Szamárkő szintén megér egy látogatást.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
siofok-1.jpg

Halfesztivál, Tökös Futás és Libadalom is lesz ősszel Siófokon

Vidám sportolásra és finom falatokra is hívnak, de lesz majd zene, gyerekprogram és a kutyákat is szívesen látják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 30.A Balatont, Siófokot ősszel is érdemes felkeresni, mert sokféle érdekes programmal készülnek a hétvégeken. Ezek közül ajánlunk most három különlegességet.

Halfesztivál

Október 4-6. - Siófok, Fő tér

Október első hétvégéjén igazi balatoni fesztivállal készül Siófok. Az ingyenes Halfesztivál a helyiek kedvenc eseménye, hiszen ilyenkor versenghetnek a legjobb szakácsnak járó címért a Fő téren. Balatoni halak, különleges ételek és koncertek várnak számtalan családi programmal kiegészítve.

PROGRAM:

Október 4. (péntek)

17:00 Siófoki Férfi Dalkör

18:00 Bud Spencer & Terence Hill emlékzenekar

20:00 Zorall zenekar

Október 5. (szombat)

8:00 - 14:00 Civil Halpiknik és Főzőverseny

14:30 Főzőverseny eredményhirdetés

16:00 Aranyudvar Mesezenekar

17:30 X-Press TSE

18:00 KID Rock and Roll SE.

20:00 Anna & the Barbies

Október 6. (vasárnap)

10:00-13:00 Fish Food Főzőverseny

14:30 Fish Food Főzőverseny eredményhirdetés

16:00 Farkasházi Réka és a Tintanyúl

17:30 Chameleon Zenekar

20:00 Midlife Crisis Zenekar

ÁLLANDÓ PROGRAMOK:

kézművesek, főzőversenyek, gyermek ügyességi játékok, gasztro kereskedők, vásár

Tökös Futás

November 3. - Siófok, Fő tér

A siófoki Balatuning Egyesület idén is Tökös futással ünnepli születésnapját. Torta, tökös finomságok és a sport öröme vár mindenkit a Fő téren. A 2-3 km-es táv minden mozogni vágyó előtt nyitva áll (futva, kerékpárral vagy akár rollerrel is), jelmez viselése pedig kifejezetten ajánlott,

A jutalom nem marad el: tökös finomságokkal & Balatuning Egyesület negyedik születésnapi tortájával várnak minden résztvevőt.

2019-ben a leggyorsabbakat ismét díjazni fogják + az első 200 befutó egyedi, alkalomra készített éremben is részesül.

Libadalom

November 15-17. - Siófok, Fő tér

November közepén a libáé a főszerep Siófokon: a Fő téren vár a Libadalom. A Balaton környéki vendéglátóknak köszönhetően libás ételeket kóstolhatunk, és persze a finom magyar pálinka sem maradhat el. Fellépők: Odett, Children of Distance, Starmachine és Kovács Áron.

A rendezvény ingyenes és kutyabarát.

Bővebb információk ITT


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!