hirdetés
Az ükunoka viszi tovább a családi örökséget - ritka növények a Folly Arborétumban
Különleges cédrusok, ciprusok, fenyőtobozt formázó kilátó, csodálatos panoráma, fenyőrügyszörp, saját borok, gyerekfoglalkozások is várnak a Balaton partján.
Szöveg és képek: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2018. június 25.


hirdetés

A Balaton partjától pár perces autóútra található Badacsonyörsön a ma már nemzetközi hírre szert tett Folly Arborétum. A gyönyörű környezetben lévő gyűjtemény akár egésznapos programot is nyújt az idelátogatóknak.

Az arborétum vezetője - az alapító Dr. Folly Gyula ükunokája - Folly Réka, aki budapesti fogorvosi állását hagyta hátra, hogy családjával együtt visszaköltözzön a szülőhelyére, és édesapjától átvegye a különleges gyűjtemény mindennapi feladatait. Hatalmas munka ez, amely napi jelenlétet kíván, alázatot, kitartást, és egy jó adag megszállottságot. Amióta Réka átvette az irányítás, azóta számos eredményt ért el, sok újdonság valósult meg, és elképzelésekben nincs hiány. Jelenleg is dolgoznak az újabb látványosságokon.

A Folly Arborétum létrejöttéről, a család történetéről korábbi írásunkban olvashatsz bővebben.

Mostani látogatásunkkor megnéztük, hogy mit kínálnak idén, milyen új dolgokkal találkozhatsz egész évben. Mert itt az élet nem áll meg, szívesen látnak az év minden napján, így télen is.

Réka elmesélte, hogy a százéves különleges cédrusok és ciprusok, valamint a varázslatos balatoni panoráma mellett mi mindenért érdemes ellátogatni hozzájuk.

A megújult arborétumban

öt világtáj fenyőivel (400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje), gyermekparadicsommal, árnyas pihenőkkel, kilátóval, fenséges panorámával és saját boraikkal, kézműves termékeikkel várják a látogatókat.

Hitvallásáról, elkötelezettségéről így vallott:

“Édesapám sok időt és erőt áldozott az arborétum fenntartására és fejlesztésére. Büszke vagyok arra, hogy kitartóan küzdve visszavásárolta az államosítás miatt elvesztett területeket, így Magyarországon egyedüliként családunknak sikerült megőriznie, gondoznia, gyarapítania az 1905–ben dédnagyapánk által alapított kertet. Ez a felelősségtudat volt bennem is a legmeghatározóbb, amikor igennel feleltem neki kérdésére, tudnék-e segíteni a folytatásban. Férjemmel és három gyermekemmel ekkor hazaköltöztünk Budapestről, ahol addig fogorvosként dolgoztam.

Dédnagyapánk ültette az első fákat, Nagyapánk dacolva a kommunizmussal tovább folytatta a munkát, aztán Édesapánk visszaszerezte az ellopott területeket, és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét. Az ő nagyságukhoz igyekszünk felnőni most mi, a negyedik generáció.

Szeretetük, hitük és kemény munkájuk ott van a fák között, s így mindez sokkal több számunkra, mint dendrológiai értelemben vett látványosság. Épp ebben rejlik különlegessége az ide látogatók számára is, akik azonnal érzik a különös atmoszférát.” – írta Folly Réka az arborétum ismertetőjéhez.

Arborétumi séta

A Folly Arborétumban a kerti sétán több érdekességre is felhívják a figyelmet. Az egyik ilyen a fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképező, lombozat fölé emelkedő kilátó, amely az új jelképük is. Felmászva a tetőről csodálatos látványban lehet részed: előbukkan a Badacsony, a Balaton kékje.

Az itt élő fák közül is van pár, ami különösen érdekes. Ilyen az atlaszcédrus, amelyből mára már több is található, és mind az eredeti, 1905-ben behozott fa származéka. A Folly Arborétum sokáig a cédrus telepítések kezdeményezője volt, az itt termett magból nőtt az itt található állomány is, de a Komárom-Esztergom megyei Agostyáni Arborétum állománya is innen származik.

A világ mind a 25 ciprus faja és három változata is otthonra lelt itt. Van mediterrán ciprus, arizónai ciprus is. Ritkábban látható fajok közül bemutatnak néhányat, így az amerikai MacNab, Gowen, Kuyamaka ciprus, az ázsiai Kashmir és Himalájai ciprus is, sőt egy fél évszázados könnyező ciprus is van a kertben.

Másik különlegességük a szintén eredeti telepítésű óriástobozú Kulter-fenyő, amely az elsők között érkezett Európába. Itt él az északi félteke legnehezebb tobozú fenyője is, termése elérheti a 45 cm-es hosszúságot és a 5 kg-os nedves súlyt.

Szintén kuriózum a platánkérgű diófenyő, amelynek törzse a kéregpikkelyek leválása után sárgából zöldre, majd a szürke árnyalataira változik, ezzel változó mintázatok alakulnak ki és egyedülálló látványosságot jelentenek.

Az örökzöld és lombhullató fák mellett számtalan virágzó évelőt és egynyári virágot is megcsodálhatsz. A színes virágfoltok megkomponálásához szakemberek is segítik a munkát. A kert mindennapos gondozását egy kisebb csapat végzi, hallatlan lelkesedéssel. Ezt pedig meg kell tenniük az év minden napján, hiszen télen, még hóesésben is várják a látogatókat.

A kertben való eligazodást művészien megalkotott táblák segítik. A képek és leírások mellett QR-kóddal még több információhoz juthatsz.

Az arborétum felfedezéséhez vezetést is lehet kérni, de ha jobban szereted egyedül bebarangolni a kertet, akkor egy térképet is kaphatsz belépéskor, melyen a legérdekesebb információk mellett egy útvonaltervet is találsz, így ennek segítségével könnyen eljuthatsz a legizgalmasabb látványosságokhoz.

Helló Nyár!

Az idei nyár újdonsága a Helló Nyár! programjuk. Ennek keretében minden szombaton és vasárnap szakmai borkóstolóval és a kóstoló mellé ingyenes vezetett sétával is várnak.

“Itt kell lenned, hogy elhidd – Találj rá ezen a nyáron új kedvenc helyeidre” – hirdetik a programról, és ígérik, hogy számos rejtett kincset és programlehetőséget kínálnak a belföldi utazóknak.

Bővebb információk ITT

Az arborétumi látnivalók mellett szörpkóstolót is tartanak. A Folly szörp kézműves, kistermelői termék – és nagyon finom. Réka elmondta, hogy csak friss alapanyagból dolgoznak, hőkezeléssel tartósítanak, és sem színezéket, sem tartósítószert nem használnak. A kerti séta után biztos jól esik majd például a Folly Fenyőrügy, a Levendula, vagy a Mentás-citromfű szörp. Ha többet is megkóstolnál, válts egy kóstolójegyet.

Egy érdekes szörp: a Folly Fenyőrügy szörp

Mintha friss fenyőhajtást ropogtatnál, illatos-édes kellemesen gyantás ízű frissítő készíthető belőle. Az arborétumban citrom ill. narancskarikával kínálják.

A fenyőrügy jótékony hatásai régóta közismertek. Kiváló nyákoldó hatású, így nagyon sokan, szirupként, természetes köptetőnek is használják, illetve magas a C-, B2-, K-vitamin, valamint az ásványi anyag tartalma miatt fogyasztják.

A Folly Borászatban szintén saját boraikat kínálják, többek között a Folly Buborékát, Olaszrizlinget, Budai zöldet, Kéknyelűt. A kert felfedezése után egy kóstolójeggyel ezeket is ki lehet próbálni.

A gyerekekre is gondoltak, így több helyen találni játszószereket, pihenőket, sőt egy interaktív, erdei iskola jellegű foglalkoztató programot is kidolgoztak „Égig érő tanterem”címmel, mely nemcsak élményszerű tudást nyújt, de szervesen illeszkedik az általános iskolai természetismeret tananyagba.

Egy pályázatnak köszönhetően 2019. december 31-ig ingyenesen fogadják az előre bejelentkezett iskolai csoportokat. Részükre külön programot is szerveznek, például vezetett sétát, kézműves foglalkozásokat, növény ültetést.

Bővebb információk ITT


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Medvét láttak Balatonnál, idén először
Egy fotós volt a szemtanú, aki szerint egy nagyobb bocs lehetett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.A medvét két hete látta Petrók György fotós, az ő posztja alapján számolt be a hírről a heol.hu. Eszerint egy kis termetű medvét látott a Heves megyei Balaton falu környékén, Bekölce és Borsodnádasd között.

Pár másodpercig látta csak, egy kis termetű példány volt, de nem sikerült képet készítenie, mert a medve villámgyorsan eltűnt. Véleménye szerint egy nagyobb bocs lehetett.

Ez az első idei észlelés a téli álmukból felébredve élelmet kereső medvékről az országban - írta meg a heol.hu.

Magyarország mai területéről a 19. század második felére tűntek el a medvék, azóta csak szórványosan fordulnak elő, bár a szlovákiai állomány gyarapodásával mind gyakrabban bukkannak fel.

Tavaly, ahogyan mi is megírtuk, bejárta az országot egy medve, amelyet végül Szeged közelében, Sándorfalván fogtak be végül.

Nyitóképünk illusztráció, fotó: Pixabay


KÖVESS MINKET:hirdetés
Receptre kéne felírni: a Balaton tavasszal igazi feltöltődést nyújt
Ezt csak lassan, sétálva lehet igazán kiélvezni. Andalogni, meg-megállni, elmerengeni. És hagyni, hogy mindez hasson...
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. április 06.Ilyen a tavasz a Balatonnál: virágillat, lágy tavaszi szellő, a hullámok halk csobogása és szikrázó napfény. A magyar tenger partja ezer színben kezdett el pompázni. Receptre kéne felírni a stresszes, hajszolt hétköznapok után - itt garantált a pihenés, feltöltődés.

Nézzétek meg milyen Balatonfüred, Alsóörs és Tihany április elején.

A tihanyi képekért lapozz tovább!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Olyan a táj Alsóörsnél, mintha sok menyasszonyi csokor díszítené
A mandulafák virágzása mindig örömteli, hiszen a tavaszt jelenti, és színt visz a tél végi szürkeségbe.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. március 20.A Balaton felvidéken szépen nyílnak a mandulafák, olyan a hegyoldal, mint sok-sok menyasszonyi csokor - írta a képekhez a fotós. És valóban, a látvány romantikus, mesés, elragadó.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Öt balatoni település szabadstrandjai újulnak meg nyárig
Sokkal modernebb, komfortosabb és biztonságosabb strandokon fürdőzhetnek majd a nyaralók.
MTI, fotó: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. március 22.A délnyugat Balaton öt települése 1,4 milliárd forintot támogatást nyert szabad strandjai fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatán, amiből családbarát fejlesztések, vizesblokk- és világítás felújítások, utcabútor cserék valósulhatnak meg, és játszóterek mellett futó- és sportpálya is épül június végéig - hangzott el egy balatonboglári sajtótájékoztatón csütörtökön.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a MTÜ szabadstrand-fejlesztésekre szánt keretének csaknem felét sikerült elnyernie az érintett önkormányzatoknak.

A szabad strandok komfortosabbak, modernebbek, biztonságosabbak lesznek, amelytől a térség még vonzóbbá válik. A beruházásoknak a nyári szezonra el kell készülniük,

amit remélhetőleg az építőipari kapacitáshiány nem fog hátráltatni.

Galácz György Balatonmáriafürdő polgármestere elmondta, a település két szabad strandját összesen 90 millió forintból fejleszthetik, amelynek már meg is kezdték a műszaki előkészületeit. Hozzátette: strandonként további 20-25 millió forintos fejlesztési forrásért pályázhat a település családbarát szolgáltatások kialakításához.

Kenéz István, Balatonlelle polgármesterének tájékoztatása szerint

200 millió forintos támogatást nyert a település a hosszú partszakasszal rendelkező szabad strandja fejlesztésére, amiből többek között 4 ezer négyzetméternyi térburkolatot helyeznek el, 30 napelemes lámpát, padokat, szemeteskukákat, vízi-bejárókat telepítenek, vizesblokkokat újítanak fel.

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere elmondta, mind a hat szabad strandjukat megújítják: a két nagyobb 100-100 millió, a négy kisebb 50-50 millió forintos támogatásban részesült. A kisgyerekeseknek lídós partszakaszt alakítanak ki kisebb töltéssel, valamint utcabútorok, vizesblokkok újulnak meg, kandelábereket helyeznek ki, és a gyermek mellett felnőtt játszótereket létesítenek.

Hidvégi József, Fonyód polgármestere közölte, hogy a város 10 szabad fürdőhelyéből 5 minősül szabad strandnak, ezek fejlesztésére nyertek 450 millió forint támogatást.

Egyebek közt gyermekbarát vizesblokkokat és újabb vizes élményparkot alakítanak ki. Épülnek gyermek és felnőtt játszóterek, és lesz baba-mama szoba is. Az 1,2 kilométer hosszú Árpád-parti szakaszt, amelynek sétányát sokan használják futásra, kocogásra, rekortán burkolatú futópályává alakítják.

A polgármester hiányolta, hogy kikerült a pályázható célok közül a partvédőművek felújítása, reméli azonban, később lesz forrás a probléma megoldására. Addig, a most létrejövő értékek megóvása érdekében is, az önkormányzat saját forrásokból biztosítja a kellő partvédelmet.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere elmondta, a település egy kilométernyi partszakasszal rendelkező központi strandját 200 millió forintból, egy másikat 50 millió forintból fejleszthetik. A sétányfelújítás, utcabútor és közvilágítás csere, illemhely felújítás mellett lesznek fenyvesi sajátosságok. Tobozjátszótér épül a nagystrandon, az öltözőkabinokat pedig a településen összeszedett tűlevelekből készült műgyantás lapokból gyártják le.

A nagystrandon kialakítanak egy strandfoci-pályát, amit kézilabda és strandröplabda pályákként is lehet majd használni, októbertől pedig műjégpályaként szeretnék üzemeltetni. A szezonhosszabbítás másik eleme lesz, ha sikerül rá forrást találni, tíz fafűtéses székelydézsa telepítésre a pálya köré.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x