hirdetés
szarka-gabor-mti-bruzak-noemi.jpg

Az SZFE új kancellárja: Amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez

Szarka Gábor szerint az intézményt blokád alá vevő hallgatók átléptek egy határt, amit már nem tud elfogadni, de a vezetés semmiképpen sem fog erőszakos megoldást alkalmazni.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi - szmo.hu
2020. október 07.


hirdetés

Háborús helyzethet hasonlította a Színház- és Filmművészeti Egyetemen belül kialakult helyzetetet Szarka Gábor, az intézmény újonnan kinevezett kancellárja a hvg.hu-nak adott interjújában.

Amikor az interjú elején katonai múltjáról kérdezték, az egykori ezredes elmondta, hogy katonai karrierje többségét igazgatási feladatokkal töltötte, de gépesített lövészként is dolgozott. Azt mondta, most a Színművészeti kancellárjának nevezték ki, nem úgy éli meg, mintha háborúba küldték volna,

"de a helyzet, amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez".

Szarka Gábor nem akart a Színművészetin folyó oktatás minőségéről véleményt nyilvánítani, mert elmondása szerint ő nem ért a művészeti kérdésekhez. Az egyetem fenntartóváltásáról azt mondta, "a döntéshozók talán azt gondolhatták, hogy miután a modell más egyetemeken működik, miért ne működhetne ugyanígy a Színművészetin is. Amikor az újságíró erre azt mondta, hogy például azért nem, mert az egyetemet élesen kritizáló embereket raktak föléjük, a kancellár így válaszolt:

"Upor László [az SZFE volt rektorhelyettese - a szerk.] engem is emberi tárgyként jellemzett egy interjúban. Egy olyan ember, aki rektor szeretett volna lenni, emberi tárgynak minősít egy másik embert, ez mindent elmond a helyzetről."

hirdetés

Szarka annyit még hozzátett, hogy szerinte biztos, hogy több párbeszéd kellett volna a modellváltás előtt.

"Ez hiányzott az elején, ezt elismerem, de én akkor még nem voltam a folyamat részese, egy másik fázisban kerültem a játékba. Arra készültem, hogy a béke követe lehetek, de úgy látszik, erre nincs nyitottság"

- mondta.

A kancellár szerint az SZFE diákjai, "a másik oldal" csataként élik meg a jelenlegi helyzetet, ő viszont nem. "Ha mi is így kezelnénk, akkor egyszerűen megrohamoznánk és elfoglalnánk az épületet. Pontosan ezt nem szeretnénk" - szögezte le.

Azt mondta, azt hitte, hogy amikor az új vezetés megérkezett az egyetem élére, majd elindul egy párbeszéd a kuratórium és az egyetemi polgárok között, de most már úgy látja, hogy ez tévedés volt. Mégis arra számít, hogy a józan ész győz, és a diákok és a dolgozók még egyszer végiggondolják azt a 8 pontos megegyezési javaslatot, amelynek elfogadására szerda éjfélig adtak határidőt. A diákok ugyanis ezt először elutasították.

"A hallgatók az egészet egy ultimátumnak tekintették, mert szabunk egy határidőt. De az ultimátum általában feltétel nélküli megadást jelent, tehát én mondok egy határidőt, és ha nem az történik, akkor csinálok valamit"

- mondta Szarka.

Szerinte most az egyetlen cél az, hogy a hallgatók tanulmányait valamilyen szinten biztosítani tudják, nem akarják felfüggeszteni a tanulmányi félévet, de "ez a legutolsó feltétel", ha nem tudnak elérni semmit és nem látják, mi folyik az egyetemen belül.

"Az elejétől kezdve azt mondjuk, igyekszünk a lehető legtoleránsabban eljárni, és erőszakot biztosan nem fogunk alkalmazni a hallgatókkal szemben a kapunál. De az nem normális, hogy nem engedik be az igazgatásért felelős vezetőt sem, tehát nem tudok körülnézni, a tűz- és munkavédelmi kérdéseket megtekinteni, ellenőrzést végrehajtani, az okmányokhoz hozzáférni, csak ha esetleg kikérem azokat. Azt pedig nyilvánvalóan semmilyen szervezet sem szereti, ha az okmányai szanaszét keringenek a rendszerben. Itt a probléma az, hogy a kinevezett vezetők semmihez sem férnek hozzá"

- mondta a kancellár, aki pikánsnak nevezte, hogy úgy kellene átvennie egy épület üzemeltetését, hogy azt se tudja, hol van az irodája.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Stalybridge_railway_station_Buffet_Bar_geograph_4005851-1000x667.jpg

Kihívták a rendőröket egy vonatmegállóban szexelő angliai párra, mert azt hitték, a férfi erőszakoskodik a nővel

A nő vonata késett, ő pedig sajátos módszert talált a várakozási idő kitöltésére. A járókelők viszont félreértették a helyzetet.
Fotó: El Pollock / Wikipedia - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Bíróság ítélte el azt a nőt, aki késő vonatára várva beszédbe elegyedett egy férfivel az angliai Stalybridge vonatállomásán, majd nem sokkal később a belvárosban, az utcán szexelni kezdtek. A párra a járókelők hívtak rendőrt, miután azt hitték, hogy a férfi megerőszakolja a nőt, később azonban kiderült, hogy erről szó sem volt - írja a Daily Star.

A 40 éves Kate Jackson ügyében most született ítélet, a bíróságon ismertették a kínos történet részleteit. Az augusztusban történt incidenskor Jackson éppen parnerétől utazott haza, akivel összevesztek, a nő a közeli Ashton-under-Lyne-be utazott volna vonattal, hogy kutyáját elhozza. A felzaklatott nő az állomásra ment, ahol azonban bejelentették, hogy a vonat késik. Várakozás közben beszédbe elegyedett egy arra járó férfival, a 44 éves Jonathon Pisanival.

Nem sokkal később már az állomáson kívül, a belvárosban, a járdán szexelni kezdett az újdonsült pár, ekkor hívták rájuk a rendőröket, azt hitték ugyanis, hogy a férfi megerőszakolja a nőt.

A közelben található biztonsági kamera felvételein azonban jól látszik, hogy erről nem volt szó, a nő beleegyezésével történt az aktus. Letartóztatásukkor mindketten részegek voltak.

A nő ügyvédje azzal védekezett, hogy Jackson erős gyógyszereket szed bipoláris személyiségzavarára, a férfi által felkínált alkoholt azért fogadta el, mivel zaklatott volt a partnere miatt.

hirdetés

Az alkohol és a gyógyszerek pedig azt eredményezték, hogy teljesen elveszítette a kontorollt a nő, amit azóta nagyon megbánt.

Jacksont közszeméremsértés vádjában bűnösnek találták, 50 fontos büntetésre és 12 hónapnyi közmunkára ítélték, valamint a per költségeit is állnia kell. Pisani ugyanezzel a váddal decemberben áll majd bíróság elé.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
maszkviseles-kotelezo.jpeg

Szigorít a kormány: kötelező a maszk péntektől a sporteseményeken és a szabadtéri rendezvényeken is

Aki nem visel maszkot, azt a szervezők felszólíthatják, hogy hagyja el a helyszínt.
MTI, Címkép: Unsplash - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Péntektől kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint.

A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek.

A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását.

Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására

- olvasható a kormányrendeletben.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szegedi-tudományegyetem-wikimedia.jpg

Megváltoztatnák a Szegedi Tudományegyetem nevét

Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged – ez lenne az intézmény új neve.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Hétfő délutánra hívta össze az egyetemi szenátust a Szegedi Tudományegyetem vezetése. A hvg.hu információi szerint a tanácskozás legfőbb kérdése az intézmény nevének megváltoztatása lesz.

A lap úgy tudja, hogy

az új név a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lehet, amit angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formátumban használnának.

A Szegedi Tudományegyetem 2000. január 1-jén jött létre, több szegedi és egy hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmény összevonásával. Akkor három egység - a József Attila Tudományegyetem, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem

- adta fel saját területén meghatározó, közismert személyiségének nevét.

hirdetés

A lap megkérdezte az intézmény különböző egységeihez tartozó egyetemi polgároktól, hogyan fogadták a névváltoztatás szándékát, de, mint írják: szinte senki sem értesült a változtatási szándékról, miközben a hvg.hu információi szerint az egyetemi vezetésnél már hónapok óta napirenden van az intézmény átnevezése.

Aki viszont hallott a tervről, az kétségeit fejezte ki: a lap által megkérdezett források szerint a már bejáratott és nemzetközileg is jegyzett név lecserélését jelenleg semmilyen ismert tényező nem indokolja.

Emellett nemzetközi színtéren több felsőoktatási intézmény is viseli Szent György hasonlóan csengő nevét. Ráadásul az SZU rövidítés a Szegedi Tudományegyetemmel összemérhetően rangsorolt Sencseni Egyetem (Shenzhen University) nevének közismert abbreviációja, illetve a pozsonyi Szlovák Orvostudományi Egyetem (Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave) is használja.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-mti-1.jpg

200 beteg van lélegeztetőgépen, ismét 2000 felett az új fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg.
Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19),

ezzel 54 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu.

Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg,

így az elhunytak száma 1352 főre emelkedett, 15 655-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő.

hirdetés

Az aktív fertőzöttek 29%-a, az elhunytak 38%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti.

2209 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik egész Európában és Magyarországon is. Nő a fertőzések, a kórházban kezeltek és az elhunytak száma. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség - írják a kormányzati oldalon.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!