hirdetés
szfe-rektorhelyettes-tanevnyito.jpg

SZFE-rektorhelyettes: „Ez a gólyacsapat nem most jött le a falvédőről, nehéz lesz nekik újat mondani”

Upor László az elsőévesekhez intézett köszöntő-invitáló beszédében azt mondta, az újoncok közül sokan máris többet tapasztaltak és vállaltak az egyetemi közösség életéből, mint más hallgatók egy teljes képzési ciklusban.


hirdetés

Nem egy szokásos köszöntőbeszédet mondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese kedden az intézmény évnyitóján.

Mint azt megírtuk, a folyamatos tiltakozás és a tüntetések ellenére megkezdődött a tanév az egyetemen. A hallgatók és a tanárok úgynevezett kísérleti tanköztársaságot hirdettek, aminek a tevékenységébe beleférnek a hagyományosnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok és az egyetem helyzetére reflektáló akciók.

Upor László távozó rektorhelyettes beszédét az elsőéves egyetemistákhoz az SZFE Facebook-oldalán is közzétették. Mi is változatlanul közöljük:

"Kizökkent az idő, ki tagadhatná?

hirdetés

Upor László rektorhelyettes beszéde az SzFE évnyitóján,

2020. szeptember 15.

Szokatlan ez: nem kell szép lassan, óvatosan bevezetni nyitott köreinkbe a frissen felvetteket. Idén úgy köszöntjük az újoncokat, hogy sokuk már nemhogy a tűzkeresztségen van túl, de máris többet tapasztalt-vállalt az egyetemi közösség életéből-gondjaiból-harcaiból, mint más (szerencsésebb?) hallgatók egy teljes képzési ciklusban, fél évtized során. A nem vágyott bőség zavara. Mindenesetre nyugodtan mondhatjuk,

ez a gólyacsapat nem most jött le a falvédőről, nem ma érkezett a hathúszassal; nehéz lesz nekik újat mondani.

Köszöntő-invitáló beszédben derűsnek-bizakodónak illik lenni, mosolygósan felvázolni a közös jövő szép, rózsaszín horizontját. Szívesen tenném, de csak részben volnék hiteles. Nem ígérhetek könnyed csevejt, hátradőlést, gondtalan diákéveket, boldog búslakodást patinás romkocsmákban. Lesz persze az is nyilván. De ami rátok vár, az ennél sűrűbb-izgalmasabb-katartikusabb, és egyvalamit biztos nem süthetünk majd rá: langymeleg, unalmas rutinpercek peregnek monoton, végtelen sorban.

Ha választott pályátok felől nézzük a dolgot, termékeny, gazdag pillanatban csatlakoztatok hozzánk. A téma az utcán hever, ahogy mondani szokás. Bár ilyen sűrűségben talán túlzás is, néha megelégednénk kevesebbel. Film, színház és média most az egész világ, és színész, látványtervező, „fizikus”, drámainstruktor stb. benne minden férfi és nő. Fellép és lelép s mindenkit sok szerep vár életében. (Ferdített idézet vége.)

De játsszunk akár hőst, akár intrikust vagy áldozatot, a legfontosabb – és létfontosságú, hogy ez így is maradjon –, hogy a Rákóczi út-Vas utca-Szentkirályi utca varázsháromszögében egy nagy társulat vagyunk, a közösség egy.

Nem abban az értelemben, hogy négyszázvalahány hallgatónak és félannyi oktatónak, dolgozónak egyöntetű az ízlése, a véleménye vagy akár csak az érdeklődése – dehogy! –, hanem abban az értelemben, hogy a keresésben vagyunk egyek: egyöntetűen a kutatásban, a kérdezésben vagyunk érdekeltek, abban lelünk élvezetet. Ez olyan hely, olyan közeg, ahol bizony kérdéseket szokás feltenni – pedig ez valamiért egyre kevésbé szokás különben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
lemondott-szajer-jozsef.jpg

Szájer József akár több év börtönre is számíthat a nála talált drog miatt

Kérdés, hogy a fideszes politikust hol vonják majd felelősségre a kábítószer birtoklás miatt. A büntetési tételek alapján Magyarországon rosszabbul járhat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

Mint megírtuk, a belga ügyészség azért kezdeményezett Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő ellen eljárást, mert a táskájában kábítószert találtak, amikor egy brüsszeli szexpartiról akart távozni - sajtóbeszámolók szerint - egy ereszcsatornán leereszkedve.

A büntető eljárást azonban csak akkor lehet lefolytatni, ha lejár a mentelmi joga, vagy az ügyészség kérésére az Európai Parlament felfüggeszti azt.

Szájer ugyanis hiába mondott le hivataláról, a mentelmi joga még december végéig él.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Népszavának azt mondta:

hirdetés

ha egy magyar állampolgárt külföldön vonnak eljárás alá, Magyarország kérvényezheti az ügy teljes átvételét és annak hazai lefolytatását, ám erre a külföldi ország nem kötelezhető.

A jogász hozzátette: "A politikus lehetséges büntetése a kábítószer mennyiségétől, valamint attól függ, hogy melyik országban döntenek majd az ügyében."

A kábítószer birtoklásért ugyanis Belgiumban 3 hónaptól 5 évig terjedő büntetés szabható ki, de gyakori a felfüggesztett szabadságvesztés eltereléssel. Magyarországon csekély mennyiség esetén 2-8 év szabható ki, de küldhetik elterelésre is, nagyobb mennyiség esetén 5 és 10 év közötti börtönbüntetésre ítélhetik.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
donald-trump.png

Kenőpénzért osztogathatta az elnöki kegyelmet Donald Trump, vizsgálat indult az ügyben

Egy jelentésből derült ki, hogy Trump visszaélhetett az elnöki kegyelem intézményével. Ő mégis várja, hogy újabb négy évre visszatérjen a Fehér Házba.
Fotó: Gage Skidmore/Flickr - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

Nehéz napjait éli a leköszönő elnök: most például az amerikai Igazságügyi Minisztérium indított vizsgálatot az általa megítélt elnöki kegyelmek ügyében. Habár konkrét neveket egyelőre nem említenek, nagyon úgy tűnik, Donald Trump pénz vagy politikai befolyásszerzés ellenében osztogatta a fenti gesztust - számolt be róla a CNN.

A kiadott jelentés számos kérdést nyitva hagy, de kiderül belőle: “egy bizonyos személy jelentős politikai hozzájárulást ajánlott fel elnöki kegyelem, vagy ítéletének visszavonása esetén”.

Ennek megvalósításáért két további személy is lobbizott, ám a dokumentumban mindhármuk neve elsötétítve szerepel. Körülbelül 20 oldalt nem is hoztak nyilvánosságra, mivel az a nyomozás sikerét hátráltatná.

A jelentésben beszámolnak róla, augusztusban mintegy 50 lapotopot, iPadet, iPhone-t és egyéb készüléket foglaltak le az üggyel összefüggésben. Egy szóvivő elárulta: azt illetően “egyetlen kormánytag ellen” sem zajlik vizsgálat, hogy kenőpénzt fogadtak volna el az elnöki kegyelemért cserébe.

hirdetés

Trump rövid választ adott ki kedd este, amiben - a hivatalos dokumentumok dacára - fake news-nak nevezte a vizsgálatot. A Crew nevű civil szervezet erre Twitteren reagált:

“Nehéz lenne túlzásokba esni, amikor arról beszélünk, mekkora ügy az elnöki kegyelemmel való visszaélés.”

Trump éppen a múlt héten adott kegyelmet Michael Flynnek, korábbi biztonsági tanácsadójának, aki - saját beismerése szerint is - kétszer hazudott az FBI-nak. A New York Times névtelen forrásokra hivatkozva arról is beszámolt: Trump igyekezett már előzetesen, szükség esetén “bebiztosítani” az elnöki kegyelmet ügyvédjének, Rudy Giuliani-nak, ahogy lányának és vejének, Ivanka Trumpnak és Jared Kushnernek is. Mindezt Guiliani a Twitteren tagadta.

Már a régi emberei is elpártoltak tőle

Eközben már a régi szövetségesek sem állnak ki az elnök választási csalásról szóló fixációja mellett. A korábban elfogultan Trump emberének tartott főügyész, William Barr is kijelentette: semmilyen bizonyítékot nem lát a választások elcsalására.

Ám ez sem törte le Donald Trump optimizmusát, aki hisz benne, hogy még visszatér a Fehér Házba:

“Fantasztikus négy éven vagyunk túl. Próbálunk újabb négyet összehozni. Ha nem sikerülne, akkor találkozunk négy év múlva!”

- biztatta az egybegyűlteket az elnök a Fehér Ház keddi karácsonyi ünnepségén.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
gyertya-lang-pixnio.jpg

Újabb mentős halt bele a koronavírusba

Egy salgótarjáni mentésirányító is a vírus áldozata lett.
Címkép: illusztráció (pics_pd/Pixnio) - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

Belehalt a koronavírus-fertőzésbe egy salgótarjáni mentős - közölte a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a Facebookon.

"Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy salgótarjáni Bajtársunk, Z. Norbert mentésirányító elvesztette a harcot, amit a koronavírus ellen vívott"

- írják.

Sajnos nem ő az első mentős áldozata a koronavírusnak. A szövetség legutóbb november 30-án adott hírt egy kolléga haláláról: a mosonmagyaróvári mentőállomás mentőtisztje, V. Gyula is koronavírus-fertőzésben hunyt el.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kg.jpg

„A hamisság mindenképp önzésből fakad" - Karácsony egy Pilinszky-idézettel reagált a Szájer-ügyre

A főpolgármester az idézet elé ezt írta: „a tegnap kapcsán, a holnap érdekében".
Fotó: Karácsony Gergely/Facebook - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

„A hamisság mindenképp önzésből fakad, sorsa is szükségszerűen véges. Vele szemben az igazság csak ideiglenesen veszíthet, sorsa viszont szükségszerűen torkollik a végtelenbe. Az igazság ezért sose lehet türelmetlen vagy támadó, és sose irányulhat senki ellen. Tartalmára hogyan is cáfolhatna rá természete? Győzelme a szelídekre vár, és a türelmesekre"

- idézte Pilinszky Jánost a főpolgármester Szájer József szexbotrányára reagálva a Facebook-oldalán.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

hirdetés

Mint ismert, a Fidesz legtapasztaltabb európai parlamenti képviselője azért mondott le váratlanul, mert péntek este rendőrségi rajtaütés során tetten érték, miközben az ereszcsatornán mászva menekült egy a Covid-szabályokat megszegve rendezett 25 fős brüsszeli meleg-orgiáról.

Szájer táskájában ecstasytablettákat is találtak, ő azt állítja, nem tudja, hogyan kerültek oda, de a bulin való részvételét elismerte.

Az ügy kirobbanása óta, több külföldi lapban is megjelentek a bortányról szóló cikkek.

Valamint kormánypárti és ellenzéki politikusok is reagáltak rá.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!