hirdetés
szfe-rektorhelyettes-tanevnyito.jpg

SZFE-rektorhelyettes: „Ez a gólyacsapat nem most jött le a falvédőről, nehéz lesz nekik újat mondani”

Upor László az elsőévesekhez intézett köszöntő-invitáló beszédében azt mondta, az újoncok közül sokan máris többet tapasztaltak és vállaltak az egyetemi közösség életéből, mint más hallgatók egy teljes képzési ciklusban.


hirdetés

Nem egy szokásos köszöntőbeszédet mondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese kedden az intézmény évnyitóján.

Mint azt megírtuk, a folyamatos tiltakozás és a tüntetések ellenére megkezdődött a tanév az egyetemen. A hallgatók és a tanárok úgynevezett kísérleti tanköztársaságot hirdettek, aminek a tevékenységébe beleférnek a hagyományosnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok és az egyetem helyzetére reflektáló akciók.

Upor László távozó rektorhelyettes beszédét az elsőéves egyetemistákhoz az SZFE Facebook-oldalán is közzétették. Mi is változatlanul közöljük:

"Kizökkent az idő, ki tagadhatná?

hirdetés

Upor László rektorhelyettes beszéde az SzFE évnyitóján,

2020. szeptember 15.

Szokatlan ez: nem kell szép lassan, óvatosan bevezetni nyitott köreinkbe a frissen felvetteket. Idén úgy köszöntjük az újoncokat, hogy sokuk már nemhogy a tűzkeresztségen van túl, de máris többet tapasztalt-vállalt az egyetemi közösség életéből-gondjaiból-harcaiból, mint más (szerencsésebb?) hallgatók egy teljes képzési ciklusban, fél évtized során. A nem vágyott bőség zavara. Mindenesetre nyugodtan mondhatjuk,

ez a gólyacsapat nem most jött le a falvédőről, nem ma érkezett a hathúszassal; nehéz lesz nekik újat mondani.

Köszöntő-invitáló beszédben derűsnek-bizakodónak illik lenni, mosolygósan felvázolni a közös jövő szép, rózsaszín horizontját. Szívesen tenném, de csak részben volnék hiteles. Nem ígérhetek könnyed csevejt, hátradőlést, gondtalan diákéveket, boldog búslakodást patinás romkocsmákban. Lesz persze az is nyilván. De ami rátok vár, az ennél sűrűbb-izgalmasabb-katartikusabb, és egyvalamit biztos nem süthetünk majd rá: langymeleg, unalmas rutinpercek peregnek monoton, végtelen sorban.

Ha választott pályátok felől nézzük a dolgot, termékeny, gazdag pillanatban csatlakoztatok hozzánk. A téma az utcán hever, ahogy mondani szokás. Bár ilyen sűrűségben talán túlzás is, néha megelégednénk kevesebbel. Film, színház és média most az egész világ, és színész, látványtervező, „fizikus”, drámainstruktor stb. benne minden férfi és nő. Fellép és lelép s mindenkit sok szerep vár életében. (Ferdített idézet vége.)

De játsszunk akár hőst, akár intrikust vagy áldozatot, a legfontosabb – és létfontosságú, hogy ez így is maradjon –, hogy a Rákóczi út-Vas utca-Szentkirályi utca varázsháromszögében egy nagy társulat vagyunk, a közösség egy.

Nem abban az értelemben, hogy négyszázvalahány hallgatónak és félannyi oktatónak, dolgozónak egyöntetű az ízlése, a véleménye vagy akár csak az érdeklődése – dehogy! –, hanem abban az értelemben, hogy a keresésben vagyunk egyek: egyöntetűen a kutatásban, a kérdezésben vagyunk érdekeltek, abban lelünk élvezetet. Ez olyan hely, olyan közeg, ahol bizony kérdéseket szokás feltenni – pedig ez valamiért egyre kevésbé szokás különben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-hatar-ellenorzes-rendorok-mti-vajda-janos.jpg

Kötelező karantén nélkül térhetnek vissza Magyarországra azok, aki a választások miatt mentek Romániába

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kérésére enyhített az operatív törzs.
Fotó: MTI/Vajda János - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak vissza az állandó magyarországi tartózkodási jogosultsággal rendelkező román vagy kettős állampolgárok, ha azért utaznak Romániába, hogy részt vegyenek a vasárnapi önkormányzati választásokon - jelentette be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára pénteken a Facebookon.

Az államtitkár elmondta, fontosnak gondolják, hogy minden érintett részt tudjon venni a voksoláson, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kérésére az Operatív Törzs a következő döntést hozta:

A kettős állampolgárok, illetve azok a román állampolgársággal rendelkezők, akiknek állandó magyarországi tartózkodási jogosultságuk van, valamint a velük utazó kiskorú gyermekeik

a magyar-román határ bármelyik átkelőhelyén vasárnap reggel 8 órától hétfőn reggel 9 óráig korlátozások nélkül visszatérhetnek Magyarországra.

hirdetés

Az illetékeseknek a román személyi igazolványukon lévő kisméretű matricával (VOTAT) kell igazolniuk, hogy a szavazáson vettek részt.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
covid-3.jpg

Nincs elég intenzíves orvos és ápoló a koronavírusos betegek ellátásához a győri járványkórházban

Még 15-17 intenzíves szakorvosra és 70-80 intenzív ellátásban jártas szakápolóra lenne szükségük ahhoz, hogy a 30 intenzív ágyat működtetni tudják - mondja a főigazgató. Közben a kiskunhalasi kórházban is súlyosbodik a helyzet, hamarosan meg kell nyitni a konténerkórházat is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Öt megyét ellátó járványkórházi feladatokat lát el szeptember első napjai óta a győri Petz Aladár kórház, ahol a héten kialakították a 30 ágyas COVID intenzív ellátási központot.

A centrum működtetését 15-17 intenzív szakorvos és 70-80 szakdolgozó képes maradéktalanul ellátni. A győri járványkórház saját szakembergárdája - már most látható - nem lesz elegendő a feladat ellátásához.

Erről a Hírcity regionális videó-hírportál videójában beszélt a főigazgató főorvos, dr. Tamás László János. Elmondta, hogy a kórházban most a tavaszihoz képest három-négyszeres terheléssel dolgoznak. Miközben tavasszal kb. harmadával kevesebb volt a fekvőbeteg ellátásuk, a járóbetegek létszáma pedig megfeleződött.

Már most megduplázódott a járványügyi ambulanciára érkezők száma, az intenzív ágyaik csaknem tele vannak, a Covid-fekvőbeteg ágyaknak kb. a hatvan százalékán van beteg.

Komoly energiát igényel a működés, közben ugyanis 105 százalékon megy a többi ellátás.

hirdetés

"Lesz egy pillanat, amikor meg kell állnunk"

- mondja a főigazgató.

Sok orvos és szakápoló már most karanténban van, így ők is kiesnek a munkából. Ők a civil életben fertőződtek meg.

Még 15-17 intenzíves szakorvosra és 70-80 intenzív ellátásban jártas szakápolóra lenne szükségük ahhoz, hogy a 30 intenzív ágyat működtetni tudják. Emellett az egyéb intenzív ellátású betegek kezelését is biztosítaniuk kell.

A győri kórház látja el az intenzív ápolásra szorulókat, míg az ajkai kórház fogadja az "egyszerűbb" eseteket.

"Hogy mikor jön el az a pillanat, amikor már nem tudunk újabb betegeket felvenni, az fogja meghatározni, hogy hányan vagyunk"

- mondta a kórház vezetője.

VIDEÓ: Győr: kulcskérdés a szakemberek létszáma

A kiskunhalasi kórházban is súlyosbodik a helyzet, erről a Kecskeméti Televízió számolt be. A beszámoló szerint a hét közepén 42-en feküdtek az intézményben, közülük akkor négyen voltak lélegeztetőgépen. Az EMMI utasítása szerint rövidesen 40 ágyra bővítik a kapacitást. A főorvos elmondta, hogy több mint 80 ágyuk van covid-betegek részére. De

a betegszám emelkedése miatt hamarosan meg kell nyitni a konténerkórházat is. Saját szakembereik a mostani ágyszámot tudják ellátni. A mobilkórházba vezényelt személyzettel fognak majd dolgozni.

VIDEÓ: Súlyosbodik a helyzet a halasi kórházban


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ho_.jpg

Szeptemberi tél: közel 20 centis hó esett az osztrák Alpokban

Az előrejelzés szerint a magasabb részeken további havazás várható.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Pénteken érte el a hideg az Alpokat, több helyen kezdődött intenzív havazás. Az Alpok ezúttal is útját állta az északról jövő hidegfrontnak, ami a hegység nyugati oldalán lelassulva

több helyen okozott kiadós havazást Franciaországban és Svájcban. De az olasz Alpokban és Ausztria nyugati részén is hullik a hó

- írja az Időkép.

Security Check Required

null

hirdetés

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A havazás határa pénteken 1000 méter környékére húzódott. Míg ezen a tengerszint feletti magasságon inkább csak megmutatták magukat a hópelyhek, addig a magasabb régiók szépen kifehéredtek. Az Ausztriában található webkamerák is ezt tanúsítják:

Egy Zotyo73 nevű felhasználó a felső-stájerországi Admont közelében, az 1486 méter magas Klinkehüttén készítette az alábbi fotókat. Beszámolója szerint

10 óra alatt 18 centiméter hó hullott.

Az előrejelzések szerint a 2000 méter fölötti régiókban a következő pár napban is folytatódik a télies időjárás, újabb havazás vasárnap estétől érkezhet.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZFE_15-1-1.jpg

Színművészeti Egyetem: „Tartunk tőle, hogy a puszta megfélemlítés a cél”

A kuratórium meg akarja támadni a dolgozók sztrájkját. Az SZFE közleményében azt írja: „Szembeszállunk. A jog minden eszközével. Tudjuk és hisszük, hogy a sztrájkunk törvényes, reméljük, hogy jogállamban élünk”.
Fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Mint arról beszámoltunk, pénteken a Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkbizottsága a harmadik tárgyalást folytatta le a tervezett sztrájkkal kapcsolatban, de megegyezés ekkor sem született. Ezt követően közleményt adtak ki, melyben beszámoltak arról, hogy az egyetem dolgozói csütörtökön kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, amely alatt az Ódry Színpadon az SZFE mellett kiálló nyilatkozatokat olvasták fel.

A fenntartó kuratórium pénteken aztán az egyetem kancellárjától bekérte a figyelmeztető sztrájkban résztvevők név szerinti listáját.

Szombaton, a sztrájktárgyalás negyedik napján újra tárgyalni akart a sztrájkbizottság a munkáltatókkal a sztrájkkövetelésekről. Erről az alábbi közleményt adták ki:

A kuratórium ügyvédje ma sem vett részt a tárgyaláson, viszont írásban felszólította a kancellárt, hogy adjon meghatalmazást a munkáltató nevében az ügyvédi irodának arra, hogy a sztrájkot megtámadhassák a bíróságon. Az egyetem kancellárja megtagadta ezt, válaszképpen a kuratóriumtól kapott felszólítást, melyek értelmében kötelessége aláírni a meghatalmazást.

hirdetés

Mi is történik itt pontosan? A kuratóriumnak és a kuratórium felügyelőbizottságának szintén ez az ügyvédi iroda látja el a képviseletét. Ugyanez az ügyvédi iroda felszólítja az egyetem kancellárját, hogy adjon meghatalmazást arra, hogy a bíróságon az egyetem munkáltatójának a nevében megtámadhassák a dolgozók sztrájkját. A kuratórium a kancellár munkáltatója, nem volt választása ebben a helyzetben, alá kellett írnia a meghatalmazást.

Mit teszünk mi ezek után? Szembeszállunk. A jog minden eszközével. Tudjuk és hisszük, hogy a sztrájkunk törvényes, reméljük, hogy jogállamban élünk, tartunk tőle, hogy a puszta megfélemlítés a cél.

Állunk elébe a bíróság ítéletének. Listázhatnak és fenyegethetnek minket, a jog és az igazság mellettünk áll.

A kuratórium a héten közölte, hogy szerintük a sztrájk jogellenes, ezért bírósághoz fordulnak. Ha a döntés szerint jogszerű a sztrájk, akkor alternatív oktatás szervez a Vidnyánszky-féle vezetés.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!