hirdetés
Az őszi erdő a tányérunkon - a Barakában jártunk
Egy étterem azokra a kiöltözős és igazán különleges alkalmakra!
Szöveg: Vass Adrienn, Fotók: Csákvári Péter - szmo.hu
2018. október 31.


hirdetés

Hallottatok már a Barakáról? Könnyen meglehet, hogy még gasztrorajongóként sem futottatok bele a névbe, pedig az étterem 17 évvel ezelőtt indult, és az egyik első fine dining hely volt Magyarországon. A francia-ázsiai konyha varázslatos ötvözetével találkozhatunk itt, és az étkezés valóban élmény, mitöbb: egész estés, szórakoztató előadás.

Már a belépés után érzi az ember, hogy más világba került.

Sejtelmes fények, lágy zenei aláfestés. A félhomály nem elrejti, hanem keretbe foglalja a finom részleteket.

Minden azt szolgálja, hogy a fogásokra tudjunk koncentrálni, és ki tudjunk szakadni a valóságból. Ha szabad ilyet mondani, kifejezetten szexi is a hely. De olyan elegáns, visszafogott módon, ahogyan csak egy igazán jó nő képes azt sugározni.

Az őszi étlappal egy komoly koncepcióváltás is történt a helyen: az a la carte étlap megszűnt, helyette 4 vagy akár 6 fogásos degusztációs menük közül lehet választani. 4 fogásos vegetáriánus opció is van, és borsorral vagy akár pezsgőkkel is kiegészíthető a vacsora. És ha már itt tartunk, az italokon legalább akkora hangsúly van, mint az ételeken.

Még az előétel előtt az asztalunk mellé gurítottak egy ginekkel megpakolt kocsit, amiről végül borzasztó nehezen, de sikerült kiválasztanunk életünk gin-tonicját. És a koktélok sem kínáltak kevesebbet, mint eleven varázslatot.

  

De jöjjenek az ételek, mielőtt én is teljesen elvesznék a részletekben.

„Azért választottuk legújabb, őszi menünk ihletőjének a káoszt, mert ez fejezi ki legjobban ezt az évszakot. Ilyenkor a dolgok nem azok, mint aminek látszanak. Minden olyan furcsa, közben valahogy mégis csodálatos. A múlt romjain lépkedünk, miközben az új évszak meglepetései varázsolnak el bennünket."

Tehát a friss étlap központi eleme az ősz és a káosz.

Ez aszolút át is jön, ugyanakkor soha nem merném ezeket a tálakat kaotikusnak vagy zavarosnak nevezni, hiszen egész egyszerűen gyönyörűek.

Már a frissen sült kenyérszelet illatától bekönnyeztünk, és ez tényleg csak egy hosszú sor legelső eleme volt. Hiszen a konkrét előétel előtt még két bemelegítő fogás is érkezett. Az egyik egy buja kert formájában, a másik pedig egy titokzatos fészek álcájában került elénk. Tényleg szórakoztató folyamat akár csak addig eljutni, hogy az ember felfedezze azt, hogy ami kőnek látszik valójában máj, és ami korhadt faágra hajaz, az egy isteni csokoládé.

 

Talán a levest emelném ki, ha kést tartanának a torkomhoz, és kedvencet kéne választanom. A tom kha leves rák carpaccióval érkezik, de nem akármilyen tálalásban. Az asztalnál ejtenek bele a a gőzölgő levesbe egy vattacukor gömböt, ami pillanatok alatt szétolvad, és a spirulina zöldes-feketés színével festi meg a tányérunkat.

Az íze pedig olyan, mint ahogyan egy gyógyító elixírt képzelek el. Fűszeres, csípős, karakteres, de ugyanakkor selymes és lágy. És ez még csak az első "igazi" előétel volt a sorban!

Érkezett még nyúl és kacsamáj is az aranybevonatban pompázó tőkehal előtt.

Minden tökéletesen ritmusban került elénk, és részletes bemutatás után újabb és újabb meglepetést okozott. Hitetetlenül sokféle alapanyagot és technikát alkalmaznak. Lehetetlen erre csodálat nélkül tekinteni.

És bár kicsivel ezelőtt azt mondtam, hogy a leves volt a favoritom, azért a sajtválogatás és a desszerti is simán megérdemli a dobogót. Inkább ne hirdessünk győztest...

A sajtok és tofuk gombának álcázták magukat. Brutális ízélmény az összes falat.

Az én passiógyümölcsös, csokoládés, sütőtökös desszertem összesen 15 komponensből állt össze. Kemény munka van egy ilyen tányérdesszertben, de véleményem szerint megtérül. Csak ragyogó szemeket látni ezen a ponton.

Partnerem szőlőt kóstolt bergamottal és mézzel. Ennek a gyümölcsnek sem láttunk még ennyiféle arcát. (Ez a fogás ráadásul glutén és laktózmentes is!)

 

André Bicalho.

Jegyezzük meg csak szépen ezt a nevet. A brazil-portugál séf fantáziája igazán lenyűgöző menüsorban öntött formát.

Ha valami különlegesre vágytok... úgy értem, hogy IGAZÁN különlegesre, akkor keressétek fel a Barakát és próbáljatok ti hibát találni ebben. Nekünk nem sikerült!

H-1051 Budapest,

Monday - Saturday 18:00 - 22:30

| +36 1 200 0817


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Tel-Aviv a budapesti bulinegyed közepén: teszteltük az éttermet, ahol Izraelben érezheted magad
A TLV Eatery receptje nagyon egyszerű: a tel-avivi nyári éjszaka hangulatának visszaadása, egy rövid, de vibráló étlappal, és ütős izraeli koktélokkal.
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 27.Ha az izraeli konyháról van szó, Budapest nem fukarkodik a témában. A belvárosban egymást érik a humuszbárok, de istenigazából itt meg is áll a történet, ugyanis a kisebb humuszosokon és falafeleseken kívül talán egy-két vérbeli izraeli vendéglátóegység létezik, de azok sem elsősorban éttermek, inkább italozós helyeknek nevezném őket.

Nyitott azonban idén a Dob utcában egy olyan izraeli étterem, ami nemcsak egy konyha, nemcsak egy szórakozóhely, hanem konkrétan Tel-Aviv.

 

A TLV Eatery receptje baromi egyszerű: a tel-avivi nyári éjszaka hangulatának visszaadása, egy rövid, de vibráló étlappal és ütős izraeli koktélokkal.

Az igazán fain dolog ebben pedig az, hogy bár utóbb tudomást szereztem ennek a szándékosságáról, én erre akkor eszméltem rá, amikor beléptem az ajtón, és egyből bevillantak a januári izraeli utunk emlékei.

Sötét miliő, hangos, de mégsem tolakodó technozene, és rengeteg tányér, bennük a fél étlappal. Izraelben kész áldás az éjszaka nyáron: végre nem olvaszt el a nap, a tikkadt szöcskenyáj-feelinget felváltja a lazulás, és az ember végre normálisan meg tud éhezni.

Az itt élők elbújnak árnyékos rejtekeiből, és szinte vágyakoznak arra, hogy több másikkal egy légtérbe zsúfolódjanak, és tökig tolják a technót. A TLV Eateryben minden stimmel, hogy ezt a hangulatot élhessük át.

Mivel gyakorlatilag egy mindent vagy semmit étlapból vállalhatunk magunkba ételeket, ha egy kiadós vacsora gondolata ül a fejünkben, mindenképpen a tálak irányába mozgolódjunk. A kétszemélyes hús- vagy vegatál egy kis körettel megtolva parádés vacsoraélmény lehet.

Ugyanakkor a gigászi grill adta lehetőségeket is érdemes beadni, steakfronton is erős a hely.

Én egy hústálat választottam társamul, amin gyakorlatilag az egész hely esszenciája felvonult. Csirkesaslik, argentín rib eye, báránykebab, egy jó adag humusz, édesköményes frizésaláta, és fattush saláta. Ehhez még egy jókora édesburgonyát is kértem, ami bár nem akar többnek látszani mint ami, mégis baromi jól esett. Rommá sütött, kívül ropogós, belül pedig már-már folyós burgonyát lapátolni epik élmény.

A grillkarfiol is hasonló adottságokkal bírt, ugyanazok a kérdések merültek fel bennem, mint az édesburival kapcsolatban: ez mindig is ilyen jó lehetett volna?

A hústál egyébként elképesztően izgalmas ízekkel van feltöltve, amiben minden halandó talál egy kedvencet, rangsorol, majd neveltetéstől és jellemfejlődéstől függően vagy felváltva kóstolgat, vagy betúrja a püspökfalatot, és kalandozik tovább a tálon úgy, hogy már tudja: semmi nem lesz olyan jó, mint az elején.

Alapvetően ez egy tök klassz élménnyel dúsítja az amúgy sem mindennapi gasztroélményt. A tálon lévő köretek közel-keleti fűszerezése, a menta örök jelenléte csak hatványozza az érzést, ráadásul fontos megjegyeznem, hogy ez a fajta gasztrokultúra a legegészségesebbekhez tartozik a világon, úgyhogy erősen javasolt kemény addikciót kialakítani.

Mivel a beszélgetést kicsit ordibálva lehet eszközölni – főleg ha a hely tele, és általában tele van – érdemes rámenni a koktélokra, hogy olajozottabban működjön a dolog.

Imádom ha egy helyen, úgy tudok nézni a koktéllapra, mint Rákosi a búzára, és azt a flesst, hogy akkor sem tudom, mi van bennük, ha le van írva.

"Aha, az nem tudom mi, ez gondolom az alkohol lehet? Tubi? Olyat mintha ittam volna...LICSI? Ez jó lesz!"

Pontosan ez teszi fel még az i-re a pontot, hogy teljesen elfelejtsük az unalmas vacsora gondolatát is. Valahogy a miliő minden eleme egy fülledt nyári zabálás felé püföl minket, és még le se kell izzadnunk.

Valószínűleg Tel-Avivban ez egy egyszerű, de nagyszerű hely lenne, de a Dob utcában még izgalmasabb hatást kelt, aminek ha belépsz az ajtaján, már pulzál is benned a nem oly távoli kelet annak minden ízével és technójával.

TLV Eatery

1074 Budapest, Dob utca 19.

H-V: 17:00-02:00


KÖVESS MINKET:hirdetés
A vidék első Sky Wellnesse is Sopronban van! - egy napra való programot gyűjtöttünk össze a városból
Sopronba nem csak a VOLT fesztivál miatt érdemes ellátogatni. Szívesen maradtunk volna akár egy hétre is.
Készítők: Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 09.Tavasz és Sopron. Remek párosítás. Az éledő természet kirándulni hív az erdőbe, miközben a belvárosi teraszok délutáni, lustálkodós kávézásért kiáltanak. Ha szeretitek a semmittevést, a wellnesst, és fontos, hogy az étterem is izgalmas fogásokat kínáljon, a Hotel Sopront jó szívvel ajánlhatjuk.

A pezsgőfürdő és a szauna náluk rendhagyó módon a legalsó szint helyett a harmadik emeletre került, így olyan panorámát kaptok fürdőzés közben, hogy garantálom, nem sok kedvetek lesz kikecmeregni a jakuzziból...

Azért a jó soproni borokat csak meg kell kóstolni egy finom ebéd vagy vacsora mellett.

Tapasztalataim szerint elég változó, hogy egy hotelnek milyen éttermet sikerül üzemeltetnie, de a Hotel Sopronéba nem csak a kontinentális reggeli miatt érdemes benézni.

Az új tavaszi étlap nagyon friss, nagyon izgalmas. Gyakorlatilag nem találtunk benne hibát.

Sok helyi alapanyaggal dolgoznak, és ízletes, bőséges adagokat kínálnak. A tálalás pedig magáért beszél: ezekre a színekre van szükségünk így tavasszal!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Brutális oldalast kóstoltunk a Hard Rock Caféban
Világhírű művészek relikviái, és óriási adagok – ha amerikai hangulatra vágysz, a Vörösmarty téri hely erősen ajánlott!
Készítők: Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 01.Hard Rock Cafe neve valószínűleg sokaknak ismerősen cseng, de vajon mindenki tisztában van azzal is, hogy milyen gigantikus és ízletes ételeket lehet itt kóstolni?

Mi oldalast, csirkeszárnyat és fajitát is kóstoltunk, és a desszertnél már az életünkért könyörögtünk...


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Húsevőként is degeszre ettük magunkat a Vegan Gardenben
A Vegan Garden második éve üzemel a Dob utcában, a Rácskert szabadtéri placcán, és a felhozatal erre a szezonra kissé át is alakult.
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. május 01.Ha megszakadok sem értem, hogy mi a bajuk a húsevőknek a vegánokkal (fordítva még talán...). Nyilván nem lehet és nem is kell senkit kényszeríteni, hogy mit egyen vagy mit ne egyen, de a lehetőségek gyarapodásának csak örülni kell.

Tegyük fel, hogy van némi eszed, és érted, hogy nem tesz jót se a földnek, se neked, ha megállás nélkül húst zabálsz. Tegyük fel, hogy azért néha beiktatsz egy-egy napot, amikor nem tömöd a parizert. Vagy tegyük fel, hogy elsétálsz egy kert előtt, ahol helyes food truckok állnak, betérsz egy hambira, és nem játszod el, hogy a marhapogácsa nélkül már élvezni sem tudod az ízeket.

Tegyük fel... tedd meg! Ha másért nem, hát azért, mert izgalmas, új, más és finom. És ennyi akkor is bőven elég kell, hogy legyen, ha "tegyük fel", leszarod a bolygót.

A Vegan Garden második éve üzemel a Dob utcában, a Rácskert szabadtéri placcán, és a felhozatal erre a szezonra kissé át is alakul. Páran kiköszöntek, de jöttek is helyettük kellemes újoncok. Lássuk, miből lehet választani a belvárosi vegánmekkában.

Vexicana

Ez az a hely, ami húsevőként is a legkönnyebben csúszik. Ha nem mondom, észre se veszed, hogy szejtán ragura van a marha kicserélve, csak tömöd a ízletes chimichangát és burritót. A sok fűszertől ismerősen hat a dolog, és a rizs, bab meg kukorica telít is rendesen.

És van egy szósz, egy titkos paprikás mártogatós, ami végképp megborított minket. Azt mindenképpen vadászd le, ha jót akarsz.

Facebook: Vexicana

Las Vegan's

Ha szereted a jó burgert, akkor ezt is imádni fogod! Szerintem pont mindegy, hogy miből van az a sajt, ha ilyen gyönyörűen nyúlik. És aki nekem azt próbálja beadni, hogy a gombás pogácsától nem esik szerelembe azonnal, az hazudik... vagy nem szereti a gombát... de akkor meg ott van a répás!

A köretek is emberesek és ízletesek. A fokhagymás mártogatós + édeskrumpli kombó egy komplett ebéd is lehet.

Facebook: Las Vegan's

Kristóf's Kitchen

Steiner Kristóf a magyar vegánok újkori JézusKrisztiusSzupersztárja! És higgyétek el, nem véletlen a rajongás. A Kristóf receptes könyveiben található fogások valóban működnek. És mivel világlátott ember, sok olyan ízt és hangulatot mutat, ami nekünk nem hétköznapi, de pont ettől érdekes.

A Vegán Gardenben az ő kicsikocsija a legmenőbb újdonság!

A gombás ragu kifogott rajtam, így esőben futva mentettem végül haza, mert bűn lett volna egy morzsát is kidobni belőle.

Facebook:

Kristóf's Kitchen

Kürtős Legenda

A kürtőskalácsot ismeritek, ugye? Megnyugtatlak titeket, a vegánosítás semmit nem változtatott az eredményen. Ráadásul itt színes, unikornisos kalácsot is lehet kérni. Szóval ha nem félsz a liszttől és a cukortól, boldog gyerekként majszolhatsz egy ilyen hungarikumot.

Facebook: Kürtős Legenda

Az anyaintézmény, a Rácskert alkalmas kávézós-limonádézós ücsörgésekre is, nem kell feltétlenül a félelmetes zöldségekből enni.

Lehet mindenmentes fagyit is majszolni (B’ nice), amivel a meleg, nyári napok élményét is teljessé tehetjük, és bulikompatibilis is a hely, hiszen például a sör is lehet vegán...

Vegan Garden

Dob utca 40.

Nyitva minden nap: 11:00-23:00


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x