hirdetés
IMG_0220-másolat.jpg

Az ország legjobb gulyása! - Szulló Szabina és Széll Tamás új éttermében jártunk

A magyar konyha talán soha nem tűnt még annyira izgalmasnak, mint ahogyan itt a Standban bemutatják. Ott jártunk, és el is mondjuk, mi miért ízlett.
Vass Adrienn - szmo.hu
2018. augusztus 30.


hirdetés

Pár nappal a Stand nyitása után azonnal beleszaladtam egy cikkbe, ami Michelin-csillagot jövendölt, és nagyjából mindenhonnan elismerő szavak visszhangoztak média szerte és az ismerősi köreimben is. Azonnal az jutott eszembe, hogy ez a hájp akár káros is lehet. Káros, mert innentől kezdve az ember vagy nem mer ellent mondani, és akkor is dicséri a vacsorát, ha nem ízlett neki, vagy káros, mert jó magyar szokás szerint egyesek akkor is bele akarnak majd kötni, ha nincs hiba.

Talán az a szerencse, hogy Szulló Szabina és Széll Tamás a legtöbb magyar szemében szimpatikus páros. Elismerjük a sikereiket, boldogan tudtunk örülni nekik a Bocuse d'Or idején, és a Stand 25-el még egyet rákontráztak. Hiszen amikor valaki fine dining után egy piacon nyit éttermet, az átlag keresetű ember számára is elérhető közelségben, akkor az simogatni tudja sokak lelkét. Ráadásul egyfolytában dolgozni látjuk őket. De tényleg! Adnak egy röpke interjút, és már szeletelnek is tovább a konyhában, ami gyönyörűen mutatja, hogy a sikereik egyik egyszerű kulcsa nem a csoda, hanem a munka.

És ha ezekkel az érzésekkel megpakolva lép be az ember a Standba, akkor nem tud nem szurkolni a menüért.

Én megmondom őszintén, sosem szerettem igazán a piacon enni. Próbálkoztam, és fogok is próbálkozni még vele, de klasszikusan az a típusú ember vagyok, aki szeret szép és kényelmes étterembe járni, és aki ilyen helyre szeret beülni a családjával vagy akár barátokkal.

A Standtól azért kicsit féltem, hogy túl feszengős lesz a dolog, de az enteriőr azonnal megnyugtatott. Elegáns, tiszta és kellemes, de otthonos. Hiába kerül fehér szalvéta az ölbe, azért ebédidőben nem kell azon vacillálni, hogy a normál munkaruhánkban beléphetünk-e.

hirdetés

A személyzet szintén rásegít az oldódásra. Mindenki kedvesen mosolygós. A hangszórókból pedig magyar slágerek szólnak. Ez amúgy mennyire laza? Hogy nem vízcsobogás, nem erőltetett jazz vagy angol klasszikus az aláfestés, hanem Kispál. Kellemes meglepetés.

És miután kigyönyörködtük magunkat a friss virágokban és apróbb designelemekben, tekintetünk a konyha felé szaladt, és ott is maradt. Mert az óriási üvegfalon keresztül minden látható. És nem rohanás, kapkodás, hanem szépen összehangolt tánc rajzolódik ki.

Akkor sem fogtok unatkozni, ha csendesebb partnerrel jöttök, lehet bámészkodni napestig... mondjuk annyi idő nem lesz, mert az események rendelés után felgyorsulnak.

Van az az embertípus, aki szerint kis tányérnyi ételekkel nem lehet jóllakni. Akinek hiába magyarázod, hogy sok kis tányér az végül annyi mint egy nagy tányér... nem, nem érti. Na ennek az embertípusnak nem étterme a Stand. De annak, aki a magyar konyhát sok izgalmas falatban fedezné fel újra, annak erősen ajánlott a látogatás.

Mi három fogást mertünk csak bevállalni, de sokkal több lett belőle mint amire számítottunk, mert jön ugye az első üdvözlő falat, aztán a második, aztán a leves, a főétel, a desszert, és nyilván a desszertet levezető édes falatkák.

Olyan jó ezt a szertartást megélni... de inkább mutatom is sorban, hogy én milyen ízeken mentem végig:

 

Snack

Háromféle kenyér, kőrözött, vaj, házi túrós pogácsa, mangalica sonka, szalámi, burgonyás-tejfölös lángos és tésztakosárkák zöldséggel töltve.

Ezek a legelső üdvözlő falatok azonnal segítenek magyaros dimenzióba kerülni. Imádtuk az összeset.

Amuse

Kukorica(hab)leves bébikukoricával és sült kukoricahajjal.

Tudom, hogy nem illene őt választani, de nekem ez a soron következő figyelmesség (ami még mindig a választott levesem előtt érkezett!) lett a kedvencem. Imádom a kukoricát, és imádom, hogy egy egyszerű kukoricalevesbe belefuthatok ilyen formában is, nem csak a sarki mexikóiban.

Gulyás

Faszénen grillezett magyar tarka marha nyakból készült gulyás, házi csipetkével. A tetején zellerrel, salott hagymával, sóban eltett citromhéjjal, paprikával.

Ez a kedvenc gulyásom a föld kerekén. Pedig hiába elcsépelt már maga a szó is, én kóstolgatom bőszen, ahol csak van az étlapon. Soha nem készíteném így otthon. Egyszerűen nem tudnám rávenni magam ennyi melóra... szóval ez az a fogás, amiért újra, meg újra meg újra elmegyek majd oda, ahol Szabina és Tamás főz.

Báránysült, töltött káposzta, medvehagyma

Báránylapocka és gerinc, mellette savanyított töltött káposzta, gerslivel és gombával töltve. Medvehagymával ízesített pecsenyelével nyakon öntve.

Ha bírod a nagyon húsos fogásokat, ezt is szeretni fogod!

Cseresznye, mogyoró, csokoládé

Sós, mogyorós fagylalt, mogyorós piskóta, aszalt, marinált, konyakos cseresznyével, csokoládé ganache-sal.

A pincér külön felhívta a figyelmemet rá, hogy ebben a desszertben van egy kis sós behatás. Hála az égnek! Nem vagyok az az elvetemült édesszájú, így ez a rafinéria nekem bejött.

Bonbon kínálat

És akkor, amikor azt hiszed, hogy vége, megérkeznek ezek a csodaszép falatkák.

Pohárban friss málnaszem, málnavíz, rózsavízzel ízestíve (ez mondjuk a képről pont lemaradt, mert gyorsabb voltam...), napraforgómagos piskóta, almás pite, Rákóczi túrós, granola szelet csokoládéval, karamellás csokoládé.

Nyilván mindenkinek jól esik ez a figyelmesség, de talán a külföldi vendégeknek lesz a legnagyobb pluszpont. Magyarország édes csodái miniben.

És akkor a partnerem ételeit neki sem állok kielemezni. Hiszitek vagy sem, dugig ettük magunkat. Pedig csak falatkák... sok-sok falatka.

Na de összegezzünk komolyan!

A magyar konyha talán soha nem tűnt még annyira izgalmasnak, mint ahogyan itt a Standban bemutatják. A karakteres alapokat nagyon izgalmasan bonyolítják tovább. Sok ismerős elem van, de mégis millió újdonságot felfedezhetünk, és aki nyitott erre a játékra, egészen biztos, hogy visszajáró vendég lesz.

 

Számomra még mindig az a gulyás a legbeszédesebb. Ha behunyom a szemem, érzem a bográcsot, felfedezem a gyerekkori ízeket benne, aztán körbenézek, és a legkellemesebb és legelegánsabb magyar étteremben ülök. Varázslat!

 

Stand Étterem

Cím: 1061 Budapest Székely Mihály utca 2.

https://standrestaurant.hu

Telefon: +36 30 785 9139

Nyitva tartás

Ebédidőben: Hétfőtől - szombatig 12:00 - 15:00, utolsó érkezés 13:30

Vacsoraidőben: Hétfőtől - szombatig 18:30 - 00:00, utolsó érkezés 21:00

Vasárnap - Zárva


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kepatmeretezes_hu_IMG_2343-1.jpg

Újra kapható a Bambi – megkóstoltuk!

50 évvel a megszűnése után éledt újjá a legendás üdítőital. Persze nem pont ugyanúgy.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. szeptember 10.


hirdetés

Az eredeti Bambi annak idején cukrosabb üdítő volt mint a későbbi Coca-Cola, és népszerűségét nem a minőségének köszönhette, hanem sokkal inkább annak, hogy nem nagyon volt más a piacon.

Amint jött a Cola, a Bambi el is tűnt. Ennek ellenére azok is ismerik a nevét, akik sosem kóstolták, így a magyar piacon igazán jól cseng.

Ennyi, meg egy Bambi

1947-ben a Hazai Szikvízüzem kezdte palackozni Horváth Mihály téri üzemében, majd gyártása átkerült a Halom utcai üzembe. Az első palackokat koronazár fedte, de később átálltak a takarékosabb csatos üvegekre.

1960-tól a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat (FÁJIV) folytatta a gyártást a Döbrentei téri palackozójában. Később NDK-s gyártású gépsorokat állítottak be a növekvő kereslet miatt. 1961-ben a FÁJIV piacra dobta a citromaromával kevert Utas Üditőt, valamint a málna- és szederízű Erdei Bambit. 1968-ban a Coca-Cola Magyarországra érkezése csökkentette népszerűségét.

A Bambi 1970-ben szűnt meg, amikor a FÁJIV margitszigeti üzemében hozzálátott a Pepsi palackozásához és emiatt leállította a Bambit gyártó gépsorokat.

hirdetés

A közhiedelem szerint a Bambi kátrányból készült, mert néha ehhez hasonló ízt lehetett érezni rajta. Ez azonban nem igaz, az üdítő nem tartalmazott kátrányt. A kellemetlen mellékízt az okozhatta, hogy a narancsolaj összetevő a szavatossági idő lejárta után terpénesedett.

Forrás: Wikipédia

Ez a Bambi már nem az a Bambi

A név maradt, de nagyjából minden más változott. A régi, szintetikus alapanyagokból készült, 12%-os cukortartalommal bíró receptúrát teljes egészében lecserélték. Ez talán nem is baj.

Az új Bambit az Art Water Kft. gyártja, a vas megyei Horvátzsidányban. A termék megjelenését 4 év kutatói és fejlesztői munka előzte meg, és egy 100%-ban természetes alapanyagokból álló üdítőt alkottak.

Az alapja forrásvíz és fermentált gyömbérlé. A hét napos fermentálás után, természetes növényi összetevőket és természetes aromákat adnak hozzá, és csak nagyon minimális cukrot.

Milyen ízekben kapható és mennyibe kerül?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_8936.jpg

Ilyen lett a 10 éve felújításra váró Avar Hotel – tökéletes kikapcsolódás Mátrafüreden

Így újult meg az egykori szellemhotel Mátrafüred központjában, és tette újra még vonzóbbá a könyéket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 11.


hirdetés

A Mátrát látni kell ősszel! Persze harsogó zöldben és hófedte télben is csodás látványt nyújt, de ősszel, amikor sárgulnak és barnulnak a levelek, és színes szőnyegben lehet gázolni... Na az valami leírhatatlan csoda!

Nem véletlenül lett Mátrafüred legszebb szállodájának a neve is Avar!

A hotel azért is különleges, mert sok éven keresztül üresen állt, és 2017-ben még "szellemhotelként" utaltak rá. (Képek a romos állapotban lévő hotelről EBBEN a cikkben találhatóak.)

2010-ben felújításra hivatkozva zárták be, de sajnos az akkori tulajdonos nem tudta kivitelezni a tervét, és 10 évet kellett várni, hogy Mátrafüred központi része a hotellel együtt végre megújuljon.

Az új tulajdonos az áprilisi, zárt körű megnyitóhoz azért ragaszkodott, mert pontosan 44 évvel ezelőtt 1976-ban írták alá az Avar megnyitó dokumentumát, és remélik, hogy ez a kerek dátum szerencsét hoz majd.

hirdetés

Az biztos, hogy aki egyszer náluk jár, az később visszavágyik majd, nekünk szabályosan elállt a szavunk a belső design láttán, de erről majd kicsit később... Hiszen Mátrafüred nem csak a szálloda miatt lehet vonzó célpont.

Nemrég adtak át ugyanis egy másik fontos épületet, a Harkály Házat.

Az épületben interaktív kiállítás keretében mutatják be a Mátra élővilágát, emellett pedig környezeti nevelési programok keretében igyekeznek elsősorban a gyerekekhez közelebb vinni a Mátra természeti kincseit.

Kérhető szakvezetés, de le lehet tölteni egy online kiállításvezetőt is, így a bemutatóhely önállóan is bejárható.

Bár mi nem vagyunk gyerekek, egyfelől nagyon sok hasznos információkat szereztünk a kiállítás körbejárása közben, másfelől nagyon jól szórakoztunk. Sokféle játékos feladatot és felfedezni valót rejt a ház, és ha utána indul az ember erdei sétára, jobban figyel majd az apró nyomokra, jelekre, a természet sokszínűségére.

Mi a Cincér Tanösvényt jártuk be. Érdemes figyelni a Harkály Ház és a Bükki Nemzeti Park oldalát is, mert vezetett túrákat is szoktak szervezni, de szívesen adnak iránymutatást, ha az ember egyedül barangolna.

A tanösvény teljes hossza: 3,5 km, 8 állomással, és 3-3,5 órát vesz igénybe.

A túra végpontja Sástó, aminek a partján megpihenni és kacsát etetni a legjobb befejezés.

De ha valaki nem csak a természeti értékekre kíváncsi: Mátrafüred Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítással is büszkélkedik.

Mi biztosra vettük, hogy ez is gyerekeknek való elfoglaltság, de a szakvezetés közben hamar kiderült, hogy sokkal jobban hasonlít ez egy sétára a múltban. A palóc hagyományokat bemutató tárgyak és a különböző korokat megjelenítő babák ugyanis nagyon sok történetet hívnak elő, és az ember könnyedén beleszövi a saját múltjának darabjait abba az egy-két órába, amit a tárlat darabjai közt tölthet.

És ezen a ponton térjünk vissza a szállodához, mert ha az ember mondjuk csak két napot vesz ki, egy rövid szünetet iktat be az őszi hajtásba, akkor talán az is egy vonzó program lehet, hogy: NE CSINÁLJON SEMMIT! És erre az Avar tökéletesen alkalmas.

Én az aktív pihenés híve vagyok, szeretek jönni-menni felfedezni, de ez a szálloda még engem is kísértésbe ejtett.

Vannak más, gyönyörű hotelek Magyarországon, de egy új hotelhez semmi nem fogható.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_9492-1.jpg

Tojásos galuska és lángos elegáns kivitelben – visszatért Budapestre a MÁK

Magas minőség és laza hangulat jellemzi a helyet, elérhető áron. Mi is kipróbáltuk.
Szöveg: Vass Adrienn, fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. október 14.


hirdetés

Minden étterem úgy él túl, ahogy tud. Egyes helyek, mint például az idén 10 éves MÁK igazán váratlan ötlettel álltak elő.

A Mizsei János neve alatt működő konyha a nyárra dobta Budapestet, és leköltözött a Balatonra,

Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja mellé, ahol egy food truckból árulták a luxi lángost és tacot.

Mi nem utaztunk le utánuk, hanem inkább megvártuk, míg visszajönnek és újranyitnak, és az első hetekben támadtuk le őket, hazai terepen.

Sosem értettem, hogy mások mit esznek a MÁKon. Mert azt láttam, hogy eszik és osztják és szeretik, de valahogy nem tudtam hova tenni magamban.

hirdetés

Mi ezt a hely? Egy bisztró vagy egy fine dining étterem? Elegáns? Laza? Vagy elegánsan laza?

Aztán most eltöltöttem náluk egy estét, és megértettem:

A MÁK a csúcsgasztronómiát próbálja közelebb hozni az átlag fogyasztóhoz. Van egy fiatalos bája, egy laza, kötetlen hangulata, de közben mégis vér profi az egész. Az ízek, a tálalás, a személyzet.

Mizsei szellemiségéből adódóan ott vannak a skandináv gasztronómiára jellemző jegyek, de közben a magyar elemek, emlékek és hangulatok is. Főleg most, hogy a balatoni menüjük egyes szereplőit beemelték az új étlapba.

Az 5 fogásos MÁK Pop-Up menü 15 000 forintba kerül, és gyakorlatilag a nyár kedvenceit vonultatja fel.

A 4 fogásos MÁKsor 13 500 forint, és itt mi magunk választhatunk különböző opciók közül. Így kicsit személyre szabhatóbb a dolog, de mégis megvan a teljes estés degusztációs menü élménye.

Ezekkel a menüsorokkal, hiába tűnnek aprónak az adagok, nagyon jól tele lesz az ember az este végére.

Hiszen még mielőtt jönnének a komolyabb fogások, már 3 üdvözlőfalaton túl leszünk. (És a desszert után is van még egy záró kedvesség.)

Ezek az elő-elő ételek mindkét menüsornál azonosak:

A MÁK Pop-Up menü májjal, tojásos galuskával, szürkeharcsával, marhapofával és madártejjel kényeztet. Ismerős ízek, de mégis annyira játékosak és újszerűek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_5737.jpg

Noszvajt mindenkinek látnia kell! – felfedeztük a Glampinget és a Barlanglakásokat is

Noszvaj meseszép, és rengeteg programlehetőséget is tartogat az ide utazók számára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Kevés olyan hely van Magyarországon, mint Noszvaj. Csodás környezet, különleges szálláslehetőségek, szívélyes vendéglátás. Bármerre mész a településen, szinte kivétel nélkül ezzel találkozol. Egy hosszúhétvégét éppúgy élmény itt eltölteni mint egy hetet.

Legújabb videónkban ehhez szeretnénk kedvet csinálni nektek.

A videóban említett helyek és programok:

Nomád Hotel & Glamping

hirdetés

A Nomád Hotel története 1980-ra vezethető vissza.

Minőségi vendéglátás, együtt és hosszútávon gondolkodás, a helyi értékek ismerése és megmutatása – ezek az alapgondolatok, amelyek ma is működtetik a Nomádot Noszvaj Síkfőkúton, a völgyben.

Tuti tipp:

Kérd ki vacsorakor a traktát, igyál egy jó gin tonicot a bárban, és pihenj egyet a Luca székében.

Barlanglakások, Farkaskői Alkotótelep 

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.

Tuti tipp:

Kérj idegenvezetést, hogy megismerhesd az alkotótelep történetét.

Farkaskő Vendégház

A Farkaskő domb lábánál, a Pocem szomszédságában, csendes, zöld környezetben ideális hely a kikapcsolódásra, a természet és termál fürdők felfedezésére.

Állatsimogatásra és házias ízek kóstolására is van lehetőség, de dézsában fürdeni és a diófa árnyékában pihenni is élmény itt.

Tuti tipp:

Simogasd meg az őzikét és kóstolj bele a tulajdonos főztébe.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!