hirdetés
radnoti-gimnazium.jpg

Az ország legjobb gimnáziumai: idén egy vidéki iskola fért be a bővített első tízbe

A HVG rangsorában ezúttal a Radnóti végzett az első helyen.
Fotó: rlevente - Indafotó/Wikipédia/CC BY-SA 2.5 hu - szmo.hu
2020. október 16.


hirdetés

Az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziuma végzett a HVG legjobb száz magyarországi gimnáziumot rangsoroló listája élén - idézi a HVG eredményét a 24.hu.

A tavalyi első helyezett Fazekas Mihály Gimnázium ezúttal harmadik lett, a második helyen az Eötvös József Gimnázium végzett.

Igencsak dominálnak a fővárosi intézmények a listán: a kibővített első tízbe csak úgy tudott vidéki iskola kerülni (a veszprémi Lovassy László Gimnázium), hogy a tizedik helyen azonos pontszámmal végeztek a Madách Imre Gimnáziummal. A legjobb száz iskola kétötöde is a fővárosban található.

A legjobb tíz gimnázium listája az alábbiak szerint alakult a HVG alapján:

1. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)

hirdetés

2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium

3. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

4. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)

5. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)

6. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium

7. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)

8. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium

9. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)

10. VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium (Budapest), Lovassy László Gimnázium (Veszprém) (A 10. és 11. helyezett azonos pontszámmal végzett).


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szegedi-tudományegyetem-wikimedia.jpg

Megváltoztatnák a Szegedi Tudományegyetem nevét

Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged – ez lenne az intézmény új neve.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Hétfő délutánra hívta össze az egyetemi szenátust a Szegedi Tudományegyetem vezetése. A hvg.hu információi szerint a tanácskozás legfőbb kérdése az intézmény nevének megváltoztatása lesz.

A lap úgy tudja, hogy

az új név a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lehet, amit angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formátumban használnának.

A Szegedi Tudományegyetem 2000. január 1-jén jött létre, több szegedi és egy hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmény összevonásával. Akkor három egység - a József Attila Tudományegyetem, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem

- adta fel saját területén meghatározó, közismert személyiségének nevét.

hirdetés

A lap megkérdezte az intézmény különböző egységeihez tartozó egyetemi polgároktól, hogyan fogadták a névváltoztatás szándékát, de, mint írják: szinte senki sem értesült a változtatási szándékról, miközben a hvg.hu információi szerint az egyetemi vezetésnél már hónapok óta napirenden van az intézmény átnevezése.

Aki viszont hallott a tervről, az kétségeit fejezte ki: a lap által megkérdezett források szerint a már bejáratott és nemzetközileg is jegyzett név lecserélését jelenleg semmilyen ismert tényező nem indokolja.

Emellett nemzetközi színtéren több felsőoktatási intézmény is viseli Szent György hasonlóan csengő nevét. Ráadásul az SZU rövidítés a Szegedi Tudományegyetemmel összemérhetően rangsorolt Sencseni Egyetem (Shenzhen University) nevének közismert abbreviációja, illetve a pozsonyi Szlovák Orvostudományi Egyetem (Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave) is használja.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
koronavirus-mti-1.jpg

200 beteg van lélegeztetőgépen, ismét 2000 felett az új fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg.
Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19),

ezzel 54 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu.

Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg,

így az elhunytak száma 1352 főre emelkedett, 15 655-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő.

hirdetés

Az aktív fertőzöttek 29%-a, az elhunytak 38%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti.

2209 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik egész Európában és Magyarországon is. Nő a fertőzések, a kórházban kezeltek és az elhunytak száma. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség - írják a kormányzati oldalon.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
trumpbiden-1-1000x510.png

A nyugdíjasok is átpártoltak: Biden megverte Trumpot az utolsó vitában a CNN felmérése szerint

53 százalékuk szerint ő volt a jobb, 39 százalék a jelenlegi elnököt látta győztesnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Szinte minden téren Biden volt a jobb az utolsó elnökjelölti vitán, legalábbis a CNN által készített nem reprezentatív felmérés alapján.

A CNN Instant Poll az elnöki vita után közvetlenül végezte a megkérdezést, a válaszolók egy-egy harmada a két párt hívei közül került ki, a harmadik harmad magukat függetleneknek valló szavazókból állt.

Összességében úgy látták, hogy Biden nyerte a vitát: 53 százalékuk szerint ő volt a jobb, 39 százalék a jelenlegi elnököt látta győztesnek.

Trump egy mutatóján javított a tévénézők szerint, igaz, volt is honnan: a jelenlegi elnök bírálatait Bidennel szemben 50-50 százalékban látták jogosnak vagy inkorrektnek - a legelső botrányos vitánál a tévénézők 67 százaléka szerint Trump nem volt korrekt ellenfelével szemben. Biden érveit jogosabbnak találták, 76 százalékuk gondolta úgy, hogy kihívója jogos bírálatokkal szembesítette Trumpot.

hirdetés

A Business Insider szerint

nem változtatott számottevően a vita azon, hogyan vélekednek a nézők az elnökjelöltekről.

A vita előtt a CNN megkérdezése szerint 55 százalék gondolta Bident jobb elnöknek, a vita után ez 56 százalékra változott. Trump esetében szintén kicsi volt a változás: a vita előtt 42, után 41 százalék gondolta őt a megfelelő választásnak.

Trump gyakori hímsoviniszta megnyilvánulásainak tükrében nem meglepő, hogy a nők körében nem túl népszerű az elnök:

a női megkérdezettek 60 százaléka szerint Biden volt a jobb, Trump produkciója 35 százalékuknak tetszett csak jobban.

A férfiaknál ezzel szemben sokkal szorosabb volt a verseny, igaz ott is a demokrata elnökjelölt volt a favorit, de sokkal szorosabb eredménnyel: 47-44 százalékos arányban. A korcsoportokat tekintve szintén Biden győzött: a 45 évnél fiatalabbak körében csupán 27 százalék látta jobbnak Trumpot, 66 százalékuk Bidennel favorizált.

A legérdekesebb eredmények azonban a 65 év fölöttiek körében születtek: 46 százalékuk Biden győzelmét látták a vitán, 43 százalékuk Trumpét, 10 százalék szerint volt döntetlen.

Bár a különbség nem kiugróan magas, mégis többen támogatják most Bident, mint négy évvel ezelőtt az akkori demokrata jelöltet, Hillary Clintont, igaz, csak egy százalékponttal. Azonban még így is az övé a CNN felmérései közül a második legjobb eredmény Obama 2008-as 58-31 százalékos számai után. A nyugdíjasok szimpátiáját valószínűleg azzal sem igazán vívta ki Trump, hogy Bident nagyon gyakran kora miatt - ellenfele 77 éves - támadja, mondván, hogy szenilis, és túl öreg az ország vezetéséhez. Ennek ellenére a nézők 55 százaléka mégis úgy véli, hogy éppen Trump viselkedése az, ami aggasztó.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
trump-bide-vita.jpg

Trump az utolsó elnökjelölti vitán: „Én soha nem kaptam pénzt Oroszországtól, Bidenék igen”

Az utolsó elnökjelölti vita higgadtabban zajlott, mint az előző. A fő témák a koronavírus-járvány, a Biden-család üzleti ügyei, külpolitikai kérdések, az egészségbiztosítás reformja, az illegális bevándorlás problémája, a faji kérdés és a klímaváltozás voltak.
MTI - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Donald Trump amerikai elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden volt alelnök lényeges kérdésekről és higgadtan vitázott az utolsó elnökjelölti vitán, amelyet a Tennessee államban kévő Nashville-ben rendeztek meg csütörtökön este.

Trump egy adott pillanatban meg is dicsérte a vitavezetőt, Kristen Welkert, az NBC televízió munkatársát. A rendezvény előtt az elnökjelölti vitát rendező bizottság rögzítette a szabályokat: mindkét politikus két-két percet kapott a válaszokra és fél percet a viszontválaszokra. A műsorvezető be is tartatta ezt.

Trump a korábbi vitáktól eltérően nem volt indulatos, elemzők azonban arra felfigyeltek, hogy Biden többször is gúnyosan "ez a pasas" megszólítással illette az amerikai elnököt.

A vita fő témái a koronavírus-járvány, a Biden-család üzleti ügyei, külpolitikai kérdések, az egészségbiztosítás reformja, az illegális bevándorlás problémája, a faji kérdés és a klímaváltozás voltak.

A koronavírus-járványt érintve Joe Biden az elnököt okolta a járvány halálos áldozataiért. Szinte szó szerint ismételte meg az első elnökjelölti vitán mondottakat, miszerint Trump nem tudja kezelni a járványt, és szerinte pánikba esett, amikor az kitört. Úgy vélte, hogy az elnöknek nincs átfogó terve a járványkezelésre.

hirdetés

Trump ezzel szemben emlékeztetett, hogy a járvány kitörésekor lezárta a repülőtereket először a Kínából, majd az Európából érkező repülőgépek előtt, amiért a demokraták, köztük Biden is, idegengyűlölőnek nevezték őt. Az elnök - utalva arra, hogy Biden hónapokig a háza alagsorában berendezett stúdióból kommunikált az emberekkel - hangsúlyozta: elnökként nem engedhette meg magának, hogy bezárkózzék.

"Én soha nem kaptam pénzt Oroszországtól, Bidenék igen"

- jelentette ki Donald Trump, utalva azokra a nyilvánosságra került e-mailekre, melyek szerint Biden fia, Hunter Biden orosz oligarcháktól kapott pénzt, ukrán gázcégnél dolgozott, amikor az apja alelnök volt és jövedelmező üzleteket kötött Kínában.

Hunter Biden áruba bocsátotta azt, hogy alelnök apja révén bejárása van a Fehér Házba - hangoztatta Trump. Biden lényegében nem reagált a fia üzleti ügyeire, bár azt állította, hogy Hunter Biden nem tett semmi törvénybe ütközőt. Kijelentette, hogy ő soha nem kapott pénzt sem oroszoktól, sem ukránoktól, sem kínaiaktól. "Nem a családról van szó" - fogalmazott, mire Trump azzal replikázott, hogy "ez tipikus politikusi válasz". Hozzáfűzte: "gyerünk, Joe, te jobban is tudod ezt csinálni".

Biden felemlegette, hogy Trumpnak bankszámlája van Kínában, és több adót fizetett ott, mint Amerikában. Az elnök a válaszában leszögezte - ami egyébként az amerikai sajtóban már többször is megjelent -, hogy évekkel korábban a vállalatának volt kínai bankszámlája, amely már jóval azelőtt megszűnt, hogy ő indult volna a 2016-os elnökválasztáson. Az adóbevallásáról megjegyezte: milliókat fizetett be adóelőlegként.

Trump később azt mondta:

"Joe, rólad azt mondják, hogy korrupt vagy".

Biden erre nem reagált.

A műsorvezető rákérdezett az amerikai választásokba történő iráni és orosz beavatkozási kísérletekre. Biden azt állította, hogy az oroszok Trump győzelmét óhajtják, mert "tudják, hogy ismerem őket és ők ismernek engem". A beavatkozási kísérletekről leszögezte, hogy "bármelyik ország, amely megpróbál beavatkozni, megfizeti majd ennek az árát".

"Senki nem keményebb Oroszországgal, mint én"

- fogalmazott Trump. Hangsúlyozta: éppen az orosz veszélyre hivatkozva sikerült meggyőznie a NATO-tagokat arról, hogy emeljék költségvetési hozzájárulásaikat az észak-atlanti szövetségben.

Biden bírálta Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikáját, az elnök erre leszögezte: a tárgyalásoknak köszönhetően sikerült elkerülni a háborút, amelyet Obama neki a hatalomátadáskor reális veszélyként vázolt fel.

Hevesebbek voltak az állásfoglalások az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítás és az illegális bevándorlás ügyeiben.

Trump szocialisztikusnak nevezte az Obamacare-t, míg Biden azt fejtegette, hogy az egészségbiztosítás nem kegy, hanem jog, amely mindenkinek jár.

Trump hitet tett amellett, hogy az Obamacare kiegészítéséhez törvényben vagy elnöki rendeletben rögzíti, hogy a biztosítók azokkal is kötelesek megállapodni, akiknek már a biztosítást megelőzően komoly betegségük van.

Az illegális bevándorlásról szólva Biden azt ígérte, hogy - amennyiben megválasztják elnöknek - állampolgárságot ad 11 millió illegális bevándorlónak.

A műsorvezető megkérdezte Bident: miért kellene az amerikaiaknak bízniuk benne, hiszen a migráció problémáját az Obama-kormányzat nyolc éve alatt nem oldották meg. Biden úgy válaszolt: ezúttal ő nem alelnök, hanem elnök lesz, és hivatalba lépése után egy hónapon belül előterjeszti javaslatát valamennyi illegális migráns amerikai állampolgárságára.

A vitában felmerült a határt szülők nélkül átlépő gyermekek ügye is. Trump hangsúlyozta: ezeket a gyerekeket az embercsempészek hozzák át, felhasználva őket a céljaikra, Emlékeztetett arra is: az első "ketreceket", ahol ezeket a kisgyermekeket átmenetileg elhelyezték, az Obama-kormányzat állította fel.

Trump kérdésbe foglalva az álláspontját, úgy fogalmazott: az Obama-Biden kormányzatnak nyolc éve volt, miért nem oldott meg egy sor problémát, például az illegális bevándorlást, vagy a büntetőjogi reformot. Biden "a szavak embere, és nem a cselekvésé", ismételte meg Trump többször is.

A faji kérdésről szólva Biden megismételte, hogy az Egyesült Államokban rendszerszerű a fajgyűlölet. Rasszizmussal vádolta meg Trumpot, aki leszögezte: Lincoln óta ő a legkevésbé rasszista elnöke az országnak, és a feketék számára ő a legjobb elnök.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!