hirdetés
eso-nap-180717-1000x563.jpg

Az ország egyik felén esik, a másikon süt a nap - megint megbolondul vasárnap az időjárás

A jövő hétre már mindenütt lehűl a levegő, eső és szél is lesz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 28.


hirdetés

Vasárnap a Dunától keletre erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, a keleti határszélen egy-egy zivatar sem kizárt - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezzel szemben a Dunántúlon több órára kisüt a nap, csak az északi részén növekszik meg a felhőzet, és késő délutántól ott is lehet csapadék. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik, a Dunántúl északi felén néhol viharossá is fokozódik. Estére mérséklődik ugyan a légmozgás, de a a Dunántúlon még ekkor is lehetnek erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul.

Estére a kezdetben kevésbé felhős tájakon is erősen megnövekszik a felhőzet, a déli országrészben várható a legvékonyabb felhőtakaró. Az ország északi felén szórványosan várható eső, zápor. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon időnként megélénkül, a hajnali óráktól helyenként már meg is erősödhet. A hőmérséklet késő este 8, 13, hajnalban 5, 10 fok között alakul.

Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de átmenetileg akár nagyobb területen is elvékonyodhat, csökkenhet a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor, legkisebb eséllyel a Balaton tágabb környezetében. Az északi szél megélénkül, a Dunántúlon és középen meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de az északi megyékben kissé hűvösebb is lehet.

Kedden többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés elsősorban az északi határszélen lehet. Többfelé lesz eső, zápor, nagyobb területen és mennyiségben a keleti megyékben. Az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúl északi felén meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Szerdán eleinte többnyire erősen, majd változóan felhős idő várható. Főként az ország keleti felén valószínű eső, zápor, de délutántól ott is egyre kevesebb helyen lehet csapadék. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, néhol viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul.

hirdetés

Csütörtökön változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütés várható. Elszórtan lehet zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul.

Pénteken eleinte változóan, majd többnyire erősen felhős lesz az ég. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gyertya.jpg

Meghalt a dési kisfiú, akit kukacos sebeivel vittek kórházba

A kolozsvári orvosok két hétig küzdöttek az életéért.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

Már nem tudták megmenteni a gyermek életét, akit szörnyű állapotban vittek kórházba július 24-én – írja a Maszol.ro.

A kilenc éves dési fiú testén csípések, sérülések, sebeiben kukacok voltak. A helyi sajtó alapján a Maszol korábban azt írta, hogy a gyermek első koronavírus-tesztje pozitív lett, három hétig nem kelt ki az ágyból, a vécére sem tudott kimenni. Nem mosdatták őt, epilepsziával és pszichés zavarokkal küszködött.

Bár a házban három felnőtt is lakott – nagyanyja, édesanyja és annak élettársa –, senki nem viselte gondját.

A mentőket végül a nagymama hívta ki, amikor látta, hogy a gyermek nem reagál semmire.

A dési kórházban megállapították, a fiú mély kómába van, testének 80 százalékát pedig sebek borítják.

hirdetés

A gyermeket Kolozsvárra szállították, két hétig ápolták az intenzív osztályon, de szervezete feladta a küzdelmet.

A hatóságok az anyát már akkor őrizetbe vették, amikor rátaláltak a gyermekre, sajtóhírek szerint emberölés kísérletének gyanúja miatt vizsgálódnak ellene.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bika-uj-dizajnerdrog-police.jpg

Riadót fújt a rendőrség: 11 embert ölt meg Magyarországon egy új dizájnerdrog

A legfialabb áldozat 23, a legidősebb 36 éves.
MTI, Címkép: police.hu - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

Új, életveszélyes hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg a magyar kábítószerpiacon, amely a jelenlegi információk szerint már tizenegy ember haláláért felelős - hangzott el a rendőrség keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Csákó Ibolya alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense elmondta:

egy miskolci, lyukóvölgyi haláleset nyomán azonosították az új pszichoaktív anyagot a szakértői intézetben. A szakértők ezt követően megvizsgálták májusig visszamenőleg a gyanús eseteket és megállapították, hogy tizenegy haláleset köthető a bika nevű anyaghoz.

Mint mondta, az elhunytak többsége drogfogyasztó múlttal rendelkezett, a halált megelőzően fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamuk volt, több esetben őrjöngtek. A legfiatalabb elhunyt 23 éves volt, a legidősebb 36 éves, a halálesetek zöme Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, de volt Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében, valamint a fővárosban is.

Az áldozatok "varázsdohányban" vagy "herbálban" szívták el a dizájnerdrogot.

hirdetés

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrök az év eleje óta dolgoznak azon, hogy azonosítsák az úgynevezett számozott utcákban és a Lyukóvölgyben megjelenő dílereket - ismertette -, és elfogták azt a három férfit is, aki a gyanú szerint a "varázsdohányt" eladta a 23 éves lyukóvölgyi áldozatnak.

Csesztregi Tamás, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Kábítószervizsgáló Szakértői Intézet igazgatója elmondta, hogy a vegyület a szintetikus kannabinoidok családjába tartozik. Tapasztalatuk szerint általában egy domináns hatóanyag van forgalomban az utcán, amelyet időnként lecserélnek. Ez történt most is, az új anyag neve "4fmdmb-bica", amely kémiai szerkezetében csak kicsit tér el a korábbi domináns hatóanyagtól, de több halálesetért felelős.

Horváth Gergely Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Drog Fókuszpontjának vezetője arról beszélt, hogy a szintetikus kannabinoidokkal dohányt (ez a "varázsdohány") vagy más növényt (ez a "herbál") itatnak át, és cigarettába csavarva elszívják. A szer hatása eltér a marihuánáétól, annál erősebb, és gyakrabban okoz rosszullétet. A fogyasztása fokozottan jellemző a vidéki szegregátumokban, a nagyvárosi slumokban (nyomornegyedekben), a hajléktalanok vagy más hátrányos helyzetű emberek körében. Ezeknek a szereknek a fogyasztása az ismeretlen hatóanyag és változó összetétel miatt különösen kockázatos.

Évente 30-40 haláleset közvetlen oka a kábítószer-fogyasztás. Az európai társszervek, nemzeti drogfókuszpontok jelentése szerint évente 30-40 új vegyület jelenik meg a dizájnerdrogok piacán, idén már 18-at regisztráltak - ismertette.

Csákó Ibolya kérdésre válaszolva elmondta: akár már "egy fröccs áráért" hozzájuthatnak a fogyasztók az új pszichoaktív szerekhez, Horváth Gergely Csaba hozzátette: a szintetikus kannabinoid grammja 1300-1500 forint között van, és ebből öt cigarettát lehet sodorni. A szakértők szerint a koronavírus-járvány, illetve a rendőrségi lefoglalások miatt az utóbbi időben felment a kábítószerek ára. A rendőrségnél évente 8 ezer kábítószerrel kapcsolatos büntetőeljárás indul, de a csekély mennyiségű új pszichoaktív szer birtoklása szabálysértés és nem jelent meg ebben a statisztikában - közölte.

Csákó Ibolya közölte azt is, hogy az új hatóanyag, a "4fmdmb-bica" Kínából érkezett. Csesztregi Tamás ezt kiegészítve elmondta, hogy a vegyületek alapmodelljeit a gyógyszerkutatásban fejlesztették ki, és bár a hatásaik, mellékhatásaik miatt lemondtak az esetleges használatukról, ezek lettek a modelljei az új pszichoaktív szerek anyagcsaládjának, amelyeket továbbfejlesztenek az illegális laborokban.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Miskolc-2.png

Tizennégy éves fiú késelt meg egy férfit a miskolci vasútállomáson

A Tiszai pályaudvaron fogták el a járőrök azt a három férfit, akik egy másik háromtagú társasággal kerültek összetűzésbe.
Címkép: Google Streetview - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

Elfogtak a rendőrök három férfit, akik bántalmaztak egy másik háromfős társaságot a miskolci Tiszai pályaudvaron - írja a police.hu.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés kísérlete, illetve garázdaság gyanúja miatt folytat nyomozást a 14 éves tiszalúci fiúval és két társával - egy szintén tiszalúci 20 éves és egy felsőzsolcai 41 éves férfival - szemben.

A két társaság egy-egy tagja között már korábban konfliktus alakult ki, így amikor vasárnap dél körül a Miskolc-Tiszai pályaudvaron véletlenül újra összetalálkoztak, még erőteljesebb vita bontakozott ki.

Ennek eredményeképp a gyanúsítottak bántalmazták a másik társaság tagjait.

hirdetés

Az atrocitás során a 14 éves fiú olyan súlyosan megszúrta a másik társaság egyik tagját, hogy kórházba kellett szállítani.

A bűncselekmény bejelentését követően a rendőrök azonnal a helyszínre érkeztek, és elfogták az elkövetőket.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
megvaltozott-forgalmi-rend.jpg

Megváltozott a forgalmi rend a belvárosban, kiakadtak az autósok

Új forgalom csillapított zónát alakítottak ki belső Erzsébetvárosban, sokan nem örülnek a változásoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 10.


hirdetés

Sok autós dühöngve fogadta, hogy megváltozott a forgalmi rend a belvárosban: belső Erzsébetvárosban ugyanis új forgalom csillapított zónát alakítottak ki - számolt be az RTL Híradó.

Az autókat nem tiltották ki, de több utcában megfordították a forgalom irányát, behajtani tilos táblákat tettek ki és parkolóhelyeket számoltak fel kísérleti jelleggel.

Ennek sokan nem örülnek.

"Össze-vissza kell menni, alig van parkolóhely, megállni nagyon nehéz"

- mondta az RTL Híradónak egy sofőr.

hirdetés

A Híradó felvételein látható, hogy nagy káoszt okozott a változás. Mivel több utcában megfordították a forgalom irányát, volt, hogy az autók több irányból próbáltak befordulni ugyanabba a kis utcába. A nagyobb járműveknek viszont nem volt elég helyük a kanyarodáshoz, hosszas manőverek következtek, amik végül dugót okoztak.

A Kazinczy utcából például kitiltották az autókat és sétálóutcává alakították. Máshol kiszélesítették a járdákat, és könnyebb lesz kerékpározni is, jónéhány utcában kétirányú lett a biciklis forgalom.

A kerület polgármestere szerint viszont csak így lehet élhetőbbé tenni a belvárost.

"Vannak negatív reakciók is, de mégis azt gondolom, hogy a nagy többség az örül annak, mert tudja, hogy ez hosszútávon azt fogja jelenteni, hogy a belső Erzsébetvárosban kevesebb forgalom lesz, ezért biztonságosabb lesz, kicsit jobb lesz a levegő, zöldebb lesz, vissza tudjuk nyerni a közösségi tereket"

- mondta az RTL Híradónak Niedermüller Péter.

A Híradónak nyilatkozó közlekedési szakértő szerint a cél az lenne, hogy akinek nem muszáj, az ne menjen autóval a belvárosba.

Az új forgalmi rend egyelőre három hónapig, vagyis október végéig lesz érvényben. A főváros addig várja a visszajelzéseket. A BKK azt ígéri, hogy csak a tapasztalatok összegzése után vezetnek be végleges változtatásokat, de majd csak jövőre.

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!