hirdetés
előadás4-scaled.jpg

„Konjunktúrát egy hulláért!” – megnéztük Az öreg hölgy látogatását a Vígszínházban

Dürrenmatt darabja a színház első bemutatója az idényben. A Rudolf Péter által rendezett előadás főszereplői Hegyi Barbara és Hegedűs D. Géza.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. október 16.


hirdetés

Fotók: Gordon Eszter és Dömölky Dániel

A CIKK SPOILEREKET TARTALMAZ!

Fingen városára rossz idők járnak. Miközben az egész ország, sőt, egész Európa gazdagodik, fejlődik, Fingenben megállt az idő. A gyár, az üdülőtelep, minden, ami pénzt hozott a településre, bezárt. Már a gyorsvonatok sem állnak meg. A lakosság segélyen tengődik. Utolsó reményük a város szülöttje, a dúsgazdag Clara Zachanassian, aki 40 éve távozott Fingenből.

Most visszatér, és a város lakói mind azt remélik, hogy millióival kihúzza Fingent a szegénység posványából. Az asszony megpuhítása Alfred Illre vár, a szatócsra, akit fiatalon gyöngéd szálak fűztek Clarához.

A milliárdos nő meg is érkezik, és hajlandó egymilliárdot adományozni a városnak.

hirdetés

Egyetlen dolgot kér cserébe: Alfred Ill hulláját.

Kiderül ugyanis, hogy Alfred és Clara szerelme koránt sem ért idilli véget. Az akkor 17 éves lány teherbe esett. Alfred viszont, aki akkor már a helyi gazdag kereskedő lánya felé kacsingatott, megtagadta a gyermeket.

Clara apasági pert indított, ahol Ill egy liter pálinkával lefizette két cimboráját, hogy vallják azt: ők is együtt háltak Clarával. Alfredet felmentették, Clara pedig szó szerint az utcára került. Első dúsgazdag férje is egy bordélyházban talált rá, onnan emelte ki.

Clara most ezért az ellene elkövetett bűnért vár elégtételt. A polgármester és a lakosság egy emberként utasítja vissza a kétes üzletet. De vajon mi az erősebb? Az erkölcsi érzék, vagy a nyomor? Clara mint dúsgazdag üzletasszony tudni véli a választ ezért annyit mond a visszautasításra:

Én várhatok.

Akkor Jól tudja, mekkora az esélye, hogy egy városban ne akadjon senki, aki szívesen beáldoz egyetlen embert a gazdagságért, a gondtalan életért cserébe.

Az öreg hölgy látogatása Friedrich Dürrenmatt talán legtöbbet játszott műve. Nálunk is számtalanszor színpada állították már. A Vígszínház tehát nem vállalt nagy kockázatot azzal, hogy ezt választotta a vezetőváltás utáni első bemutatónak.

Ugyanakkor a színházban közelmúltban lezajlott események ismeretében mégis csak felébred az emberben a gyanú, hogy többről van szó, mint rutinos darabválasztásról. Hisz Az öreg hölgy látogatása főszereplője a drámairodalom egyik legerőteljesebb női karaktere. Egy határozott, a szándékát minden eszközzel keresztülvivő, mindenkin átgázoló hölgy.

Pontosan olyan tulajdonságai vannak, amelyek miatt a színház társulata fellázadt volt igazgatónője, Eszenyi Enikő ellen.

A darabot az új direktor, Rudolf Péter rendezte, aki annak idején az 1986-os, ugyancsak Vígszínházban bemutatott változatban Lobyt, az egyik megvakított heréltet, illetve a Sajtótudósítót játszotta. Most Kurdi Imre fordítása alapján ő készítette a vígszínházi változatot, Hársing Hilda segítségével.

Szerencsére Rudolfék nem erőszakolták meg a darabot, annyi aktualizálást megengedtek maguknak, hogy a darabban már euró a pénznem, és a történet helyszínéül szolgáló lepukkant, szenvedő település az Európai Unióban helyezkedik el.

De miután egy napjainkban is minden tekintetben friss, modern darabról van szó, ennyit igazán elbír, talán kicsit közelebb is hozza a történetet.

Az előadás körüli érdekesség, hogy a főszerepet eredetileg Börcsök Enikő játszotta volna, akinek sajnálatos egészségügyi problémái miatt le kellett mondania a szerepeit. Így Hegyi Barbara ugrott be a helyére, Börcsök visszatérése után pedig kettőzve játsszák majd a darabot. Biztos vagyok benne, hogy Börcsök is csodálatos lesz.

Mindenképp öröm az ürömben, hogy a feladat Hegyi Barbarára szállt, aki élt is a lehetőséggel, hogy megmutassa színészi kvalitásait ebben a jutalom szerepben. Nem lehet könnyű olyan elődök nyomdokaiba lépni, mint Sulyok Mária, Rutkai Éva, Psota Irén vagy Molnár Piroska.

Hegyi Barbara véleményem szerint nem hoz szégyent rájuk.

Az ő öreghölgyében klasszikus értelemben nincs semmi öreges. Első ránézésre talán zavaró is lehet, amikor bejön a dominákra hajazó öltözékében, fiatalos női energiákkal, szándékosan erotikus felhangokkal. Különösen nagy a kontraszt az ifjúkori szerelmét alakító Hegedűs D. Géza mellett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bika.jpg

Álarcos énekes: A Bika lepleződött le

A nyomozók megint tévúton jártak, egyikük tippje sem volt jó, sőt korábban sem merült fel az álarc mögött megbújó énekes neve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 18.


hirdetés

Nagy Zsolt, Kovács Koko Istán, Növényi Norbert, Mészáros Árpád Zsolt neve is felmerült a Bikával kapcsolatban. Ám a végén

Kozsó bújt ki az álarc alól.

VIDEÓ: A Bika produkciója

VIDEÓ: Leleplezve! Ő volt a Bika álarc alatt


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
tv-adas.png

Megszűnik az RTL Spike, tiniknek szóló csatorna indul helyette

A TeenNick a Viacom negyedik „gyerekcsatornája” lesz.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Megszünteti a Viacom az RTL Spike-ot, tiniknek szóló tévét indítanak helyette - számolt be róla a SorozatWiki.

A közel négy éve, 2016 decemberében debütált RTL Spike-on az utóbbi időben szinte csak amerikai szériák voltak láthatók, nézettsége az elmúlt két évben már nagyon alacsony volt, feltehetőleg ez az oka a döntésnek.

Az RTL Spike helyett TeenNick néven új, tiniknek szóló tévét indítanak, mely a Nickelodeon, a Nick Jr és a Nicktoons után a Viacom negyedik „gyerekcsatornája” lesz

- jelentette be Harsányi Gábor, a ViacomCBS Networks International közép-kelet-európai és izraeli vezérigazgatója.

Az új adón élőszereplős vígjáték-sorozatok lesznek. A nemzetközi vezérigazgató egyelőre arról nem beszélt, hogy mikor cserélik le a Spike-ot a TeenNickre.

hirdetés

A Viacom másik tévécsatornáját, a Paramount Channelt érintő fontos változást is bejelentettek, melyet Paramount Networkre neveznek át.

Harsányi Gábor azt is elmondta, hogy a Paramount+ videótáruk egyre sikeresebb és 2020 első 7 hónapjában kétszer annyi tartalmat fogyasztottak rajta, mint 2019-ben. Bejelentette továbbá, hogy a video-on-demand szolgáltatás az ősz végére az Antenna Hungaria Mindig TV ügyfelei számára is elérhetővé válik.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-2.jpg

A chicagói 7-ek tárgyalása – 7 ok, amiért ne hagyd ki az év egyik legjobb filmjét

A valós sztori alapján készült moziban Sacha Baron Cohen hatalmasat alakít.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

Tárgyalótermi dráma, vígjátéki elemek, vagány dialógusok, katartikus, hatalmas súllyal megnyomott drámai pillanatok? Aaron Sorkin korábban forgatókönyvíróként vívta ki magának Hollywood egyik legelismertebb szkriptírója címét egyedi, csak rá jellemző, pattogós párbeszédeivel. Aki emlékszik az Egy becsületbeli ügyre - ezzel a filmmel kapásból befutott Hollywoodban -, annak biztos megvannak a tárgyalótermi jelenetei Tom Cruise és Jack Nicholson között, ami alatt még mi is visszatartottuk a lélegzetünket. Különösen ez:

Most összegyűjtöttünk pár okot, ami miatt semmiképp ne hagyd ki Sorkin netflixes filmjét, A chicagói 7-ek tárgyalását, ami egyértelműen az év egyik legizgalmasabb mozija. Mind kivitelezésében - Sorkin ezúttal maga rendezte is a mozit - , mind üzenet-jellegében és aktuális áthallásaiban zseniális.

Mert igaz történet

1968-ban Amerikában - eddigre túl voltak John F. Kennedy, Marthin Luther és Bonny Kennedy, a vietnami háború nagy ellenzőinek lemészárlásán - a chicagói demokrata párti gyűlésre elindult az ország különböző pontjairól úgy tízezer ember. Békével mentek, de tüntetni: a háború ellen, a béke mellett. Ez persze volt, akinek nem tetszett. Ami ebből eszkalálódott, rengeteg, rendőrök által megsebesített tüntető, egy nagyon csúnya koncepciós per, ami végül az egyik legszórakoztatóbb és legigazabb találkozóvá alakult azok között, akik az egyik és a másik oldalon álltak.

Mert szinte mesei a sztori

hirdetés

Hét ember, mind más háttérből, egy céllal és egy védőügyvéd, aki annyira nagy pofájú, hogy állandóan figyelmeztetni kell. Egy olyan bűntény vádja, ami a történelemben először került bíróság elé - és azóta sem. Egy bíró, aki szűk látókörű, és az "elutasítom" instrukcióját már vele együtt skandálja a per közönsége a huszadik naptól, annyira kiszámítható. Egy ügyész - Joseph Gordon-Levitt formában van, pedig nagyon nehéz a karaktere - , aki csak azért vállalja a vádlottak börtönbe juttatását, mert muszáj neki. És a háttérben egy nemzet, akiknek már rohadtul elegük van a felesleges halottaikból és a tízezerszámra frontra küldött, kisorsolva toborzott, kiszolgáltatott katonasorsokból.

Mert Aaron Sorkin nagyon tud rendezni is

Ez persze nem újdonság, de az Oscar-díjas forgatókönyvíró eredeti profilja az volt, hogy zseniálisan okos szkripteket szállított a legnagyobb rendezőknek - Oscarját például David Fincher filmjéért, a Social Network - A közösségi hálóért kapta. A chicagói hetek tárgyalása ugyanolyan pontos ritmusú, sodró lendületű, mint amilyenek Sorkin forgatókönyvei. Nincs egy üres pillanat, sőt, figyelni kell, mert poén poént, fontos információ fontos információt követ

Mert Sacha Baron Cohen óriási színész

Azt például tudtad róla, hogy a társadalomtudomány antiszemita szegmensével foglalkozott az egyetemen és diplomamunkáját is hasonló témából írta, mint amiről a film szól? Ettől persze még nem lesz valaki jó színész, de évekkel ezelőtt, amikor még Spielberg volt a film rendezője - később kiszállt - maga kérte fel Cohent, mert minden benne van, ami filmbeli karakteréhez kellett: lázadó, óriási az igazságérzete és mindezt humorba csomagolja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mtv-ema-2019-northfoto.jpg

Budapesten lesz idén a világ egyik legnagyobb könnyűzenei díjátadója

Az MTV European Music Awards-nak eddig még a régió sem adott otthont, nemhogy Magyarország. Igaz, ezúttal csak virtuális műsor lesz, de azt egymilliárdan nézhetik majd.
MTI, fotó: Northfoto - AGENCE/BESTIMAGE - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

A könnyűzenei világ egyik legfontosabb eseménye, az MTV European Music Awards (MTV EMA) házigazdája lesz Budapest november 8-án.

Egészen mostanáig egyszer sem adott otthont a régió ennek a világhírű eseménynek, Budapest viszont november 8-án magára vonhatja akár egymilliárd ember figyelmét - hangsúlyozta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.

A járványhelyzetre való tekintettel a több mint negyed évszázados rendezvénysorozat 2020-ban rendhagyó programmal szolgál.

Az MTV EMA 2020 Show névre keresztelt díjátadó ezúttal virtuális műsorral jelentkezik majd Budapestről és Londonból. Az adás négy ikonikus magyarországi helyszínt érint majd

- közölte az MTÜ.

hirdetés

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közleményben kiemelte: hatalmas lehetőség Magyarország és Budapest számára, hogy az MTV EMA, a világ egyik legnagyobb és legnézettebb könnyűzenei díjátadójának egyik következő állomása a magyar főváros lesz. Mint hozzátette, a nemzetközi turistákért hamarosan újrainduló versenyben egy ilyen nagyszabású világesemény megszervezése komoly előnyt jelent nemcsak Budapest, hanem Magyarország számára is.

Az 1994 óta minden évben más európai nagyvárosból közvetített zenei rendezvény hatalmas reklámértékkel bír, hiszen hazánk négy különböző helyszínét láthatják majd az MTV Europe és az összes MTV csatornáján, beleértve az online adást is - emlékeztetett Szentkirályi Alexandra.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint

"történelmi pillanat" ez Magyarország és Budapest számára, ugyanis a könnyűzenei világ legfontosabb eseményének egyik helyszíne lesz Magyarország.

Budapest emblematikus helyszínei központi helyet kapnak majd az eseményhez kapcsolódó összes televíziós, online megjelenésben, amelyek csaknem 200 ország egymilliárd nézőjéhez jutnak el - idézi a közlemény a vezérigazgatót.

"Európa legnézettebb zenei eseménye rendkívüli turisztikai reklámot is jelenti most Budapest, ezen keresztül Magyarország számára. Az egész világ figyelmét fel tudjuk hívni arra, hogy Budapest a régió legjobb úti célja. Ráadásul akkor lesz rajtunk a világ szeme, amikor minden nagyváros küzd a nemzetközi hírnévért"

- tette hozzá Guller Zoltán.

Az MTV EMA 2020 Show megrendezésére 2019-ben nyújtott be pályázatot a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA), az esemény lebonyolítására a magyar kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül nyújt támogatást - közölte az MTÜ.

Képünkön Halsey énekesnő a 2019-es MTVA EMA díjátadón.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!