irodakutya cover
Az irodai kutyatartással mindenki jól jár
A munkahelynek és az alkalmazottaknak is jót tesz egy 'irodakutya'.
Forbes
2017. március 14.

Magyarországon sajnos még egyáltalán nem divat, de Nyugaton egyre több helyen engedélyezik a kutyatartóknak, hogy a munkahelyekre is elhozhassák a kedvencüket. A Google például büszkén hirdeti: "We are a Dog Company", vagyis "Kutyás vállalat vagyunk". Hasonlóképp az Amazon Seattle-i központjába csaknem 1500 kutya jár be nap mint nap.

A Virginia Commonwealth University kutatócsoportjának tanulmánya azt is elmondja, miért jó ez az alkalmazottaknak és a munkahelyeknek egyaránt:

az "irodakutyák" nagyon hatékonyan oldhatják a munkahelyi stresszt.

Dr. Linda Handlin svéd kutató ugyanis bebizonyította, hogy a szeretet és a kötődés kialakulásáért felelős oxitocin hormon a kutyák hatására is termelődhet bennünk.

Legalábbis a kutyatartók hipotalamusza hasonló mennyiségű oxitocint termel, amikor a kedvencükkel foglalkoznak, mint a gyermekükkel törődő anyáké.

Az oxitocin pedig nagyon jó a stresszhormonok ellen.

A kutatásból kiderült, hogy a munkahelyen "dolgozó" kutyák az alkalmazottak kreativitására és jó hangulatára is hatottak. Ahol pedig tartottak kutyát, ott sokkal kevesebb volt a betegség miatti hiányzás.

Ezt azzal magyarázzák, hogy a kutyákkal közös séta vagy játék kifejezetten jó hatással van az egészségre - sokkal inkább, mint egy cigarettaszünet. Ráadásul még a kutyák is egészségesebbek lesznek, mintha otthon hagynánk őket.

Persze az külföldön is alapkövetelmény, hogy a kutya "irodabarát", vagyis egészséges, gondozott és szófogadó legyen, valamint az is nagyon fontos, hogy a munkatársakkal is egyeztessenek.

Elvégre a kutyatartás az irodában is legalább olyan nagy felelősség, mint otthon.

Képek: Instagram


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!