hirdetés
sapiosexualis_ck.jpg

Az intelligencia szexi - 7 jel, hogy te is sapioszexuális vagy

Amikor arra gondolsz, hogy mi az, amitől vonzódsz a másikhoz, mi jut először eszedbe? Akkor sanszos, hogy te is sapioszexuális vagy.
Vén Bernadett írása a 7köznapi pszichológia blogon, fotók: pixabay.com - szmo.hu
2018. október 08.


hirdetés

Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

Míg a legtöbben automatikusan azt válaszoljuk, hogy a másik mosolya, arca, szeme színe, öltözködése az, ami lázba hoz, vannak azonban olyanok, akik nem ezekre az összetevőkre koncentrálnak a partner kiválasztásakor, hanem az intelligenciát tartják elsődleges szempontnak. Ők a sapioszexuálisok.

A sapioszexualitás az elmúlt években divatos útja lett egy olyan jelenség leírásának, amely mindig is létezett. A címkék keresése a kapcsolatok meghatározására nem újdonság. Szükségünk van a sztereotípiákra és kapaszkodókra, hogy orientáljon bennünket társadalmi életünkben. A sapioszexuális kifejezést olyan emberekre használjuk, akik az intelligenciát tekintik a szexuális vonzerő fő tényezőjének. A kifejezés gyökere a „sapiens” szóból származik, ami azt jelenti, hogy bölcs vagy értelmes. Bár a kifejezés újnak számít, az intelligencia és az elme közötti kapcsolat, mint az interperszonális vonzalmat alakító tényező, korábbra nyúlik vissza, már Platón írásaiban is találkozhatunk vele.

A sapioszexuálisok olyan tulajdonságokkal rendelkező emberek, akiket a személyiségpszichológia tapasztalatokra nyitottnak gondol. Pontosan ezért, amikor a csábításról van szó, különösen vonzódnak a beszélgetésekhez, amelyek beindítják az elméjüket. Ez az aktiválódás, amely kezdetben csak mentális, végül más szintekre is kiterjed (fizikai, érzelmi, erotikus vonzalommá alakul).

Ez a jelenség mindkét nemnél előfordul, férfiaknál-nőknél egyaránt, de a statisztikák szerint nőknél gyakoribb (legalábbis gyakrabban kifejezésre juttatják azt). Ez talán azért is lehet, mert vizuálisabbak a férfiaknál, és több ingerre van szükségük a szerelem kialakulásához.

Egy sapioszexuális ember számára a csábító játék fő tényezője tehát a magas intelligencia. Itt van 7 jel, amely alapján lehet, hogy te is sapioszexuális vagy.

hirdetés

1. Az intelligencia, és a mély beszélgetések inspirálnak.

A sapioszexuálisokat elvarázsolják a szavak. Szeretnek olyan minőségi beszélgetéseket folytatni, amelyek stimulálják őket, amelyek ösztönzőleg hatnak rájuk, és mélyebbre viszik őket. Szépséget, izgalmat látnak a másik ember belső világában.

2. A pénz, a végzettség kevésbé számít. Amikor a potenciális partnert keresed, az intelligencia mindig a lista tetején áll.

Mindig mélyebbre ásol az emberben. Ha nincs sok a felszín alatt, akkor unalmasnak érzed a másikat és elveszíted az érdeklődésedet. Az ész, a tájékozottság fontosabb, mint az anyagiak, vagy a másik végzettsége.

3. Kedveled a vitákat.

Ha valakivel ütköztetned kell a véleményed, úgy érzed, hogy a kapcsolat mélyebb szintre lép. Olyan partnerre vágysz, aki folyton éberen tartja az elmédet, és aki nem fél használni az eszét egy-egy vitánál. Csodálod a másik éberségét, és szomjazol az intelligens, érvekkel teli vitákra.

4. A fizikai vonzerő ugyanolyan fontos, de a beszélgetés jobb.

Természetesen az intelligencia fontossága nem jelenti azt, hogy nem veszed figyelembe a másik megjelenését vagy személyiségét. Fizikailag vonzódni kell a másikhoz, hogy vele legyél. Ugyanakkor öntudatlanul társíthatjuk az emberi intelligenciát egy biztonságosabb, stabilabb kapcsolattal. Bizonyos értelemben az intelligenciát a jó döntéshozatali képességgel és a védelemmel azonosítjuk.

5. Minél jobban megismersz valakit, annál jobban vonzódsz hozzá.

Míg sokan egyből beleugranak a kapcsolatba könnyedén, a külső jegyek alapján, egy sapioszexuális ember számára a szerelem sokszor idővel alakul ki, ahogy életszerű szituációkban látja a másikat, hogyan old meg konfliktusokat, hogyan beszél másokkal, úgy növekszik folyamatosan a vonzalom. Lassan és stabilan.

6. Utálod a felesleges beszélgetéseket.

Szinte fizikailag érzed rosszul magad, amikor valakivel az időjárásról kell beszélgetned. Sokkal inkább ülsz csendben, minthogy számodra jelentéktelen témákról csevegj.

7. Ez nem a lexikális tudásról szól.

Míg sokan azt gondolják, hogy az intelligencia iránti vonzalom a kézzelfogható témák ismeretére utal. Ehelyett sokszor inkább az érzelmi intelligencia, és az önismeret az, ami kifejezetten szexinek bizonyul a másikban. Vonzó, ha valaki összhangban van az érzelmeivel, és csodálatra méltó, amikor racionálisan, határozottan kezeli a helyzeteket. Ezt a fajta érettséget találjuk csábítónak.

És hogy mi állhat a jelenség hátterében? Evolúciósan hordozzuk magunkkal? Ezt igazolhatja, ha Platónra gondolunk, aki már több mint 2000 éve megfogalmazta a nők intelligens férfiakhoz való vonzódását. Vagy az önálló, feminista, erős nők, akik egyébként képesek megteremteni bármit önállóan, de szükségük van a szellemi kihívásokra a párkapcsolatokban is? A válasz egyelőre nyitott. A döntést az olvasóra bízom.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, ne hagyd ki a 7köznapi pszichológia blogot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mutet-1.jpg

Toxikus sokkot kapott a menstruációs kehelytől, mindkét lábfejét amputálni kellett az anyukának

A fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 22.


hirdetés

Egy 3 gyerekes francia édesanya súlyos fertőzést kapott, miután egy néhány órára felhelyezett menstruációs kehely toxikus sokk szindrómát idézett elő a szervezetében – írja a Mirror.

A toxikus sokk szindróma, röviden TSS, a szervezetben egyébként is előforduló baktériumok elszaporodását jelenti, amik különböző méreganyagokat juttatnak a szervezetbe, vérmérgezés jellegű tüneteket produkálva.

A nő először akkor figyelt fel a problémára, amikor szúró fájdalmat érzett a hasi tájékán, de a kiérkező orvos vesekőnek hitte a tüneteket.

De miután az orvos újra kiment hozzá az otthonába, a nőnek már annyira alacsony volt a vérnyomása, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Idővel a bőre is piros színűvé változott, ekkor állapították meg a toxikus sokk szindrómát.

A TSS, bár nem kizárólag köthető a menstruációhoz, az esetek felében menstruáló nőknél jelentkezik. Kockázatát növelik a barrier (gát) típusú fogamzásgátlók, a nem megfelelő méretű tampon használata és a felhelyezéskor szükséges higiéniai óvintézkedések hiánya is (mint például a kézmosás).

hirdetés

A fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is, majd a végtagjaiban okozott olyan súlyos elváltozásokat, hogy végül mindkét lábfejét, és több ujját is amputálni kellett.

A TSS súlyos, gyorsan romló fertőzés, ami megfelelő kezelés nélkül halálhoz vezethet. Sandrine Graneau 3 hetes felépülési időszaka után most újra járni tanul művégtagok segítségével, és egy alapítványt is létrehozott azzal a céllal, hogy lelki segítséget nyújtson más amputált TSS betegeknek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
20-fokban-alszanak-leginkabb-a-magyarok.jpg

A legtöbb magyar 20 fokos hálószobában alszik

Az ennél alacsonyabb hőmérsékletet már nagyon kevesen tartják kényelmesnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 23.


hirdetés

Húsz fokos hálószobában alszik legszívesebben a legtöbb magyar és az ennél alacsonyabb hőmérsékletet csak kevesen szeretik Magyarországon.

Ez is kiderült az E.ON megbízásából készült kutatásból, amely szerint

a magyarok 21 százaléka alszik 20 fokban, 19 fokban már csak 6, 18 fokban pedig mindössze 4 százaléka.

A nemzetközi felmérés adatai szerint 20 fokban alszanak legszívesebben a svédek és a csehek is, ők is ezt a hőmérsékletet állítják be leginkább éjszakára.

Meglepően sok magyar alszik viszont még melegebb szobában: a megkérdezettek 11 százaléka 25 fokos vagy még annál is magasabb hőmérsékletet kedveli alvás közben.

hirdetés

Nemzetközi összehasonlításban a legmelegebb hőmérsékletet a törökök választották, náluk 30 százalék szavazott erre a lehetőségre, illetve a románok 15 százaléka is szereti, ha meleg van éjszaka a szobában.

A franciák már szívesebben alszanak egy kicsit hűvösebb hálóban, a legtöbb francia a 19 Celsius fokot adta meg ideális hálószoba-hőmérsékletként. Az olaszok és a németek még hidegebben szeretnek aludni, náluk a 18 fok volt a legnépszerűbb válasz. Az angolokkal azonban senki nem tudja felvenni a versenyt, ami az hálószoba hidegét illeti: minden ötödik válaszadó azt mondta, a 15 fokot vagy a még hűvösebbet kedveli alvás közben.

Az eredmények az „Élet Európában” című tanulmány részét képezik. Az E.ON és a KantarEMNID a reprezentatív felmérés során összesen mintegy 10 000 embert kérdezett meg Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban és Magyarországon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Visszaveszi az IKEA a használt bútorait, vidéki átvevőpontok létesülnek

Magyarországon tavasszal indítják azt szolgáltatást, amelynek keretén belül a vásárlóktól visszavásárolják azokat az IKEA bútorokat, amelyekre már nincs szükségük. Ezeket a bútorokat a visszavásárlási áron értékesítik újra a leértékelt árú termékek részlegében.
MTI, Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Az IKEA Magyarország forgalma 20,5 százalékkal, 90,3 milliárd forintra nőtt a vállalat 2018. szeptember 1-től 2019. augusztus 31-ig tartó pénzügyi évében az előző évihez képest - ismertették a lakberendezési lánc regionális vezetői a cég sajtótájékoztatóján.

Az IKEA három magyarországi áruházába több mint 6,7 millió látogató érkezett ugyanebben az időszakban, közülük 3,5 millióan vásároltak is.

Jelentősen megnőtt az internetes értékesítés iránti igény, ezért kiemelt figyelmet fordítanak az online vásárlás megkönnyítésére. Január végén elindul az IKEA Magyarország új weboldala, megújult keresőfunkciókkal és tartalmakkal.

Federica Barberis, a vállalat regionális értékesítési vezetője közölte, hogy

ebben az évben külső cégek által üzemeltetett átvételi pontok nyílnak Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Veszprémben. Így a vásárlók megválaszthatják, hol és mikor szeretnék átvenni a megrendeléseiket.

hirdetés

Tervezik az Örs vezér téri áruháznál önkiszolgáló csomagátvételi pont létrehozását az év végéig, a vásárlók akár nagyobb méretű termékeket is kérhetnek majd ide.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
osz-haj.jpg

Megfejtették a rejtélyt: így okoz őszülést a stressz

Brazil és amerikai kutatók fejtették meg az összefüggést a két jelenség között.
Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. január 23.


hirdetés

Egereken végzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy az őssejtek, amelyek a bőr és a haj színét meghatározzák, intenzív stressz hatására sérülnek: a sötét szőrű egerek hetek alatt teljesen megőszültek - írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

A kutatók szerint érdemes további kutatásokat végezni ezen a területen, hogy a jövőben olyan hatóanyagot fejleszthessenek ki, mely megakadályozza a haj idősebb korban bekövetkező színveszteségét.

Bár az őszülés nagyrészt a természetes öregedési folyamatokra és a génekre vezethető vissza, a stressz is kiemelt szerepet játszhat benne. A Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői, a Sao Pauló-i Egyetem és a Harvard Egyetem tudósai úgy vélték, a hatás a melanocitákhoz, azaz a pigmentet termelő őssejtekhez kapcsolható. Ezek melanint, vagyis sötét színű pigmenteket termelnek, mely a bőr és haj színéért felelős.

"Most már biztosan tudjuk, hogy a stressz felelős a haj és a bőr bizonyos változásaiért és tudjuk, hogyan zajlik a folyamat" - mondta Ya-Cieh Hsu, a Harvard tudósa.

A fájdalom hatására az egerekben adrenalin és kortizol szabadul fel, ettől szívük hevesebben dobog, vérnyomásuk megemelkedik, hatással van idegrendszerükre és akut stresszt idéz elő. Ez a folyamat felgyorsítja a melanint termelő őssejtek leépülését.

hirdetés

Egy másik kísérletben a kutatók megfigyelték, hogy képesek blokkolni ezeket a változásokat, ha az egereknek magas vérnyomást elleni szert adnak. Ezek az új ismeretek egyelőre nem jelentenek automatikus gyógymódot vagy kezelést az ősz hajra - tette hozzá Hsu. De egy hosszú út elejét jelenthetik, melynek végén az emberek számára alkalmas kezelést találhatnak az őszülésre.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!