hirdetés
mti-chow.jpg

Az „igazi Mulanként” tekintenek a hongkongiak Agnes Chow-ra

A mozihősnőhöz hasonlítják a fiatal ellenzéki aktivistát. A japánok pedig a demokrácia istennőjének hívják.
fotó: MTI/AP/Kin Cseung - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

A családjáért és hazájáért harcoló rettenthetetlen Mulan testet öltött a függetlenségüket védő hongkongiak szemében. Így emlegetik ugyanis a 23 éves ellenzéki aktivistát, Agnes Chow-t, akit a hét elején a kínai hatóságok a városban bevezetett új „közbiztonsági törvény” nyomán őrizetbe vettek.

A fiatal nőt, bár jelenleg óvadék ellenében szabadlábon van, „külföldi hatalmakkal való összejátszás” címén akarják bíróság elé állítani, és ha bűnösnek találják, akár életfogytig tartó börtönre is ítélhetik

- írja a BBC.

Chow őrizetbe vétele azonnal szolidaritási hullámot indított el, a Twitteren megjelent a #FreeAgnes hashtag.

„Agnes Chow az igazi Mulan, mert lojális, bátor és igaz. Mindannyiunk becsületééért harcol” – írta egyik támogatója.

Az ősi kínai legenda 1998-ban vált világszerte ismertté egy Walt Disney-rajzfilm nyomán. Augusztus 21-én mutatják be élő filmes változatát, amelyben Mulant Liu Yifei kínai-amerikai színésznő alakítja. A márciusra tervezett világpremiert a koronavírus-járvány miatt halasztották el. A Disney nemrégiben bejelentette, hogy a Mulannak csak korlátozott moziforgalmazása lesz, főleg a Disney + csatornán vetítik majd. Mindezt a pandémia okozta bevételkieséssel indokolták.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus_intezkedes_mti.jpg

„Ez a járvány most elszabadult” hazánkban a járványügyi szakértő szerint

Meglehetősen borús képet festett a helyzetről Ócsai Lajos, korábbi ÁNTSZ-vezető.
MTI/Balázs Attila - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Újabb rekordot döntött hétvégén az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban. Ócsai Lajos, az ANTSZ korábbi járványügyi vezetője szerint tényleg nagy a baj, elvesztettük a kontrollt a járvány felett - írja a Blikk.

„Nincs mit szépíteni rajta, ez a járvány most elszabadult, a fertőzötteket már nem lehet nyomon követni, olyan sokan vannak. Csak a védőoltás segíthet rajtunk. Ha fegyelmezettebbek lesznek az emberek, a távolságtartás és a maszkviselés betartásával már csak csökkenthető a megbetegedések száma“

- vázolta a borús képet a szakértő.

Ócsai a hétfőn szigorodó intézkedésekről, és a most már következetesen maszkban nyilatkozó politikusokról is úgy véli, megkésett intézkedések ezek.

„Ha a vírus terjedni kezd az idősek és a betegek között, vagy tömegesen megjelenik a szegény falvakban, nagyon nagy baj lesz”

hirdetés

- állítja.

Ócsai Lajos szerint ingyenessé és mindenki számára elérhetővé kellene tenni a teszteléseket, hogy bárki tudjon róla, ha hordozza a vírust.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
europai-parlament_mti.jpg

Mégis a jogállamisághoz kötné a pénzeket az Európai Unió

Előkerült a sokat emlegetett 7. cikkely szerinti eljárás is.
MTI/EPA/Olivier Hoslet - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Az Európai Parlament alapjogokért felelős bizottsága is leteszi a garast az uniós támogatásokat a jogállamiság tiszteletben tartásához kötő rendelet elfogadása mellett - írja a Népszava.hu. A Michal Šimečka szlovák liberális EP-képviselő által készített jelentésről hétfőn és kedden szavaz a szaktestület.

A lap birtokába jutott szövegtervezetben a nagyobb frakciók azt javasolják,

az előkészületben álló jogszabály mondja ki: az EU alapvető értékeinek megsértése maga után vonja a pénzügyi transzferek visszavonását.

Véleményük szerint a brüsszeli kifizetések csökkentéséről, felfüggesztéséről vagy megszüntetéséről szóló szankciókat úgynevezett fordított minőségi többséggel kell jóváhagyni a kormányközi döntéshozó testületben, az EU Tanácsában.

A szakbizottság elé kerülő szöveg beterjesztői hangsúlyozzák: az Európai Uniónak nincsenek megfelelő eszközei a demokrácia, az alapjogok és a jogállam megsértésének, illetve a demokratikus visszarendeződésnek a kezelésére. Ezért egy olyan mechanizmus létrehozását kezdeményezik, amely lehetővé teszi, hogy az alapértékeket megszegő kormányokat az évente közzétett jogállamisági jelentés alapján és az abban lefektetett ajánlásoknak megfelelően felelősségre vonják kötelezettségszegési eljárás, 7. cikkely szerinti eljárás, illetve költségvetési szankciók formájában.

hirdetés

A 27 tagállamra kiterjedő első ilyen értékelést szeptember 30-ikán fogadja el az Európai Bizottság.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
iskolaor.jpg

Lázat mérnek, fegyelmeznek az iskolaőrök – derül ki egy felmérésből

A Pedagógusok Szakszervezete alelnöke szerint most inkább 'barátkozós a hangulat'. A rendőrség arról számolt be, hogy leginkább a diákok közötti konfliktusok kezelésében segítettek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Portás feladatokat látnak el az iskolaőrök, és a járványügyi szabályokat segítenek betartatni. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete készített. Erről a Népszava számolt be.

A PSZ alelnöke szerint még

"barátkozós a hangulat".

Arról nem érkezett hír, hogy valahol megfélemlítésként élték volna meg a diákok az iskolaőrök megjelenését.

Az RTL Híradónak pedig azt írta a rendőrség: eddig főként diákok közötti konfliktusok miatt volt szükség az iskolaőrökre.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oszi-erdo.jpg

Pénteken zivatarral jön a lehűlés, addig igazi nyári idő

A csillagászati ősz még 30 fokkal köszönt be.
Fotó: Radosław Cieśla/Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Idén szeptember 22-én, kedden köszönt be a csillagászati ősz, a Nap már fél 7 előtt nyugovóra tér, egyre kevesebb ideig van világos. A napéjegyenlőség délután 15:31-kor következik be, az éjszaka ilyentájt kerekedik a nappal fölé - írja a ma.hu.

Minden tekintetben vége tehát a nyárnak - épp csak az időjárás alakulásában nem. A következő napokban még napos, száraz, frontmentes, kimondottan meleg időre számíthatunk.

Hétfőn a hajnali-reggeli órákban 5-12, délután 24-28 fok várható - írja az Időkép. A következő napokban is folytatódik az ilyenkor megszokottnál melegebb idő, csak szerdától várható helyenként felhőképződés, csütörtökön már erősebb szélre, helyenként viharokra lehet számítani.

Jelen állás szerint pénteken jöhet lehűlés, komolyabb zivatarokkal, 24 fok körüli nappali maximum hőmérséklettel. Szombatra hűvösebb, esős, szeles időt várnak.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!