hirdetés
cimlap.jpg

Az I. világháború Szarajevótól Trianonig

Az első világháborúról szóló különszámot jelentetett meg a BBC History. Ismerjétek meg a frontéletet olyan életképekből, amelyek jobbára kimaradnak a történelemkönyvekből. Íme a főszerkesztő ajánlója.
(x) - szmo.hu
2013. június 06.


hirdetés

A brit és a magyar szerkesztőség által fölkért kiváló történészek 50 kulcspontnak tekintett témán keresztül olyan lapokat emelnek ki a négy év történetéből, amelyek az utolsó darabok behelyezése után igen szemléletes képet adnak a Nagy Háború egészéről.

E kulcspontok sora adja meg a vázat ahhoz a 26 önálló cikkhez és tanulmányhoz, amelyek többsége a BBC History élvezetes stílusában egyrészt új megvilágításba helyezi a világháború alaposan ismertnek vélt egy-egy fejezetét, másrészt a frontélet olyan életképeit villantja föl, amelyek jobbára kimaradnak a had- és eseménytörténeti kötetekből. Példaképpen említhetem a lövészárokéletről szóló leírásokat, a katonák naplóföljegyzéseit és leveleit parancsnokaikról, vagy azokat, amelyekből fogalmat alkothatunk arról, hogy hogyan juthattak szexuális örömökhöz, amikor tartalékban voltak és mit is ettek a katonák a fronton.11Soldier of Co. K, 110th Regiment Infantr

Elsősegélynyújtás 1918-ban

Ez utóbbihoz kapcsolódva egy kis ízelítő a magazinból. Az egyik brit közlegény írta meg az otthoniaknak, hogy egy jó szakács akár ízletes étellé is varázsolhatta a katonák számára kiutalt fejadagot. Szerinte a szakácsok „tényleg nagyszerűek. A szokásos raguk, sültek, mazsolás pudingok stb. mellett nyúl- és sertésragut, pároltgyümölcsös sodót és gyümölcsös rizspudingot is összeütöttek nekünk.”

Ugyanakkor nem mindegyik katonaszakács volt ennyire lelkiismeretes vagy leleményes, annak ellenére, hogy a világháború alatt 92 627 szakácsot készített fel a brit hadsereg. Egy őrvezető sok katonatársa véleményét fogalmazta meg anyjának szóló levelében: „a szakácsaink egyszerű melósok: a legfinomabb sztékből is semmi perc alatt ehetetlen faforgácsot készítenek”.

hirdetés
Konyhaszolgálatosok szendvicseket készítenek sebesült bajtársaiknak 1927 áprilisában

Konyhaszolgálatosok szendvicseket készítenek sebesült bajtársaiknak 1917 áprilisában

A szakácsok tevékenységével szemben hivatalos panasznak nem volt helye. Az egyik közlegény szóvá tette a törzsőrmesternek, hogy a tea gusztustalan, és a „tetején a tegnapi kaja zsírja úszik”. A törzsőrmester erre ráüvöltött, hogy „nincs ennek semmi baja”, és nyomatékul az ujjaival keverte meg az említett italt.

Valószínűleg azt sem tudjátok, hogy egy század eleji nemzetközi törvény előírta, hogy a hadifogoly tiszteknek fizetést is kell kapniuk. A háború elején ezt több hadviselő állam be is tartotta – például a szibériai városokba került osztrák-magyar tisztek szabadon mozoghattak a városukban, a fizetségből lakást bérelhettek, sőt ruhát is vásárolhattak.12

Return Home

Kiszabadult brit hadifoglyoknak osztanak ételt egy londoni vasútállomáson

Miközben a legtöbb fogolytáborban pokoli volt az élet, gyöngyélete volt annak a néhány száz osztrák–magyar katonának, aki a nyugati front összeomlásakor Verdunnél amerikai fogságba került. A tiszteket a richelieu-i kastély parkjában levő táborba helyezték el, ahol 300–400 frankos havi fizetést kaptak. A legénység a németekkel közös legénységi táborokba került, ahol az ellátás rendszere hasonló volt a többi nyugati hadifogolytáboréhoz, az élelmezés tekintetében azonban messze felülmúlták azokat.

Reggelire tejben főtt kukoricadarát vagy zabkását, továbbá fél liter kávét, malátaszirupot, disznózsírt és kenyeret kaptak a hadifoglyok. Az ebédmenüben bőséges volt a fagyasztott hús mártással és párolt paradicsommal. Gyakran adtak gyümölcsbefőttet is. A vacsora főzelékből állt, konzervhússal vagy tepertővel.1000067:1 Sqn RAF at Clairmarrais, France with SE5a’s, July 1918;

A Királyi Repülő Hadtest repülőszázadának vadászpilótái az SE5-ös flotta előttAn Australian soldier lies wounded

Szanitécek a halottak és a sebesültek között az ANZAC öbölben a partraszálláskorREPATRIATED POW

Hazatérő brit hadifoglyok Hull kikötőjében 1918. november 23-án

Hosszan lehetne még sorolni azokat a témákat, cikkeket, amelyekből hasonló „ínyencségek” derülnek ki, de ezeket fedezzétek fel magatok. Az írásoknak mintegy a harmada magyar szerzők műve, amelyek nemcsak a Monarchia háborús részvételéről, a magyar katonák ütközeteiről szólnak, hanem – mint Romsics Ignác tanulmánya – túlmennek a háború időszakán, s összegzik Trianon legfontosabb körülményeit, de kitérnek arra is, hogy hogyan lett Horthy Miklós kormányzó.

Papp Gábor

főszerkesztő

Az első világháború története - Szarajevótól Trianonig

A BBC History 148 oldalas különszámához DVD melléklet is jár, amelyben 1 órás dokumentumfilm-összeállítást találtok. További infók, online vásárlási lehetőség: KATTINTS IDE

Ha szereted a BBC History-t, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
level.jpg

Egy második világháborús palackba zárt levelet találtak, melyet két férfi írt az utókornak

Az üzenet alapján megpróbálják most megkeresni a hozzátartozókat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

Egy második világháborús palackba zárt levelet találtak egy lengyel vasútállomás falába rejtve. Az üzenetre az épület felújításakor bukkantak rá. A kis települést eddig szinte alig ismerték, ám a különös lelet óta hirtelen híressé vált.

Mint kiderült, az elrejtett levelet 1941-ben írta két lengyel férfi. Az akkor 39 és 41 éves férfiak egy náci táborban dolgoztak kényszermunkásként. A levélben az általuk átélt szörnyűségekre akarták felhívni a világ figyelmét.

Egy történész szerint 1940-41-ben sokakat vittek el táborokba és a levél írói bizonyára tanúi lehettek a borzalmaknak. A városka állomásán tranzitállomás működött, ahonnan koncentrációs táborokba szállították az embereket.

Az üzenetet írók későbbi sorsáról semmit nem lehet tudni. A hatóságok most megpróbálják felkutatni hozzátartozóikat.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
okmok-vulkán.jpg

Kitört egy hatalmas vulkán Alaszkában, felgyorsult a római köztársaság bukása

A Julius Caesar halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ekkortájt két kitörés is volt, a klímamodellek szerint a nyár és az ősz akár átlagosan hét Celsius-fokkal is hűvösebb lehetett még Európában is.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. június 23.


hirdetés

Gyorsíthatta a római köztársaság és a Ptolemaioszok egyiptomi uralmának bukását az alaszkai Okmok vulkán kitörése i. e. 43-ban egy új nemzetközi kutatás szerint.

A Julius Caesar római államférfi i. e. 44-ben történt halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ezek a tényezők vezettek végül a római köztársaság és a ptolemaioszi Egyiptom bukásához.

A történészek régóta sejtették, hogy a természeti jelenségek vulkánkitörés számlájára írhatók, de nem tudták megállapítani, hol, mikor és milyen erővel törhetett ki a tűzhányó.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői északi-sarkköri magmintákban talált tefra, vagyis vulkánok által kilövellt szilárd törmelékanyag elemzésével jutottak el oda, hogy az alaszkai Okmok vulkán i. e. 43-as, kalderát kialakító erupciója összefügghet a Mediterráneum eddig megmagyarázhatatlanul szélsőséges időjárásával.

- Lenyűgöző dolog, amikor bizonyítékot találunk arra, hogy egy tűzhányó a világ másik felén kitör, ezzel hozzájárul a római köztársaság és a hellenisztikus egyiptomi állam bukásához és a római birodalom felemelkedéséhez - mondta el a ScienceDaily.com-nak Joe McDonnell, a renói Sivatagkutató Intézet (DRI) tudósa, a kutatás vezetője.

hirdetés

A felfedezés tavaly történt a DRI jégminta-laboratóriumában, ahol McConnell és a svájci Michael Sigl egy mintában szokatlanul jó állapotban fennmaradt tefrára bukkantak. Ezután új vizsgálatokat végeztek grönlandi és oroszországi fúrások mintáin, melyeket még az 1990-es években gyűjtöttek és amerikai, dán és német intézetekben őriztek. Korábbi mérések eredményeit is figyelembe véve világosan kirajzolódott két kitörés, az egyik i. e. 45-ből, amelyik erőteljes, de rövid volt, és egy másik, sokkal hatalmasabb és elhúzódóbb esemény i. e. 43-ból, amelynek következményei több mint két további éven át nyomot hagytak a jégmintákban.

A második kitörést tovább vizsgálták a jégben talált tefra geokémiai elemzésével és megállapították, hogy a minták megegyeznek az Okmok alaszkai vulkán kitörésének apró szilánkjaival. Ez volt az elmúlt 2500 év egyik legpusztítóbb erupciója.

Ezután brit, svájci, ír, német, dán, alaszkai és connecticuti történészek és természettudósok az egész világról összegyűjtötték a különböző tudományágak bizonyítékait: többek között fák évgyűrűinek az éghajlatról tanúskodó adatait és barlangok kőzetrétegeinek mintáit.

Számítógépes szimulációval vizsgálták a vulkáni tevékenység idő- és térbeli hatásait az adott időszakban, hogy jobban megértsék, hogy befolyásolta az esemény az éghajlatot és a történelmet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
balassi-sztergom.jpg

Iszákos erőszakoló vagy nagy reneszánsz költő? Balassi Bálint ad okot bőven mindkét jelzőre

A magyar nyelvű irodalom első klasszikusa, Balassi Bálint, a XVI. század hírhedt „rocksztárja” is volt egyben. Kortársai inkább a tivornyáiról ismerték, mintsem a romantikus költeményeiről.
Tóth Noémi írása - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Bár Balassi Bálint (1554-1594) irodalmi érdemei elvitathatatlanok – hiszen ő volt az első tehetséges magyarul verselő költő, aki ráadásul elsőként rendezte ciklusokba a munkásságát –, de ez legfeljebb csak kicsit menti fel a többi, életét legalább ennyire meghatározó tette alól.

Az egész Felvidéket uraló főúr, Balassi János báró fiaként gyakorlatilag bármit megtehetett, és meg is tett. Családjának szerencséje volt, hiszen a törökök pont nem az ő birtokaikat foglalták el azokban a vészterhes időkben. Balassi a tipikus elkényeztetett, gazdag gyerekek életét élte Zólyom városában. Hiába a kitűnő neveltetés, csak az szórakoztatta igazán, ha ittasan embereket fosztogathatott, zaklathatott vagy éppen erőszakolhatott.

1583-ban olyan irományt rittyentett a zólyomi bírónak, miután beperelték, mert nyilvánosan ki akart rabolni és meg akart rontani egy polgárasszonyt, hogy a fal adta a másikat. Néhány idézet önmagáért beszél belőle:

„Írták azt énmagam felől, hogy én néminemű asszonyállatot szabad utában nemcsak megfertőztettem, hanem még ugyan megfosztottam volna. Erre azt felelem, hogy hazudtak tisztességemben praktikáló ároló kurvájok és beste kurvafiajok. … Írták azt is, hogy feleségek, sem gyermekek tőlünk békével nem maradhatnak, de ez eborcák bár ne többet nevezzenek, hanem csak egyet, mely asszonyembert avagy leánt igyekeztem én itt megszégyeníteni. Ha feleségek jámbor, miért féltik, ha tudják, hogy aranyat rozsda nem fog. Ha pedig nem az, miért őrzik, holott tudják, hogy az Philelphus gyűreje nélkül meg nem oltalmazhatják.”

hirdetés

Az említett hölgyet végül a szolgája mentette meg a részeg nemestől úgy, hogy ráfogta a fegyverét.

A költő élete jelentős részében rajongott valakiért, de igazi szerelmet egyedül Losonczi Anna iránt érzett, akivel egri szolgálata alatt ismerkedett meg, az ottani kapitány lányaként.

Sokéves viszonyuk szépséghibája, hogy a műveiben Júliának keresztelt asszony, egy tehetős főúr felesége volt, ráadásul szerelmüket kettévágta közben a költő érdekházassága is. És ha ez még nem lenne elég kacifántos, Balassi két duhajkodás között nem mást vett nőül 1584-ben, mint Dobó István lányát, azaz a saját unokatestvérét, Krisztinát. A kurafi úgy gondolta, vele együtt a sárospataki vár is hozományként jár, de az ottaniak kikergették onnan.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oshullo-tojas-fosszilia.jpg

Közel 10 év után derült ki, pontosan mi az a hatalmas fosszília, amit az Antarktiszon találtak

Egy focilabda méretű kőnek tűnik, de a tudósok szerint egy őshüllő hatalmas, megkövesedett tojásáról van szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Egy óriási, rejtélyes őskövületet találtak chilei kutatók még 2011-ben az Antarktiszon, de csak mostanra sikerült kideríteni, hogy pontosan mi is ez - írja a Science Alert a Nature szaklapban publikált tanulmány alapján.

A focilabda méretű fosszília egy megkövesedett lágy héjú tojás, amit még nagyjából 68 millió évvel ezelőtt rakott le egy állat. A tudósok szerint egy már kihalt tengeri hüllő tojása lehet.

A szakemberek azért nem jöttek rá sokáig, hogy a jókora ősmaradvány igazából egy tojás, mert nagyon ritka, hogy ilyen jó állapotban fennmaradjon egy lágy héjú tojás, ráadásul a mérete is átlagon felüli.

Lucas Legendre, az erről szóló tanulmány vezető kutatója azt mondta,

hirdetés

még soha nem fedeztek fel ekkora méretű lágy héjú tojást, a tudósok nem is tudták, hogy ilyen nagyra is meg tudnak nőni ezek a tojások. Ennél nagyobbat csak a már szintén kihalt elefántmadár rakott, amelyet a világ valaha élt legnagyobb madaraként tartanak számon.

Giant Egg Discovered In Antarctica Belonged To Marine Reptile

giantegg #mosasaur #reptile A large #fossil discovered in Antarctica by Chilean researchers in 2011 has been found to be a giant, soft-shell #egg from 66 mi...

Azt azonban még nem sikerült kideríteniük, hogy pontosan milyen állat rakhatta le ezt az óriási tojást. Ezt az is nehezíti, hogy a belsejében nem találtak csontvázat, amely alapján szűkíthetnék a kört.

Lapozz az óriáshüllő képéért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!