hirdetés
imregy-1.jpg

Az év orvosa koraszülött-mentőautóra gyűjt

Abdul doktor bácsit vagyis Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet nemcsak a szülők, a gyerekek is imádják. Most te is segíthetsz, hogy összejöjjön a speciális mentőautóra a pénz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 06.


hirdetés

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet az ország akkor ismerhette meg, amikor idén elnyerte Az év orvosa - Astellas-közönségdíjat. Doktor Abdul a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház csecsemő- és gyermekgyógyász neonatológus főorvosa nemcsak a gyulai és környékbeli szülők, de a gyerekek kedvence is. Abdul bácsi mindennapos gyógyító munkája mellett most azon fáradozik, hogy még több koraszülött életét tudják megmenteni Békés megyében. Ezért a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumának elnökeként most azon dolgozik, hogy összejöjjön a pénz egy speciálisan felszerelt, koraszülött-mentőautóra.

Ugyanis a gyulai gyermekkórházban

jelenleg egy hordágyra felszerelve található a koraszülött mentéshez szükséges eszközök sora,

egy-egy inkubátor, mobil lélegeztető gép, életfunkciókat mutató monitor, illetve egy gyógyszert adagolós infúziós pumpa - nyilatkozta korábban a beol.hu-nak Abdul doktor. Ez azt jelenti, hogy ha koraszülés történik, és Szegedről nem tudják azonnal indítani az erre specializálódott mentőautót Békés megyébe, akkor Gyuláról értesítik a Békés megyei mentőket.

lehoczky

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed és dr. Fodor Zsuzsanna a kuratórium tagja az Alapítvány tegnapi sajtótájékoztatóján - Fotó: Lehoczky Péter / beol.hu

beol

Fotó: beol.hu

Ráadásul ez a speciálisan felszerelt hordágy nem fér be az újabb típusú mentőkbe - arra is külön kell tehát figyelni, hogy megfelelő típusú mentőautó álljon rendelkezésre. Az autót ezután el kell vezetni a gyulai gyermekosztályig, ahol a hagyományos betegszállító hordágyat ki-, a koraszülött, illetve a beteg újszülöttek mentésére alkalmas, több mint 100 kilós hordágyat pedig beemelik.

De itt még nincs vége a mentőszemélyzet kálváriájának:

a kórházban ugyanis nincs lift,

az adott esetben vizes, havas bejárati lépcsőkön pedig balesetveszélyes hordággyal közlekedni.

Csak a mentők tenni akarásának és az újszülöttek iránt érzett empátiájának köszönhető, hogy ilyen körülmények között is folyik a koraszülöttmentés.

Bár ezt a hordágyat is lehet rögzíteni, a mentőkocsi mégsem mehet olyan gyorsan, mintha eleve "odavaló" hordággyal felszerelt mentőautót használnának. Márpedig Abdul doktor szerint ilyenkor minden másodperc számít.

imregy

Fotó: Imre György / beol.hu

mento

Fotó: YouTube / Gyula Televízió

Jelenleg átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra, Békés megyében évente 250 gyermek születik így. Mindegyikük szállításra szorul, és arra, hogy minél hamarabb eljusson a Békés Megyei Központi Kórház gyulai gyermekosztályának Perinatális Intenzív Centrumába, ahol a legmegfelelőbb kezelést kapják - írja a beol.hu.

A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány ezért is kéri, hogy akinek lehetősége van rá, támogassa a kizárólag újszülöttek szállítására kialakított, korszerű ellátáshoz szükséges modern technikai eszközökkel ellátott mentőautó beszerzését és fenntartását.

A speciális mentőautó 25 millió forintba kerül, a felszerelésre pedig újabb 25 milliót kell költeni.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed reméli, hogy a szükséges pénz még idén összejön, és a mentőautó legkésőbb jövő tavasszal szolgálatba állhat. Ebben te is segíthetsz, az alábbi számlaszámon:

Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány

Számlaszám: 54000131-11035374

A különleges koraszülött-mentőautó ugyanakkor a koraszülötteken kívül a beteg újszülöttek kórházba jutásában is segítene. Illetve – ne legyen rá szükség – olyan baleseteknél is nélkülözhetetlen szerepe lehet, amelyben koraszülöttek az áldozatok.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-1.jpg

75 év után találkoztak a háborús szerelmesek, milliókat hatott meg Jeanine és Kara Troy románca

A normandiai partraszállás 75. évfordulója hozott össze újra egy amerikai férfi és egy francia nőt, akiknek szerelmét a háború szülte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.A ma egy metzi öregotthonban élő Jeanine Pierson 17 éves volt, amikor 1944-ben a kelet-franciaországi Briey kisvárosban találkozott egy jóképű amerikai katonával, Kara Troy Robbinsszal. A szövetségesek már felszabadították Párizst a náci megszállás alól, és kelet felé nyomultak. A 23 éves Robbins éppen kimenőn volt, és Jeanine öccsén keresztül ismerkedtek meg. A katona keresett valakit, aki kimossa a ruháit, a fiú elvitte őt hozzájuk, és édesanyja vállalta a feladatot. Jeanine és Kara Troy között azonban fellobbant a szerelem. Boldogságuk azonban alig két hónapig tartott. A fiatalembert szólította a parancs, egy éjjel váratlanul eltűnt, és soha többé nem tért vissza.

Jeanine és Kara Troy ma 92, illetve 98 éves. Mindketten megházasodtak, majd megözvegyültek. És 75 év után újra találkoztak, hála a D-nap évfordulójának és a France 2 tv-csatornának.

Ez utóbbi ugyanis a megemlékezések kapcsán felkereste Amerikában a partraszállás több veteránját.

Miután Robbins elmesélte szerelme történetét, a France 2 Jeanine keresésére indult. Így aztán, amikor a közel 100 éves Kara Troy megérkezett Franciaországba, egykori szerelme várta őt. Robbins nem akart hinni a szemének, azt hitte, Jeanine nem él már, pedig soha egy percre sem felejtette el őt.

A tv-kamerák megörökítették a nagy találkozást, ölelésüket, a felvétel azóta bejárta a világot és milliókat hatott meg.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
writing-1149962_1920.jpg

„Azután találtam rá édesapám levelére, hogy eltemettük – azóta minden évben elolvasom”

Megható történetet osztott meg egy netező a közelgő apák napja apropóján.
Címkép: illusztráció - szmo.hu
2019. június 15.Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük az Apák napját, az apaság és a szülői szeretet ünnepnapját. Ez idén június 16-ra esik.

Ugyan világszerte különböző időpontokra datálják és nem is olyannyira elterjedt, mint az édesanyák ünnepe, ám érdemes megemlékeznünk róla, hiszen apukáinktól jó eséllyel kortalan és örök üzeneteket hordozunk a szívünkben.

Cathy Free számára, aki a The Washington Post hasábjain osztotta meg történetét, ez a nap különös jelentőséggel bír.

Szeretett apukájára - akit 11 évvel ezelőtt a demencia vett el tőle - minden évben annak levelével emlékezik, amit rejtélyes körülmények között talált meg a temetés után.

Cathy máig nem tudja, hogy az egykor "kincsek" feliratú dobozkájába rejtett levél miként kerülhetett az ominózus napon a mosógép mellé, ám a temetés utáni gyásszal terhes pillanatokban a lehető legjobbkor bukkant fel.

Mikor az asszony éppen azon töprengett, hogy hogyan is birkózzon majd meg édesapja hiányával, egyszercsak megpillantott a fehér borítékot a padlón.

A levelet a férfi még 1975-ben írta neki, amikor a most 59 éves hölgy épp tinédzserkori nehézségeivel küzdött.

A sorok újraolvasásánál pedig ismét átjárja az az apai szeretet és gondoskodás, amit az apuka elsőszülött gyermeke iránt érzett - noha Cathy nem is lehetett volna különbözőbb ember, mint ő.

"Kedves lányom, az ilyen helyzetekben azt kívánom, hogy bárcsak egy híres költő vagy író lehetnék, hogy még tisztábban kifejezhessem az irántad érzett szeretetem és aggodalmam"

- kezdte sorait az apa.

Hogy megértsük, miből is fakad ez az aggodalom, kicsit vissza kell mennünk az időben.

Cathy 12 éves volt, amikor egy hálaadás utáni hétvégén szülei a nappaliba hívták őt és három fiatalabb testvérét, hogy elmondják: elválnak.

Noha ritkán veszekedtek, az anyuka, aki 18 évesen ment férjhez, boldogtalan volt, mivel úgy érezte, hogy nem tapasztalta meg az életet annak teljes valójában.

Miután eladták a házat, Cathy öccse és húga néhány háztömbbel arréb költözött édesanyjukkal, míg a lány és másik öccse az apukával maradtak.

Eleinte ezt a döntést azzal magyarázták, hogy "a férfi máskülönben egyedül érezte volna magát", ám később kiderült, hogy az anya attól fért, nem tudna elbírni ennyi gyermekkel. Cathy most már megérti ezt, ám annak idején mélyen megbántódott az igazságtól.

Az apa minden tőle telhetőt megtett, hogy boldog csemetéket neveljen, ám egy kicsit későbbi költözés és újraházasodás még inkább megkeverte lánya érzelmi világát, aki tinédzser évei beköszöntével heves lázadásba kezdett.

Egy éjszaka aztán, amikor a megengedettnél később ért haza, meglátta édesapja négy oldalas levelét az ágyon, a borítékra pedig az volt írva, hogy "személyes".

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
berelj-kenut-szemetert.jpg

Nem vicc: egy zsák szemétért kölcsönözhetsz kenut Tiszafüreden

Ingyen kenuzhatsz a Tisza-tavon. Az ötlet óriási sikert aratott Facebookon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 16.Annyira népszerű lett egy bejegyzés Facebookon, hogy rövid idő alatt több mint 3 ezren osztották meg.

Egy remek kezdeményezésről szól, és a Tisza-tavi túra indította útjára.

Ezt írják:

"Bérelj kenut és fizess egy zsák szeméttel. Igen, jól hallottad, a tavi túra csapata nem kér mást, csak szedj össze egy zsák szemetet a Tisza-tavon és kapsz egy kenut fél napra.

Az akció 2019.06.14 től péntektől kezdődik folyamatosan. Várunk szeretettel a Bázisunkon. Tiszafüred, Albatrosz kikötő, Tavi túra bázis, keresd a Tutajost."

Sokaknak tetszik a kezdeményezés, azt írták kommentben, hogy az év egyik legjobb ötlete, és követendő példa. Úgy tudjuk, Dunaföldváron is működik ilyen szolgáltatás.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
egy.jpg

Megjutalmazzák a Hableány mentésében résztvevőket – kiemelten a búvárokat és a segítőket

A műveletben 498 ember vett részt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Megjutalmazzák a Hab­leány sétahajó és a benne rekedt halottak kiemelésében résztvevőket, írja a Magyar Nemzet.

A napilap információi szerint kiemelten kezelik majd azokat, akik a műveletben az életüket veszélyeztették, tehát a búvárokat és a közvetlen felszíni segítőiket.

A BRFK nyomozócsoportja és a Fővárosi Főügyészség különleges csoportja folytatják a katasztrófa okainak feltárását, elemzik és összevetik a bizonyítékokat, beleértve a 16 ipari kamera felvételeit. Végül a szakértők modellezik a történteket.

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. képviselője elmondta, hogy az eddigi nyomozások alapján a Viking Sigyn szállodahajó szabályszegést követett el, ugyanis nem jelezte előzési szándékát, nem adott hangjelzést és nem tartotta be az oldaltávolságot a Hableány felé.

A lap úgy értesült, hogy a büntetőeljárással párhuzamosan több kártérítési per is indulhat.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x