imregy
Az év orvosa koraszülött-mentőautóra gyűjt
Abdul doktor bácsit vagyis Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet nemcsak a szülők, a gyerekek is imádják. Most te is segíthetsz, hogy összejöjjön a speciális mentőautóra a pénz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 06.


Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet az ország akkor ismerhette meg, amikor idén elnyerte Az év orvosa - Astellas-közönségdíjat. Doktor Abdul a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház csecsemő- és gyermekgyógyász neonatológus főorvosa nemcsak a gyulai és környékbeli szülők, de a gyerekek kedvence is. Abdul bácsi mindennapos gyógyító munkája mellett most azon fáradozik, hogy még több koraszülött életét tudják megmenteni Békés megyében. Ezért a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumának elnökeként most azon dolgozik, hogy összejöjjön a pénz egy speciálisan felszerelt, koraszülött-mentőautóra.

Ugyanis a gyulai gyermekkórházban

jelenleg egy hordágyra felszerelve található a koraszülött mentéshez szükséges eszközök sora,

egy-egy inkubátor, mobil lélegeztető gép, életfunkciókat mutató monitor, illetve egy gyógyszert adagolós infúziós pumpa - nyilatkozta korábban a beol.hu-nak Abdul doktor. Ez azt jelenti, hogy ha koraszülés történik, és Szegedről nem tudják azonnal indítani az erre specializálódott mentőautót Békés megyébe, akkor Gyuláról értesítik a Békés megyei mentőket.

lehoczky

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed és dr. Fodor Zsuzsanna a kuratórium tagja az Alapítvány tegnapi sajtótájékoztatóján - Fotó: Lehoczky Péter / beol.hu

beol

Fotó: beol.hu

Ráadásul ez a speciálisan felszerelt hordágy nem fér be az újabb típusú mentőkbe - arra is külön kell tehát figyelni, hogy megfelelő típusú mentőautó álljon rendelkezésre. Az autót ezután el kell vezetni a gyulai gyermekosztályig, ahol a hagyományos betegszállító hordágyat ki-, a koraszülött, illetve a beteg újszülöttek mentésére alkalmas, több mint 100 kilós hordágyat pedig beemelik.

De itt még nincs vége a mentőszemélyzet kálváriájának:

a kórházban ugyanis nincs lift,

az adott esetben vizes, havas bejárati lépcsőkön pedig balesetveszélyes hordággyal közlekedni.

Csak a mentők tenni akarásának és az újszülöttek iránt érzett empátiájának köszönhető, hogy ilyen körülmények között is folyik a koraszülöttmentés.

Bár ezt a hordágyat is lehet rögzíteni, a mentőkocsi mégsem mehet olyan gyorsan, mintha eleve "odavaló" hordággyal felszerelt mentőautót használnának. Márpedig Abdul doktor szerint ilyenkor minden másodperc számít.

imregy

Fotó: Imre György / beol.hu

mento

Fotó: YouTube / Gyula Televízió

Jelenleg átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra, Békés megyében évente 250 gyermek születik így. Mindegyikük szállításra szorul, és arra, hogy minél hamarabb eljusson a Békés Megyei Központi Kórház gyulai gyermekosztályának Perinatális Intenzív Centrumába, ahol a legmegfelelőbb kezelést kapják - írja a beol.hu.

A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány ezért is kéri, hogy akinek lehetősége van rá, támogassa a kizárólag újszülöttek szállítására kialakított, korszerű ellátáshoz szükséges modern technikai eszközökkel ellátott mentőautó beszerzését és fenntartását.

A speciális mentőautó 25 millió forintba kerül, a felszerelésre pedig újabb 25 milliót kell költeni.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed reméli, hogy a szükséges pénz még idén összejön, és a mentőautó legkésőbb jövő tavasszal szolgálatba állhat. Ebben te is segíthetsz, az alábbi számlaszámon:

Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány

Számlaszám: 54000131-11035374

A különleges koraszülött-mentőautó ugyanakkor a koraszülötteken kívül a beteg újszülöttek kórházba jutásában is segítene. Illetve – ne legyen rá szükség – olyan baleseteknél is nélkülözhetetlen szerepe lehet, amelyben koraszülöttek az áldozatok.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x