hirdetés
imregy-1.jpg

Az év orvosa koraszülött-mentőautóra gyűjt

Abdul doktor bácsit vagyis Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet nemcsak a szülők, a gyerekek is imádják. Most te is segíthetsz, hogy összejöjjön a speciális mentőautóra a pénz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 06.


hirdetés

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet az ország akkor ismerhette meg, amikor idén elnyerte Az év orvosa - Astellas-közönségdíjat. Doktor Abdul a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház csecsemő- és gyermekgyógyász neonatológus főorvosa nemcsak a gyulai és környékbeli szülők, de a gyerekek kedvence is. Abdul bácsi mindennapos gyógyító munkája mellett most azon fáradozik, hogy még több koraszülött életét tudják megmenteni Békés megyében. Ezért a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumának elnökeként most azon dolgozik, hogy összejöjjön a pénz egy speciálisan felszerelt, koraszülött-mentőautóra.

Ugyanis a gyulai gyermekkórházban

jelenleg egy hordágyra felszerelve található a koraszülött mentéshez szükséges eszközök sora,

egy-egy inkubátor, mobil lélegeztető gép, életfunkciókat mutató monitor, illetve egy gyógyszert adagolós infúziós pumpa - nyilatkozta korábban a beol.hu-nak Abdul doktor. Ez azt jelenti, hogy ha koraszülés történik, és Szegedről nem tudják azonnal indítani az erre specializálódott mentőautót Békés megyébe, akkor Gyuláról értesítik a Békés megyei mentőket.

lehoczky

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed és dr. Fodor Zsuzsanna a kuratórium tagja az Alapítvány tegnapi sajtótájékoztatóján - Fotó: Lehoczky Péter / beol.hu

beol

Fotó: beol.hu

Ráadásul ez a speciálisan felszerelt hordágy nem fér be az újabb típusú mentőkbe - arra is külön kell tehát figyelni, hogy megfelelő típusú mentőautó álljon rendelkezésre. Az autót ezután el kell vezetni a gyulai gyermekosztályig, ahol a hagyományos betegszállító hordágyat ki-, a koraszülött, illetve a beteg újszülöttek mentésére alkalmas, több mint 100 kilós hordágyat pedig beemelik.

De itt még nincs vége a mentőszemélyzet kálváriájának:

a kórházban ugyanis nincs lift,

az adott esetben vizes, havas bejárati lépcsőkön pedig balesetveszélyes hordággyal közlekedni.

Csak a mentők tenni akarásának és az újszülöttek iránt érzett empátiájának köszönhető, hogy ilyen körülmények között is folyik a koraszülöttmentés.

Bár ezt a hordágyat is lehet rögzíteni, a mentőkocsi mégsem mehet olyan gyorsan, mintha eleve "odavaló" hordággyal felszerelt mentőautót használnának. Márpedig Abdul doktor szerint ilyenkor minden másodperc számít.

imregy

Fotó: Imre György / beol.hu

mento

Fotó: YouTube / Gyula Televízió

Jelenleg átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra, Békés megyében évente 250 gyermek születik így. Mindegyikük szállításra szorul, és arra, hogy minél hamarabb eljusson a Békés Megyei Központi Kórház gyulai gyermekosztályának Perinatális Intenzív Centrumába, ahol a legmegfelelőbb kezelést kapják - írja a beol.hu.

A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány ezért is kéri, hogy akinek lehetősége van rá, támogassa a kizárólag újszülöttek szállítására kialakított, korszerű ellátáshoz szükséges modern technikai eszközökkel ellátott mentőautó beszerzését és fenntartását.

A speciális mentőautó 25 millió forintba kerül, a felszerelésre pedig újabb 25 milliót kell költeni.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed reméli, hogy a szükséges pénz még idén összejön, és a mentőautó legkésőbb jövő tavasszal szolgálatba állhat. Ebben te is segíthetsz, az alábbi számlaszámon:

Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány

Számlaszám: 54000131-11035374

A különleges koraszülött-mentőautó ugyanakkor a koraszülötteken kívül a beteg újszülöttek kórházba jutásában is segítene. Illetve – ne legyen rá szükség – olyan baleseteknél is nélkülözhetetlen szerepe lehet, amelyben koraszülöttek az áldozatok.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
matthew-henry-Dpv4yCZKFG8-unsplash-1000x667.jpg

Hazavitte a buszsofőr a kislányt, aki véletlen rossz buszra szállt fel nagy sietségében

A 11 éves gyerek teljesen bepánikolt, de a sofőr megígérte, hogy hazaviszi. Kedvességért a hónap dolgozójának jelölik a hétköznapi hőst.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. október 11.Késésben volt, ezért futott a buszra a 11 éves Megan. A liverpooli kislány a nagy kapkodásban véletlenül rossz buszra szállt fel: a 418-as helyett a 414-es helyi járaton kötött ki tévedésből, írja a Mirror. Amikor a gyerek észrevette, hogy nem a megszokott útvonalon haladnak, szabályosan pánikba esett.

Időközben édesanyjának is feltűnt, hogy a kislány még nem ért haza, ezért felhívta.

Megan szinte sokkos állapotban, zokogva vette fel a telefont, és nem tudta megmondani, hogy merre járnak.

Az asszony végül telefonon tudott beszélni a buszvezetővel. Kiderült, hogy az anya nem tud vezetni, ezért a sofőr megígérte neki, hogy a műszak végén elviszi a kislányt a házukhoz közeli buszmegállóba.

Megan így végül biztonságban hazaért, az édesanyja pedig nem győzött hálálkodni.

Ugyan személyesen nem tudta megköszönni a sofőrnek, hogy hazavitte a gyerekét, mert mire a kislány bekopogott a házba, a busz már úton volt a telephelyre, de a járatot üzemeltető cégnek írásban köszönte meg a szívességet.

A hétköznapi hősnek kikiáltott sofőrt a tömegközlekedési vállalat a hírek szerint a hónap dolgozójának jelöli.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
jabarigray_priscillagray.png

Először ölelhette magához a bőr nélkül és zárt szemekkel született kisfiát az édesanyja

Mindez csak azután volt lehetséges, hogy a 10 hónapos gyereken speciális bőrátültetést végeztek el, nemsokára pedig a szemeit is felnyitják.
Fotó: Facebook/Priscilla Gray - szmo.hu
2019. október 11.10 hónappal a születése után végre magához ölelhette Ja’bari Grayt az édesanyja. A kisfiú nyaktól lefelé bőr nélkül, ráadásul összenőtt szemhéjakkal született. Priscilla Gray azt mondja a Metro cikkében, hogy egészen addig fogalma sem volt gyermeke állapotáról, amíg világra nem jött.

A kisfiúnak nem jósoltak hosszú életet az orvosok: rajta kívül két hasonló rendellenességgel született gyerek volt az Egyesült Államokban, de mindketten meghaltak végül. Ehhez képest a doktorokat is meglepte, hogy Ja'bari túlélt egy olyan bőrátültetést, amire korábban még nem volt példa.

Egy kifejezetten égési sérültekre specializálódott bostoni laboratóriumban állítottak elő olyan szöveteket, melyeknek segítségével a kisfiú szervezetében beindult a bőrképződés. Korábban még nem volt példa arra, hogy egy ilyen állapotban lévő ráadásul csecsemőkorú betegen hajtottak volna végre hasonló műtétet.

A beavatkozás sikerrel járt, azóta Priscilla Gray már magához is ölelhette és meg is csókolhatta kisfiát, aki időközben a születése utáni 1.3 kilóról 8 kilósra nőtt.

Ja'bari megpróbáltatásai ezzel még korántsem értek véget, hamarosan újabb műtétek várnak a kisfiúra. Elsőként megpróbálják felnyitni összenőtt szemhéjait, később pedig a nyakán és a végtagjain végeznek el további beavatkozásokat, amik a hónapokig tartó ápolás során deformálódtak.

Az édesanya mindenesetre nagyon hálás, hogy lépésről lépésre haladva tudnak segíteni a csecsemőn. A nő úgy érzi, hogy a nehézségek ellenére kisfia már most is szinte úgy viselkedik, mint a legtöbb kisbaba, és bár nem látja őket, mégis a család szerves része.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
feleseg.jpg

Lemondtak róla az orvosok - feleségéért küzd a kétségbeesett férj

A 28 éves nő Crohn betegségben szenved kiskora óta, de tünetei 7 hónapja, kislányuk születése után erősödtek fel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 11.Nem fogja feladni - ezt mondta Híradónknak az a kétségbeesett férj, akinek feleségéről lemondtak az orvosok.

A 28 éves nő Crohn betegségben szenved kiskora óta, de tünetei 7 hónapja, kislányuk születése után erősödtek fel.

Vastagbelét eltávolították és szilárd táplálékot sem ehet és kommunikálni is csak nehezen tud.

Annyit elmondott férjének, hogy legnagyobb vágya, hogy újra megölelhesse a kislányát.

Férje most minden kórházat és orvost felkeres, hátha valaki meg tudja menteni a feleségét. Próbálnak olyan helyet találni, ahol vállalják a műtétet, amihez a család pénzt is gyűjt.

Azt mondja, hogy ez maga a pokol, mert szörnyű amit ő átél, de milyen rettenetes lehet, amit a feleségének kellett és kell kiállnia.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mutos-cimkep.jpg

8 hónapos, szívműtött kisfiú is szerepel a kardiológiai intézet tetriszes fotóján

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet betekintést enged a központi műtőjébe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 11.A #tetrischallenge nevű, közösségi médiában hetek óta terjedő kihívásról mi is többször beszámoltunk.

A kihívás eredetileg utazó bloggerektől indult, és a lényege az, hogy az ember kipakolja szépen rendben a bőröndje tartalmát vagy a használati tárgyait és melléjük fekszik, majd így fotózzák le.

Mostanra már számos más követője akadt: többek között a magyar rendőrök és mentősök is pózoltak így a felszerelésükkel. Sőt, már a magyar légierő és Hodász András katolikus pap is beszállt, hatalmas tetszést aratva, és persze a katasztrófavédelem sem maradhatott ki a muriból. Magyar kórházként először a Bethesda Gyermekkórház csatlakozott a kezdeményezéshez, sőt, mérai és nagyrédei viseletet bemutató néptáncos lányok is.

neptancos-lanyok-is-bevallaltak-a-tetriszes-kihivast-fotokon-a-gyonyoru-nepviseletek

Első magyar műtőként a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet is posztolt a kihívással kapcsolatban. A nagyon erős fotó mellé ezt írták:

"Talán egy anya számára nincsenek nehezebb pillanatok annál, mint amikor gyermeke szívét műtik. A GOKI Gyermekszív Központ műtőjét mutatjuk meg nektek, a műtőasztalon a 8 hónapos Boti fekszik, most az anyukája ölében. Boti szívét ebben a műtőben, ezen az asztalon múlt hétfőn operálták. Ugye mennyi mindenre van szükség egy szívműtéthez? És a földön fekszenek azok az egészségügyi dolgozók, akik nélkül bármennyi eszközzel sem lehetne szíveket menteni. Ők minden évben több mint 700 gyermek szívét műtik itt meg."


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!