hirdetés

Az étel érték! – programajánló az Élelmezés Világnapja alkalmából

A világon több, mint 690 millió ember éhezik. Ha megszűntetnénk a globális éhezést, akár 3 millió gyermek életét tudnánk megmenteni.
Belayane Najoua cikke a Munch blogon, Címkép: billy cedeno képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. október 16.


hirdetés

A Munch egy olyan közösség, ami az ételpazarlás megakadályozása ellen kíván tenni. A platformján vendéglátóhelyek kínálják fel az el nem adott ételeiket. Így akár 60%-os kedvezménnyel juthattok hozzá friss, érintetlen és fogyasztható ebédhez vagy vacsorához, amivel nemcsak jól laktok, hanem az ételpazarlás ellen is tesztek.

A blog hasonló problémákkal foglalkozik, csak szélesebb körben. Írnak a fenntarthatóságról, az ételpazarlásról, a környezetvédelmi problémákról.

1979-ben a FAO létrehozta az Élelmezés Világnapját, hogy minden év október 16-án emlékezzünk arra: az étel érték! A FAO idén is rengeteg, színes műsorral készül, amit most akár az otthonodból is végigkövethetsz.

Az Élelmezés Világnapját minden évben október 16-án tartják. Ezen a napon több mint 150 ország együttesen hívja fel a figyelmet a szegénység és az éhség körüli kérdésekre.

A World Hunger Statistics szerint világszerte több, mint 690 millió embernek nincs elegendő étele az egészséges életmód fenntartásához. Más szóval globális szinten minden kilencedik ember éhezik. Meglepő módon az éhező emberek többsége fejlődő országokban él.

A rossz táplálkozás az 5 év alatti gyermekek halálozásának 45 százalékát okozza.

hirdetés

Ez azt jelenti, hogy évente alig több, mint 3 millió gyermek hal meg, mivel nem jut elegendő tápláló ételhez.

Mikor tartottuk az első Élelmezés Világnapját?

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1979-ben hozta létre megrendezett az Élelmezés Világnapját. Az október 16-a pedig a FAO alapításának évfordulójára emlékezik.

1981 óta a FAO kiválasztott egy speciális témát az Élelmezés Világnapjára. A legutóbbi témák a következők voltak:

2019: Egészséges étrendek egy éhezésmentes világért!

2018: A mi tetteink, a mi jövőnk!

2017: Változtasd meg a migráció jövőjét!

2020-ban pedig az “Felnevelni, táplálni és fenntartani. Együtt”

Hogyan ünneplik a mindennapokban?

Számos rendezvényt szerveznek az Élelmezés Világnapján. Október 16-án általában rengeteg programot szerveznek a FAO római központjában. A programban részt vesznek politikai és nem politikai szervezetek is. A programok fő célja, hogy felhívja a sajtó figyelmét az élelmiszerellátás körüli aktuális kérdésekre. Egyetemek és más ENSZ-szervezetek konferenciákat, műhelymunkákat és előadásokat szerveznek szerte a világon az élelmiszertermelés, -osztás és -biztonság témakörében. Ezenkívül olyan különleges kezdeményezéseket indítottak, mint például a

2004-es „Nemzetközi rizsév”

2008-ban a „Burgonya nemzetközi éve”.

Világszerte különféle rendezvényeket szerveznek, hogy pénzt gyűjtsenek az élelmiszer-terjesztést segítő projektek támogatására. Erre példa a TeleFood, amely mikroprojekteket finanszíroz a kistermelők helyi szintű megsegítésére. A projektek célja, hogy elősegítsék a gazdálkodók produktivitását és javítsák mind a helyi közösségek élelmiszerhez való hozzáférését, mind pedig a gazdálkodók pénzbeli jövedelmét. (forrás)

Ha nem lenne éhség a világon...

* évente 3,1 millió gyermek maradna életben

* a jól táplált anyák egészségesebb, erősebb immunrendszerű csecsemőket szülnének

* 16,5 százalékkal nőne a fejlődő országok GDP-je

* az éhségmegelőzésbe befektetett 1 dollár 15-139 dollár közötti hasznot hozhatna

* a vashiány is megszűnne, ami 20 százalékkal növelné a munkahelyi termelékenységet

* a táplálkozás miatti gyermekhalandóság megszűnne és 9,4 százalékkal nőne a munkaképes emberek száma

* az éhezés megszűntetése hozzájárulna egy mindenki számára biztonságosabb, virágzóbb világ felépítéséhez (forrás)

Mit csinálhatsz 2020-ban?

A FAO a vírusra való tekintettel a legtöbb programját online rendezi meg, így akár te is bekapcsolódhatsz:

* A ceremónia 14:00-kor kezdődik, amit itt nézhetsz végig.

* Egy online előadást fog tartani Joachim von Braun németországi professzor „A politika, az innováció, a biogazdaság és a fenntartható fejlesztési célok szerepe az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakításában” címmel.

Ezen kívül még sok más érdekes webináriummal készülnek a szervezők, amikről itt olvashatsz bővebben.

Ha te sem szeretnéd az élelmiszert pocsékolni, keresd a tippeket a blogon, a Facebookon, az Instagramon vagy vegyél egy MUNCHOT az alkalmazásban!

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
122003750_259392988828346_919984056708574031_n-1000x608.jpg

Hazaküldték a kórházból Bálintot, a kerekesszékes fesztiválkirályt

Hospice házba akarták vinni a leukémiás fiút, de mondta, hogy az kizárt. Pécsi albérletében most nem egyszerű az élet egyedül, optimizmusa azonban töretlen.
Belicza Bea - szmo.hu
2020. október 17.


hirdetés

Endrédi Bálint alapbetegége, a Friedrich-ataxia, ami évek alatt építi le az izmait, a szerveit. Nála lassú a romlás – ahogy egy hónapja írt cikkünkben mondta - azért, mert figyel magára.

Most a vérképző sejtek daganata miatt kap kemoterápiát. Az ötödiken van túl, a jövő csütörtökön lesz a következő.

Májustól volt kórházban, nem tölthetett már több időt ott.

A hazaszállítása azonban hosszú ideig bizonytalan volt. Próbált pénzt gyűjteni a minimális támogatása mellé, hogy ki tudjon fizetni ápolót, segítőt az albérletében.

hirdetés

Nem lett milliomos, csak az első hetekre van némi tartaléka, de többet már nem várhatott a kórházban.

„Épp a kezelőorvosommal beszélgettem, amikor jött értem két betegszállító, hogy visznek a hospicba. Erről a doktornőm sem tudott. Mondtam, hogy oda semmiképpen nem megyek.”

És nem ment, azt mondta, ha mennie kell, akkor hazamegy a bizonytalanba is. Szerinte, őt nem meghalni vitték volna oda, csak segítségként, hogy elhagyhassa a kórházat. Azt sem tudni, hogy a koronajárvány miatti ágyfelszabadítás közrejátszott-e, de tudja, hogy sok időt töltött már a kórházban, eljött az ideje.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
ordoghmixi-9-2.jpg

A járvány miatt szponzor nélkül maradt, most veterán járműveit árulja a rallyversenyző

A 62 éves Ördögh Miklós, alias Mixi rajthoz szeretne még állni és rekordot döntene. Már csak öt szezonban kell indulnia ahhoz, hogy meglegyen az 50 éves versenyzői múltja, ami akár világrekord is lehet.
Haiman Éva írása, fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. október 18.


hirdetés

Több tucat autó, motor, kerékpár, de vitorlás, sőt ingatlan is szerepel azon a nem mindennapi listán, amit Ördögh Miklós, alias Mixi tett közzé a napokban a Facebook-oldalán a következő szöveggel:

„Sajnos a vírus miatt bevételeim nagy részét elvesztettem, ezért néhány kincsemtől megválnék”.

Mixi kincseinek néhány darabja szentendrei házának udvarán várja új tulajdonosát, a szomorkás, októberi eső áztatta kertben áll a saját versenyautója is, egy 1984-es Ford Escort, amivel 1990 óta versenyez. Ez azonban nem eladó. Mert nemcsak hogy rajthoz állni akar még a 62 éves rallys, de rekordot dönteni is: már csak öt szezonban kell indulnia ahhoz, hogy meglegyen az 50 éves versenyzői múltja, ami akár világrekord is lehet.

"Nagyon szeretek vezetni, közel 4 millió kilométert tettem meg már, egy időben taxisként is dolgoztam"

– meséli, de kiderül: övé Budán az első autókozmetika, a Varázs Garázs. Egy időben a szakmájában, épületgépészként is foglalkoztatták, de mellette is a sporté, az autóversenyzésé volt a főszerep. Aztán jött a rádiózás: ő vezeti 12 éve a WRC autó-motorsport magazint a Rádió Szentendrén. Ja, és ha van egy kis ideje, megy a Balatonra, ahol – mivel mással, mint – egy veterán hajóval, egy 1976-os Jaguárral szeli a habokat.

hirdetés

"Édesapám fertőzött meg a vitorlázással, ő tanított meg vezetni is tizenkét évesen, állati klassz pali volt, légtechnikai főmérnök, külkeres, aki hét nyelven beszélt, zenélt, festett, írt, igazi polihisztor volt. Édesanyám pedig az első manökenek egyike volt a szocialista érában, 50-től 66-ig járta a kifutókat itthon és külföldön"

– mondja Mixi, és mindjárt érthetővé válik, honnan ez a sokirányú érdeklődés és szenvedély.

Aztán azt is megtudjuk, hogy

a járvány miatt elveszítette hat szponzorát, akik csődbe mentek, idén nem is tudott rallyn elindulni, csak szlalomversenyen.

"Szerencse a szerencsétlenségben – teszi hozzá -, hogy van mit pénzzé tennem, mivel én szinte minden bevételemből öreg járműveket vásároltam, az évek során több mint fél száz gyűlt össze".

Elmondja,

ahhoz, hogy rallyban induljon, versenyenként 600-800 ezer forintra lenne szüksége még úgy is, hogy saját autója van, és eddig évente mindig volt annyi bevétele, hogy hat versenyen elinduljon.

Mixi eddig ötször volt magyar bajnok kategóriában és abszolút második helyezett 2015-ben.

"Ez két évvel a stroke-om után volt. Amikor hazajöttem a kórházból, az volt az első dolgom, hogy beültem az autóba, mentem egy kört, hogy lássam, tudok-e vezetni. Mert írni, beszélni újra kellett tanulnom. De a kórházi kezelés után egy hónappal már versenyeztem, Angyal Tomi volt a navigátorom, akivel 10 évet mentem, és akinek nagyon hálás vagyok ezért is. Kategória harmadikok lettünk, és azóta három bajnokságot nyertem" – meséli. Állítja: őt az adrenalin gyógyította meg. A lakás tele ezek manifesztumaival: autós ereklyékkel, serlegekkel.

"Ez csak az elmúlt 10 év termése" – mutat az utóbbiakra, a többit nincs hová kitenni.

Aztán elvisz minket oda, ahol a kényszerűségből meghirdetett autók másik része vár jobb sorsára: egy közeli raktárba.

"Ez az 1963-as Opel Kadett volt az első veterán autóm, Keszthelyről hoztam."

– Mennyi idő alatt tudná helyrepofozni?

"Két év. Az az 1988-as fehér Peugeot ennyi idő alatt készült el. De most az a 601-es Trabant lesz a következő, ami elkészül" – mutat az egykori NDK csodára. Engem azonban jobban érdekel az a megboldogult fiatalkorában talán fűzöld 500-as Fiat, amiről elárulja, hogy Radó István, az egyik legtehetségesebb magyar rallyversenyző ajándékozta lányának, Edinának a gyerek 10. születésnapjára. Mert, mint megtudom, szlalomokon előfutóként ennyi idősen is lehet már versenyezni. Miután Edina a valódi lóerők rabjaként inkább a lovassportot választotta, ahol szintén komoly eredményeket ért el, az autója a kertjük végében szomorkodott, míg Mixi meg nem mentette. Lelkesen áradozik arról a kis Zuk kisteherautóról is, amit eredeti lengyel alkatrészekből ugyan, de Magyarországon, Lábatlanban rakott össze egy garázsmester. "Onnan trailerrel hozták ide, ezért csak 1,2 kilométer van benne, igazi kuriózum" – mondja Mixi.

- Mi a legféltettebb kincse?

"A feleségem volt, de nemrég elment" – hangzik a válasz. "Azt mondta, jobban szeretem az autókat, mint őt, pedig ez nem igaz. Az viszont igen, hogy valószínűleg tényleg függőség ez a gyűjtőszenvedély, úgy tudok örülni minden szerzeménynek, mint egy gyerek. És ugyanúgy tudok örülni egy Velorexnek, mint egy Rolls Royce-nak, a maga nemében mindegyik egy csoda".

Azért persze kiderül, hogy van, amitől nem válna meg: az igazi ritkaságnak számító 1968-as Morris 1800-as az, amiből az övével együtt legfeljebb, ha öt van a világon.

"Ugyan nagyon rossz állapotban van, de örülök, hogy megtaláltam. Ha most el tudok adni néhány autót, ez lesz az első, amit felújítok" – mondja Mixi.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szfe-adomanyok.jpg

Rengeteg adományt kapnak az SZFE diákjai, egy részét rászoruló gyerekeknek és családoknak adják tovább

Az elmúlt napokban annyi ételadományt kaptak, ami már felülmúlja a raktáruk kapacitását.


hirdetés

A szolidaritási akciók és a lelkesítő szavak mellett sokan tárgyi adományokkal is segítik a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit már 49. napja.

Az SZFE HÖK Facebook-oldalán most arról írnak, hogy továbbra is rengetegen állnak ki mellettük, ennek köszönhetően pedig annyi adomány gyűlt össze, amit nem tudnak már tárolni, így egy részét ők is tovább adják.

"Az elmúlt napokban ismét annyi ételadomány halmozódott fel, ami felülmúlja a raktárunk kapacitását - ha most ilyen jellegű támogatással járulsz hozzá az egyetemfoglaláshoz, tudd, hogy az ételek egy részét továbbadományozzuk.

Nem szeretnénk, hogy bármi kárba menjen, így az Age of Hope gyermekvédelmi alapítvány segítségével rászoruló gyerekekhez és családjaikhoz juttatjuk el például a pékáru és a melegétel egy részét"

- fogalmaznak a posztban.

hirdetés

Az SZFE-s diákok egy táblázatot is készítettek, amiben bárki láthatja, mikre van aktuálisan a legnagyobb szükségük.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tk3s_swns_tent_cash_01-1000x750.jpg

200 napon át aludt sátorban a brit kisfiú, hogy pénzt gyűjtsön egy hospice háznak

Rákos szomszédjától kapta a sátrat, aki egy hospice házban halt meg.
Fotó: Woosey Famiy / SWNS / Northfoto - szmo.hu
2020. október 18.


hirdetés

Abban a sátorban aludt 200 napon keresztül egy 10 éves brit kisfiú, amelyet a rákban haldokló szomszédjától kapott. Akciójával több mint 16 ezer fontot (azaz kb 6,5 millió forintot) gyűjtött annak a hospice háznak, amelyben barátját utolsó napjaiban ápolták - írja a BBC.

A tízéves Max Woosey-nak szomszédja, a 74 éves Rick adta a sátrat, azzal a kéréssel: "ígérd meg, hogy átélsz majd kalandokat ebben a sátorban". A súlyos beteg férfi idén februárban hunyt el rákban. Utolsó napjait a North Devon Hospice házban töltötte, ahol a gyógyíthatatlan betegek tölthetik végnapjaikat. Ugyanebben az intézményben hunyt el a férfi felesége is 2017-ben.

A Brauntonban élő Max akkor döntött úgy, hogy

egyszerre akarja teljesíteni Rick kívánságát és segíteni az alapítványt, amikor megtudta: a járvány miatt a hospice ház minden adománygyűjtő tevékenységét kénytelen volt beszüntetni, ezzel anyagilag nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

Így hát fogta az ajándék sátrat, és kiköltözött az udvarra.

hirdetés

Elmondása szerint a legjobb dolog a sátras életben, hogy elbújhat a szülei elől, és addig olvashatja a képregényeit, amíg csak akarja. Vannak viszont nehézségei is: egyszer például egy hangyabolyt talált a sátor alatt, máskor pedig az időjárással gyűlt meg a baja. Ijesztőnek találja ugyanis a viharokat, de hősiesen állja a sarat a sátorban, és már 200 napot töltött el benne. Az akciójáról még tavasszal hírt adtak az angol lapok, ennek segítségével sokan adakoztak a kisfiú kezdeményezésére,

jelenleg több mint 16 ezer font (6,5 millió forint) gyűlt össze a hospice ház javára.

Az intézmény egyik vezetője, Stephen Roberts megköszönte Max hősies tettét, mondván, hogy a "pénz nem is jöhetett volna jobbkor".

A kisfiú azonban nem áll meg itt: terve, hogy egy egész évet eltölt a sátorban. Sajnos Rick ajándéka nem bírta túl sokáig a nagyon aktív kalandot, ezért újat vettek, most pedig már keresik is a téliesített sátrat.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!