hirdetés
rain-84648_1920-1000x662.jpg

Az eső lehet a jövő egyik legfontosabb megújuló energiaforrása

Áttörést értek el a hongkongi egyetem kutatói.
Kép: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. február 10.


hirdetés

A fenntartható fejlődés érdekében egyre sürgetőbb, hogy a megújuló energiaforrásokra kerüljön a hangsúly. A kutatóközpontok azon vannak, hogy tovább szélesítsék az ilyen jellegű források skáláját - most az esővízzel sikerült komoly sikereket elérniük. Ezúttal a City University of Hong Kong ért el kiemelkedő eredményeket kísérletezéseik során - adta hírül az Engadget.

A tudósok egy olyan generátort terveztek, amely azonnal képes meglepően magas feszültségű energiát előállítani az esőcseppekből. Egyetlen csepp 140V-ot, azaz annyi energiát biztosít, amellyel 100 apró LED-es izzó felvillan.

A korábbi generátorok ennek csak az ezredrészét tudták előállítani.

Az új generátorban azonban az alumínium elektródot párosítják egy indium-ón-oxid elektróddal, amely PTFE-vel van bevonva - ismertebb nevén ez a teflon, amelyet serpenyők bevonatához használnak -, ezzel egy olyan anyag jön létre, amely "kvázi állandó" elektromos töltéssel rendelkezik.

Amikor az esőcsepp érintkezik a bevont felülettel, áthidalja a két elektródát, zárt áramkört hoz létre, ezzel a tárolt töltések teljes felszabadításában játszik nagy szerepet. Az eső esetében folyamatosan kapja az impulzust a felület, ennek köszönhetően a töltés felhalmozódik.

hirdetés

A kísérletek ígéretesek, ám az még megoldásra vár, hogyan tegyék ezáltal folyamatossá az energiaellátást. Az alkalmazást azonban megkönnyíti, hogy viszonylag könnyen kivitelezhető lehet a módszer tesztelése: ilyen jellegű generátorokat szinte bárhova lehet telepíteni, ahol az eső érheti őket.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-teszteles-labor-pixnio.jpg

Koronavírus: minden a magánegészségügyben elérhető tesztekről

Mennyibe kerülnek? Hogyan működnek? Kik számára hasznosak? Videóinterjúban jártunk utána a legfontosabb kérdéseknek.
Címkép: illusztráció (Pixnio) - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Az aktuális járványhelyzet kapcsán mindennapos téma, hogy mi a helyzet a tesztelésekkel. Az elmúlt két hétben egyre több magánegészségügyi intézmény indította el új szolgáltatását, úgy nevezett gyorstesztet kínálva. Ha náluk szeretnénk megtudni, megfertőződtünk-e a koronavírussal, akkor azért fizetni kell – intézményenként eltérő, hogy mennyit, 9000 Ft-tól 29 9000 Ft-ig terjed jelenleg a skála.

Cserébe akár azt is megtudhatjuk, ha már túlvagyunk a betegségen.

Ez a fajta teszt ugyanis az immunreakciót vizsgálja, nem a vírus jelenlétét. Az eredményhez is hamarabb hozzájuthatunk, van, ahol akár már 15 perc után megtudhatjuk, máshol 24 órán belül értesülhetünk róla.

Videóinterjúnkban két magánegészségügyi intézmény vezetőjét kérdeztük:

dr. Börzsei-Knoll Veronikát, az Emineo Magánkórház vezetőjét, és dr. Székely Tamást, a Kelen Kórház vezetőjét.

hirdetés

Mindkét helyen elérhetők a koronavírus gyorstesztek, és mindkét kórházban találkoztak már pozitív eredményekkel.

Hogy milyen arányban szűrtek ki fertőzött vagy a fertőzésen már átesett személyeket, hogy néz ki egy konkrét vizsgálat, mekkora az érdeklődés a lehetőség iránt, és mennyiben másabb ez a teszt, mint a az állami egészségügyben alkalmazott, az kiderül az interjúnkból:

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-fertozes-teszteles-antitest-bezzegh-patay.jpg

„Ezek az emberek a megmentőink” – a vírussal szemben tartósan védettek húzzák majd ki társadalmunkat a bénultságból

Két magyar orvos írt a most folyó, főként magánfinanszírozással zajló kutatásról. „Minél többünkről derül ki, hogy IgG pozitív, annál hamarabb fogunk gazdaságilag is magunkhoz térni” – írják.
Forrás: Dr. Bezzegh Attila - Dr. Patay Gábor; Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Izgalmas tanulmányt tett közzé a (T)Egyél az életedért Facebook-csoportban Dr. Bezzegh Attila, az orvosi laboratóriumi diagnosztika és mikrobiológia szakorvosa és Dr. Patay Gábor orvos.

Ebben arról írnak, miért lényeges a koronavírus fertőzésen már átesettek tesztelése.

A tanulmányban leírják, hogy a koronavírus fertőzés állapotát fontos és járványügyi szempontból nélkülözhetetlen laboratóriumi vizsgálatokkal nyomon követni, igazolni. Két módon lehet bizonyítani a fertőzés:

- a vírus kimutatható a szervezet hámsejtjeiben (ez a vírus örökítő anyagának, az RNS-nek nevezett vírus nukleinsav kimutatásának a segítségével történik)

- vagy a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulák, antitestek kimutatásának segítségével.

hirdetés

"A vírus nukleinsav-alapú kimutatása polimeráz láncreakcióval (Polymerase Chain Reaction, PCR) igen költséges, eszköz és munkaigényes vizsgálat, ugyanakkor nagy mértékben függ a tökéletesen kivitelezett mintavételtől – ami a legnagyobb igyekezet ellenére is nem ritkán sikertelen (a mintavétel során megtörténik a garat- és orrnyálkahártya hámsejtek levétele, azonban mégsem kerül bele olyan sejt, amelyből a vírus kimutatható volna), így a vizsgálatok 20-30%-ban úgynevezett álnegatív eredményt adnak: tehát a vírus ott van, csak nem sikerül kimutatnunk" - írják.

A PCR vizsgálat árának töredékéért elvégezhető a vírus elleni védekezés eredményeként a szervezetünkben megjelenő koronavírus elleni antitestek kimutatása (SARS-Cov-2 elleni IgM és IgG).

"Ezeket az antitesteket – más fertőzéses folyamatokhoz hasonlóan – az immunrendszer sejtjei a vírus szervezetbe kerülését követően kezdik el termelni. Először a fertőzést követő 5-8. napon az IgM tipusú antitest válik kimutathatóvá (valójában már korábban beindul a termelés, de a módszereink csak egy bizonyos mennyiség felett képesek észrevenni, ezért csak az 5. nap után lesz pozitív). A 14-21 napok között pedig az IgG tipusú antitest is megjelenik.

Egy ábrán a folyamat időbeli lefutását ábrázolják:

A tünetek kialakulását követő negyedik hét végére az IgM szint lecsökken, kimutathatatlanná válik, onnantól csak az emelkedett IgG szint deríthető fel, az viszont hónapokon át.

"A vizsgálatokat az elmúlt napokban nagy számban megkezdtük Magyarországon is. A tesztet vérből kell elvégezni, jelenleg a szokásos laboratórium vérvétel során (könyökhajlati vénából) levett vérminta a kiindulási alap, ebből végzi el a labor az antitest-kimutatást.

Az elmúlt időszakban több tucat, a laboratóriumi reagens-ellátóknál eladásra kínált tesztet vizsgáltunk be és találtunk köztük több olyat, amely nagy érzékenységgel és megbízhatóan képes az antitesteket meghatározni. Laboratóriumunk a törvényi szabályozásnak megfelelően kizárólag olyan teszttel dolgozik, amely rendelkezik a CE-IVD minősítéssel, tehát az Európai Unió országaiban a betegellátás területén felhasználhatóak az ezzel kapott eredmények.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-kina-gyanu-halottak.jpg

Egy apró ragtapasz hozhat áttörést a koronavírus elleni harcban

Az egereken elvégzett tesztek alapján működhet a pittsburghi kutatók ötlete.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Egy ujjnyi ragtapaszra felvitt oltóanyag győzheti le a koronavírust a legfrissebb remények szerint. A Pittsburghi Egyetem kutatói a tapaszba 400 mikroméretű, cukrokból és fehérjéből készült tüskét építenek, ezek segítségével kerülhet az oltóanyag a szervezetbe, írja a New York Post.

A szakemberek azért döntöttek a szokatlan megoldás mellett, mert ez gyorsabban és könnyebben elterjeszthető, mint egy hagyományos vakcina, ráadásul egészségügyi szakember sem kell az alkalmazásához.

Az első tesztek mindenesetre biztatóak, ugyanis a módszer az egerekben beindította az antitest termelést, így pedig a rágcsálóknál kialakult az immunitás.

A kutatók most az embereken végrehajtott tesztekre készülnek, ehhez gyorsított eljárásban kérvényeztek engedélyt. Reményeik szerint akár már a következő hónapokban kipróbálhatják a ragtapaszokat embereken is.

A pittsburghieken kívül is rengeteg orvoscsoport dolgozik a vakcina kifejlesztésén. A többségük azonban inkább úgy számol, hogy egy év alatt lehet megtalálni a koronavírus hatásos ellenszerét.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
vervizsgalat.jpg

50 ráktípust mutathat ki egy egyszerű vérvizsgálat

A betegek között a daganatok több mint 50 fajtája – köztük bél-, tüdő- és petefészekrák – fordult elő. A minták 96 százalékában volt pontos a vérvizsgálat eredménye.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

A rák több mint 50 típusát mutathatja ki egy egyszerű vérvizsgálat, gyakran az első jelek vagy tünetek megjelenése előtt egy új kutatás szerint.

Az Annals of Oncology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerzői a daganatból a vérbe jutó DNS kémiai változásai után kutattak - számolt be róla a BBC hírportálja.

Az amerikai Dana Farber Rákkutató Intézet, a Harvard Orvostudományi Egyetem, a brit Francis Crick Institute és a University College London kutatói több mint 4000 mintát vizsgáltak meg, amely rákos és nem rákos páciensektől származott.

A betegek között a daganatok több mint 50 fajtája - köztük bél-, tüdő- és petefészekrák - fordult elő. A minták 96 százalékában volt pontos a vérvizsgálat eredménye.

"A módszernek minden tulajdonsága megvan ahhoz, hogy nagy tömegben, sokféle daganat kimutatásához használni lehessen. Egyelőre korlátozott számban klinikai tesztekben veszik igénybe. Rutinszerű használata előtt a mienkhez hasonló tanulmányok eredményeit kellene látni, hogy többet tudjunk meg a hatékonyságáról" - mondta el Geoff Oxnard, a kutatás egyik vezetője.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!