hirdetés
cimlap.png

Miért pont egy Pulit küldünk a Holdra?

A PULI Space Magyarország egyik legizgalmasabb projektje. Vezetőjével, Dr. Pacher Tiborral beszélgettünk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. július 31.


hirdetés

A Google XPRIZE és a Puli

A Google Lunar XPRIZE (GLXP) harmincmillió dollár összdíjazású nemzetközi verseny. Célja: önjáró szerkezetet juttatni a Holdra. Az eszköznek legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagy felbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre.

Óriási kihívás, de a projekt technológiailag és műszakilag is megvalósítható. A Puli csapat 2010 júniusa óta gőzerővel dolgozik a holdjárművei fejlesztésén, és oktatási programjukat is folyamatosan bővítik.

- Szereti a sci-fit? Ha igen, kik a kedvencei?

- A klasszikus Asimov Alapítvány-sorozat, de a magyarok közül Zsoldos Pétert is nagyon szeretem. Abban a szerencsés időben nőttem fel, amikor Kuczka Péter vitte ezt a vonalat. Azzal, hogy behozta az összes jó regényt, megismerhettem a világ sci-fi irodalmának javát.

1969-ben jelent meg itthon a Kozmosz fantasztikus könyvek sorozat nyitókötete, Isaac Asimov A halhatatlanság halála című regénye. Bár kicsi voltam, a szüleim megvásárolták a könyveket. Később a teljes sorozatot megszereztem, és a Galaktikák is mind megvannak.

- A Holdra szállás is ilyen emlékezetes volt az Ön számára?

- Ott ugráltam 9 éves gyerekként a heverőn. Végigizgultam a közvetítést, de csak arra emlékszem, hogy nagyon jó volt. Számomra egyébként még az Orion űrhajó kalandjai volt ilyen kulcstörténet. Szerintem máig az egyik legjobb kultikus történet – nyilván a hatvanas évek hátterével. De fantasztikusan jó humorú, és annak a kornak is megfelelő kitekintést adott.

- Inspiráló hatással voltak ezek a science fiction történetek az életére?

- Biztosan. Talán ennek hatására kezdtem érdeklődni a matematika, a fizika, a csillagászat iránt - bár ez már a családban is benne volt.

Dr. Pacher Tibor

Kapuváron született. Az általános iskolát követően a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium matematika tagozatára járt. Már középiskolai évei alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtott matematika és fizika tantárgyakban – tanulmányi versenyeket nyert.

Érettségi után letöltötte a sorkatonai szolgálatot, majd az ELTE fizika szakán kezdte meg egyetemi tanulmányait. A fizikusi diplomát 1985-ben szerezte kozmológia témában.

1985 és 1991 között a Heidelbergi Egyetemen folytatott elméleti fizikai-kozmológiai és kvantumkémiai tanulmányokat, és szerzett doktori fokozatot.

1993-tól integrált ügyviteli rendszerek szoftverfejlesztésével és nemzetközi projektekben tanácsadással foglalkozott. 1994-1995-ben a Max-Planck-Institut für Astronomie Heidelberg ISOPHOT projektjében vett részt – az infravörös űrtávcső 1995 és 1998 között repült.

1999-től szabadúszó tanácsadó lett.

2012 augusztusában MiniSpaceWorld terepasztalt hozott létre meg a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban.

PT-portre-05

- Mikor kezdte el foglalkoztatni, hogy a Holdra eljuttasson valamit?

- Nem a Hold volt az érdeklődésem középpontjában.

Engem az érdekelt, és ez most is érdekel, hogyan lehet mai tudásunk alapján eljutni a csillagokhoz. Mi az, amit valóban lehetséges?

Aktívabban 2000 környékén kezdtem ezzel foglalkozni, amikor már az interneten is közösségek alakultak. Nagyszerű volt látni, mennyi mindenkit izgat szakmailag a kérdés: mérnököket, sci-fi szerzőket, fizikusokat. Pár év alatt sikerült széles ismeretségi kört kialakítanom.

A Hold úgy jött képbe, hogy rájöttem: a tanácsadás, amivel addig foglalkoztam, bár önmagában érdekes munka, nem nekem való. 2008-2009 körül találkoztam egy boszniai fiatalemberrel, aki a Synergy Moon csapatában dolgozott. Nekem akkoriban futott másik projektem, a MiniSpaceWorld, amely terepasztal szinten próbálja bemutatni az űrkutatás és a csillagászat világát. Ebből később lett egy 40 négyzetméteres, a Holdról szóló asztal a Futurában, Mosonmagyaróváron. Visszatérve a bosnyák kollégára, ő hívta fel a figyelmemet a Google XPRIZE-ra. Először eszement ötletnek tartottam, de aztán foglalkoztatni kezdett. És amikor arra kért, hogy szálljak be hozzájuk, úgy döntöttem, hogy inkább saját csapattal nevezek. Van itthon egy csomó fiatal mérnök, ismertem sok szakembert.

- Miért volt ez jó Önnek?

- Ez a projekt lehetővé teszi a számomra, hogy gyakorlatban megvalósítható dolgot csináljak. A csillagközi utazás szép ötlet, de pillanatnyilag kimerül abban, hogy az emberek gondolkodnak, elmélkednek és cikket írnak róla.

Eredményt akartam, és valami vasat: valamit, ami kézzel fogható.

2013-12-10_1_I2.5_bevetésre_készen_101_8227

2013. 12. 10. A PULI bevetésre készen

2013-12-14_600_méter_után_101_8384

A PULI 600 méter megtétele után

2013-12-15_2_Pulik_együtt_101_8501

Pulicsapat

- Miért kapta a projekt a Puli Space nevet?

- Az elejétől úgy véltem, hogy utalnia kell arra, hogy magyar, és az is fontos, hogy külföldön is ki tudják ejteni a nevet. Még a MiniSpace projekt során ismertem meg egy grafikust, aki Hungarasta feliratú pólót viselt, amelyen egy szőrmók figura volt. Bedobtam a tervet a levelezésben, és valaki beszólt, hogy ez egy puli. Ráadásul az első rover a terveken gömb alakú volt, és amikor a lábai kijöttek, úgy nézett ki, mint egy ugró puli. Amikor a név megvolt, nem is kerestünk másikat.

- Nehéz a csapat összeállítása?

- Ez az egyik legnehezebb feladat. Amikor elkezdtem, már 25 évet éltem Németországban, és bár minden évben többször is itthon voltam, nem voltam igazából képben a magyar viszonyokról. Önkéntesekkel dolgozunk. Ez is fontos tapasztalat számomra: hogyan lehet ezt a fajta munkát menedzselni. Az elején gerillamarketinges fogással toboroztunk munkatársakat, először a knights of cydonia region blogon jelent meg a felhívás 2010 júniusában. A legelső társaságból még mindig maradt 2-3 ember.

Rendszerint 20-30 aktív résztvevőnk van, ám a csapat folyamatosan változik, mert előfordul, hogy valakinek közben megváltoznak az életkörülményei, és nem tudja folytatni velünk a munkát. Azért kialakult egy stabil társaság, amelyik viszi a projektet.

2013-12-14_John_Hamilton_jobbra_Tibor_Pacher_101_8390

Pacher Tibor John Hamiltonnal

2013-12-17_Puli_és_vulkán_1_101_8717

Puli és vulkán

Kávécserje a sztratoszférában

A világon először juttatott kávécserjét a sztratoszférába a Puli Space Technologies és a Nescafé csapata 2015. április 12-én, az űrhajózás világnapján. A kávécserje Pécelről indult, majd közel három és fél órás út és mintegy 36.000 méter magasság elérése után, az előrejelzéseknek megfelelően, Tiszasas közelében ért földet.

A Puli Space Technologies munkatársai nagy hatótávolságú, héliummal töltött meteorológiai ballon segítségével juttatták a sztratoszférába a növényt. A küldetést 3 akciókamerával rögzítette a csapat, a felvételeket nagy kapacitású adathordozókon tárolták, a Földet elhagyó majd a sztratoszférából visszazuhanó doboz útját nyomkövetők és okostelefonok segítségével monitorozták.

- Milyen érzés volt, amikor kijutott a cserje a sztratoszférába?

- Már korábban is terveztünk ehhez hasonló kísérletet, ezért örültünk annyira, amikor megkeresett bennünket a Nescaféval együtt dolgozó reklámügynökség. Így meg is tudtuk finanszírozni ezt a több százezer forintos projektet. Csapatépítésnek is remek volt, mivel két hetünk volt összerakni az egészet úgy, hogy korábban ilyet még nem csináltunk.

Fantasztikus volt látni, hogy amit kitaláltunk, az működőképes. Az hogy ennyire jól sikerült, részben a véletlennek, a jó időnek is köszönhető. Mivel a visszaérkező ballon folyamatosan sms-eket küldött nekünk, és a szoftver is elég pontosan jósolta a meg a Földre érkezés helyét, így majdnem pontosan tudtuk, hogy merre van. Az is izgalmas volt látni, milyen helyre érkezett, a buja élővilág közepére.

- Mostanra hányan maradtak versenyben a Google XPRIZE-on? Milyen erős a mezőny?

- Tizenhatan vagyunk még, de biztos vagyok abban, hogy nem lesz ennyi indítási szerződés. Bár a jelenleg hivatalos határidő az indításra 2017. december 31, úgy érzem, az is benne van a pakliban, hogy 2018-ra csúsznak az első indítások. Én egyébként a már igazolt indítási szerződéssel rendelkező SpaceIL és Moon Express mellett további három lehetséges indulóval számolok: a németekkel, az indiaiakkal és az amerikai Astrobotic-kal.

Nekünk egy lehetőségünk van: ha valaki kivisz bennünket, márpedig közülük lehet az, akivel a saját roverünket útnak indíthatjuk. Ha az anyagi részét meg tudjuk oldani addig, akkor kint leszünk.

Az Astrobotic modellje eleve a szállítmányozásra épül. Megépítették a taxit, a leszállóegységet. Az üzletpolitikájuk – hosszú távon is - az, hogy elérhető árú szolgáltatást építsenek ki, elérhető árú Holdra juttatást biztosítsanak. Hogy ez nem álom, azt bizonyítja az is, hogy 9-10 fizető utasuk van már, ráadásul DHL, a világ egyik legnagyobb szállítási szolgáltatója is beszállt az Astrobotic építésébe. Ez azt mutatja, hogy látnak benne fantáziát. Ráadásul a német Audi beszállt a német csapat finanszírozásába.

Ez itthon is érv arra, hogy amiért hat éve dolgozunk, milyen jelentőségű, milyen horderejű ügy. Marketingszempontból pedig a DHL és az Audi is nyerhet ezen – jó lenne, ha ezt a hazai cégek is látnák.

A Puli GLXP költségeinek mintegy 75 százalékát ugyanis az eszköz Holdra juttatása teszi ki. És ez a költség páldául egy nagyvállalat egyéves nyereségéhez képest nem túl nagy összeg. Ezen kívül legalább 500-1000 olyan magyarországi cég van, amelyik érdemben támogatni tudná ezt a projektet, amellyel Magyarország is belekerül az élmezőnybe, egy Puli Vállalati Indítóállás Klubtagsággal

2013-12-17_A_Galaxis_centrumában_101_8699

A Galaxis Centrumában

- Magyarországon a szakemberekben megvan erre a potenciál?

- Úgy gondolom, kiváló szakembereink vannak, példa erre a Masat, vagy az, hogy a Rosetta csapatában magyarok is dolgoztak. És ezek a termékek megbízhatóan működnek. Magyarországon inkább az együttműködéshez és a versenyszellemhez való általános hozzáálláson lehetne változtatni, ezt pedig a fejekben kell elkezdeni.

Azzal, hogy az iskolákat is járjuk, kampányt folytatunk a Puli Space mellett, az alapokat próbáljuk izgalmassá tenni. Öt diplomamunka született eddig a Puli munkájának keretében. Augusztus elején pedig három marokkói diákot várunk Casablancából kéthónapos nyári gyakorlatra.

Volt már indiai gyakornokunk is, aki mindenáron át akart jönni Varsóból, ahol az Erasmus-programban vett részt, és nálunk írta meg diplomamunkáját. Egy fiatal indiai lány a maga költségén segített nekünk a projektben. Június végén a toulouse-i űrexpóról rengeteg új kapcsolattal tértünk haza, legalább négy céggel fogunk együtt dolgozni. A világot tehát érdekli a Puli.

Most már teljes munkaidős kollégákra is szükség volna, mert gyorsan változik körülöttünk a világ és jó lenne, ha nem 20 év múlva fejeznénk be a projektet.

- Mi történik, ha kijut a Puli a világűrbe?

- Ha a Puli pedigrés lesz, megkap minden minősítést és tanúsítványt, ott lesz az indítóálláson, már az óriási dolog. Ha kijutunk, az az első lépés – ez a hordozórakétán múlik. Ha a fél ország nekünk drukkol, amikor elindul a Hold felé a Puli, akkor ez olyan érzés lehet, , mint amit az Eb-re kijutott magyar futballcsapat iránt éreztünk mindannyian.

És ha a Puli ki tud jönni a leszállóegységből, és elindul, és akár csak egy métert is megtesz a Holdon, az óriási eredmény lesz.

Akkor egy kicsit visszahozhatunk valamit az Apollo-korszakból, abból az időből, amikor a fél világ izgult a Holdra szállás miatt.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hosszu-katinka.jpg

Hosszú Katinka vezet a világkupa-sorozatban, Szingapúrban is arannyal zárt

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is jól állnak. Októberben folytatják Budapesten az úszók pénzdíjas versenysorozatát.
MTI, a fotó illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 17.Hosszú Katinka aranyéremmel fejezte be szereplését az úszók világkupa-sorozatának szingapúri állomásán, emellett a szombati zárónapon Jakabos Zsuzsanna két, Szabó Szebasztián pedig egy ezüstöt szerzett.

Hosszú - a viadal eredményközlője szerint - ezúttal 200 méter vegyesen bizonyult legyőzhetetlennek (2:08.63 p), miután a háromszoros olimpiai bajnok magyar csütörtökön nyert 200 méter pillangón, pénteken pedig 400 méter vegyesen.

A szombati vegyesdöntőben Hosszú mögött másodikként Jakabos csapott célba (2:13.64). Jakabos, aki előző nap a 200 méter gyors fináléjában diadalmaskodott, a befejező napon még egy ezüsthöz jutott: ezt a 100 méter pillangó fináléjában érdemelte ki (58.43 mp).

A férfiaknál Szabó Szebasztián, aki csütörtökön 100 m pillangón, pénteken pedig 100 méter gyorson lett második, szombaton 50 méter pillangón nyert ezüstérmet (23.14 mp).

A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a pénzdíjas vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vettek részt, a sorozat második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.

Az ázsiai etapon a teljes női mezőnyt tekintve Hosszú teljesített a legjobban, a három versenyen gyűjtött 156 pontjával vezet két ausztrál, Cate Campbell (150 pont) és Emily Seebohm (105) előtt.

Jakabos 63 pontjával jelenleg a hatodik, akárcsak a férfiaknál a 78 ponttal álló Szabó Szebasztián.

A vk-élcsoport állása:

nők:

1. Hosszú Katinka 156 pont

2. Cate Campbell (ausztrál) 150

3. Emily Seebohm (ausztrál) 105

...6. Jakabos Zsuzsanna 63

férfiak:

1. Vlagyimir Morozov (orosz) 156 pont

2. Andrew Wilson (amerikai) 129

3. Danas Rapsys (litván) 111

...6. Szabó Szebasztián 78


KÖVESS MINKET:hirdetés
hallasjavito-implantatum-debreceni-egyetem-1000x607.jpg

Debrecenben ültették be először a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot

A műtétet két súlyos hallásproblémával küzdő kisgyereken végezték el, akik enélkül egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának, ez az implantátum viszont a beszédfejlesztésüket is elősegíti.
MTI, fotó: unideb.hu - szmo.hu
2019. augusztus 13.Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem klinikai központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján.

Rezes Szilárd, a DEKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta:

a műtét mérföldkő a klinika cochleáris implantációs programjában, amelyet 2000-ben indítottak el, azóta számtalan vele született siket vagy nagyothalló gyerek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket.

A dániai Oticon Medical legújabb fejlesztésének köszönhetően a két gyerek olyan implantátumot kapott, amely a beszédet kiszűrő eszközzel akár zajos környezetben is hatékony beszédértést, gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé - hangsúlyozta. Az implantátumot egy másfél és egy három és fél éves gyerek mindkét fülébe ültették be.

Az igazgató kiemelte,

a beültetés nélkül a súlyos hallásproblémával küzdő gyerekek egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának. Az implantátum viszont lehetővé teszi, hogy a hallásfejlesztést követően beszédfejlesztésük is megtörténjen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Lubics-Szilvia-Bátor-Tábor.jpg

13 ezer méter szintkülönbség, 330 kilométeres táv – Lubics Szilvia teljesítette az egyik legkeményebb futóversenyt

Viharos esőzés, alvásmegvonás, hallucináció – ezekből mind kijutott a magyar versenyzőnek a Bigfoot 200-on, élete legnagyobb próbatételén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 17.Ugyan két héttel ezelőtt még úgy volt, hogy Lubics Szilvia a kínai Ultra Gobin áll rajthoz, a külföldi versenyzőket napokkal a start előtt eltiltották az indulástól. Ezután Lubics egyetlen hétvége alatt átszervezte az útitervet és végül az amerikai Bigfoot 200-on, a világ egyik legkeményebb ultramaratonján állt rajthoz.

A Cascade-hegységet átszelő, 330 km hosszú Bigfoot 200 augusztus 9-én startolt el. A verseny a maga 13 ezer méteres szintkülönbségével és egyenetlen tereptalajával Lubics szerint élete eddigi legnagyobb megpróbáltatása volt. Korábban a Badwater Ultramaratont tartotta karrierje legnehezebb versenyének, ám mint mondta, az a Bigfoothoz képest „egy óvodás futás, gyerekek is mehetnének.” A verseny nehézségét bizonyítja az is, hogy az indulók harmada feladta a küzdelmet.

„Az alvásmegvonás brutális volt. Négy nap alatt 4,5 órát aludtam”

– mondta, hozzátéve: „Egy idő után nem tudtam elkülöníteni a valóságot és a képzeletet… láttam az erdő közepén télapót és esküvői fátyolos kecskét is. Azon gondolkodtam, mit keresnek ott?!”

A futónő végül 3 nap 23 óra 51 perc alatt tette meg a távot, amivel a 12. helyen ért célba a női indulók közül.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kezi.jpg

Európa-bajnok az U17-es magyar leány kézilabda válogatott

A svédeket győzték le négy góllal!
MTI, Fotó: Facebook - szmo.hu
2019. augusztus 11.A magyar leány válogatott aranyérmet nyert az U17-es kézilabda Európa-bajnokságon Szlovéniában. A magyarok a vasárnapi celjei fináléban 13-9-es félidőt követően 28-24-re legyőzték a svédeket, így százszázalékos teljesítménnyel nyerték a kontinensviadalt.

A magyarok a pénteki elődöntőben 11-13-as félidőt követően 25-21-re győzték le a dánokat

Nemrég a juniorok lettek kontinensbajnokok, amikor júliusban 27-20-ra legyőzték Hollandiát a Győrben rendezett női junior kézilabda Eb döntőjében.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x