hirdetés
cimlap
Miért pont egy Pulit küldünk a Holdra?
A PULI Space Magyarország egyik legizgalmasabb projektje. Vezetőjével, Dr. Pacher Tiborral beszélgettünk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. július 31.


hirdetés

A Google XPRIZE és a Puli

A Google Lunar XPRIZE (GLXP) harmincmillió dollár összdíjazású nemzetközi verseny. Célja: önjáró szerkezetet juttatni a Holdra. Az eszköznek legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagy felbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre.

Óriási kihívás, de a projekt technológiailag és műszakilag is megvalósítható. A Puli csapat 2010 júniusa óta gőzerővel dolgozik a holdjárművei fejlesztésén, és oktatási programjukat is folyamatosan bővítik.

- Szereti a sci-fit? Ha igen, kik a kedvencei?

- A klasszikus Asimov Alapítvány-sorozat, de a magyarok közül Zsoldos Pétert is nagyon szeretem. Abban a szerencsés időben nőttem fel, amikor Kuczka Péter vitte ezt a vonalat. Azzal, hogy behozta az összes jó regényt, megismerhettem a világ sci-fi irodalmának javát.

1969-ben jelent meg itthon a Kozmosz fantasztikus könyvek sorozat nyitókötete, Isaac Asimov A halhatatlanság halála című regénye. Bár kicsi voltam, a szüleim megvásárolták a könyveket. Később a teljes sorozatot megszereztem, és a Galaktikák is mind megvannak.

- A Holdra szállás is ilyen emlékezetes volt az Ön számára?

- Ott ugráltam 9 éves gyerekként a heverőn. Végigizgultam a közvetítést, de csak arra emlékszem, hogy nagyon jó volt. Számomra egyébként még az Orion űrhajó kalandjai volt ilyen kulcstörténet. Szerintem máig az egyik legjobb kultikus történet – nyilván a hatvanas évek hátterével. De fantasztikusan jó humorú, és annak a kornak is megfelelő kitekintést adott.

- Inspiráló hatással voltak ezek a science fiction történetek az életére?

- Biztosan. Talán ennek hatására kezdtem érdeklődni a matematika, a fizika, a csillagászat iránt - bár ez már a családban is benne volt.

Dr. Pacher Tibor

Kapuváron született. Az általános iskolát követően a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium matematika tagozatára járt. Már középiskolai évei alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtott matematika és fizika tantárgyakban – tanulmányi versenyeket nyert.

Érettségi után letöltötte a sorkatonai szolgálatot, majd az ELTE fizika szakán kezdte meg egyetemi tanulmányait. A fizikusi diplomát 1985-ben szerezte kozmológia témában.

1985 és 1991 között a Heidelbergi Egyetemen folytatott elméleti fizikai-kozmológiai és kvantumkémiai tanulmányokat, és szerzett doktori fokozatot.

1993-tól integrált ügyviteli rendszerek szoftverfejlesztésével és nemzetközi projektekben tanácsadással foglalkozott. 1994-1995-ben a Max-Planck-Institut für Astronomie Heidelberg ISOPHOT projektjében vett részt – az infravörös űrtávcső 1995 és 1998 között repült.

1999-től szabadúszó tanácsadó lett.

2012 augusztusában MiniSpaceWorld terepasztalt hozott létre meg a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban.

PT-portre-05

- Mikor kezdte el foglalkoztatni, hogy a Holdra eljuttasson valamit?

- Nem a Hold volt az érdeklődésem középpontjában.

Engem az érdekelt, és ez most is érdekel, hogyan lehet mai tudásunk alapján eljutni a csillagokhoz. Mi az, amit valóban lehetséges?

Aktívabban 2000 környékén kezdtem ezzel foglalkozni, amikor már az interneten is közösségek alakultak. Nagyszerű volt látni, mennyi mindenkit izgat szakmailag a kérdés: mérnököket, sci-fi szerzőket, fizikusokat. Pár év alatt sikerült széles ismeretségi kört kialakítanom.

A Hold úgy jött képbe, hogy rájöttem: a tanácsadás, amivel addig foglalkoztam, bár önmagában érdekes munka, nem nekem való. 2008-2009 körül találkoztam egy boszniai fiatalemberrel, aki a Synergy Moon csapatában dolgozott. Nekem akkoriban futott másik projektem, a MiniSpaceWorld, amely terepasztal szinten próbálja bemutatni az űrkutatás és a csillagászat világát. Ebből később lett egy 40 négyzetméteres, a Holdról szóló asztal a Futurában, Mosonmagyaróváron. Visszatérve a bosnyák kollégára, ő hívta fel a figyelmemet a Google XPRIZE-ra. Először eszement ötletnek tartottam, de aztán foglalkoztatni kezdett. És amikor arra kért, hogy szálljak be hozzájuk, úgy döntöttem, hogy inkább saját csapattal nevezek. Van itthon egy csomó fiatal mérnök, ismertem sok szakembert.

- Miért volt ez jó Önnek?

- Ez a projekt lehetővé teszi a számomra, hogy gyakorlatban megvalósítható dolgot csináljak. A csillagközi utazás szép ötlet, de pillanatnyilag kimerül abban, hogy az emberek gondolkodnak, elmélkednek és cikket írnak róla.

Eredményt akartam, és valami vasat: valamit, ami kézzel fogható.

2013-12-10_1_I2.5_bevetésre_készen_101_8227

2013. 12. 10. A PULI bevetésre készen

2013-12-14_600_méter_után_101_8384

A PULI 600 méter megtétele után

2013-12-15_2_Pulik_együtt_101_8501

Pulicsapat

- Miért kapta a projekt a Puli Space nevet?

- Az elejétől úgy véltem, hogy utalnia kell arra, hogy magyar, és az is fontos, hogy külföldön is ki tudják ejteni a nevet. Még a MiniSpace projekt során ismertem meg egy grafikust, aki Hungarasta feliratú pólót viselt, amelyen egy szőrmók figura volt. Bedobtam a tervet a levelezésben, és valaki beszólt, hogy ez egy puli. Ráadásul az első rover a terveken gömb alakú volt, és amikor a lábai kijöttek, úgy nézett ki, mint egy ugró puli. Amikor a név megvolt, nem is kerestünk másikat.

- Nehéz a csapat összeállítása?

- Ez az egyik legnehezebb feladat. Amikor elkezdtem, már 25 évet éltem Németországban, és bár minden évben többször is itthon voltam, nem voltam igazából képben a magyar viszonyokról. Önkéntesekkel dolgozunk. Ez is fontos tapasztalat számomra: hogyan lehet ezt a fajta munkát menedzselni. Az elején gerillamarketinges fogással toboroztunk munkatársakat, először a knights of cydonia region blogon jelent meg a felhívás 2010 júniusában. A legelső társaságból még mindig maradt 2-3 ember.

Rendszerint 20-30 aktív résztvevőnk van, ám a csapat folyamatosan változik, mert előfordul, hogy valakinek közben megváltoznak az életkörülményei, és nem tudja folytatni velünk a munkát. Azért kialakult egy stabil társaság, amelyik viszi a projektet.

2013-12-14_John_Hamilton_jobbra_Tibor_Pacher_101_8390

Pacher Tibor John Hamiltonnal

2013-12-17_Puli_és_vulkán_1_101_8717

Puli és vulkán

Kávécserje a sztratoszférában

A világon először juttatott kávécserjét a sztratoszférába a Puli Space Technologies és a Nescafé csapata 2015. április 12-én, az űrhajózás világnapján. A kávécserje Pécelről indult, majd közel három és fél órás út és mintegy 36.000 méter magasság elérése után, az előrejelzéseknek megfelelően, Tiszasas közelében ért földet.

A Puli Space Technologies munkatársai nagy hatótávolságú, héliummal töltött meteorológiai ballon segítségével juttatták a sztratoszférába a növényt. A küldetést 3 akciókamerával rögzítette a csapat, a felvételeket nagy kapacitású adathordozókon tárolták, a Földet elhagyó majd a sztratoszférából visszazuhanó doboz útját nyomkövetők és okostelefonok segítségével monitorozták.

- Milyen érzés volt, amikor kijutott a cserje a sztratoszférába?

- Már korábban is terveztünk ehhez hasonló kísérletet, ezért örültünk annyira, amikor megkeresett bennünket a Nescaféval együtt dolgozó reklámügynökség. Így meg is tudtuk finanszírozni ezt a több százezer forintos projektet. Csapatépítésnek is remek volt, mivel két hetünk volt összerakni az egészet úgy, hogy korábban ilyet még nem csináltunk.

Fantasztikus volt látni, hogy amit kitaláltunk, az működőképes. Az hogy ennyire jól sikerült, részben a véletlennek, a jó időnek is köszönhető. Mivel a visszaérkező ballon folyamatosan sms-eket küldött nekünk, és a szoftver is elég pontosan jósolta a meg a Földre érkezés helyét, így majdnem pontosan tudtuk, hogy merre van. Az is izgalmas volt látni, milyen helyre érkezett, a buja élővilág közepére.

- Mostanra hányan maradtak versenyben a Google XPRIZE-on? Milyen erős a mezőny?

- Tizenhatan vagyunk még, de biztos vagyok abban, hogy nem lesz ennyi indítási szerződés. Bár a jelenleg hivatalos határidő az indításra 2017. december 31, úgy érzem, az is benne van a pakliban, hogy 2018-ra csúsznak az első indítások. Én egyébként a már igazolt indítási szerződéssel rendelkező SpaceIL és Moon Express mellett további három lehetséges indulóval számolok: a németekkel, az indiaiakkal és az amerikai Astrobotic-kal.

Nekünk egy lehetőségünk van: ha valaki kivisz bennünket, márpedig közülük lehet az, akivel a saját roverünket útnak indíthatjuk. Ha az anyagi részét meg tudjuk oldani addig, akkor kint leszünk.

Az Astrobotic modellje eleve a szállítmányozásra épül. Megépítették a taxit, a leszállóegységet. Az üzletpolitikájuk – hosszú távon is - az, hogy elérhető árú szolgáltatást építsenek ki, elérhető árú Holdra juttatást biztosítsanak. Hogy ez nem álom, azt bizonyítja az is, hogy 9-10 fizető utasuk van már, ráadásul DHL, a világ egyik legnagyobb szállítási szolgáltatója is beszállt az Astrobotic építésébe. Ez azt mutatja, hogy látnak benne fantáziát. Ráadásul a német Audi beszállt a német csapat finanszírozásába.

Ez itthon is érv arra, hogy amiért hat éve dolgozunk, milyen jelentőségű, milyen horderejű ügy. Marketingszempontból pedig a DHL és az Audi is nyerhet ezen – jó lenne, ha ezt a hazai cégek is látnák.

A Puli GLXP költségeinek mintegy 75 százalékát ugyanis az eszköz Holdra juttatása teszi ki. És ez a költség páldául egy nagyvállalat egyéves nyereségéhez képest nem túl nagy összeg. Ezen kívül legalább 500-1000 olyan magyarországi cég van, amelyik érdemben támogatni tudná ezt a projektet, amellyel Magyarország is belekerül az élmezőnybe, egy Puli Vállalati Indítóállás Klubtagsággal

2013-12-17_A_Galaxis_centrumában_101_8699

A Galaxis Centrumában

- Magyarországon a szakemberekben megvan erre a potenciál?

- Úgy gondolom, kiváló szakembereink vannak, példa erre a Masat, vagy az, hogy a Rosetta csapatában magyarok is dolgoztak. És ezek a termékek megbízhatóan működnek. Magyarországon inkább az együttműködéshez és a versenyszellemhez való általános hozzáálláson lehetne változtatni, ezt pedig a fejekben kell elkezdeni.

Azzal, hogy az iskolákat is járjuk, kampányt folytatunk a Puli Space mellett, az alapokat próbáljuk izgalmassá tenni. Öt diplomamunka született eddig a Puli munkájának keretében. Augusztus elején pedig három marokkói diákot várunk Casablancából kéthónapos nyári gyakorlatra.

Volt már indiai gyakornokunk is, aki mindenáron át akart jönni Varsóból, ahol az Erasmus-programban vett részt, és nálunk írta meg diplomamunkáját. Egy fiatal indiai lány a maga költségén segített nekünk a projektben. Június végén a toulouse-i űrexpóról rengeteg új kapcsolattal tértünk haza, legalább négy céggel fogunk együtt dolgozni. A világot tehát érdekli a Puli.

Most már teljes munkaidős kollégákra is szükség volna, mert gyorsan változik körülöttünk a világ és jó lenne, ha nem 20 év múlva fejeznénk be a projektet.

- Mi történik, ha kijut a Puli a világűrbe?

- Ha a Puli pedigrés lesz, megkap minden minősítést és tanúsítványt, ott lesz az indítóálláson, már az óriási dolog. Ha kijutunk, az az első lépés – ez a hordozórakétán múlik. Ha a fél ország nekünk drukkol, amikor elindul a Hold felé a Puli, akkor ez olyan érzés lehet, , mint amit az Eb-re kijutott magyar futballcsapat iránt éreztünk mindannyian.

És ha a Puli ki tud jönni a leszállóegységből, és elindul, és akár csak egy métert is megtesz a Holdon, az óriási eredmény lesz.

Akkor egy kicsit visszahozhatunk valamit az Apollo-korszakból, abból az időből, amikor a fél világ izgult a Holdra szállás miatt.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Magyar pisztáciafagyi lett Rómában a legjobb
A Gelato Festival Europa zsűrije szerint Fazekas Ádám cukrász fagylaltja vitte a prímet az új generációs kategóriában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 15.Nemzetközi versenyen nyert első díjat magyar fagyi: a római Gelato Festival Europa zsűrije Fazekas Ádám cukrászt díjazta

pisztáciafagylaltjáért, az új generációs fagylaltok kategóriájában.

A győztes édességet a budapesti Fazekas Cukrászdában lehet megkóstolni, ahol a természetben megtalálható alapanyagokból készülnek a fagyik, főzött technológiával. Nem véletlen, hogy a római döntőt megelőző magyarországi versenyen Fazekas Ádám nemcsak kategóriájában lett első, de abszolút győztesként is vitte a prímet.

Rómában egy holland és egy svéd cukrászt megelőzve került a dobogó tetejére.

Isteni fagyis képekért lapozz:

háttérszínnel kiemelt szöveg

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Hatalmas magyar siker született a lányoknak rendezett matematikai olimpián
Kerekes Anna aranyérmet, Hámori Janka ezüstöt, Kocsis Anett és Mészáros Anna bronzérmet szerzett.
A nyitóképen Kerekes Anna látható. Fotó: EGMO.org - szmo.hu
2019. április 13.Egy aranyéremet, egy ezüstöt és két bronzot szereztek a magyar versenyzők a kizárólag lányoknak rendezett kijevi EGMO-n, vagyis az Európai Leány Matematikai Diákolimpián.

A versenyen Kerekes Anna, Hámori Janka, Kocsis Anett és Mészáros Anna képviselte Magyarországot.

Az április 7-13 között Kijevben megrendezett versenyen összesen 49 ország 196 versenyzője vett részt. Magyarország összesítésben a 8. lett.

A magyar résztvevők közül Kerekes Anna az összesítésben 3. lett.

Ő a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja, és már a Cambridge-i Egyetemről is van felvételi ajánlata.

A tizedikes Hámori Janka a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium tanulója. A tizenegyedikes Kocsis Anett korábban a győri Révai Miklós Gimnáziumba járt, most a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója. A tizenkettedikes Mészáros Anna is a budapesti Fazekas-gimnáziumba jár.

"Az EGMO-t először 2012-ben rendezték meg az angliai Cambridge-ben, főleg európai országok részvételével, aztán a nagy népszerűségre való tekintettel egyre több ország kapott meghívást. 2019-re már a tipikusan jól teljesítő Egyesült Államokat, Ausztráliát, Kanadát, Brazíliát, Chilét, Mexikót, Japánt is képviselte egy-egy négyfős diákcsapat" - írja a Qubit.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Történelmi siker: először jutott az A csoportba a női jégkorong-válogatott
Ezzel együtt kiharcolták a világelitbe jutást.
Címkép: MTI/Czagány Balázs - szmo.hu
2019. április 13.A magyar női jégkorong-válogatott története során először kiharcolta a világelitbe jutást, miután esti mérkőzésének eredményétől függetlenül az első kettő között zárja a budapesti divízió I/A világbajnokságot - írja az MTI.

A szombati zárónap második találkozóján ugyanis a Dánia 4-0-ra legyőzte a norvégokat a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban.

Ezzel pedig biztossá vált, hogy az első helyen álló magyarokat csak esti ellenfelük, az osztrák csapat előzheti meg.

Pat Cortina, a csapat szövetségi kapitánya számára is nagy teljesítmény, hiszen most a női válogatottat juttatta a világ legjobbjai közé, 2008-ban pedig Saporróban a férfi válogatottal megnyerte a másodosztályt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Magyar siker a 250 kilométeres Szakura Micsi japán ultrafutó versenyen
Maráz Zsuzsanna és Roskovics Miklós is dobogós lett, a két másik magyar futó is célba ért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 21.Komoly kihívás a Japánban rendezett Szakura Micsi elnevezésű ultrafutó verseny, de a magyar versenyzők remekül szerepeltek.

A Spartathlon-győztes Maráz Zsuzsanna második lett, míg a férfiaknál Roskovics Miklós harmadik helyen ért célba.

Az „ázsiai Spartathlon”-on négy magyar versenyző indulhatott, és az út a Csendes-óceán partjától a Japán-tengerig tartott. A két másik versenyző, Büki Tivadar és Simonyi Balázs is teljesítette a távot - írta a Csupasport.hu.

Maráz Zsuzsanna a verseny előtt a közösségi oldalán írta meg, hogy mi vár rájuk:

"A 250 kilométeres Sakura Michi Nature Run verseny Japán egyik fő szigetét, Honsút szeli át a Csendes-óceán partjáról indulva a Japán-tengerig. A sziget közepén egy hegylánc van, így a táv első fele felfelé futással telik, majd hosszú lejtő következik, ami eléggé megviseli a lábakat. A futás a virágzó cseresznyefákról is szól, több ezer lesz belőlük az út mellett.

A verseny Rjódzsi Szatónak állít emléket, aki egy árvaházban dolgozva arról álmodozott, hogy ezt az útvonalat végigülteti cseresznyefákkal, a fák és az árva gyerekek közötti hasonlatosság miatt. Halálig kétezer fát tudott elültetni. Azóta önkéntesek folytatják a munkáját."

A táv teljesítésére 36 órájuk volt a versenyzőknek. Az időjárás is változatos, hiszen a hegyekben hó is van, így akár a négy évszakot is megtapasztalhatták.

Címlapfotó: illusztráció


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x