hirdetés
melissa-kutya.jpg

„Az én lányomnak mancsai vannak” - egyre több a gyermektelen pár, aki házi kedvencére tekint gyerekként

Vajon mi áll a növekvő tendencia hátterében?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 02.


hirdetés

Az Egyesült Államokban rohamosan csökken a gyermeket vállaló párok száma, ezzel szemben azoké azonban nő, akik pontosan úgy kényeztetik háziállataikat, különösképp kutyáikat, mintha azok a gyermekeik lennének.

Hogy ennek a hátterében az űr betöltése vagy nem létezése, esetleg a világ változásai, avagy pénzügyi okok állnak-e, annak a BBC járt utána.

A tendencia iskolapéldája Lisa Rochow és Cameron Wheeler kis családja, akik elképzelései mindenképp elgondolkodtatóak és valószínűleg megosztóak is.

A 24 éves fiatal nő végzős hallgató és a szociális munka világa a második szerelme, míg a 26 éves férfi középiskolai történelem tanár - egyikük sem szeretne gyermeket.

A michigani Ypsilanti városban élnek és kis famíliájuk harmadik meghatározó tagja a 9 hetes Aery is, egy szibériai husky kölyök, aki mellett a két fiatal pontosan úgy viselkedik, mintha első gyermekük feküdne az ölükben.

"Úgy érzem, hogy rengeteg dolgot feladnék az életemből, ha szülő lennék. Pénzbe, időbe és olyan dolgokba kerülbe, amiket nem szeretnék feláldozni"

- fogalmazta meg Lisa.

Párja pedig azon a véleményen van, hogy ő folyamatosan aggódna a gyermek jólétéért, "jobban, mint a legtöbb szülő".

Ugyanakkor gyermektelenként régóta vágytak egy kutyusra.

Lisa már középiskolás korában is tudta, hogy semmiképp nem szeretne korán gyermeket vállalni - sőt, az is lehet, hogy talán soha. Szerelmét Tinderen ismerte meg egy fesztivál közben és örült, hogy ő is hasonlóképp vélekedik.

"Azt hiszem, hogy valamikor az egyetemi éveim alatt, talán a mesterképzés környékén, elkezdtem jobban beleásni magam a politikai légkör tanulmányozásába és sokat tanultam a klímaváltozás problémáiról. Elkezdtem olyan szemszögből látni a dolgokat, hogy nem hiszek abban, hogy felelős döntés lenne részemről, ha egy gyermeket 'hoznék' ebbe a világba"

- magyarázza a fiatal férfi.

A pár úgy érzi, hogy azzal a pénzzel, amit döntésükkel megspórolnak, a karrierjüket és a hobbijaikat táplálhatják - illetve Aery jólétére is többet költhetnek.

De a pénzmegtakarításon kívül Lisa szerint döntésüknek érzelmi háttere is van: szociális munkásként nehéz sorsokkal találkozik és azt érzi, hogy képtelen lenne megadni egy gyermeknek mindazt, amire annak szüksége lenne.

A hasonló gondolkodású emberek tábora pedig egyre csak nő.

"Az én lányomnak mancsai vannak"

- állítja Melissa Grieco, aki párjával, Johnnal együtt nem érzi magát "gyermektelennek". Azt vallják, hogy ők egy emberi gyermek helyett egy kutya megmentését választották, jelenleg a harmadik kutyusukkal élnek.

Melissa főz rá, ajándékokat vesz neki és gondoskodik róla, akárcsak egy tipikus anyuka.

Az elmúlt néhány évtized során az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban bizonyíthatóan nőtt a gyermekek nélküli házaspárok száma.

A statisztika szerint az USA-ban 1970-ben a házaspárok 40%-ának volt gyereke, míg 2012-ben ez a százalék csak 20%.

Ugyan ezekbe az adatokba nem számolták be a hivatalosan nem házas, ám gyermekkel élő párokat, azért így is látható a tradicionális családi minták változása.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
48118199038_64de32c24a_b.jpg

Majdnem börtönben végezte az apa, aki összetörte hisztis kamaszlánya mobilját

„Az ember szereti a gyerekeit, a legjobbat akarja nekik, de nem lehet mindig a legjobb barátjuk” – ezt a tanulságot vonta le az az apa, akit kishíján lecsuktak a lányával való konfliktus miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 31.Az ausztráliai Új-Dél-Wales-ben élő 41 éves, három gyermekes apa egy helyi tv-műsornak küldött videóban mesélte el a történetet, mintegy okulásul más szülőknek.

13 éves lányával azon robbant ki a vita, hogy otthonukban eltűnt egy tábla csokoládé, és az apa kérdőre vonta a lányát, hogy ő ette-e meg. A lány tagadta, de aztán a fivére megtalálta a csokipapírt a szobájában. Az apa ekkor közölte vele, hogy menjen be a szobájába és büntetésképpen adja neki oda a mobilját. A lány apja szerint „tipikus tinédzser dührohammal” válaszolt – írta a Mirror.

A férfi elmondása szerint próbálta betuszkolni a lányt a szobájába, aki azonban rátámadt, meglökte őt, és mindketten elestek. A rendőrségi jelentésbe először az került, hogy az apa félrelökött egy kis létrát az útjából, hogy elkapja a lányt, de később kiderült, hogy ebbe a létrába kapaszkodott, hogy ne essen nagyot. A felboruló létra azonban összetört egy villanykörtét. Az apa éppen ennek maradványait söpörte össze, amikor a lány kirontott a szobából, és egy szilánk elvágta a talpát.

Az apa állítja, hogy megpróbálta lecsillapítani a lányát, aki továbbra is követelte vissza a telefonját. Ekkor megfenyegette, hogy ha nem hagyja abba, összetöri a készüléket. Mivel azonban szavainak nem volt foganatja, beváltotta ígéretét.

A lány ekkor előbb az anyját, majd a rendőrség segélykérő vonalát hívta. Apjának nagy nehezen sikerült kitépni a lány kezéből a telefonkagylót, próbált beszélni az ügyeletessel, aki meg sem hallgatta őt.

A gyermekeit egyedül nevelő férfit a lánya ellen elkövetett testi sértés, és telefonjának megsemmisítése címén állították elő. A lány ugyanis azt vallotta a rendőröknek, hogy az apa keresztül vonszolta őt az egész házon.

„Amikor bezártak egy cellába, teljesen kétségbe estem, sírtam. Fel sem tudtam fogni, hogyan kerülhettem ebbe a helyzetbe” – idézte fel az apa, aki az eset óta eltelt négy hónapban nem beszélt a lányával. Ugyanakkor nem hibáztatja azért, ami történt, és szívesen megölelné.

Az apát azonban végül nem ítélték el. Miután a bíró meghallgatta a feleket, törölte a testi sértés vádpontját, a mobiltelefon összetörését pedig nem ítélte büntetendőnek. Az egész ügyről végül a bíró így nyilatkozott: „Időpazarlás”.


KÖVESS MINKET:hirdetés
palmaolaj-gyumolcse-ipar-erdoirtas.jpg

Mégis, mit használhatnak a tejallergiások pálmaolaj, szója és kókusz helyett?

Elképesztő mértékben pusztítják az erdőket és a vadállatok élőhelyét néhány alapanyag miatt. Az allergiás emberek miatt? Hát nem.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 30.Mi is írtunk róla, hogy borzalmas pusztítással jár a pálmaolaj felhasználása. Malajzia és Indonézia területéről származik a legtöbb pálmaolaj (másik nevén pálmazsír), és a pálmaültetvények többek közt az orangutánok élőhelyét és az állatok életét veszélyeztetik.

Úgy tűnik, hiába kérik a pálmaolajjal készült termékek bojkottját, Indonézia védené a pálmaolajat és lépéseket is tesznek ennek érdekében – nemrég írtunk arról, hogy kitiltanák a pálmaolaj-mentes termékeket az országból.

Óriási a kereslet a pálmaolajra világszerte. Sokan nem tudják, hogy még a kedvenc nápolyijukban, az általuk használt kozmetikumokban is megtalálható, és még a biodízel egyik összetevője is lehet. A kereslet miatt elsősorban Délkelet-Ázsiában esőerdőket irtanak, azok felégetésével ökoszisztémákat bolygatnak meg, állatok és emberek élőhelyét teszik tönkre.

A pálmaolaj ellen már több mint egy évtizede kampányt folytatnak környezetvédő aktivisták, hiába.

Annak idején több nagyvállalat is azt ígérte, hogy pálmaolajat csak fenntartható forrásból fog beszerezni. És bár történtek is ebben előrelépések, még mindig tetemes mennyiségű olyan pálmaolajat használ az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar, amelynek előállításához veszélyeztetett állatfajok élőhelyét dúlták fel.

A mosószerek és kozmetikumok egy részében a pálmaolaj helyettesíthető repceolajjal vagy algaolajjal is.

De mi a helyzet az élelmiszerekkel? A pálmazsír vagy pálmaolaj felhasználása sokoldalú: adalékanyagként, stabilizátorként, növényi margarinok alapanyagaként, tejmentes, illetve vegán csokoládék, édességek, öntetek, készételek és húskészítmények összetevőjeként is előfordul.

Azok számára, akik allergiásak a tejfehérjére vagy érzékenyek valamilyen módon a tejtermékekre és tejszármazékokra, a pálmaolajjal készült vajhelyettesítők például nagyon hasznosak a sütemények készítéséhez.

Esetükben a gyakran elhangzó tanács, a „használj helyette vajat” szóba sem jöhet. Esetleg állati zsiradékot, de ha egészségügyi okok miatt ettől ódzkodnak, az is érthető.

Ugyanez a helyzet a kókuszzsírral is: kiválóan használható tejallergiások számára a sütéshez, csakhogy az előállításával ugyanaz a gond, mint a pálmazsíréval: a legtöbb esetben nem fenntartható gazdálkodásból származik.

A kókusz is Dél-Ázsia, illetve Afrika laza, homokos trópusi tengerpartjain terem, és a vadon élő kókuszpálmák termését kézzel gyűjtik. Az általunk is használt kókusz legnagyobb részét sokáig kis, helyi ültetvények adták, ám ahogyan növekedett iránta a kereslet, megkezdődött az egyre nagyobb területen történő termesztés. Ehhez pedig, csakúgy, mint a pálmaolaj esetén, őrületes iramban kezdték irtani az erdőket.

A kókuszdióból préselt olaj finomítása ipari méretekben zajlik – ez a másik gond. Az olaj finomításához és szagtalanításához gyakran egészségre ártalmas vegyi anyagokat használnak, például kőolajszármazékot.

És akkor a szójáról, az egyik legjobb tej- és tejtermék-helyettesítőről még nem is beszéltünk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
iskolakezdes-fertozesek-betegsegek.jpg

Orvos: könnyebben kapnak el fertőzéseket a gyerekek, ha közösségbe kerülnek

A gyerekeknek minél többet kellene szabad levegőn lennie, de az egészséges étkezés és a D-vitamin pótlása is sokat számít.
MTI, Fotó: Illusztráció, MT/Kovács Tamás - szmo.hu
2019. szeptember 02.Az iskolakezdés stresszt jelent a gyermekek szervezetének és a közösségbe kerüléssel megnő a fertőzéses megbetegedésekre való fogékonyságuk - mondta a Cseh Áron, a Semmelweis Egyetem I-es számú Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusa hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A gyermekorvos szerint a pedagógusok azzal tehetnek sokat,

ha a szünetekben gyakran szabad levegőre viszik a gyerekeket, az osztálytermeket pedig rendszeresen szellőztetik.

A szülők pedig

az egészséges életmód és étkezés biztosításával tehetnek a legtöbbet gyermekük immunrendszerének erősítéséért.

Azt is mondta, hogy a D-vitamin pótlását már az őszi időszakban érdemes elkezdeni.

Az orvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyerekek gyakori fertőzéses eredetű felső légúti betegsége nem kóros, ha más komolyabb tünet nem kapcsolódik hozzá.

Példaként említette, hogy az óvodáskorúak esetében az évi 10-12 "lázas epizód" teljesen normálisnak tekinthető, egyúttal ezek a megbetegedések az immunrendszer érésének sajátos módját is jelentik.

Kóros tüneteknek azt kell tekinteni a gyermekorvos szerint, amikor például a gyerek súlygyarapodása, idegrendszerének fejlődése elmarad a kortársaiétól. Ezek az immunzavarok azonban nagyon ritkák.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sleep-3499608_1920.jpg

A magyarok több mint egyharmada küzd alvásproblémával - 11 tipp, hogy ez megváltozzon

Alvási nehézségeinkkel meghaladjuk az európai átlagot. Most szakértő mondja el, mit lehet tenni ellene.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. augusztus 30.A Budapesti Alvásközpont legutóbbi kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság több mint 31%-a szenved valamilyen alvászavarban, ezzel meghaladva az európai átlagot, amely 29%.

A közel ezerfős felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek majd fele (46%) hosszabb ideje él együtt alvási gondokkal, illetve 15%-ának vannak munkavégzési gondjai emiatt.

Emellett egyre inkább felértékelődik azoknak az embereknek a státusza, akik sokat dolgoznak, rengeteg hobbijuk van és állandóan tevékenyek, szemben azokkal, akik szeretnek aludni és jól is alszanak.

Az IKEA úgy döntött, hogy felhívja a figyelmet a minőségi alvás fontosságára, és új katalógusában egy éven át annak előnyeire fókuszál.

A 2020-as lakberendezési magazin fő témája a megfelelő alvókörnyezet megteremtése a kiadós pihenéshez otthon.

Mikor beszélünk alvászavarról?

"Akár elvalvási nehézségekkel küzdünk, akár az éjszakai ébredések okoznak gondot, a végeredmény ugyanaz: napközbeni fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, koncentrációs problémák. Alvászavarról beszélünk, ha a panaszok a beteg mindennapi életminőségét rontják, lehetetlenné teszik vagy teljesítőképességét csökkentik"

– árulta el Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, alvásszakértő, a Magyar Alvás Szövetség szakmai elnöke.

"Majdnem mindenki életében legalább egyszer megtapasztalja ezt a problémát, azonban sokan nem ismerik fel, vagy nem vesznek tudomást róla. Az alvászavarok okozta egészségkárosodás minimum a globális népesség egyharmadát érinti"

– tette hozzá.

Életritmus vs. bioritmus

Legyen szó akár a fény- és információszennyezésről, akut stresszről, emocionális sokkról, megterhelő élethelyzetről, vagy a társadalmi szerepek felhalmozásáról, mindezek hatással vannak bioritmusra, így az alvás minőségére.

A jó alvás nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, a kialvatlanság számos kedvezőtlen folyamatot indíthat el a szervezetben, melyek hatására megnő többek között a szív-és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a magas vérnyomás és a mentális betegségek kockázata is.

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát

A jó alvás három ismérve: megfelelő minőség, megfelelő mennyiség és folyamatosság.

Ennek elsajátításához Dr. Vida Zsuzsanna 11 alváshigiénés tanácsot oszt meg.

Ha kíváncsi vagy a tippekre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x