hirdetés
corvin_ck.jpg

Az első pláza Budapesten

1926-ban nyílt, itt volt az ország első mozgólépcsője, a mai napig működik, a tetején pedig bulihelyet nyitottak - 88 éves a Corvin Áruház.
Forrás: háztáji dizájn blog - szmo.hu
2014. június 17.


hirdetés

A történet mindig ott kezdődik, hogy megnyit az áruház, pedig érdekes az is, minek a helyére húzták fel: Budapest egyik első mozgókép színháza, az 1912-ben megnyílt Apolló Mozi állt a helyén. Akkor még nem létezett a mai Blaha Lujza tér, ott kezdődött a Népszínház utca, az akkor még álló Népszínházzal szemben.

A Projectograph cég égisze alatt nyílt Apolló Mozi furcsa, kevert műfajú intézményként működött: a rövid, néhány perces szkeccsfilmek külső helyszíneit vászonra vetítették, míg a belső jeleneteket színpadon játszották, élőben. A mozi-orfeum törzsgárdájába tartozott többek közt Kabos Gyula és Gózon Gyula, itt készítette első filmjeit a később Michael Curtis néven Oscar-díjat nyert Kertész Mihály, a Casablanca rendezője.

A mozi 1915-ben alakult kabarévá a Vígszínház későbbi igazgatója, Roboz Imre vezetésével, aki többek közt Mály Gerőt és Berky Lilit is leszerződtette az Apollóhoz. A jelenetek, kuplék, dalok írói között szerepel Karinthy Frigyes, de még Móricz Zsigmond is írt egyfelvonásosokat a kabaré számára. 1918-ban Apolló Színpadra nevezték át, de 1922-ben kereshetett is új helyet a társulat, ekkor kezdték ugyanis építeni a Corvint.

apollo

epites

corvin30

corvin_nyitas

A Corvin Áruház 1926. március elsején nyitotta meg kapuit. Üzemeltetésére a hamburgi M.J. Emden & Söhne cég hozott létre részvénytársaságot 1922-ben. Az épületet Reiss Zoltán tervei alapján építették meg, és klasszicizáló stílusú, díszes palotahomlokzatot kapott. A látszólag egyemeletes homlokzat valójában négy emeletet rejtett maga mögött, ablakai teljes négy emelet magasságban összefüggtek, és ezeket alig észrevehető fabetétek választották el. A bejárat mögött kétszintes, üvegtetős csarnokrész fogadta a vásárlókat. A belső tereket és felületeket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid plasztikusművész munkái díszítették.

Első igazgatója, a többségi német tulajdonos által kinevezett Lewin Miksa német vállalkozó "speciális szaküzletek elmés közösségének" nevezte az áruházat, ami a '30-as években már 52 osztályával, és három utcafronton összesen 33 kirakatával csábította a vásárlókat. Nemcsak hagyományos ruhaboltok, kalapszalon, méteráruüzlet, de étterem, kávéház, vasúti menetjegyiroda, gyorsfényképészet, szőnyegbolt, színházjegyeket árusító kioszk, és háztartási edényeket forgalmazó üzlet is működött a komplexumban. Divatbemutatókat és képzőművészeti kiállításokat is rendeztek a palotaszerű épületben, a vásárlókat délutánonként szalonzenével szórakoztatták.

1931-ben itt helyezték üzembe az ország első mozgólépcsőjét. Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de öt évvel korábban, 1926. december 23-án a közelben, a Rákóczi út-Nagykörút sarkán létesítették az ország első villanyrendőrét.

arlista_31

elelmiszer

ffi

noi

Az áruház 1944 karácsonyán bezárt. Kiégett ugyan, de viszonylag kevés sérüléssel vészelte át az ostromot. Német tulajdonként 1947-ben jóvátétel fejében szovjet tulajdonba került, a magyar állam 1952-ben kapta vissza. Az újjáépítés után az Állami Áruházak csoport tagjaként, néhány évig Budapest Nagyáruház néven működött.

1956-ban sokkal súlyosabb károkat szenvedett az épület, mint a világháború alatt. A forradalmat követően sokáig nem került sor átfogó felújításra, ami azt eredményezte, hogy az áruház a hatvanas évek közepére gyakorlatilag életveszélyessé vált. A rekonstrukciót nem lehetett tovább halogatni. Eleinte az eredeti állapot helyreállításában gondolkodtak, de a szakértői vélemények szerint ez csakis az áruház legalább két éves zárva tartása mellett lett volna kivitelezhető, amiről az üzlethálózat államosítás utáni megritkulása miatt szó sem lehetett. Kényszermegoldásként így merült fel az alumínium borítás ötlete.

corvin_48

1948-ban

-

Az 50-es években

corvin60

A 60-as években

corvin_uj

A Corvin Áruház alumínium páncélban

Az áruház felújítására kiírt pályázatot a Lakó- és Kommunális Épületeket Tervező Vállalat 85 millió forintos rekonstrukciós terve nyerte. Az illetékes minisztérium azonban pénz helyett utasítást küldött: 85 helyett 50 millió forintos költségvetésű B tervet követelt. Miután ez is elkészült, jött az újabb ukáz: C tervet, de gyorsan, 35 milliós felső limittel.

Ezt a változatot végül el is fogadták. 1966-ban, ugyanabban az évben, amikor a Centrum Áruházak Vállalat felvette a Centrum Corvin Áruház nevet és önelszámoló egységeként működött tovább, felkerült a homlokzatra a "luxalonnak" vagy "lux-flexnek" nevezett, sokat vitatott alumíniumborítás. Az álfalat annak idején szerencsére az eredeti épület károsítása nélkül építették meg, lényegében bármikor eltávolítható. Tudják ezt az illetékesek is, igazán kár, hogy nem nagyon érdekli őket.

corvin1

corvin2

A rendszerváltás után a Centrum Áruházakat átszervezték. ’91-től Centrum Áruházak Kft. néven folytatták működésüket, később részvénytársasággá alakultak, ’92-ben megkezdődött az áruház privatizációja. 1997-ben a Skála-Coop többségi tulajdont szerzett a Centrum Áruházakban, majd a két vállalat ’99-ben fuzionált, így a Corvin Áruház a Skála áruházlánc tagja lett. A főhomlokzat 2003-ban miniszteri rendelettel védettséget kapott.

2005-ben aztán a Skála belátta, hogy a fúzió és az új üzletpolitika kudarcot vallott, és az ingatlanjai eladása, illetve bérbeadása mellett döntött. A felújításra szoruló áruházat a Tranzit Outlet vette bérbe 2005. február 15-től, de nem sokkal később az összes boltjukat, így a Corvinban levőt is bezárták. 2006. decembere óta, 5 hónap zárva tartás után ismét Skála áruházként működik.

corvin3

corvin4

Az áruház 2006 decemberében megújult: a földszint nagy részén Kaiser’s, Libri és Photo Hall, az emeleteken a ruházatitól a műszakiig különböző osztályok, a Skála mellett pedig több kisebb szolgáltató cég is működik. A kínai érdekeltségű tulajdonosi kör dacára nem kizárólag kínai termékek kaphatók. 2007 májusában a 4. emeleten nyílt meg a Corvintető, azon a 600 m2-es részen, ahol korábban óvoda működött a dolgozók gyerekei számára.

És a jövő? Konkrét tervekről nem tudni. Időnként valaki nagyot álmodik (azt mégse írhatom, hogy elgurult a gyógyszere), és ilyen tervek készülnek. A magam részéről beérném egy egyszerű "alubugyi"-mentesítéssel.

corvin_jovo

De hogy ne zárjuk ilyen gyászos hangulatban ezt a visszaemlékezést, következzen pár régi hirdetés és kósza fotó (többségük a kitűnő és hiánypótló Retronomról).

reklam1

reklam2

reklam3

reklam4

reklam5

Ha szívesen néznél m ég fotókat a Corvinról, vagy kíváncsi vagy, hogyan tudósított egykor a sajtó az áruházról, KATTINTSATOK IDE!

Nyomj egy lájkot, ha érdekes volt a cikk!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-3.jpg

Olyan forró volt egy játszótéri csúszda a 9. kerületben, hogy megsült rajta a tojás

A Kétfarkú Kutya Párt le is videózta, ahogy rántottát készítenek az egyébként gyerekek által használt csúszdán.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 07.Egy nyári napon egy ferencvárosi játszótéren sütöttek meg egy rántottát – a csúszdán. A Kétfarkú Kutya Párt videót is készített róla.

A receptjük egyszerű volt: egy tojás, fűszer, zsemle, paradicsom és egy csúszda...

A rántotta igen hamar elkészült, még egy kicsit "le is kozmált", mert a sütőfelület túl forró volt.

Az akciót követően a "szakácsok" elmosogatták az "edényt" is.

VIDEÓ: Tojássütés egy játszótéri csúszdán

A tojássütésről képeket is megosztottak a Facebookon, ahol ajánlásként ezt írták hozzá: "Kipróbáltuk, hogy egy ferencvárosi játszótér fémcsúszdáján megsül-e a tojás. Nos, igen. Szóval végül is egy önkormányzati illegális gyereksütőre bukkantunk."

A kommentelők megjegyezték, hogy nem túl jó ötlet a játszóterekről a fát kivágni, és az árnyék nélküli helyekre fém játékokat rakni. Akadt olyan is, aki szerint a tűző nap miatt nem lehet a gyereket kiengedni a játszótérre.

Többek szerint a csúszdák tájolásával van a gond. "Ez teljesen normális. Magyarországon a honfoglalás óta a nap felé kell fordítani a csúszdákat. Soha máshogy. Valami kultikus oka lehet" – írta egy hozzászóló.

Mások már egész menüt is el tudnának készíteni egy játszótéren: "Jó ez a kis klímaváltozás. Az asszony már a játszira jár főzni, a rakéta tetején süti az oldalast, a mókuskerékben meg kicentrizi a salátát. A beton pingpong asztalon meg klopfolja a malaccombot."

Volt aki arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonlóan gondot jelent például az aluljárókba levezető lépcsők fémkorlátja is.


KÖVESS MINKET:hirdetés
french-fries-1851143_1920.jpg

Hivatalos: elindult McDonald's házhoz szállítása Budapesten

A Netpincéren már fellelhető a gyorsétterem, de egyelőre csak a főváros néhány pontjára szállítanak.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. július 09.Aki a fővárosban lakik és egy kis "bűnös Mekizésre" vágyik, hamarosan teljes titokban is megteheti, akár a foteljéből.

Elindult ugyanis a McDonald's házhozszállítása Magyarországon is.

Az európai piacon csak kiemelt nagyvárosokban futó rendszer nálunk még nem debütált hivatalosan, azonban a Netpincér oldalán már megtalálható a József körúti étterem - szúrta ki a G7.

A próbaüzemmel startoló program lassan bővül majd és végül az egész országban elérhető lesz.

Ez azt jelenti, hogy 89 McDonald's-ból, köztük 49 budapesti étteremből rendelhetünk majd.

Addig viszont még türelemmel kell lennünk, ugyanis egyelőre csak néhány fővárosi étterem körzetére, pl. a belváros Kiskörúton belüli részeire terjed ki a szolgáltatás.

A dobásról az étteremlánc is nyilatkozott.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ádám3-1.jpg

A 9 legszebb esküvői helyszín Budapesten, ahol te is igazi hercegnő lehetsz

Összegyűjtöttünk 9 budapesti kastélyt, villát és éttermet, ami álmaid esküvőhelyszíne lehet.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. július 13.Gyerekkorában majd' minden lány hercegnő szeretne lenni. Később persze rájövünk, hogy legtöbbünk nem élheti királylányként hétköznapjait. Kivéve egyetlen napot. Az esküvőnk napján mi is lehetünk igazi hercegnők. Sőt a kislányként elképzelt királynői környezet és gyönyörű kastély sem olyan elérhetetlen, ha időben elkezdjük a spórolást.

Összegyűjtöttünk 9 budapesti helyszínt, ahol igazi hercegnőnek érezhetitek magatokat az esküvőtök napján.

Ádám villa

Az Ádám villa neobarokk épülete egy igazán romantikus helyszín.

Az összenyitható termekben akár 80 meghívott is elfér. Az esküvőt azonban tarthatjátok a szabad ég alatt is a feldíszített kertben. A ceremónián a VII. kerület anyakönyvvezetője rendelkezésetekre áll. Ráadásul a villa könnyen megközelíthető, akár tömegközlekedéssel, akár autóval érkeznek vendégeid.

Ádám villa - 1071 Budapest, Városligeti fasor 35/a.

Barabás villa

A Barabás Villa gyönyörű épülete a XII. kerület hivatalos házasságkötő helyszíne. Ezért itt is lehetőség van a polgári szertartás megtartására.

A polgári szertartás után tarthattok állófogadást a Villa kertjében. Az esküvői vacsorát pedig a 120 fős rendezvényteremben is lebonyolíthatjátok. Az előtérben elhelyezett bár- és büféasztalok, könyöklők ideálisak a vacsora utáni kötetlen beszélgetésekhez.

Barabás villa - 1122 Budapest, Városmajor u. 44.

Udvarház Étterem

A Hármashatárhegy tetején, természetvédelmi környezetben is eltölthetitek a nagy napot.

Az Udvarház Étterem páratlan panorámával teraszáról szinte egész Budapestet beláthatjátok. Az lagzira az étterem három terme és az Európában is egyedülálló, csodálatos panoráma terasz is a rendelkezésetekre áll. 45 de akár 300 főt is vendégül láthattok.

Udvarház étterem - 1037 Budapest, Hármashatárhegyi út 2.

Sacelláry kastély

A Sacelláry kastély elegáns termeiben vagy angolparkjában nem csak a lakodalmat, de az egyházi és a polgári ceremóniát is megtarthatjátok.

A szecessziós stílusú kastély belső termeit vintage hatású fafaragások és díszes ólomüvegek ékesítik, melyek az alkalmi dekorációval együtt olyan élményt nyújtanak, melyre még az aranylakodalmatokon is szívesen gondoltok vissza. A kastély előtti parkot száz éves gesztenyefák, örökzöldek és hangulatos lámpások díszítik. Tudtok ennél ideálisabb helyszínt az esküvői képek elkészítéséhez?

Sacelláry kastély - 1221 Budapest, Anna u. 1-3.

Széchenyi Kertvendéglő

Budapest egyik legnagyobb, fedett, körpanorámás kerthelyiségében is megtarthatjátok esküvőtöket. A Széchenyi Kertvendéglő festői környezete mesés hangulatba öltözteti a nagy napot.

Itt igény szerint a polgári szertartást is megtarthatjátok. Az étterem 130 fős vendégsereg számára is kényelmes, de a változatos lehetőségek miatt egy kisebb létszámú (50 fős) esküvő sem veszik el a térben. Kényelmetekhez a kiváló megközelíthetőség és a jó parkolási lehetőség is hozzájárul.

Széchenyi Kertvendéglő - 1146 Budapest, Állatkerti krt. 9-11.

Klebelsberg Kastély

Az elegáns Klebelsberg Kastélyban is átélhetitek életetek legszebb napját.

A festői környezetben lévő kastély és díszpark kitűnő helyszíne lehet az egyházi és polgári szertartásoknak és a boldogító igen kimondásának. Majd a kastély rendezvényháza adhat otthont az esküvői vacsorának, így tökéletes helyszínt biztosít az álom megvalósításához.

Klebelsberg Kastély Budapest - 1028 Budapest, Templom u. 12.

Selyemgombolyító

A Selyemgombolyító szabadtéri helyszínei, a Park, a Pavilon és a kis kerti tó tökéletes hátteret adhatnak mesés esküvőd számára.

A kert két oldalról is megközelíthető, ezzel egyszerre biztosítható a meghívott vendégek zavartalan érkezése és a rendezvénygasztronómia, -technika, -bútorzat betelepülése.

Selyemgolbolyító Rendezvényház - 1035 Budapest, Miklós tér 1.

Hemingway étterem

Ha tóparti esküvőben gondolkodsz, az egyik legszebb helyszínt a XI. kerületben találod.

A Feneketlen tó partján álló Hemingway étterem csodálatos adottságának és kitűnő konyhájának köszönhetően az egyik legkedveltebb étterem Budapesten. 2-től 200 főig várnak esküvőtök napján. Tökéletes helyszín a lakodalomra, és a polgári szertartás az étterem tóra néző teraszán is tarthatjátok.

Hemingway étterem - 1113 Budapest, Kosztolányi Dezső tér 2.

Podmaniczky Rendezvénykastély

A Rákoskeresztúr szívében álló kastély parkba belép, egy időutazáson érezhetitek magatokat.

A késő barokk stílusban felújított Podmaniczky Kastély fő- és oldalépülete, és a nagy pázsitos kert mesebeli helyszín egy esküvőhöz. A kastély kertjében, valamint a főépület földszintjén lévő díszteremben is lebonyolíthatjátok esküvőtöket szertartásvezetővel. A gyönyörű belső kert a kültéri lakodalomnak is teret adhat. Az ünnepi ebédre vagy vacsorára körasztalos vagy összetolt asztalos ültetéssel is van lehetőség.

Podmaniczky Rendezvénykastély - 1173 Budapest, Pesti út 115.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
pesterzsebeti-furdo-mti-foto2.jpg

Több mint egy évtized után újra megnyitott a pesterzsébeti strand

Budapest egyetlen jódos-sós vízű fürdője több mint 3 milliárd forintból újult meg, szerdától már 13 medencével várja a látogatókat.
MTI, fotók: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2019. július 10.Átadták a felújított Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőt szerdán, a rekonstrukció több mint hárommilliárd forintból valósult meg, a strand délután nyitja meg kapuit.

Tarlós István főpolgármester az átadási ünnepségen elmondta:

3,4 milliárd forintból újították fel Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét. A Soroksári-Duna bal partján álló pesterzsébeti fürdőt veszteséges működése miatt évekkel ezelőtt be kellett zárni: a strand 2001, a gyógyfürdő 2005 óta nem fogad vendégeket.

A felújítási munkálatok 2018 elején kezdődtek, a zárt termálfürdő részt már az év decemberében megnyitották, míg a kinti strandrész az idei szezonra készült el. A felújítás során egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdőt alakítottak ki. Modernizálták a helyi védelem alatt álló kupolás "áltörökfürdőt" és egy 4300 négyzetméteres új épülettel is bővült a létesítmény.

A fedett térben tíz medence - jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence - várja a látogatókat, míg a kinti részlegen - a felújított hullámmedence mellett - helyett kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág a teljes megnyitás után külön zónaként üzemel majd.

A KEHOP-program keretén belül a főváros, illetve a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több mint 170 millió forint támogatást nyert a fürdő energetikai fejlesztésére, amelynek eredményeként az energetikai korszerűsítés fenntarthatóvá teszi a fürdő működését, hozzájárul az energiaköltségek csökkenéséhez. A hőtechnikai korszerűsítés esztétikai megújulással is jár.

A fürdő területén egy 120 parkolóhely létesült és a fürdő környezetében is további változások lesznek. Ezekről jelenleg is folynak az egyeztetések a helyi önkormányzattal. A tervek szerint a közelben még 100 parkolóhelyet hoznak létre.

A főpolgármester kiemelte: a rekonstrukció a fővárosi önkormányzat fürdőfejlesztési programjának része, annak eredményeképp már megújult, illetve bővült is 2010 óta a Palatinus, a Rudas, a Lukács, a Pascal vagy például a Csillaghegyi strand.

"Most újabb jelentős lépést tettünk annak a célnak az érdekében, hogy Budapest fürdőváros jellege az elképzeléseknek megfelelően tovább erősödjék"

- fogalmazott Tarlós.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x