hirdetés
abcug.jpg

Az elég lenne nekik, ha egy kést szúrna a hátamba?

Ki és hogyan védi meg a családon belüli erőszak áldozatait? Bár a magyar jogrendbe átültették az Európai Áldozatvédelmi Irányelvet, de ezek a jogok sok esetben csak papíron léteznek.
Zsilák Szilvia, Abcúg - szmo.hu
2019. szeptember 04.


hirdetés

Legutóbb egy budai gyilkosság hívta fel a közvélemény figyelmét a családon belüli erőszakra, amikor egy férfi élettársával és négy éves gyerekével végzett, majd öngyilkos lett. Nem egyedi eset, hogy a rendőrség nem nyújt időben segítséget a bántalmazott félnek. Egy tanulmányban arról számoltak be a bántalmazott nők, hogy sok minden függ attól, hol él az áldozat, és éppen melyik rendőr jár el az ügyében. Sokakat teljesen magára hagy a rendszer, a hatóságok gyakran hangoztatják, hogy a családon belüli erőszak magánügy, van, akit még a feljelentésről is lebeszélnek, az sem ritka, hogy fontos bizonyítékok tűnnek el. Ugyan a magyar jogrendbe átültették az Európai Áldozatvédelmi Irányelvet, de ezek a jogok sok esetben csak papíron léteznek.

Az elég lenne nekik, ha egy kést szúrna a hátamba?

Elmentem az orvoshoz látleletet vetetni, de nem vette észre, hogy el van törve az egyik bordám. Egy vérömleny miatt nem látták. Nem érdekelte őket, hogy mondtam nekik, hogy nem tudok lélegezni. Néhány héttel később elmentem egy másik orvoshoz, aki felfedezte a törött bordám, de ez senkit sem érdekelt a tárgyalások alatt. Azt mondták, hogy ez egy nyolc napon belül gyógyuló sérülés

– mondta el Mariann.

Mariann egyike annak a huszonegy, párkapcsolati erőszakot elszenvedett nőnek, akiket egy kutatás során a büntetőeljárásban szerzett tapasztalataikról kérdeztek. A tanulmány egy nemzetközi, VICATIS elnevezésű nagyobb projekt keretén belül jött létre a női jogokat képviselő PATENT Jogvédő Egyesület közreműködésével. A tanulmányhoz az interjúkat 2018-ban készítették országszerte, a megszólaló nők mind álnéven szerepelnek.

Amíg vér nem folyik?

Legutóbb egy budai gyilkosság hívta fel a közvélemény figyelmét a családon belüli erőszakra, amikor a Zöldlomb utcában egy 35 éves férfi előbb 31 éves élettársával és négy éves gyerekével végzett, majd öngyilkos lett. A nő három nappal a gyilkosság előtt, augusztus 20-án maga hívta a rendőrséget, azonban a helyszínen további intézkedés nem történt, mert az élettársak azt mondták, hogy rendezték egymás között a vitát:

Egy nő hívta a rendőrséget, mert állítása szerint az élettársa elvette a kulcsait. A járőrök a helyszínen meghallgatták a nőt és a férfit is, akik elmondták a rendőröknek, hogy a szóváltást követően rendezték a köztük lévő vitát. A helyszínen további rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel

– tájékoztatta a rendőrség az Indexet.

Végül amiatt indult fegyelmi vizsgálat a rendőrségen, mert augusztus 22-én, – tehát egy nappal azelőtt, hogy a családot holtan találták meg a lakásban – , egy szomszéd hívta a rendőröket, hogy furcsa hangokat hallott a szomszédjából, a rendőrség viszont a bejelentés ellenére ki sem ment a helyszínre. A nyomozás adatai szerint a bejelentést 24 órával megelőzően a család tagjai már nem éltek.

Később a rendőrség kiadott egy közleményt, ….amíg vér nem folyik címen, amiben cáfolták, hogy a rendőrök a bejelentést követően nem tesznek semmit, egészen addig „amíg vér nem folyik”. Azt is hozzátették, hogy a “rendőrök akkor tudnak hathatósan fellépni, ha a sértett vallomást tesz zaklatója, bántalmazója ellen”, és hogy “egyetlen hibás intézkedés alapján nem lehet az egész testület munkáját elítélni”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!