hirdetés
szaraznovi.jpg

Az egyetemistákra fókuszál az idei Száraz November – merj te is nemet mondani!

Borzasztóan téves irány, hogy a diákévek középpontjában a piálásnak kell állnia. Ahogy az is, hogy ha nem iszol, vagy nem bírod, nem vagy igazi férfi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 30.


hirdetés

Minden baráti találkozón előkerül az ital. Azt hisszük, hogy a fogyasztásunkkal semmi baj, a barátaink is ugyanezt csinálják, ez teljesen normális. A tízes éveink vége – húszas éveink eleje a legsérülékenyebb ebből a szempontból, ilyenkor az alkoholfogyasztás a szórakozással és a pozitív élményekkel függ össze. Ez könnyen életstílussá alakulhat, és meggátolhatja akár a karrier kialakulását is, ha az italozás problémás méreteket ölt.

Ezekkel a szavakkal vezették fel az idei Száraz Novembert beharangozó sajtóreggelit, ahol mindent megtudhattunk az ötödik alkalommal meghirdetett kihívás célkitűzéseiről.

Tavaly a nők ivási szokásai, ezúttal pedig az egyetemisták alkoholfogyasztási mintái állnak a középpontban. Az „Ital a padban” névvel fémjelzett kampány célja, hogy megmutassa, veszélyes is lehet ebben a sérülékeny időszakban a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány projektkoordinátora vezette a beszélgetést, ő nyitotta meg hivatalosan a holnapután kezdődő akciót. Az egyetemistákat Kiss Dániel, az ELTE doktorandusza interjúzta Száraz November és az egyetemi nemivás nehézségeiről. Ő egy kutatást is készít a felsőoktatásban tanulók alkoholfogyasztásáról.

A kampány szakmai partnere az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar. A dékán, Demetrovics Zsolt addiktológus videóüzenetében elmondta: bár Magyarországon az alkoholizmus népegészségügyi probléma, mégis hajlamosak vagyunk alábecsülni ennek a függőségnek a káros következményeit. Minden ünnepünket átszövi az alkoholfogyasztás.

hirdetés

A Kék Pont alapítvány 1996 óta működik. Üzemeltetnek drogambulanciát, prevenciós programokat szerveznek, hozzájuk kötődik a tűcsere-program is, mindent megtesznek azért, hogy megszüntessék a függőségek körüli stigmákat, és egészséges párbeszédet kezdeményezzenek az addikciókról. Ők hívták életre 2015-ben a Száraz Novembert.

A kulcsszó a mérték

„Merj kevesebbet” – így a mottó. A cél a mértékletesség népszerűsítése. Ezt nem lehet tanítani, csak gyakorolni. Felfoghatjuk egyfajta lázadásként a fogyasztói társadalom ellen. Az inspiráció legfőbb forrása Michel Foucault (ő nem összekeverendő az inga névadójával, aki nagyjából 100 évvel korábban élt).

Foucault francia filozófus, aki drogfüggő, homoszexuális és AIDS-es volt (később a halálát is ez okozta). Tehát halmozta a stigmákat rendesen. Ő emelte az antik filozófiából a közgondolkodásba a mértékletesség fogalmát. A folytonos kielégülés hajhászása helyetti önmegtartóztatással és öngondozással az örömünket is gondozzuk, hosszútávon növeljük azt. A mértékletesség az a módszer, amivel tartósan szélesre tárhatjuk a gyönyör fotocellás ajtóit.

A kihívás nem azoknak szól, akik alkoholproblémákkal küzdenek. Számukra nagy veszélyt jelenthet az ilyen hirtelen leállás, elvonási tüneteket okozhat, és delirium tremenshez is vezethet. Akik évente kétszer isznak, ugyancsak nem képezik a célközönséget, mert nyúlként teknősökkel futóversenyezni nem túl igazságos.

Ha naponta megiszol legalább egy pohár vörösbort, esetleg egy doboz sört, kockázati ivó vagy. Neked szól a Száraz November! Ilyenkor ugyanis egy esetleges magánéleti vagy munkahelyi negatív esemény után könnyebben eshetünk az alkoholos öngyógyítás hibájába, ami komoly következményekhez vezethet.

Heti 14 egységnyi ital felett már kockázatos ivásról beszélünk. Szóval, ha hetente lecsúszik 7 korsó sör, 7 pohár fehér bor (vörösből picit kevesebb is elég), vagy 7 feles, akkor kezdhetünk aggódni.

A kampány célja nem az, hogy mindenkit leszoktasson az alkoholról. És az sem, hogy stigmatizálja az aktuálisan megszólított réteget. A lényeg öröm megtartása. Az alkohol is tud örömöt okozni. Ráadásul többet, ha kevesebbet fogyasztunk.

Ital a padban

Az alkoholizálásra már a középsuli végén kondicionálják a diákokat, akik tudatosan készülnek arra, hogy bizony a fősulin masszív ivás lesz. A felvételizők biztosak benne, hogy az egyetemisták negyede hetente legalább egyszer részeg.

A Debreceni Egyetem kutatása szerint az egyetemisták 3,9%-a gyakran részeg. Ez egy kérdőíves, önbevallásos kutatás volt. A valós arány valószínűleg ennél magasabb.

Az egyetemi társadalomban formalizált az alkoholfogyasztás – kari bulik, gólyatáborok és egyéb rendezvények. A közkeletű vélekedés szerint az egyetlen mód, hogy ekkora embertömeget összekössünk, az alkohol.

Vodkaváltók, nyelv alá dugott, előtte órákon át szeszben ázó gumicukrok. Minden csütörtök este alkoholmérgezés. (Ezek az események ilyenkor persze melegágyai más problémáknak is, gyakoriak fizikai sérülések, értékek elveszítése, előfordulnak szexuális zaklatások is.)

Azok, akik megtagadják ezeket az ivós feladatokat, ezzel kevésbé vesznek részt a gólyatáborban vagy egyéb rendezvényekben, könnyen kerülhetnek a „rossz fej” skatulyába, aki megöli a bulit, így könnyen perifériára szorulhatnak.

Vannak olyan kulturális egyetemi programok és diákkörök, amelyek nem élnek ezzel az eszközzel. Nem is meglepő, hogy nagyon alacsony számú érdeklődőket vonzanak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
betegseg.jpg

Koronavírus: hogyan kezeljük magunkat, ha nincsenek súlyos tüneteink?

Néhány apróságtól eltekintve ugyanazt kell csinálni, mintha influenzásak lennénk.
képünk illusztráció, fotó: Pexels - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

A fertőzöttek túlnyomó része tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel vészeli át a koronavírus-fertőzést. Ők jellemzően otthon gyógyulnak, nem szorulnak kórházi ellátásra. A Business Insider nekik gyűjtötte össze a Harvardi Orvosi Iskola munkatársának segítségével, hogy az házi karantén alatt mivel kezeljék magukat a minél gyorsabb gyógyulás érdekében.

Abraar Karan egyik legfontosabb tanácsa, hogy a pozitív teszt után haladéktalanul értesítsünk mindenkit, akivel a tünetek jelentkezése előtti két hétben kapcsolatba kerültünk. Ezzel akár további fertőzéseket is megelőzhetünk.

Ha már jelentkeztek a betegnél a tünetek, akkor a koronavírus kezelése szinte teljesen megegyezik a hagyományos influenzáéval.

Az egészségügyi szakember szerint fontos a megfelelő hidratálás, vagyis a folyamatos és állandó folyadékpótlás. A fertőzöttek minél jobban izolálják magukat a velük egy háztartásban élőktől, ha lehet, használjanak külön mosdót és aludjanak egyedül. A koronavírusos betegek semmilyen körülmények között ne hagyják el a lakóteret.

A tünetek enyhítésére fájdalomcsillapítót és lázcsillapítót javasol Abraar Karan, aki hozzáteszi, hogy a szimptómák súlyosbodása esetén azonnal fel kell hívni a kijelölt szakembert.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orvosi-maszk-pixabay.jpg

Miért hiszi azt bárki, hogy ő aztán nem kaphatja el a koronavírust?

Egy konkrét példa mutatja meg, miből alakul ki a sértetlenség érzése.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Egy egészségügyi tanácsadás csak abban az esetben hatásos -, legyen szó a jelenlegi járványról vagy egy átlagos megbetegedésről -, ha az emberek képesek magukat veszélyeztetettnek tekinteni. Ha ez nem valósul meg, akkor olyan döntéseket hoznak az érintettek, amivel nemcsak magukat veszélyeztetik, hanem mindenkit, akivel kapcsolatba kerülnek.

Az a gondolat, hogy a „vírus engem nem ér utol”, leginkább a fiatal felnőttek körében gyakori, és ez annak köszönhető, hogy a csapból is az folyik, leginkább az idősekre veszélyes a COVID-19. Ennek köszönhetően sok fiatal még most is eljár bulizni – főleg Amerika szerte.

Nem csak a fiatalokat érinti a sérthetetlenség érzése, bár David Elkind pszichológus szerint ez is egy szakasza a „serdülőkori egocentrizmusnak”, amit kinő egy idő után az ember. Ennek jó példája Psychology Today szerint, hogy a 15-24 éves korosztály körében gyakori az ittasvezetés és az abból származó balesetek száma.

A személyes történetekből arra lehet következtetni, hogy a fiatalok a saját világukban hősökként/hősnőkként látják magukat, így őket nem érhetik olyan hétköznapi veszélyek, mint az egyszerű halandókat. Ezért mernek például beülni ittasan a kormány mögé.

Egy francia tanulmányban 368 francia sofőrt (71% nő) kérdeztek meg, akiknek az átlagéletkoruk 23 év volt, hogy fogyasztottak-e alkoholt az elmúlt évben vezetést megelőzően. Csaknem egyharmada a megkérdezetteknek válaszolt igennel a kérdésre.

hirdetés

A sértetlenség mérésére a kutatócsoport kidolgozott egy három részre osztott skálát, ami a „sértetlenség három arca” nevet kapta:

- Veszélytelen sértetlenség: Nem valószínű, hogy egy balesetben megsebesülök.

- Interperszonális sértetlenség: Mások véleményére nem adok.

- Pszichológiai sértetlenség: Az érzéseim nem sérülhetnek.

Ez az elméleti modell, és a vizsgálatban résztvevők előtörténetének ismerete lehetővé tette a kutatók számára, hogy nagy százalékban jól megjósolják, ki fog ittasan vezetni.

A sérthetetlenség gondolatával együtt élők egy egocentrikus dimenzióban élnek. Életkortól függetlenül az ilyen emberek túl egészségesnek tartják magukat ahhoz, hogy ők is elkaphassák a vírust a jelenlegi helyzetben.

Ezeknek az embereknek külső segítségre van szükségük, akik kidurrantják a lufit, amit maguk köré fújtak. Tehát, ha van olyan ismerősöd, aki nem tarja be az egészségügyi előírásokat, akár fiatal akár nem, próbáld felvilágosítani, hogy a vírus nem kivételez. Erre jó módszer lehet konkrét példákkal való illusztrálás, amiből akad szép számmal a világsajtóban.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
jeromeadams.png

Az amerikai tisztifőorvos bemutatja: arcmaszk 45 másodperc alatt

Amerikában a maszk viselésére bízatatnak mindenkit, illetve arra, hogy saját kezűleg készítsék el, ne vásárolják fel a készletet az egészségügyi dolgozók elől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Az Egyesült Államokban nem a maradj otthon az egyetlen tanács, amelyet sujkolnak az állampolgárok fejébe, hanem az is, hogy hordjanak arcmaszkot. Dr. Jerome Adams, amerikai tisztifőorvos egy rövid oktatóvideóban mutatja be, hogyan lehet mindössze 45 másodperc alatt varrás nélkül elkészíteni a maszkot.

Ehhez mindössze egy nagyobb anyagdarab kell, amely lehet kendő, sál vagy bármilyen anyagból kivágott darab. Ezt néhányszor be kell hajtogatni, majd két gumit tenni a sarkára, és kész is a maszk.

Amerikában egyébként azért is próbálnak mindenkit saját maszkgyártásra bíztatni, mivel az N-95-ös, szűrővel ellátott maszkokból óriási a hiány, és még az egészségügyi dolgozóknak sem jut, nekik viszont tényleg létszükséglet a munkájukhoz.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
blog_elokep_varazsloval-2.jpg

Ingyenes szabadulós játékkal segítik a szabadulószobák az otthon maradtakat

A játékot egyénileg, de akár társas formában is játszhatod, hiszen van benne furfangos fejtörő bőven.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

A szabadulószobák nagyon népszerűek Magyarországon, de mostanában még többen szeretnénk kiszabadulni! Mondhatni a lakásunk alakult át saját szabadulószobánkká, ahonnan nehéz kijutni. Ezt a problémát hidalja át egy röpke órára az újdonságnak számító digitális szabadulós játék!

Szabadulószoba, mely kényelmesen a kanapéról élvezhető

Egy csapatépítő játékokra szakosodott szabadulószobás társaság elkészítette úttörőnek számító első digitális szabadulós játékát. Ez egy ingyenes, 60 perces virtuális kihívás Neked is, ha most épp Te is otthon gubbasztasz. A játékot egyénileg, de akár társas formában is játszhatod, hiszen van benne furfangos fejtörő bőven, jól jöhet a barátok „távsegítsége” is.

Egyszerű Google Űrlapok segítségével készített játék

„A digitális oktatás hozzánk is begyűrűzött, és ekkor láttam meg ennek a játékverziónak az elkészítési lehetőségét! Profi látványt nem ígérünk, a játék esztétikája és mechanikája meglehetősen csupasz, de igyekeztük a Google lapok speciális lehetőségeit maximálisan kreatív módon kihasználni. Azért ne becsüljük le!" – mesélt a kezdeti lépésekről Pattantyús Ádám, a Sweet Escape szabadulószoba vezetője.

hirdetés

A szabadulószobák bezártak a karantén alatt?

Amíg mellőznünk kell a valódi szabadulós játékokat, ezzel az ingyenes, virtuális kihívással pótolhatjuk a szabadulószobák hiányát. Résztvevőként még csak online regisztrációra sincs szükséged. Laptopról, mobiltelefonról is játszhatsz, talán egy papírt és egy ceruzát vegyél majd magadhoz!

„A játék remek időtöltés, felnőtteknek és tizenéveseknek is, melyben az Időmágus fogságába esünk, és különböző rejtvények, fejtörők révén szabadulhatunk. Most az élet egy időre átterelődik az online világba, nem tartom kizártnak, hogy több online szabadulós játékot is tervezni fogunk a közeljövőben.” – mondta el véleményét és jövőbeli elképzeléseit az ötletgazda.

Még nem voltál szabadulószobában?

Akik még nem jártak valódi szabadulószobában, azoknak is ez egy remek alkalom, hogy belekóstoljanak a szabadulós játékok világába, hiszen hasonló kihívások elé állítja a virtuális játék is a kalandorokat, mintha egy igazi szobában lennének.

Kiváló unaloműző!

A kalandos történet videókat, linkeket és fényképeket tartalmaz, izgalmas online rejtvényekbe ágyazva. Trükkös tevékenységek sorozata vár mindenkit! Aktiváld a kódokat, találd meg a kulcsokat, oldd meg a fejtörőket, és juss kis a szobából!

A játék itt érhető el: Az időmágus – digitális szabadulószoba.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!