hirdetés
szaraznovi.jpg

Az egyetemistákra fókuszál az idei Száraz November – merj te is nemet mondani!

Borzasztóan téves irány, hogy a diákévek középpontjában a piálásnak kell állnia. Ahogy az is, hogy ha nem iszol, vagy nem bírod, nem vagy igazi férfi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 30.


hirdetés

Minden baráti találkozón előkerül az ital. Azt hisszük, hogy a fogyasztásunkkal semmi baj, a barátaink is ugyanezt csinálják, ez teljesen normális. A tízes éveink vége – húszas éveink eleje a legsérülékenyebb ebből a szempontból, ilyenkor az alkoholfogyasztás a szórakozással és a pozitív élményekkel függ össze. Ez könnyen életstílussá alakulhat, és meggátolhatja akár a karrier kialakulását is, ha az italozás problémás méreteket ölt.

Ezekkel a szavakkal vezették fel az idei Száraz Novembert beharangozó sajtóreggelit, ahol mindent megtudhattunk az ötödik alkalommal meghirdetett kihívás célkitűzéseiről.

Tavaly a nők ivási szokásai, ezúttal pedig az egyetemisták alkoholfogyasztási mintái állnak a középpontban. Az „Ital a padban” névvel fémjelzett kampány célja, hogy megmutassa, veszélyes is lehet ebben a sérülékeny időszakban a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány projektkoordinátora vezette a beszélgetést, ő nyitotta meg hivatalosan a holnapután kezdődő akciót. Az egyetemistákat Kiss Dániel, az ELTE doktorandusza interjúzta Száraz November és az egyetemi nemivás nehézségeiről. Ő egy kutatást is készít a felsőoktatásban tanulók alkoholfogyasztásáról.

A kampány szakmai partnere az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar. A dékán, Demetrovics Zsolt addiktológus videóüzenetében elmondta: bár Magyarországon az alkoholizmus népegészségügyi probléma, mégis hajlamosak vagyunk alábecsülni ennek a függőségnek a káros következményeit. Minden ünnepünket átszövi az alkoholfogyasztás.

hirdetés

A Kék Pont alapítvány 1996 óta működik. Üzemeltetnek drogambulanciát, prevenciós programokat szerveznek, hozzájuk kötődik a tűcsere-program is, mindent megtesznek azért, hogy megszüntessék a függőségek körüli stigmákat, és egészséges párbeszédet kezdeményezzenek az addikciókról. Ők hívták életre 2015-ben a Száraz Novembert.

A kulcsszó a mérték

„Merj kevesebbet” – így a mottó. A cél a mértékletesség népszerűsítése. Ezt nem lehet tanítani, csak gyakorolni. Felfoghatjuk egyfajta lázadásként a fogyasztói társadalom ellen. Az inspiráció legfőbb forrása Michel Foucault (ő nem összekeverendő az inga névadójával, aki nagyjából 100 évvel korábban élt).

Foucault francia filozófus, aki drogfüggő, homoszexuális és AIDS-es volt (később a halálát is ez okozta). Tehát halmozta a stigmákat rendesen. Ő emelte az antik filozófiából a közgondolkodásba a mértékletesség fogalmát. A folytonos kielégülés hajhászása helyetti önmegtartóztatással és öngondozással az örömünket is gondozzuk, hosszútávon növeljük azt. A mértékletesség az a módszer, amivel tartósan szélesre tárhatjuk a gyönyör fotocellás ajtóit.

A kihívás nem azoknak szól, akik alkoholproblémákkal küzdenek. Számukra nagy veszélyt jelenthet az ilyen hirtelen leállás, elvonási tüneteket okozhat, és delirium tremenshez is vezethet. Akik évente kétszer isznak, ugyancsak nem képezik a célközönséget, mert nyúlként teknősökkel futóversenyezni nem túl igazságos.

Ha naponta megiszol legalább egy pohár vörösbort, esetleg egy doboz sört, kockázati ivó vagy. Neked szól a Száraz November! Ilyenkor ugyanis egy esetleges magánéleti vagy munkahelyi negatív esemény után könnyebben eshetünk az alkoholos öngyógyítás hibájába, ami komoly következményekhez vezethet.

Heti 14 egységnyi ital felett már kockázatos ivásról beszélünk. Szóval, ha hetente lecsúszik 7 korsó sör, 7 pohár fehér bor (vörösből picit kevesebb is elég), vagy 7 feles, akkor kezdhetünk aggódni.

A kampány célja nem az, hogy mindenkit leszoktasson az alkoholról. És az sem, hogy stigmatizálja az aktuálisan megszólított réteget. A lényeg öröm megtartása. Az alkohol is tud örömöt okozni. Ráadásul többet, ha kevesebbet fogyasztunk.

Ital a padban

Az alkoholizálásra már a középsuli végén kondicionálják a diákokat, akik tudatosan készülnek arra, hogy bizony a fősulin masszív ivás lesz. A felvételizők biztosak benne, hogy az egyetemisták negyede hetente legalább egyszer részeg.

A Debreceni Egyetem kutatása szerint az egyetemisták 3,9%-a gyakran részeg. Ez egy kérdőíves, önbevallásos kutatás volt. A valós arány valószínűleg ennél magasabb.

Az egyetemi társadalomban formalizált az alkoholfogyasztás – kari bulik, gólyatáborok és egyéb rendezvények. A közkeletű vélekedés szerint az egyetlen mód, hogy ekkora embertömeget összekössünk, az alkohol.

Vodkaváltók, nyelv alá dugott, előtte órákon át szeszben ázó gumicukrok. Minden csütörtök este alkoholmérgezés. (Ezek az események ilyenkor persze melegágyai más problémáknak is, gyakoriak fizikai sérülések, értékek elveszítése, előfordulnak szexuális zaklatások is.)

Azok, akik megtagadják ezeket az ivós feladatokat, ezzel kevésbé vesznek részt a gólyatáborban vagy egyéb rendezvényekben, könnyen kerülhetnek a „rossz fej” skatulyába, aki megöli a bulit, így könnyen perifériára szorulhatnak.

Vannak olyan kulturális egyetemi programok és diákkörök, amelyek nem élnek ezzel az eszközzel. Nem is meglepő, hogy nagyon alacsony számú érdeklődőket vonzanak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
adorable-1866530_1920.jpg

5 szempont kanapévásárláshoz

Hozzád melyik illik? Tippjeink segítségével biztosan megtalálod álmaid kanapéját.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. szeptember 18.


hirdetés

Bár rengeteg különböző kanapét kínálnak a bútorboltok, azonban a bemutatótermekben vagy online katalógusokban böngészve sokszor nehéz döntést hozni. Tippjeinkkel segítünk, hogy könnyedén kiválaszd azt a darabot, amelyik legjobban illik hozzád, az igényeidhez, az otthonodhoz – és hosszútávon is elégedetté tesz. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

1.Stílus

Ahogy egy embernek, úgy egy otthonnak, sőt még egy kanapénak is megvan a maga stílusa. Modern vagy klasszikus? Minimalista vagy retro? Skandináv vagy olasz? Lágy, kényelmes, ami heverészésre, olvasásra, pihenésre hívogat, vagy formálisabb, amiben akár egy home-office napot is el tudunk tölteni? Harsány vagy visszahúzódó? Uralja a teret vagy szerényen szolgálja a benne élőket? Milyen hangulatot áraszt? Ha végignézel otthonodon, milyen stílusúnak mondanád? Kifejez téged? Jól érzed benne magad? Ha jó az irány, tudod ahhoz igazítani a keresett kanapé stílusát is.

2.Elhelyezés és funkció

Lényeges azt tisztázni, otthonod mely helyiségébe, s azon belül hová szeretnéd majd elhelyezni a kanapét. Ha átgondolatlanul vásárolsz, könnyen megtörténhet, hogy ott állsz a szoba közepén egy kicsomagolt monstrummal, ami a szalonban ugyan jól mutatott, de aminek nálad nincs helye. A nappalid kényelmét fogja növelni? Vagy a dolgozó/vendégszobába keresel egy többfunkciós darabot, amit időnként ágyként is használhatsz? Esetleg a beépített balkon keskeny, ám hosszú terét szeretnéd maximálisan kihasználni baráti beszélgetésekhez? Fontos-e, hogy legyen benne tároló rész is, vagy csak ülőalkalmatosságot keresel? Egy sarokba helyeznéd el, vagy az amerikai konyhás nagy teret kívánod megosztani? Elő a mérőszalaggal, és keresd meg az ideális helyet!

hirdetés

3.Anyagok, színek és minták

A bőség zavara – mondhatjuk, hiszen millióféle kárpit, szövet, bőr vagy textilbőr borítás közül választhatunk. Mégis dönteni kell, anyagot, színt és mintát választani, s aztán reménykedni, hogy illik a fal színéhez, a nagyitól örökölt szőnyeghez és a tavaly vásárolt sötétítőfüggönyhöz. Hogyan hozzuk mindezt harmóniába? Talán ezért is van, hogy egyre népszerűbbek az egyszínű, visszafogott kárpitok, a semleges színek és letisztult formák. Könnyebb, ha van néhány finom megjelenésű bútorunk, és a kiegészítőkkel dobjuk fel kicsit, mint ha beválasztunk egy erőteljes darabot. Utóbbi azonban kifejezetten előnyös lehet, ha a szoba kevés színnel, kiegészítővel rendelkezik, és épp a kanapét szeretnénk meghatározó darabbá tenni. Ekkor viszont minden más legyen visszafogott körülötte. Az anyag kiválasztásához nagy segítségedre lehet egy olyan szolgáltatás, amikor a potenciális szövetekből a cég otthonodba küld egy-egy mintát, akár ingyenesen is. Így már nem lesz kockázatos választanod.

4.Kopás és tisztíthatóság

Nem mindegy, mennyi idő alatt koszolódik és kopik el a bútorunk. Amikor már stílusra, méretre, formára, színre kialakult az elképzelésünk, érdemes rákérdeznünk a boltban a kárpitok kopásállóságára, illetve arra, milyen módon tisztítható a kárpit. Léteznek lehúzható és mosható huzattal bevont kanapék is, itt egyszerűbb a dolgunk, már csak azért is, mert ha később más színre vágyunk, vagy már nagyon megkopott a huzat, vásárolhatunk hozzá újat. Így anélkül orvosolhatjuk a problémát, hogy a teljes bútort át kellene kárpitoztatnunk vagy le kellene cserélnünk. A lemosható, vízlepergető kárpitokat és mosható huzatokat kisgyerekes szülők különösen fogják kedvelni. S ha kutyát vagy cicát tartunk otthon, akkor is alaposan nézzük meg, könnyen eltávolítható-e házi kedvencünk szőre a felületről.

5.Ár-érték arány

Fontos, hogy jól fektesd be a pénzed, még ha csak egy kanapéról is van szó. Nézz körül az üzletekben és a neten, és térképezd fel a kínálatot. Lehet, hogy elsőre beleszeretsz egy bútorba, de ha tovább keresgélsz, megtalálhatod ugyanazt máshol kedvezőbb áron. Vagy először egy olcsóbbat választanál, de rájössz, annak az élettartama is kevesebb, s ezért inkább az egyszeri nagyobb kiadás mellett döntesz. A szállítás költsége sem elhanyagolandó, erre is figyelj, mielőtt rendelnél. Lehet, hogy épp az ingyenes szállítás lesz nálad a nyerő, de az is lehet, hogy egy bemutatótermi darabot fogsz ki, s még a szállítási költséggel együtt is jól jársz. Érdemes időt szánni rá, és böngészni az akciókat is, kivárni a megfelelő pillanatot, így akár 20-30%-ot is megtakaríthatsz.

A fenti szempontokat figyelembe véve most már te is bátran nekifoghatsz a kanapéválasztáshoz, tudva, hogy a legjobb döntést fogod meghozni. A cél az, hogy végül elégedett legyél, s olyan kanapéd legyen, ami sok éven át növeli otthonod kényelmét és segíti a pihenést magad, családod és barátaid számára.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
harom-honap-alatt-fitnesz-versenyzo.jpg

Ági három hónap alatt gyúrta ki magát, hogy fitneszmodellként versenyezhessen

Azért vágott bele ebbe az embert próbáló kalandba, mert új kihívásokat keresett, és mert meg akarta mutatni, mire képes az ember kellő akarattal és hozzáállással.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 18.


hirdetés

Embert próbáló kalandba fogott egy magyar nő: nulla tapasztalattal, a semmiből kezdett bele a testépítésbe, három hónap múlva pedig már egy fitneszversenyen szerepelt.

Ági a Fókusznak mesélte el, hogyan formálta át teljesen a testét alig negyed év alatt. Mint mondta, azért vágott bele, mert olyan kihívást keresett, ami teljesítményben mérhető és van egy cél, amit el akar érni.

A reklámszakmában dolgozó nő életének sosem volt szerves része a sport, már csak ezért is figyelemre méltó, amit véghez vitt.

Először csak heti egy-két alkalommal járt személyi edzőhöz, aki később rábeszélte a fitneszmodellkedésre. Ezután speciális diétába kezdett, majd megtanult kecsesen pózolni.

A versenyre való felkészülés alatt hétből hét napon két és fél órán keresztül edzett, de a mai napig heti hat napot jár edzőterembe. Bár ez az időszak nagyon jó élmény és nagy kihívás volt számára, mégis úgy döntött, hogy egyszer elég volt.

hirdetés

Ági azt mondta, nem a kinézet volt számára a fontos ebben, hanem az, hogy megmutassa, mire képes az ember és a szervezet, mekkora változást lehet elérni a megfelelő hozzáállással és akarattal.

A Fókusz riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rantott_csirke_unsplash.jpg

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
piggy-bank-850607_1920-1000x667.jpg

Mennyire bánsz jól a pénzzel?

Ha megválaszolod játékos kvízünk kérdéseit, megtudhatod, milyen típus vagy, ha pénzügyekről van szó.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2020. szeptember 14.


hirdetés

A pénz nem boldogít - de azért nem árt, ha van belőle. És az sem, ha megfelelően tudjuk kezelni. Kinek szinte vele született képességén, kinek otthonról hozott szokásain, kinek komoly küzdelem árán elsajátított tudásán múlik, hogy épp mennyire van tele a bukszája.

Ha magad is fontosnak tartod a pénzügyeket, most itt a lehetőség, hogy végére járj, te milyen típus vagy, ha anyagiakról van szó!

Csak meg kell válaszolnod néhány játékos kérdést, és máris szembesülhetsz az eredménnyel. Figyelem, a kulcsszó a játékosság - de talán kicsit el is gondolkodsz, hogy mi mennyire igaz rád, és mit jelent ez a pénzügyeidre nézve.

Görgess lentebb a kérdésekért!

hirdetés
Úgy érzed, hogy penge vagy a pénzügyekben?

Akkor a Zsebpénzügyes versenyt neked találta ki az Intrum! Tavaly már közel 900 középiskolás vett részt rajta, idén te is próbára teheted tudásodat.

Alkossatok három fős csapatot, és nevezzetek a versenyre szeptember 27-ig a Zsebpénzügyes weboldalán. Négy fordulóban kell majd számot adnotok tudásotokról, és ha sikerül eljutnotok a decemberi döntőig és ott a legjobbak közé kerülnetek, értékes nyeremények várhatnak rátok: laptop, táblagép, okostelefon jár többek között a díjazottaknak. De még az sem kizárt, hogy a sulitoknak nyertek egy digitális táblát. A verseny nemcsak a személyes pénzügyeitek kezeléséhez nyújt segítséget, de napjaink munkaerőpiacán is használható tudást és tapasztalatot ad.

Készen állsz? Kezdődjön a kvíz!

A cikk az Intrum támogatásával készült.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!