hirdetés
jocoba61.jpg

Az egész ország felfedezte Jocó bácsit

Amióta megjelent a vele készített interjúnk, fenekestül felfordult a fiatal töritanár élete - de pozitív értelemben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. október 23.


hirdetés

Balatoni József, azaz Jocó bácsi már azelőtt is tekintélyes rajongótáborral rendelkezett, hogy másfél héttel ezelőtt portrécikket szenteltünk neki: Facebook-oldalát 4200-an követték, és a Pesten Hallottam csoportban is százával - sőt, inkább ezrével - kapta a lájkokat minden bejegyzése.

A fentiek ellenére az országos média nem igazán szentelt neki figyelmet, leszámítva persze az RTL Klub 1 perc és nyersz című műsorában való szereplését. Azután viszont, hogy megjelent az interjúnk, alapjaiban változott meg a helyzet: a cikket majdnem 25 ezren olvasták, és olyan láncreakciót indított el, amit még sosem tapasztaltunk portálunk lassan ötéves fennállása alatt.

Jocó bácsi videoüzenete az interjú megjelenése után nem sokkal:

hirdetés
Posted by Jocó bácsi világa on Rum headache day, Octobarrr 11, 2015

Először a Petőfi rádió hívta meg egy másnap reggeli beszélgetésre, majd jött az igazi bombahír: Tóth Balázs, a balatonlellei Alka Apartmanház tulajdonosa felajánlott egy 5 napos szálláslehetőséget az egész osztályának - ugyebár pont egy ilyen balatoni kirándulásra szerette volna közösségi összefogással előteremteni a pénzt, miután az RTL-en végül nem jött össze a nyeremény.

A dolog azonban nem állt meg itt. A Jocó bácsi világa Fb-oldal a mai napig 2300 új követővel gazdagodott, maga Jocó pedig sorra kapja az újabb és újabb felkéréseket. Forgatott vele és osztályával a Petőfi TV, cikkezett róla egy sor internetes oldal. Nemrégiben hosszú posztot is szentelt a dolognak, idemásoljuk szó szerint:

Mi történik most velem...?

Figyelem, kivételesen komoly poszt következik, kendőzetlenül őszintén.

Az elmúlt időszakban fenekestül felfordult az életem. Másfél hét alatt 14 interjút adtam, újságoknak, tv-ben, rádióban. Igen, igen élvezem, persze, hisz ha nem, akkor nem tenném. Rengeteg kedves, bíztató levelet, kommentet kapok, az emberek szeretettel fordulnak felém, ami nagyon jól esik. De azért vannak más jellegű észrevételek, de ez nem baj. Most egyben reagálnék mindenre, ami bennem kavarog és amik felmerültek.

"Celeb lettél!"- igen, a klasszikus értelemben igen, hisz hirtelen, egy dolog miatt felkaptak és népszerű lettem. De ezt vállaltam.

"Az ország legnépszerűbb tanára"- pillanatnyilag lehet. De ez csak azért, mert jókor voltam jó helyen és jól menedzselem ezt a dolgot.

"Bárhová elmész?"- nem, van egy szint. De természetesen rádiós és tévés magazinokba, nívós műsorokba szívesen megyek. És szakmai meghívásoknak is szívesen teszek eleget. Mert abból is van, csak az nem kap médiafigyelmet.

"Az ország legjobb töritanára"- biztos nem. Hiszem, hogy mindenkinél van jobb. Nálam biztos.

"Ez már nem a gyerekekről szól, ez öncélú magamutogatás."- valóban ez már nem csak a gyerekekről szól. De róluk is. Magamutogatás? Hát van tükröm, köszönöm, de öncélúan biztos nem mutogatnám magam. Én egyszerűen célul tűztem ki magam elé, hogy megmutatom, hogy lehet így is. És ha néhány gyereket kicsit másképp tanítanak a hatásomra, akkor már nyertem. Rengeteget.

jocobacim

"Ha van egy kis pénzem, azt inkább beteg gyerekeknek adom és nem szórakozásra."- Rendben, köszönöm, tégy így. Beteg gyerekeknek rengetegen gyűjtenek. Én is adok, természetesen. De én most a saját, "hétköznapi" gyerekeimnek gyűjtök. A felfogás demagóg, de ez van. Senkitől sem kuncsorogtam pénzt, aki meg ad, attól nagyon megköszönve elfogadom.

"Biztos rájuk költöd?"- nem, már vettem két cipőt... Ugyanmár. Magamat köpném szembe, ha nem rájuk fordítanám az egészet. Egész eddig költöttem rájuk, saját pénzből. Sőt, a közös gyűjtéshez én is mindig teszek. De aki nem hiszi, az ne tegye. Senkinek sem tartozom elszámolással a gyerekeken kívül. De azért a szülőket meg lehet kérdezni nyugodtan!

"Nehogy elszállj!"- nem szokásom. Belül egy őszinte, 5 éves kisfiú vagyok és maradok is. Kinek hol több, hol kevesebb, hol meg nincs önbizalma. És aki folyton kételkedik, jól és jót cselekszik-e. Egy biztos: sokkal magabiztosabb lettem, de ezt lehet persze elszállásnak venni. Mert akkor igen.

"Elfelejted honnan jöttél!"- nem, soha. Hálás vagyok Papkeszinek, Pápának, Pécsnek és azoknak az embereknek, akiktől rengeteget kaptam. De azért azt sem felejtem, hogy a szülőhelyemen nem kellettem (most már mondhatom, hogy szerencsére), mert pályakezdőből nem kérünk, van más, aki jobb hátszele van. Persze, most már kellenék. Hát, köszönöm, már nem élnék vele. De attól még nem felejtem el ki vagyok. Mert egy 5 éves kisgyerek.

Hát valahogy így vagyok én most. A gyerekek nagyon büszkék, sokan szeretnek és elismerik a munkámat. A barátaim aggódva nézik, hogy nőnek a táskák a szemeim alatt a fáradtságtól... Igen, ember vagyok és elfáradtam. És bámulok ki tovább a vonat ablakán és várom a percet, hogy végre megölelhessem a családomat. Mert most pihenek. Mert kell...

A Szeretlekmagyarország.hu mindig örömmel áll a pozitív üzenetű civil kezdeményezések mellé, így különösen jó érzés számunkra, hogy katalizátorai tudtunk lenni ennek a mesébe illő történetnek. Nem állítjuk, hogy nélkülünk nem valósulhatott volna meg, de azt talán ki lehet jelenteni, hogy nem feltétlenül így, illetve nem pont most. Emiatt az egész kicsit számunkra is sikersztori.

Oszd meg ezt a cikket, ha te is örülsz Jocó bácsi sikerének!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tacsko_tengerpart.jpg

Egyedül felszállt a buszra és a tengerpartig utazott egy tacskó

A gazdi kétségbeesett keresést szervezett, miközben Frank a legnagyobb nyugalomban utazott a tengerpart felé.
képünk illusztráció, fotó: Marcus Wallis/Unsplash - szmo.hu
2020. február 15.


hirdetés

Teljesen bepánikolt Michelle Ballard, amikor sehol nem találta a lakásban szeretett tacskóját, írja a Metro. A colchesteri nőnek halvány fogalma sem volt arról, hogy Frank megszökött a házból, észrevétlenül feljutott egy Clactonba tartó buszra, és rendben meg is érkezett a tengerparti kisvárosba.

A nő összetrombitálta a barátait és ismerőseit, hogy segítsenek megtalálni a köddé vált kutyát. Eközben Frank a legnagyobb lelki nyugalommal utazott a 61-es számú buszon, míg egy másik utasnak fel nem tűnt, hogy valami nem stimmel a tacskóval.

Az utazó megbeszélte a sofőrrel, hogy ideiglenesen magához veszi a láthatóan senkihez sem tartozó négyéves állatot. A férfinak végül a családja szólt, hogy égre-földre keresnek egy tacskót a különböző eltűnt kutyákról szóló Facebook-csoportokban, és a fotó alapján arról a szökevényről lehet szó, akit pár órája magához vett a buszon.

Miután a férfi jelezte Frank igazi gazdijának, hogy megvan a kutyus, csak éppen egy tengerparti kiruccanásra indult, Michelle Ballard megkönnyebbült, és gyorsan el is ment a kisvárosba kedvencéért, de azóta sem érti a történteket.

"Nem értem, hogy juthatott fel észrevétlenül a buszra. Talán a sofőr azt hitte, hogy egy éppen felszálló emberhez tartozik, ezért nem szólt egy szót sem. Mindenesetre örülök, hogy megtalálták és a nagy kaland után végül hazakerült"

hirdetés

- mondta a kutya gazdája.

Frank azóta épségben hazaért, ahol egy másik kétéves tacskóval, Charlie-val és a gazdi szintén kétéves gyerekével, Freddie-vel szokott nagyokat játszani.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nagymama.jpg

8 hónapja hiába keres albérletet fogyatékos unokájával a nagymama

Most az asszony fiának kis házában húzzák meg magukat, emiatt azonban 5 gyerek a padláson, apjuk pedig a pincében alszik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 15.


hirdetés

Nyolc hónapja hiába keres albérletet egy nagymama, aki súlyosan fogyatékos unokáját gondozza. A 30 éves férfi képtelen ellátni magát. Az unokát születése óta a nagymama gondozza, mert az anyja nem volt hajlandó ellátni a beteg gyerekét. Az asszony elmondása szerint egyetlen pillantásából is tudja, mit szeretne az unokája.

Az előző albérletükből azért kellett menniük, mert a megemelt díjat már nem tudták fizetni. Most az asszony fiának kis házában húzzák meg magukat. Emiatt azonban 5 gyerek - 8-tól 15 éves korúak - a padláson, apjuk pedig a pincében alszik.

A gyerekek csak aludni járnak a padlásra, napközben inkább kint vannak az udvaron, ott játszanak. Bár igyekeznek segíteni, és szívesen játszanak is a beteg rokonnal, de nekik sem könnyű a helyzetük.

A 63 éves asszony egyre nehezebben tudja ellátni a beteg férfit, aki még az ételt is csak tőle fogadja el. A család bármilyen segítséget elfogadna, ami kicsit szebbé tenné Dénes életét, de a legfontosabb egy külön lakás lenne.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
gyilkossag.jpg

Gyűjtésbe kezdtek a gyermekeit elvesztő, sokkos állapotban lévő anyának

A nagymama főnöke kezdett gyűjtésbe, hogy segítsen nekik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

Még mindig nem tudta kihallgatni a rendőrség és továbbra is kezeléseket kap az anya, akinek férje egy hete ölte meg 7 és 9 éves gyerekeiket, majd magával is végzett Tatabányán - hangzott el az RTL híradójában. A sokkos állapotban lévő asszonyban azóta az édesanyja tartja a lelket. Ő egy bécsi magyar étteremben dolgozik a nyugdíj mellett. Főnöke gyűjtésbe kezdett, hogy segítsen nekik.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
wichmann-mecsesek-01.jpg

Mécsesekkel gyászolják Wichmann Tamást egykori kocsmája bejáratánál

A helyen ma már pizzéria működik, de úgy tűnik, a törzsvendégek nem felejtenek.
Láng Dávid - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

Szerdán késő este érkezett a szomorú hír, hogy meghalt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója.

Pár nappal korábban töltötte be a 72. évét, és tavaly nyár végén árulta el a nyilvánosságnak, hogy rákkal küzd.

Januárban már nyíltan beszélt arról, hogy a gyógyulása esélye nulla, a hónap végén pedig a Pesti Hírlapnak adott egyik utolsó interjújában a következőket mondta:

„Kevesen tudják, de nekem minden nap, sokszor minden pillanat maga a pokol. Olyan fájdalmaim vannak, hogy legszívesebben üvöltenék. Szedem a gyógyszereket, de az sem segít. Negyven kilót fogytam, most is kórházban vagyok, újabb kezelésre várok, de már nem a gyógyulást, inkább a kínok végét várom”

hirdetés

A január 16-i Év Sportolója Gálán még részt vett, itt megkapta a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság Életműdíját, valamint a róla szóló Magyar lapát című portréfilm díszbemutatóján is ott volt az Urániában, ahol a közönség hosszú percekig tartó vastapssal fogadta.

A versenysporttól való visszavonulása után pár évvel nyitotta meg kocsmáját a Kazinczy utcában, ami hamar ikonikus hellyé vált.

Rántott húsos szendvicséről legendák szóltak, a bulinegyed kialakulása után pedig ez maradt jóformán az utolsó bástya a környéken, amit nem szálltak meg a turisták – hiszen a legtöbben még a létezéséről sem tudtak.

Amikor 2018 júniusában Wichmann bejelentette, hogy bezárja a kocsmát, még nem beszélt a betegségéről, de az sokat mondó volt, hogy úgy fogalmazott: "Inkább ez szűnjön meg, mint az élet."

A bejelentés másnapján elmentünk a helyre, hogy megnézzük, hogy búcsúznak tőle a törzsvendégek – a riportot itt olvashatod:

A kocsma helyén azóta olasz pizzéria nyílt, aminek nem sok köze van az eredeti szellemiséghez. Mégis, az egykori tulajdonos halála utáni napon sorra jelentek meg a mécsesek a bejáratnál.

A megható gesztus azt mutatja: a törzsközönség nem feledkezett meg róla, mi volt a Kazinczy és a Király utca sarkán 35 évig.

A Wichmannban 2017 őszén, még a bezárás bejelentése előtt forgattunk is, a videót itt nézheted meg:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!