hirdetés
kepez-1.jpg

Az eddigi leglátványosabb szonárképek érkeztek az elsüllyedt hajóroncsról

Terrorelhárítási Központ sajtótájékoztatóján mutatták be a képeket.
Kép: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2019. június 03.


hirdetés

A GoogleEarth képéből és szonárfelvételből készített montázst mutattak be a Margit hídnál elsüllyedt Hableány turistahajóról a Terrorelhárítási Központ sajtótájékoztatóján, hétfőn.

A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.

A búvárok először május 30-án este merültek le, ekkor még mozogni is alig lehetett a vízben. Az alámerülő búvár a sodrás miatt még a létrát sem tudta elhagyni. Később sem sikerült érdemi munkát végezniük a víz alatt, hétfőn azonban a búvár már el tudta hagyni a létrát és meg is próbálkozik a hajótest felderítésével. Ez már egy közös koreai-magyar merülés.

Lapozz a képekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
dunai-hajobaleset-mti-foto-1000x666.jpg

Friss hír érkezett a hajóbaleset egyik kórházban fekvő sérültjéről

Egyelőre nem tudni, hogy a 66 éves túlélő mikor utazhat haza.
Címkép: MTI/Soós Lajos - szmo.hu
2019. június 02.A Blikk értesülései szerint már jobban van a dunai hajóbaleset egyetlen még kórházban lévő túlélője.

A lap azt írja, hogy Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter találkozott a 66 éves túlélővel a budapesti kórházban, ahol jelenleg is ápolják. A külügyminiszter a találkozó után az újságíróknak számolt be arról, hogy

a Li nevű túlélő még alig tud beszélni a kimerültség miatt és egyelőre nem tudják, hogy mikor hagyhatja el a kórházat. Az intézmény pedig azt a tájékoztatást adta, hogy Li állapota ugyan kielégítő, de ahhoz, hogy hazamehessen a kórházból még nem épült fel eléggé.

A Dunán szerda este történt tragédia, amikor a dél-koreai turistákat szállító Hableány nevű hajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütköztek. A Hableány utasai közül 7 ember meghalt, 7 embert sikerült kimenteni, 21 embert viszont még eltűntként keresnek. A kishajó roncsa jelenleg a Duna fenekén van, nemrég előkerült egy felvétel róla, amin látszik, hogy az oldalán fekszik.

A roncsot még nem tudták kiemelni a Dunából az erős sodrás és a magas vízállás miatt. Várhatóan hétfőn tudnak lemerülni majd a búvárok. A tragédiával kapcsolatban letartóztatták a Viking Sigyn ukrán kapitányát, a 66 éves férfi 15 milliós óvadék ellenében szabadlábon lehet, de ebben az esetben bűnügyi felügyeletbe kerül, vagyis nem hagyhatja el Budapestet, és nyomkövető eszközt helyeznek rá.


KÖVESS MINKET:hirdetés
ercsi.jpg

Kiderült, hogy csak egy holttestet találtak a Dunában, Hartánál

Egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a múlt hét szerdán tragédiát szenvedett Hableány hajó eltűnt utasai vagy magyar személyzete közül találtak-e meg valakit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 03.A hétvégén több holttestet találtak a Duna Ercsi alatti szakaszán – értesült a Magyar Nemzet több, egymástól független forrásból.

Később jött a hír, hogy délelőtt 11 után Mohácsnál is találtak egy holttestet.

A 24 megkereste az ORFK-t a hír kapcsán. Gál Kristóf az ORFK szóvivője a lapnak határozottan cáfolta, hogy holttestek kerültek volna elő Ercsinél. A másik értesülést viszont megerősítette, hogy találtak egy holttestet , de nem Mohácsnál, hanem Harta térségében. Az ő azonosítása még tart.

Korábban két holttestet a Lánchíd és az Erzsébet híd között, kettőt a Nemzeti Színház közelében, kettőt a Kopaszi-gátnál, egyet pedig Budatéténynél emeltek ki a folyóból. Az utolsó hírek szerint legkorábban hétfőn merülhetnek újra a búvárok a roncshoz, a hajótest leárnyékolása után.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
oceanjaro-velence.jpg

Félelmetes hajóbaleset történt Velencében is: elszabadult egy óceánjáró

A kikötőben ütközött neki egy kis turistahajónak, többen megsérültek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 02.Nincs szerencsés hónapja a hajókapitányoknak. A budapesti tragédia a világsajtót is megrázta, most pedig egy újabb, ezúttal olasz balesetről írnak a lapok.

Vasárnap reggel egy óceánjáró kapitánya motorhiba miatt adott le vészjelzést, ráadásul a 275 méteres, 60 ezer tonnás monstrum sebességben maradt - számolt be a vontató hajókat üzemeltető társaság vezetője, Davide Calderan.

Ugyanis két vontatóhajó érkezett a helyszínre, hogy segítsen megakadályozni a Guidecca-csatornában megállíthatatlanul száguldó óceánjárót.

Azonban rendkívül szerencsétlen módon a két vontatókábel elszakadt és az óriás egyenesen a velencei kikötő irányába tartott, ahol egy ünnepség miatt számtalan mit sem sejtő hajó gyülekezett.

A katasztrófát végül az előzte meg, hogy mivel időben észlelték a problémát a fedélzeten, a kapitány folyamatos, több mint 10 percig tartó dudálással hívta fel a figyelmet a közeledő összeütközésre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hajo.jpg

TEK-sajtótájékoztató: még nem döntötték el, hogy a holttestekkel együtt próbálják-e meg kiemelni a Hableányt

A mentésnek két lehetséges forgatókönyve van.
Kép: szmo - szmo.hu
2019. június 03.Sajtótájékoztatón számolt be a dunai hajóbaleset utáni mentési munkálatokról a feladattal megbízott TEK főigazgatója, Hajdu János vezérőrnagy hétfőn.

Elmondta: a hajó 9 méter mélyen fekszik egy olyan részen, ahol a pillérek miatt a jelenleg 12 és 15 fok közötti hőmérsékletű víz sebessége 4 méter per másodpercre gyorsul fel.

A szakember azt mondja, a mentésnek két lehetséges forgatókönyve van.

Az egyik szerint előbb a hajóban rekedt holttesteket próbálják meg felhozni búvárok, míg a másik megoldás az lehet, hogy a hajót benne a holtestekkel emelik ki.

Jelenleg az 50 tonna felemelésére képes Táncsics úszódaru tartózkodik a helyszínen , a mentőcsapatok a 200 tonnára is képes Clark Ádám darura várnak, de az még a jelenlegi vízállásnál sem tud átbújni a hidak alatt, ami a jelenleg állás szerint néhány nap múlva lesz lehetséges.

Magyar és koreai búvárok is dolgoznak a helyszínen, akik biztonsági okokból a hajóroncs belsejébe nem próbálnak meg bejutni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x