hirdetés
puli-space-technologies.jpg

Az Aranycsapatot is eljuttatná a Holdra a NASA-díjas Puli Space időkapszulája

A Puli Space több ezer oldalnyi üzenete lehet az első magyar hasznos teher, amely eljut a Holdra.
Címkép: Facebook/Puli Space Technologies - szmo.hu
2020. október 02.


hirdetés

A közeljövőben induló holdi robotikus felderítő expedíciókon a tudományos-műszaki kísérleteken és berendezéseken kívül kulturális-művészeti projektek is ott lesznek a fedélzeten. A Puli Space Technologies Téridő plakettjén több ezer oldalnyi üzenet juthat el a Holdra. Az örökkévalóságnak szóló történetek sorát az Aranycsapat emlékezete és az informatikai világ két jelentős szereplőjének, az IDC és az IVSZ–Szövetség a Digitális Gazdaságért bemutatkozása indítja.

Fókuszban a Hold

A Hold újra az érdeklődés középpontjába került, ugyanis

a NASA Artemis programja 2024-re, 55 évvel az Apolló 11 történelmi küldetése után, tűzte ki az újabb emberes Holdra szállást.

Ennek előkészítésén nem csak az Egyesült Államok dolgozik gőzerővel, egy gyorsan növekvő nemzetközi közösség munkálkodik azon, hogy égi kísérőnkön fenntartható módon teremtsük meg az emberiség állandó jelenlétét.

hirdetés

Ehhez ugyanúgy ember nélküli küldetések kellenek az első körökben, ahogy az Apollo programban is robotikus felderítőkkel készítették elő a holdraszállást (Lunar Orbiter, Ranger, Surveyor programok).

A tervezett kínai, indiai, orosz, japán, arab és német-izraeli expedíciók mellett a NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services, Kereskedelmi holdi hasznos teher szolgáltatások) programjában magáncégek által fejlesztett leszállóegységek is indulnak.

Időkapszulák a Holdon

Ezeken a robotikus felderítőkön a tudományos-műszaki kutatás mellett kulturális-művészeti alkotások, időkapszulák is a Holdra készülnek. A MoonArk négy független hengeres kamrából áll, amelyek több száz képet, verset, zenét, és nanoobjektumot tartalmaznak. A Hold Galéria pedig egy nemzetközi együttműködésen alapuló alkotás, amely 100 apró műtárgyat szándékozik elindítani a Hold felé 10 x 10 x 1 cm-es elrendezésben.

A Puli Téridő Plakettje

A Puli Téridő Plakettje szeretné megőrizni a jövőnek az olyan történeteket, amelyek értékesek és izgalmasak, az olyanokat, amelyek bemutatják napjaink világát, életét, legyen szó személyes vagy közösségi emlékekről, céges bemutatkozásról.

A Puli Téridő plakett projektje keretében a történeteket „Holdjegyzetek” formájában felviszik egy keramikus mikrofilmre, és ennek alumínium másolatára, amelyek több tízezer évig is olvashatók maradnak.

Ezután a keramikus mikrofilmet elhelyezik a Memory of Mankind (MOM) időkapszulában, Európa legrégebbi sóbányájának mélyén, Hallstattban. A Puli alumínium Téridő plakettje pedig, rajta az örökkévalóságnak szóló üzenetekkel, a NASA 11 tudományos műszerével együtt utazik a Holdra, az Astrobotic cég Peregrine nevű leszállóegységének fedélzetén, amely véglegesen a Holdon marad.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

A covid-19-nél is veszedelmesebb fertőzés, a szuperbaktérium fenyegetheti az emberiséget

Azoknak lesz igazuk, akik szerint a koronavírus-világjárvány csak a kezdet?
MTI/EPA/Olafur Steinar Gestsson - szmo.hu
2020. október 15.


hirdetés

Még nem látható körülbelül sem, hogy mikor fog kilábalni a világ a koronavírusból, a szakemberek előtt máris egy újabb globális járvány réme sejlik fel, amely jóval lassabban, kevésbé látványosan, ám annál kitartóbban terjed. Ennek a kórokozói az antibiotikum-rezisztens baktériumok, amelyek az embereknél és a tenyészállatoknál szinte korlátlanná vált antibiotikumok alkalmazása miatt szaporodtak el.

Az amerikai betegség-ellenőrzési és megelőzési központ (CDC) adatai szerint évente mintegy 3 millió amerikait fertőznek meg a szuperbaktériumok, és 35 ezren bele is halnak a fertőzésbe.

Világszerte évente 700 ezerre tehető a szuperbaktériumok okozta halálesetek száma, és az Egészségügyi Világszervezet szerint 2050-re az áldozatok száma elérheti az évi 10 milliót

– írja a Sciencealert .

Az antibiotikumok túl gyakori használata mára oda vezetett, hogy egy sor bakteriális fertőzés, köztük a gonorrhea, a tüdőbaj és a szalmonella egyes fajtái szinte kezelhetetlenné váltak, mert az antibiotikumokat túlélő baktériumok ellenálló-képességet fejlesztenek ki a gyógyszerekkel szemben.

hirdetés

Évente máris 230 ezren halnak meg antiobiotikum-rezisztens tuberkulózisban. De végzetessé válhat az E. coli baktérium egyik válfaja is, amely főként fiatal nőknél több millió húgyúti fertőzést okoz évente, és ha a fertőzés kezelhetetlenné válik, egy egyszerű hólyaghurut is veseelégtelenséghez és halálhoz vezethet.

Steffanie Strathdee, a San Diego-i egyetem professzora szerint

a szuperbaktérium okozta járvány már itt van, csak nem figyelt fel rá a világ, mert a koronavírussal ellentétben nem robban be egyik pillanatról a másikra, hanem csendben lopakodik.

Tom Frieden, a CDC korábbi igazgatója, a Resolve to Save Lives globális egészség-stratégiai szervezet vezetője úgy véli, a nemzetközi orvostársadalomnak különös figyelmet kell fordítania arra, hogy ezek a fertőzések miként terjedhetnek ilyen mértékben a kórházakban és más egészségügyi intézményekben.

A koronavírus-világjárvány megfékezésére tett lépések még súlyosbíthatják is a problémát.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
virtual-2223889_1280.jpg

Lehet, hogy egy szimulált világban élünk, csak még nem tudunk róla?

Újra előkerült az úgynevezett Bostrom-trilemma.
Fotó: Needpix - szmo.hu
2020. október 14.


hirdetés

A valóságos és a virtuális világ közötti különbség eltűnése gyakran foglalkoztatja korunk íróit, filmeseit, elég csak a Mátrixra, vagy a Truman Show-ra gondolni. A téma annyira a levegőben van, hogy még komoly tudósok is foglalkoznak vele.

2003-ban Nick Bostrom, az oxfordi egyetemi filozófusa azzal a meghökkentő, egyben nyomasztó elmélettel állt elő, hogy a mi valóságunk nem más, mint egy számítógépes szimuláció, amelyet egy nálunk fejlettebb civilizáció talált ki. Elméletének háromféle megközelítése volt, amelyek közül az egyiknek Bostrom szerint igaznak kell lennie.

Az első szerint a civilizációk általában megsemmisülnek, mielőtt kifejlesztik a valóság szimulációjára való képességeiket. A második szerint a fejlett civilizációkat nem érdeklik a valóság-szimulációk. Végül a harmadik arról szólt, hogy majdnem biztosan egy számítógépes szimulációban élünk.

Most David Kipping, a Columbia egyetem csillagásza megvizsgálta a „Bostrom-trilemmát” és megállapította, hogy 50% annak az esélye, hogy valóban egy szimuláció részei vagyunk

– idézte a Futurism.

hirdetés

Az amerikai kutató az első két állítást összevonta, mondván, hogy mindkettő ugyanoda vezet: nem szimulációban élünk, mert a kihalás vagy a közömbösség miatt egyaránt hiányoznak azok az adatbázisok, amelyekkel ezt meg lehetne valósítani.

Kipping elmélete az, hogy a valóságnak minél több rétegébe ágyazzák be a szimulációt, annál kevésbé van szükség számítógépes forrásokra, hogy az meggyőző legyen. Tehát 50% körüli az esély arra, hogy Bostrom elmélete helytálló. De ha az emberek akarnának ilyen szimulációt létrehozni, egészen más lenne a helyzet, mert akkor a nagyjából egyenlő esély végleg eltolódna abba az irányba, hogy szinte bizonyosan nem vagyunk valóságosak.

Vannak, akik azt vallják, hogy a következő évtizedekben számítógépes ismereteink eljutnak arra szintre, hogy egyszer s mindenkorra kijelenthessük: szimulációban élünk-e vagy sem.

Egyelőre azonban meg kell elégednünk azzal, hogy nem tudjuk. Kipping szerint jelenlegi tudásunkkal nem bizonyíthatjuk, de nem is cáfolhatjuk egyik variációt sem, így maga a kérdés, mint tudományos felvetés valójában nem értelmezhető.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
amerikai-hadsereg-kutyak-kiterjesztett-valosag-szemuveg.jpg

Kiterjesztett valóság-szemüvegen keresztül adhatnak parancsot az amerikai hadsereg kutyáinak a katonák

A technológia alapvetően megváltoztathatja a jövőben a harci kutyák alkalmazását a hadseregben.
Fotó: Command Sight/US Army - szmo.hu
2020. október 10.


hirdetés

Kiterjesztett valóság-szemüveget tesztelnek az amerikai hadseregben szolgáló kutyákon, amely lehetővé tenné, hogy a katonák ezen keresztül adhassanak parancsokat az ebeknek.

Az AR-szemüveggel az állatok úgy láthatják a valóságot, hogy a vezetőik által küldött virtuális elemek, jelek is megjelennek a szemük előtt. Ez hasznos lehet például a mentési műveletekben vagy a potenciális robbanóanyagok és veszélyes területek felismerésében is.

Az okoseszközöket egy seattle-i székhelyű cég, a Command Sight gyártja az amerikai hadsereg számára. A prototípus még vezetékekkel működik, de a szakemberek már dolgoznak a vezeték nélküli megoldáson is. Az első tesztalany a Command Sight alapítójának rottweilere, Mater volt, aki az első eredmények szerint "hihetetlenül jól" alkalmazkodott a szemüveghez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
trump-maszkban.jpg

Levette a Facebook Donald Trump egyik posztját, de ennél keményebb lépésekre is készülnek

Mark Zuckerberg nem akarja, hogy az elnökválasztás alatt megismétlődjenek a 2016-os események. Mint kiderült, az oroszok máris akcióba lendültek.
Fotó: MTI/EPA /Pool/Ken Cenedo - szmo.hu
2020. október 10.


hirdetés

Zuckerberg már szeptember elején közölte, hogy egy héttel a választások előtt nem fogadnak el új politikai hirdetéseket, és törlik azokat a posztokat, amelyek megpróbálják elriasztani a szavazókat, például olyasmivel ijesztgetik őket, hogy aki elmegy voksolni, az koronavírus-fertőzést kap.

Most bejelentették, hogy ennél is tovább mennek.

Minden politikai hirdetést letiltanak a Facebook oldalairól a szavazóurnák november 3-i bezárása után, a hírfolyam tetején pedig figyelmeztetést tesznek közzé: csak akkor lesz a választásnak győztese, ha azt megbízható médiumok bejelentik.

Ez utóbbiak közé sorolják a két tekintélyes hírügynökséget, a Reuterst és az AP-t, a végeredmény után érdeklődő felhasználókat az ő oldalaikra irányítják – írja a New York Times.

Bejelentették azt is, hogy törölni fognak minden olyan oldalt vagy csoportot, amely nyíltan közösséget vállal a QAnon nevű Trump-párti, összeesküvés-elméleteket hirdető mozgalommal.

hirdetés

A 2017-ben alakult QAnon-t a Facebook már indulásakor letiltotta, de különböző kerülőutakon mégis beférkőztek a hírfolyamba. Különösen aktívvá váltak a koronavírus-járvány kitörése óta, fő céljuk, hogy megingassák az emberek bizalmát az egészségügyi rendszerben.

A Facebook 5 milliárd dollárt költött a cég biztonsági részlegének megerősítésére, hogy ne történhessen meg újra az, ami a 2016-os választások alatt.

Akkor ugyanis a közösségi oldal rendszerét felhasználva rengeteg célzott hirdetéssel próbálták a bizonytalan szavazókat otthon tartani a „billegő államokban”, miközben orosz trollok álhírekkel árasztották el a hírfolyamot. Az ügy miatt Mark Zuckerberget még a Kongresszus elé is beidézték.

Az oroszok most is készülnek.

Két héttel ezelőtt a Facebook illetékesei arról számoltak be, hogy három olyan dezinformációs hálózatot is lelepleztek, amelyek az orosz titkosszolgálatokhoz, valamint ahhoz az Internet Research Agency nevű szentpétervári trollfarmhoz köthetőek, amely a 2016-os orosz beavatkozást irányította.

Az elmúlt fél évben már 120 ezer olyan bejegyzést töröltek a Facebook és az Instagram oldalairól, amelyeket a választásokba való beavatkozásnak minősítettek.

Ráadásul most Trump sem könnyíti meg a helyzetet azzal, hogy lebegteti, elfogadja-e majd a választási eredményt, és a levélszavazások miatt máris csalásról beszél.

Zuckerberg továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a szólásszabadságra hivatkozva nem kérik számon a közéleti szereplők beszédeinek igazság-tartalmát. Ennek ellenére

a hét elején törölték a kórházat éppen elhagyó Trump egyik posztját, amiben arról értekezett, hogy az influenza halálosabb, mint a koronavírus.

Monica Bickert, a Facebook globális politikai igazgatóságának vezetője erről azt mondta, ezt a bejegyzést szerzőjére való tekintet nélkül vették le az oldalról. A pandémia tagadása vagy horderejének kicsinyítése eddig is tabunak számított a Facebookon, és Donald Trump posztjára is ezt a szabályt alkalmazták.

A Facebook a mostani szigorításaival egyébként még mindig a többi közösségi médiumok után kullog.

A Twitter például már egy évvel ezelőtt letiltott minden politikai reklámot az oldalról. Jack Dorsey vezérigazgató azzal indokolta a döntést, hogy túlságosan terjedhet általuk a félretájékoztatás, amelynek „kezelésére napjaink demokratikus infrastruktúrája nincsen felkészülve.” 

Szeptemberben a Google is bejelentette, hogy november 3-a után betilt minden politikai reklámot.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!