hirdetés
baba.jpg

Az anyát büntetik, ha a gyerek nem hajlandó láthatásra menni

Volt, akinek minden pénze az ügyvédi költségekre ment el.
Abcúg, Zsilák Szilvia, Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. december 22.


hirdetés

Nem ritka, hogy egy bántalmazó kapcsolatból való kilépés után az anya húzza a rövidebbet, és a válás után még a gyerekét is elveszik tőle. Egy anya arról számolt be, hogy hamarabb büntették meg őt, mert a gyereke nem volt hajlandó láthatásra menni, mintsem elővették volna az apát szexuális abúzus miatt. Egy másik anya pedig arról beszélt, hogyan hurcolták meg a hatóságok a szexuálisan bántalmazott fiát, akit még szembesítésre is kényszerítettek az apjával.

Az utóbbi időkben két olyan megrázó ügy is napvilágot látott, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekelhelyezés és a láthatások megítélése során az állami hatóságok valamit nagyon rosszul csinálnak:

Novemberben egy anya osztotta meg a nyilvánossággal, hogy az ikerlányait nyolc hónapja csak vasrácson keresztül tudja látni, mert az apa önkényesen elzárta tőle őket. Mindezt az apa a rendőrség és a gyámhatóság tudtával teszi.

Nemrég pedig egy börtönből frissen szabadult férfi verte agyon két gyermekét, akik láthatáson voltak nála. A férfi azért ült börtönben, mert 2016-ban a feleségét egy kalapáccsal meg akarta ölni. Itt a bántalmazott nő is akarta, hogy az apa láthassa gyerekeit. Azonban komoly kérdéseket vet fel, hogy a bírósági szakértő miként bólinthatott rá arra, hogy az apa láthassa a gyerekeit, miután az megpróbálta megölni az anyjukat.

hirdetés

Két olyan anyával is beszéltünk, akik a gyermekeikkel az intézményi árulás áldozataivá váltak.

Egyikőjüktől azért vették el a gyerekeit, mert azok nem voltak hajlandóak kötelező láthatásra menni az apjukhoz.Az ő esetükben több szakértő is alátámasztotta, hogy a gyerekek szexuális abúzus veszélyének vannak kitéve. Egy másik anya pedig azért jelentette fel a volt férjét, mert a láthatásokon szexuálisan zaklatta a fiát. Azonban a hatóságok nem a bántalmazót, hanem évekig csak a gyereket hurcolták meg.

A hatóságok ritkán végeznek kockázatelemzést

"A bírók nem kapják meg azt a szakmai képzést, tudásanyagot, kompetenciát, ami alapján felismernék a bántalmazást. A végső szót pedig a szülők alkalmasságáról az igazságügyi szakértő mondja ki, noha a tudása, felkészültsége, kompetenciája csak arra teszi alkalmassá, hogy a pszichés problémákkal küzdő szülőt szűrje ki, a bántalmazót nem tudja. Egy bántalmazó veszélyességét nem tudja az igazságügyi pszichológus szakértő felmérni, mert az jobbára nem pszichés rendellenességgel jár, a legtöbb bántalmazó teljesen ép személyiségjegyekkel, pszichével rendelkezik– mondja Spronz Júlia, a nők elleni erőszak áldozataival foglalkozó Patent Egyesület jogsegély-szolgálatának vezetője. Úgy látja, hogy kockázatelemzést végző szakértőkre lenne szükség, illetve vannak országok, ahol a bírókat is megtanítják egy olyan elemzés elvégzésére, ami alapján ki tudják értékelni az elkövető veszélyességét.

Hatalmas probléma, hogy a bíróságok a gyerekelhelyezési perekben figyelmen kívül hagyják, hogy az anya ellen az apa elkövetett-e bármilyen erőszakot. Az egy axióma, kiindulási feltétel a rendszerben, hogy a gyerek érdeke az apával való kapcsolattartás. Mindig, minden körülmények között.

Spronz Júlia segítségét kértük abban, hogy vezesse le, hogyan fajulhat odáig a helyzet, hogy a bíróság végül a bántalmazó félnek ítéli oda a gyereket. A szakértő szerint ez egy rendszerprobléma, hetente érkeznek hozzájuk ilyen megkeresések, de messze nincs annyi kapacitásuk, hogy minden hozzájuk fordulónak segíteni tudjanak. “Sőt, ha az anya szexuális abúzussal vádolja meg az apát, akkor még inkább valószínű, hogy a gyereket az apának ítéli a bíróság” – mondja Spronz Júlia.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szexuális abúzus vádja esetén, az ügy nagy eséllyel zárul anélkül, hogy megállapítanák a bűncselekmény elkövetését, és felelősségre vonnák a bántalmazót. Ha pedig az anya korábban szexuális abúzussal vádolta az apát, akkor a gyerekelhelyezési perben ezt hátrányként fogják értékelni. Már csak az anya alaptalan vádjaként marad meg, aki olyan mélyre süllyed, hogy még ezt is beveti az apa ellen a bosszú jegyében.

A további problémát pedig az okozza, hogy az abuzált gyerek általában nem kívánkozik az őt zaklató apa társaságába,

emiatt a kapcsolattartás mindig akadályokba, problémákba ütközik. Minthogy a magyar rendszerben a kapcsolattartás biztosítása az anya (gondozó szülő) objektív felelőssége, így annak a meghiúsulása neki felróható. A sorozatos kapcsolattartási problémák az anya nevelési alkalmatlanságát bizonyítják a bíróság számára, innen pedig egyenes út vezet odáig, hogy elvegyék a szülői felügyeleti jogát.

Megfenyegette, hogy soha többé nem láthatja a gyerekeit

Az egyik interjúalanyunk, Judit mára elvesztette a felügyeleti jogát a gyermekei felett. Minden esetben elvitte a gyerekeit a kötelező láthatás helyszínére, ők azonban nem voltak hajlandóak az apjukkal lenni. A gyerekek annak ellenére kerültek az apához, hogy több szakértői vélemény is alátámasztotta, hogy szexuális zaklatás veszélyének vannak nála kitéve. Az apa viszont, miután hozzákerültek a gyerekek

nem tett eleget a törvényi kötelezettségének, és nem adta át láthatásra a gyerekeket, tőle valamiért mégse vették el a felügyeleti jogát.

Judit elmondása szerint a válással egy bántalmazó kapcsolatból lépett ki, akkoriban még nem is gondolta, hogy a gyerekeit is veszélyezteti az apjuk.

"Sosem vert meg, persze olyan volt, hogy lefogott, megszorította a csuklómat, és arra is kényszerített, hogy lefeküdjek vele esténként. Folyamatos kontroll alatt tartott, mindig el kellett számolnom azzal, ha találkoztam valakivel. Ellenőrizte a telefonomat, egyszer az egyik szülő este óvodai dolgok miatt rámírt, ezért rettenetes féltékenységi jelenetet rendezett. Random időpontokban felbukkant, és ha nem voltam otthon, akkor azt keményen számon kérte rajtam. Elérte, hogy szépen fokozatosan elzárjon a külvilágtól, nem találkozhattam a barátaimmal és a családommal sem2 – mondja Judit.

Az elején nem mutatott semmi jel arra, hogy bántalmazóval van dolga, mire felismerte, már megszületett az első közös gyermekük, akivel zsarolni tudta. „Folyamatosan azzal fenyegetett, hogy ha elválok, elintézi, hogy soha többé ne láthassam a gyerekemet.” Mivel a volt férje vezető beosztásban dolgozik egy cégnél, a fenyegetéseket komolyan vette.

Látlelet nélkül a rendőrség nem segített

Ahogy teltek az évek, Judit nem bírta tovább elviselni a bántalmazásokat, egy veszekedés után fogta a gyerekeket, (addigra már több közös gyerekük is született), és eljött a férjétől. A rendőrségen feljelentést tett, azonban azt rögtön közölték vele, hogy látlelet nélkül nem tudnak mit tenni. “A szóbeli bántalmazásról, fenyegetésekről, és a házasságon belüli nemi erőszakról nehéz látleletet vinni” – mondja az anya.

Juditék egy szál ruhában jöttek el a korábbi otthonukból, neki nagy szerencséje volt azzal, hogy a családja mellette állt, sok nő azért nem tud kilépni a bántalmazó kapcsolatból, mert egyszerűen nincs hová mennie.

Nem alszok apával, mert bökdös

A bíróság ideiglenes döntéssel az anyához helyezte a gyerekeket, közös felügyeletet rendeltek el, az apának pedig láthatási jogot adtak. Az anya amikor észrevette a gyerekein a szorongás tüneteit, emiatt elvitte őket egy pszichológushoz, akinek elmondták, hogyan zaklatja őket az apjuk. A pszichológus a gyerekek állapota és a beszámolók alapján arra a következtetésre jutott, hogy szexuális abúzus áldozatai lettek.

"Utólag visszagondolva, voltak elszólásai a gyerekeknek, de nem gondoltam, hogy bármi ilyen az én családomban megtörténhet, ilyesmit az ember a tv-híradóban hall.

Amikor az egyik gyerek azt mondta, hogy »Nem alszok apával, mert bökdös«, arra gondoltam, hogy csak sokat forgolódik" – mondja az anya.

A pszichológus véleményét Judit odaadta a gyámhivatalnak és a gyermekjóléti szakszolgálatnak is, akiknek hivatalból kellett volna intézkedniük, de nem tették. Miután az anya feljelentést tett, a gyámhivatal által kiküldött szakértő azt állapította meg, hogy az anya az apa ellen neveli a gyerekeket, ami felülírta a pszichológus véleményét. A gyerekek egy igazságügyi szakértőnek is beszéltek a szexuális abúzusról, amiben elmondták, hogy az apjuk a nemi szervéhez kényszerítette a fejüket.

A kötelező láthatás visszafelé nem működik

Az anya elmondása szerint ő mindig biztosította a törvényileg előírt láthatást az apa számára, és elvitte a gyerekeket az átadás helyszínére. Tudta, ha nem tesz eleget a törvényi kötelezettségnek, akkor a jog nem fogja megvédeni, és a gyerekei az apához kerülnek. A gyerekek addig el is mentek az apjukkal, amíg nem kellett ott aludniuk, utána viszont nem voltak hajlandóak. A gyámhivatal ezért többször is pénzbírsággal büntette az anyát, úgy gondolták, hogy az ő hibája, hogy a gyerekek nem mennek el az apjukhoz. „Ma úgy működik a gyámhivatal, hogy ha a gyerek nem akar elmenni a kapcsolattartásra, az kizárólag az anya hibája.”

A bíróság az elmaradt láthatásokra hivatkozva tudta elvenni az anya felügyeleti jogát, akinek csak láthatási joga maradt. “Érdekes módon, a kötelező láthatás visszafelé nem működik, pedig az apa nem biztosította a láthatást. Ő sosem volt hajlandó odaadni a gyerekeket, nem nyitott ajtót, nem tartózkodott otthon, de ezért őt senki sem büntette meg”

Az anyának az ügyvédek azt tanácsolták, hogy ha a gyerekeket külső helyszínen találja a kapcsolattartás idejében, akkor elviheti őket. Az egyik alkalommal az iskolából kifelé magával vitte a gyerekeket, a tanárok próbálták visszatartani, hiába mutatta nekik a papírokat. Egyszer rendőrök segítségével tudta elhozni a gyermekeit, egy idő után azonban az apa már a rendőröket sem engedte be a házba, nekik pedig arra nincs jogkörük, hogy bemenjenek és kihozzák a gyerekeket.

"Ezeket az eseteket mindig hivatalos levélben megírtam a gyámhivatalnak, ami ugyan megítélte nekem az egyik elmaradt láthatást, azonban az összes többivel nem történt előrelépés.

A rendőrség akkor tudna bármit tenni, ha a gyámhivatal legalább két alkalommal pénzbírsággal sújtaná az apát, onnantól minősül gyermek veszélyeztetésnek, ami már bűncselekmény" – mondja Judit.

Már csak a gyermekjóléti szolgálatnál láthatom a gyerekeimet

Amikor az anya látta, hogy kórosan soványak a gyerekei, kérte a gyámhivataltól, hogy emeljék ki őket. Kirendeltek egy pszichológus szakértőt, meghallgatták az anyát, az apát és a gyerekeket. A szakértői leírta, hogy a gyerekek súlyosan veszélyeztetve vannak az apánál, aki lelkileg és fizikálisan is bántalmazza őket, és az azonnali kiemelést javasolta a gyámhivatalnak. Azt is kérte, hogy tegyenek feljelentést az apa ellen, és amíg a folyamat le nem zárul, vonják meg az apa kapcsolattartási jogát is.

A gyámhivatal viszont úgy döntött, hogy nincs probléma, mert az iskolában a tanárok nem jelezték, hogy gond lenne a gyerekekkel. Az apa a helyi családsegítő pszichológusához vitte őket, aki megállapította, hogy jó helyen vannak a gyerekek, azonban nem kellene találkozniuk az anyával, mert az túlságosan felkavarja őket.

A gyámhivatal az utóbbi szakvéleménynek hitt.

"A volt férjem beadott egy újabb polgári pert a bíróságra, hogy vegyék el az összes szülői jogomat. Ugyanahhoz a bíróhoz került az ügy, aki egyszer már elvette tőlem a gyerekeket. A bírói ítélet szerint felügyelt kapcsolattartást kaptam, így már csak a gyermekjóléti szolgálatnál láthatom a gyerekeimet" – mondja az anya.

Nem vagyok hajlandó ebbe beleőrülni

"Judit a döntés ellen szintén fellebbezett, jelenleg a másodfokú ítéletre vár. „Az apjuk nem kötődik a gyerekekhez, ő birtokolni szeret. Másrészt így egy életen át bántani tud engem, attól függetlenül, hogy már nem vagyunk együtt. Egy anyának ezzel lehet a legjobban fájdalmat okozni” – mondja Judit.

A család megtakarításai mennek el, hogy meg tudják fizetni az ügyvédeke. Ahhoz, hogy valaki ilyen helyzetből talpra tudjon állni, lelki támogatás kell, valamint sok pénz.

Ezért is halljuk azokat a tragédiákat, hogy meghal az anya és a gyerek is, mert sokaknak nincs kiút. Amikor egy nő elmegy a gyámhivatalba segítséget kérni, nem azt kap, hanem elvágja a saját torkát. Előttem állnak azok a példák, amikor az anya nem tudta elviselni ezt a terhet, depressziós lett, és végül erre hivatkozva vették el tőle a gyereket. Nem vagyok hajlandó ebbe beleőrülni, mert nekem még dolgom van, és ezeket a gyerekeket vissza kell kapnom, bármennyi időbe is telik – mondja az anya.

Csak a kisfiúra volt kíváncsi az apa

Egy másik bántalmazott anya, Zsuzsanna fiatalon ment férjhez, a házasságukból több gyermekük született, a legkisebb gyerek születése után váltak el. Zsuzsanna szerint férje állandóan csalta, rengetegszer bántalmazta szóban, és egyszer fizikailag is. Az ő esetükben könnyen ment a gyerekek elhelyezése, a válás után az anyánál maradtak, a volt férje pedig ritkán kereste a kapcsolatot a gyerekeivel. Azonban évekkel később az apa azzal a kéréssel állt elő, hogy szeretne a legkisebb gyermekével több időt együtt eltölteni. Miután a fiú elmondta az anyának, hogy az apa ezeken a láthatásokon szexuálisan zaklatja, Zsuzsanna feljelentette a volt férjét, aki jó kapcsolatokat ápolt a rendőrséggel.

A hatóságok évekig csak a gyereket hurcolták meg, aki kénytelen volt többször vallomást tenni, és még szembesítésre is kényszerítették az apjával.

Arra kérte, hogy csinálja ugyanazt a feleségével, amit ő csinál

"Gimnazista volt a fiam, amikor nyíltan beszélt arról, hogy mi történt vele ezeken a láthatásokon. Elmesélte, hogy kezdetben csak gyengédségnek tűnő dolgok voltak, ami egy idő után már erőszakba torkollott. A volt férjem és a párja a kisfiam előtt szeretkezett, előfordult, hogy a nő majdnem kielégítésig simogatta őt fürdetés közben.

A férfi felkeltette éjszaka a fiamat, és arra kérte, hogy csinálja ugyanazt a feleségével, amit ő csinál, annak viszont már ellenállt a nő és a fiú is, hogy megtörténjen a behatolás. Az apja azzal zsarolta, hogy ha nem megy, akkor nem fizet több gyerektartást. A kisfiú pedig tudta, hogy a testvérei rettenetesen féltek az apjuktól, úgy gondolta, hogy azzal minket véd, ha elmegy a láthatásokra, és nem szól egy szót sem"– idézi fel Zsuzsanna.

Miután Ákos elmondta neki, hogy mire kényszerítette az apja, az anya rögtön feljelentést tett a helyi rendőrségen.

"A rendőr azt tanácsolta, hogy » Anyuka ezt jól gondolja át, mert ebből még nagy baja lehet«. Ez nem tántorított el, akkor még nem féltem attól, hogy ebből nekem lesz bajom. Gondolom, nem gonoszságból mondta, azt hitte a rendőr, hogy csak bosszút akarok állni, ami ugye bűncselekmény. De ha ezzel egy kevésbé tanult, kevésbé magabiztos édesanya szembesül, akkor ez könnyen elriasztja, az anyák kilencven százaléka elszaladt volna, én nem" – mondja az anya.

Szerencsére egy olyan időszak volt, amikor a férje el volt foglalva a munkájával, és Ákosnak sikerült megállapodnia az apjával, hogy csak akkor megy majd a látogatásokra, ha szeretne.

Elveszett feljelentés

Az ügy átkerült a megyei rendőrkapitányságra, azonban a feljelentésről szóló levél hetekre elveszett. “Mondtam, hogy addig nem megyek el, amíg meg nem lesz a levél, az egyik rendőr azt mondta, hogy ha egy hétig ott leszek, sem lesz meg. Egy napra beköltöztem a rendőrségre, és a levél meglett.”

Mivel a bűncselekmény egy másik megyében történt, ezért az ügy átkerült az illetékes megye rendőrkapitányságára. Összeférhetetlenség miatt azonban kizárták a megyeszékhelyet, mert az apa egyik jó barátja volt a kapitány. Végül Zsuzsanna lakóhelyétől több mint kétszáz kilométerre került az ügy.

Abba a városba kellett menniük, ahol az erőszak történt

Ákost és az anyát abba a városba hívták vallomást tenni, ahol az apa lakott, és ahol az erőszak történt. “Rettenetesen féltünk, azt mondta a lányom, hogy ha apa rájön, hogy feljelentettük, akkor azonnal agyonlő minket. Nem ajánlottak fel védelmet, vagy egy rejtettebb helyet, az egy kisebb város, mindenki lát mindent. Még a kocsit sem mertük a rendőrség előtt leparkolni.”

Bár nem voltak gyerekbarátak a körülmények, egy fiatal rendőrtiszt, aki felvette az anya és a fiú vallomását, megértő volt velük.

“A meghallgatáson két rendőrtiszt kérdezte a fiamat, aki teljesen megnyílt nekik, akkor még hitt abban, hogy a rendőrség segíteni fog.”

Miután felvették a vallomást, megkérdezték a városi kapitányságot, hogy érvényesnek tekinthető-e. A törvény szerint a gyermek nem maradhatott volna egyedül két rendőrtiszttel, jelen kellett volna lennie a gyámhatóság emberének. “A vallomást végül elfogadták, mi pedig reménykedtünk, hogy csak egyszer kell vallomást tenni.”

Az apát sokáig meg sem hallgatták, csak a gyereket nyúzták

Nagyon lassan haladt a vizsgálat, mert mindenhol érdekeltsége volt az apának. Az ügyet végül egy másik városba helyezték. A rendőrségen újból kihallgatták a gyereket, teljes részletekbe menőkig kifaggatták, például arról kérdezték, hogy milyen színű volt a függöny a hálószobában. “Ez már nyúzás volt, nem segítség, ráadásul a gyereket megfélemlítette a kihallgató tiszt” – mondta az anya.

A gyereknek kirendeltek egy hatósági pszichológust a fővárosban, aki megállapította, hogy a gyerek valósakat állít, és megtörtént az erőszak.

Azonban a rendőrség még számos kérdésre kíváncsi volt, ezért újból kihallgatták. Végül azt mondták, hogy ez mind nem elég, szembesíteni kell az apjával. Az ügyész a szembesítés nélkül nem látta a vádat megalapozottnak, hogy felterjessze az ügyet a bíróságra. Ákos közben már pszichológushoz is járt, mert egyre rosszabb állapotba került, hiszen látta, hogy senki sem segít neki, az első rendőrtiszten kívül.

Az anya nem vitte el a szembesítésre a fiát

Úgy gondoltam, hogy a gyerek sokat sérülhet, féltettem a bántalmazójával való találkozástól. A rendőrök mondták, hogy az ügynek annyi, ha nem viszem el a gyereket. Írtam egy hivatalos levelet, amiben a gyerek lelki állapotára hivatkozok, és hogy már többször is tett vallomást.

Ennek az lett a következménye, hogy elvették a szülői jogait az ügyben, nem lehetett a gyereke mellett a kihallgatáson, helyette kijelöltek egy gyámot.

A szembesítésen nem jelent meg a gyám, ha az anya nem tud megfizetni egy jó ügyvédet, akkor a gyermek egyedül állt volna az apjával, a bíróval, a kihallgató tisztekkel és az ügyésszel szemben. A gyerek bátran kiállt, és elmondta, hogy mi történt, és nem vonta vissza a vallomását, amire folyamatosan kérte a szembesítésen az apja és az ügyvédje.

Az iskola nem tolerálta, hogy évekig húzódik az ügy

Két év után az apa és annak a felesége vádlott lett. Zsuzsannáéknak a harmadik év végén kellett újból megjelenniük a bíróságon, ahol kihallgatták a gyereket. A bíróság azt ígérte, hogy idén ősszel ítéletet hoznak, azonban a férje egészségügyi okokra hivatkozva elhalasztotta a tanúvallomását. A bíró azt ígérte, hogyha ez továbbra is így megy, akkor igazságügyi szakértőt fog kirendelni hozzá. Zsuzsanna most abban reménykedik, hogy jövő év elejére végre megszületik a döntés, “egészen addig, amíg nem születik ítélet, nem tudunk továbblépni.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
meghan-harry-megxit.png

Meghan „Kardashian” Markle fél kézzel lenyomta az angol királynőt az Insta-vezérelt, új világban

Legalábbis ezt lehet kiolvasni a brit lapok cikkeiből és a kommentek tízezreiből. Harry és Meghan faképnél hagyták a királyi családot, irány Hollywood, de továbbra is a brit kisember adójából dőzsölnének. A királyság végének a kezdete, vagy egy új, globális Insta-királyi pár születése? Vélemény. 
Hargitay Judit - szmo.hu
2020. január 14.


hirdetés

Szappanopera. Követve az elmúlt napok – hónapok – eseményeit a sajtóban és a globális közösségi médiában nekem ez ugrott be arról, ami a brit királyi családban folyik. Csak azért nem a "valóságshow" kifejezést használom, mert ezeknek az embereknek jól láthatóan az égvilágon semmi köze a valósághoz. 

Harry és Meghan "kiugrásáról" olyan mennyiségű cikk és komment született, hogy bizton állíthatom: gyakorlatilag lehetetlen kibogozni, mi is történt valójában. A szikár tények a következők: a sussexi hercegi pár novemberben hathetes szabadságot vett ki, hogy kipihenjék az elmúlt év "embert próbáló" királyi kötelezettségeit. A hat hetet Kanadában, egy Vancouver-szigeti luxusvillában töltötték – állítólag egy milliárdos barátjuktól kapták kölcsön –, majd hazajöttek Londonba, és szinte azonnal "rádobták az atombombát" a királyi családra.

A királynő engedélye, valamit Károly és Vilmos előzetes értesítése nélkül, az Instagramon jelentették be, hogy nem kívánnak többé a királyi család főállású tagjai lenni.

A jövőben egy jóval "progresszívabb" szerepet képzelnek el maguknak, igyekeznek anyagilag függetlenedni, és gyakorlatilag átköltöznek Észak-Amerikába. Meghan az Insta-felmondólevél utáni napon sietve vissza is repült Kanadába, ahol otthagyták kisfiukat, Archie-t. Harry meg itt maradt leboltolni a dolgokat. 

Nehéz megmondani, hogy a robbantás után a Windsorok, vagy a brit közvélemény volt jobban felháborodva. Mintha a briteket sokkal jobban felkavarta volna a Megxit, mint a Brexit. Minden újság, tévécsatorna, netes fórum és kommentszekció ezzel foglalkozott.

hirdetés

A királynő nem szólalt meg, de tegnap válságtanácskozásra hívta Károly herceget, valamint Vilmost és Harryt norfolki kastélyába, Sandringham-be, ahol egy két és fél órás kupaktanács után II. Erzsébet kiadott egy szokatlanul közvetlen hangú közleményt, megerősítve, hogy "családjával együtt mindenben támogatja" Harry és Meghan függetlenedését. 

Ismétlem: senki nem tudja, pontosan mi zajlott a háttérben, ami a mindössze húsz hónappal ezelőtti, boldogságban úszó, világra szóló hercegi esküvő után ekkora blamába torkollott. Cikkek százainak (beleértve Meghan volt családtagjainak és barátainak egyre gyakrabban előbukkanó beszámolóit), és kommentek ezreinek elolvasása után én most csak egy verziót vázolok fel, amelyet a brit közvélemény igen nagy – sőt, mondhatom, túlnyomó – része oszt kisebb vagy nagyobb mértékben. Ez NEM az igazság, ez egy sztori. Vagy szappanopera-forgatókönyv, ahogy tetszik. És nem fest hízelgő képet Meghanról.

Szóval a sztori egy nagyravágyó, valószínűleg nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő, nem túl sikeres, elvált (állítólag kétszeresen is), amerikai kábeltévé-színésznőről szól, aki a negyvenes éveihez közeledve még mindig élete nagy dobására vár. Mivel tinédzser kora óta megszállottan rajong Diana hercegnőért, éveken át rendszeresen portyázik a londoni éjszakai életben, ahol újságírókkal, publicistákkal igyekszik összehaverkodni, azzal a nem titkolt céllal, hogy felcsípjen egy "gazdag brit férfit."

Miután egy sztársportolónál és egy tehetségkutató-sztárnál sikertelenül próbálkozik, egy máig meg nem nevezett celeb-barát összehozza a Nagy Hallal: Harry herceggel.  

Mint a nárcisztikusok általában, a színésznő különleges sármmal és manipulatív képességekkel rendelkezik. Eljátssza Harrynek azt, amire a mentális problémákkal régóta küzdő herceg a legjobban vágyik: Diana reinkarnációját. A bűbájos, megértő, anyáskodó, egyszersmind törékeny, védelemre szoruló, hatalmas Bambi-szemeivel a vajat is megolvasztó tündérkirálylányt. Akinek soha nem volt családja (egyébként van, elég nagy, csak dobta őket, amikor Harryvel összejött, az apjával azóta szóba sem áll).

És a sztori szerint ezzel a színésznő megüti a jackpotot. Harry halálosan beleszeret, és szinte pillanatok alatt, Vilmos herceg, Fülöp herceg és legjobb gyerekkori barátja, Tom Inskip komoly figyelmeztetései ellenére ország-világ előtt feleségül veszi. Majd szinte rögtön megszületik a baba, Meghan számára az életre szóló "kajajegy" (ezt a kifejezést a britek előszeretettel használják, rengeteg kommentben szerepel): Archie. 

Csakhogy a színésznő máshogy képzeli el a hercegnőséget, mint ahogy az a valóságban kinéz. Meghan egy Disney-Kardashian féle, rózsaszín ködös, Givenchy-ben illegő-billegő, az Instagramon százmilliós rajongótábort magába bolondító Diana-klón akar lenni. Ehelyett unalmas angol kisvárosok közösségi házai előtt kell kezet fognia a pórnéppel, szalagokat átvágni, erkélyeken integetni, ráadásul a második sorban, mert elöl Katalin hercegné áll. A sajtó is piszkálja néha (ahogy egyébként az új királyi jövevényeket szinte mindig, ezen Katalin is átesett). És még az idő is szar.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
barbi-kemo.jpg

„Nagy levegő, semmi pánik, minden rendben lesz. És aztán megláttam: emlő rosszindulatú daganata”

Bartus Barbara 29 éves. 2019 nyarán tapintotta ki először a csomót a jobb mellében, novemberben kiderült, rákja van. Blogján kendőzetlen őszinteséggel beszél a betegségről és a kezelésekről.
K. U. D. - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Barbi tavaly augusztus elején érezte először, hogy van egy apró csomó a mellében, de nem fájt, nem volt nagy, azt gondolta, biztos csak egy megduzzadt mirigy. Nem is igazán foglalkozott vele, októberben közepén azonban fájdalmat érzett és tapintásra nagyobb is volt a csomó, mint másfél hónappal azelőtt. November elején kereste fel a nőgyógyászát, és onnantól kezdve felgyorsultak az események.

"A mammográfiai vizsgálatra a korom és a panaszom miatt hamar kaptam időpontot, november 18-ra. Utána pedig tulajdonképpen két héten belül minden vizsgálatom megvolt" – mondta Barbi, hozzátéve,

szerencséje volt, mert volt pár ismerős, (rokonok, barátok) aki segített eligazodni és a gyors ütemben görgetni az ügyét akár egy-egy időpont, akár egy-egy lelet sürgetésével. Ez hozzájárult, hogy ilyen rövid időn belül minden szükséges vizsgálatot elvégezzenek.

December 19-én jelent meg első posztja az Instagramon. A Dióval az Élet című blogján kendőzetlenül őszintén, és természetesen ír a betegségéről és a vizsgálatokról. Mesél a mammográfiáról, a szövettanról ("Először az értéstelenítő injekciót kapom meg, ez csak kicsit kellemetlen. Felkészítenek, hogy a mintavételnél hangos lesz a kattogás, de semmiképp sem szabad megmozdulnom, ne ijedjek meg. Olyan, mint egy szögbelövő"), az érzéseiről.

"Az MR-leleten zöld diónyi nagyságúnak írják le a daganatot, így lett a neve Dió" – magyarázta. A szövettan eredményét otthon, az ügyfélkapun keresztül nézte meg, november 29-én.

hirdetés

"Nagy levegő, semmi pánik, minden rendben lesz. És akkor megláttam: emlő rossz indulatú daganata”. Kitört belőlem a sírás. Rákos vagyok. Mellrákom van."

Dióval az élet

Barbara azt mondja, miután megtudta a diagnózist, két napig padlón volt.

"Ez egy olyan hír, ami sosem jön jókor, de valahogy azt éreztem, hogy nálam a legrosszabbkor érkezett. Fél év múlva esküvő, és ebben az évben babát is terveztünk már" – mondta. A szeretteit szintén letaglózta a hír, Barbi úgy fogalmaz, attól féltek leginkább, hogy ő hogyan fogja viselni. Aztán ahogy Barbi összeszedte magát, úgy nekik is könnyebb lett.

A 29 éves lány arra jutott, nem maradhat tétlen. Egyrészt a betegség ellenére élnie kell az életét, másrészt, tennie kell valamit, el kell mesélnie a történetét, hátha tanulsággal szolgál másoknak.

"Azt szerettem volna ezzel elérni, hogy ne vegye senki félvállról a jeleket és legyen egy élő példa, hogy milyen fontos az önvizsgálat. Arra gondoltam, hogy ha a részleteket folyamatosan megosztom, és ha valaki bármikor hasonló cipőben jár, és ezt olvassa, akkor végig tudom vezetni őt ezen az úton a saját történetemmel."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
elhizas2-1000x666.jpg

Tényleg sok elhízott nőt hagy ott a férje pár évvel a gyerek után – de ettől még Schobert Norbinak igaza van-e?

Előre kérem a kommentelőket: először olvassák el a cikket, azután szóljanak hozzá. Ne a címre 'ugorjanak rá'. Mert szerintem erről a témáról érdemes lenne átgondoltan vitatkozni. 
Hargitay Judit. Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 21.


hirdetés

Nyugodtan állíthatom, hogy atombombaként robbantotta fel az online világ magyarul értő részét a fitnesz-, fogyókúra,- és életmód-birodalmat működtető üzletember, Schobert Norbert Facebook-videója, amelyben arról beszél, hogy "sajnos a nők a szülésnél cseszik el", mert a baba után elhíznak, és a férjük többé nem kívánja meg őket. EZÉRT megy tönkre annyi házasság. 

Norbi azóta némileg korrigált, tegnap újra élőzött a közösségi oldalán, ahol kijelentette: felvállalja a véleményét, nem kér bocsánatot, és nem a duci nőkkel van baja, hanem úgy látja, az elhízás elleni harcban a "szexus és a hiúság" fegyverével lehet a leghatásosabban küzdeni. Tehát ha beparáztatjuk a nőket, hogy ha szülés után elhíznak, ott lesznek hagyva, mint a huzat, akkor majd jól odafigyelnek magukra. Norbi itt hozzáteszi: ez egyébként igaz a férfiakra is. 

Tény, hogy a fitneszguru alaposan felkavarta a magyar lelkeket. Én szándékosan nem olvastam el semmilyen, ezzel kapcsolatos publicisztikát, celeb-véleményt és kommentet, kizárólag azért, hogy csak a saját véleményemet írhassam meg. Kezdjük a nehéz részével: bár elég hülyén, és sokak számára sértőn fogalmazta meg, Norbinak szerintem részben igaza van.

Az a mondata, miszerint a férfiaknak "a vágy nem megy úgy, hogy az csak lelki kötelezettség", tetszik, vagy nem tetszik, de igaz. Van az a mondás, hogy "a nők a szexet a szerelemért csinálják, a férfiak a szerelmet a szexért". Természetesen ez általánosítás, de aki szexelt már életében, az tapasztalatból tudja, hogy van ebben valami. 

Óriási szerelemnek kell lennie annak, amely szexuális értelemben is túléli egy több évtizedes házasság elkerülhetetlen testi változásait. A férfiaknál talán jobban, de tegyük hozzá: ez mindkét félre igaz.

hirdetés

Igen, sok szerelem beleroppan a nőknél az elhízásba, a hajszolt élet miatti leharcoltságba, a megereszkedett testrészekbe, a vágykeltő hamvasság tovatűntébe. A férfiaknál meg a sörhasba, a kopaszságba, a szintén hajszolt élet miatti elhanyagoltságba, a borostába, a vágykeltő, feszes izmok tovatűntébe. Én láttam (és látok) olyan nagy szerelmet, ahol a lelki kapocs abszolút felülírja a testiséget, de bevallom, sokkal több olyat látok, ahol a szerelem nem sokkal éli túl a testi vágy elmaradozását, majd végleges elhalálozását. Igen, elég sok házasságot néztem végig, amely (részben!) azért ment tönkre, mert a férfi frissebb, ropogósabb hús után nézett. Vagy éppen a nő.

Nézzünk már szembe vele: ez egy össztársadalmi jelenség, amit lehet vitatni, meg felháborodni, hogy valaki miért nem a "lelkéért" szereti a társát egy életen át, csak attól még a tények tények maradnak.

Amivel nekem problémám van (Schobert Norbert nyers stílusán, és azon kívül, hogy sikerült a súlyproblémával küzdő nőket úgy en bloc vérig sértenie), az az, hogy ő KIZÁRÓLAG ebben látja a riasztó magyar (és nemzetközi) válási statisztikák okát. És ráadásul az első videóban KIZÁRÓLAG a nőkre is fogja az egészet. "A nők ott cseszik el..." – ugye. Nos, én elvált vagyok, nem szültem, és ráadásul szerencsés az alkatom, soha nem volt súlyproblémám.

De ha össze kéne számolnom, hogy hányszor hibáztattak életemben azért, mert "nőként" mertem olyan dolgokat tenni, amely csak a férfiaknak "jár", akkor igen csak nagy szám jönne ki. 

Nőként természetesen én voltam a hibás, hogy a férjem tizenöt éve elhagyott. Nőként természetesen én voltam a hibás, hogy utána nem mentem újra férjhez, nem "szedtem össze magam", nem adtam le az "elképesztően magas" igényeimből, nem "kötöttem kompromisszumot", nem "fogtam meg végre valakit".

Nőként én voltam a hibás, hogy karriert csináltam, és nem szültem. Én voltam a hibás, hogy miután két évig neveltem egy elvált férfi gyerekeit, és tűrtem a volt feleség folyamatos hisztijeit, egzecéroztatását, és azt, hogy a gyerektartáson kívül havonta százezreket zsarolt ki a férjéből, míg én a doboz joghurtomat is kifizettem, feladtam, és kiléptem a kapcsolatból.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
egy-kis-alfoldi-falu-lett-az-uj-plattensee-crop-1577258690-1600x900.jpg

Egy kis alföldi falu lett az új Plattensee

Negyvenkét német, holland, belga és svájci költözött a semmi közepére, egy kétezer fős kis faluba, Csengelére. Az idegenek a magyarországi alacsony árak, a könnyen megszerezhető ingatlanok és a csend miatt jöttek az alföldi településre.
Fődi Kitti írása, Abcúg, Fotók: Magócsi Márton - szmo.hu
2019. december 27.


hirdetés

A falu életébe is örömmel vetették bele magukat, tollaslabda klubba járnak, részt vesznek az önkormányzati választásokon, falunapokon, néhányuk már érti és beszéli is a magyar nyelvet. Szerintük kedvesek és segítőkészek a magyar emberek, az egyetlen probléma, amit Magyarországon látnak, hogy hatalmas a bürokrácia, és hogy nem jön ki a szerelő, amikor ígéri. A helyiek szerint ezek rendes, precíz németek, nincs velük semmi baj.

Kiskunfélegyházától délre, Kiskunmajsától nem messze terül el Csengele kiterjedt tanyavilágával. Bár a faluban van egy rendezett főtér és egy felújított templom is, nincs termálfürdő, tó, hegy vagy sícentrum, mégis 1998 óta folyamatosan itt vásárolnak tanyákat a német ajkú, külföldi állampolgárok. Mára már 42 külföldi lakik a falut körülvevő tanyákon, saját kisebbségi önkormányzat alakításán is elgondolkodtak már, a helyiek is jól ismerik őket. Mi lehet számukra annyira vonzó ebben az abszolút nem turisztikai, szinte a semmi közepén lévő faluban?

Itt segítenek a szomszédok

"Nem szeretem a Balaton, mert ott nagyon sok külföldi van, én szeretem a rendes Magyarország. A mentál az más. Németországban, amikor voltunk, akkor a férjem anyja demens volt, ikerház laktunk. Eltűnt a mama, a szomszéd ott dolgozott a kertben, de nem figyelt, nem szólt, amikor kérdeztem, mondta a szomszéd, hogy fél órája ment el. Itt amikor a kutya eltűnt, a szomszéd rögtön szólt, gyorsabb volt, mint én"

– magyarázza az Abcúgnak Karin Wolters tört, de érthető magyarsággal.

Karin és férje, Josef Wolters tanyájához egy hosszú földúton keresztül lehet kijutni, a bejárati ajtótól két, hatlamas újfundlandi kutya rohan az alacsony fakapuhoz, miközben az Abcúg munkatársai hosszan tanakodonak, hogy a szokásos “Jó napot!” kiáltással csalogassuk ki a bennlakókat, vagy maradjunk a nemzetközi “Hello!”-nál. Végül az utóbbit választjuk, mire megjelenik a házból egy nő, és gyanakodva közelít a kapu felé, aztán megszólal tökéletes magyarsággal: Jó napot kívánok!

hirdetés

Rögtön kiderül, hogy a nő, Karin már 19 éve él itt, ezért törve, de beszéli a magyart. Férjével együtt költöztek ide Németországból, mert itt jobbnak látták a megélhetési viszonyokat. Odakint a szomszédaikkal is rendszeresen meggyűlt a bajuk, ugyanis baromfi- és galambtenyésztéssel foglalkoztak, a szomszédok viszont állandóan arra panaszkodtak, hogy hangosak az állatok és a kertjükbe piszkítanak.

Amikor úgy döntöttek, hogy eladják a németországi házukat, akkor először az interneten kezdtek el tanya után keresgélni, első körben csak Németországban. De aztán a hirdetők között belebotlottak egy Berlinben tanuló magyar, egyetemista lányba, aki nagymamája csengelei tanyáját árulta. Karin sosem járt korábban Magyarországon, de Josef igen, és neki már korábban is nagyon tetszett az ország. Eljöttek megnézni a házat, és azonnal meg is vették.

Itt már nem foglalkoznak állattenyésztéssel, viszont van 11 újfundlandi kutyájuk, akiket éppen tegnap is Németországba vitt Karin kiállításra, 40 csirkéjük és 80 galambuk, de mindez csak a hobbi kedvéért. A házat tényleg rengeteg állat veszi körül, lovak, malacok, kacsák szaladgálnak amerre csak megyünk, az udvaron még egy lakókocsi is áll, ha látogatók jönnének Németországból. Akár egy magyar tanyának is mondhatnánk, de a gémeskút mögött megcsillannak a napelemek a háztetőn, ami jól jelzi a nyugat-európaiságot.

Kettejük közül csak Karin tanult meg magyarul, aki azt mondja, hogy az első pár évben csak szótárral és kézzel-lábbal mutogatva kommunikált. Autodidakta módon kezdett el tanulni, de a szomszédja is sokat segített, aki néha az állatokra is felügyel, ha Karin és Josef nincs itthon. Szerintük ez az egyik legjobb dolog Magyarországon, hogy kedvesek és segítőkészek az emberek. A másik ok, amiért Csengelét választották, hogy nagyon csendes, békés a vidék, állításuk szerint sosem költöznének vissza Németországba.

Kilencven százalékos volt a részvételi arány

Az Abcúg megkereste Csengele újdonsült polgármesterét is, hogy megkérdezzük, szerinte mi az oka annak, hogy ennyi német költözött épp ebbe a faluba.

"1998-99 óta folyamatosan áramlanak külföldiek a településre. Elsősorban a megélhetési viszonyok, az alacsony ingatlanárak és a nyugodt környezet miatt jönnek. A Balaton nekik már túl német jellegű, és a puszta érzést, azt, hogy több kilométerre ellátnak, jobban szeretik” – magyarázza a polgármester, Tóth Tibor, aki név szerint ismeri az összes külföldi állampolgárt.

A polgármester szerint ez a bevándorlási hullám nem csak őket érinti, hanem más kicsi alföldi településeket, például Balástyán is szép számban vannak külföldiek. A csengeleik közül néhányan csak a nyarat töltik itt, mert a munkájukat a hazájukban végzik, ezért javarészt nyugdíjasok az állandó lakók.

A közösség, amit alkotnak, pedig annyira összetartó, hogy az elég hosszú ideje itt élők még az októberi önkormányzati választásokon is részt vettek, amiről statisztikát is készítettek maguknak. Nagyon büszkék a 90 százalékos részvételi arányra.

Saját kisebbségi önkormányzat alapítása is felmerült, de a legtöbb német nyugdíjas pihenni jön ide, ezért elhalt az ötlet. Viszont a falunapokon, karácsonyi ünnepségeken szép számban látni a külföldi lakosokat, ugyanis a településnek vannak sváb gyökerei, ezért sváb dalok is felcsendülnek ezeken a rendezvényeken, amit a németek nagyon élveznek.

A polgármester szerencsére remekül beszél németül, ezért az önkormányzatnál rendszeresen tudnak segíteni az ügyes-bajos dolgaikban, mint például a kéményseprő kihívásában. Magyar nyelvtanfolyamot egyelőre nem terveznek indítani, mert korábban már az általános iskola egyik tanára megpróbálkozott vele, de végül a tanárnőnek nem volt elegendő kapacitása, így abbamaradt a nyelvtanítás.

A nyár végén mindig nehéz volt visszamenni Hollandiába

Csengelére, bár javarészt német nyugdíjasok költöztek, egy holland család három gyerekkel is itt találta meg a békét. Sandra van der Duim tanyájára vezető utat egy kovácsolt vaskapu zárja el, amin egy táblán az áll: Ha a kapu zárva van, belépni tilos! Alatta pedig ugyanez angolul.

Szerencsére Sandra épp akkor jön ki autóval a kapun, és gyönyörű magyar kiejtéssel kérdezi meg, hogy mit szeretnének. Még gyorsan elviszi a lányát valahova, aztán visszaérkezve, megmutatja a széles területen tanyájukat. Van itt minden, egy hatalmas halas tó, ami épp ki van száradva, birkák, kutyák, macskák, zöldséges kert. Sandra egyedül lakik itt három 18, 16 és 13 éves gyerekeivel. A férje havonta egyszer látogat haza egy-egy hétre, Hollandiában dolgozik egy trágyát készítő cégnél.

2011-ben vették meg a házat, amikor nyaralót kerestek, ami lehetett volna akár Portugáliában, Horvátországban is, a lényeg az volt, hogy egy békés helyet találjanak. Sandra és férje ismerőseitől jókat hallott Magyarországról, ezért a mi országunk is felkerült a lehetséges nyaralóhelyek listájára. Az interneten rá is akadt erre a helyre, és amikor eljöttek megnézni a két melléképületes parasztházat, akkor azonnal beleszerettek. Sandra szerint maga volt a béke szigete. Számára nem az volt a lényeg, hogy legyen a telekhez közel tengerpart vagy hegy, egyedül a ház és a közvetlen környezete számított.

Minden nyáron lejártak a gyerekekkel, de egyre nehezebb volt visszamenniük Hollandiába, így egy napon a férje azt mondta, hogy maradjanak, és próbálják ki, milyen itt élni. A gyerekek is szavazhattak arról, hogy hol szeretnének lenni, de mindannyian Magyarországot választották.

"Ez a békesség és a pihenés, és minden közel van hozzá, Szeged is, Budapest is. A faluban pedig beülök a kocsiba és egy perc alatt mindenhol ott vagyok. Hollandiában sokkal több idő leugrani a pékségbe vagy a boltba, a szomszédokkal is állandóan baj volt. A ház előtt nem volt hely parkolni, a szomszédos ikerházból minden áthallatszott, az is, ha lehúzták a vécét" – meséli Sandra angolul, mert a magyar kevésbé megy neki.

Sandra kevésbé társasági ember, szívesebben van egyedül, bíbelődik a kertben, gondozza az állatokat, ezért is tetszett meg neki ez a tanya.

A gyerekek mindannyian itt is járnak iskolába, a legnagyobb már gimnazista Kiskunfélegyházán. Az iskolában tanultak meg magyarul tanáraik segítségével, az első egy évük szinte csak erről szólt.

A nagyobbik lánnyal suli után futnak össze, amikor édesanyja az egyik melléképületet mutatja, amit eredetileg turisták számára vendégháznak szánták, de végül a nagyobbik lány saját lakosztálya lett. A lány holland-magyar fordító szeretne lenni, ezért Debrecenbe vagy Szegedre fog egyetemre jelentkezni. Sandra szerint egyik gyereke se vágyik vissza Hollandiába, és ha egyszer visszaköltöznének, akkor biztos benne, hogy két hónapnál egyikük sem bírná tovább. Sandra pedig már három éve nem tette be a lábát a hazájába.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!