hirdetés
alzheimer-fenyterapia-vielight-1000x625.jpg

Az agyba sugárzott fénnyel gyógyíthatják az Alzheimer-kórban szenvedő betegeket

A fényterápiával javulhat a memória és alapvető készségek is. Ha beválik a módszer, rengeteg emberen segíthet.
Fotó: Vielight - szmo.hu
2020. január 07.


hirdetés

Egy új kezelés áttörést jelenthet az Alzheimer-kór gyógyításában. A tudósok szerint a fényterápia hatásos lehet a betegség visszafordításában, de legalábbis a beteg állapotának javításában.

A jelenleg még tesztelés alatt lévő eljárás során a páciens orrán és koponyáján keresztül fényt juttatnak közvetlenül az agyba.

A fejre erősített szerkezetbe épített LED-ek gammahullámokat sugároznak a hippokampuszba, vagyis az előagynak annak a részébe, amely a memóriáért felelős. Ez serkenti a mitokondriumokat, vagyis a sejtek akkumulátorait, amelyek megsemmisítik az alzheimeresek agyában felhalmozódó mérgező fehérjéket. Ezen kívül serkenti a mikroglia sejteket is, amelyek a betegség miatt inaktívvá válhatnak. A kezelést naponta 20 percig kell csinálni.

Kép: Vielight

Az első tesztek eredményei azt mutatták, hogy a betegek három hónapon belül részben visszanyerték a memóriájukat, sőt az olvasó- és íráskészségüket is, valamint újra tudtak tájékozódni. Az első tesztalanyok arról számoltak be, hogy a terápia után jobban tudtak aludni, kevesebb dühkitörésük volt, nem szorongtak annyira.

hirdetés

A kutatók most tovább tesztelik az eljárást, hogy pontosabb adatokat kapjanak annak hatásosságáról. Ha eredményes lesz, az hatalmas siker lenne, mivel az Alzheimer-kórra egyelőre nincs gyógymód, a betegek jelenleg csak gyógyszereket szedhetnek, amelyek enyhítik a tüneteket.

A fényterápiás eszközt egy kanadai biotechnikai cég, a Vielight fejlesztette ki. A Neuro RX nevű szerkezetet dr. Lew Lim alkotta meg, aki már most bizakodó a hatásosságot illetően.

"Az első adatok alapján magabiztosak vagyunk, mert ezzel nem csak lassíthatjuk a betegség eluralkodását, de egyes esetekben akár vissza is fordíthatjuk"

- mondta a Daily Telegraphnak.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
6540253405_db57befe4e_b.jpg

Összeomolhat a svájci semlegesség mítosza az évszázad kémbotránya miatt

Egy svájci cég a világ 120 kormányának adott el évtizedeken át rejtjelező berendezéseket. Csak arról hallgattak, hogy a cég tulajdonosa a CIA.
Fotó: Flickr - szmo.hu
2020. február 16.


hirdetés

Nehéz eltúlozni, mennyire rázta meg Svájcot a Crypto AG-botrány, írja a BBC majdnem néhány nappal azután, hogy lelepleződött minden idők egyik legnagyobb titkos akciója, a Rubicon.

A Washington Post és ZDF német közszolgálati csatorna sztorija bombaként robbant a világsajtóban. Kiderült, hogy az Egyesült Államok és Németország évtizedeken át fel tudta törni a világ legbiztonságosabbnak tartott titkosító rendszerét, sőt, egy bonyolult céghálón keresztül ők maguk birtokolták azt a svájci céget, amelyik a rejtjelező berendezést a Közel-Kelettől Dél-Amerikáig rengeteg kormánynak eladta.

Így akadálytalanul hozzáférhettek ellenségeik és szövetségeseik legtitkosabb üzeneteihez.

Amikor 1986-ban Ronald Reagan elrendelte Tripoli bombázását, megtorlásul a nyugat-berlini La Bell diszkó elleni terrortámadásért, amelyben két amerikai katona meghalt, az amerikai elnök közölte, hogy „pontos, közvetlen és cáfolhatatlan bizonyítékai vannak” a líbiai titkos szolgálat felelősségről. Reagan szerint Líbia kelet-berlini nagykövetsége egy héttel korábban kapott parancsot az akcióra, a pokolgépes merénylet másnapján pedig a külképviselet tájékoztatta Tripolit a küldetés sikeréről.

Annak idején mindenki azt gondolta, hogy a Fehér Ház ura blöffölt. Most kiderült, valójában elszólta magát: az Egyesült Államok elfogta és dekódolta a Kadhafi-kormány és nagykövetsége üzenetváltásait.

hirdetés

Reagan ezzel komoly veszélybe sodorta a CIA által valaha végrehajtott legnagyobb kémkedési akcióját.

A Rubicon fedőnevű művelet kalandos történetének kezdetei még a II. világháborúra nyúlnak vissza. 1940-ben az Egyesült Államokba menekült a nácik elől egy feltaláló, az orosz származású Boris Hagelin. Nem érkezett üres kézzel. Magával hozott egy hordozható rejtjelző gépet, az M-209-et. A viszonylag kisméretű eszköz lehetővé tette, hogy a mozgásban lévő amerikai csapatok titkos üzeneteket váltsanak egymással. A rendszert néhány óra alatt fel lehetett törni, de mire ez sikerülhetett volna a németeknek, az információk már rég elavultak.

A kis céget Crypto AG-nak hívták.

Hagelin a háború után már dollármilliomosként Svájcban, Zug városában telepedett le. Itt létrehozott egy sokkal, de sokkal modernebb gépet, a CX-52-őt, ami egy ideig feltörhetetlennek tűnt. Ez természetesen felkeltette a CIA figyelmét is, akik merész tervet eszeltek ki. Az 50-es években részben pénzzel, részben zsarolással rávették Hagelint, hogy a gépéből két fajtát készítsen. Az egyik az eredeti, garantáltan biztonságos típus volt, a másik egy kevésbé biztonságos, és a kockázatos országoknak csak ezeket adták el.

A 60-as években mégtovább mentek az amerikaiak. Az NSA egyik kriptológusa, Peter Jenks olyan kódolórendszert talált ki, ami látszólag véletlenszerűen generált karakterekké alakította a szöveget, valójában azonban a kódszekvenciák ismétlődtek, és ezt az NSA a nagy teljesítményű számítógépeivel képes volt feltörni. Ezt a rendszert építették be a Crypto AG 1967-ben kiadott új rejtjelező gépébe, a H-460-ba, amit azután rengeteg kormánynak eladtak.

A Crypto évtizedeken át uralta a titkosító eszközök piacát meghekkelt gépeivel.

Folyamatosan lépést tartva a technológiai fejlődéssel eljutottak a mechanikus kezelésű gépektől a szoftveres változatokig. Több mint 120 országnak szállítottak rejtjelzőket, demokráciáknak és diktatúráknak, köztük Iránnak, a sahnak ugyanúgy, mint a különböző latin-amerikai katonai juntáknak, Indiának és Pakisztánnak, de az ügyfelek között voltak az NATO tagállamai, Olaszország, Görögország, Törökország, sőt még a Vatikán is.

A Szovjetunió és Kína csak a hidegháborús gyanakvás miatt maradt ki az „üzletből”, de a kommunista nagyhatalmakkal szemben sem maradt hoppon az amerikai hírszerzés, hiszen más országok Moszkvával és Pekinggel folytatott üzeneteit képesek voltak dekódolni.

Kizárólag Amerika legfontosabb szövetségesei kaptak igazán biztonságos gépeket, mindenki más csak a feltörhető verziót. Ebből került Magyarországra is.

1970-re elérkezett a művelet küvetkező szakasza. Hagelin ekkor már a visszavonulását tervezte, és a cégét fiára, Bo-ra akarta bízni. De a CIA-nak más tervei voltak. A nyugat-német hírszerző ügynökséggel, a BND-vel közösen a legnagyobb titokban kivásárolták Hagelint. Az adásvételi szerződést egy lichtensteini iroda intézte, amely fedőcégek bonyolult hálóján keresztül elrejtette a valódi tulajdonosokat. Közben Bo Hagelint halálos autóbaleset érte Washington körgyűrűjén.

Ettől az évtől az amerikai nemzetbiztonsági hivatal, az NSA és a németek vették át a Crypto minden tevékenységét, az alkalmazottak felvételétől a technológiák kiválasztásáig, és a célzott vevőknek szánt promóciós kampányokig. Az üzlet virágzott.

1970 és 1975 között a Crypto éves forgalma 15 millióról svájci frankról 50 millióra ugrott.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Tényleg megfertőzheti a világ népességének 60 százalékát az új koronavírus?

A világ egyik legismertebb szakértője azt sem zárja ki, hogy 50 millió halottat hagy maga után a járvány. De mennyi erre az esély?
Fotó: Xiong Qi Xinhua / eyevine (Northfoto) - szmo.hu
2020. február 12.


hirdetés

Az új koronavírus akár a világ népességének 60%-t is megfertőzheti, és minden századik beteg halálával végződhet - ezt mondta a Guardianben Gabriel Leung, a hongkongi orvostudományi egyetem közegészségügyi tanszékének vezetője, a világ egyik legelismertebb szakértője. Nyilatkozata nagy vihart kavart. A New Scientist megpróbált utánajárni, mekkora az esélye annak, hogy a járvány ilyen szörnyű következményekkel járjon.

Ami biztos: Kínában már több mint 40 ezer esetet regisztráltak, további 24 országban pedig mintegy 300-at. A koronavírus megfékezésében a legnagyobb kihívást a fertőzöttek beazonosítása és izolációja jelenti. Sokaknál ugyanis csak enyhe tünetekkel jár a betegség.

Az átlagos lappangási ideje 3 nap, de előfordulhat, hogy akár 24 nap is eltelik, mire a tünetek előjönnek, tehát több mint két hetes karantén-időszak lenne ajánlott.

Kínában ugyan drasztikus intézkedéseket hoztak a vírus megállítására, de egyelőre nem lehet tudni, hogy hatásosak-e. Igaz, hogy csökken a regisztrált új betegek száma, de lehet, hogy csak azért, mert a kórházak túlterheltek, és a kínai egészségügyi hatóságok nem számolják bele az adatokba azokat, akiknek bár pozitív volt a vírustesztje, nem mutatják a fertőzés tüneteit. Az is elképzelhető, hogy sokan a lakásukban vészelik át a fertőzést, és róluk egyáltalán nem is tudnak az állami hatóságok.

A koronavírus eddigi terjedéséből mindenesetre úgy tűnik, a gazdag országok meg tudják fékezni a járványt. Viszont teljesen átalakíthatja a képet, ha a fertőzés olyan országokba is elér, amelyek szegények, és amelyekben az egészségügyi infratruktúra elégtelen. Például ha megjelenik Afrikában, a Közel-Keleten vagy Dél-Kelet Ázsia szegényebb régióiban.

hirdetés

Éppen ezért egyelőre szinte lehetetlen megmondani, hány ember válna fertőzötté, ha a vírus globális elterjedne. A 2009 H1N1 sertésinfluenza becslések szerint a Föld lakosságának 24%-át fertőzte meg, annak ellenére, hogy az idősebbek közül sokaknak már immunis volt rá a szervezete a korábbi vírustámadások miatt. A közel egy évig tartó világjárvány áldozatainak számáról máig megoszlanak a becslések, de az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) 2019-ben úgy vélte,

a halálos áldozatok száma 151.700 és 575.400 között lehett. És 80%-uk 65 évnél fiatalabb volt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Az amazóniai esőerdők egy része már több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit elnyel

Egy új tanulmány alapján az esőerdők gyorsabban válhatnak széndioxid-forrásokká, mint korábban gondoltuk.
Fotó: James Martins/Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. február 12.


hirdetés

Egyre szomorúbb hírek érkeznek az Amazonas vidékén lévő esőerdőkről. A tavalyi pusztító erdőtűz is hatalmas károkat okozott Amazóniában, a folyamatos és egyre erőteljesebb erdőirtás pedig jelentős mértékben csökkenti az erdős területeket, amelyek kulcsfontosságúak a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Idén januárban kétszer annyi erdőterületet pusztítottak el ezen a vidéken, mint tavaly ilyenkor. Ennyi fát egyetlen hónap alatt legutóbb öt éve vágtak ki.

Most egy új tanulmány arra világít rá, hogy az Amazonas esőerdeinek mintegy egyötöde olyan mértékben károsodott, hogy már több szén-dioxidot termel, mint amennyit elnyel - írja a BBC.

A brazil űrkutatási ügynökség (Inpe) kutatói egy évtizeden át vizsgálták az üvegházhatású gázok mennyiségét az Amazonas-medencében, a jelenlegi helyzet pedig elég rossz képet fest:

hirdetés

a teljes erdőterület körülbelül 20 százaléka nettó széndioxid-forrássá vált.

A tanulmány szerint ennek az egyik legfőbb oka az erdőirtás, hiszen míg az élő fák képesek elnyelni a szén-dioxidot a légkörből, addig a halott fák újra kibocsátják azt. Mivel sajnos utóbbi egyre gyakoribb Amazóniában, a kutatók megkongatták a vészharangot:

az esőerdők gyorsabban válhatnak szén-dioxid-forrásokká, mint korábban gondolták.

Prof. Carlos Nobre, a tanulmány egyik szerzője szerint ez nagyon aggasztó, mivel ez már egy fontos fordulópont kezdete lehet. Úgy véli, az új kutatási eredmények alapján

a következő 30 évben az amazóniai esőerdők több mint fele szavannává válhat, ha ez így megy tovább.

Arra is rávilágított, hogy míg az Amazonas-medence az 1980-90-es években egy nagyon erős széndioxid-elnyelő terület volt, mivel évente 2 milliárd tonna szén-dioxidot vont ki a légkörből, addig ez a mennyiség mára 1-1,2 milliárd tonnára csökkent.

A professzor és társai úgy számolnak,

ha az erdőirtás eléri a 20-25 százalékot, és a globális felmelegedés továbbra is ilyen ütemben erősödik, és a széndioxid-kibocsátás sem csökken, a Föld fordulóponthoz fog érkezni. Hozzátette, hogy jelenleg 17 százalék körüli az erdőirtás mértéke az Amazonas vidékén, tehát vészesen közel az általa említett 20-25 százalékhoz.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
baba_anya.jpg

2021-ben már automatikusan kapják meg az e-személyit az újszülöttek

A tervek szerint pedig az e-személyi folyamatos fejlesztésével egyszerűbb lehet majd az ügyintézés is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 13.


hirdetés

Az Okmánykelengye nevű projekt megvalósítását követően várhatóan 2021 február­jától az újszülöttek automatikusan, hivatalból kapják meg az elektronikus személyazonosító igazolványukat (e-személyi), amely tartalmazza további igazolványaik adatait is - írja a Magyar Nemzet.

Both András, az IdomSoft Zrt. termékfejlesztési vezérigazgató-helyettese a lapnak arról beszélt, hogy jelenleg nemcsak a születés, de más életesemények kapcsán is rendkívül időigényes és embert próbáló feladat az okmányok beszerzése. Ugyanis más hivatalba kell elmenni a az adó- és a tajkártyáért, a személyazonosító igazolványért és a vezetői engedélyért vagy éppen az anyakönyvi kivonatért.

Both András szerint a kormányzat iránymutatása alapján az a cél, hogy minden igazolvány adata egyetlen kártyán, a csippel ellátott e-személyin legyen. Ezzel a fejlesztéssel pedig Magyarország az élen jár - írja a lap.

"A jogszabályi előírás szerint lehetővé kell tennünk azt is, hogy más anyakönyvi események, így a házasságkötés miatt előforduló névváltoztatás után se kelljen újra igényelni külön-külön minden okmányt, hanem az új adatokat tartalmazó okmányok kiállítása hivatalból megtörténjen"

- mondta Both András a Magyar Nemzetnek.

hirdetés

A vezérigazgató-helyettes szerint jelenleg 4,6 millió ember rendelkezik e-személyivel, de azt csak kevesen tudják, milyen előnyökkel jár az új megoldás. A legtöbb ember ezt is személyazonosításra és határátlépéshez használja, mint a régi verzióját.

Az e-személyi ugyanis már tartalmazza a tajszámot és az adóazonosító jelet is, ezzel pedig egészségügyi térben és az adóügyek intézésében is segítséget nyújt. De Debrecenben már a helyi közösségi közlekedés használata is lehetséges az új személyivel. Azok az e-személyi pedig, amiket 2019. október végétől állítanak ki, már a lakcímadatokat is tartalmazzák.

Both András azt is hozzátette, hogy a régi igazolványokat folyamatosan felváltják majd az e-személyik, így elterjedésük garantált, így pedig biztosított az ügyintézési folyamatok egyszerűsödése is.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!