hirdetés
kontroll-nelkul-cimkep-jo.jpg

Az agresszív gyerek csak szeretetre vágyik - megnéztük a Kontroll nélkül című filmet

Gyönyörűen komponált film egy kislány és az őt segítő felnőttek kilátástalanak tűnő küzdelméről. Nehéz téma, kevés öröm és kőkemény képsorok - mégis meg kell néznünk, hogy megismerjünk egy sokunknak ismeretlen világot.
Malinovszki András; fotók: Cineman - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Benni egy kilencéves kislány. Állami gondozott, de az államnak is beletörik a bicskája a nevelésébe, mert sehol nem tud megmaradni. Benninek ugyanis kontrollálhatatlan dühkitörései vannak.

Nem gonosz, nem neveletlen, még csak nem is biztos, hogy beteg. Egyszerűen szeretetre vágyik.

Ám sajnos leginkább éppen attól az embertől, aki ezt képtelen megadni neki: az édesanyjától. És Benni problémája innen válik még bonyolultabbá, a film előrehaladtával pedig folyamatosan egyre reménytelenebbé. Ahol pedig kiút látszik, szép lassan ott is több a kérdés, mint amennyi a megoldás.

Könnyen leírhatnám, hogy Benni kezelhetetlen, de a film egyik alapkérdése pont ez: vajon valóban nem lehetséges kezelni, vagy csak a rendszer és a "normális" társadalom nem elég érett és türelmes hozzá, hogy kezelje? És az sem tűnik biztosnak, hogy tényleg csak Benni szorul-e kezelésre: bizonyos pillanatokban

édesanyja, a rendszer dolgozói, sőt maga a rendszer is ugyanolyan elesettek, mint a kislány.

hirdetés

Nora Fingscheidt filmje erős képsorokkal kezd, és nem sok kétségünk lehet afelől, hogy nehéz két órának nézünk elébe a vászon innenső oldalán. A Bennit játszó (az életben is mindössze 11 éves) Helena Zengel bámulatos precizitással hozza az agresszív kislány figuráját, aki azonban

pillanatok alatt át tud alakulni ártatlan, kissé cserfes szöszke angyalkává csak azért, hogy később még erősebb legyen a robbanás, mikor időzített bomba módjára újabb rohama támad.

Az említett képsorok egyébként a film teljes ideje alatt rabul ejtenek: Yunus Roy Immer kamerája valahogy mindig meg tud mutatni minden lényeges mozzanatot, elsősorban a szereplők lelkivilágának összes kis rezdülését.

Benni - Helena Zengel

A forgatókönyvíró-rendező saját állítása szerint majdnem öt évig készült a filmre, rengeteg utánajárás, személyes tapasztalat van minden képkocka mögött. Így az elkészült mű

egyik legnagyobb erőssége a kimunkáltság: mind a történet valószerűségében, mind a gyermekvédelmi rendszer és a karakterek kidolgozottságában.

Ne várjunk Dickens-regényekből ismert csúnya, gonosz, mostoha figurákat. Még a Bennivel mit kezdeni nem tudó (akár ellenséges) szereplők sem ördögiek - egyszerűen van, aki jobban, van, aki nehezebben kezeli a helyzetet. A lányról többször lemondó édesanya karaktere is inkább esendő, kis empátiával bele tudjuk élni magunkat cseppet sem egyszerű helyzetébe. Nem tudjuk meg, hogy ez a helyzet honnan ered, de a nő áldozatiságának alapja hasonló a lányáéhoz.

Rajta sem sokan akarnak segíteni, és így ő sem tud annak, akinek ez talán az egyetlen kiút lenne drámai helyzetéből.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
meghalt-kelly-preston.jpg

Meghalt Kelly Preston színésznő, John Travolta felesége

Szervezete feladta a rákkal vívott küzdelmet. 57 éves volt.
Fotó: Youtube/képernyőfotó - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Meghalt Kelly Preston színésznő, John Travolta felesége

Az amerikai színésznő 57 éves volt - közölte szóvivője a People magazinnal.

Kelly Preston a mellrákkal vívott kétéves harc után vasárnap hunyt el.

A színésznő legutóbb férje mellett szerepelt a Gotti című maffiafilmben, ahol a főnök feleségét játszotta.

1962. október 13-án született. 16 éves volt, amikor felfedezte egy divatfotós, így indult a modellkarrierje. Érettségi után Los Angelesbe költözött és színjátszást tanult.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
000001.jpg

Palkovics: lefújhatják azokat a fesztiválokat is, amelyek augusztus 15. után engedélyt kaptak, ha jön a második hullám

Veszélybe kerülhet az augusztus 20-i tűzijáték, és a nyár végi fesztiválok. Az újabb korlátozás nemcsak a fesztiváloknak ártana, hanem az összes budapesti szórakozóhelyet megviselné.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter véleménye szerint megvan rá az esély, hogy Magyarországon is nőni fog a fertőzöttek száma, ami maga után vonja azt is, hogy újra be kell iktatni a korábbi korlátozásokat és óvintézkedéseket.

Ha a helyzet súlyosbodna, az egyet jelentene azzal, hogy továbbra sem tarthatnák meg az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, illetve azokat is lefújhatnák, amelyek augusztus 15-től engedélyt kaptak.

Egyelőre úgy tűnik, az augusztus 20-i tűzijátékot meg lehet tartani, azonban a legtöbb nagyhírű nyári fesztivált nem. Az már biztos, hogy elmarad a turisták tömegét vonzó Sziget, a Volt, és a Balaton Sound is.

A kisebb fesztiválok még megkísérelték áttenni augusztus utolsó két hétvégéjére az eseményeiket, így tett például az EFOTT, a Strand, a B. My Lake, a Fishing On Orfű, a Kolorádót, és a Szegedi Ifjúsági Napok is.

Az újabb korlátozás nemcsak a fesztiváloknak ártana, hanem az összes budapesti szórakozóhelyet megviselné. Ez alól nem kivétel a Budapest Park sem, amely a tömeges jegyvisszaváltástok miatt a tavaszi koncertek egy részét nyárra tette át. Az újabb korlátozások okozta pénzkiesés természetesen a zenészeken kívül érintené a szervezőket, a háttérmunkásokat, a pultosokat és mindenkit, aki közreműködik a nagyszabású rendezvények lebonyolításában.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
tankcsapda-ochomacho-magnacumlaude-hooligans-majka.jpg

„Ne legyen kettős mérce!” - Egyre több zenész kéri, hogy ne lehetetlenítsék el a koncertek megtartását

A Tankcsapda, az Ocho Macho és a Magna Cum Laude is Majka kezdeményezése mellé állt, Facebookon üzentek a döntéshozóknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, Palkovics László miniszter interjút adott a Világgazdaságnak. Ebben azt mondta, véleménye szerint megvan rá az esély, hogy Magyarországon is nőni fog a fertőzöttek száma, ami miatt újra be kell iktatni a korábbi korlátozásokat és óvintézkedéseket.

Ha a helyzet súlyosbodna, az egyet jelentene azzal, hogy továbbra sem tarthatnák meg az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, illetve azokat is lefújhatnák, amelyek augusztus 15-től engedélyt kaptak.

Erre reagált Majka Facebookon egy videóban. Többek közt azt nehezményezte, hogy meccsre, ahol sokan vannak, el lehet menni, 500 fő alatti rendezvényt, ahol heringként zsúfolódnak össze az emberek, meg lehet tartani, de a szabadtéri koncertek például veszélyben vannak.

hirdetés

Elmondta, úgy gondolja, az egyéni felelősségnek és a karanténnak óriási szerepe volt abban, hogy meggátolják a vírus terjedését.

"Az viszont, hogy a könnyűzenei iparág ilyen mértékben van megszívatva, az megér egy misét" - mondta.

"Már mindenki csinálhat mindent" Majka szerint, de a könnyűzenei ipar ki van véreztetve. Azt kérte: "Ne legyen kettős mérce! Indítsuk be a zeneipart is!"

Majka poszjának és felhívásának nagy visszhangja lett, egyre több zenész reagál hasonlóan a problémára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
carrie_fisher_harrison_ford_starwars.jpg

23 év után újra A birodalom visszavág vezeti a mozis bevételi listát

Akár félmillió dollárt is termelhet a második Star Wars-film vasárnap estig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 12.


hirdetés

Legutóbb 1997 februárjában vezette a mozis bevételi listákat A birodalom visszavág, amikor az eredeti film digitális felújított változatát mutatták be a mozik - írja a Variety.

Mivel a koronavírus-járvány miatt továbbra sincsenek mozipremierek, ezért korábbi sikerfilmeket adnak a már nyitva tartó mozik. Néhány hete a Jurassic Park, most pedig a második Star Wars-film állt a bevételi lista csúcsán.

A birodalom visszavág 175 ezer dolláros (közel 56 millió forint) bevétellel kezdte a hétvégét, becslések szerint vasárnap estig 4-500 ezer dollárt is termelhet az eredetileg 40 éve bemutatott film.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!