hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
MGB_3418
Az 5 legjobb TEDx-előadás, amelyből tanulhattok
Milliók rajonganak a TED-előadásokért - kiválogattuk nektek a budapesti konferencia legjobbjait!
szöveg: Ganzler Orsolya, képek: TEDx Danubia - szmo.hu
2015. június 10.


hirdetés

Szerettek a világhálón olyan érdekességekre ráakadni, amikből akár tanulhattok is? Pláne, ha ez egy rövidebb videóban is elérhető, és egyáltalán nem unalmas? Akkor a TED előadásait nektek találták ki! A TED konferenciák a világon mindenütt a legnépszerűbbek közé tartoznak, az előadások nem csak informatívak, de látványosak és szórakoztatóak is.

Budapesten nemrég rendezték meg a TEDx Danubia konferenciát – ott voltunk, és kiválasztottuk nektek a legérdekesebb előadásokat. Összefoglaljuk nektek, miről mesélt a sakknagymester, az asztrofizikus, vagy akár a börtönviselt sikeres könyvszerző és tréner. De akár magatok is beleleshettek az előadásokba, nagy részük már elérhető a neten!

Lehetetlen? Na ezzel csak óvatosan!

„Ez nem igaz! Egy nővel játszunk? Hát legközelebb már egy kutyával?” – mesélte előadása elején Polgár Judit, milyen epés megjegyzést tett rá egy férfi sakkozó első versenyei egyikén, amikor meglátta őt, mint ellenfelet. Merthogy a sakk amolyan férfias sportág, gondolták róla sokáig. Míg nem jöttek a Polgár-lányok Magyarországról, például Judit, aki már 15 évesen minden idők legfiatalabb nemzetközi sakknagymestere lett.

MGB_3344

Judit példaképeként tisztelte Garri Kaszparovot, persze, hogy már gyerekként, első sikerei után fejébe vette, hogy egyszer még játszik vele, sőt legyőzi majd a sakktáblánál. Judit megmutatott egy rövid interjúrészletet 1988-ból, amikor is Kaszparovot róla kérdezték – a mester nem kertelt,rendkívül tehetségesnek tartotta a magyar kislányt. De amikor felmerült, hogy mit gondol, fognak-e egymással játszani, hosszas körmondatban fejtegette, hogy az szinte teljesen kizárt, hát azért az egy másik kategória, férfiak ellen sakkozni.

Judit egy fotót is előszedett, 1994-ből, Linaresből: a sakktáblánál ő és Kaszparov. Egymás ellen. Itt Kaszparov nyert, de a média hosszan foglalkozott vele utólag, hogy nem tisztességesen érte el a győzelmet, mert az egyik lépés után elengedte rövid időre a figurát, majd hirtelen mégis máshova lépett vele – a szabály szerint pedig ha a játékos elengedte a figurát, már nem módosíthatja a lépést.

MGB_3414

Újabb kép, megint csak Linares, 2001-et írunk: Judit döntetlent játszott Kaszparovval. Majd egy évvel később Moszkvában már ő győzött. „Vigyáznunk kell az olyan kijelentésekkel, hogy ’teljesen kizártnak tartom’ vagy ’az lehetetlen’” - foglalta össze Polgár Judit a sztori tanulságát.

MGB_3366

Mi a TED?

A TED egy széles körben elérhető platform a megosztásra érdemes gondolatok (Ideas Worth Spreading) számára. A rendezvénysorozat eredetileg egy szűkebb közösségi kezdeményezésként indult 1984-ben, sajátos módon egyetlen konferenciahelyszínen ötvözve a technológia (Technology), a szórakoztatás (Entertainment) és a design (Design) témaköreit. Az elmúlt tíz évben a TED közönsége az online videoszolgáltatásoknak és a közösségi médiának köszönhetően folyamatosan bővült, így mára több mint száz nyelven, és többszáz millió videomegosztás révén terjeszti a gondolatokat rendkívül széles palettán mozogva: a tudományos, üzleti és szórakoztató témákon keresztül egészen a globális problémák provokatív megvitatásáig. A TEDx rendezvénysorozatok pedig ugyanebben a szellemben, a TED által felügyelt licenszek mellett, de független lelkes helyi csapatok és közösségek szervezésében valósulnak meg világszerte. Erre a független önszervező működésre utal a névben található "x".

Megszereztük a 2100-as vizsgakérdéseket

Fehér köpenyben és vastag keretes szemüvegben érkezett a színpadra Hetesi Zsolt, asztrofizikus, az ELTE óraadó tanára, aki kutatásaival arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a bolygó erőforrásai végesek. Egy fiktív egyetemi előadás részesei lehettünk, 2100-ból. Az előadónk pedig bemutatta, mi játszódott le a Földön az elmúlt 100 évben, hogyan sikerült elkerülni az ökokatasztrófát.

MGB_3064

Merthogy Zsolt a pozitív forgatókönyvben bízik: hogy a kormányok igen hamar felismerik, hogy csak nemzetközi összefogással és azonnali cselekvéssel kerülhetjük el, hogy...

... 2020-ra a túlzott műanyag-felhasználás veszélyeztesse az élő rendszer elemeit,

... 2025-re a Föld háromnegyede ne jusson ivóvízhez,

... 2030-ra elfogyjon a kőolajkészlet,

... 2045-re összeomoljon az Amazonas esőerdő ökoszisztémiája.

Mit kell tennünk? „Figyeljenek, mert ez már vizsgakérdés lesz!” – jegyezte meg félig tréfásan Zsolt a képzeletbeli katedráról, de igaza van, ha nem figyelünk oda, igen komoly vizsgán hasalhatunk el. Előtérbe kell helyeznünk a megújuló energia-forrásokat, be kell vezetni a körkörös gazdaságot, átalakítani az életterünket, és eltüntetni a termőtalajból a műtrágyázás nyomait. Zsoltot hallgatva eszünkbe juthat az, hogy milyen remek dolog lehet nála tanulni a tudományt az egyetemen, meg az is, hogy te jó ég, az első vészjelző dátumokig már csak 5-10 évünk van, ez nagyon is a mi életünket érintő probléma.

MGB_3089

A függőség vajon mi?

Dávid Ferenc azzal kezdte előadását, hogy a világ élvezeti forrásai két részre oszthatók: vannak azok, amelyeket véd a törvény – mint a kávé vagy a kóla, és vannak azok, amelyekre lesújt a törvény – mint például a drog.

MGB_4853

„Mi lenne akkor, ha a kávé is a tiltott kategóriába tartozna?” – tette fel az elméleti kérdést, de vázolt is hozzá egy történetet: „Én, mint kávéfüggő, akinek a reggeli ébredés után alapkellék a kávé, sőt, naponta több adagra van szükségem, kávédealereket kellene, hogy hívogassak, és rejtjelesen megbeszélni velük, mikor vehetnék egy kis kávét. Ráadásul titokban kellene lefőznöm, hogy ne derüljön ki, mert a végén még bajom lesz belőle, de a házban előbb-utóbb megéreznék a kávé illatát, és megbélyegeznének, én lennék a Kávés Feri.”

MGB_4882

Láthatjuk, a kávéfogyasztás is függőség. Meg a cigizés is. Sőt, a Facebookozás is azzá válhat. Az alapvető kérdések: Mit? Hányszor? Mekkora örömmel? A kiegyensúlyozottsághoz mértékletesség kell – vallja Dávid Ferenc. De nézzétek meg a konkrét magyarázatot a videóban, tanulságos és vicces egyszerre.

Akinek életfeladata lett a megbocsátás

Sammy Rangel előadása volt talán a legkülönösebb és a legfelkavaróbb – a közönség nagy része állva tapsolta meg, a szünetben pedig mindenki róla beszélt. Pedig Sammy nem tudós, nem olimpiai bajnok, nem is különösebben híres ember. Egy börtönt megjárt egykori bűnöző, aki miután letöltötte a büntetését, megpróbálta újrakezdeni az életét.

Pólóban lépett a színpadra, jól látszottak tetovált karjai – talán épp azt akarta érzékeltetni, hogy a látszat sokszor csal, nem szabad elhamarkodottan ítélkeznünk. Mert ki is Sammy Rangel ma? Két diplomát is szerzett, ráadásul summa cum laude végzett az egyetemen, rendszeresen ír egy internetes magazinnak, és tanácsadó-mentorként segíti a rendőrség és különféle intézmények munkáját, hogy csökkenthessék az utcai bandákkal kapcsolatos bűncselekményeket. „A megbocsátás mítoszai” címmel könyve is megjelent, életútjáról dokumentumfilm készült.

MGB_4181

Sammy elmesélte, hogy gyermekkorát nagyrészt nevelőintézetben töltötte, nagybátyja szexuálisan zaklatta, anyja és mostohaapja pedig fizikailag bántalmazta. 11 évesen csatlakozott egy helyi bandához, fegyveres rablásokba keveredett, és 15 évet börtönben kellett töltenie. Szabadulása után egy rehabilitációs program keretében sikerült újra talpra állnia.

Amikor a program keretében egy mentor azt a feladatot adta neki, hogy képzelje a kör közepére helyezett székre anyját és kérdezzen tőle bármit, ezt a mondatot tudta ismételgetni: „Miért tetted ezt velünk?” Aztán a székre ülve az anyja helyébe kellett képzelnie magát: „Sajnálom, nagyon sajnálom.” A mentor megkérdezte tőle: „Megbántottál valaha is úgy valakit, mint téged az anyád?” És ekkor rá kellett jönnie, hogy az élete a bocsánatkérésről, a megbocsátásról szól. „Megbocsátás Projekt” nevű jótékonysági szervezetének épp az a célja, hogy valódi emberi történeteken keresztül mutassa be a megbocsátást és az erőszakmentes konfliktusmegoldást.

MGB_4218

Ilyen tanárnőt minden iskolába!

Joós Andrea úgy töltötte be a színpadot, hogy semmilyen csili-vili technikát nem használt az előadásához. Egyszerűen önmaga volt. Andrea természetismeretet tanít középiskolában, de vezet rádióműsort és szerkeszt egy népszerű Facebook oldalt is. A diákjai imádják. Ő meg imád tanítani. Pedig azzal a kérdéssel kezdte, hogy ugyan miért lenne ma vonzó a tanári pálya.

MGB_4520

Képzeljük el, hogy be kell lépnünk az osztályterem ajtaján. Mire gondolunk? Lefestette azt a hozzáállást, amikor a tanárt minden csínytevés, fegyelmezetlenség idegesíti, amikor a diákokkal csak baj van. És azt, amikor a tanár mindent megtesz azért, hogy a tanulók izgalmasnak találják az óráját, és ha nem figyelnek eléggé, akkor abban látja a hibát, hogy talán nem készült fel eléggé, talán valamit másként kellett volna tálalnia.

MGB_4557

Mert Andrea szerint az osztályban lévő gyerekek tükröt tartanak a pedagógusnak, visszajelzést adnak arról, hogyan végzi a munkáját. „Ha részese vagyok a problémának, magam is sokat tehetek a megoldásért” – fogalmazta meg egyszerűen saját hitvallását. A közönség vastapssal jutalmazta – nézzetek bele az előadásába, és megértitek, miért.

Ha tetszettek az előadók, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Betegsége miatt támadt remek ötlete a kismamának – milliomos lett belőle
A szükség az ötlet szülőanyja – vallja Helen Rankin, aki egy kellemetlen betegségnek köszönheti vállalkozásának sikerét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 09.


hirdetés

A 45 éves, négy gyermekes brit asszonyé a Cheeky Wipes újra felhasználható nedves törlőkendő ötlete, amelynek kitalálását valóban egy kényszerhelyzet felismerésének köszönheti.

Helen egész életében ekcémával bajlódott, és amikor megszületett első gyermeke, a most 14 éves Archie, hamar rájött, hogy nem használhatja a forgalomban lévő egyik törlőkendőt sem, mert azok csak súlyosbítanák bőre állapotát.

Egyedül azt engedhette meg magának, hogy régi törölközőket szabdalt fel, és azokat olajesszenciákba mártotta. Az így készült törlőket műanyagdobozban tárolta.

Így született meg a Cheeky Wipes gondolata. Közben megszületett második gyermeke, a most 11 éves Felix, amikor már az is eszébe jutott, hogy az általa kitalált módszer másoknak is hasznos lehet. Terhessége 37. hetében volt harmadik gyermekével, Jennie-vel, amikor 2007-ben elindította a céget, amelynek forgalma 2018-ra elérte az 1,3 millió fontot (kb 650 millió forint) – írta a Mirror.

A cégnek van egy raktára Newhavenben, amelyet három anya vezet, és Helen alkalmaz egy negyediket is, aki otthonról látja el a vevőszolgálati teendőket. Munkaidejüket a főnökasszony úgy állapította meg, hogy az összhangban lehessen gyermekeik gondozásával. Ő csak tudja, négy gyermekkel... a legkisebb, Aerin most hét éves.

Kezdetben a vállalat fő terméke az újra felhasználható nedves törlőkendő volt, amelyet a csecsemők pelenka-cseréjénél használnak. A kendők frottírból készülnek, és olyan dobozban kerülnek forgalomba, amelyben külön hely van a tiszta és szennyes kendőknek. Tartalmaz továbbá olajesszenciákat és használati utasítást. Ára nagyságtól függően 20-tól 45 fontig terjed.

Az Észak-Írországból származó, jelenleg a Brighton melletti Seafordban élő Helen Rankin azóta már szélesítette termékeinek palettáját, a sminklemosó törlőkendőktől a menstruáció idején használatos bugyiig.


KÖVESS MINKET:Valóra válhat egy álom: Kovács Jónás LEGO-terve bekerült a legjobbak közé
A 19 éves egyetemista alkotását egy exkluzív készletben lehet megrendelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Egy 19 éves egyetemista fiú nagy álma kezd valóra válni: Kovács Jónás hivatalos LEGO-tervezőnek készül, és legújabb készlete most bekerült a LEGO AFOL Designer Program pályázat legjobb 16 alkotása közé. A Vajdaságban élő tervező a Szegedi Tudományegyetem hallgatója programtervező informatikus szakirányon.

Az általa kitalált játék a LEGO saját történetét eleveníti meg

a BrickLink és a LEGO közös programjában, melynek célja a 60 éves évforduló megünneplése.

Kovács Jónás The LEGO® Story-jában időrendi sorrendben mutatja be a LEGO gyártás főbb korszakait. Szerepel benne a 30-as évek asztalosműhelye, a 40-es évek első generációs fröccsöntőgépe, egy modern tervezőiroda, és a gyártósor.

A LEGO a tervezőjelölteknek egy több napos műhelymunkát szervez, és ott különféle feladatokat kell megoldaniuk. Jónásnak a feladat kivitelezésére csak pár hete volt, és nagyon örült, hogy a tervét nagyobb módosítások nélkül jóváhagyták.

A műből előrendeléssel maximum 2500 készletet lehet megvásárolni még április 15-ig.

VIDEÓ: A LEGO-készletről

Forrás: Into.hu


KÖVESS MINKET:

Liu Shaolin Sándort és Kozák Danutát választották meg 2018 legjobb sportolóinak
Mindketten először nyerték meg az Év Női Sportolója, illetve az Év Férfi Sportolója címet, a gyorskorcsolyázó ráadásul első téli sportolóként, az olimpiai bajnok kajakozó pedig Hosszú Katinkát legyőzve.
MTI, fotók: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a 2018-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

A 61. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, ez pedig rekord, a tavalyi csúcs alkalmával 436-an vettek részt a voksoláson.

A férfi győztes címét a Phjongcshangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolyaváltó alapembere, Liu Shaolin Sándor érdemelte ki, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom - utalt a legjobb három közé került birkózóra. - Nagyon köszönöm, az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet"

- értékelt a színpadon.

A férfi győztesnek járó díjat Tarlós István főpolgármesterrel együtt Carl Lewis kilencszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok amerikai atléta adta át.

"Különleges érzés, hogy itt lehetek, először az 1984-es olimpia után jöttem Budapestre, most vagyok itt harmadik alkalommal. Fantasztikus ez az esemény, mindig is azt vallottam, hogy ha a sportot és a szórakoztatást összehozzuk, abból lehet igazi brandet építeni" - mondta, majd úgy folytatta, természetesen tervezi, hogy visszatér a 2023-as világbajnokságra is. - "Már öt éve edzősködöm, várhatóan indul néhány versenyzőm Budapesten".

A női győztes a kajakos Kozák Danuta lett, aki szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

"Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát"

- fogalmazott.

Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta is először nyert.

Az edzők kategóriájában az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. Előbbi egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni.

"Én pedig az vagyok, mert olyan szenzációs versenyzőkkel dolgozhatok együtt, mint a férfi váltó tagjai. Szerencsés, mert olyan kollégáim vannak, mint az itt mellettem álló kolleganőm, de a csapatunk minden tagjának hálás vagyok a magas szintű munkáért."

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson.

"Négyen vagyunk a színpadon, de egy hatalmas csapat kellett ehhez a sikerhez. Nekem pedig sokat kellett várnom, hogy felnőjenek mellém a többiek"

- mondta Knoch Viktor.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották, az év női futballistája Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg játékosa lett. Az év találatára a szurkolók szavazhattak, a legtöbben a ferencvárosi Sigér Dávid MTK-nak lőtt gólját látták a legszebbnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját az olimpiai és Eb-bronzérmes Rákosi Gyula kapta.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját az 1979-ben világbajnoki aranyérmes férfi asztalitenisz-csapat tagjainak, Jónyer Istvánnak, Klampár Tibornak és Gergely Gábornak ítélték.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat.

"Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat" - mondta Jónyer István.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó volt a tavalyi év legjobbja.

A győztesek csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleget kaptak. A díjátadó ceremóniákat elválasztó öt produkcióban csaknem háromszázan léptek színpadra.


KÖVESS MINKET:

Példamutató nőkre és környezetvédő sztárokra is lehet szavazni a Style Awardon
Hat kategória harminc jelöltjére lehet szavazni, akik olyan fontos ügyek mellett is kiállnak, mint a kultúra népszerűsítése vagy a fenntarthatóság.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 12.


hirdetés

2019-ben is keresi Magyarország meghatározó ikonjait az InStyle magazin. A Style Award során ezúttal kedvenc sztárokra, divattervezőkre, online véleményvezérekre, stílusos férfiakra, valamint két új kategória jelöltjeire lehet leadni a voksokat. Ebben az évben a környezetvédelem jegyében hazánk zöld élharcosai mellett olyan nőkre is lehet szavazni, akik egy-egy fontos ügyet képviselnek.

A Leginspirálóbb power woman kategóriában olyan különleges nőkre szavazhat a közönség, akik karrierjükkel, életútjukkal és tapasztalataikkal motiválnak és adnak erőt. Rea Milla modell, a leukémiából gyógyult Pávó Réka, Lubics Szilvi ultramaratonista, Lovas Emília és Ónodi Eszter színésznők is várják a voksokat.

Az erős, példamutató nők mellett a magazin másik kiemelten fontos területe a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A témaválasztás nem véletlen, hiszen az InStyle kiadója, a Marquard Media úttörő szerepet tölt be a hazai médiapiacon azzal, hogy felületein többé nem ad helyet az állati szőrből készült termékek megjelenítésének és saját eszközeivel igyekszik felhívni a figyelmet a fenntarthatóság, tudatosság, környezetvédelem fontosságára.

Számos olyan híresség van az országban, akik élharcosai a felesleges pazarlás megelőzésének és mindent megtesznek, hogy a bolygó egy élhetőbb, tisztább hely legyen. Ők a Legmotiválóbb ökotudatos híresség kategória jelöltjei: Döbrösi Laura, Munkácsi Brigitta, Balla Eszter, Marsalkó Dávid és Linczényi Márkó.

Az olvasók ismét szavazhatnak kedvenc hírességükre a Legkedveltebb InStyle sztár kategóriában, amelyben Balsai Móni, Epres Panni, Jakab Juli, Radics Gigi és Coco Köenig várja a szavazatokat. Természetesen a korábbi évekhez hasonlóan a hazai divatmárkák sem maradhatnak ki, Zsigmond Dora, Nanushka, Je Suis Belle, Tomcsanyi és az ÁERON tervezőire adhatja le voksát a közönség.

A magazin idén is keresi az ország Legkreatívabb online véleményvezérét, aki a legújabb trendekkel inspirálja követőit. A kategóriában Dallos Bogi, Mádai Vivien, Polgár Odett, Verrasztó Evelyn, és Varga Priszcilla „Priszci” közül választhatják ki kedvenceiket az olvasók. A gyönyörű hölgyek mellett a Legstílusosabb férfiakról sem szabad megfeledkezni, a kategóriában Liu Shaolin Sándor, Puskás Peti, ByeAlex, Mohai Tamás és Tasnádi Bence közül választ majd győztest a közönség.

Az InStyle – Style Award jelöltekre március 15-ig szavazhatsz ide kattintva.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x