hirdetés
MGB_34181.jpg

Az 5 legjobb TEDx-előadás, amelyből tanulhattok

Milliók rajonganak a TED-előadásokért - kiválogattuk nektek a budapesti konferencia legjobbjait!
szöveg: Ganzler Orsolya, képek: TEDx Danubia - szmo.hu
2015. június 10.


hirdetés

Szerettek a világhálón olyan érdekességekre ráakadni, amikből akár tanulhattok is? Pláne, ha ez egy rövidebb videóban is elérhető, és egyáltalán nem unalmas? Akkor a TED előadásait nektek találták ki! A TED konferenciák a világon mindenütt a legnépszerűbbek közé tartoznak, az előadások nem csak informatívak, de látványosak és szórakoztatóak is.

Budapesten nemrég rendezték meg a TEDx Danubia konferenciát – ott voltunk, és kiválasztottuk nektek a legérdekesebb előadásokat. Összefoglaljuk nektek, miről mesélt a sakknagymester, az asztrofizikus, vagy akár a börtönviselt sikeres könyvszerző és tréner. De akár magatok is beleleshettek az előadásokba, nagy részük már elérhető a neten!

Lehetetlen? Na ezzel csak óvatosan!

„Ez nem igaz! Egy nővel játszunk? Hát legközelebb már egy kutyával?” – mesélte előadása elején Polgár Judit, milyen epés megjegyzést tett rá egy férfi sakkozó első versenyei egyikén, amikor meglátta őt, mint ellenfelet. Merthogy a sakk amolyan férfias sportág, gondolták róla sokáig. Míg nem jöttek a Polgár-lányok Magyarországról, például Judit, aki már 15 évesen minden idők legfiatalabb nemzetközi sakknagymestere lett.

MGB_3344

Judit példaképeként tisztelte Garri Kaszparovot, persze, hogy már gyerekként, első sikerei után fejébe vette, hogy egyszer még játszik vele, sőt legyőzi majd a sakktáblánál. Judit megmutatott egy rövid interjúrészletet 1988-ból, amikor is Kaszparovot róla kérdezték – a mester nem kertelt,rendkívül tehetségesnek tartotta a magyar kislányt. De amikor felmerült, hogy mit gondol, fognak-e egymással játszani, hosszas körmondatban fejtegette, hogy az szinte teljesen kizárt, hát azért az egy másik kategória, férfiak ellen sakkozni.

Judit egy fotót is előszedett, 1994-ből, Linaresből: a sakktáblánál ő és Kaszparov. Egymás ellen. Itt Kaszparov nyert, de a média hosszan foglalkozott vele utólag, hogy nem tisztességesen érte el a győzelmet, mert az egyik lépés után elengedte rövid időre a figurát, majd hirtelen mégis máshova lépett vele – a szabály szerint pedig ha a játékos elengedte a figurát, már nem módosíthatja a lépést.

MGB_3414

Újabb kép, megint csak Linares, 2001-et írunk: Judit döntetlent játszott Kaszparovval. Majd egy évvel később Moszkvában már ő győzött. „Vigyáznunk kell az olyan kijelentésekkel, hogy ’teljesen kizártnak tartom’ vagy ’az lehetetlen’” - foglalta össze Polgár Judit a sztori tanulságát.

MGB_3366

Mi a TED?

A TED egy széles körben elérhető platform a megosztásra érdemes gondolatok (Ideas Worth Spreading) számára. A rendezvénysorozat eredetileg egy szűkebb közösségi kezdeményezésként indult 1984-ben, sajátos módon egyetlen konferenciahelyszínen ötvözve a technológia (Technology), a szórakoztatás (Entertainment) és a design (Design) témaköreit. Az elmúlt tíz évben a TED közönsége az online videoszolgáltatásoknak és a közösségi médiának köszönhetően folyamatosan bővült, így mára több mint száz nyelven, és többszáz millió videomegosztás révén terjeszti a gondolatokat rendkívül széles palettán mozogva: a tudományos, üzleti és szórakoztató témákon keresztül egészen a globális problémák provokatív megvitatásáig. A TEDx rendezvénysorozatok pedig ugyanebben a szellemben, a TED által felügyelt licenszek mellett, de független lelkes helyi csapatok és közösségek szervezésében valósulnak meg világszerte. Erre a független önszervező működésre utal a névben található "x".

Megszereztük a 2100-as vizsgakérdéseket

Fehér köpenyben és vastag keretes szemüvegben érkezett a színpadra Hetesi Zsolt, asztrofizikus, az ELTE óraadó tanára, aki kutatásaival arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a bolygó erőforrásai végesek. Egy fiktív egyetemi előadás részesei lehettünk, 2100-ból. Az előadónk pedig bemutatta, mi játszódott le a Földön az elmúlt 100 évben, hogyan sikerült elkerülni az ökokatasztrófát.

MGB_3064

Merthogy Zsolt a pozitív forgatókönyvben bízik: hogy a kormányok igen hamar felismerik, hogy csak nemzetközi összefogással és azonnali cselekvéssel kerülhetjük el, hogy...

... 2020-ra a túlzott műanyag-felhasználás veszélyeztesse az élő rendszer elemeit,

... 2025-re a Föld háromnegyede ne jusson ivóvízhez,

... 2030-ra elfogyjon a kőolajkészlet,

... 2045-re összeomoljon az Amazonas esőerdő ökoszisztémiája.

Mit kell tennünk? „Figyeljenek, mert ez már vizsgakérdés lesz!” – jegyezte meg félig tréfásan Zsolt a képzeletbeli katedráról, de igaza van, ha nem figyelünk oda, igen komoly vizsgán hasalhatunk el. Előtérbe kell helyeznünk a megújuló energia-forrásokat, be kell vezetni a körkörös gazdaságot, átalakítani az életterünket, és eltüntetni a termőtalajból a műtrágyázás nyomait. Zsoltot hallgatva eszünkbe juthat az, hogy milyen remek dolog lehet nála tanulni a tudományt az egyetemen, meg az is, hogy te jó ég, az első vészjelző dátumokig már csak 5-10 évünk van, ez nagyon is a mi életünket érintő probléma.

MGB_3089

A függőség vajon mi?

Dávid Ferenc azzal kezdte előadását, hogy a világ élvezeti forrásai két részre oszthatók: vannak azok, amelyeket véd a törvény – mint a kávé vagy a kóla, és vannak azok, amelyekre lesújt a törvény – mint például a drog.

MGB_4853

„Mi lenne akkor, ha a kávé is a tiltott kategóriába tartozna?” – tette fel az elméleti kérdést, de vázolt is hozzá egy történetet: „Én, mint kávéfüggő, akinek a reggeli ébredés után alapkellék a kávé, sőt, naponta több adagra van szükségem, kávédealereket kellene, hogy hívogassak, és rejtjelesen megbeszélni velük, mikor vehetnék egy kis kávét. Ráadásul titokban kellene lefőznöm, hogy ne derüljön ki, mert a végén még bajom lesz belőle, de a házban előbb-utóbb megéreznék a kávé illatát, és megbélyegeznének, én lennék a Kávés Feri.”

MGB_4882

Láthatjuk, a kávéfogyasztás is függőség. Meg a cigizés is. Sőt, a Facebookozás is azzá válhat. Az alapvető kérdések: Mit? Hányszor? Mekkora örömmel? A kiegyensúlyozottsághoz mértékletesség kell – vallja Dávid Ferenc. De nézzétek meg a konkrét magyarázatot a videóban, tanulságos és vicces egyszerre.

Akinek életfeladata lett a megbocsátás

Sammy Rangel előadása volt talán a legkülönösebb és a legfelkavaróbb – a közönség nagy része állva tapsolta meg, a szünetben pedig mindenki róla beszélt. Pedig Sammy nem tudós, nem olimpiai bajnok, nem is különösebben híres ember. Egy börtönt megjárt egykori bűnöző, aki miután letöltötte a büntetését, megpróbálta újrakezdeni az életét.

Pólóban lépett a színpadra, jól látszottak tetovált karjai – talán épp azt akarta érzékeltetni, hogy a látszat sokszor csal, nem szabad elhamarkodottan ítélkeznünk. Mert ki is Sammy Rangel ma? Két diplomát is szerzett, ráadásul summa cum laude végzett az egyetemen, rendszeresen ír egy internetes magazinnak, és tanácsadó-mentorként segíti a rendőrség és különféle intézmények munkáját, hogy csökkenthessék az utcai bandákkal kapcsolatos bűncselekményeket. „A megbocsátás mítoszai” címmel könyve is megjelent, életútjáról dokumentumfilm készült.

MGB_4181

Sammy elmesélte, hogy gyermekkorát nagyrészt nevelőintézetben töltötte, nagybátyja szexuálisan zaklatta, anyja és mostohaapja pedig fizikailag bántalmazta. 11 évesen csatlakozott egy helyi bandához, fegyveres rablásokba keveredett, és 15 évet börtönben kellett töltenie. Szabadulása után egy rehabilitációs program keretében sikerült újra talpra állnia.

Amikor a program keretében egy mentor azt a feladatot adta neki, hogy képzelje a kör közepére helyezett székre anyját és kérdezzen tőle bármit, ezt a mondatot tudta ismételgetni: „Miért tetted ezt velünk?” Aztán a székre ülve az anyja helyébe kellett képzelnie magát: „Sajnálom, nagyon sajnálom.” A mentor megkérdezte tőle: „Megbántottál valaha is úgy valakit, mint téged az anyád?” És ekkor rá kellett jönnie, hogy az élete a bocsánatkérésről, a megbocsátásról szól. „Megbocsátás Projekt” nevű jótékonysági szervezetének épp az a célja, hogy valódi emberi történeteken keresztül mutassa be a megbocsátást és az erőszakmentes konfliktusmegoldást.

MGB_4218

Ilyen tanárnőt minden iskolába!

Joós Andrea úgy töltötte be a színpadot, hogy semmilyen csili-vili technikát nem használt az előadásához. Egyszerűen önmaga volt. Andrea természetismeretet tanít középiskolában, de vezet rádióműsort és szerkeszt egy népszerű Facebook oldalt is. A diákjai imádják. Ő meg imád tanítani. Pedig azzal a kérdéssel kezdte, hogy ugyan miért lenne ma vonzó a tanári pálya.

MGB_4520

Képzeljük el, hogy be kell lépnünk az osztályterem ajtaján. Mire gondolunk? Lefestette azt a hozzáállást, amikor a tanárt minden csínytevés, fegyelmezetlenség idegesíti, amikor a diákokkal csak baj van. És azt, amikor a tanár mindent megtesz azért, hogy a tanulók izgalmasnak találják az óráját, és ha nem figyelnek eléggé, akkor abban látja a hibát, hogy talán nem készült fel eléggé, talán valamit másként kellett volna tálalnia.

MGB_4557

Mert Andrea szerint az osztályban lévő gyerekek tükröt tartanak a pedagógusnak, visszajelzést adnak arról, hogyan végzi a munkáját. „Ha részese vagyok a problémának, magam is sokat tehetek a megoldásért” – fogalmazta meg egyszerűen saját hitvallását. A közönség vastapssal jutalmazta – nézzetek bele az előadásába, és megértitek, miért.

Ha tetszettek az előadók, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
fiatal.jpg

Ez a 13 éves találhatta fel a hasnyálmirigyrák kezelésének legbiztonságosabb módját

A fiatal diák egy rangos díjat is elnyert ötletével.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 14.A hasnyálmirigyrák túlélési mutatói rendkívül alacsonyak - körülbelül 9%-os akkor, ha öt évet veszünk alapul, és körülbelül 1%-os 10 év távlatában. A helyzet az elmúlt 40 évben nem is javult jelentősen.

Ám a 13 éves Rishab Jain elhatározta, hogy megváltoztatja ezeket a statisztikákat AI-alapú eszközével, a PCDLS Net-tel, amely javítja a hasnyálmirigy állapotának nyomon követését a sugárkezelés során. Jain ötletével megnyerte a 2018-as Discovery Education 3M Young Scientist Challenge-t, úgy, hogy akkor még a középiskolát sem kezdte el.

A szakértők szerint a fiatal egy biztonságosabb módszert alkotott meg a hasnyálmirigyrák kezelésére.

A fiatal a Business Insider-nek elmondta: az egész 2017 nyarán kezdődött, amikor meglátogatta a bátyját Bostonban, és ott megtudta, hogy milyen kutatások zajlanak. Megismerte a meglepően rossz statisztikákat a hasnyálmirigyrákról.

"Ezek után létrehoztam egy mesterséges intelligencia alapú PCDLS Net-eszközt, ami segíti a hasnyálmirigy állapotának követését a sugárkezelések során - mondta a fiatal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
duotogni1.jpg

Állva tapsolt az America's Got Talent zsűrije egy magyar lánynak és párjának

Csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, és úgy tűnik, megérte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 17.A zsűri és a közönség is álló tapssal jutalmazta a magyar Antal Loretta és olasz partnere, Daniel Togni produkcióját az America's Got Talent válogatóján – írta meg a Blikk. A Duo Togni névre hallgató akrobata kettős valósággal elkápráztatott mindenkit.

A lány a lapnak azt mesélte, csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, ahol az első körös meghallgatás zajlott.

"Nagyon izgatottak voltunk. Bár próbáltunk higgadtak maradni, amikor a színpadra léptünk, megláttuk Simon Cowellt, az America's Got Talent megalapítóját, és egy kissé bepánikoltunk"

– emlékezett vissza Antal Loretta, aki hat évvel ezelőtt ismerte meg Danielt a Fővárosi Nagycirkuszban. 2015 óta dolgoznak együtt, a színpad mellett a magánéletben is egy párt alkotnak.

A lányt egy artista ismerőse hívta el évekkel ezelőtt az egyik fellépésére, ami elsőre lenyűgözte. Ezután felvételizett a Baross Imre artistaképzőbe, ahol adtak neki egy esélyt, bár semmi alapja nem volt egy spárgát leszámítva.

A Duo Togni több méteres magasságban hajt végre hajmeresztő mutatványokat. Bár a válogatóról Loretta még csak nagyon szűkszavúan beszélhetett, hiszen egyelőre nem került adásba az egész, annyi biztos, hogy ez is rendkívül látványos volt. Az egyik jelenetben például párja a hajánál fogva lógatja őt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
maklari-kotelugro-csapat.eb-europa-bajnoksag-norvegia-2.jpg

Lenyűgözte a világot a maklári kötélugró csapat - arannyal és ezüsttel tértek haza

Hatalmas sikert arattak.
Fotó: Maklári Bosch Kötélugró Klub - szmo.hu
2019. július 14.Tarolt egy magyar csapat a kötélugrók világbajnokságán, Norvégiában.

Mint arról a heol.hu beszámolt,

aranyérmekkel és ezüstérmekkel jöttek haza a Maklári Bosch Kötélugró Klub versenyzői.

A nemrég lezajlott World Jump Rope-on a Demó Versenyben például, ahol tizenhárom versenyző öt percen keresztül zajló összehangolt munkájára volt szükség, ezüstéremmel jutalmazták a csapat teljesítményét

A megmérettetésen 26 ország majdnem 1000 versenyzője vett részt. A maklári csapat fiatal versenyzői, Bozsik Regina, Zelei Dorottya, Zelei Diána és Hanuszik Lilla, páros duplakötélben hibátlan gyakorlatot mutattak be, ez első helyet ért.

"A 4×30 másodperces csapat gyorsasági számban Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra, Tatár Laura első helyen végeztek. A 2×60 másodperces duplaköteles gyorsasági számban Kurtán Adél, Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra aranyérmet vehettek át. Ugyancsak a legjobb volt a Kovács Réka, Bánhegyi Hanna és Bánhegyi Flóra alkotta hármas a 3×40 másodperces duplakötél számban. Ezüstérmet szerzett Bánhegyi Hanna és Tatár Laura a 2×30 másodperces duplázásban. Mind a négy gyorsasági számmal a legjobbak között a Grand Fináléban újra versenyezhettek, amely végén a 4×30 másodperc gyorsaságiban győztesként a magyar himnuszt hallhatták ismét" - írja a lap.

Az egyéni számokban Zelei Diána a juniorok között ezüstöt szerzett szabadon választott gyakorlatával. Ugyancsak ezüstérmet vehetett át Bánhegyi Hanna a 30 másodperces és 3 perces gyorsasági számokért is.

Hanuszik Éva egy másik korcsoportban szerzett ezüstérmet gyorsasági eredményével, akit ugyanebben Bánhegyi Flóra követett a harmadik helyen.

Bánhegyi Flóra összetett bajnok lett - az összes korcsoport eredményeit figyelembe véve ő volt a legjobb.

A fotókért és videókért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
rubik-erno-buvos-kocka-magyarorszagom-magyarorszag-szeretlekmagyarorszag.jpg

75 éves Rubik Ernő, a magyar zseni, akinek a világhírű bűvös kockát köszönhetjük

Hatalmas sikert aratott Magyarországon és külföldön a találmányaival, elgondolásaival. 2014-ben Budapest díszpolgára lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 13.A mérnök-feltaláló 1944. július 13-án született Budapesten a repülőgép-tervező Rubik Ernő fiaként.

A találékony szellemet apai ágon öröklő fiú a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett építészmérnökként 1967-ben, majd 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán belsőépítészetet tanult. Ezután építész-tervezőként dolgozott, 1970 és 1988 között az Iparművészeti Főiskolán (a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen) tanított.

1974 tavaszán oktatási segédeszközként tervezte meg a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas, mérnöki modellezést segítő szerkezetét.

Egy interjúban annak idején elmondta, hogy amikor a főiskolán tanított, azon gondolkodott hogyan tudná érzékeltetni a 3D-s mozgást a tanítványai számára. A kocka elforgatási mechanizmusához az ötletet végül az adta, hogy megfigyelte a Dunában a kavicsok között áramló vizet.

A szemléltető eszközről később kiderült, hogy játéknak is szórakoztató.

A későbbi Rubik-kocka prototípusának összeállításával a legenda szerint a mérnök az édesanyja lakásán kísérletezett, fa, befőttes gumi és gemkapcsok segítségével.

Ezután fejlesztette tovább. A kockát alkotó elemek alapja polisztirol granulátum lett, a végső formáját pedig fröccsöntő gépben nyerte el. A kocka alapeleme a kereszt nevű elem, erre épülnek a kiskockák, amelyekből összeáll a Rubik-kocka.

A bűvös kockának eleinte nem voltak színei.

Amikor Rubik Ernő kitalálta, hogyan jelöli a kockát alkotó egységeket, az alapszíneket választotta. Ezzel tette láthatóvá és érzékelhetővé a kocka elemeinek elforgatását. Azt is elmondta, hogy neki hetekbe került, mire kirakta a már kész kockát.

1975-ben állt elő Rubik Ernő a bűvös kocka nevű játékkal, amelyre 1976. október 28-án RU-158 ügyszámon, "Térbeli logikai játék" néven kapott szabadalmat.

A kocka a játékosok körében rövid idő alatt elképesztő sikert aratott.

2019-ben Kolodko Mihály Budapesten élő szobrász mini gerillaszoborral tisztelgett Rubik Ernő előtt. A miniszobrot bemutató anyagunkat erre a linkre kattintva olvashatjátok.

Rubik Ernő találmánya, a kocka a világ legnépszerűbb játéka lett

Több mint 500 millió darabot adtak már el belőle a világon. Kirakási variációinak száma negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer.

Rubik Ernő 70. születésnapjára, 2014-ben Jersey Cityben a Google közreműködéséve szerveztek lenyűgöző tárlatot.

A Liberty Science Centerben, a New York-i Szabadságszobor közelében látható "Beyond Rubik's Cube" című kiállítás interaktív formában mutatta be a közönségnek a különböző tudományos területeket.

Az ötmillió dollárból felépített kiállításon azt is bemutatták hogyan hatott a kocka a művészetekre és a mérnöki tudományokra.

Rubik Ernő találmánya előtt tisztelegve, és a kiállításhoz kapcsolódva 2014-ben gigantikus bűvös kockát úsztattak le a Hudson folyón.

470_470_rubik-kocka

Rubik Ernő 1987-től címzetes egyetemi tanár, 1990-1996 között a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, 1996-tól tiszteletbeli elnöke.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, 1983-ban Állami Díjat kapott, 1995-ben életművéért, innovációs tevékenységéért Gábor Dénes-díjjal, 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2008-ban Moholy-Nagy-díjat, 2009-ben Esztergomban díszpolgári címet és Magyar Örökség-díjat kapott, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehetett át.

2010-ben Prima Primissima Díjjal, 2012-ben Hazám díjjal és az Amerikai Magyar Alapítvány George Washington-díjával ismerték el, 2014-ben Budapest díszpolgára lett, és ugyanebben az évben megkapta a legmagasabb hazai állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x