hirdetés
deskaboard.jpg

Az 5 legjobb magyar találmány 2014-ben

Idén is sok magyar találmány híre járta be a világsajtót. Íme egy lista a szerintünk legeredetibb, közlekedést segítő ötletekről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. december 30.


hirdetés

DESKA, a szörf- és a gördeszka szerelemgyereke

Tölgyesy Csaba találmányát elsősorban városi közlekedésre szánják. A szerkezet erősen hasonlít a gördeszkához, de egyes elemeket átvettek a szörfből is, így jött létre ez a száguldó deszka. Ráadásul szélben még vitorlával is felszerelhető, így valóban hasítani lehet vele az utakon.

A projekt megvalósítására októbertől novemberig 20 ezer dollárt sikerült összeszedni közösségi finanszírozással, így ha minden igaz, az első példányok jövő márciusra el is készülhetnek. A kampány oldala egyébként még most is elérhető az indiegogo.com-on, itt részletesen bemutatják a termék tulajdonságait.

deska

A kézzel készített DESKA karbonszálas, és három, a szokottnál nagyobb méretű keréken gurul. A lábakat a szörfről ellesett pántokba kell bedugni. A bátrabbak akár ugrathatnak is vele. A fékezéshez tárcsaféket szereltek rá, de azt a bringáknál használt kézi fogantyúval lehet kezelni. Gyakorlott deszkások vagy szörfözők pedig kiegészíthetik mindezt egy kisebb vitorlával is, így szeles időben csak jó erősen kapaszkodni kell :)

Övből roller

A Sopronban élő Török Ádám találmányáról november 1-jén számolt be a Daily Mail, és azóta megállíthatatlanul terjed a neten. A fiatal srác két olyan dolgot ötvözött, ami első hallásra elég meredeknek tűnik: a rollert az övvel.

ov2totallabbal

Ádám szerint egy nagyvárosban a leghatékonyabb lábhajtásos módszer kisebb távolságok megtételére rövid idő alatt a roller, de ami még ennél is fontosabb: a tárolás. Erre kínál forradalmi megoldást az övroller. A függőleges részét a benne futó szalag meghúzásával lehet kimerevíteni, ez egy tépőzárral rögzíthető a "kormány" alatt. Ha pedig a roller gazdája megérkezett, kilazítja a szalagot, és az egészet övként a dereka köré tekerheti. További infókat ebben a korábbi cikkünkben olvashattok róla.

Magyar hajóterv, amely dízájn-Oscart ért

Policsányi István ipari formatervező a világ egyik legrangosabb dizájn elismerésének számító Red Dot díjat kapta meg 80 személyes, akadálymentesített utasszállító hajótípusának tervéért. Szingapúrban, az átadóünnepségen személyesen vehette át az elismerést.

A projekt a New Voyage Experience Accessible to Everyone (nyersfordításban új utazási tapasztalat mindenkinek) címet kapta. A tervezett hajó formája egyszerre ötvözi a modern gyártástechnológiával elérhető új vonalvezetést, a természeti formákat és a magyar géphajózás hagyományaiból származó stíluselemeket.

magyarformatervezo_designoscarpolicsanyi_istvan_hajoja2

A tervezőt a Balaton és a tenger inspirálta. A hajóterv alapja egyébként a MOMÉ-s diplomamunkája volt, amellyel 2010-ben elnyerte a Magyar Formatervezési díj különdíját. A tervet az azóta eltelt évek alatt továbbgondolta, módosította, a részleteket kidolgozta. További infókat IDE KATTINTVA olvashattok róla.

Useeme, a kerékpáros kanyarodást segítő karpánt

Ennek a találmánynak a megalkotói abból indultak ki, hogy a kerékpáros balesetek jelentős része a kereszteződésekben vagy azok közelében történik. Így komoly előrelépést jelenthet egy olyan eszköz, amely segíti a biztonságos közlekedést és a kanyarodást.

A LED-es mozgásvezérelt irányjelző karkötő a termék honlapján elérhető információk szerint úgy segít a biztonságos közlekedésben, hogy amikor kerékpározás közben karjelzést adunk kanyarodáskor és sávváltás előtt, a mozgásérzékelő felismeri a mozdulatokat, a karpánt pedig automatikusan villogni kezd. Így fokozottabb figyelemben részesülnek a forgalomban a biciklisek, és elkerülhetők lehetnek a balesetveszélyes közlekedési helyzetek.

useem_1

"Alkalmazkodik a kéztartáshoz, mindenfajta kormánnyal működik. Nem a biciklidre kell tenni őket, hanem a csuklódra. A fényes narancssárga LEDek a csuklóid körül minden irányból jól láthatóak. Mindenféle ruházatra könnyen felvehető, nincs rajta csat. 3 méretben kapható" - írja róla a fejlesztő. További infókért KATT IDE.

Kenguru, a mozgássérültek részére kitalált magyar kisautó

Kissároslaki István évekkel korábban tervezett egy autót mozgássérült, kerekesszékes embereknek. A Rehab Zrt. ötletében tíz éve nem láttak fantáziát idehaza, így leállt a terv megvalósításával. Az autó akkori ára 3 millió forint lett volna, és az elképzelések szerint az OEP támogathatta volna az autó beszerzését a rászorulóknak.

Ám egy betegség miatt lebénult amerikai ügyvéd, aki megoldást keresett a közlekedésére, rátalált a neten a magyar találmányra. 2010-ben megkereste a fejlesztőket és felajánlotta, hogy menjenek ki Amerikába, ahol majd ő segít befektetőket találni. Az akció sikeres volt, a Kenguru névre keresztelt kisautót az amerikai Austinban kezdik majd gyártani jövőre.

roki1

Az autóban nincs ülés, a kerekesszékes utas távirányítóval nyitja ki a hátul lévő ajtót, és egy rámpán begurul az autó belsejébe, ahol rögzíti az ülését. Városi, helyi közlekedésre tervezték a környezetbarát járművet, amely maximum 40 km/órás sebességre képes, és nagyjából 100 kilométert tesz meg egy feltöltéssel. Részletesen itt olvashattok róla.

Ha tetszettek a találmányok, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hosszu-katinka.jpg

Hosszú Katinka vezet a világkupa-sorozatban, Szingapúrban is arannyal zárt

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is jól állnak. Októberben folytatják Budapesten az úszók pénzdíjas versenysorozatát.
MTI, a fotó illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 17.Hosszú Katinka aranyéremmel fejezte be szereplését az úszók világkupa-sorozatának szingapúri állomásán, emellett a szombati zárónapon Jakabos Zsuzsanna két, Szabó Szebasztián pedig egy ezüstöt szerzett.

Hosszú - a viadal eredményközlője szerint - ezúttal 200 méter vegyesen bizonyult legyőzhetetlennek (2:08.63 p), miután a háromszoros olimpiai bajnok magyar csütörtökön nyert 200 méter pillangón, pénteken pedig 400 méter vegyesen.

A szombati vegyesdöntőben Hosszú mögött másodikként Jakabos csapott célba (2:13.64). Jakabos, aki előző nap a 200 méter gyors fináléjában diadalmaskodott, a befejező napon még egy ezüsthöz jutott: ezt a 100 méter pillangó fináléjában érdemelte ki (58.43 mp).

A férfiaknál Szabó Szebasztián, aki csütörtökön 100 m pillangón, pénteken pedig 100 méter gyorson lett második, szombaton 50 méter pillangón nyert ezüstérmet (23.14 mp).

A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a pénzdíjas vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vettek részt, a sorozat második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.

Az ázsiai etapon a teljes női mezőnyt tekintve Hosszú teljesített a legjobban, a három versenyen gyűjtött 156 pontjával vezet két ausztrál, Cate Campbell (150 pont) és Emily Seebohm (105) előtt.

Jakabos 63 pontjával jelenleg a hatodik, akárcsak a férfiaknál a 78 ponttal álló Szabó Szebasztián.

A vk-élcsoport állása:

nők:

1. Hosszú Katinka 156 pont

2. Cate Campbell (ausztrál) 150

3. Emily Seebohm (ausztrál) 105

...6. Jakabos Zsuzsanna 63

férfiak:

1. Vlagyimir Morozov (orosz) 156 pont

2. Andrew Wilson (amerikai) 129

3. Danas Rapsys (litván) 111

...6. Szabó Szebasztián 78


KÖVESS MINKET:hirdetés
ifju-termeszetfotos-fussi-nagy-rego.jpg

Tizenéves magyar fiú nyert egy nemzetközi természetfotós pályázaton

Füssi-Nagy Regő egy füsti fecskés képpel lett a 15-17 éves kategória legjobbja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 20.Az olasz Asferico International Nature Photography Competition pályázatán egy magyar fiú, Füssi-Nagy Regő lett a legjobb a 15-17 évesek kategóriájában.

Mint arról a Turistamagazin beszámolt,

azzal a füsti fecskés fotóval nyerte el a zsűri tetszését, amelyikért 2018-ban megkapta itton Az Év Ifjú Természetfotósa címet.

Az ifjú természetfotós egy tanyán él szüleivel és a testvéreivel Sárospatak mellett, a Bodrogközben, ahol szülei egy kis biogazdaságot vezetnek.

Füssi-Nagy Regő pár éve kezdett el fotózni. Besegít a szüleinek a gazdaságban, ám amikor csak szabadideje van, fogja a fényképezőgépét és a képek segítségével próbálja bemutatni a Bodrogköz szépségét és élővilágát. Fotóir rendszeresen beküldi különböző pályázatokra.

Mint azt a Turistamagazinnak elmondta, tervei között szerepel egy kiállítás, amit majd Sárospatakon szeretne megnyitni.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hallasjavito-implantatum-debreceni-egyetem-1000x607.jpg

Debrecenben ültették be először a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot

A műtétet két súlyos hallásproblémával küzdő kisgyereken végezték el, akik enélkül egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának, ez az implantátum viszont a beszédfejlesztésüket is elősegíti.
MTI, fotó: unideb.hu - szmo.hu
2019. augusztus 13.Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem klinikai központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján.

Rezes Szilárd, a DEKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta:

a műtét mérföldkő a klinika cochleáris implantációs programjában, amelyet 2000-ben indítottak el, azóta számtalan vele született siket vagy nagyothalló gyerek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket.

A dániai Oticon Medical legújabb fejlesztésének köszönhetően a két gyerek olyan implantátumot kapott, amely a beszédet kiszűrő eszközzel akár zajos környezetben is hatékony beszédértést, gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé - hangsúlyozta. Az implantátumot egy másfél és egy három és fél éves gyerek mindkét fülébe ültették be.

Az igazgató kiemelte,

a beültetés nélkül a súlyos hallásproblémával küzdő gyerekek egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának. Az implantátum viszont lehetővé teszi, hogy a hallásfejlesztést követően beszédfejlesztésük is megtörténjen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Lubics-Szilvia-Bátor-Tábor.jpg

13 ezer méter szintkülönbség, 330 kilométeres táv – Lubics Szilvia teljesítette az egyik legkeményebb futóversenyt

Viharos esőzés, alvásmegvonás, hallucináció – ezekből mind kijutott a magyar versenyzőnek a Bigfoot 200-on, élete legnagyobb próbatételén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 17.Ugyan két héttel ezelőtt még úgy volt, hogy Lubics Szilvia a kínai Ultra Gobin áll rajthoz, a külföldi versenyzőket napokkal a start előtt eltiltották az indulástól. Ezután Lubics egyetlen hétvége alatt átszervezte az útitervet és végül az amerikai Bigfoot 200-on, a világ egyik legkeményebb ultramaratonján állt rajthoz.

A Cascade-hegységet átszelő, 330 km hosszú Bigfoot 200 augusztus 9-én startolt el. A verseny a maga 13 ezer méteres szintkülönbségével és egyenetlen tereptalajával Lubics szerint élete eddigi legnagyobb megpróbáltatása volt. Korábban a Badwater Ultramaratont tartotta karrierje legnehezebb versenyének, ám mint mondta, az a Bigfoothoz képest „egy óvodás futás, gyerekek is mehetnének.” A verseny nehézségét bizonyítja az is, hogy az indulók harmada feladta a küzdelmet.

„Az alvásmegvonás brutális volt. Négy nap alatt 4,5 órát aludtam”

– mondta, hozzátéve: „Egy idő után nem tudtam elkülöníteni a valóságot és a képzeletet… láttam az erdő közepén télapót és esküvői fátyolos kecskét is. Azon gondolkodtam, mit keresnek ott?!”

A futónő végül 3 nap 23 óra 51 perc alatt tette meg a távot, amivel a 12. helyen ért célba a női indulók közül.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x