hirdetés
amazing-metal-art-gallery-mysecretbudapest-25.jpg

Autóalkatrészekből készült lenyűgöző szobrokat láthatsz Budapesten

Az Amazing Metal Art Gallery ikonikus filmek és rajzfilmek figuráit mutatja be.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. január 19.


hirdetés

Ötévesen lettem Star Wars-rajongó, tinikoromban pedig először a Terminátor nyűgözött le, azután az Alien szörnyetege, végül a Predator. Közben a külföldi tévécsatornákon jöttek szembe egymás után a Transformers játékok reklámjai, és a rajzfilmek előzetesei.

Elképesztően hamar rá lehet ám csúszni a science fictionre, a sci-fi-horrorra, meg a fantasy-művekre.

Így amikor az ember felnőttként azt látja Budapesten egy belvárosi bár bejáratánál, hogy egy randizó pár kis Alien-figura mellett üldögél, egy másik pár pedig hatalmas, fémből készült Predatorral szelfizik, már meg sem lepődik. Inkább bemegy és körülnéz.

Az Amazing Metal Art Gallery, ahol a kirakatban a kis Alient, a bejáratnál pedig a Predatort láthatod, elsősorban a sci-fi-rajongóknak, másodsorban a szobormániásoknak szól, de azok sem fognak csalódni, akiknek bejön a steampunk vagy akik szeretik H. R. Giger munkáit. Az egyedi szobrokból álló kiállítás tavaly év végén nyílt.

hirdetés

Mi volt a koncepció, ami miatt létrejött?

„Mindannyian szeretjük a különleges élményszolgáltatásokat, azt, ha valami meglepővel tudunk a közönség elé állni”

- mondja Koltai Balázs, az Amazing Metal Art Gallery egyik alapítója.

„Ehhez már szereztünk is elegendő tapasztalatot szabadulószobákkal, a Pániq Szobával, vagy a Szelfi Múzeummal, nemrég pedig a baltadobáló helyet nyitottuk meg.

Az új őrületünk pedig az Amazing Metal Art Gallery, amihez hasonlót Kelet-Ázsiában, például Thaiföldön láttunk.

Ott rendkívül népszerűek a fémhulladékból vagy fémalkatrészekből összeállított szobrok, több művész is készít ilyesmiket, mi pedig úgy gondoltuk, hogy ez itt, Európában, Budapesten is érdekelni fogja az embereket.”

Koltai Balázs elmondta, hogy annyira megtetszett nekik az ötlet, hogy rögtön elkezdtek kutatni azok után, akik autóalkatrészekből tudnak szobrokat alkotni. Az üzlettársakkal azt is hamar kitalálták, hogy ikonikus filmek szereplőinek a mását készíttetik el.

Így születtek nagy méretű figurák és az előtérben, a polcon látható több tucatnyi kisebb szobor.

Miért pont fémhulladékból és autóalkatrészből készültek a művek?

A csapat tagjai számára fontos a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás.

Elég sok rossz állapotú autó köt ki a Távol-Keleten, és mivel Koltai Balázs szerint pazarlás ezeket egy az egyben kidobni, úgy gondolták, nem újonnan gyártatják le a szobrokhoz az alkotóelemeket, hanem kidobásra ítélt kocsik alkatrészeit használják fel.

Egy-egy szobor hetekig készül, igen aprólékos munkával. A művészek még olyan részletekre is figyeltek, hogy amikor az Alien zárt állkapcsát valaki megütögeti, a belső szájszerkezete rezeg.

A több száz kilós művek közül a motor impozáns méretei miatt először nem fért be, ezért ketté kellett fűrészelni a szállításkor, majd újra összerakni. Különlegessége az, hogy nem fekete ruhában vagy, és ráülsz, „beindul” – igaz, csak a hangját hallhatod, de az is élethű.

A karakterek kiválasztásakor részben a népszerűség volt a szempont, részben pedig a saját kedvencek, Balázs például szereti az Alient. A Transformers egyik főhőse, Megatron, illetve Bumblebee (az Űrdongó) amúgy is autóalkatrészekből áll. A Terminátor ötlete pedig szinte nyilvánvaló volt.

„Kimondott, szűk célközönségünk nincsen” – magyarázza Koltai Balázs.

„Egyszerűen csak azoknak szánjuk, akik szeretik a meghökkentő dolgokat és az újdonságokat. Azoknak, akik szeretik a filmeket. A legidősebb látogatónk eddig egyébként egy 70 éves nagymama volt, aki az unokáját hozta le ide.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
karacsony-gergely-maszkhasznalat-torveny-fovaros-budapest.jpg

Karácsony: szerdán visszavonjuk a budapesti maszkszabályokat

A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a maszkhasználat kérdését.
Címkép: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. október 26.


hirdetés

Szerdán a Fővárosi Önkormányzat visszavonja a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletét – erősítette meg az Indexnek Karácsony Gergely főpolgármester. Korábban a lap számolt be arról, hogy a fővárosi szabályozás magasabb szintű jogszabályba ütközhet.

Az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges egyes intézkedésekről szóló, legutóbb szeptember 15-én módosított 21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelet mellett az Orbán-kormány szeptember 21-én előállt a maga 431/2020. (IX. 18.) rendeletével, amely irányadónak számít, a jogforrási hierarchia alapján felülírja az alsóbb szintű jogszabályt – magyarázta a lapnak Schiffer András ügyvéd, egykori országgyűlési képviselő.

A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a maszkhasználat kérdését: az önkormányzatiban ugyanis az szerepel, hogy sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel teljes egészében és folyamatosan el kell fedni az arcot.

A kormányzati szabályozás szerint viszont

„hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles (...) orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje”.

hirdetés

Az Indexnek Schiffer András azt mondta, a megoldás az lehet, hogy az önkormányzat hatályon kívül helyezi saját szabályozását. A főpolgármester tájékoztatása szerint erre a szerdai közgyűlésen sor kerül.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
fontana-haz2.jpg

Lebontják a belvárosi Fontana-házat

1984-ben kifejezetten modernnek számított, most egy még modernebb épül a helyén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

A Váci utca és Régi posta utca sarkán álló, 1984-ben épült Fontana-házat lebontják, a helyén modern ház épül lakásokkal, a földszinten áruházzal - írja a PestBuda.hu oldal.

Idén ősszel kezdődnek a Váci utca 16. – Régi posta utca 17. szám alatti Fontana-ház átépítésével kapcsolatos munkálatok, a tulajdonos, a Müller Drogéria Magyarország Bt. végleges építési engedélyt kapott az épület részleges bontására és a tervezett új ház felépítésére.

A beruházó cég a belvárosi a Mai Belváros című kerületi lapot arról tájékoztatta, hogy a földszinten, az első emeleten és a mínusz egyes szinten a cég saját drogériája, valamint más áruház kap helyet. A felette lévő szintekre 35 nagyméretű lakást terveznek.

A Fontana Üzletház a 80-as években / Forrás: Magyar Rendőr - Fortepan

Az épületet Vedres György építész tervezte, akinek szerepe volt több belvárosi építkezésben az 1970-es évek végén, többek között passzázsok és üzletek kialakításában vett részt. A Váci út 16. szám alatti épületet 1984-ben adták át, a neve Fontana Üzletház lett. A háznak a története során több elnevezése is volt, például Fontana Divatház, Aranypók-Konzumex Divatáruház. Ma Fontana-házként ismert. Az áruház háromszintes, ezenkívül az épületben irodák találhatók és étterem is működik benne.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-durer.jpg

„Most ezt is ledózerolják” – így búcsúzik a megszűnő Dürer Kerttől Szabó Benedek

A Keleti Blokk és a Dürer Kert helyén a hírek szerint luxusszállodát terveznek, ami szorosan kötődik a Liget-projekthez.
MTI Fotó: Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

"November elsejéig el kell hagyniuk az ott próbáló zenekaroknak a Városliget szomszédságában, a Dürer Kerttel egy telken lévő Keleti Blokkot" – írtuk meg mi is a Telex nyomán. Valószínűleg az egykori ELTE-ingatlanon lévő, 2008 óta működő Dürer Kertet is hónapokon belül bezárhatják.

A 37 ezer négyzetméteres ingatlan két éve Garancsi István üzletember (és Orbán Viktor barátja) érdekeltségébe került, és "a hírek szerint luxusszállodát terveznek, ami szorosan kötődik a Liget-projekthez".

Szabó Benedek, a Galaxisok frontembere egy Facebook-posztban búcsúzott a kezdő és feltörekvő zenekarok ikonikus helyeitől:

"Miután Budapestre költöztem - sőt, egy ideig előtte is - a Keleti Blokkban próbáltunk a Zombie Girlfrienddel. Egészen a zenekar első leállásáig ott is maradtunk, aztán jött a Galaxisok, amivel egy ideig a Közvágóhídon próbáltunk (azóta kormánybarát törökök vették meg, ledózerolták és luxusapartmanokat építenek a helyére), később mindenfelé, de főleg a Dürer Stúdióban.

hirdetés

Idén, amikor beszálltam a Bozóba, pár boldog hónap erejéig volt alkalmam visszatérni a Keleti Blokkba is, mielőtt mindenkivel közölték volna, hogy fel is út, le is út. Az elmúlt tíz évben különböző zenekarokkal játszottam a Dürer Kert kistermében, nagytermében, a 041-es teremben és a kertben is, megettem körülbelül ötszáz csevapot, próbák előtt söröztem, cigiztem és hamburgereztem a régi büfében, aztán később a Jaromírban, vártam trolira és taxira koncertek után, indultam el gyalog Zugló, a belváros vagy Újlipótváros felé, szereztem sok szép emléket és öregedtem tíz évet. Most ezt is ledózerolják, és feltehetőleg szintén luxusapartmanokat építenek a helyére. Biztos nagyon szép lesz. Sic transit gloria mundi. Benedek."

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
metro_ecseri_mti.jpg

Képeken a 3-as metró felújított déli szakasza

Délután 5 órától az utazók is birtokba vehették a vadonatúj állomásokat.
Címlapfotó: az Ecseri úti állomás; fotók: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Csütörtökön koradélután átadták, 5 órától pedig az utazóközönség is használatba vehette a budapesti 3-as metró déli, Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszát.

Az MTI kiadta első hivatalos fotóit a vadonatúj állomásokról és az átadásról. Az északi szakasz képeivel összehasonlítva jól látszik, hogy a vonal egy új, saját arculatot vett fel, azonban itt mintha az állomások falai a felújításokkor megszokottnál is kevesebb díszítést kaptak volna. Ehhez a dizájnhoz fognak csatlakozni feltehetőleg a nemsokára induló középső szakasz állomásképei is.

A Népliget állomás
Az Ecseri úti állomás a felújított alagútból nézve
A Pöttyös utcai állomás
A Határ úti állomás

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!